فهرست مطالب

Hormozgan Medical Journal - Volume:8 Issue: 1, 2004

Hormozgan Medical Journal
Volume:8 Issue: 1, 2004

  • 76 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/03/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدحسن نمازی، مرتضی صافی، رکسانا صادقی صفحه 1
    مقدمه
    ایجاد تاکی آریتمی در زمینه سندرم ولف پارکینسون وایت، می تواند حیات افراد به ظاهر سالم جامعه را به مخاطره افکند. درمانهای دارویی آنتی آریتمیک، چندان قابل قبول نمی باشند و اثر بخشی، بی خطری و به صرفه بودن (RFCA) Radiofrequency Catheter Ablation، آن را به درمان انتخابی تبدیل کرده است. هدف این مطالعه بررسی اثر RFCA در حذف مسیر یا مسیرهای فرعی، عوارض ناشی از آن و میزان عود، در بیمارستان شهید مدرس تهران بود.
    روش کار
    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی است و در فاصله زمانی مهرماه 1381 تا فروردین ماه سال 1382 انجام شد. 63 بیمار مبتلا به سندرم ولف پارکینسون وایت با سن بالاتر از 16 سال انتخاب شدند. وجود مسیر یا مسیرهای فرعی در آزمایشگاه تایید گردید و سپس ablation با استفاده از انرژی رادیوفرکوئنسی صورت گرفت. در صورت موفقیت آمیز بودن RFCA بیماران به مدت یک سال تحت پیگیری و مطالعه بودند. نتایج با آزمون Mc Nemar مورد تحلیل آماری قرار گرفتند و P<0.05 معنی دار تلقی شد.
    نتایج
    از 63 بیمار مورد بررسی 36 نفر مرد و 27 نفر زن و در سنین 14.9±38.4 سال بودند. بیشترین فراوانی مربوط به مسیرهای فرعی دیواره آزاد سمت چپ (52.4%) و بعد از آن به ترتیب، مسیرهای فرعی سپتال (31.7%)، دیواره آزاد سمت راست (9.5%) و مسیرهای فرعی متعدد (36%) بود. موفقیت در حذف راه های فرعی، در کل 90.5% بود که بیشترین میزان مربوط به مسیرهای فرعی سپتال بود. انجام RFCA با ایجاد عارضه ای برای بیماران همراه نبود و میزان عود در پیگیری یکساله 4.8% بود.
    نتیجه گیری
    نتایج RFCA در حذف مسیرهای فرعی و درمان آریتمی ها با مطالعات خارجی قابل مقایسه و مطلوب بود. بنابراین در ایران بکارگیری RFCA به عنوان اولین انتخاب درمانی در سندرم WPW توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سندرم ولف پارکینسون وایت، نتیجه درمان، حذف با رادیوفرکوئنسی
  • مجتبی ملک، رحیمه اسکندریان، شاهرخ موسوی، فرهاد ملک، مهدی بابایی، الهه جندقی، راهب قربانی صفحه 7
    مقدمه
    نارسایی احتقانی قلب وضعیت پاتوفیزیولوژیکی است که در آن اختلال در کارکرد قلب موجب می شود تا قلب نتواند خون لازم برای نیازهای متابولیک بدن را پمپ کند و یا تنها با افزایش غیرطبیعی فشار پایان دیاستولی قادر به انجام این وظیفه باشد. عواملی وجود دارند که باعث تسریع و تشدید این بیماری می شوند. هدف از این مطالعه، تعیین میزان شیوع عوامل تشدیدکننده نارسایی احتقانی قلب در بیماران بستری شده در بیمارستان فاطمیه شهر سمنان می باشد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مقطعی (cross-sectional) است که بر روی کلیه بیماران مبتلا به نارسایی احتقانی قلبی تشدید شده که از اردیبهشت 81 تا خرداد 82 در بخش قلب و عروق بیمارستان دانشگاهی فاطمیه سمنان بستری شده بودند، صورت گرفت. برای تمام بیماران پرسشنامه هایی حاوی اطلاعات دموگرافیک، نحوه مصرف دارو، رژیم غذایی قبل از بستری، یافته های بالینی و پاراکلینیک حین بستری و علت نهایی تشدید نارسایی قلبی (با تشخیص متخصص قلب) تکمیل گردید که نتایج با استفاده از روش های توصیفی ارائه شده است.
    نتایج
    248 بیمار شامل 130 زن (52.4%) و 118 مرد (47.6%) مورد بررسی قرار گرفتند. شایع ترین علت تشدید نارسایی احتقانی قلب عدم رعایت رژیم غذایی و دارویی با میزان 66.1% به دست آمد. دومین علت شایع فشار خون کنترل نشده با 32.2% و سومین علت سندرم حاد کرونری با 23.4% بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد آموزش صحیح درباره نحوه رعایت رژیم دارویی و غذایی به بیماران و خانواده های آنان در بسیاری از موارد از تشدید نارسایی قلبی و ایجاد مشکلات جدی برای بیماران و هزینه های بالای درمانی در کشور خواهد کاست.
    کلیدواژگان: نارسایی قلبی، احتقانی، عوامل، سمنان
  • عبدالمهدی عراقی زاده، شهرام زارع، زهره راد افشار، سیروس چنیده صفحه 13
    مقدمه
    پوسیدگی دندان پس از سرماخوردگی شایعترین بیماری انسان بشمار می رود. با آنکه وجود ماده فلوراید در آب آشامیدنی و غذای روزانه می تواند باعث جلوگیری از پوسیدگی دندانها گردد، اما مصرف درازمدت و بیش از اندازه آن نیز می تواند باعث ایجاد عارضه فلوئوروسیس شود. هدف این مطالعه بررسی میزان شیوع عارضه فلوئوروسیس در کودکان دبستانی شهر بندرعباس می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه تحلیلی - توصیفی تعداد 867 دانش آموز دبستانی با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب و اطلاعات مربوط به سن، جنس، ناحیه آموزش و پرورش، نوع تغذیه و سپس درجه فلوئوروسیس بر اساس درجه بندی Dean و همچنین میزان فلوئور آب آشامیدنی تعیین شد. داده های حاصله در قالب جداول توصیفی ارایه گردید و جهت تحلیل نتایج، از آزمونهای t، آنالیز واریانس و کای اسکوئر استفاده شد و P<0.05 معنی دار تلقی گردید.
    نتایج
    در مجموع 867 دانش آموز دبستانی شامل 439 پسر و 428 دختر مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین میزان فلوئور آب مناطق نمونه 0.73 میلی گرم در لیتر بود. شیوع فلوئوروسیس خفیف، متوسط و شدید 19.63 درصد بود که این میزان در پسران و دختران به ترتیب 18.9% و 19.63% بود که تفاوت معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالاتر بودن میزان فلوئور آب آشامیدنی شهر بندرعباس از حد مجاز و متعاقب آن بالا بودن میزان فلوئوروسیس در بین کودکان، انجام اقدامات پیشگیرانه و آموزش خانواده ها در خصوص طبخ غذا و نحوه مقابله با این عارضه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: فلوئوروسیس دندانی، شیوع، بندرعباس
  • دکترمریم توحیدی، فرزاد حدائق، الهام بوشهری صفحه 19
    مقدمه
    افزایش شیوع هیپرکلسترولمی،LDL بالا و HDL پایین با افزایش سن در مطالعات متعددی گزارش گردیده است. از سوی دیگر شیوع اختلالات عملکرد غده تیرویید نیز با افزایش سن خصوصا در مناطق با دریافت ید کافی بیشتر می شود. مطالعه اخیر به منظور بررسی وضعیت لیپیدهای سرم و آزمونهای تیروییدی در یک جمعیت سالمند در استان هرمزگان انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی تعداد 60 نفر (19 زن و 41 مرد) از ساکنین خانه سالمندان در منطقه ایسین بندرعباس مورد ارزیابی قرار گرفته اند. پس از انجام معاینات، در وضعیت ناشتا از تمامی افراد نمونه خون جهت ارزیابی آزمونهای تیرویید و لیپید تهیه گردید. از آزمونها Kruskal-Wallis و Mann-Whitney U test و ضریب همبستگی پیرسون جهت مقایسه نتایج در گروه ها و بررسی ارتباط سن با پارامترهای مذکور استفاده گردید.
    نتایج
    سن و میانگین BMI جامعه موردبررسی به ترتیب 11.6±66 سال و 5.8±21.4 کیلوگرم بر مترمربع بود. میانگین BMI در مردان بیش از زنان بود (P<0.05). شیوع هیپرکلسترولمی (?240mg/dl)، هیپرتری گلیسریدمی(mg/dl?200) و LDL خطرزا (mg/dl?160) در جمعیت ساکن به ترتیب 5%، 5% و 3.3% بدست آمد. در هر جنس با افزایش سن میزان تری گلیسرید، کلسترول تام و LDL کاهش یافته است اما میزان BMI،HDL، LDL/HDL، HDL کلسترول تغییری را نشان نداد. بر اساس نتایج حاصله شیوع گواتر در کل ساکنین 35% بود.
    نتیجه گیری
    شیوع هیپرکلسترولمی،LDL خطرزا و هیپرتری گلیسریدمی در میان ساکنین خانه سالمندان پایین بود و به نظر می رسد افزایش سن سبب افت بعضی از لیپوپروتئین ها شده است از سوی دیگر شیوع اختلالات عملکردی تیرویید در جمعیت مورد مطالعه (در منطقه با دریافت ید کافی) بر خلاف بسیاری از گزارشات پایین است.
    کلیدواژگان: تستهای تیروئید، لیپیدها، بزرگسالی، خانه سالمندان، هرمزگان
  • زهرا خادمی، عارفه شاهی، غلامرضا فرشیدفر، شهرام زارع، فریده وزیری صفحه 27
    مقدمه
    کم خونی فقر آهن امروزه بعنوان یکی از شایعترین مشکلات تغذیه ای در جهان مطرح می باشد و در زنان عمدتا در سنین باروری است. امروزه مشخص شده است که کم خونی فقر آهن منجر به تولد نوزادان کم وزن و زایمان زودرس می شود. این بررسی به منظور تعیین میزان کم خونی فقر آهن در خانمهای باردار که جهت زایمان به مرکز آموزشی – درمانی شریعتی بندرعباس مراجعه نموده، انجام گردید.
    روش کار
    در این پژوهش توصیفی - تحلیلی 401 خانم باردار به صورت تصادفی انتخاب و پس از جمع آوری اطلاعات و خونگیری، میزان هموگلوبین، هماتوکریت، فریتین سرم، آهن سرم، ظرفیت کلی آهن اتصال یافته و مرفولوژی سلولهای قرمز تعیین گردید و هموگلوبین کمتر از 11 کم خونی تلقی شد. از آزمون کای اسکوئر و رگرسیون لجستیک برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد و P<0.05 معنی دار تلقی گردید.
    نتایج
    یافته ها نشان می دهد که در مجموع 5/17% زنان باردار مبتلا به کم خونی و 13% مبتلا به کم خونی فقر آهن بودند. زنانی که در دوران بارداری پیکا داشتند، 07/3 بار بیشتر در معرض خطر آنمی فقر آهن قرار دارند (P<0.001). رابطه معنی داری بین زایمان زودرس و آنمی فقر آهن نیز مشاهده شد. خطر نسبی ابتلا به آنمی فقر آهن در زنانی که زایمان زودرس داشتند، 2.19 است (P<0.001). بر اساس همین نتایج تفاوت معنی داری در تعداد روزهای خونریزی قاعدگی در گروه زنان مبتلا به کم خونی وجود دارد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    از آنجا که کم خونی فقر آهن عارضه ای قابل پیشگیری است و یکی از گروه های آسیب پذیر در مقابل این نوع کم خونی زنان باردار می باشند، بنظر می رسد توجه خاص به برنامه های پیشگیری و مراقبت های دوران بارداری می تواند به کاهش خطر ابتلا به بیماری بیانجامد.
    کلیدواژگان: کم خون ی، فقر آهن، بارداری، بندرعباس
  • عباس اسماعیلی، سیمین ناصری، امیر حسین محوی صفحه 33
    مقدمه
    پوکه معدنی طبیعی (خاکستر آتشفشانی) یک نوع کانی است که عمدتا در ساختار و ترکیب آن اکسیدهای فلزی وجود دارند. هدف از این مطالعه بررسی جذب یونهای مس (Cu2+) و نیکل (Ni2+) از محلولهای آبی بوسیله یک نوع پوکه معدنی طبیعی در دمای 1±27?C بعنوان تابعی از pH، مقدار جاذب، غلظت فلز و زمان تماس به صورت ناپیوسته (Batch) می باشد.
    روش کار
    نمونه های پوکه معدنی بنام جاذب از منطقه انار واقع در استان کرمان جمع آوری گردیدند و مورد آزمایش قرار گرفتند، سپس داده های جذب به دو روش کمی و کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در روش کیفی از دسته بندی گیل (Gile’s classification) و در روش کمی از ایزوترمهای لانگمایر و فروندلیچ استفاده شد.
    نتایج
    بر اساس این مطالعه مشخص شد فرآیند جذب مس و نیکل با مقادیر ضریب همبستگی (R2) در دامنه 0.99-0.97 توسط مدل لانگمایر و فروندلیچ به خوبی قابل توصیف هستند. نتایج نشان می دهند که با افزایش غلظت فلز، درصد جذب کاهش، اما میزان جذب به ازا واحد وزن جاذب (mg/g) افزایش می یابد. همچنین زمان به تعادل رسیدن بسیار کوتاه می باشد و این نشان می دهد که مکانهای جذب به خوبی در دسترس می باشند.
    نتیجه گیری
    درصد جذب یونهای فلزات مس و نیکل در pH های پایین بسیار ناچیز و با افزایش pH افزایش می یابد. این تحقیق نشان می دهند که در شرایط یکسان درصد جذب مس نسبت به نیکل بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: مس، نیکل، خاکستر آتشفشانی، جذب
  • شهین طوبایی، غلامرضا ده بزرگی صفحه 41
    مقدمه
    درمان پدیده ای پیچیده است که به عوامل زیادی ارتباط دارد. یکی از عوامل مهم در درمان بیماران ارتباط مناسب بین پزشک و بیمارش می باشد. از آنجا که رضایت بیمار تا حدود زیادی به توقعات و انتظارات او از پزشک مربوط می باشد، جا دارد انتظارات بیماران توسط پزشک شناخته شود. این مطالعه با هدف بررسی توقعات و انتظارات بیماران از پزشکان متخصص داخلی، روانپزشکی و جراحی در شهر انجام گرفته است.
    روش کار
    جامعه آماری این مطالعه توصیفی، بیماران مراجعه کننده برای اولین بار به پزشکان متخصص در سه رشته روانپزشکی، داخلی و جراحی می باشند. هر گروه از مراجعه کنندگان شامل 50 بیمار است که بطور تصادفی انتخاب شدند و قبل از معاینه توسط پزشک، دو پرسشنامه را تکمیل کردند. پرسشنامه اول شامل مشخصات فردی و پرسشنامه دوم شامل سوالاتی در مورد انتظاراتشان از پزشک بود. سپس نتایج با استفاده از آزمون درصدها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج این پژوهش نشان داد که توقعات و انتظارات بیماران از پزشک کمتر تحت تاثیر پزشک مربوطه یا متغیرهایی چون سن، وضعیت تاهل، شغل، تعداد فرزندان، محل سکونت و میزان درآمد است. در میان متغیرها بیشترین متغیرهای تاثیرگذار جنسیت بیماران و سطح تحصیلات آنها بود. انتظار اکثر بیماران از پزشک خودشان آن بود که در حد سواد بیمار اطلاعات علمی راجع به بیماری و اثرات جانبی دارو داده شود. موثرترین عامل ارجاع یک بیمار به روانپزشک رادیو و تلویزیون بود و در مورد متخصصین جراحی و داخلی ارجاع بیمار توسط پزشکان دیگر بوده است.
    نتیجه گیری
    توجه به انتظارات بیماران از جانب پزشکان در روند بهبودی نقش عمده ای دارد. لذا مدیریت صحیح پزشک در تنظیم زمان معاینه، تعداد بیماران معاینه شده در یک ساعت، توضیحات کافی راجع به بیماری و داروهای تجویز شده باعث رضایتمندی و بالطبع پذیرش سریعتر نقطه نظرات پزشک از جانب بیمار خواهد بود.
    کلیدواژگان: رضایتمندی بیمار، همکاری بیمار، صلاحیت بالینی، رابطه بیمار و پزشک
  • نگین هادی، کیارش آرامش، مسعود عزیزی صفحه 49
    مقدمه
    اهمیت حیاتی بهداشت باروری در کلیه جنبه های سلامت و توسعه اجتماعی – اقتصادی جامعه از سویی و بررسی سطح آگاهی نوجوانانی که در سن شکل گیری عقاید و بینش خود در این رابطه به سر می برند، از سوی دیگر لزوم تعیین اولویت ها و برنامه ریزی آموزش سلامت را ضروری می سازد. با توجه به نقش کلیدی مردان در بهداشت باروری خانواده، خصوصا در جوامع سنتی تر، این مطالعه با هدف تعیین سطح آگاهی دانش آموزان پسر در دبیرستانهای شیراز در خصوص بهداشت باروری انجام گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی در سال 1381 در دبیرستانهای پسرانه نواحی چهارگانه آموزش و پرورش شهر شیراز انجام شد. در مجموع 360 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و هر کدام از دانش آموزان پرسشنامه از پیش طراحی شده را تکمیل کردند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    میزان آگاهی دانش آموزان در رابطه با برخی موارد نظیر سن مناسب ازدواج دختران و بهترین سن برای باروری زنان بسیار خوب بود، اما در برخی دیگر، نظیر روش های جلوگیری از بارداری، میزان آگاهی دانش آموزان پسر، بسیار کم و غیرقابل قبول بود. در خصوص آگاهی از روش های پیشگیری، شناخته شده ترین روش مردانه نزد دانش آموزان کاندوم بود و در مجموع اطلاعات دانش آموزان در رابطه با روش های زنانه بهتر بود. در رابطه با بیماری های مقاربتی آگاهی دانش آموزان کمتر از حد قابل قبول بود.
    نتیجه گیری
    با آنکه میزان آگاهی دانش آموزان پسر در مواردی قابل قبول بنظر می رسد، ضرورت اجرای برنامه های آموزشی بیشتر بخصوص در رابطه با بیماری های مقاربتی هنوز به چشم می خورد.
    کلیدواژگان: آگاهی، باروری، بهداشت، مدارس، شیراز
  • مریم یزدانی، مهدی شهریاری، بهاره حامدی صفحه 57
    مقدمه
    سندرم پیش از قاعدگی و دیسمنوره را اغلب زنان در سنین باروری تجربه کرده اند و تنها 1% از زنان سنین بارداری برای 1 تا 3 روز در هر ماه بخاطر دیسمنوره ناتوان می شوند. تاکنون مطالعات متعددی بخصوص در رابطه با تاثیر داروهای شیمیایی بر درمان آن صورت گرفته است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر داروهای گیاهی رازیانه و بابونه که معمولا در طب سنتی مورد استفاده قرار می گیرد، بر درد ناشی از دیسمنوره می باشد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی است و در آن 60 بیمار با سابقه سندرم پیش از قاعدگی انتخاب شدند و در 5 سیکل قاعدگی مورد بررسی قرار گرفتند. سیکل اول بدون هیچ دارو بعنوان کنترل، سیکل دوم و سوم با مصرف داروی رازیانه و سیکل چهارم و پنجم با مصرف داروی بابونه مورد بررسی قرار گرفتند. بعد از هر سیکل، گروه مورد مطالعه با پر کردن پرسشنامه ای حاوی 16 علامت سندرم پیش از قاعدگی و دیسمنوره مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    نتایج
    بر اساس نتایج آماری کاهش معنی داری در شدت علایم بین سیکل کنترل (پلاسبو) با سیکلهای مصرف رازیانه و بابونه تنها در سه علامت درد شکم و لگن، خستگی و بیحالی و افسردگی با عصبانیت از 16 علامت موجود در پرسشنامه مشاهده شد (P<0.05). در سایر موارد گرچه شدت علایم در سیکلهای مصرف رازیانه و بابونه کمتر بود، اما تفاوت با سیکل بدون دارو معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان می دهد که مصرف رازیانه و بابونه تنها بر سه علامت سندرم پیش از قاعدگی و دیسمنوره تاثیر معنی دار دارد که در این میان بابونه بیشتر بر درد شکم و لگن و افسردگی و عصبانیت و رازیانه بیشتر بر کاهش خستگی و بیحالی موثر است.
    کلیدواژگان: دیسمنوره، سندرم پیش از قاعدگی، نتیجه درمان، بابونه، رازیانه
  • سعید عابدی، شاهرخ ایزدی، بهروز داوری صفحه 63
    مقدمه
    اکسیوریازیس از بیماری های کرمی انگلی شایع در همه گروه های سنی بویژه کودکان است. مهمترین علامت بیماری خارش شبانه مقعد می باشد و علایم دیگر شامل بی خوابی، شب ادراری، بی اشتهایی، ناراحتی های گوارشی، دندان قروچه و افت تحصیلی است. هدف از این مطالعه بررسی میزان آلودگی به این انگل در بین کودکان مهدهای کودک شهر اصفهان بوده است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی پس از تعیین تعداد نمونه کلیه مناطق شهر اصفهان به 13 منطقه تقسیم و با استفاده از نمونه گیری طبقه ای، 261 کودک بطور تصادفی انتخاب شدند. پس از آموزش والدین آنها با نمونه برداری با روش گراهام، نمونه های مورد نیاز توسط والدین آنها با نمونه برداری با روش گراهام، نمونه های مورد نیاز توسط والدین جمع آوری و سپس مورد آزمایش و بررسی میکروسکوپی قرار گرفتند. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    در مجموع 133 نمونه از 13 مهدکودک شهر جمع آوری شد که تنها 6 (2.38%) مورد آلودگی به اکسیور مشاهده شد از موارد آلوده 4 نفر پسر و 2 نفر دختر بودند. آلودگی تنها در 3 مهد کودک مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    در مجموع از موارد مشاهده شده 2.38% آلودگی به اکسیور وجود داشت که این میزان در مقایسه با مطالعات دیگر در ایران کمترین میزان مشاهده شده است. این موضوع نشان دهنده پایین بودن آلودگی به اکسیور در بین مهدهای کودک شهر اصفهان می باشد.
    کلیدواژگان: اکسیوریازیس، شیوع، اصفهان