فهرست مطالب

Hormozgan Medical Journal
Volume:8 Issue: 3, 2004

  • تاریخ انتشار: 1383/10/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سیدهاشم سزاوار، فریدون توری، فرهاد توری، شهاب بهلولی، حسین فرشیدی، سید مرتضی شمشیرگران صفحه 121
    مقدمه
    حملات پرفشاری خون یکی از شایعترین علل مراجعه بیماران به اورژانس می باشد. داروهای وریدی و خوراکی متعددی جهت کنترل این حملات وجود دارد. نیترات های وریدی یکی از این داروهاست ولی مطالعات کمی در مورد تاثیر نیترات خوراکی بر حملات پرفشاری خون وجود دارد. این مطالعه اثر کاپتوپریل خوراکی و ایزوسورباید زیر زبانی را در کنترل حملات اورژانسی پرفشاری خون مقایسه می کند.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی یک سوکور 100 بیمار با حمله اورژانسی پرفشاری خون (فشار خون ≥180.110 بدون درگیری اندام های نهایی) مورد بررسی قرار گرفتند. 50 بیمار ایزوسورباید زیر زبانی به میزان 10 میلی گرم و 50 بیمار کاپتوپریل خوراکی با دوز 50 میلی گرم دریافت کردند. فشار بیماران بمدت 90 دقیقه در گروه کاپتوپریل و 60 دقیقه در گروه ایزسورباید و هر10 دقیقه یکبار اندازه گیری شد. اطلاعات با استفاده از T test و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    محدوده سنی بیماران بین 75-29 سال بود. در گروه کاپتوپریل فشارخون سیستولیک 9±194 و فشارخون دیاستولیک 2±115 میلی متر جیوه به فشار خون سیستولیک 7±154 و دیاستولیک 2±86 میلی متر جیوه و در گروه سنی ایزوسورباید از فشارخون سیستولیک 10±198 و دیاستولیک 4±112 میلی متر جیوه به فشارخون سیستولیک 8±155 و دیاستولیک 3±81 میلی متر جیوه کاهش یافت. فشار سیستولیک در گروه کاپتوپریل 20.9% و در گروه ایزوسورباید 21.6% کاهش نشان داد. فشار دیاستولیک در گروه کاپتوپریل بطور متوسط 25.84% و در گروه ایزوسورباید 25.85% کاهش یافت. آزمون های آماری T و ANOVA اختلاف آماری معنی داری را در دو گروه نشان نداد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد 10 میلی گرم ایزوسورباید زیر زبانی حداقل به اندازه 50 میلی گرم کاپتوپریل خوراکی در کنترل حملات پرفشاری خون موثر است.
    کلیدواژگان: کاپتوپریل، پرفشارخون، پرفشارخون بدخیم، نیتروگلیسیرین
  • محمدعلی شفا، علیرضا وکیلیان، جعفر احمدی کهنعلی صفحه 125
    مقدمه
    میاستنی گراویس بیماری درگیرکننده محل اتصال عصب و عضله می باشد این بیماری دارای موارد فامیلی نیز می باشد. در بعضی از مناطق جهان ارتباطی بین این بیماری و انواعی از HLA گزارش شده است. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط میاستنی گراویس با انواع HLA کلاس یک در استان کرمان بود.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی 44 بیمار مبتلا به میاستنی گراویس و 100 داوطلب سالم مورد بررسی قرار گرفتند. تعیین HLA به روش میکرولنفوسیتوتوکسیستی انجام شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون های مجذور کای و آزمون دقیق فیشتر انجام شد.
    نتایج
    فراوانی HLA های A11, A29, A9 در بیماران میاستنی گراویس بطور معنی داری کمتر از گروه شاهد بود. در حالیکه HLA-B8 در گروه میاستنی گراویس بطور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود. در سایر موارد HLA کلاس یک تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بیماری میاستنی گروایس با برخی از HLA ها ارتباط دارد که ارتباط در مناطق مختلف جهان ممکن است متفاوت باشد و تحت تاثیر نژاد قرار دارد.
    در منطقه کرمان این بیماری ارتباط منفی با HLA های A26, A11, A9 و ارتباط مثبتی با HLA-B8 داشت.
    کلیدواژگان: میاستنی گروایس، کرمان، آنتی ژن HLA - ژنها، MHC دسته II- ژنها، MHC دسته I
  • نورمحمد نوری، شاهرخ رجایی صفحه 129
    مقدمه
    مجرای شریانی ارتباطی نرمال بین شریان ریوی چپ و آئورت نزولی در جنین است. تداوم این ساختمان بعد از تولد بیش از 10 روش غیرطبیعی محسوب می گردد. این مطالعه با هدف مقایسه اکوکاردیوگرافی M-Mode و داپلر در تشخیص بازماندن مجرای شریانی Patent Ductus Arteriosus (PDA) در کودکان انجام گرفت.
    روش کار
    این تحقیق از نوع تحلیلی- مقطعی می باشد که بر روی 62 بیمار که از طریق معاینه بالینی مظنون به داشتن PDA بوده و طی مدت یکسال به بیمارستان علی اصغر (ع) زاهدان و بیمارستان کودکان بندرعباس مراجعه نموده، انجام شده است روش نمونه گیری غیراحتمالی آسان می باشد.. بیماران با هر دو روش اکوکاردیوگرافی داپلر و M-Mode مورد بررسی قرار گرفتنند. روش گردآوری داده ها به صورت مشاهده و معاینه مستقیم و ثبت در فرم اطلاعاتی بوده است. سپس داده ها با استفاده از جداول توزیع فراوانی و آزمون آماری مک نمار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    از 62 بیمار مورد مطالعه 34 نفرمونث و 28 نفر مذکر بودند. سن 51.6 درصد بیماران زیر یکسال و بقیه بالاتر از یکسال بود. نبض های محیطی جهنده در 85 درصد بیماران وجود داشت. در رادیوگرافی قفسه سینه اندازه قلب در 82.3 درصد بیماران بیشتر از حد نرمال بود و در 85.5 درصد آنان نقش عروق ریوی افزایش نشان می داد. در 58.1ECG درصد بیماران بیشتر از علایمی مبنی بر هیپرتروفی بطن چپ، بطن راست و یا هر دو بطن را داشتند. همچنین هیپرتانسیون شریان ریوی در 51.6 درصد بیماران مشاهده شد. PDA با اکوکاردیوگرافی M-Mode در 56 بیمار (90.2 درصد) و با اکوکاردیوگرافی داپلر در 61 بیمار (98.4 درصد) تشخیص داده شد در تشخیص PDA با توجه به آزمون آماری مک نمار بین دو روش فوق اختلاف معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که ارزش تشخیصی اکوکاردیوگرافی M-Modeو داپلر در تشخیص PDA با همدیگر همخوانی زیادی دارد و توجه مجدد به استفاده از روش اکوکاردیوگرافی M-Mode در تشخیص PDA در کودکان بویژه شیرخواران و نوزادان بی قرار سودمند می باشد.
    کلیدواژگان: اکوکاردیوگرافی، داپلر، مجرای شریانی، بازماندن
  • علی ذبیحی، کریم الله حاجیان صفحه 133
    مقدمه
    هپاتیت ها شایع ترین بیماری کبد هستند. بعد از سل و مالاریا هپاتیت شایع ترین بیماری واگیر در دنیا است. در حدود 350 میلیون نفر در دنیا ناقل مزمن هپاتیت B می باشند و 3% مردم ایران ناقل این ویروس هستند (حدود 2500000 نفر). مهمترین عامل هپاتیت مزمن، نارسایی کبد و سرطان کبد در ایران هپاتیت B است. میزان شیوع هپاتیت B در آرایشگران نسبت به گروه های دیگر بیشتر است و اولین اقدام عمومی جهت پیشگیری از هپاتیت B آموزش عمومی مردم و بویژه گروه های در معرض خطر است. لذا هدف این مطالعه تعیین تاثیر آموزش بر آگاهی، نگرش و رفتارهای پیشگیری کننده آرایشگران مرد شهر بابل است.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع مداخله ای نیمه تجربی است که در آن تعداد 80 نفر از آرایشگران مرد شهر بابل به روش تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه با مصاحبه حضوری و مشاهده بود. پرسشنامه شامل چهار بخش بود قسمت اول مربوط به مشخصات فردی، قسمت دوم سوالات مربوط به آگاهی، قسمت سوم سوالات مربوط به نگرش و بخش چهارم مربوط به اقدامات پیشگیری کننده بیماری هپاتیت B می باشد. مصاحبه و مشاهده در دو مرحله، قبل و بعد از برنامه آموزش بهداشت انجام شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که آگاهی خوب در قبل از آموزش 32.5% بوده و در بعد از آموزش به 93.8 افزایش یافته و نگرش مثبت از 81% به 100% و رفتارهای بهداشتی خوب از 7.5% به 18.8% افزایش یافت. بطور کلی بین میانگین آگاهی، نگرش و رفتارهای بهداشتی در قبل و بعد از آموزش اختلاف معنی دار مشاهده شد. (P=0.000)
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش دلالت می کند که آموزش در ارتقا سطح آگاهی، نگرش و رفتارهای بهداشتی آرایشگران درباره هپاتیت B نقش موثر داشته است و لذا توصیه می شود کلاسهای بازآموزی و برنامه آموزش مداوم برای آرایشگران در مورد بیماری های واگیردار به ویژه هپاتیت B توسط کارکنان بهداشتی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: نگرش، دانش، هپاتیت B، بابل، آموزش بهداشت
  • نگین هادی، سید رضاحسینی، غلامرضا طالعی صفحه 139
    مقدمه
    سالانه تعداد زیادی از بیماران از نواحی مختلف کشور دچار بیماری های گوناگون می شوند و هر نوع بیماری برای درمان، نیاز به سطح مشخصی از امکانات پزشکی دارد. مسیری که یک بیمار از محل سکونت خود که می تواند جای کم جمعیتی باشد به جایی که پرجمعیت تر و واجد امکانات بیشتری است طی می کند، طریقه ارجاع بیمار را تعیین می نماید. پژوهش حاضر به منظور بررسی وضعیت روش موجود در مرکز استان فارس انجام گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی و در مدت 12 ماه از اسفند 78 تا بهمن 79 در بیمارستانهای دانشگاهی شیراز انجام شد. جمع آوری اطلاعات بصورت چند روز در هر ماه که بطور تصادفی انتخاب شده بود با مراجعه به بخشهای مختلف صورت می گرفت. درباره محل و طریقه ارجاع از خود بیمار سوال می شد و در مورد تشخیص بیماری ها از پرونده بیمار استفاده گردید و نتایج با استفاده از تست های chi-aquare و z تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    تعداد کل بیماران مورد مطالعه 4101 مورد بود که از این تعداد 60% مرد و 40% زن بودند. بیشترین تعداد بیماران بستری در بخش جراحی و بعد از آن در بخش داخلی بود. 48% بیماران در بیمارستان نمازی بستری بودند. 51.8% از بیماران بستری ساکن شیراز و حومه آن بودند و بقیه از سایر شهرستانهای و استانهای مجاور بودند. 44% از بیماران بدون هیچگونه توصیه ای از طرف پزشک محل سکونت خود و با تمایل شخصی به بیمارستانهای شیراز مراجعه کرده بودند. بیشترین تشخیص ها به ترتیب آسیب ها و مسمومیت ها، بیماری های گردش خون و بیماری های سیستم عصبی بود.
    نتیجه گیری
    درصد زیادی از بیماران بستری بدون رعایت سیستم ارجاع و تنها با میل شخصی به بیمارستانهای شیراز مراجعه کرده بودند. افزایش آگاهی بیماران در این زمینه و الزامی کردن داشتن برگه ارجاع می تواند حجم قابل توجهی از بیماران بستری در بیمارستانهای شیراز را کم کرده و از صرف هزینه های تحمیل شده به بیماران و بیمارستانها بکاهد. از سوی دیگر با توجه به اینکه بیشترین تعداد بیماران بستری مربوط به آسیب ها و حوادث بود، توجه بیشتر به اورژانس ها و اتفاقات بیمارستانها ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بستری شدن، شیراز، پذیرش بیمار، ارجاع به بیمارستان
  • عبدالرضا صلاحی مقدم، جعفر مسعود صفحه 145
    مقدمه
    حدود 2.400.000 انسان در 61 کشور جهان و 180 میلیون انسان در معرض خطر فاسیولیازیس، ابعاد اهمیت فاسیولیازیس انسانی را بیان می دارد. در کشور ما، اپیدمی های فاسیولیازیس انسانی دیده شده است که در آن تا 10000 نفر از هموطنان ما را آلوده کرده است. هدف اصلی این مطالعه توصیف وضعیت فاسیولیازیس از دیدگاه فصل انتقال در استان مازندران، تعیین پراکندگی جغرافیایی، شرایط فیزیوگرافی و تاثیر شرایط آب و هوایی بر روی حلزون های لیمنه استان مازندران با استفاده از (GIS) و تعیین زمان آلودگی مردم با استفاده از آمارهای موجود در مرکز بهداشت استان بود.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی با بررسی و شمارش حلزون های منطقه مازندران در 6 نقطه و پایش جمعیت آن بطور ماهانه و به مدت 12 ماه و بررسی آمارهای فاسیولیازیس انسانی و موارد فاسیولیازیس حیوانی، مطابقت زمانی افزایش جمعیت حلزون و موارد فاسیولیازیس مورد مطالعه قرار گرفت.
    نتایج
    اوج جمعیت حلزون های لیمنه ترونکاتولا و رادیکس آریکولاریا در مردادماه و اوج گزارش موارد فاسیولیازیس انسانی به مراکز بهداشت در اواخر زمستان مشاهده شده که با احتساب 3 ماه دوره تکاملی انگل در حلزون و 3 ماه دوره کمون بیماری، حاکی از آن است که فصل انتقال در اوایل پاییز می باشد.
    نتیجه گیری
    اوایل فصل پاییز شروع فصل بارندگی است و این پدیده مستقیما بر محصولات کشاورزی و سبزیجات اثر گذاشته و در سالهایی که بارندگی به تاخیر می افتد بازار مصرف سبزیجات را به سمت استفاده از سبزیجات خودروی سوق داده و شیوع بیماری را تسهیل می کند.
    کلیدواژگان: فاسیولا، فاسیولیازیس، اکولوژی، مازندران
  • امیرحسین محوی، حسن ایزانلو، علیرضا مصداقی نیا، سیمین ناصری، مصطفی حسینی صفحه 151
    مقدمه
    این مطالعه با هدف اساسی ارزیابی کمی و کیفی فاضلاب صنایع شیمیایی و الکترونیک تهران دو مرحله: 1) ارزیابی کمی مصرف آب در صنایع شیمیایی و الکترونیک 2) ارزیابی کمی و کیفی فاضلاب این صنایع به انجام رسید.
    روش کار
    در محدوده تهران بزرگ، 59 واحد صنعتی شیمیایی و الکترونیک با پرسنل بالای 50 نفر وجود دارد که این تعداد از صنایع بعنوان جامعه آماری در نظر گرفته شد. از این جامعه 18 واحد صنعتی بعنوان نمونه بطور تصادفی انتخاب گردید. به منظور ارزیابی کمی فاضلاب صنایع شیمیایی و الکترونیک، میزان مصرف آب و تولید فاضلاب بعنوان معیار کمی در نظر گرفته شد و به منظور ارزیابی فاضلاب این صنایع، مقدار اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی پنج روزه و مقدار جامدات معلق بعنوان معیار کیفی در نظر گرفته شدند.
    نتایج
    نتایج بررسی نشان داد که از میان صنایع واقع در محدوده تهران، صنعت پلاستیک با مصرف 40.3% از کل مصارف آب و تولید 31.6% از کل فاضلاب تولید شده، بزرگترین مصرف کننده آب و تولیدکننده فاضلاب و صنعت الکترونیک نیز با مصرف 3% از کل آب مصرف شده و تولد 3.4% از کل فاضلاب تولید شده، کوچکترین مصرف کننده آب و تولید کننده فاضلاب بوده اند. همچنین از میان این صنایع صنعت تولید مواد شوینده و پاک کننده با تولید 44% از کل بار آلودگی اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی پنج روزه و 41% از کل بار آلودگی جامدات معلق بیشترین سهم را در تولید بار آلودگی به خود اختصاص داده است. اما صنعت الکترونیک با تولید 0.5% از کل بار آلودگی اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی پنج روزه و صنعت باطری سازی با تولید 1% از کل بار آلودگی جامدات معلق کمترین سهم را در تولید بار آلودگی به خود اختصاص داده اند.
    نتیجه گیری
    براساس این نتایج، مجموعه این صنایع حجم عظیمی از فاضلاب را با بار آلودگی بالا به محیط تخلیه می کنند که پتانسیل استفاده مجدد دارد. همجواری مزارع کشاورزی با مناطق تمرکز صنایع شیمیایی و الکترونیک زمینه استفاده مجدد از فاضلاب این صنایع را هموار ساخته است. یکی از راه حل های این مشکل زیست محیطی استفاده از فاضلاب این صنایع پس از تصفیه لازم در بخش کشاورزی می باشد.
    کلیدواژگان: فاضلاب، فاضلاب صنعتی، صنایع شیمیایی و الکترونیک، تهران
  • علی اکبر خوشخونژاد، مرضیه علی خاصی صفحه 157
    مقدمه
    درمان تحلیل های لثه ای و پوشش سطوح عریان ریشه یکی از اهداف درمانهای پریودنتالی بوده و بخش مهمی از این درمانها را تشکیل می دهد. هدف از انجام مطالعه حاضر ارزیابی کلینیکی تاثیر ژل اتیلن دی آمین تترااستیک اسید (PH=7, %24) برای Conditioning سطح ریشه به همراه تکنیک پیوند آزاد لثه در درمان تحلیل های لثه ای و مقایسه آن با پیوند آزاد لثه همراه با Conditioning سطح ریشه با اسید سیتریک می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، تعداد 16 بیمار با 24 ناحیه تحلیل (کلاس I و II میلر) در سمت باکال، براساس معیارهای خاصی در این مطالعه شرکت داده شدند. بعد از درمان فاز یک، نواحی تحلیل توسط تکنیک پیوند آزاد لثه و کاربرد ژل EDTA در سطح ریشه (12 دندان به عنوان گروه مورد) و یا پیوند آزاد لثه و کاربرد اسید سیتریک (12 دندان به عنوان گروه شاهد) پوشیده شدند. معاینات کلینیکی شامل ارزیابی بهداشت و دهان، عمق تحلیل، پهنای تحلیل، پهنای بافت کراتینیزه، عمق پاکت و حد چسبندگی قبل از عمل، 6 هفته بعد از عمل و 3 ماه بعد از عمل جراحی انجام پذیرفت.
    نتایج
    نتایج با استفاده از آزمون Mann Whitney و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. براساس نتایج به دست آمده گروه مورد (EDTA) از لحاظ میزان پوشش سطح ریشه، پهنای بافت کراتنیزه، پهنای تحلیل، عمق پاکت و حد چسبندگی تفاوت معنی داری نسبت به پیش از درمان نشان می دهند. گروه کنترل (اسید سیتریک) نیز از لحاظ همگی این متغیرها تفاوت معنی داری نسبت به پیش از درمان نشان می دهند. با این حال آزمون آماری Mann Whitney نشان می دهد که میزان پوشش ریشه بین دو گروه مورد مطالعه، اختلاف معنی داری ندارد. همچنین هیچ اختلاف قابل توجهی در میزان پهنای تحلیل، عمق پاکت و حد چسبندگی بین دو گروه مشاهده نمی گردد.
    نتیجه گیری
    با توجه به آثار مخرب PH اسیدی اسید سیتریک بر روی فلپ مخاطی و حصول نتایج مشابه در اثر کاربرد EDTA در زمینه پوشش ریشه کاربرد EDTA (با PH خنثی) از نظر سازگاری با نسوج نرم پریودنتال و توانایی etching نسوج سخت دندانی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ریشه دندان، دندانپزشک، تهران
  • ناهید رمضان قربانی، جواد قاضی میرسعید صفحه 163
    مقدمه
    تصمیم گیری های مربوط به کیفیت و کمیت فعالیتهای واحدهای آمار و مدارک پزشکی توسط مسوولین اجرایی دانشگاه ها گرفته می شود و نوع تصمیم گیری های آنان در چگونگی فعالیت این واحدها و در نهایت در چگونگی کارهای آموزشی و پژوهشی و درمانی تعیین کننده است. بنابراین شناخت نقش مسوولان اجرایی نسبت به واحد مدارک پزشکی در این راستا از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف از این مطالعه بررسی نقش حوزه های معاونت آموزشی و پژوهشی و درمان دانشگاه های علوم پزشکی در عملکرد واحد مدارک پزشکی بیمارستانهای تابعه می باشد.
    روش کار
    این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی به انجام رسیده است و متغیرهای اصلی آن شامل: بهره گیری، نقش، نگرش بوده است جامعه پژوهش را روسا، مدیران و کارشناسان ستادی حوزه های ستادی دانشگاه های علوم پزشکی تشکیل می دهند که بعنوان نمونه 43 نفر از روسا، مدیران و کارشناسان حوزه های ستادی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بعنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج با استفاده از روش های توصیفی ارایه شدند.
    نتایج
    یافته کلی پژوهش نشانگر آن است تفاوت معنی داری از نظر نقش روسا و مدیران و کارشناسان حوزه ستادی در عملکرد واحد مدارک پزشکی وجود دارد. این تفاوت با اطمینان 95 درصد و p=0.003 و p=0.009 به ترتیب مربوط به گروه های معاونت آموزشی- پژوهشی- درمان می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج ناشی از این مطالعه نشان می دهد که نقش حوزه های معاونت آموزشی پژوهشی و درمان دانشگاه های علوم پزشکی در عملکرد واحد مدارک پزشکی بیمارستانهای تابعه یکسان نمی باشد و معاونت آموزشی نقش بیشتری داشته است. همچنین اهم کاستی های بخش مدارک پزشکی در ایفای نقش خود در جهت اهداف حوزه های ستادی دانشگاه های علوم پزشکی از دیدگاه افراد مورد پژوهش عدم، وجود تکنولوژی جدید، عدم نظارت عالیه، عدم همکاری مناسب بین بخشهای مدارک پزشکی مشخص گردید.
    کلیدواژگان: واحد مدارک پزشکی، بیمارستان
  • کاظم آشفته یزدی، مصطفی رحمانی صفحه 167
    مقدمه
    Flare=up (ایجاد درد و یا تورم بعد از درمان ریشه) یکی از مشکلات همیشگی و دایما آزاردهنده در دانش اندودونتیک می باشد. علیرغم پیشرفت های مهم در رشته اندودونتیک همه عوامل ایجاد کننده Flare-up، کاملا مشخص نیست و یک موضوع مورد بحث می باشد.
    هدف این پژوهش تعیین فراوانیEndodontic Flare-up (EF) بود. همچنین با عوامل مربوط به بیمار و کیفیت درمان انجام شده مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    بدین منظور اطلاعات مربوط به پرونده های 518 بیمار که درمان ریشه برای آنها توسط دانشجویان دوره دکتری در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام می شد، ثبت و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همه بیماران بدون هیچگونه پیش شرطی در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند و هیچ نوع داروی داخل کانالی بین جلسات استفاده نشد. برای مقایسه از آزمون Chi-square استفاده شد و P≤0.05معنی دار تلقی شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد 102 مورد از 403 بیمار (25.3%) به EF(با مشخصه تورم و یا درد متوسط تا شدید بعد از پایان درمان اندودونتیک) دچار شدند. همچنین 53 مورد از 518 بیمار (10.2%) به EF بین جلسات (با مشخصه تورم یا درد متوسط تا شدید در طی فواصل زمانی بین جلسات درمان) دچار شدند.
    براساس نتایج مشخص شد که بعضی عوامل همانند جنس بیمار، نوع دندان، وجود درد قبل از درمان،perforation و تعداد جلسات درمان، اثر معنی داری در بروز EF داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به بروز بالای EF ضروریست که در دروس اندودنتیک نظری به موضوع EF اهمیت داده شود.
    کلیدواژگان: اندودنتیکس، دندانپزشکان، تهران
  • عباسعلی محرابیان، شهدخت سمنگویی صفحه 173
    مقدمه
    عمل حذف قسمتی از لوله گوارش (Intestinal bypass) یکی از روش های مورد استفاده در درمان چاقی مفرط است که قسمت خارج شده از مسیر گوارشی به عنوان قوس کور در شکم باقی می ماند. این نوع عمل دارای عوارض کوتاه مدت و دراز مدت می باشد که به علت رشد بیش از حد باکتری ها در قوس کور خارج شده از مسیر گوارشی و یا کلونیزاسیون باکتری ها در روده کوچک اتفاق می افتد. آرتریت یکی از عوارض شایع می باشد که بطور مکرر گزارش شده است ولی تا بحال در بیماران ژژونو ایلئوستومی که قوس کور ندارند و رزکسیون روده انجام شده است گزارش نشده است.
    معرفی بیمار: در این مقاله خانم 21 ساله ای را معرفی می کنیم که در دوران نوجوانی بدنبال رزکسیون روده و ژژونوایلئوستومی ترمینال به علت گانگرن روده ناشی از باندهای چسبنده استرنگوله ناشی از عمل آپاندیسیت قبلی دچار این نوع آرتریت شده بود.
    ارتریت بیمار پلی آرتیکولار و به صورت درد و تورم برای اولین بار چهار سال بعد از ژژونو ایلئوستومی ایجاد شده بود. بررسی کلینیکی و پاراکلینیکی زیادی برای یافتن علت حملات متناوب آرتریت در طی چند سال گذشته انجام شد که تمام علل روماتولوژیکی دیگر مورد بررسی قرار گرفته و رد شده بود.
    آرتریت بیمار مقاوم به درمان با دوز متوسط تا بالای پردنیزولون و آسپرین بوده است در آخرین بستری بیمارستانی که برای اولین بار در بیمارستان شهدای تجریش بوده با تشخیص احتمالی آرتریت بای پاس بدنبال سندرم روده کوتاه استرویید بیمار قطع شد و سولفاسالازین برای بیمار شروع شد که بعد از ده روز درمان علایم آرتریت بیمار از بین رفت.
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد آرتریت بای پاس علاوه بر اینکه در بیماران بای پاس روده برای درمان چاقی مفرط اتفاق می افتد، می تواند به همان مکانیزم یا رشد بیش از حد باکتری ها در بیماران سندرم روده کوتاه بدون قوس کور نیز ایجاد شود.
    کلیدواژگان: سندرم روده کوتاه، آرتریت