فهرست مطالب

Hormozgan Medical Journal
Volume:16 Issue: 1, 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/02/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آرزو مسرور، کتر مرضیه نیک پرور، محسن دهقانی زاهدانی، آزاده آذین فر، سیدمهرداد صولتی صفحه 1
    مقدمه
    هدف از انجام این مطالعه تعیین شیوع سندرم T3پایین در مبتلایان به نارسایی سیستولیک قلبی و بررسی ارتباط سطوح کاهش یافته تری یدوتیرونین(T3) با میزان مرگ ومیر در این بیماران بود.
    روش کار
    در این مطالعه آینده نگر، 91 بیمار مبتلا به نارسایی سیستولیک قلبی بستری در بیمارستان شهید محمدی بندرعباس در سال 1387 انجام گرفت. تست های عملکرد تیروئیدی یرای تمام بیماران انجام شد سپس بیماران بر اساس رفرانس آزمایشگاه مربوطه به دو گروه با سطوح نرمال تری یدوتیرونین (120≥ T3≥60) و سطوح کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: نارسایی قلبی، مرگ و میر، سندرم یوتیروئید بیمار
  • فرزانه دهقان، عبدالعظیم نجاتی زاده، محمد کارگر، امید آثار صفحه 9
    مقدمه
    آترواسکلروزیس از شایع ترین علل مرگ و میر و ناتوانی در کشورهای صنعتی و در حال توسعه از جمله ایران می باشد. در سالهای اخیر دخالت عوامل عفونی از جمله هلیکوباکترپیلوری و کلامیدیاپنومونیه به عنوان عامل خطر برای آترواسکلروز مطرح شده است. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط عفونت هلیکوباکترپیلوری با آترواسکلروزیس با روش PCR، همچنین ارتباط این فاکتور عفونی با دیگر عوامل خطر قلبی و عروقی بود.
    روش کار
    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی بر روی 85 بیمار مراجعه کننده برای پیوند بای پس عروق کرونر در بیمارستان شهید محمدی بندرعباس در سال 1390 انجام گرفت. در ابتدا نمونه های پلاک آترواسکلروتیک ائورت و بیوپسی عروق توراسیک داخلی پردازش شدند و سپس واکنش زنجیره ای پلیمراز انجام گرفت. علاوه بر آن با استفاده از پرسشنامه استاندارد خصوصیات دموگرافیک و بالینی بیماران ثبت گردید. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS وآزمون دقیق فیشر صورت گرفت.
    نتایج
    DNA هلیکوباکترپیلوری در 7/4% نمونه های پلاک آترواسکلروتیک و 5/3% بیوپسی های توراسیک شناسایی شد. میزان کلسترول در افراد دارای DNA هلیکوباکترپیلوری نسبت به افراد فاقد آن، ارتباط آماری معنی داری را نشان داد (05/0P)
    کلیدواژگان: آترواسکلروزیس - هلیکوباکترپیلوری، PCR
  • محمد الله توکلی صفحه 17
    مقدمه
    کلپوره (Teucrium Polium) TPگیاهی است که خواص ضد التهابی و ضد میکروبی زیادی برای آن گزارش شده است. در این مطالعه تاثیر عصاره آبی الکلی این گیاه بر روند ترمیم زخم مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    24 سر موش صحرایی پس از ایجاد زخم به صورت اتفاقی به سه گروه مساوی شامل: گروه عصاره 50 و گروه عصاره 100 میلی گرم در میلی لیتر TP و گروه کنترل که سرم فیزیولوژی به صورت موضعی دریافت می کردند، تقسیم شدند. از روز اول پس از ایجاد زخم، یک میلی لیتر از هرمحلول بر روی زخم هر گروه مالیده شد. سطح زخم در روزهای 1، 5، 9، 13 و 17 پس از ایجاد زخم اندازه گیری شد. داده ها با آزمون آنالیز واریانس برای اندازه گیری های تکرار شده تجزیه و تحلیل شدند و (05/0P
    کلیدواژگان: کلپوره - زخم ها، موش صحرایی
  • مسعود اسدی صفحه 25
    مقدمه
    مفهوم کیفیت زندگی در بر گیرنده ی توانایی های بالقوه ی شخص، جهت استفاده از توانایی ها برای پیگیری و انجام علاقه مندی هاو به طور کلی احساس رفاه می باشد. پژوهش حاضر با هدف بهره گیری از یکی از شیوه های نوین پژوهش، تحت عنوان «فراتحلیل»، به تحلیل و ترکیب نتایج پژوهش های انجام شده در کشور ایران، در زمینه مطالعات عوامل موثر در کیفیت زندگی بیماران خاص انجام شده است.
    روش کار
    در پژوهش حاضر، 30 پژوهش انجام یافته در زمینه مطالعات عوامل موثر در کیفیت زندگی بیماران خاص از مراکز پژوهشی کشور گرد آوری و از میان آنها تعداد 17 پژوهش که قابلیت بررسی داشت، برای فرا تحلیل انتخاب شد. پژوهش ها بر اساس این فهرست که شامل مولفه های روش شناختی تحقیق مانند پرسش ها، فرضیه ها، اهداف، جامعه آماری، نمونه گیری، روش پژوهش، روش آماری، روایی و پایایی پرسشنامه ها است، برای فرا تحلیل انتخاب شدند. تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار فراتحلیل جامع صورت گرفت.
    نتایج
    پژوهش حاضر با بهره گیری از روش ترکیب اندازه اثر به روش «اشمیت و هانتز» نشان داد که رابطه بین متغیرهای آموزش مراقبت از خود، استعمال دخانیات، جنسیت، تاهل، تحصیلات و مدت بیماری با کیفیت زندگی حمایت لازم را دریافت کرد، ولی رابطه بین متغیر سن و اشتغال با کیفیت زندگی حمایت لازم را دریافت نکرد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر مشخص می کند که عوامل فردی، اجتماعی، روانی و جمعیت شناختی می تواند بر کیفیت زندگی بیماران خاص تاثیرگذار باشد. از این اطلاعات می توان در راستای برنامه ریزی درمانی و مراقبت های پزشکی، بهداشتی آنها بهره جست و کیفیت زندگی بیماران خاص را افزایش داد و یا از کاهش آن جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: فرا تحلیل، کیفیت زندگی، بیماران
  • حسین مبارکی صفحه 34
    مقدمه
    بخش سلامت در ساختار اقتصادی و اجتماعی جامعه نقش مهمی را ایفا می کند، به طوری که هر نوع سرمایه گذاری در این بخش، بازدهی سایر بخش های اقتصادی و اجتماعی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. از ضرورت های اصلاح ساختار اقتصادی بخش بهداشت و درمان، اصلاح روش های بودجه ریزی و توزیع منابع آن می باشد. هدف این مطالعه استفاده از روش بودجه ریزی عملیاتی به منظور برآورد اعتبارات مورد نیاز جهت ارائه خدمات در مرکز بهداشت شهرستان رودان می باشد.
    روش کار
    این پژوهش به روش توصیفی – تحلیلی و مقطعی گذشته نگر در سال 1387 انجام شده است و از نوع کاربردی است. محیط پژوهش مرکز بهداشت شهرستان رودان و مراکز بهداشتی درمانی تحت پوشش آن است. جامعه پژوهش، مرکز بهداشت شهرستان رودان است. در این مطالعه 5 مرکز بهداشتی درمانی روستایی یک مرکز بهداشتی درمانی شهری و یک پایگاه بهداشتی شهری به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش، داده های مربوط به هزینه و داده های مربوط به فراوانی هر فعالیت از طریق فرم هایی که به همین منظور طراحی شده بود، جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    در این مطالعه، بودجه مرکز بهداشت شهرستان در دو ردیف بودجه ای تحت عنوان برنامه بهداشت شهری و برنامه بهداشت روستایی در نظر گرفته شده است. بر اساس مقدار کمی و هزینه تمام شده فعالیت های مربوط به هر برنامه، اعتبار موردنیاز برنامه بهداشت روستایی شامل فعالیت های بهداشت خانواده، بهداشت محیط، بهداشت مدارس، پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر و درمان سرپایی، 42 میلیارد و اعتبار موردنیاز برنامه بهداشت شهری شامل فعالیتهای بهداشت خانواده، بهداشت محیط، بهداشت مدارس، پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، 6 میلیارد ریال برآورده گردید.
    نتیجه گیری
    تهدید بودجه به روش فعلی پاسخگوی نیاز واقعی مراکز بهداشت جهت ارائه خدمات نمی باشد. بنابراین استفاده از روش بودجه ریزی عملیاتی پیشنهاد می گردد. در این روش، نوع و مقدار کمی هر فعایت مشخص می گردد. سپس بر اساس هزینه تمام شده هر فعالیتف اعتبار لازم برآورد می گردد.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی عملیاتی، هزینه تمام شده، هزینه یابی بر مبنای فعالیت
  • اکرم احمدی زاده فینی صفحه 42
    مقدمه
    دود محیطی تنباکو (سیگار و قلیان) عامل مهمی است که سلامت افراد را تهدید می کند و به عنوان یک مشکل مهم سلامت در جهان مطرح است. هدف این مطالعه تعیین میزان مواجهه با دود محیطی تنباکو (سیگار و قلیان) در ساکنین شهر بندرعباس بود.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، 387 نفر از ساکنین شهر بندرعباس به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر مشخصات دموگرافیک و سوالاتی در خصوص وضعیت مواجهه افراد با دود محیطی تنباکو (سیگار و قلیان) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    از کل افراد مورد مطالعه 4/44 درصد مرد و 6/55 درصد زن بودند. 4/98 درصد از افراد مورد بررسی با دود محیطی سیگار و 5/93 درصد از آنها با دود محیطی قلیان مواجهه داشتند.7/12 درصد افراد همیشه و 7/14 درصد بیشتر اوقات با دود محیطی سیگار مواجهه داشته اند و تنها 6/1 درصد سابقه مواجهه با دود سیگار نداشته اند. بیشترین مکان مواجهه با دود محیطی سیگار (2/52درصد) وسایل نقلیه عمومی و بعد از آن منزل (3/31 درصد) و در مورد قلیان بیشترین مکان مواجهه (4/93درصد) در منزل بود. اختلاف آماری معنی داری بین میزان مواجهه مردان و زنان با دود محیطی سیگار و قلیان وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد درصد بالایی از افراد در معرض دود محیطی تنباکو (سیگار و قلیان) قرار دارند. با توجه به اثرات منفی دود سیگار و قلیان برای افراد غیرسیگاری، لزوم اقدامات پیشگیرانه و همچنین آموزش های لازم در این خصوص ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دود محیطی تنباکو، مواجهه، افراد
  • بهمن صالحی، سمیه ابراهیمی، شیرین مرادی صفحه 49
    مقدمه
    هدف از این پژوهش مقایسه میزان شیوع سه نوع اختلال نقص توجه، بیش فعالی - تکانشگری و نوع ترکیبی و اختلالات همراه آن در دانش آموزان دختر و پسر ابتدایی شهرستان اراک بود.
    روش کار
    این مطالعه یک مطالعه تحلیلی – توصیفی است که بر روی 2000 نفر (960 دختر،1040 پسر) از دانش آموزان مشغول به تحصیل ناحیه یک آموزش و پرورش شهرستان اراک در سال تحصیلی 89-1388انجام شده است. ابتدا با انجام آزمون هوشی ریون و پرسشنامه 48 سوالی والدین و معلمین کانرز، اثبات وجود هر یک از اختلالات فوق بررسی شد و پرسشنامه K- SADS E (پرسشنامه اختلالات عاطفی و اسکیزوفرنیا کودکان) و اطلاعات جمعیت شناختی برای هر کدام از واحدهای تحت مطالعه تکمیل شد. داده ها را با استفاده از نرم افزار SPSS 18 و به کارگیری آزمون کای اسکوئر و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    بر اساس نتایج بدست آمده، اختلالات نقص توجه، بیش فعالی و تکانشگری و یا نوع ترکیبی به ترتیب 2/2%، 5/3% و 7/2% بودند. در گروه سنی بین 7 تا 11 ساله فراوانی شیوع اختلال نقص توجه و بیش فعالی - تکانشگری کاهش اما بروز نوع ترکیبی آن با افزایش سن افزایش داشت که در اختلال ترکیبی این تفاوت معنی دار بود (05/0P
    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی و کمبود توجه، دانش آموزان - اختلالات همراه
  • آزیتا کامجو صفحه 60
    مقدمه
    پوکی استخوان بیماری است که در آن توده استخوانی بدن و استحکام آن به تدریج از بین می رود و مهم ترین نکته در مورد این بیماری قابل پیشگیری بودن آن است که برای رسیدن به این هدف، آموزش در سطح وسیع لازم است. این پژوهش به بررسی تاثیر آموزش پیشگیری از پوکی استخوان بر سطح آگاهی دختران دبیرستانی می پردازد.
    روش کار
    در این مطالعه مداخله ای 480 نفر از دختران مقطع اول دبیرستان طی زمستان 1388به روش خوشه ایدو مرحله ای در دو گروه شاهد (320 نفر) و آزمون (160 نفر) قرار گرفتند. ابزار مطالعه پرسشنامه دو قسمتی شامل مشخصات فردی و سئوالات مربوط به آگاهی بود که در اختیار هر دو گروه قرار گرفت. سپس برنامه آموزشی شامل سخنرانی، کتابچه و ورزش به گروه آزمون داده و پس از 3 هفته پس آزمون گرفته شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون t و نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین سطح آگاهی دانش آموزان در گروه های آزمون و شاهد قبل از آموزش تفاوت معنی دار آماری نداشت. پس از آموزش میانگین سطح اگاهی دانش آموزان گروه آزمون نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری داشت (0003/0P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر آموزش در افزایش سطح آگاهی دانش آموزان در پیشگیری از بیماری پوکی استخوان می توان برای افزایش سطح آگاهی دانش آموزان از طریق ارائه آموزش برنامه ریزی کرد.
    کلیدواژگان: آگاهی، آموزش - پوکی استخوان، پیشگیری
  • فیروزه درخشان پور صفحه 66
    مقدمه
    سوء رفتار با کودک از مشکلات عمده بهداشتی و درمانی است که با توجه به اثرات همه جانبه آن در دراز مدت نیازمند توجه جدی است. آگاهی و اطلاعات پزشکان در زمینه عوامل خطر و علائم تشخیصی و اثرات سوء رفتار با کودکان حائز اهمیت است. این مطالعه به منظور تعیین میزان آگاهی پزشکان عمومی شاغل در مراکز بهداشتی استان هرمزگان در رابطه با سوءرفتار با کودکان صورت گرفت.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی است. نمونه گیری به روش آسان و در دسترس بود و کلیه 115پزشک مشغول به کار در مراکز روستایی در تمامی شهرستانهای تابعه استان هرمزگان در تابستان 86 وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها یک پرسشنامه پژوهشگر ساخته بوده است. میزان آگاهی پزشکان شرکت کننده در پژوهش بر اساس نمره کسب شده به سه گروه ضعیف (نمرات بین 10-0) متوسط (نمرات بین 14-11) و خوب (نمرات کسب شده 20-15) تقسیم شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون مجذور کای دو و t-test و نرم افزار آماریSPSS استفاده گردید.
    نتایج
    نتایج مطالعه نشان می دهد که فقط 8/27% (32 نفر) از پزشکان تحت مطالعه در گروه خوب قرار گرفتند. 5/56% (65 نفر) در گروه متوسط و 7/15% (18 نفر) در گروه ضعیف قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از پائین بودن سطح آگاهی پزشکان شرکت کننده در این پژوهش در رابطه با سوء فتار با کودکان است. با توجه به آنکه معمولا پزشکان در خط اول مواجه، تشخیص و درمان این کودکان قرار دارند، به نظر می رسد لازم است برنامه های آموزشی در این زمینه برای افزایش آگاهی این افراد ارائه گردد
    کلیدواژگان: سوء رفتار با کودک، پزشکان عمومی، آگاهی
  • سیما محمدحسینی صفحه 73
    مقدمه
    آگاهی از دیدگاه مخاطبین برنامه های آموزش مداوم پرستاری در مورد جنبه های مختلف آن اهمیت ویژه ای دارد. لذا مطالعه حاضر به منظور تعیین دیدگاه پرستاران شاغل در بیمارستانهای آموزشی - درمانی استان کهگیلویه و بویراحمد در خصوص آموزش مداوم انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی 184 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستانهای آموزشی و درمانی استان کهگیلویه و بویراحمد در سال 88-1387 شرکت داشتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای پنج بخشی شامل اطلاعات دموگرافیک و حیطه های محتوای برنامه، مدیریت، رضایت مندی و انگیزه بود. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS و شاخص های توصیفی تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    نتایج نشان داد در حیطه منطبق بودن محتوای برنامه با تازه های علمی حداکثر 63%، در حیطه متناسب بدن مطالب با نیازهای شغلی حداکثر 63% و در حیطه مدیریت برنامه حداکثر 52% از شرکت کنندگان در حد زیاد راضی بودند. به طور کلی پرستاران شرکت کننده در این دوره ها از محتوای برنامه ها، مدیریت، رضایتمندی و انگیزه شرکت در برنامه ها ارزیابی نسبتا متوسطی داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج ارزیابی از بخش های مختلف برنامه های ارائه شده، توصیه می گردد قبل از اجرای برنامه ها بازنگری در قسمت های مختلف و نیاز سنجی از شرکت کنندگان به عمل آید.
    کلیدواژگان: آموزش مداوم - پرستاری، دیدگاه
|
  • A. Masroor, M. Nikparvar, M. Dehghani Zahedani, A. Azinfar, M. Solati Page 1
    Introduction
    This study was performed to evaluate the prevalence of low T3 syndrome among patients with heart failure and to assess the correlation between decreased level of tri iodothyronin (T3) with mortality rate.
    Methods
    In a prospective cross-sectional study, 91 patients with systolic heart failure were admitted to Mohammadi hospital in Bandar Abbas in 2008.Thyroid function test was done for every patient, then all of the cases were divided into two groups, according to 60≤T3≤120 mg/ml in normal T3 group and T3.
  • F. Dehghan, A. Nejatizadeh, M. Kargar, O. Asar Page 9
    Introduction
    A number of studies have demonstrated that infectious mico organisms like helicobacter pylori may play a role in the process of atherosclerosis. We, here, aimed to investigate the effect of Helicobacter pylori DNA in atherosclerotic plaques in patients with coronary artery disease.
    Methods
    In a cross-sectional study, 85 patients undergoing coronary artery bypass graft (CABG) in Jorjani heart center, Bandar Abbas, were enrolled. Using standard questionnaire, demographic and clinical data were gathered. Obtained specimens were processed and polymerase chain reaction (PCR) was carried out. Statistical analysis was performed with SPSS.
    Results
    Helicobacter pylori DNA was detected within atherosclerotic plaques, in only 4 out of 85 patients (4.7%), where as, 3 out of 85 control specimens from internal mammary artery were positive for presence of the mentioned bacteria. There was no difference between atherosclerotic plaque and thoracic biopsy in terms of Helicobacter pylori DNA positivity.
    Conclusion
    We did not find any association between the presence of Helicobacter pylori and development of atherosclerosis.
  • M. Alahtavakoli Page 17
    Introduction
    Teucrium polium (TP) is a plant which its anti-inflammatory and anti-microbial properties has been widely reported. In the present experiment, effect of hydro-alcoholic extract of TP on skin wound healing in rats is investigated.
    Methods
    30 wistar rats randomly divided in 3 equal groups as follow: control (saline), 50 and 100 mg/ml of TP extract. One day after wounds induction, they were locally applied with saline (control), TP 50 mg/ml, or TP 100 mg/ml, accordingly. Wound areas were measured on days 1, 5, 9, 13 and 17. Data were analyzed using ANOVA for repeated measured data.
    Results
    Wound area between control and both doses of TP extract was significantly different at 9th.
  • M. Asadi Page 25
    Introduction
    The concept of life quality includes individual potential ability, following up of interests and quality of welfare feeling. Meta-analysis is a new method of study which evaluates the results of previous studies related to underlying subjects.
    Methods
    Of 30 accomplished researches about effective agents in life quality of special patients, 17 researches were chosen for meta-analysis. These studies were selected, based on research methodology components such as research questions, statistical theories study population, sampling methods, research methods, statistical methods, validity and reliability of the questionnaires. Statistical analysis was performed by use of comprehensive meta-analysis software.
    Results
    Combination of effect size by Schmitt and Huuts method shows that, variables such as self-care teaching, smoking, gender, marriage life, education and disease period are related to quality of life. There was no association between age and employment with the life quality.
    Conclusion
    The findings of this study shown that individual, social, psychic and demography factors can influence the life quality of special patients. This information could be used in therapeutic schematization and medicine cares of patients. This information may increase the life quality of special patients.
  • H. Mobaraki Page 34
    Introduction
    The health sector plays an important role in the structure of society, so that any investment in this sector influences the efficiency of economic and social activities. The most important requirements of economic reform in health sector, is the reform of budgeting methods and its resources distribution. The aim of this study was determination of the requirements for activity-based budget in Rudan health center.
    Methods
    This was a descriptive, cross-sectional which was performed in 2008. In this study, 5 rural health centers, an urban health center and an urban were selected. In this study, the data related of each activity were collected and analyzed.
    Results
    In this study, the budget of health funds under two rows of urban and rural program were investigated. Based on amount and unit cost of activities related to each program, required budget of rural health program, including family health activity, environmental health, school health, prevention and treatment of infectious diseases was about 42 billion Rials and suggested budget for urban health program, including family health activity, environmental health, school health, prevention and treatment of infectious and non infectious diseases, was 6 billion Rials.
    Conclusion
    The current method of budgeting is not responding the real needs of health centers. Therefore, performance based budgeting method is recommended. In this method, type and amount of each activity will determinate the required budget estimate based on unit cost of each activity.
  • A. Ahmadizadeh Fini Page 42
    Introduction
    Environmental tobacco smoke (ETS) exposure is a threat for health worldwide. The aim of this study was to determine the environmental tobacco smoke (ETS) exposure in people over 15 years old in Bandar Abbas, Iran.
    Methods
    In this cross-sectional study a total of 387 subjects were selected by cluster sampling method. Data were collected by a questionnaire including demographic characteristics and questions related to environmental tobacco smoke (ETS) exposure. Data were analyzed by SPSS Software.
    Results
    44.4% of subjects were male and 55.6% female. The results showed that 98.4% and 93.5% of subjects had been exposed to cigarette and hookah smoke, respectively. 12.7% and 14.7% of subjects revealed to be always and often exposed to cigarette smoke, respectively and just 1.6% did not expose to cigarette smoke. 52.2% of subjects exposed to cigarette smoke at public transportations and 31.3% at home. 93.4% of subjects exposed on hookah smoke at home. There was no significant difference between males and females regarding environmental tobacco smoke exposure.
    Conclusion
    The majority of the subjects were exposed to environmental tobacco smoke. Preventive efforts and educational programs are necessary to inform people regarding the harmful effects of environmental tobacco smoke.
  • B. Salehi, S. Ebrahimi, S. Moradi Page 49
    Introduction
    The aim of this study was comparison of prevalence of three subtypes of attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) and combined type in female and male primary school children in Arak.
    Methods
    This cross– sectional study was carried on 2000 (960 girls and 1040 boys) students of primary schools, in Arak in 1388-1389 academic years. Intelligence Raven scale, and Canner,s questionnaire (parents and teachers) were used to confirm the disorders, K-SADS-E questionnaire (Schedule for Affective disorder and Schizophrenia epidemiological version) and demographic characteristics questionnaires were completed for all cases. Data were analyzed by using Chi-Square test and logistic regression.
    Results
    The results show that 2.3, 3.5 and 2.7 percent of children had one of attention deficit, hyperactivity-impulsivity or combined type of disorders, respectively. The findings showed that, prevalence of hyperactivity and attention deficit disorder was decreased with age, while combined type of disorder was increased with age. The prevalence of hyperactivity and attention deficit disorders in boys and girls was not significantly different but in the combined type disorder (ADHD) this difference was significant (P
  • A. Kamjoo Page 60
    Introduction
    Osteoporosis is a silent and preventable disease that mostly affects women. Osteoporosis prevention requires enhancing knowledge and awareness of students. The purpose of this study was to assess the effectiveness of education of osteoporosis on knowledge among high school female students in Bandar Abbess.
    Methods
    In this interferencive study, 480 students were selected using cluster sampling method. Data were gathered using a two-part questionnaire including demographic and knowledge items. After the baseline measurement, the students were randomly allocated into intervention and control groups. Two educational sessions were held for the intervention group. At the end of the sessions, educational booklets were distributed among the students. The educational strategies included giving lectures, and practicing physical exercises. After 3 weeks, the participants completed the questionnaires again. The results were analyzed using descriptive statistics and t-test for paired data by SPSS.
    Results
    The results showed that the mean of knowledge score was significantly different between two groups after the intervention.
  • F. Derakhshanpour Page 66
    Introduction
    Child abuse is a major clinical and health problem. It requires serious attention due to a lot of multilateral long- term effects. Major cases of severe child abuse referred to hospitals and health centers. Thus physicians should have awareness and enough knowledge about the risk factors, diagnostic symptoms and the consequences of maltreatment. This study aims to determine the degree of knowledge of general physicians employed in health centers of Hormozgan province about maltreatment with children.
    Methods
    This is a cross – sectional study and data collection was done through a researcher made questionnaire. 149 health physicians working in Hormozgan province were participated in the study. Total knowledge scores were divided in to three categories: poor (scores between 14-0); intermediate (between 16-15) and good (between 21-17). The data was analyzed by Chi-square and t-test using SPSS software.
    Results
    The results showed that 15.7% of physicians fell in the poor group, 56.5% in the intermediate and 27.8% in the good category.
    Conclusion
    This study showed that general practitioners in the province dont have enough knowledge about child abuse. Authorities should plan educational programs to promote their knowledge and the methods that they can manage child abuse in the society.
  • S. Mohammad Hosseini Page 73
    Introduction
    Information about perspective of nurses on continuing medical education is important in promoting the program. The present study was aimed to determine the perspective of nurses, working in medical-Education hospitals, on continuing education programs.
    Methods
    In this descriptive study, 184 nurses working in medical-education hospitals of Kohkiloyeh and Boyer-Ahmad were participated. A questionnaire was developed in five sections: demographic and content-area information, management information, satisfaction information, and motivation information. The collected data was analyzed using SPSS.
    Results
    Based on the results, at most, 63% of the participants in the study were satisfied with agreement of the contents with new scientific discoveries, 63% were satisfied with the appropriateness of the contents with their needs, and 52% were satisfied with the management of the programs. In general, nurses had average evaluation, about the contents of the program, management, satisfaction, and motivation in continuing education programs.
    Conclusion
    The majority of nurses, participating in continuing educational programs, had average evaluation towards content of the program, program management, satisfaction with programs, and motivation for participation. It is suggested to review the various parts of the programs and implement the requirement evaluation before any education progress.