فهرست مطالب

Hormozgan Medical Journal
Volume:16 Issue: 4, 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/07/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رسول خوشنواز، سید محمد وحید حسینی، شهرام زارع، عباس رحیمی، محمد خزدوز، عباسعلی دهقان صفحات 265-272
    مقدمه
    بیماری اکستروفی مثانه یک ناهنجاری مادرزادی نادر (با شیوع 1 در 50000) می باشد و شامل باز بودن مثانه و جدار قدامی شکم و دستگاه تناسلی خارجی می باشد. درمان این ناهنجاری مشکل است و در روش قدیمی تر معمولا استئوتومی لگنی انجام می شد. انجام این مطالعه بستن مثانه در بیماران مبتلا به اکستروفی کامپلکس مثانه - اپیسپادیازیس با استفاده از فلپ عضله رکتوس شکمی و بدون نیاز به استئوتومی لگنی است که یک روش جراحی جدید می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه، روی 15 بیمار شامل 10 پسر و 5 دختر ارجاع داده شده به مرکز فوق تخصصی جراحی بیمارستان کودکان بندرعباس از مهرماه 1387 تا مهرماه 1390 که در سه مرحله تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران در این مدت سه سال مطالعه، پیگیری شدند و پیامدها و نتایج و عوارض این روش نوین جراحی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج
    پس از عمل مرحله اول حجم مثانه به طور متوسط 71/3±2/58 میلی لیتر بود. تنها در 4 مورد عفونت زخم (6/26%)، 3 مورد باز شدن زخم (20%) و 2 مورد باز شدن مثانه (3/13%) وجود داشت. پس از عمل مرحله دوم، 3 مورد عفونت زخم (20%) و 4 مورد فیستول مثانه به پیشابراه (یورترا) (6/26%) وجود داشت و پس از عمل مرحله سوم، 2 مورد عفونت زخم (3/13%) و 4 مورد باز شدن مثانه (6/26%) وجود داشت. شکل ظاهری و اندازه آلت تناسلی خارجی ترمیم شده در 60% پسر بچه ها و در 80% دختر بچه قابل قبول بود. اختیار ادراری به طور متوسط 25 دقیقه بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد در روش جدید، عوارض عمل قابل کنترل هستند. لذا این روش ر ادر درمان بیماران مبتلا به اکستروفی مثانه، پیشنهاد می کنیم.
    کلیدواژگان: اکستروفی مثانه - اپیسپادیازیس، فلپ عضله رکتوس
  • کوروش عزیزی، عباس پودات، ابوذر سلطانی، معصومه مهران زاده صفحات 273-282
    مقدمه
    پشه های آنوفل تنها ناقلین بیولوژیک بیماری مالاریا می باشند. از بیش از 480 گونه پشه آنوفل حدود 70 گونه به عنوان ناقلین بیماری در دنیا شناخته شده اند. از آنجا که کنترل ناقلین بدون شناسایی آنان و آشنایی با بیولوژیشان امکانپذیر نیست، مطالعه حاضر به منظور تعیین هویت پشه های آنوفل مناطق پرخطر استان هرمزگان (شهرستان بشاگرد و بخش سیاهو شهرستان بندرعباس) و تعیین مهمترین جنبه های زیست شناسی این پشه ها اجرا گردید.
    روش کار
    لارو، شفیره و بالغین پشه های آنوفل در مطالعه ای توصیفی مقطعی در فصول بهار و پاییز سالهای 87-1386 صید گردیدند. لارو و شفیره ها بروش ملاقه زنی، صافی و پوآر از ژیتهای لاروی جمع آوری و بالغین نیز با روش های Total Catch، Aspiration و Shelter Pit صید گردیدند. شناسایی بالغین و لاروهای سن چهارم بروش میکروسکپیک انجام گردید. به منظور تعیین تمایلات انساندوستی Anthropophilic Index گونه های غالب، خون موجود در معده 184 نمونه خونخورده از طریق آزمایش سرولوژیک ELISA مورد بررسی قرار گرفت. تعدادی از پشه های ماده نیز به منظور تعیین آلودگی به اسپوروزوئیت یا اووسیست انگل پلاسمودیوم تشریح گردیدند. پیک فعالیت شبانه پشه ها نیز بروش گزش شبانه و استفاده از طعمه انسانی انجام گردید.
    نتایج
    در مجموع 5496 لارو و 1986 پشه بالغ صید گردید. فون آنوفلهای دو منطقه بالغ بر هشت گونه بود که در مجموع مراحل لاروی و بالغ این گونه ها به ترتیب فراوانی عبارت بودند از Anopheles stephensi با 63/34%، An. moghulensis با 28/22%، An. dthali با 84/13%، An. fluviatilis با 34/10، An. culicifacies با 51/9%، An. turkhudi با 95/6%، An. sergenti با 63/1% و An. superpictus با 8/0 درصد.
    نتیجه گیری
    پشه های آنوفل با تنوع گونه ای و فراوانی زیاد در مناطق با خطر انتقال بیماری مالاریا در استان هرمزگان فعالیت دارند. از هشت گونه آنوفل شناسایی شده در این مطالعه، پنج گونه قبلا بعنوان ناقل قطعی و یا احتمالی مالاریا در کشور معرفی شده اند. با توجه به وفور بسیار بالا و تمایل قابل توجه خونخواری از انسان (58/20%) و نیز تمایلات اندوفیلیک نسبی گونه آنوفل مغولنسیس بایستی نقش احتمالی این گونه در انتقال بیماری در منطقه بشاگرد مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مالاریا - آنوفل، ایران
  • جلیل نجاتی، سید مهدی طباطبایی، علیرضا انصاری مقدم، امیر کیهانی صفحات 283-291
    مقدمه
    جابجایی های جمعیتی و مهاجرت از مناطق مالاریاخیز به مناطق عاری از این بیماری می تواند خطر ابتلا به مالاریا را در جمعیت بومی افزایش داده و در مواردی باعث بازگشت مجدد مالاریا و تغییر کانونهای پاک به کانونهای دارای پتانسیل انتقال و حتی فعال گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مهاجرت بر بروز مالاریا و طبقه بندی کانونی آن، بویژه بر برخی از کانونهای پاک در شهرستان کنارک انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی، تعداد موارد مالاریا و نیز طبقه بندی کانونی آن در روستاهای منطقه جهلیان از سال84 لغایت 88 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای توصیف داده ها از جداول توزیع فراوانی و برای تحلیل نتایج از آزمون تی استفاده گردید.
    نتایج
    روستاهای مورد مطالعه در سال 1387 شاهد حضور موقت اتباع کشورهای افغانستان و پاکستان در مجاورت خود بوده اند. شاخص بروز سالانه مالاریا (API) در سال 1387در روستاهای مورد مطالعه بین 17 تا 346 افزایش یافته است، حال آنکه در سه سال قبل از آن، شاخص مذکور بین صفر تا 49 بوده است. در سال 1387 برخی از روستاها که از نظر نوع طبقه بندی کانونی مالاریا پاک، دارای پتانسیل انتقال و یا غیرفعال بودند، به کانون دارای انتقال محلی تبدیل شدند. تفاوت معنی داری بین میانگین تعداد موارد مالاریا در روستاهای مورد مطالعه در سالهای 85 و 87 و همچنین بین سالهای 86 و 87 مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد حضور اتباع بیگانه در سال 87 و به دنبال آن افزایش شاخص API نسبت به سالهای قبل از آن باعث تبدیل برخی کانونهای پاک به نوع فعال شده است. با توجه به اینکه در برنامه کشوری حذف مالاریا ایجاد و حفظ کانونهای پاک از اهمیت ویژه ای بر خوردار است، لذا می توان به اهمیت حضور اتباع بیگانه به عنوان بحران و چالشی مهم در برنامه حذف مالاریا اشاره کرد.
    کلیدواژگان: مالاریا - مهاجرت، طبقه بندی، کنارک
  • مهردخت مزده، سعادت ترابیان، پریسا ظفری صفحات 293-298
    مقدمه
    سکته مغزی یک نقص نورولوژیک حاد می باشد که بیشتر از 24 ساعت طول می کشد. یک بیماری ناتوان کننده و عامل مهمی برای مرگ و میر بیماران می باشد. با وجود یک سکته مغزی خطر عود آن افزایش یافته و با عود سکته مغزی احتمال مرگ و میر و ناتوانی های به جا مانده ازآن، افزایش می یابد. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی عود سکته مغزی در بیماران بستری در بخش نورولوژی بیمارستان فرشچیان همدان از سال 1383 تا 1388، انجام گردید.
    روش کار
    در یک مطالعه توصیفی، کلیه بیماران مبتلا به سکته مغزی که در بخش نورولوژی بیمارستان فرشچیان همدان، از سال 1383 تا 1388 بستری شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات لازم بر اساس سوالات پژوهشی و چک لیست مورد نظر از جمله سن، جنس، سابقه بیماری قلبی، فشارخون، دیابت شیرین، مصرف سیگار، الکل و داروهای مصرفی، از پرونده های موجود استخراج گردید و داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و آزمون کای اسکوئر تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    در مطالعه حاضر فراوانی عود سکته های مغزی برابر با 35/17% (939 نفر از 5413 بیماران مبتلا به استروک)، که نوع ایسکمیک برابر با 01/92% (864 نفر) و نوع هموراژیک برابر با 99/7% (75 نفر) می باشد. عوامل خطرساز عود سکته های مغزی به ترتیب شامل فشارخون بالا، دیابت شیرین (DM)، بیماری قلبی، مصرف سیگار، هایپرلیپیدمی و سابقه اختلالات انعقادی سکته خفیف گذرا می باشند. در این مطالعه، فراوانی مرگ و میر ناشی از عود سکته های مغزی 6/34% بدست آمد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد با شناسایی عوامل خطرساز عود سکته های مغزی و کنترل این عوامل با استفاده از درمان دارویی و تغییر شیوه زندگی، می توان میزان عود سکته مغزی، بار ناتوانی به جا مانده و مرگ و میر ناشی از آن را تا حد امکان کاهش داد.
    کلیدواژگان: سکته - عود، بیماران
  • محمد زارع نژاد، حسین فرشیدی، شهرام زارع صفحات 299-307
    مقدمه
    در سالهای اخیر تعیین عوامل خطر بیماری های قلبی و عروقی و احتمال اصلاح آنها و نقش آگاهی افراد در این مورد موضوع مهم تحقیقات محققین بوده است. با توجه به عدم انجام مطالعه حاضر در منطقه بر آن شدیم آگاهی رانندگان کامیون ها و اتوبوس های بین شهری در خصوص عوامل خطرآفرین بیماری های عروق کرونر را مورد بررسی قرار دهیم.
    روش کار
    در یک مطالعه مقطعی توصیفی و با روش جمع آوری داده ها به صورت مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه و با حجم نمونه 300 نفر، پس از مراجعه به پایانه مسافری شهر بندرعباس و پایانه کامیونهای شهر بندرعباس، پرسشنامه های طرح تحقیقاتی تکمیل شد جهت بیان نتایج از آمار توصیفی و برای تحلیل یافته ها با استفاده از آزمونهای آماری t-test و chi square استفاده گردید. P-value کمتر از 05/0 به عنوان معنی دار بودن در نظر گرفته شد.
    نتایج
    در این مطالعه، در کل 75 راننده کامیون، 149 راننده تریلر و 76 راننده اتوبوس بین شهری با میانگین سنی 316/8± 810/40 سال مورد مطالعه قرار گرفتند. در خصوص آگاهی رانندگان در مورد بیماری های عروق کرونر، 97 نفر (33/32 درصد) از آگاهی متوسط و یا خوب نسبت به علائم بیماری برخوردار بودند. در این مطالعه 125 نفر (67/41 درصد) بیماری های قلبی را همان فشارخون بالا می دانستند، 26 نفر (67/8 درصد) درد معده را همان بیماری های قلبی و 262 نفر (33/87 درصد) درد قفسه سینه را همان بیماری های قلبی می دانستند. در این مطالعه ارتباط معنی دار آماری میان سطح تحصیلات و بالا بودن آگاهی در خصوص عوامل خطرآفرین بیماری های عروق کرونر در جمعیت مورد مطالعه و همچنین ارتباط معنی دار آماری سن و میزان آگاهی در خصوص عوامل خطرآفرین بیماری های عروق کرونر مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    به طور کلی و با توجه به نتایج بدست آمده از مطالعه حاضر، به نظر می رسد اعمال برخی اقدامات آموزشی مداخله ای جهت بالاتر بردن سطح آگاهی و در نهایت عملکرد رانندگان، در پیشگیری اولیه از بروز بیماری ها موثر باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی، بیماریهای عروق کرونر - عوامل خطرزا، بندرعباس
  • مریم ویژه، انوشیروان کاظم نژاد، صدیقه افراسیابی، مریم روحی، معصومه حسن، سعید حبیب زاده صفحات 309-316
    مقدمه
    زایمان یکی از فاکتورهای استرس زا و بی نهایت تروماتیک است که می تواند منجر به اختلال استرس پس از تروما شود. این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع اختلال استرس پس از تروما 6- 8 هفته پس از زایمان و عوامل مستعدکننده آن انجام پذیرفته است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، 572 زن بین هفته های 6 تا 8 پس از زایمان از 5 شهر استان آذربایجان غربی مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه گیری در دو مرحله ابتدا به صورت تصادفی جهت انتخاب مرکز بهداشتی هر شهر و سپس به صورت در دسترس برای انتخاب نمونه ها انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، عوامل مستعدکننده مامایی، عوامل مستعدکننده نوزادی و عوامل مستعدکننده روانی، پرسشنامه حمایت اجتماعی وینفیلد و تایگمن، پرسشنامه حوادث استرس آور زندگی پیکل و مقیاس علائم اختلال استرس پس از تروما می باشد. داده ها با استفاده از روش های توصیفی و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    در این مطالعه میزان شیوع اختلال استرس پس از تروما متعاقب زایمان 39% گزارش شد. تعداد حاملگی، طول مدت زایمان، نوع زایمان، دلخواه بودن جنس نوزاد از نظر مادر و همسر، میزان شیرخوردن نوزاد کمتر از حد انتظار، استفاده از داروی اعصاب و روان توسط مادر و تحت نظر روانپزشک بودن همسر، قوی ترین پیشگویی کننده های احتمال بروز اختلال استرس پس از تروما بعد از زایمان بودند (05/0P
    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از تروما، پس از زایمان، زایمان
  • نپتون سلطانی، نادره نادری، شهرام زارع صفحات 317-324
    مقدمه
    سالها است که اراثه دروس تنوری به دانشجویان پزشکی به روش سنتی سخنرانی ادامه دارد اما این روش جوابگوی نیازهای دانشجویان نبوده و حالت کسالت آور در کلاس ایجاد می نماید. هدف از مطالعه حاضر مقایسه دو روش آموزش درس فیزیولوژی تنفس، به روش سخنرانی به همراه اسلاید با روش تدریس در گروه های کوچک بود.
    روش کار
    این مطالعه بر روی دانشجویان رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان که واحد فیزیولوژی یک را اخذ نموده بودند، انجام شد. دانشجویان به 5 گروه 9 تایی تقسیم شدند. تعداد کل جلسات فیزیولوژی تنفس به دو قسمت مساوی از نظر دشواری مطلب تقسیم شد. سه جلسه اول درس توسط استاد به روش سنتی سخنرانی و استفاده از اسلاید تدریس شد و سه جلسه باقیمانده بر اساس طرح درس و رفرانس (کتاب فیزیولوژی گایتون و گاننونگ) توسط دانشجویان مطالعه شد. در پایان هر دو روش تدریس از دانشجویان امتحان به صورت تشریحی و تستی گرفته شد و به کمک فرم استاندارد میزان رضایت دانشجویان سنجش شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که دانشجویان از روش تدریس به صورت گروه های کوچک رضایت داشته و میانگین نمرات آنها از میانگین نمراتشان با روش سنتی بیشتر بود و این امر نشان دهنده این است که ماندگاری مطالب آموخته شده در روش نوین بیشتر از روش سنتی است.
    نتیجه گیری
    از این مطالعه شاید بتوان نتیجه گیری کرد که تدریس دروس پر حجم علوم پایه با روش آموزش به صورت گروه های کوچک امکان پذیر است. هرچند پیشنهاد می شود برای کسب اطلاعات بیشتر، مطالعات بیشتری در این خصوص صورت گیرد
    کلیدواژگان: روش سخنرانی، فیزیولوژی تنفس، دانشجویان
  • فربد عبادی فردآذر، مهناز صلحی، فریده گل دوست صفحات 325-332
  • محمد رنجبر عزت آبادی، حبیب زارع احمدآبادی، معصومه عرب، سهیلا نصیری، سید حسین حاتمی نسب، محمد امین بهرامی صفحات 333-340
    مقدمه
    کیفیت خدمت، عاملی بسیار مهم در موفقیت سازمان های مراقبت سلامت است. زیرا، آن می تواند بر سودآوری سازمان، رضایت بیمار و رفتارهای او نظیر وفاداری و تبلیغ مثبت اثر بگذارد. به همین دلیل، در دهه اخیر بهبود کیفیت خدمت جایگاه مهمی در فرآیند برنامه ریزی استراتژیک سازمان های مراقبت سلامت از جمله بیمارستانها پیدا کرده است. در پژوهش حاضر سعی شده است با استفاده از رویکرد سروکوال، شکاف کیفیت خدمت در بیمارستان شهید صدوقی یزد تعیین و تحلیل گردد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی، جامعه پژوهش شامل بیماران بستری در بخشهای بیمارستان شهید صدوقی بود. نمونه گیری به صورت تصادفی - طبقه ای انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه 22 سوالی پاراسورامان و همکاران جمع آوری گردید. تحلیل داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS 14 و از آزمونهای کلموگروف - اسمیرنوف و آزمون t برای مقایسه میانگین ها استفاده شد.
    نتایج
    یافته های پژوهش نشان می دهد که بین کیفیت مورد انتظار و کیفیت ادراک شده بیماران از خدمات بیمارستانی شکاف وجود دارد. تامین نیازهای اولیه بیماران، تعهد پرستاران به ارائه خدمات با کیفیت مطلوب، برآوردن نیازهای عاطفی بیماران و فراهم کردن محیط فیزیکی آراسته و زیبا برای بیمار عوامل مسئله ساز بوده و استفاده از تجهیزات مناسب در درمان بیماران، ارائه بازخورد مناسب به بیمار، برطرف کردن نیازهای بیماران در طول بستری و تلاش برای جلب اعتماد و اطمینان بیمار عوامل بحران زایی هستند که نامطلوب بودن آنها منجر به ایجاد شکاف موجود شده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش، کیفیت خدمت در بیمارستان شهیدصدوقی در مرز 2 ناحیه ی مسئله ساز و تعادل رشد قرار دارد که نشان می دهد هرچند این بیمارستان از نظر کیفیت دارای مسائلی است اما می توان با راهکارهای مناسب وضعیت آن را بهبود بخشید
    کلیدواژگان: بیمارستان - SERVQUAL، رضایتمندی بیمار
  • ادریس حسین زاده، قدرت الله روشنایی، صلاح حسین زاده، حمید سماوات، محمد امین فقیه صفحات 341-347
    مقدمه
    مایکروویو بخشی از طیف امواج الکترومغناطیس است که دارای فرکانس بالا و طول موج کوتاه است. هدف این مطالعه تعیین میزان امواج الکترومغناطیس تابشی از مایکروفرهای خانگی و رستوران ها بود.
    روش کار
    این مطالعه بر روی 45 مایکروفر مورد استفاده در خانه ها و رستوران ها صورت گرفت. در این مطالعه امواج الکترومغناطیسی مارک های مختلفی از مایکروفرهای مورد استفاده در خانه ها و رستوران ها بوسیله آشکارساز نشت امواج مایکروویو مدل HI-1501 مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    میانگین نشت اندازه گیری شده در کل نمونه های مورد بررسی برابر 3/1±1/1 میلی وات بر سانتیمتر مربع و میانگین نشت اندازه گیری شده برای مایکروفرهای خانگی و رستوران ها به ترتیب برابر 1/1±7/1 و 1/1±2/1 میلی وات بر سانتیمتر مربع برآورد شد. از 66/88% نمونه مایکروفر خانگی مورد بررسی تنها 2/25% آنها تابش بیش از 1 میلی وات بر سانتیمتر مربع داشتند. بیشترین مقدار نشتی در کلید باز و بسته کردن (mW/cm2 1/8) اجاق های مورد بررسی وجود داشت. 4/70% مایکروفرهای مورد بررسی میانگین نشتی کمتر از حدود مواجهه عمومی(1 میلی وات بر سانتیمتر مربع) داشته اند و میزان نشت هیچ یک از مایکروفرها از حدود مواجهه شغلی(5 میلی وات بر سانتیمتر مربع) بیشتر نبود.
    نتیجه گیری
    برمبنای یافته های این مطالعه، هیچ اثر بهداشتی زیان آوری در مایکروفرهای مورد بررسی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اجاق مایکروویو، امواج الکترومغناطیس، تابش
|
  • R. Khoshnavaz Firs, M.V. Hosseini, S. Zare, A. Rahimi, M. Khazdouz, A. Dehghan Pages 265-272
    Introduction
    Bladder Exstrophy (BE) is a congenital anomaly in which the bladder and abdominal wall and external genitalia are pathologically open. Incidence of this anomaly is one in 50000. Treatment of this anomaly is complicated and، the old method of treatment was pelvic osteotomy. The aim of this study was offering a new surgical approach، which is closure of the bladder in bladder exstrophy-epispadiasis complex using rectus muscle flap without pelvic osteotomy.
    Methods
    From Nov 2008 to Nov 2011 15 cases of BE containing 10 boys (70%) and 5 girls (30%) were under 3 steps of surgical operation. Patients were followed up in this period and outcomes and complications of this new surgical approach were recorded.
    Results
    Mean volume of bladder after first operation was 58. 2±3. 71 milliliter (ml). There were 4 cases of wound infection (26. 6%)، 3 wound dehiscence (20%) and 2 bladder dehiscence (13. 3%). After the second step of surgery there were 3 cases of wound infections (20%)، 4 cases of uretero-vesical fistulas (26. 6%). After third step of surgery there were 2 cases of wound infections (13. 3%) and 4 cases of bladder dehiscence''s (26. 6%). The shape and size of external genitalia in 6o% of boys and in 80% of girls were acceptable. The mean time of the urinary continency was 25 min.
    Conclusion
    Outcomes of the new surgical technique، based on our study، were acceptable and complications with little and controllable complications. ُSo we recommend the new surgical technique for bladder exstrophy repair.
    Keywords: Bladder Exstrophy, Epispadiasis, Rectus Muscle Flap
  • K. Azizi, A. Poudat, A. Soltani, M. Mehranzadeh Pages 273-282
    Introduction
    Anopheles mosquitoes are the sole biologic vectors of mlaria. Up to now، more than 480 species of Anopheles have been identified. The present study was achieved to identify the Anopheles mosquitoes of malaria high risk foci in Hormozgan province (Bashagard and Syahoo districts) and detect their main biologic charactristics in 2007-2008.
    Methods
    Larvae، pupae and adult mosquitoes were captured in a descriptive- cross sectional study from selected villages. Adults were captured using total catch، aspiration and shelter pit methods. 4th instar larvae and adults were identified microscopically using identification keys. Anthropophilic tendency of 184 adult fed females were chequed by ELISA. Some females of dominant species were dissected to cheque for oocyst ans sporozoite of Plasmodium. Night activity of adults was assessed in a night catch operation using volunteer human bait.
    Results
    Totally 5496 larvae and 1986 adults of Anopheles mosquitoes were identified. Eight species were identified as the Anopheles fauna in malaria high risk foci consisting of Anopheles stephensi (34. 63%)، An. moghulensis (22. 28%)، An. dthali (13. 84%)، An. fluviatilis (10. 34%)، An. culicifacies (9. 51%)، An. turkhudi (6. 95%)، An. sergenti (1. 63%) and An. superpictus (0. 8%).
    Conclusion
    An. moghulensis could be a suspected vector in the Bashagard district because of very high population. Because of endophilic tendency and relative high anthropophilic index (20. 58%). It is recommended that infants and pregnant women use the impregnated bed nets because the mosquito''s blood feeding activity starts from the early night.
    Keywords: Malaria – Anopheles_Iran
  • J. Nejati, S.M. Tabatabai Firs, A.R. Ansari Moghadam, A. Keyhani Pages 283-291
    Introduction
    Population movement and immigration from malarious areas to non endemic will increase the risk of malaria transmission. Immigration could be lead to role back malaria and changing clear up to potential even residual active foci. The purpose of this study is the effect of foreign immigrant on the malaria incidence and focal malaria classification in Konarak County، Iran.
    Methods
    In this descriptive- analytic study، the number of malaria patients in the villages of Jahliyan region during the 2005 to 2009 were classified. The region located on the route of foreign immigration of the east country and borderline of Pakistan. Descriptive statistics and t-test was used for analysis.
    Results
    The presence of foreign immigrants lead to increasing Annual Parasite Incidence (API) in 2008 than 2005 – 2007 and changes the focal malaria classification in the villages. So that some clear up foci changed to residual active. A significant difference between the number of malaria cases in the villages in 2006 and 2008 and also between 2007 and 2008 was observed.
    Conclusion
    According to this research، the major cause of malaria cases increase and change in malaria focal classification in the villages was presence of foreign immigrants. The national malaria elimination program emphasizes on development and keeping of clear up foci. So the presence of foreign immigrants is critical point in this program.
    Keywords: Malaria – Immigration_Classification_Konarak
  • M. Mazdeh, S. Torabian, P. Zafari Pages 293-298
    Introduction
    Stroke is an acute neurologic deficit which lasts for more than 24 hours. Recurrence of stroke increases the probability of the death rate and disabilities. This study was conducted in Farshchian Hospital in Hamadan from 2004 to 2009 to investigate the recurrence of stroke in the hospitalized patients.
    Methods
    In a cross sectional study، all stroke patients hospitalized in neurology ward of Farshchian hospital surveyed from 2004 to 2009. The information gathered was based on research questions and an intended check list obtained from the patients the data were analyzed using descriptive statistics and Chi-Square test.
    Results
    In this study، frequency of stroke recurrence was 939 from 5413 patients (17. 35%). 864 cases (92. 01%) were ischemic type and 75 cases (7. 99%) were hemorrhagic type. Risk factors of recurrence stroke were hypertension، Diabetes mellitus، heart disease، smoking cigarette، hyperlipidemia، coagolopathy respectively. In this study، frequency of stroke recurrence death rate was 34. 6%.
    Conclusion
    Controlling the risk factors through medical treatments and changing people’s life style is recommended. This can reduce stroke recurrence and its mortality rute.
    Keywords: Stroke – Recurrence_Patients
  • M. Zarenezhad, H. Farshidi, S. Zare Pages 299-307
    Introduction
    In recent years، cardiovascular risk factors and the role of knowledge was so important in new researches. Unfortunately، ascending trend of these diseases in developing countries as well as Iran is disquieting. This study is aimed to determine the knowledge of truck and bus drivers about coronary heart disease risk factors.
    Methods
    In this descriptive-analytic study، 300 bus and truck drivers who had came to passenger terminal and terminal trucks at Bandar Abbas city in south of Iran were selected randomly. A questionnaire containing demographic characteristics and questions about their knowledge about coronary heart disease risk factors was completed for each driver. Data were analyzed using SPSS software; t and Chi-square tests were used for statistical analysis with significance level of 0. 05.
    Results
    In total، 75 truck drivers''، 149 trailers drivers and 76 inter-city bus drivers were studied. All drivers were male with mean (±Sd) age of 316. 8±810. 40 years. The drivers’ knowledge about coronary heart disease for 97 (33. 32%) was moderate or good. In this study a significant relationship between education and level of awareness about the risk was observed (P
    Keywords: Knowledge – Coronary Artery Disease – Risk Factor – Bandar Abbas
  • M. Vizeh, A. Kazemnejad, S. Afrasiabi, M. Hassan, M. Hassan, S. Habibzadeh Pages 309-316
    Introduction
    Childbirth qualifies as an extreme traumatic stressor that can result in post-traumatic stress disorders. The current study aimed to determine the prevalence and precipitating factors of post traumatic stress disorder (PTSD) after childbirth.
    Methods
    In this is cross sectional study، 572 women who were in 6-8 weeks after childbirth، were selected by convenience sampling method. The study was carried out in medical centers in 5 cities in west Azerbaijan province، Iran. Demographic، obstetrical، neonatal and mental variables، social support survey، life events scale and post traumatic symptoms scale-I (PSS-I) were collected. Data were analyzed by SPSS using Chi-Square and logistic regression methods.
    Results
    Result of this study showed that 39% women reported PTSD after childbirth. The strongest risk factors were: parity، duration of lab our in hours، mode of delivery، sex of baby، income sufficiency and low social support (P
    Keywords: Post Traumatic Stress Disorder_Postpartum – Child Birth
  • N. Soltani, N. Naderi, S. Zare Pages 317-324
    Introduction
    Lecture is the most applied method for teaching theory courses to medical students. This method is not accountable for the high current needs of students and leads to boring classes. This study was designed to assess the teaching effectiveness of active learning in small group sessions، compared with passive learning in didactic lectures.
    Methods
    This study was carried out on Hormozgan University of medical sciences medical students. 45 students of respiratory physiology course were divided into 5 equal groups. Participant’s scores and their perceptions of effective small group teaching in the Physiology of Respiratory System component of the undergraduate curriculum were assessed. During this process 3 topics were selected to be instructed in lecture- based and 3 topics for small group discussion. The course began with oral lecture sessions and was continued with inductive teaching. For inductive teaching، the students became familiar with the topics، references and lesson plans of sessions and in every session were exposed to 10 questions. Following every 3 sessions، students competency were assessed by a written examination composed of long answer and multiple choice questions and students satisfaction toward used learning methods were measured using a structured questionnaire.
    Results
    The results show that the students prefer small-group learning method over lecturing and achieved scores in small-group discussion sessions were significantly higher than lecture sessions.
    Conclusion
    This study highlighted that small-group learning is a practical and effective method in teaching basic science to medical students. Further studies and working on tailor- made methods for our country is suggested.
    Keywords: Traditional Method – Respiratory Physiology – Students
  • F. Ebadi Fard Azar, M. Solhi, F. Goldoost Pages 325-332
    Introduction
    There is a relationship between stress and the onset of Multiple Sclerosis (MS). So, controlling stress is necessary in patients with MS. We aimed to investigate the effect of educational intervention base on BASNEF model to promote behaviors in patients with multiple sclerosis in stress management.
    Methods
    This is a quazi-experimental intervention study. This study was performed on 100 multiple sclerosis patients of 15-50 years old from Sina and Shariati hospitals Tehran. They were randomly divided into, experimental and control groups. The instrument for data collecting was a questionnaire established based on the BASNEF model. Both groups completed the questionnaires before intervention, and the patients of the experimental group participated in educational classes for 8 weeks. The collected data were analyzed using t, Chi-Square and Man Whitney statistical tests.
    Results
    Both groups did not have any significant differences based on demographic characteristics. Before intervention, there was no significant difference between the grades of behaviors of patients with multiple sclerosis. After intervention, a significant difference was seen in experimental group’s grades (P
    Keywords: Multiple Sclerosis, Management, Stress
  • M. Ranjbar Ezatabadi, H. Zare Ahmadabadi, M. Arab, S. Nasiri, H. Hataminasab, M. Bahrami Pages 333-340
    Introduction
    The quality of service has an important role in the success of health care organizations. Service quality has been an important research topic in view of its significant relationship to costs، profitability، customer satisfaction، customer retention and service guarantee. This study attempts to use SERVQUAL instrument to analysis the gap between qualities of services in Shahid Sadoghi hospital، Yazd، Iran.
    Methods
    This descriptive study was carried out through in 2010. The research population comprised patients admitted to Shahid Sadoghi hospital wards. Sample size، included 78 patients، and obtained randomly. The data was collected by 22-item SERVQUAL questionnaire that was designed according to gap model. Data analysis was carried out by SPSS 14، using Kolmogror – smirnore and t-tests.
    Results
    The results demonstrated that there was a quality gap in Shahid Saddoghi hospital. In the other hand، the results showed that there were significant differences between expectations and perceptions of patients in SERVQUAL dimensions. Also، the study identified some critical and problematic items that have main role in constructing observed quality gap.
    Conclusion
    The existing quality gap means patient''s expectations exceed their perceptions. Thus، improvement is needed across SERVQUAL dimensions.
    Keywords: Hospital, SERVQUAL, Patient Satisfaction
  • E. Hosseinzadeh, Gh. Roshanaie, S. Hoseinzadeh, H. Samavat, M. Faghih Pages 341-347
    Introduction
    Microwaves are a part of the electromagnetic radiation spectrum that has high frequency and short wavelength. The purpose of this study is to determine electromagnetic radiation emitted from household and restaurant microwave ovens.
    Methods
    The survey was carried out for 45 ovens used in households and restaurants. Electromagnetic radiations from different brands of microwave ovens available in Iranian market were investigated by microwave leakage detector model HI-1501.
    Results
    The total average measured leakage was 1. 11±1. 3 mw/cm2 with water load test، while average measured leakage for household and restaurant user type were 1. 1±1. 7 and 1. 1±1. 2 mW/cm2، respectively. In 86. 66% of the household ovens، only 25. 2% emitted radiation was more than 1 mW/cm2. Ovens surveyed in households were elder than restaurant user type (2. 3 ±1. 3 vs. 2. 1 ± 1. 5). The maximum leakage was found at the door key (8. 1mW/cm2) of the ovens. Three-way ANOVA to evaluate oven age، type of user and place of measuring on the leakage rate showed that there was not relationship between the quantity of radiation leakage and type of user but oven age and place of measuring were effective on the microwave leakage. 70. 4% of the ovens emitted radiation was less than the public exposure limit (1 mw/cm2) and none of them emitted more than the occupational exposure limit of 5 mw/cm.
    Conclusion
    Based on the findings in this study، no detrimental health effects are expected from microwave ovens.
    Keywords: Microwave Oven – Electromagnetic Wave – Radiation