فهرست مطالب

Hormozgan Medical Journal
Volume:17 Issue: 6, 2014

  • تاریخ انتشار: 1392/10/27
  • تعداد عناوین: 11
|
  • آسیه پرمهر یابنده، عبدالعظیم نجاتی زاده، حمیرا حمایلی مهربانی، فاطمه دبیری، آزیتا کامجو، عارفه شاهی، فوزیه رفعت صفحات 455-463
    مقدمه
    شکل گیری عادات تغذیه ای در دوران کودکی و نوجوانی می تواند تعیین کننده دریافت مواد مغذی کافی جهت رشد و تکامل و سلامتی در آینده باشد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت تغذیه و فعالیت بدنی دانش آموزان دبیرستانی بندرعباس انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی، مقطعی، 800 دانش آموز دختر و پسر با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی از دبیرستانهای دولتی شهر بندرعباس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، بسامد خوراک که روایی و پایایی آن سنجیده شده بود و تعداد وعده و میان وعده روزانه و پرسشنامه فعالیت بدنی بود. اندازه گیری های تن سنجی شامل قد و وزن بر اساس روش های استاندارد با کمک متر نواری و ترازو و محاسبه نمایه توده بدن (BMI) بود و مقادیر با معیارهای CDC 2000 مقایسه گردید.
    نتایج
    میانگین سن پسران و دختران به ترتیب 1±1/16 و 9/0±6/15 بود. شیوع لاغری و اضافه وزن / چاقی در دبیرستانهای بندرعباس به ترتیب 1/10 و 5/14 درصد بود. مدت زمان ورزش در ساعات خارج از مدرسه و تماشای تلویزیون پسران به صورت معنی داری بیش از دختران بود (05/0P<). پسران در مقایسه با دختران قد، وزن و BMI بالاتری داشتند. در بین وعده های اصلی ناهار و از بین میان وعده ها، میان وعده صبح بیشترین فراوانی مصرف را داشتند. دفعات مصرف مواد غذایی گروه لبنیات، میوه و سبزی در مقایسه با توصیه هرم راهنمای غذایی به صورت قابل توجهی کمتر بود. بالاترین میزان مصرف در گروه لبنیات؛ بستنی، در گروه گوشت تخم مرغ، در گروه سبزی ها سیب زمینی و در گروه نان و غلات، نان بود. میزان فعالیت بدنی، مصرف میوه و سبزی با تحصیلات والدین رابطه معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    اصلاح وضعیت تغذیه با کمک برنامه های آموزشی تغذیه ای و توجه به فعالیت های ورزشی و مداخله در این زمینه در بین دانش آموزان دبیرستانی ضروری است.
    کلیدواژگان: وضعیت تغذیه ای، نوجوانان، نمایه توده بدن
  • فهیمه یاراحمدی، ناصر زنگی آبادی، علی دره کردی، ماندانا جعفری صفحات 465-472
    مقدمه
    بررسی تاثیر رویدادها و رخدادهای مختلف از جمله نابهنجاری های فیزیکی و زیست – شیمی روی رفتار و توانمندی های شناختی همواره در حوزه های مختلف از اهمیت بالایی برخوردار بوده است. پژوهش حاضر به منظور بررسی و مقایسه عملکرد افراد مبتلا به بتاتالاسمی مینور با افراد عادی در آزمون وکسلر با خرده مقیاس های محاسبات، لغات، تنظیم تصاویر و طراحی با مکعب ها مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی، 60 نفر شامل 30 فرد مبتلا به تالاسمی مینور و 30 فرد عادی با دامنه سنی 18 تا 56 سال در گروه های همتا شده انتخاب و با استفاده از آزمون وکسلر با خرده مقیاس های محاسبات، لغات، تنظیم تصاویر و طراحی با مکعب ها مورد آزمون قرار گرفتند. سپس نتایج بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و از طریق روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج بدست آمده نشان داد که میانگین عملکرد افراد عادی در خرده آزمون های محاسبات و لغات با سطح اطمینان 94% و در خرده آزمون تنظیم تصاویر با سطح اطمینان 95% بالاتر از افراد مبتلا به تالاسمی است. در مقیاس کلی کلامی (شامل تست های محاسبات و لغات) نیز میانگین عملکرد و توانایی افراد عادی با سطح اطمینان 99% بالاتر از افراد مبتلا به تالاسمی بود. در حالی که در مقیاس کلی غیرکلامی - عملی (شامل تست های تنظیم تصاویر و طراحی با مکعب ها) تفاوت معنی داری بین دو گروه دیده نشد. همچنین نتایج نشان داد که میانگین عملکرد زنان و مردان دو گروه افراد عادی و افراد مبتلا به تالاسمی نیز در خرده آزمونهای محاسبات و لغات با هم تفاوت معنی داری دارد. در حالی که در خرده آزمونهای تنظیم تصاویر و طراحی با مکعب ها تفاوت معنی داری بین عملکرد گروه های چهارگانه (مردان/ زنان مبتلا به تالاسمی / عادی) دیده نشد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که افراد مبتلا به بتاتالاسمی مینور با کاهش توانایی هایی همچون سیالی کلام، استدلال کلامی، مفهوم سازی کلامی، توانایی زنجیره سازی و توالی و درک و پیش بینی موقعیت های اجتماعی و توانایی تفکر انتزاعی مواجه می شوند. اینکه آیا علت چنین کاهشی تغییرات نوروفیزیولوژیکی و عصب شناختی است یا اثرات روانشناختی که برچسب تالاسمی مینور روی این افراد می گذارد، نیاز به بررسی های بیشتر دارد.
    کلیدواژگان: بتاتالاسمی، توانایی عملی، توانایی کلامی
  • احمدرضا راسخی، مهرداد صیادی نیا، علیرضا راسخی، شهرام زارع صفحات 473-479
    مقدمه
    افزایش قطر مجرای مشترک صفراوی پس از کله سیستکتومی در بسیاری از مطالعات حیوانی گزارش شده است. مطالعات انسانی نتایج گوناگون و ضد و نقیضی را نشان داد. این مطالعه برای بررسی بهتر این مطالعه با تعداد قابل توجه و با پیگیری حدود یک سال پی ریزی شد.
    روش کار
    در بین سالهای 1388 تا 1391 پنجاه و دو بیمار از بین بیمارانی که با علایم و نشانه های بیماری کیسه صفرا که به کله سیستکتومی احتیاج داشتند، وارد مطالعه شدند. بیماران به دو صورت باز یا لاپاروسکوپیک، کله سیستکتومی شدند. پیش از عمل، حدود یک هفته، 3 و 12 ماه پس از عمل مجددا سونوگرافی شدند. تغییرات قطر مجرای مشترک صفراوی بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t و به کمک نرم افزار SPSS استفاده شد.
    نتایج
    در تمام سه گروه (کل، عمل باز و لاپاراسکوپیک) قطر مجرای مشترک صفراوی بلافاصله پس از عمل افزایش معنی داری از نظر آماری نشان داد (05/0P<). در اندازه گیری های 3 ماه و 12 ماه پس از عمل، میانگین قطر مجرای مشترک صفراوی در کل بیماران، عمل باز و لاپاراسکوپیک تفاوت آماری معنی داری نسبت به پیش از عمل نشان نداد.
    نتیجه گیری
    قطر مجرای مشترک صفراوی بلافاصله پس از کله سیستکتومی افزایش می یابد ولی این افزایش موقتی بوده و به دلیل جراحت مجرا نبوده و پس از یک فاصله زمانی به حد پیش از عمل می رسد.
    کلیدواژگان: کله سیستکتومی - مجرای مشترک صفراوی - لاپاروسکوپی - کیسه صفرا
  • حسین منتظرقائم صفحات 481-488
    مقدمه
    افزایش سونوگرافی داپلر کاروتید به عنوان بهترین روش بیماریابی جهت تنگی شریان کاروتید در بیماران کاندید عمل جراحی بای پاس عروق کرونر CBG (Coronary Artery Bypass Grafting) مطرح می باشد. هدف از این مطالعه تعیین شیوع تنگی شریانهای کاروتید در بیماران موردنظر به منظور تعیین گروه های پرخطر جهت تنگی شریانی می باشد.
    روش کار
    با مطالعه توصیفی و مقطعی 486 بیمار که کاندید عمل جراحی بای پاس عروق کرونر CABG بودند، قبل از عمل تحت سونوگرافی شریانهای کاروتید قرار گرفتند. سپس اطلاعات مربوط به مورفولوژی شریانهای کاروتید و عوامل خطر تنگی کاروتید از قبیل جنس، سن، سابقه دیابت، هیپرتانسیون، هیپرلیپیدمی، مصرف سیگار، شنیدن صدای برویی روی شریان های کاروتید از بیماران جمع آوری شد و اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون آماری مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مقادیر 05/0P< معنی دار تلقی گردید.
    نتایج
    محدوده سنی بیماران بین 35 تا 87 سال بود. از بین بیماران فوق 21 نفر (3/4%) سابقه CVA (Cerebro Vascular Accidents) و TIA (Transient Ischemic Attack) قبلی داشتند. در معاینه فیزیکی، 31 بیمار (3/6%) صدای برویی روی شریان کاروتید داشتند. در سونوگرافی داپلر کاروتید به عمل آمده از بیماران، 252 بیمار در (8/51%) نتیجه سونوگرافی داپلر کاروتید نرمال بود. 96 بیمار (7/19%) تنگی خفیف یعنی کمتر از 50%، 17 بیمار (2/24%) تنگی متوسط یعنی بین 50 تا 70% و در 21 بیمار (3/4%) نیز تنگی شدید یعنی بیشتر از 70% مشاهده گردید. بین عوامل خطر از قبیل سابقه قبلی CVA یا TIA دیابت، هیپرتانسیون، هیپرلپیدمی، مصرف سیگار سن بالای 60 سال جنس با تنگی کاروتید بیش از 50% ارتباط معنی داری یافت نگردید. ولی بین تنگی شاخه اصلی عروق کرونر چپ در آنژیوگرافی (024/0P=) و سابقه انفارکتوس میوکارد قبلی (002/0P=) و همچنین سمع صدای برویی بر روی شریانهای کاروتید (033/0P=) با تنگی بیش از 50% ارتباط معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه، انجام روتین سونوگرافی داپلر شریانهای کاروتید در بیماران کاندید عمل جراحی بای پاس عروق کرونر در بیماران با تنگی شدید شاخه اصلی عروق کرونر چپ و سابقه قبلی انفارکتوس میوکارد و همچنین شنیده شدن صدای برویی، قویا توصیه می گردد. ضمنا وجود شیوع بالای (2/48%) درجات مختلف تنگی بدون علامت عروق کاروتید در بیماران کاندید عمل، توجه روزافزون به اقدامات پیشگیرانه و درمانی را گوشزد می نماید.
    کلیدواژگان: عروق کاروتید، بای پاس شریان کرونر، مرگ و میر
  • حسن نوروزپور، سید حمیدرضا طباطبایی، عبدالرضا رجایی فرد، سید بصیر هاشمی، لیلا منشی زاده صفحات 489-495
    مقدمه
    شنوایی یکی از حواس برتر انسان است. انسان از راه شنیدن، زبان محیط اطراف خود را فرا گرفته و سپس قادر به تکلم می گردد. کاشت حلزون شنوایی در سراسر دنیا جهت درمان کم شنوایی حسی - عصبی شدید تا عمیق معرفی شده است. مطالعه حاضر نیز با هدف تاثیر کاشت حلزون شنوایی بر بهبود ادراک شنیداری کودکان با کم شنوایی عمیق ارثی و غیر ارثی طراحی گردیده است.
    روش کار
    در مطالعه حاضر روی 95 نفر از کودکان ارجاع شده به مرکز کاشت حلزون شنوایی فارس، اطلاعات مربوط به بیماران از پرونده های قبل و بعد از عمل آنها و نمره ادراک شنیداری در سه مرحله شش ماه، یک و دو سال پس از کاشت حلزون شنوایی با تست Cap) Categorize of Auditory Performance test (به دست آمد. در تجزیه و تحلیل آماری داده ها نیز از آزمون های Fridman، Willcoxon و Mann-Withney Uاستفاده شد.
    نتایج
    مقادیر میانگین و میانه ادراک شنیداری کودکان کاشت حلزون شنوایی شده شش ماه، یکسال و دو سال پس از کاشت اختلاف معنی داری را نشان داد. بین متغیر مستقل نوع کم شنوایی با نمره ادراک شنیداری در سه مرحله، رابطه آماری معنی داری دیده شد
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه همسو با دیگر مطالعات نشان دهنده رشد و توسعه ادراک شنیداری در کودکانی است که از کاشت حلزون شنوایی بهره می برند. همچنین نتیجه این مطالعه نشان داد نوع کم شنوایی می تواند تعیین کننده انتخاب کاندیداهای عمل کاشت حلزون شنوایی باشد.
    کلیدواژگان: کاشت حلزون شنوایی - کودکان - از دست دادن شنوایی
  • افشین حشمتی، امیررضا صادقی فر، عالیا آیت اللهی موسوی، وحید حسامی، علیرضا سعید صفحات 497-504
    مقدمه
    روش های انتخابی برای ترمیم نقایص نسج نرم در ساق شامل فلپ گاسترکنمیوس برای یک سوم پروگزیمال ساق، یک سوم میانی فلپ سولئوس و در یک سوم دیستال فلپ آزاد می باشند. معایب استفاده از فلپ آزاد شامل زمان زیاد جراحی، احتمال آسیب به عروق بزرگ و نیاز به مهارت زیاد در میکروسرجری می باشد. در این مطالعه توانایی فلپ گاستروسولئوس جهت پوشاندن نقایص نسج نرم ساق به خصوص در موارد دیستال مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    این مطالعه آینده نگر بین سالهای 1386 تا 1390، بر روی 23 بیمار (20 مرد و3 زن) با متوسط سن 13/32 سال (14 تا 65 سال) انجام گرفت. گروه مطالعه شامل تمام بیمارانی بود که به بیمارستان دکتر باهنر کرمان مراجعه کرده بودند و دچار نقص نسج نرم ساق شده بودند و برای درمان با فلپ عضلانی و شرکت در مطالعه رضایت می دادند. 8 بیمار با نقص نسج نرم یک سوم پروگزیمال تحت جراحی با فلپ گاسترکنمیوس، 4 بیمار با نقص نسج نرم یک سوم میانی تحت جراحی با فلپ سولئوس، 3 بیمار با نقص نسج نرم یک سوم میانی تحت فلپreverse soleus قرار گرفتند و 8 بیمار با نقص نسج نرم یک سوم دیستال جراحی فلپ reverse soleus برای آنها انجام شد. بیماران برای یک سال پیگیری شدند. در پایان نتایج با نرم افزارSPSS 16 مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج ترمیم در بیماران با نقص نسج نرم ساق در یک سوم پروگزیمال و میانی به طور کامل موفقیت آمیز بود. در 5 بیمار با نقص نسج نرم یک سوم دیستال ترمیم با موفقیت همراه بود و در 3 بیمار در این ناحیه فلپ از دست رفت. در مجموع فلپreverse soleus در 7/72% موارد موفقیت آمیز بود.
    نتیجه گیری
    موفقیت فلپ در یک سوم پروگزیمال و میانی مشابه سایر مطالعات بود و روش های انجام شده در این نواحی روش انتخابی محسوب می شود. در نیمه فوقانی یک سوم دیستال ساق، فلپ reverse soleus با موفقیت انجام شد. اما در نیمه تحتانی یک سوم دیستال ساق 3 فلپ از دست رفت که به نظر می رسد اقدامات و بررسی های قبل از عمل مانند آنژیوگرافی بایستی قبل از آن انجام شود.
    کلیدواژگان: فلپ عضلانی - گاسترکنمیوس - سولئوس، ترمیم
  • کورش منوچهری نایینی، سیف الله مرتضایی، سلیمان خیری صفحات 505-514
    مقدمه
    ابتلاء زنان به توکسوپلاسما گوندی ای در خلال دوره بارداری می تواند موجب وقوع توکسوپلاسموزیس مادرزادی در جنین گردیده و عوارض جدی و گاه ماندگاری را در نوزاد بر جای بگذارد. یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده میزان بروز توکسوپلاسموزیس مادرزادی در جنین، میزان شیوع عفونت در بین زنان در سنین باروری یا وضعیت ایمنی آنان در مقابل انگل در این دوره است. مطالعه حاضر به منظور آگاهی از اپیدمیولوژی عفونت توکسوپلاسمایی، وضعیت ایمنی زنان در سنین باروری بر علیه انگل و تعیین عوامل خطر عفونت در استان چهار محال و بختیاری انجام پذیرفت.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، نمونه های سرمی 338 خانم 45-15 ساله مراجعه کننده به آزمایشگاه های تشخیص پزشکی با استفاده از روش سنجش ایمنی آنزیمی (ELISA) از نظر وجود آنتی بادی های اختصاصی IgG ضد توکسوپلاسمایی مورد آزمایش قرار گرفت. همزمان اطلاعات دموگرافی افراد مورد مطالعه از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه جمع آوری و تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از نرم افزارSPSS 12 و آزمون آماری مجذور کای انجام پذیرفت.
    نتایج
    از مجموع 338 نمونه سرمی متعلق به زنان 45-15-ساله (میانگین سنی 21/8±78/25 سال)، 126 نمونه (3/37%) از نظر وجود آنتی بادی IgG ضد توکسوپلاسمایی مثبت ارزیابی گردید. بیشترین و کمترین میزان واکنش های مثبت سرمی بر علیه انگل به ترتیب در گروه های سنی 45-36 سال (9/51%) و 25-15 سال (9/27%) یافت گردید (001/0P<). در این مطالعه بین شغل (04/0P=) و محل سکونت (01/0P<) زنان مورد مطالعه و واکنش سرمی بر علیه توکسوپلاسما ارتباط معنی داری یافت گردید.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که در این منطقه از کشور اکثریت زنانی که در سنین باروری به سر می برند قبلا به توکسوپلاسما مبتلا نگردیده و ممکن است با افزایش سن و در خلال دوره بارداری به عفونت حاد توکسوپلاسمایی مبتلا شوند. بنابراین برای پیشگیری از وقوع توکسوپلاسموزیس مادرزادی توصیه می گردد ضمن انجام غربالگری سرمی در زنانی که در سنین باروری بسر می برند، آموزش های بهداشتی لازم در خصوص راه های انتقال انگل و روش های پیشگیری از آن به این گروه ارائه گردد.
    کلیدواژگان: توکسوپلاسما، عفونت، چهارمحال و بختیاری
  • رضا فرخ سرشت، مهرداد صولتی، مسعود عزیزی، هادی سرافراز صفحات 515-520
    مقدمه
    پوکی استخوان یک مشکل مهم سلامت عمومی دنیا بوده و شیوع آن در حال افزایش می باشد. اندازه گیری تراکم معدنی استخوان (BMD) بهترین عامل پیشگویی کننده شکستگی و روش DEXA بهترین روش اندازه گیری تراکم معدنی استخوان است. در خانم های یائسه احتمال شیوع استئوپروز و پیامدهای ناشی از آن مثل شکستگی نیز بیشتر خواهد بود. این مطالعه جهت سنجش تراکم معدنی استخوان در زنان یائسه مراجعه کننده به مرکز دانسیتومتری بیمارستان شهیدمحمدی بندرعباس، جهت تعیین شیوع استئوپروز، استئوپنی بر مبنای B MD، عوامل خطرزای آن و ارزیابی خطر شکستگی طراحی و اجرا شده است.
    روش کار
    این تحقیق مقطعی بر روی 404 نفر از زنان یائسه مراجعه کننده به مرکز دانسیتومتری بیمارستان شهیدمحمدی بندرعباس پس از اخذ رضایت نامه انجام گرفت. پس از سنجش تراکم استخوان T score ستون فقر ات و گردن فمور و شاخص FRAX محاسبه گردید. اطلاعات دموگرافیک بیماران نیز جمع آوری شد. نمونه گیری از نوع آسان (در دسترس) بود. داده ها با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک و نرم افزار SPSS 18 تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    شیوع استئوپنی و استئوپروز فمورال به ترتیب 45% و 3/44% به دست آمد. تحقیق حاضر نشان داد که سن، مصرف مواد، عدم فعالیت فیزیکی، مصرف کورتون از عوامل خطرزای استئوپنی و استئوپروز فمورال در زنان مورد مطالعه است. شاخص FRAX در زنان 50 تا 65 سال 73/1% و بالای 65 سال 47/10% بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد شیوع استئوپنی و استتئوپروز در ناحیه گردن فمور در زنان مورد مطالعه بالاست و چندین عامل خطرزا در استئوپنی و استئوپروز نقش دارند. همچنین خطر شکستگی گردن فمور در زنان بالای 65 سال بالاست.
    کلیدواژگان: دانسیته استخوان، یائسگی، بندرعباس
  • کبری صالحی، سهیلا احسان پور، بهزاد ذوالفقاری، زهرا صالحی، منصوره هنرجو صفحه 521
    مقدمه
    گرگرفتگی از شایع ترین علایمی است که در ارتباط با یائسگی دیده می شود و می تواند باعث محرومیت از خواب، خستگی جسمی و روانی و اختلال در روابط بین فردی شود. در سالهای اخیر، تمایل به استفاده از جایگزین های هورمون درمانی و بویژه فیتواستروژنها جهت درمان این عارضه افزایش چشمگیری یافته است. در این مقاله تاثیر شبدر قرمز به عنوان یکی از منابع غنی فیتواستروژنها، بر شدت گرگرفتگی در زنان یائسه بررسی شده است.
    روش کار
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی شده سه سوکور دارای گروه کنترل انجام شد. 72 زن یائسه واجد شرایط، پس از 2 هفته مشاهده و تعیین شدت اولیه گرگرفتگی ها به طور تصادفی در 2 گروه دریافت کننده شبدرقرمز و دارونما به مدت 8 هفته قرار گرفتند. شدت گرگرفتگی ها به صورت هفتگی توسط نمونه های مورد پژوهش و با استفاده از مقیاس یائسگی کوپرمن ثبت شد. از آزمونهای آماری من ویتنی و فریدمن جهت مقایسه بین گروهی و درون گروهی و نرم افزار آماریSPSS 18 جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    نتایج
    55 نفر مطالعه را تکمیل کردند: 28 نفر در گروه شبدر قرمز و 27 نفر در گروه دارونما. در هر یک از گروه های مورد مطالعه تفاوت معنی داری در توزیع فراوانی شدت گرگرفتگی ها در پایان هفته های ششم و دهم مطالعه در مقایسه با پایان هفته دوم ایجاد شده بود (001/0=P) و در پایان هفته دهم مطالعه، دو گروه از نظر شدت گرگرفتگی ها تفاوت معنی داری با یکدیگر داشتند (04/0=P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که مکمل شبدر قرمز تاثیر معنی داری بر شدت گرگرفتگی زنان یائسه در مقایسه با دارونما دارد.
    کلیدواژگان: گرگرفتگی - فیتواستروژن ها، یائسگی
  • فریبا شهرکی ثانوی، علی نویدیان، فاطمه رخشانی، علیرضا انصاری مقدم صفحات 531-539
    مقدمه
    به دلیل عوارض همراه با سزارین و آمار رو به افزایش سزارین در کشور، انتخاب یک شیوه آموزشی مناسب در جهت کاهش این روند حائز اهمیت است.
    روش کار
    مطالعه حاضر نیمه تجربی که بر روی 200 خانم باردار سه ماهه سوم بارداری با قصد یا تصمیم به سزارین انتخابی مراجعه کننده به متخصصان زنان و زایمان شهر زاهدان از زمستان 89 تا تابستان 90 با روش نمونه گیری غیراحتمالی انجام شد. پس از انجام پیش آزمون با پرسشنامه ای روا و پایا شده در دو گروه مداخله و کنترل، مداخله آموزشی بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده در گروه مداخله انجام شد. بعد از صرف زمان انتظار یک ماهه در هر دو گروه پس آزمون انجام شد. از آزمونهای t، کای اسکوئر و مدل رگرسیون لجستیک برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    نتایج
    یافته ها اختلاف آماری معنی داری را بین تغییر نمرات آگاهی، نگرش، کنترل رفتار درک شده، هنجارهای ذهنی و درصد قصد رفتاری و رفتار (001/0P<) بین زنان باردار گروه مداخله و شاهد بعد از مداخله آموزشی نشان داد. همچنین نتایج آنالیز رگرسیون نشان داد که بیشترین پیش بینی کننده رفتار، دو سازه قصد رفتاری و کنترل رفتار درک شده است. در کل 22 درصد از خانم های گروه مداخله و 4 درصد از خانم های گروه کنترل، زایمان طبیعی نمودند و بیشترین انگیزه برای اطاعت را خانم ها به ترتیب پزشک، همسر و خودشان ذکر نمودند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که آموزش با استفاده از تئوری رفتار برنامه ریزی شده تاثیر قابل ملاحظه ای در افزایش انتخاب زایمان طبیعی در جمعیت مورد مطالعه داشت. لذا با توجه به تاثیر آموزش بر اساس این تئوری پیشنهاد می شود سیاستی اتخاذ شود تا زنان باردار با قصد سزارین انتخابی بتوانند بسته های آموزشی بر اساس این تئوری را دریافت و در جلسات بحث گروهی حضور یابند.
    کلیدواژگان: مادران باردار، زایمان، سزارین
|
  • Pages 455-463
    Introduction
    Formation of certain food patterns are affected by food habits in childhood and adolescence period، which would be the indicator of adequate nutrients intakes for growth، development and health in future. The aim of this study was to assess weight and physical activity status and determine food habits in high school students.
    Methods
    In this study cross sectional study، 800 students who studied in public high school of Bandar Abbas were selected by a stratified randomized sampling. Demographic data and physical activity questionnaire were completed، height and weight were measured by a standard method using stadiometer and weighing scale، BMI (Body Mass Index) was calculated and compared by CDC 2000 growth chart curves.
    Results
    Mean age of boys and girls were 16. 1±1 and 15. 6±0. 9 years، respectively. Overall prevalence of underweight and overweight/obesity were 10. 1% and 14. 5%، respectively. Leisure time physical activity and TV watching were significantly different between two genders (P<0. 05). Weight، height and BMI were higher in boys than girls. Most adolescents consumed lunch and mid-morning snack frequently. Frequency in consumption of dairies، fruits and vegetables were significantly lower than the recommended amount in food guide pyramid. Ice cream، egg، potato، and bread were the most consumed food items between the food items of dairy، meats، vegetable and grains groups، respectively. There was not any relation between parents'' education level and students'' physical activity or fruits and vegetables consumption
    Conclusion
    It seems necessary to modify nutrition patterns by education and use programs for intervention in the patterns of physical activities in high school students.
    Keywords: Nutritional Status_Adolescent – Body Mass Index
  • Pages 465-472
    ntroduction: The study on effects of various events of physical and Biological-Chemical abnormality on behavior and cognitive abilities in different areas has always been an important issue. The aim of this study was to compare the performance of minor beta-thalassemia patients with normal people، in the short forms of Wechsler test.
    Methods
    In This cross-sectional study، a sample including 30 individuals with minor beta-thalassemia and 30 normal individuals Whithin age of 18 to 56 years old was selected. The groups were mathched based on demographic and individual characteristics. Wechsler test including calculation، words، alignment of images and designing by cubs was performed on both groups. The results were analysed by SPSS، using t-test and analysis of variance.
    Results
    The results showed that the average performance of normal individuals for the sub-tests of computation and words and for sub-test of alignment of images is higher than the performance of individuals with minor beta-thalassemia. Also in the overall verbal scale (including sub-tests of calculation and words) the average of performance and ability of the normal individuals was higher than the individuals with minor beta-thalassemia، while in the overall non-verbal/practical scale (including sub-tests of alignment of images and designing by cubes) no significant difference was found between the two groups. The results showed that the average of performance of men and women in normal individuals and individuals with minor beta-thalassemia in the sub-tests of calculations and words has a significant difference، while in sub-tests of alignment of images and designing by cubes for four groups no significant difference between performances was found.
    Conclusion
    Overall results of this study showed that people with minor beta-thalassemia، can face lack of abilities such as: fluency in talking، ability of abstract thinking، verbal reasoning، verbal conceptualization، ability to chain sequences and understanding and prediction of social situations. Whether such a reduction of abilities is caused by neurological and neurophysiologic changes or through the psychological effects on individuals with minor beta-thalassemia، will require further investigation.
    Keywords: Beta –Thalassemia, Practical Ability, Verbal Ability
  • Pages 473-479
    Introduction
    Increase in the common bile duct diameter after cholecystectomy has been reported in animal model. However، similar studies in the human resulted in controversy.
    Methods
    Between 2008 and 2012، fifty two patients with clinical as well as radiological signs and symptoms of gallbladder disease were enrolled in this study. The patients underwent laparoscopic and open cholecystectomy according to the surgeon preference. Sonography was done in all patients before operation and repeated in 3 month and 12 month after operation. Significant statistical changes in the common bile duct diameter were studied in the time elapsed. SPSS Software and t-test were utilized in order to analysze the data.
    Results
    In all three groups (total، laparoscopic and open) the common bile duct diameter showed significant statistical changes (P<0. 05) after operation. The measures in 3 and 12 month follow up revealed return of the diameter to pre-operation values. The values in 3 and 12 month had no statistically significant difference as compared to pre-operation ones.
    Conclusion
    Common bile duct diameter show a significant changes after laparoscopic and open cholecystectomy but it is transient and should not be mistaken with bile duct injury and return to pre-operation values soon.
    Keywords: Cholecytectomy, Common Bile Duct, Laparoscopy, Gallbladder
  • Pages 481-488
    Introduction
    Nowadays caotid Dopplers sonography is gold standard for carotid artery screening in coronary aetery bypass grafting (CABG) candidates. This study was carried out in an angioplasty center in southern seaport in Iran to assesss theprevalence of artery stenosis and correlation of the atherosclerosis risk factor with the rate of artery stensis، and nence to define the high risk groups.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was carried out on 486 candidates of CABG. A Doppler sonography of carotid artery was performed before the procedure. Morphology of carotid arteries، carotid artery stensis risk factors such as age، gender، previous history of diabetes، hypertension، hyperlipidemia، smoking، auscultation of bruits on arteries were recorded in a questionnaire. The data were analyzed with SPSS 16، using descriptive statistics، and Chi square. P-value less than 0. 05 was considered years statistically significant.
    Results
    Age range of the patients was (35-87) with a mean age of (52. 7±10. 3). 21 patients (403%) had a positive history of cerebrovascular accident (CVA)، and transient ischemic attack (TIA). On physical examination 31 patients (6. 3%) had bruits on carotid arteries. Doppler sonography was normal in 252 (51. 8%) patients. 96 patients (19. 7%) had a mild stenosis (less than 50% stenosis)، 117 patients (24. 2%) had moderate (50-70%) stenosis and only 21 patients (4. 3%) had server stenosis (more than 70%). Correlation between carotid artery stenosis of more than 50% and risk factors such as previous CVA or TIA، diabetes، hypertension، hyperlipidemia، cigarette smoking، age more than 60 years gender was not statistiucally significant، but main stenosis of left coronary artery (LAD) in angiography was significantly correlated with carotid artery stenosis (P=0. 024)، and so was the history of previous myocardial infaction (P=0. 002). Auscylation of bruit on carotid was also significantly correlated with carotid atenosis of more 50% (P=0. 033).
    Conclusion
    According to this study، performing routine dopplersonography of carotid arteries prior to CABG in patients with significant LAD stenosis، previous history of MI، and bruit on carotid. Because of large number of asymptomatic patients with carotid thichening، preventive and therapeutic measures should be taken in order to descease cardiac mortality and morbidity.
    Keywords: Carotid Arteries – Coronary Artery Bypass_Mortality
  • Pages 489-495
    Introduction
    Hearing is one of the dominant senses of humans. In fact، human beings learn the language which is spoken in their environment and، then، develop the capability to speak. Cochlear implantation is introduced worldwide as a method for the treatment of the severe-to-profound sensory-neural hearing loss. Therefore، the present study aims to investigate the effect of cochlear implantation on the improvement of the auditory performance of the children with profound hereditary as well as non-hereditary hearing loss.
    Methods
    The present follow-up study was conducted on 95 children who had been referred to Fars Cochlear Implantation Center. The patients’ information was obtained from their pre- as well as post-operation profiles. Moreover، their auditory performance scores were measured through the Cap Test in 3 stages of 6 months، 1 year، and 2 years after the implantation. Besides، the non-parametric tests of Fridman، Willcoxon، and Mann-Withney U were utilized in order to analyze the gathered data.
    Results
    The mean and the median of the auditory performance of the children who had undergone the cochlear implantation showed a significant difference 6 months، 1 year، and 2 years after the implantation. Moreover، a statistically significant relationship was observed between the independent variable of the type of hearing loss and the auditory performance score.
    Conclusion
    In line with other studies conducted on the issue، the present study also confirmed the improvement of the auditory performance in the children who have undergone the cochlear implantation. In addition، the present study revealed that the type of hearing loss can be helpful in identifying the candidates of the cochlear implantation.
    Keywords: Cochlear Implantation – Children – Heaing Loss
  • Pages 497-504
    Introduction
    The standard methods for reconstruction of soft tissue defects in legs are gastrocnemius flap for proximal third defects، soleus flap for middle third and free flap in the distal third. However، there are problems with the use of free flap، like increased operative time، damage of major vessels and the need for experienced microsurgeon. In this study we examined the ability of the gastrocsoleous flap for coverage of leg soft tissue defects.
    Methods
    This cross-sectional study was undertaken on 23 patients (20 male and 3 female) with the mean age 32. 13 years (14 to 65). This group consisted of all of the patients referred to Dr Bahonar Hospital، Kerman with soft tissue defects between April 2011 and April 2012. They were given informed consent for participation in the study and treatment of the defect with muscle flaps. 8 patients with proximal third defects were treated with were treated with gastrocnemius flap، 4 with middle third defects with soleus flap and 3 with reverse soleus flap and 8 with distal third defects with reverse soleus flap. The patients were followed up for at least 1 year. Finally the results were analyzed by SPSS 16.
    Results
    The results for patients with soft tissue defect in proximal and middle third of leg repair was successful. In 5 patients with soft tissue defect in distal third of leg، repair was complete but، in 3 of them flap failure was seen. Overall success rate for reverse soleous flap was 72. 7%.
    Conclusion
    The success rate of the flap for the upper and lower thirds was similar to other studies and seems that this is the standard method. In the upper half of distal third reverse soleous flap was successful، but in the lower half of the leg it failed in all 3 cases and it seems that preoperative investigations such as angiography must be performed before embarking on such a procedure.
    Keywords: Muscle Flap, Gastrocnemius, Soleus, Reconstruction
  • Pages 505-514
    Introduction
    Infection of pregnant women with Toxoplasma gondii during pregnancy may cause congenital toxoplasmosis in embryo and a number of serious and even persistent complications in newborns. One of the most effective factors determining the rate of congenital toxoplasmosis is the rate of Toxoplasma infection or immune status of women in child-bearing ages against the parasite. This study was carried out to investigate the immune status of women in child-bearing ages (15-45 year-old) against Toxoplasma gondii and determine the related risk factors in Chaharmahal va Bakhtiyari province.
    Methods
    This descriptive-analytic study included 338 sera from women in child bearing ages (15-45 year-old). The sera were examined for the specific anti-Toxoplasma IgG antibodies using an Enzyme Immunoassay (ELISA) method. Demographic information were collected through interview and questionnaire forms. The results were analyzed using SPSS 12 Software and Chi-Square test.
    Results
    Out of 338 serum samples belonged to the women (mean 25. 78±8. 21) of the area، 126 (37. 3%) were positive for anti-Toxoplasma IgG antibodies. The highest and lowest rates of positive reactions were found in 36-45 and 15-25 year-old groups (51. 9% vs. 27. 9%)، respectively (P<0. 001). The study also showed a significant correlation between occupation (P=0. 04) and residence (P=0. 01) of the subjects with seroreactivity against Toxoplasma gondii.
    Conclusion
    The study showed that in this region of the country، a vast majority of women in child-bearing ages were seronegative for Toxoplama gondii infection (62. 7%)، and thus they may be susceptible to acute Toxoplasma infection during their future pregnancy. Therefore، it is recommended to implement a health education program about transmission routes of Toxoplasma for the prevention of congenital toxoplasmosis.
    Keywords: Toxoplasmosis – Infection_Chaharmahal va Bakhtiari
  • Pages 515-520
    Introduction
    Osteoporosis is an important public health problem. Osteoporosis characterized by low bone mass with micro architectural disruption and skeletal fragility resulting increased risk of fracture. The aim of this study was to evaluate the Bone mineral density in post menopausal women who referred to Shahid Mohamadi hospital BMD center.
    Methods
    In this cross sectional study 404 postmenopausal women who reffered to Shahid Mohammadi hospital، Bandar Abbas، Iran، were enrolled. T score and FRAX index were calculated and demographic characteristics of the patients were collected. Data were analyzed by SPSS، using logistic regression.
    Results
    Prevalence of osteopenia and osteoporosis was 45% and 44. 3%، respectively. Logestic regression model showed that age، opium، loss of physical activity and corticosteroid use are significant risk factors of osteoporosis and osteopenia.
    Conclusion
    The prevalence of osteoporosis in referral post menopausal women was high.
    Keywords: Bone öDensity – Menopause – Bandar Abbas
  • Page 521
    Introduction
    Hot flushing is one of the most common symptoms related to menopause which can lead to sleep deprivation، physical and psychological tiredness and disturbances in interpersonal relationships. In the recent years، tendency and desire toward alternative treatments، especially phytoestrogens، in relieving this symptom have been increased. Considering that red clover is the rich source of phytoestrogens، the present study investigated the effect of red clover on hot flushes in post-menopausal women.
    Methods
    This was a clinical randomized، triple-blind، placebo-controlled trial. 72 eligible menopausal women after two weeks of monitoring and determination of baseline severity of hot flushes، were randomized blindly to receive either placebo or 45 mg of red clover isoflavones capsules for eight weeks. Hot flushes were recorded weekly by the study subjects via using hot flushes severity of Kupperman Menopause Index (KMI). Mann-Whitney and Friedman tests were used for between and within the groups'' comparisons in frequency of hot flushes. Data analysis was performed using SPSS version 18.
    Results
    A total of 55 women completed the study، 28 subjects in the red clover and 27 in the placebo group. In both of the study groups، the frequency of hot flushes had a significant difference at the end of the second، sixth and tenth weeks (P=0. 001). At the end of the 10th week، there was a significant difference in frequency of hot flashes between the groups (P=0. 04).
    Conclusion
    Generally، the present study showed that red clover supplementation had desirable and significant effects on hot flushing.
    Keywords: Hot Flushes_Phytoestrogens – Menopause
  • Pages 531-539
    Introduction
    Finding an appropriate training method for encouraging pregnant women toward performing vaginal delivery is necessary because of increasing growth of cesarean and its associated complications.
    Methods
    This semi- experimental study was carried out on a sample of 200 pregnant women who referred to the obstetrics offices of Zahedan during winter 2010 to summer 2011 by using non- probability sampling. Intervention group received training according to theory of planned behavior. After doing pretest using a validated and reliable questionnaire in both groups. Post- test was conducted after one month in both study groups. T-test، Chi-Square and Logestic regression were used for data analysis.
    Results
    Findings showed a significant statistical differences between two groups’ knowledge، attitude and perceived behavior control، subjective norms and behavior scores after intervention (P<0. 001). Regression analysis revealed that behavioral intention and perceived control were two greatest predictors of behavior. Overall، natural delivery was seen in 22% of women in intervention group compared with 4% in control group.
    Conclusion
    The study finding showed that، education based on theory of planned behavior significantly increased natural delivery among study participants. Accordingly، it is recommended to adapt a policy which pregnant women to receive elective cesarean section training packages according to this theory and attend related group discussions.
    Keywords: Pregnant Women, Delivery, Cesarean