فهرست مطالب

Hormozgan Medical Journal
Volume:19 Issue: 2, Jun-Jul 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/04/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نیره اسماعیل زاده، عبدالرضا صلاحی مقدم، علیرضا خوشدل * صفحات 73-83
    مقدمه

    سالانه در جهان 10 میلیون نفر با تشخیص سرطان روبرو می شوند و حدود 6 میلیون نفر از آنها فوت می کنند. این مطالعه با هدف بررسی توزیع جغرافیایی (کشوری) سرطان و عوامل محیطی موثر بر توزیع آنها در ایران انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر بر مبنای اطلاعات موجود است که به منظور تعیین توزیع فراوانی بروز ده سرطان شایع کشور (کارسینوم های معده، مری، کلورکتال، مثانه، ریه، سیستم اعصاب مرکزی، غدد لنفاوی، پروستات، تخمدان و پستان) از نقشه سازی داده های بروز تعدیل شده سنی ASR)) مربوط به هر استان، بر روی نقشه کشور با نرم افزار ArcGIS 9.3 در سال های 1384 تا 1385 توسط ری (اداره ن) انجام شده است، می باشد و همچنین به منظور تعیین عوامل خطر محیطی، مطالعه مروری از منابع اطلاعاتی دیجیتال در دسترس شامل منابع عمومی و منابع انگلیسی و فارسی از جمله: Scopus، Pubmed، IranMedex، IranDOC، SID و magiran و جستجوی دستی از کتاب ها و دستورالعمل ها با کلید واژه های مورد نظر انجام شد.

    نتایج

    از نظر جغرافیایی بروز برخی سرطان ها در نواحی مختلف کشور متفاوت است. در سالهای 1384 تا 1385ASR، سرطان 4/102 و 3/117 در 100000 در میان زنان و مردان است که این میزان سرطان در شمال بیش از جنوب ایران و بین پایگاه های داده متفاوت است که ممکن است به دلیل روش ثبت و تفاوت سایت باشد. فاکتورهای سبک زندگی، عوامل عفونی، مواجهه های محیطی و عوامل داخلی بدن، با انواع خاصی از سرطان ها این اختلافات را تا حدی توجیه می کند.

    نتیجه گیری

    توسعه، استقرار و اجرای برنامه جامع ملی کنترل سرطان باید اولین اولویت برای سیاست گذاران سلامت و درمان باشد و به نظر می رسد ارتش با توجه به پراکندگی کشوری در صورت دارا بودن سامانه ثبت و کنترل موارد سرطان می تواند کمک بزرگی به گردآوری و تحلیل اطلاعات کند.

    کلیدواژگان: سرطان - نقشه سازی، عوامل خطر، ایران
  • نشمین مهمی، محمد مرادی، علیرضا خلیلیان، امیرحسین مقصود، محمد فلاح صفحات 85-92
    مقدمه
    بلاستوسیستیس هومینیس انگل روده ای انسان و حیوان است و اخیرا نظرات غالب به بیماری زا بودن آن سوق پیدا کرده است. انگل به عنوان عامل تولید شکم درد، اسهال، یبوست و تغییر عادات روده ای مطرح است. سندروم روده تحریک پذیر (IBS=Irritable bowel Syndrome) نوعی اختلال دستگاه گوارش است که با اجابت مزاج تغییر یافته و درد شکمی و سایر علایم مشابه آلودگی به بلاستوسیستیس هومینیس مشخص می شود. شناخت کمی درباره این سندروم وجود دارد و اتیولوژی آن به خوبی شناخته نشده است. عده ای از محققین برخی عفونت های تک یاخته ای را به عنوان ریسک فاکتور با ایجاد آن مرتبط می دانند. هدف تحقیق حاضر بررسی ارتباط آلودگی به بلاستوسیس تیس هومینیس بااین سندروم می باشد.
    روش کار
    در یک مطالعه مورد - شاهدی، 81 بیمار مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر و 81 بیمار غیرمبتلا به این سندروم و مبتلا به سایر اختلالات گوارشی مراجعه کننده به بیمارستان شهید بهشتی شهر همدان با تطبیق یک به یک (matching) انتخاب شد. تشخیص بیماری توسط فوق تخصص گوارش با توجه به معیارهای مربوطه صورت گرفت. تشخیص آلودگی به بلاستوسیس تیس با آزمایش مدفوع با چهار روش مستقیم، کشت، تغلیظ با روش فرمالین - اتر و رنگ آمیزی تری کروم انجام شد. در پایان نتایج بدست آمده با کمک برنامه SPSS آنالیز و با آزمون آماری کای دو مقایسه نسبت ها انجام شد.
    نتایج
    مجموعا در هر یک از دو گروه، 43 زن (53%) و 38 مرد (47%) در محدوده سنی 64-13 سال در مطالعه شرکت داشتند. آلودگی در گروه مورد در 37 نفر (67/45%) و در گروه شاهد در 18 نفر (22/22%) با استفاده از روش کشت به عنوان استاندارد طلایی دیده شد که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (001/0P<). با هر چهار روش، در گروه مورد و شاهد از نظر آلودگی به بلاستوسیستیس تفاوت وجود داشت. روش رنگ آمیزی با تریکروم کمترین حساسیت را داشت که در گروه مورد 21 نمونه (92/25%) و در گروه شاهد 14 نمونه (28/17%) از نظر بلاستوسیستیس مثبت تشخیص داده شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که به دلیل بالاتر بودن میزان آلودگی به انگل در گروه مورد، احتمال ارتباط آلودگی به بلاستوسیستیس هومینیس و سندروم روده تحریک پذیر وجود دارد. از نظر تشخیص آلودگی، روش کشت از سایر روش ها برای تشخیص بلاستوسیستیس حساس تر است
    کلیدواژگان: بلاستوسیستیس هومینیس، سندروم روده تحریک پذیر - انگل ها
  • فرحناز صدوقی، نسرین داوری دولت آبادی، عباس شیخ طاهری، محمدرضا ملکی، مهربان شاهی صفحات 93-99
    مقدمه
    نیروهای انسانی یکی از مهم ترین فاکتورهای موفقیت برنامه های مدیریت اطلاعات در بیمارستان محسوب می شود. این مطالعه با هدف ارائه الگوی مشاغل و پست های سازمانی بخش مدیریت و فناوری اطلاعات سلامت برای بیمارستان های ایران انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه توصیفی فوق در دو مرحله انجام گرفت. مرحله اول 59 پست های سازمانی بخش مذکور از کشورهای منتخب استخراج گردید و در مرحله دوم، تعداد 22 پست های سازمانی غیر تکراری برای نظرسنجی در اختیار 36 نفر از صاحبنظران قرار گرفت. ابزار جمع آوری داده ها در مرحله اول چک لیست و در مرحله دوم پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، میزان موافقت یا مخالفت ایشان با ابعاد مختلف الگوی پیشنهادی، با استفاده از شاخص های آمار توصیفی با کمک نرم افزار آماری SPSS اندازه گیری شد.
    نتایج
    پست سازمانی پیشنهادی مرتبط با مدیریت بخش شامل: مدیریت اطلاعات سلامت و مدیر ارشد اطلاعات سلامت است. پست سازمانی مرتبط با مدیریت و فناوری اطلاعات سلامت شامل: مدیر کیفیت اطلاعات، کارشناس آمار، کارشناس مدیریت اطلاعات سلامت، کارشناس ذخیره سازی و بازیابی اطلاعات، تحلیل گر اطلاعات، کارشناس انفورماتیک و فن آوری اطلاعات سلامت، کارشناس مسئول فناوری اطلاعات، کدگذار بالینی می باشد.
    نتیجه گیری
    عدم ساختار سازمانی متناسب با بخش می تواند پرسنل بخش را در اجرای مناسب وظایف شان با مشکل مواجه نماید. از آنجا که در ایران بخش مدارک پزشکی با تاکید بر فعالیت های دستی وجود دارد و به فناوری اطلاعات توجهی نشده است؛ لذا تاکید می شود بخش مدیریت اطلاعات و فناوری اطلاعات به طور هماهنگ، امور اطلاعاتی بیمارستان را انجام دهند تا این دو بخش به اهداف اصلی خود نائل آیند
    کلیدواژگان: سازمان، اطلاعات سلامت، بیمارستان
  • سمانه معتمد جهرمی، وحید حمایت خواه جهرمی، حبیب الله جهرمی صفحات 101-112
    مقدمه
    تخمه کدو به عنوان یک داروی انرژی زا و تقویت کننده قوای جنسی در طب سنتی به طور رایج استفاده می شود. با توجه به در دسترس نبودن شواهد علمی کافی در خصوص میزان تاثیر این ماده بر اووژنژ و محور هورمونی هیپوفیز تخمدان این مطالعه طراحی و اجرا گردید. آشکار ساختن اثر عصاره هیدرو الکلی تخمه کدو بر اووژنژ و محور هورمونی هیپوفیز تخمدان موش های صحرایی بالغ.
    روش کار
    این مطالعه تجربی بر روی 30 سر موش صحرایی ماده بالغ از نژاد ویستار(محدوده وزنی 10±180 گرم) انجام شد، که به طور تصادفی به 4 گروه 6 تایی: سه گروه تجربی و یک گروه کنترل تقسیم شدند. به گروه های تجربی عصاره (با دوزهای 50، 100، 200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره هیدروالکلی تخمه کدو تنبل) به مدت 21 روز متوالی به صورت درون صفاقی تزریق شد. یک روز بعد از آخرین تزریق خون گیری از موش ها جهت بررسی هورمون های جنسی به عمل آمد و تخمدان آنها نیز برای مطالعات بافت شناسی برداشته شد.
    نتایج
    تزریق عصاره هیدرو الکلی تخمه کدو تنبل به طور معنی داری باعث افزایش میزان سرمی هورمون های استروژن پروژسترون، LH و FSH و تعداد فولیکول های گراف و کاهش معنی دار در وزن تخمدان های چپ و تعداد فولیکول های بدوی، اولیه و ثانویه در گروه هایی تجربی نسبت به گروه شم و کنترل گردید (05/0P<).
    نتیجه گیری
    تزریق عصاره هیدرو الکلی تخمه کدو باعث افزایش معنی دار در روند اووژنز و هورمون های جنسی FSH، LH، استروژن و پروژسترون می شود
    کلیدواژگان: اووژنز - LH - FSH - استروژن، پروژسترون
  • فرشته استوان، علی گل صفحات 113-120
    مقدمه
    بررسی اثرات پالپ هندوانه ابوجهل برسطح تستوسترون و تغییرات ارگان های سیستم تولید مثلی در رت های دیابتی شده به واسطه استرپتوزتو سین می باشد.
    روش کار
    در این بررسی، تعداد 32 سر موش صحرای نژاد ویستار به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. 1) گروه نرمال(N)، 2) گروه نرمال+ پالپ هندوانه ابوجهل (N+C)، 3) گروه کنترل دیابتی (D) و 4) گروه دیابتی + پالپ هندوانه ابوجهل (D+C). گروه های N و D به مدت دو هفته 2ml نرمال سالین را به صورت دهانی دریافت کردند و گروه های N+C و D+C به مدت دو هفته 10mg/kg.bw پالپ هندوانه ابوجهل را به صورت دهانی دریافت کردند. جهت القاء دیابت به موش های صحرایی 65mg/kg.bw استرپتوزوتوسین (STZ) به صورت داخل صفاقی تزریق شد.
    نتایج
    سطح گلوکز گروه D افزایش معنی داری 0001/0P< را نسبت به گروه N و میزان تستوسترون، وزن بدن و نسبت وزنی اندام های تولیدمثلی گروهD کاهش معنی داری 0001/0P< را نسبت به گروه N نشان داد. علاوه بر این گروهD+C کاهش چشم گیر 01/0P< را در میزان گلوکز و افزایش معنی دار 01/0P< را در سطح تستوسترون و نسبت وزنی ارگانهای تولید مثلی را نسبت به گروهD نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    این بررسی نشان داد که مصرف10mg/kgb.w به مدت دو هفته سبب بهبودی نسبی سطوح گلوکز و تستوسترون و آسیب سیستم تولید مثلی ناشی از دیابت القاء شده به واسطه استرپتوزتوسین می شود.
    کلیدواژگان: دیابت - استرپتوزوسین، تستوسترون
  • شیده رفعتی، زهرا باقری، پیمان جعفری، ناهید سلطانی صفحات 121-128
    مقدمه
    این پژوهش با هدف بررسی ساختار عاملی نسخه فارسی پرسشنامه SF-36 در افراد سالم و افراد دارای بیماری مزمن انجام شد.
    روش کار
    در مطالعه مقطعی حاضر 585 فرد مبتلا به بیماری های مزمن و 642 فرد سالم بالای 18سال به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پس از تکمیل پرسشنامه مذکور توسط شرکت کنندگان در مطالعه، جهت تعیین روایی و پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. همچنین از آزمون تی برای مقایسه میانگین نمره ابعاد پرسشنامه در دو گروه استفاده شد.
    نتایج
    در گروه افراد دارای بیماری های مزمن بیشترین میانگین مربوط به نمره بعد عملکرد اجتماعی بود (48/18±11/43). در مقابل برای افراد سالم میانگین نمره بعد سرزندگی بیشتر از سایر ابعاد دیده شد (95/9±83/50). با انجام آزمون تی مشخص شد که اختلاف میانگین در تمام ابعاد به جز بعد محدودیت ناشی از مشکلات عاطفی برای افراد سالم و بیمار معنی دار است. ضریب آلفای کرونباخ برای ابعاد هشت گانه در گروه افراد سالم در بازه 68/0 تا 90/0 متغیر بود که حاکی از پایایی قابل قبول برای مقیاس است، این ضریب برای ابعاد هشت گانه در گروه افراد بیمار بین 66/0 و 91/0 قرار گرفت. در تحلیل عامل تاییدی و با استفاده از شاخص های نیکویی بر ازش مدل مشخص گردید که در گروه افراد بیمار ساختار هشت عاملی پیشنهاد شده توسط سازنده تایید نمی شود و در گروه افراد سالم نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که الگوی 8 عاملی بر ازش قابل قبولی بر داده ها دارد.
    نتیجه گیری
    تحلیل عاملی تاییدی یک روش موثر برای بررسی ساختار ابعاد پرسشنامه SF-36 در بین گروه های مختلف است. به همین جهت محققان باید در هنگام استفاده از این پرسشنامه محتاط باشند و در ابتدا روایی و پایایی آن را در زیرگروه های مختلف چک کنند.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، کیفیت زندگی، ایران
  • نجمه حمید، رهنما کیانی مقدم، آیناز حسین زاده صفحات 129-136
    مقدمه
    صمیمیت و رضایت از زندگی شالوده استحکام خانواده به شمار می آید. هدف پژوهش حاضر بررسی مهارت ارتباطی به شیوه شناختی رفتاری مذهب محور بر افزایش صمیمیت و رضایت از زندگی می باشد.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون، پی گیری و گروه کنترل بوده است. نمونه مورد بررسی شامل 30 زوج است که بر اساس پرسش نامه های صمیمیت و رضایت از زندگی یک انحراف معیار پایین تر از میانگین بودند. همچنین این افراد از لحاظ سن، وضعیت اجتماعی اقتصادی، طول مدت ازدواج و سایر متغیرهای موردنظر پژوهش کاملا همگون بودند. سپس این زوجین به شیوه تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش طی 10 جلسه تحت آموزش مهارت های ارتباطی مذهب محور قرار گرفتند اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. ابزار مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه صمیمیت در ازدواج (MIQ) بروک و اومن و پرسشنامه رضایت از زندگی دینر بوده است. تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS 16 انجام گرفت.
    نتایج
    نتایج حاصل نشان داد که میان دو گروه آزمایش و کنترل از لحاظ صمیمیت و رضایت از زندگی تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0P<). یعنی پس آزمون صمیمیت و رضایت زوجین گروه آزمایشی در مقایسه با پیش آزمون و گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافته است. این نتایج به طور معنی داری در دوره پی گیری تداوم داشته است (001/0P<).
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت ارتباطی به شیوه شناختی رفتاری مذهب محور سبب افزایش صمیمیت و رضایت از زندگی زوج ها شده است.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت ارتباطی، صمیمیت، رضایت از زندگی
  • محمدعلی نزولی، داود بلارک صفحات 137-146
    مقدمه
    کروم از مهمترین فلزات سنگین محسوب می شود که در بسیاری از فاضلاب های صنعتی یافت می شود و دارای مخاطرات بهداشتی و زیست محیطی می باشد. بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی کارایی پودر گیاه عدسک آبی و آزولا در حذف کروم شش ظرفیتی از محلول های آبی می باشد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت تجربی و در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد. ابتدا گیاه عدسک آبی و آزولا جمع آوری شده و با آب مقطر سه بار شستشو داده شد. در فور در دمای105 درجه سانتی گراد در مدت 24 ساعت خشک و با الک 10 تا30 مش دانه بندی گردید. تغییرات pH، دز جاذب، زمان تماس و غلظت کروم مورد بررسی قرار گرفت و غلظت باقی مانده با استفاده از اسپکتروفتومتر در طول موج 540 نانومتر آنالیز شد. داده های جذب توسط ایزوترم های و سنتیک های جذب شرح داده شد.
    نتایج
    نتایج این مطالعه نشان داد که با افزایش دز جاذب و زمان تماس، راندمان جذب با هردو جاذب افزایش می یابد در حالی که ظرفیت جذب کاهش می یابد. همچنین کارایی حذف با کاهش غلظت اولیه کروم کاهش یافت. و بهترین pHبرای حذف کروم، 3 بود. بهترین نوع ایزوترم و سنتیک واکنش، برای جاذب ها لانگمیر و سینتیک درجه 2 بود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی جاذب های مورد مطالعه به عنوان جاذب ارزان قیمت می توانند به صورت موفقیت آمیزی برای تصفیه فاضلاب های صنعتی و محلول های آبی به کار روند.
    کلیدواژگان: کروم، آزولا، جذب سطحی
  • الهه سیدکاووسی، علی نصر اصفهانی صفحات 147-154
    مقدمه
    معنویت در کار توصیف کننده کارکنانی است که کارشان ارضاء کننده، بامعنا و هدف دار است. معنویت در کار می تواند زندگی، کار با معنا و کیفیت زندگی کاری بالا برای کارکنان به همراه داشته باشد. هدف این پژوهش، بررسی شاخص های رهبریت معنوی پرستاران بر کیفیت زندگی کاری آنان می باشد.
    روش کار
    این پژوهش از نوع توصیفی - مقطعی و پژوهشی کاربردی است. جمعیت مورد مطالعه این پژوهش شامل کلیه پرستاران شاغل در بخش های مختلف درمانی پنج بیمارستان آموزشی و درمانی استان تهران می باشد که به طور تصادفی از میان 300 نفر، 150 پرستار به تصادف و با توجه به حضور در محل کار در زمان پخش پرسشنامه انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها شامل اطلاعات دموگرافیک و دو پرسشنامه پنج بخشی لیکرت رهبریت معنوی و کیفیت زندگی کاری می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 18 و استفاده از روش های آمار توصیفی، استنباطی و معادلات ساختاری صورت گرفته است.
    نتایج
    آنالیز رگرسیون خطی و معادلات ساختاری نشان داد که سطوح بهره وری با سطح معنای 064/0، چشم انداز کاری با 045/0 و ایمان کاری با 033/0 به ترتیب بیشترین تاثیر را بر کیفیت زندگی کاری داشته و مابقی متغیرهای رهبری معنوی ارتباط خطی نسبتا ضعیف اما بدون سطح معنی داری را با کیفیت زندگی کاری داشته اند.
    نتیجه گیری
    پژوهش نشان می دهد که رهبری معنوی تاثیر مثبت و معنی داری بر کیفیت زندگی کاری دارد و از بین ابعاد رهبری معنوی، نوع دوستی و عضویت بیشترین تاثیر را بر کیفیت زندگی کاری پرستاران دارند.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، کیفیت زندگی کاری، معادلات ساختاری
|
  • N. Esmaeimzadeh, A. Salahi, Moghaddam, A.R. Khoshdel Pages 73-83
    Introduction

    Each year، 10 million people are faced with cancer and about 6 million of them die throughout the world. This study aimed at investigating the geographical distribution of cancer and its environmental risk factors in Iran.

    Methods

    The present study was mapping the available data collected from the reports of Iranian Center for Disease Control (Cancer Bureau) regarding the frequency of 10 common cancers (stomach، esophageal، colorectal، bladder، lung، CNS، lymphoma، prostate، ovarian، and breast) as their age-standardized incidence rate (ASR) for each province in between 2005 and 2006 using ArcGIS 9. 3. The published information about environmental risk factors was also gathered based on reviewing available public sources of digital databases including Scopus، Pubmed and Persian sources of IranMedex، Iran DOC، SID، and magiran، as well as through hand searching of books and manuals using keywords.

    Results

    Geographically، the incidence of certain cancers varied in different regions of Iran. Between 2005 and 2006، the estimated ASR of cancers was 102. 4 and 117. 3 per 100،000 among females and males، respectively. The ASR of cancer was higher in the north than in the south of Iran. This difference is possibly due to the methods of registry and difference in the site. Lifestyle، infectious agents، environmental exposures، and constitutional factors are risk factors that have been attributed to certain types of cancer.

    Conclusion

    Development، establishment، and implementation of Comprehensive National Cancer Control Program should be the first priority for health policy-makers. Given its nationwide distribution، Iranian Army can provide substantial assistance in collection and analysis of data on cancer in case of access to a record and control system of cancer.

    Keywords: Cancer – Mapping, Risk Factors, Iran
  • N. Mohemmi, M. Moradi, A. Khalilian, A.H. Maghsood, M. Fallah Pages 85-92
    Introduction
    Blastocystis hominis is a parasite found in the stools of human as well as in the stools of other animals and recently its pathogenic potential has been increasingly recognized. Irritable Bowel Syndrome (IBS) is a digestive system’s disorder which is featured by change in bowel habits، abdominal pains and other symptoms similar to Blastocystis hominis infection. There is little information about this syndrome and its etiology is still unknown. This study aims at analyzing the relationship between Blastocystis hominis and IBS.
    Methods
    In a case-control study، a total of 81 patients with IBS and 81 patients with other digestive disorders، but without IBS، who had referred to Shahid Beheshti Hospital in Hamedan City، were selected. The disease was diagnosed by a gastroenterologist in terms of the relevant criteria. Blastocystis hominis infection in this study was diagnosed using stool test through four techniques: direct wet mount، stool culture، formalin-ether concentration and trichrome staining.
    Results
    Totally، 43 women (53%) and 38 men (47%)، in the age range of 13 to 64 years old، participated in this study. Using the stool culture technique، as the golden standard، infection in 37 members (45. 67%) of the case group and 18 members (22. 22%) of the control group was reported، which this difference was significant، statistically (P<0. 001). There was difference between case and control groups in terms of Blastocystis infection with all four techniques.
    Conclusion
    The results of this study indicated that since the infection rate in the case group was higher than that in the control group، a relationship between Blastocystis hominis infection and IBS is possible. Speaking about infection diagnosis، culture technique was more sensitive than other techniques used to diagnose Blastocystis hominis infection.
    Keywords: Blastocystis Hominis_Irritable Bowel Syndrome – Parasites
  • F. Sadoughi, N. Davaridolatabadi, A. Sheikhtaheri, M.R. Maleki, M. Shahi Pages 93-99
    Introduction
    Human resources in hospitals are one of the most important factors that play a key role in the information management plans success. This study was carried out with the aims of proposing an organizational jobs and positions model for health management and information technology department in Iranian hospitals.
    Methods
    Our descriptive study was completed in two phases. In the first phase، the organizational positions of the mentioned department were extracted from the selected countries and in the second phase a total of 22 unique organizational positions were sent to 36 experts to ask their opinions. Checklists and the researcher’s questionnaire were tools used to collected information in the first and second phases، respectively. After collecting questionnaires، their agreement and disagreement with various dimensions of the suggested model was appraised using descriptive statistical indicators and SPSS Software.
    Results
    The organizational positions related to management department are health information manager and health information senior manager. The organizational position of management and IT is IT manager، statistician، Health information management expert، Information storage and retrieval expert، information analyzer، health informatics and IT expert، IT expert in-charge، and clinical coder.
    Conclusion
    Lack of an organizational structure proper with a department may be problematic for employees of that department who intend to fulfill their jobs. Since in Iran Medical Records departments work mostly based on manual activities and information technology has been marginalized، it is stressed that information management and IT departments perform in concert information related affairs of hospitals، which helps them to achieve their main objectives
    Keywords: Organization, Health Information, Hospital
  • S. Motamed Jahromi, V. Hemayatkhah Jahromi, H. Johari Pages 101-112
    Introduction
    In traditional medicine، pumpkin seeds are prescribed and used commonly as energetic and sexual enhancer substances. This study was planned and carried out in order to fill the gap caused by the lack of sufficient scientific evidence on the effect of this substance on oogenesis and hormone-pituitary-ovarian axis. Revealing the effect of hydro-alcoholic extract of pumpkin seeds on oogenesis and hormone-pituitary-ovarian axis of mature rats.
    Methods
    In this experimental study a number of 30 mature female Wistar rats (weight range: 180±10) were tested. They were divided randomly into four 6-member groups، including three experiment and a control groups. Members of experimental groups were injected intraperitoneally by the extract (with 50، 100، and 200 mg/kg of hydro-alcoholic extract of pumpkin seeds) for 21 consecutive days. A day after the last injection، the rats'' blood was taken for analyzing the sexual hormones and ovaries were dissected for histological studies.
    Results
    Injecting hydro-alcoholic extract of pumpkin seeds increases significantly the serum level of estrogen، progesterone، LH، FSH، number of graafian follicles and also decreases significantly the left ovaries'' weight and number of primordial، primary، and secondary follicles in experimental groups in contrast to control group (P<0. 05).
    Conclusion
    Injecting hydro-alcoholic extract of pumpkin seeds increases significantly the oogenesis procedure، LH، FSH، estrogen and progesterone levels.
    Keywords: Oogenesis – LH – LH – Esterogens – Progestron
  • F. Ostovan , A. Gol Pages 113-120
    Introduction
    Investigating the effects of colocynth pulp on levels of testosterone and changes in the reproductive system organs in streptozotocin-induced diabetic rats.
    Methods
    In this study، 32 Wistar rats were divided into four groups of normal (N)، normal+colocynth pulp (N+C)، diabetic control (D)، and diabetic+colocynth pulp (D+C). Groups N and D received orally 2 mL normal saline for two weeks، and groups N+C and D+C received orally 10 mg/kg colocynth pulp for two weeks. Diabetes was induced in rats through intraperitoneal injection of 65 mg/kg streptozotocin (STZ).
    Results
    Group D showed a significant increase in glucose levels compared with Group N (P<0. 0001)، and testosterone levels، body weight، and reproductive organs weight ratio of group D decreased significantly compared with Group N (P<0. 0001). In addition، a significant reduction in glucose level (P<0. 01) and a significant increase in testosterone level and reproductive organs weight ratio (P<0. 01) were observed in Group D+C in comparison to Group D.
    Conclusion
    This study showed that consumption of 10 mg/kg colocynth for two weeks relatively improved glucose and testosterone levels as well as reproductive system damage in streptozotocin-induced diabetes in rats.
    Keywords: Diabetes – Streptozotocin – Testosterone
  • S. Rafaati, Z. Bagheri, P. Jafari, N. Soltani Pages 121-128
    Introduction
    This study aims at analyzing factor structure of Short Form Healthy Survey (SF-36)، Persian Version، for both normal people and patients with chronic diseases.
    Methods
    In this cross-sectional study، a total of 585 patients with chronic diseases and 642 over 18-years old normal people were selected using simple casual sampling method. When the survey was completed by the participants، the Cronbach''s alpha coefficient and confirmatory factor analysis (CFA) were used to determine the survey''s validity and reliability. T-test also was used to compare the average score of the survey''s domains in both groups.
    Results
    For the group of patients with the chronic diseases، the highest mean belonged to the social functioning domain''s score (43. 11±18. 48). In contrast، for the normal people''s group، vitality found the highest mean score (50. 83±9. 95). T-test results showed that the mean difference in all domains except the role limitations because of social impediments for both normal people and patients was significant. Cronbach''s alpha coefficient for all eight domains of the survey for the normal people varied from 0. 68 to 0. 90، which it indicated an acceptable reliability for the survey; whereas the coefficient for the eight domains of the survey for patients varied from 0. 66 to 0. 91. CFA results using goodness-of-fit indicators showed that the 8-factor structure، suggested by the developer، is not verified for the patients group and the CFA results in the normal people''s group showed that the 8-factor model has an acceptable fitness for the data.
    Conclusion
    CFA is an effective method to analyze structure of different domains of SF-36 in various groups. For this reason، researchers need to be wary when they use the survey and also they need to check initially its reliability and validity in different sub-groups.
    Keywords: Factor Analysis, Quality of Life, Iran
  • N. Hamid, R. Kianimoghadam, A. Hossnzadeh Pages 129-136
    Introduction
    Intimacy and the satisfaction with life are solid foundations of a family. This study aims at analyzing communication skills training through religion-based cognitive-behavioral approach on increasing intimacy and the satisfaction with life.
    Methods
    This study was a quasi-experimental trial with pretest، posttest، follow-ups and control group. Our sample in this study consisted of 30 couples whose SD، according to the intimacy and satisfaction with life questionnaires، was less than mean value. Likewise، these couples were completely homogeneous in terms of age، socioeconomic status، duration of marriage and other variable followed by the author. The experimental group received ten training sessions of religion-based communication skills; however، control group did not any receive any intervention. Broucke and Vertommen’s Marital Intimacy Questionnaire (MIQ) and Diener’s satisfaction with Life Scale were used in this study. Data were analyzed by SPSS 16.
    Results
    The results indicated that there is a significant difference between experimental and control groups in terms of intimacy and the satisfaction with life (P<0. 001). It means that the posttest scores of intimacy and satisfaction among couples’ tests have been increased significantly in contrast to their scores in pretest and control group. Such results have been continued during two follow-up periods (P<0. 001).
    Conclusion
    Communication skills training through religion-based cognitive behavioral approach increases intimacy and the satisfaction with life among couples.
    Keywords: Communication Skills Training – Intimacy_Life Satisfaction
  • M.A. Zazouli, D. Balark Pages 137-146
    Introduction
    Chromium is among the important heavy metals which is found in most industrial wastes and is associated with both health and environmental risks. Therefore، this study tries to analyze the efficiency of lemna and azolla powders in removing hexavalent chromium from aqueous solutions.
    Methods
    As an experimental trial، this study was conducted experimentally in the lab scale. Initially، lemna and azolla were collected and washed three times with distilled water. They were desiccated in a dry heat، set on 105°C، for 24 hours and then were sieved with a 10-30-mesh sieve. Variation in pH، adsorbent dose، contact time، and initial metal ion concentration were investigated and the remaining concentration was analyzed using spectrophotometer (540 nm). [Equilibrium] Adsorption data were explained using the adsorption isotherms and kinetics.
    Results
    The results of the study indicated that increasing adsorbent dose and contact time will increase adsorption efficiency with both adsorbents (azolla and lemna)، whereas the adsorption capacity will be decreased; also، efficiency of [chromium] removal was decreased with decreasing the initial concentration of chromium and the best pH that can be used for removing chromium was found 3. For adsorbents used in this study، the best type of isotherm was Langmuir and the best reaction kinetics was second order kinetics.
    Conclusion
    Generally، the adsorbents considered in this study، as inexpensive adsorbents، can be used successfully for treating industrial wastes and aqueous solutions.
    Keywords: Chromium (VI) – Azolla_Adsorption
  • E. Seyed Kavousi, A. Nasersfahani Pages 147-154
    Introduction
    Spirituality at work describes employees whose job is satisfying، meaningful and purposeful. Spirituality at work would be accompanied with a meaningful life and job and a high-quality work-life for employees. This study tries to analyze the effect of nurses’ spiritual leadership components on their work-life quality.
    Methods
    This paper is a descriptive cross-sectional study and an applied research. The population of this study comprised all nurses working in various medical wards of five hospitals in Tehran Province. Out of 300 nurses working in these five hospitals، 150 nurses، who were in their workplace when the questionnaires were distributed in the mentioned hospitals، were selected randomly. Demographic data and two five-point Likert questionnaires on spiritual leadership and work-life quality were used in this study to collect information. Data were analyzed with SPSS 18 as well as descriptive and inferential statistical methods and structural equations.
    Results
    Analyzing the results of linear regression and structural equations made it clear that the levels of productivity (significance level: 0. 064)، vision (significance level: 0. 045) and faith (significance level: 0. 033) have had the most impact on the work-life quality، respectively and other variables of spiritual leadership have had a relatively weak linear، but without significance level، relationship with work-life quality.
    Conclusion
    This study indicates that spiritual leadership has a positive and significant effect on work-life quality and altruism and membership، among other aspects of spiritual leadership، have the highest impact on nurses’ work-life.
    Keywords: Spiritual Leadership – Quality of Work Life_Structural Equations