فهرست مطالب

Hormozgan Medical Journal
Volume:14 Issue: 3, 2010

  • ویژه نامه آموزشی
  • تاریخ انتشار: 1389/07/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • زهره رادافشار، سعید حسینی تشنیزی، سیدمهرداد صولتی، نادره نادری، عبدالعلی محبوبی صفحه 164
  • علی شیخیان، شهین رئوفی، فرزاد ابراهیم زاده، محمد جواد طراحی، پروانه احمدی صفحه 167
    مقدمه
    کیفیت تدریس نظری اساتید از عوامل مهم در ارزشیابی عملکرد آکادمیک آنهاست و بررسی آن با استفاده از پرسش نامه مناسب از اهمیت ویژه ای برخورداراست. لذا بر آن شدیم که با نظرسنجی از کلیه ذینفعان ارزشیابی در دانشگاه علوم پزشکی لرستان و با عنایت به اصول دانش پژوهی گلاسیک بهترین گزینه ها برای تدوین فرم جدید ارزشیابی تعیین کنیم.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بوده و جامعه مورد مطالعه را کلیه اساتید، سه نفر مدیر و کارشناس و420 نفر دانشجویان رشته های مختلف دانشگاه تشکیل می دادند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش بود. بخش اول شامل اطلاعات فردی شرکت کنندگان و بخش دوم شامل 22 گویه مورد استفاده برای بررسی کیفیت تدریس نظری بود که نظر ذینفعان در مورد آنها در پنج درجه از بی نظر تا کاملا مناسب تقسیم بندی گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS11 انجام گردید.
    نتایج
    نتایج نشان می دهد که بیش از 42% از شرکت کنندگان در پژوهش، استفاده از نظر دانشجویان در ارزیابی هیات علمی را کاملا مناسب می دانند. از نظر کلیه شرکت کنندگان در پژوهش، تسلط کافی بر موضوع درس، حضور به موقع در کلاس، برنامه ریزی جهت استفاده از تمام وقت کلاس و به کارگیری مثال های کاربردی حین درس بهترین گویه ها برای ارزیابی کیفیت تدریس نظری هستند
    نتیجه گیری
    اکثریت ذینفعان موافق ارزشیابی کیفیت تدرس اساتید توسط دانشجویان هستند، اما در عین حال اعتقاد دارند که برخی از گویه های فرم فعلی ارزیابی ضعیف هستند و بایستی حذف شوند. با انتخاب بهترین گویه ها و اصلاح آنها بر اساس اصول دانش پژوهی گلاسیک، فرم جدیدی حاوی 16 گویه برای ارزشیابی کیفیت تدریس نظری اساتید طراحی گردید.
    کلیدواژگان: ارزیابی، استاد دانشگاه، تدریس
  • سعید حسینی تشنیزی، شهرام زارع، سیدمهرداد صولتی صفحه 177
    مقدمه
    روش های مختلفی برای ارزشیابی علمی دانشجویان وجود دارد. یکی از رایج ترین آنها طراحی سئوالات چند گزینه ای می باشد که چنانچه به درستی طراحی شوند روش مناسبی برای سنجش آموخته های دانشجویان می باشد. با توجه به گسترش استفاده از آزمونهای چندگزینه ای، این مطالعه به منظور بررسی کیفیت آزمونهای چندگزینه ای رشته مدارک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان اجرا شده است.
    روش کار
    در یک مطالعه توصیفی تحلیلی تمامی آزمونهای سوالات چندگزینه ای (MCQ) پایان ترم مربوط به دوره کارشناسی رشته تحصیلی رشته مدراک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان شامل کاربرد رایانه، زبان انگلیسی، سیستمهای رایج طبقه بندی، اصطلاحات پزشکی 3، روش تحقیق و شاخص ها و تحلیل داده های بهداشتی انتخاب شدند. سپس شاخص دشواری و تمیز سئوالات با استفاده از نرم افزارهای Excel2007 و SPSS16 و با کمک روش های آمار توصیفی و آزمونهای آنالیز واریانس و آنالیز رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    نتایج نشان داد از 128 سئوال، 105 سئوال (7/57%) دارای ضریب دشواری مناسب که کمترین آن مربوط به روش تحقیق با 59/0 و بیشترین آن مربوط به اصطلاحات پزشکی 3 با 78/0است. قدرت تمیز 133 سئوال (1/73%) در حد ضعیف تا خیلی ضعیف بطوری که زبان انگلیسی (05/0-) و سیستم های رایج طبقه بندی (03/0-) ضعیف ترین قدرت تمیز و روش تحقیق (23/0) و کاربرد رایانه (18/0) بالاترین قدرت تمیز را داشتند. نتایج آزمون آماری نشان داد میزان سختی و قدرت تمایز در همه دروس با هم تفاوت معنی داری دارند (05/0< P)0همچنین بین ضریب دشواری و تمیز سئوالات رابطه ای مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    هر چند ضریب دشواری برای تمامی آزمونهای از میزان قابل قبول و مناسب برخوردار بود ولی نتایج شاخص تمیز نشان داد تقریبا برای تمام سئوالات آزمونها، کیفیت در حد ضعیف تا خیلی ضعیف می باشد. بنابراین بهتر است این سئوالات از بانک سوالات حذف شوند یا بطور اساسی مورد تجدید نظر قرار گیرند
    کلیدواژگان: مدارک پزشکی، دانشجویان، ارزشیابی
  • سکینه شهسواری اصفهانی، لیلی مصلی نژاد، سعید سبحانیان صفحه 184
    مقدمه
    همراه با رشد سریع تکنولوژی و آموزش مبتنی بر اینترنت، روش های یادگیری ترکیبی گسترش یافته و کلاسهای سنتی به سوی محیطهای یادگیری مجازی سوق داده شده است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر دو روش آموزش مجازی و سنتی بر مهارتهای قابلیت مدار دانشجویان مورد مطالعه بود.
    روش کار
    مطالعه نیمه تجربی روی دو گروه 43 نفره در دو دوره متوالی از دانشجویان پرستاری سال اول دانشکده پرستاری و پیراپزشکی جهرم که واحد اصول و مهارتهای پرستاری را اخذ کرده بودند و بصورت در دسترس انتخاب گردیدند، انجام گردید. واحد اصول و فنون تلفیقی از واحد تئوری و عملی را شامل می شود. در یک گروه مطالب تئوری به روش سخنرانی و واحد عملی از طریق محیط آزمایشگاهی و با استفاده از مانکن و در گروه دوم مطالب تئوری و عملی از طریق سیستم های مجازی و انیمیشن های تعاملی آموزش داده شد. در پایان از دانشجویان امتحان پایان ترم گرفته شد و مهارتهای عملی در هر دو گروه به روش آزمون آسکی (ارزشیابی بالینی ساختارمند عینی) مورد ارزشیابی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها شامل امتحان کتبی مبتنی بر اهداف آموزشی درس مذکور و چک لیست های مشاهده عملکرد بوده نتایج با استفاده ازSPSS و از طریق آزمون های آمار توصیفی و تحلیلی مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    اختلاف میانگین نمرات دو گروه در واحد تئوری معنی دار بود (001/0P=). به گونه ای که میانگین نمره تئوری در گروه تجربی بالاتر بود. بین میانگین نمرات عملی علیرغم بیشتر بودن این میانگین در گروه آموزش سنتی اختلاف معنی دار آماری وجود نداشت و این امر موید این مطلب است که دو گروه از نظر توانایی انجام صحیح مهارت مشابه بودند.
    نتیجه گیری
    استفاده از سیستم های مجازی به دلیل فعال بودن فراگیر در امر یادگیری قابلیت مدار و با توجه به تعاملی بودن نوع آموزش در آموزش های علوم پزشکی توصیه می شود، اگر چه در بسیاری از مهارت های عملی، بهره گیری از روش سنتی در کنار آموزش های نوین، با توجه به نوپا بودن آموزش های مجازی، می تواند زمینه تعمیق مهارت های فرا گرفته شده را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: آموزش، اینترنت، شبیه سازی
  • سیدمهرداد صولتی، رفعت جوادی، سعید حسینی تشنیزی، نسرین اصغری صفحه 191
    مقدمه
    عمل تدریس با وجود فراگیر و تحقق یادگیری معنا پیدا می کند. تدریس تنها انتقال اطلاعات نیست، بلکه یک تعامل یا ارتباط بین مدرس و فراگیران است. بنابراین مشارکت دادن دانشجو در فرآیند یاددهی- یادگیری می تواند از عوامل موثر در تحقق یادگیری باشد. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر میزان مشارکت هر چه بیشتر دانشجو در تدریس انجام گرفت.
    روش کار
    این پژوهش به روش نیمه تجربی بر روی دو گروه از دانشجویان پزشکی (ورودی 84 و ورودی 85) در مورد ارائه درس دو واحدی فیزیوپاتولوژی غدد در دو نیمسال تحصیلی انجام شد. ارائه درس به گروه اول با استفاده از روش ترکیبی بحث و گفتگو، یادگیری گروهی و سخنرانی استاد انجام و گروه دوم نیز همان روش ها اما قسمت سخنرانی بر عهده دانشجو بود. پس از پایان ترم هر دو گروه با یک روش استاندارد مورد ارزشیابی قرار گرفتند. نتایج ارزشیابی با استفاده از روش های توصیفی و آزمون من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    از مجموع 11 حیطه که از طریق پرسشنامه 11 سوالی از دانشجویان، مورد پرسش قرار گرفت، میانگین بدست آمده از چهار حیطه تفکر انتقادی، توانایی اظهارنظر در جمع، انتقادپذیری، روابط مطلوب اجتماعی با همگروهان، در گروه دوم بطور معنی داری از گروه اول بیشتر بود (05/0P
    کلیدواژگان: دانشجویان، تدریس - یادگیری
  • محمدحسین رازقی نژاد، حمید بخشی، ناصر مشایخی صفحه 198
    مقدمه
    سبک های یادگیری و تدریس، رفتارها یا اعمالی هستند که فراگیران و اساتید در تبادل جریان یادگیری نمایش می دهند. شناخت سبک های تدریس و ویژگی های فردی اساتید می توانند در الگوی آموزشی اساتید و بر موفقیت تحصیلی فراگیران آنها تاثیر گذارد. لذا این بررسی با هدف تعیین انواع سبک های تدریس اساتید دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1386طراحی واجرا گردیده است.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی تعداد 100 نفر از اعضای هیات علمی دانشکده ها و مراکز آموزشی درمانی دانشگاه و به صورت سرشماری انجام گردید. پس از اجرای مطالعه پایلوت و تعیین روایی و پایایی پرسشنامه تعیین کننده سبک های تدریس گراشا (Grasha)؛ مطالعه اصلی انجام پذیرفت. داده ها پس از جمع آوری و بر اساس دستورالعمل پرسشنامه و با کمک روش های آماری توصیفی توسط نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    نتایج
    نتایج بررسی نشان داد که کاربرد سبک های تدریس خبره و وکالتی توسط اعضای هیات علمی در حد زیاد و سبک های تدریس آمرانه، فردی و تسهیل کننده در رتبه کاربرد متوسط است. سبک تدریس ترجیحی اعضای هیات علمی با مدرک فوق لیسانس،D Ph و دکترای تخصصی پزشکی؛ سبک های خبره و وکالتی و نمونه های با مدرک لیسانس سبک وکالتی و تسهیل کننده بود. سبک تدریس اولیه اعضای هیات علمی دانشکده پزشکی خبره و وکالتی دانشکده دندانپزشکی سبک وکالتی، دانشکده پرستاری سبک خبره، تسهیل کننده و وکالتی و اعضای هیات علمی بالینی مراکز آموزشی درمانی سبک خبره، آمرانه، تسهیل کننده و وکالتی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به سبک ارجح اعضای هیات علمی، توجه و استفاده از روش های تدریس تعاملی، سمپوزیوم کلاسی، مطالعه مستقل و تحقیق، روش های بحثی و تشکیل تیم های کاری کوچک جهت تسهیل در یادگیری دانشجویان، پیشنهاد می گردد
    کلیدواژگان: تدریس، استاد دانشگاه، ارزیابی
  • نادره نادری، صدیقه عابدینی، نسرین اصغری، سعید حسینی تشنیزی، زهرا جهانگیری زرکانی، سیدشجاع الدین نمازی صفحه 206
    مقدمه
    ارزشیابی از جنبه های مهم فرآیند فعالیتهای آموزشی است. بررسی وضعیت موجود آموزشی علوم پایه امکان قضاوت درباره شایستگی و ارزش برنامه آموزشی را فراهم می آورد و با شناسایی نقاط قوت و ضعف، اتخاذ تصمیم های لازم برای رفع نواقص و ارتقای کیفیت آموزشی را امکان پذیر می کند.
    روش کار
    این مطالعه به روش توصیفی انجام شده و جامعه پژوهش، تمامی دانشجویان رشته پزشکی عمومی دانشکده پزشکی بندرعباس بوده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای بود که میزان رضایت دانشجویان از برنامه درسی، منابع و امکانات آموزشی، روش تدریس وآموزش اخلاق پزشکی مورد سوال قرار می داد. پرسشنامه ها توزیع و پس از تکمیل درصد پاسخگویی به سوالات و مقایسه میانگین داده ها با نرم افزار SPSS مورد بررسی قرر گرفت.
    نتایج
    اکثر دانشجویان از رعایت موازین اخلاقی، وقت شناسی، تسلط بر مفاهیم علمی، استفاده صحیح از تمام وقت کلاس، رعایت توالی مطالب و توانایی رهبری کلاس در مدرسین علوم پایه اظهار رضایت نموده اند. نقاط ضعف، وضعیت آموزشی موجود، ساعات نامناسب برگزاری کلاسها، وضعیت نامناسب کلاسها، عدم دسترسی کافی به اساتید، عملکرد ضعیف اساتید در ایجاد انگیزه مطالعه، عدم تخصیص وقت برای رفع مشکلات دانشجویان، عدم مشارکت دانشجویان در بحث، عدم جمع بندی مطالب و عدم استفاده موثر از وسایل کمک آموزشی گزارش شده است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد علیرغم وجود نکات قوت قابل توجه در وضعیت آموزشی دروس علوم پایه در دانشکده پزشکی بندرعباس، اتخاذ سیاستهای کاربردی جدید جهت پیاده سازی استاندارهای پایه آموزش پزشکی و حمایت قاطع مسئولین در اجرا برنامه ها موجب بهبود شرایط آموزشی در مقطع علوم پایه آموزش پزشک عمومی در دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان خواهد شد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، دانشکده پزشکی، دانشجویان پزشکی
  • میترا امینی صفحه 213
    مقدمه
    تفکر انتقادی توانایی و قابلیتی است که بر پایه آن فراگیر تنها پس از دریافت مفاهیم کلیدی مطرح شده توسط استاد، طی یک فرآیند ذهنی فعال به اهداف تعیین شده آموزشی دست می یابد. این توانایی سبب افزایش به یادداری مطالب دریافت شده توسط دانشجویان شده و مفاهیم اصلی که هدف آموزش بوده اند را به روشنی در اختیار فراگیر قرار می دهد. هدف این مطالعه تعیین وضعیت مهارت تفکر انتقادی در دانشجویان پزشکی و مقایسه این مهارت در دانشجویان پزشکی مقاطع بالینی بود.
    روش کار
    این مطالعه بر روی 150 دانشجوی پزشکی مشغول به تحصیل در شیراز، 3 گروه کارورز سال آخر، کارورز سال ششم و کار آموز که به روش تصادفی – طبقه ای انتخاب شدند، انجام شد و با استفاده از پرسشنامه کالیفرنیای ب، توانایی تفکر انتقادی آنان مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج این تحقیق نشان دهنده ضعیف بودن دانشجویان پزشکی شیراز در بهره گیری از قابلیت های تفکر انتقادی بود. طی این مطالعه تنها توانایی استنباط اینترن ها به شکل معنی داری از دو گروه دیگر بالاتر بود و دو گروه دیگر در زمینه های مختلف تقریبا مشابه همدیگر بودند. در ضمن توانایی استنباط دانشجویان مرد اندکی بالاتر از دانشجویان زن ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    این نتایج بازگوکننده این مطلب مهم هستند که توانایی ها و قابلیت های دانشجویان به موازات بالاتر رفتن مقطع تحصیلی آنان افزایش نمی یابند. لازم است سیاستگزاران، برنامه ریزان و مدیران آموزشی با اصلاح برنامه آموزشی و فراهم آوردن امکانات و محیط آموزشی مناسب، بخصوص در آموزش بالینی، در تقویت تفکر انتقادی دانشجویان رشته پزشکی گام بردارند
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، دانشجویان پزشکی، بالینی
  • رفعت جوادی، محمدرضا بهرنگی، شهرام زارع، حمیده رشادت جو صفحه 219
    مقدمه
    یادگیری را به صورت تغییر نسبتا پایدار در رفتار بالقوه که در نتیجه تمرین تقویت شده باشد، تعریف کرده اند. دانشگاه، یکی از مراکز اصلی وقوع این یادگیری است و بی تردید، عمل به رسالت آموزشی و تربیتی در مراکز علمی از طریق یادگیری امکان دارد. این پژوهش با هدف شناخت عوامل موثر بر یادگیری دانشجو از دید خود دانشجویان انجام گرفته است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع پیمایشی است که در آن تمامی جامعه پژوهش شامل 170 نفر دانشجو مورد پرسش قرار گرفتند. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که شامل سه بعد روش تدریس، علمی - سوادی و شخصیتی- رفتاری می باشد، انجام شد. داده های تحقیق پس از گردآوری با استفاده از روش های آمار توصیفی، آزمون t و همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    مطابق یافته های این پژوهش، بعد مهارت در تدریس، بعد علمی – سوادی و بعد شخصیتی – رفتاری به ترتیب با میانگین امتیازهای 97/30، 92/11 و 58/9 در اولویتهای اول تا سوم قرار گرفتند. در بعد روش تدریس اهمیت به روش تدریس و تناسب آن با محتوا، رعایت انسجام مفاهیم درس، ارتباط مفاهیم جدید با مفاهیم آموخته شده قبلی، استفاده از مثالهای زیبا در تدریس، در بعد علمی – سوادی، هدایت آموزش به سوی کاربرد مفاهیم یاد گرفته شده، علم و آگاهی کافی استاد، هدایت آموزش بر اساس تسلط استاد بر مفاهیم درس و در بعد شخصیتی- رفتاری، احترام به دانشجو، تقویت شهامت پرسش کردن در دانشجو در حد زیاد تا خیلی زیاد از عوامل موثر بر یادگیری دانشجویان بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت نیازهای دانشجو در موفقیت یک فرآیند یاددهی - یادگیری، بسیار مطلوب خواهد بود که استادان محترم بر اساس این نیازها برنامه ریزی نمایند
    کلیدواژگان: یادگیری - دانشجویان، تدریس - علم
  • سیدسعید مظلومی محمودآباد، محمدحسن احرامپوش *، طاهره سلطانی، زهره رهایی صفحه 226
    مقدمه

    استاد اساسی ترین عامل برای ایجاد موفقیت مطلوب در تحقق هدفهای آموزشی است. مسلما شناخت ویژگی های استاد نمونه و عمل به آن توسط اساتید کیفیت آموزش را ارتقاء خواهد داد. لذا این مطالعه با هدف تعیین ویژگی های استاد توانمند از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام شد.

    روش کار

    حجم نمونه برای انجام این مطالعه توصیفی- تحلیلی 240 نفر برآورد گردید که به روش نمونه گیری خوشه ایاز دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی یزد انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای بود که روایی و پایایی آن تایید گردید. داده ها با بکارگیری آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    توانایی برقراری ارتباط، داشتن تجربه تدریس و دانش عمومی در تدریس؛ انتقاد پذیری، خلاقیت و آراستگی؛ توجه به مفاهیم ضروری، ارائه مطالب در نظم منطقی و تدریس به زبان ساده مهمترین ویژگی های یک استاد توانمند از دیدگاه دانشجویان بودند.

    نتیجه گیری

    ایجاد دوره هایی برای یادگیری مهارتهای کامپیوتری و ارتقاء سطح تسلط به زبان انگلیسی در دوره تحصیلی اساتید دانشگاه، ضروری است. مراکز توسعه آموزش نیز باید مباحثی مانند رهبری در آموزش و مهارتهای ارتباطی را در طراحی کارگاه های آموزشی در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: آموزش - استاد دانشگاه، دانشجویان
  • تیمور آقاملایی، صدیقه جوادپور*، سمیره عابدینی صفحه 234
    مقدمه

    یکی از ابزارهای سنجش کیفیت آموزشی اساتید، ارزشیابی آنها توسط دانشجویان می باشد. هدف اصلی ارزشیابی، آگاهی اساتید از نقاط قوت و ضعف خود به منظور انجام اصلاحات لازم می باشد. هدف از نجام این مطالعه، آگاهی از نظرات اساتید پیرامون ارزشیابی و تاثیر آن در فعالیت های آموزشی بود تا از نتایج حاصل، در بهبود روند ارزشیابی استفاده شود.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، در نیمسال دوم تحصیلی 87-1386، با استفاده از روش نمونه گیری آسان، نظرات 71 عضو هیات علمی، در خصوص ارزشیابی اساتید توسط دانشجویان، از طریق پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته بود، مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار 16 SPSS و آزمون های آماری توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند..

    نتایج

    حدود 2/28% از اساتید معتقد بودند دانشجویان به سوالات ارزشیابی پاسخ صحیح می دهند. به اعتقاد 2/66% از اساتید دانشجویان به اندازه لازم توجیه نشده اند. حدود 24% از اساتید میزان تاثیر نتایج ارزشیابی را در بهبود تدریس خود زیاد و 5/46% متوسط می دانستند. به نظر فقط 5/8% از اساتید، دانشجویان سوالات را با احساس مسئولیت کامل پاسخ می دهند و 9/47% پاسخ آنها با مسئولیت متوسط است. تسلط استاد بر موضوع، توانایی بیان و انتقال مفاهیم، به ترتیب بیشترین اهمیت را داشتند.

    نتیجه گیری

    نظر اکثریت اساتید حاکی از ضعیف بودن وضعیت ارزشیابی بود. در عین حال، ارزشیابی را امری ضروری می دانند و معتقدند بایستی توسط افراد خبره مورد ارزیابی مجدد قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، دیدگاه، دانشجویان
  • سمره عابدینی صفحه 241
    مقدمه
    اساتید از جمله ارکان اساسی نظام آموزشی بوده و ویژگی فردی استاد یکی از مواردی است که توانایی های علمی او را تحت تاثیر قرار می دهد. خصوصیات یک استاد می تواند موجب تسهیل فرآیند آموزش شده و حتی نقص کتب درسی و کمبود امکانات آموزشی را جبران کند. به این منظور این تحقیق با هدف تعیین ویژگی های یک استاد خوب دانشگاهی از دیدگاه دانشجویان انجام گرفت.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی - تحلیلی است که در سال 87 بر روی 336 نفر از دانشجویان دانشکده پزشکی، پرستاری و بهداشت دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان انجام شد. با استفاده از یک پرسشنامه دو قسمتی که روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار گرفته بود، نظرات دانشجویان در خصوص ویژگی یک استاد خوب دانشگاهی در مقیاس نگرش سنج لیکرت پنج درجه ای مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.
    نتایج
    نتایج بدست آمده نشان می دهد که 8/29% شرکت کنندگان در تحقیق مرد و 2/70% زن با میانگین سنی 84/3±69/22 سال بود. مهمترین ویژگی های استاد بترتیب شیوایی بیان، خوشرویی و تسلط به موضوع تدریس بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش باید موارد مذکور در جذب و تامین نیروی انسانی جهت آموزش دانشجویان در دانشگاه ها مدنظر مسئولین باشد. از طرف دیگر می توان جهت بالا بردن کیفیت آموزش و در نتیجه افزایش یادگیری دانشجویان، کارگاه های آموزشی در زمینه های مذکور برای اساتید برگزار نمود.
    کلیدواژگان: ارزیابی - دانشجویان، تدریس
  • نسرین اصغری، سعید حسینی تشنیزی، سمیره عابدینی، اصغر رزم آرا، نادره نادری صفحه 246
    مقدمه
    ارزیابی اساتید یکی از موضوعاتی است که امروزه بدلیل نیاز به وجود سیستم مشخص برای بازخورد، در شناخت نقاط قوت و ضعف اساتید و تعیین سیاست های آموزشی جدید بر اهمیت آن افزوده شده است. با توجه به اینکه مقایسه نتایج ارزشیابی عملکرد آموزشی اعضای هیات علمی از نظر دانشجو و خودارزیابی می تواند موجب شناخت دقیق تر نقاط قوت و ضعف آموزش آنها شود. لذا این بررسی با هدف تعیین میزان تطابق نظرات دانشجویان در مورد اساتید با خودارزیابی آنها صورت گرفت.
    روش کار
    در یک مطالعه توصیفی – مقطعی، تعداد 61 نفر از اساتید سه دانشکده پزشکی، پرستاری، مامایی و بهداشت دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان و به ازای هر استاد بطور متوسط تعداد 30 نفر دانشجویانی که در نیمسال اول و دوم سال تحصیلی 86- 85 با این اساتید کلاس داشته اند به طور تصادفی ساده انتخاب شدند. با استفاده از دو پرسشنامه مجزا محقق ساخته، نتایج خود ارزیابی اساتید و نظرات دانشجویان را در رابطه کیفیت آموزش جمع آوری شد. داده ها با به کارگیری روش های آمار توصیفی و آزمون t، توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    اکثریت اسانید یعنی 45نفر (8/73%) اظهار داشته اند که در زمان مشخص شده در محیط آموزشی حضور یابند و اکثریت دانشجویان (3/62%) این موضوع را تایید نموده اند. در رابطه با توانایی انتقال و بیان مفاهیم درسی متناسب با سطح فراگیران (043/0P=) و معرفی منابع مناسب و جزوات آموزشی (048/0P=)، بین خودارزیابی اساتید و ارزیابی دانشجویان تفاوت معنی داری مشاهده شد. بطور کلی بین میانگین خود ارزیابی اساتید و نظرات دانشجویان نیز تفاوت معنی داری مشاهده شد (0005/0P=).
    نتیجه گیری
    لازم است اساتید در رابطه با انتقال و بیان مفاهیم درسی سطح فراگیران را در نظر گرفته و نسبت به معرفی منابع مناسب آموزشی اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: خودارزیابی، اساتید، دانشجویان، ارزیابی
  • معصومه دل آرام صفحه 254
    مقدمه
    شناخت ادراکات و احساسات دانشجویان نسبت به فرهنگ و روابط اعضای کلاس برای برنامه ریزی و ایجاد تغییرات مثبت، حائز اهمیت است. هدف این پژوهش بررسی نظرات دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهر کرد در مورد فرهنگ حاکم بر کلاس های درس بود.
    روش کار
    طی یک مطالعه توصیفی – تحلیلی، نظرات 330 نفر از دانشجویان سال آخر دانشکده های پزشکی، پرستاری و مامایی، بهداشت و پیراپزشکی، مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه فرهنگ کلاسی استفان رابینز (Stephen P Robins) با مقیاس لیکرت پنج نقطه ای بود. پردازش داده ها با نرم افزار SPSS انجام و روش های آمار توصیفی و برای تعیین ارتباط بین متغیرها، از آزمون های مجذور کای استفاده گردید.
    نتایج
    اکثر دانشجویان (1/59 درصد) به فرهنگ کلاسی دانشگاه امتیاز بینابینی (29-20) دادند. 3/27 درصد فرهنگ کلاسی را باز (امتیاز 30≤) و 6/13 درصد آن را بسته (امتیاز 20>) توصیف کردند. اکثر دانشجویان معتقد بودند که ارتباط اساتید و همچنین همکلاسی های آنها دوستانه و حمایتی نیست. همچنین اعتقاد داشتند که اساتید انتظاراتشان از دانشجویان را به روشنی بیان نکرده و آنها را به یادگیری بیشتر تشویق نمی کنند. ارتباط مقطع تحصیلی دانشجویان و فرهنگ کلاسی معنی دار بود و دانشجویان دوره کاردانی امتیاز بیشتری به فرهنگ کلاسی داده بودند (001/0>P).
    نتیجه گیری
    از نظر اکثر دانشجویان دانشکده های مورد مطالعه فرهنگ حاکم بر کلاسهای درسی یک فرهنگ بینابینی بود. تعامل و ارتباط بیشتر اساتید با دانشجویان و بکارگیری روش های دانشجو- محور که می تواند منجر به برقراری ارتباط بیشتر بین استاد و دانشجو و دانشجویان با یکدیگر و ایجاد فرهنگ باز و صمیمی گردد، پیشنهاد می شود
    کلیدواژگان: آموزش، دانشجویان، دانشگاه ها
|
  • Z. Radafshar, S. Hosseini Teshnizi, M. Solati, N. Naderi, A. Mahboobi Page 164
    In order to achieve educational purposes and having better spiritual power in an education institute, the authorities must try to keep and support their human recourses. This study is conducted to determine the affective motivation factors on retension of faculty members at Hormozgan University of Medical Sciences (HUMS). For this purpose, the view points of 71 faculty member’s (HUMS) through a self administrated questionnaire were collected. The validity and reliability of the questionnaire was approved. Data was analyzed by using SPSS16 Software. The findings indicated that %64.8 of the faculty members were male and 35.2% were female. 84.5% of the cases were married and their average age was 40±7.3. Based on the results, 53.5% of the cases were Hormozgan province natives. There was no significant association between academic degree, age, sex, being native and external and internal motivation factors. Climate situation, bank loan facilities, existence of sport clubs, entertainment centers. Environmental sanitation, possibility of working in private sector, and having good financial condition were the most important priorities of faculty members. The results suggest that the institute authorities must pay more attention in welfare and living standards of their human recourses.
    Keywords: Motivation, Retention, Faculty Member
  • Sh. Raoufi, A. Seikhian, F. Ebrahimzade, M.J. Tarahi, P. Ahmadi Page 167
    Introduction
    Faculty's theoretical teaching quality is one of the main affecting factors in their academic performance evaluation and it is very important to evaluate it by an appropriate tool. Therefore, we decided to identify the best criteria (evaluation items) for designing a new improved tool by considering the viewpoints of all stakeholders based on E. Glassick's principles of scholarship.
    Methods
    This research was a cross-sectional study which included all teachers, 420 students and 3 managerial staff of educational system of Lorestan university of medical sciences. Data collection tool was a two-part questionnaire for gathering demographic characteristics and included 22 items of the previously used evaluation form A. The attitude of stakeholders was assessed in Likert scale. SPSS was used for data analysis.
    Results
    Based on the results, necessity of evaluation of teaching quality of faculty members by students was confirmed by 42% of the participants. Based on the viewpoints of the participants, proficiency on teaching subject, on time attendance at classroom, programmed usage of class time and exemplification of teaching subject by applied examples are the most important items in assessment of teaching quality.
    Conclusion
    Majority of stakeholders were agreed with the appropriateness of facultie's teaching quality evaluation by students, but they agreed with the weakness and omission of some items of evaluation sheet. By choosing the best items of the current evaluation sheet and modifying them based on Glassick's principles of scholarship, a new questionnaire including 16 items was designed to evaluate the theoretical teaching quality of faculties.
    Keywords: Evaluation – Faculty_Teaching
  • S. Hosseini Teshnizi, S. Zare, M. Solati Page 177
    Introduction
    There are Different methods for evaluating student stuff. One of the most commons is multiple choice questions (MCQs). If properly designed, it is a good way to measure student knowledge. Due to expansion using MCQs, This study was designed in order to review the quality of multiple choice question exam types of medical records students of Hormozgan University of Medical Sciences.
    Methods
    In a descriptive and analytical study, all end of semester MCQ type examinations related to undergraduate degree of medical records course of Hormozgan University of Medical Sciences, including computer applications, English language, common classification systems, medical terminology 3, research methodology and data analysis of health indicators were selected. Then difficulty and discrimination index of all questions were calculated. For statistical analysis of the data, by taking advantage of Excel and SPSS softwares, descriptive statistics, analysis of variance and regression methods were used.
    Results
    The results showed that, from 128 questions, 105 questions (57.7%) had a suitable difficulty index, which the lowest rate was related to the research methods course (0.59) and the highest rate was related to the medical terminology3 (0.78). 133 questions (73.1%) were in weak and very weak discrimination index category, so that the lowest rate was related to English language (-0.05) and common systems (-0.03) and the most rate was related to the research methodology (0.23) and use of computer application (0.18). Results of analysis of variance showed a significant difference, between difficulty and discrimination index of six exams (P)
    Keywords: Medical Records – Students – Evaluation
  • Page 184
    Introduction
    Accompanied by the rapid development of computer multimedia and network technology, the internet based teaching and learning has developed and the traditional classrooms has changed to virtual network learning environments. The purpose of this study was to determine the effectiveness of two method of virtual and traditional methods on competency-based skills of first-year nursing students.
    Methods
    In this quasi-experimental study 86 first-year baccalaureate nursing students from Jahrom Medical University that have begun their fundamental skills training were selected. This course concludes theory and practical skills. The students were divided into two equal groups. For the first group, traditional method and for the second group virtual methods of teaching were performed. The student's performance skills were evaluated by means of theory exam as well as OSCE test. Data were analyzed using descriptive and analytical statistics by SPSS software.
    Results
    Results showed that there was significant difference between mean score of students in two method of teaching (P)
    Keywords: Education – Internet – Computer Simulation
  • M. Solati, R. Javadi, S. Hosseini Teshnizi, N. Asghari Page 191
    Introduction
    Teaching comes true at the presence of learner and learning. Teaching is not only transfer of information but also, it is an interaction between learner and teacher. Thus learner participation in teaching- learning process can be important and effective in learning. This study was performed to survey the effect of learner participation in teaching.
    Methods
    This semi-experimental study was conducted on two groups of medical students enrolled in endocrine pathophysiology course. Teaching process for the first group was based on toutor's lectures and group discussions but this process for the second group was based on an expert student lectures and group discussions. At the end of course, both groups were evaluated by a questioner with 11 questions. Evaluation results of both groups were analysed by descriptive methods and Mann-Whitney test to compare them.
    Results
    The results show that of 11 parts of the questionnaire, in the fields of critical thinking, participation in the discussions, criticizability and good communication with other members of the group were statistically higher in the second group (P)
    Keywords: Students, Teaching, Learning
  • M.H. Razeghinejad, H. Bakhshi, N. Mashayekhi Page 198
    Introduction
    Teaching styles and learning are behaviors that teachers and students show in learning process. Identifying teaching styles and personal charactristics of the academic members can be useful for their instructional patterns and students achivement. So, this study was designed to determine the teaching styles of academic members of Rafsanjan University of Medical Sciences (HUMS) in 2009.
    Methods
    This descriptive study was carried out on 100 academic members of RUMs in faculties and educational and therapeutical centers, by non random sampling method. After evaluation of reliability and validity of translated Grasha's quosionnaire, the main study was carried out. The questionnaires were delivered to the academic members; and the collected data were analysed by the SPSS16 software. Analysing data were performed based on Grasha's scoring key and its norms. Data were analysed with descreptive methods and t-test and Chi- square statistical test.
    Results
    Results showed that primarily preferred teaching styles of academic members are expert, delegator and secondry styles are formal authority, personal model and facilitator style. Primary styles for MSc, PhD staff and medical specialists were expert and for under-graduated staff were delegator and facilitator style. In faculty of medicine, teaching styles were expert and delegator but in faculty of dentistry it was delegator. Expert, formal authority and facilitator and delegator are primary styles in nursing faculty and academic members of educational and therapeutical centers had all teaching styles. The difference between teaching styles and site of employment was statistically significant (P)
    Keywords: Teaching – Faculty Member_Evaluation
  • N. Naderi, S. Abedini, N. Asghari, S. Hoseini Teshnizi, Z. Jahangiri Zarkani, S. Namazi Page 206
    Introduction
    Promoting education quality requires persistent assessment of the current situations in education, identifying the strengths, and improving the weaknesses. The aim of this study was to assess current situation in basic sciences education based on the viewpoints of medical students.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed on all medical students. A questionnaire including five domain of educational program, physical facilities, teaching methods and medical ethics, were distributed among medical students. The collected data were analyzed by SPSS software.
    Results
    Although students were satisfied with faculty punctuality, ethics, mastering scientific concept, proper use of time, sequence in contents and ability of leadership, but hours of class, low ability of the faculty members to increase the students motivations, lower activity in allocating enough time to solve student's problems, lack of participation in discussion, lack of effective use of education facilities in teaching were the weaknesses of the system. Our findings showed that passing the basic sciences level, could not change their attitude toward physician's roles and responsibilities, human dignity, justice, bringing benefit to others.
    Conclusion
    Despite the considerable strengths of basic science education, it is essential to have new policies and executive plans for implementation of national standards in medical education program. To achieve the quality improvement in education, supporting the education authorities is highly recommended.
    Keywords: Evaluation – Medical Schools – Medical Students
  • M. Amini, N. Fazlinejad Page 213
    Introduction
    Critical thinking is a skill and capability on which learner can achieve teaching goals during an active mental process only after receiving key points from teacher. This capability can enhance subject remembrance by students and deliver them to training targets with clarity. One of the benefits of this skill is that it can widen thinking horizons of students over learned topics, that is reached by their active attendance in training processes. This study was aimed to determine the critical thinking situation of medical students and compare this in different clinical students.
    Methods
    This study was done on 150 Shiraz University of medical students learning and practicing in 3 groups of Interns, externs and students. The subjects were selected with randomized stratified method. Then their critical thinking was investigated using California B questionnaire containing 34 questions.
    Results
    The results showed overall weakness of Shiraz medical students in utilizing critical thinking skills. In this study inference ability of Interns got significantly better scores from others. Inference ability of male students was slightly higher than that in female students.
    Conclusion
    The results showed this important fact that skills and abilities of Shiraz medical students did not improve by going to upper year of education. It is necessary for policymakers, planners and managers to provide appropriate facilities and a suitable education environment, especially in medical students, to strengthen their critical thinking.
    Keywords: Critical Thinking_Medical Students – Clinical
  • R. Javadi, M.R. Behrangi, S. Zare Oth, H. Reshadatjou Page 219
    Introduction
    Learning is relatively a permanent change in potential behavior that happens as the result of exercise. University is the principle seat of learning, and undoubtedly this mission is possible by learning. Therefore, attention to facilitate the learning is necessary. This study aims to determine the main factors that effect on student’s learning.
    Methods
    In this descriptive study, the research individuals include all 170 medical students. Data collecting was done by using a researcher-made questionnaire whose content validity and its reliability was approved. The data were analyzed using descriptive methods as well as inferential methods such as t-test and Pearson correlation coefficient.
    Results
    The results show that based on the view points of the students, teaching skill with mean 30.97, scientific aspects with mean 11.92 and behavior aspects with mean 9.58 are the first priorities of the students. In teaching skill aspect, a reasonable proportion between content of the materials, continuity and consistency of materials, a reasonable correlation between new and previous lessons and suitable examples; in scientific aspects, good scientific background of the lecturer, directing learning based on lecturer's command on the concepts; and in behavioral aspect, respect for students, supporting them in asking questions were the main factors which affect the students learning.
    Conclusion
    It seems that with respect to students learning needs in success in a teaching–learning process, the lecturers teaching programming should be based on students learning needs.
    Keywords: Learning – Students – Teaching_Science
  • S.S. Mazloomy Mahmood Abad, M.H. Ehrampoush, T. Soltani, Z. Rahaei Page 226
    Introduction

    Faculty members are the most important factors in achieving desired goals of education. Certain features of knowledge and practice followed by them will enhance quality of education. Therefore, this study was designed to determine the characteristics of an expert faculty member based on view points of medical students of Yazd.

    Methods

    The sample size for this analytic – descriptive study was 240 medical students of Yazd University of medical sciences. Cluster sampling technique was used for sampling. The data collection tool was a reliability and relidity approved questionnaire. Data were analyzed using descriptive and inferential statistical methods

    Results

    The most important characteristics of an expert faculty member were communication ability, teaching experience and general knowledge in teaching, critical ability, creativity and symmetry as well as systematic and logical teaching.

    Conclusion

    Improving English and computer skills is required to enhance the educational strength of the faculty members. Conducting leadership and communication skills for faculty are also recommended.

    Keywords: Education –Faculty Member – Students
  • T. Aghamolaei, S. Javadpour, S. Abedini Page 234
    Introduction

    One of the common ways to assess the quality of educational activity of teachers, is assessment of them by students. The main goal of assessment is to inform them about efficiency of their activity in order to reduce their weaknesses and improve the quality of their work. The aim of this study was to find out attitude of academic members of Bandar-Abbas medical university, about their assessment by students, and effect of the results on their educational activity.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, opinion of 71 faculty members about assessment of themselves by students was investigated. Data collection was by means of a researcher-made questionnaire with acceptable reliability and validity. Data were analyzed using SPSS software.

    Results

    Only 28.2% of the academic members believed that the students answer correctly, and the validity of the assessment results is intermediate according to 56.3% of opinions. About 66.2% of them believed that the students were not well explained about the assessments. The impact of assessment results on their educational activities was high, intermediate and low in 23.9%, 46.5% and 29.6% of academic members, respectively. Only 8.5% and 47.9% of the faculty members believed that the students answers to the questions is with high and intermediate responsibility, respectively.

    Conclusion

    Based on the results, most of the faculty members believed on weakness of the assessment process by students. However, they believe on necessity of assessment and that it should be revised by experts.

    Keywords: Assessment – Attitude – Students
  • S. Abedini, H. Kamalzadeh, S.Abedini, T. Aghamolaei Page 241
    Introduction
    Teachers are the basic pillars of educational system and their personal characteristic is one of the factors that affect their scientific ability. Teacher’s characteristic, not only could facilitate by education process, but also, it could improve textbook defects and lack of educational facilities. The purpose of this study was to determine characteristics of a good university instructor the student perspectives.
    Methods
    The current descriptive – analytic study was conducted in 2008 in Bandar Abbas. The research population included 336 nursing and health students of Hormozgan University of Medical Sciences. A two - section questionnaire was designed for data collection. Validity and reliability were tested and SPSS was used for data analysis.
    Results
    The findings indicated that, of 336 students, 29.8% were male and 70.2% were female, with average age of 22.69±3.84 (mean±sd) years. The most important features of the faculty members were eloquence of expression, affability and the dominance in the scientific subjects.
    Conclusion
    according to research results, eloquence of expression, affability and the dominance of subject teaching must be considered in absorbing academic members of the university. On the other hand, to enhance quality education and student learning, conducting effective educational workshops is highly recommended.
    Keywords: Evaluation – Students_Teaching
  • Self Assessment_Faculty_Students – Evaluation Page 246
    Introduction
    Teacher appraisal is an issue which is becoming increasingly important in educational system. The results of evaluation of teaching and teacher self- assessment can look for the strength and weakness of teaching and improving the quality of education delivered. This study was aimed to determine the proportion between the student's opinions about teaching performance of teacher self- assessment in Hormozgan University of medical sciences.
    Methods
    61 members and 30 students per each teacher were participated in this descriptive cross- sectional study. Their opinions were studied by using two questionnaire for students and faculty members self- assessment. Content validity of questionnaire was confirmed after a survey from specialist's and reliability of results were studied by calculating Cronbach's alfa coefficient for internal consistency. Descriptive statistics and t-test were used for statistical analysis.
    Results
    73.8% of members agreed that their class have been started on time and 63.3% of the students were statistical with it. There was significant difference between viewpoints of academic members and students related to ability to transfer the concepts (P=0.043) and introducing suitable references and educational materials (P=0.048). In general, academic members self-assessment and student's viewpoint were statistically different (P=0.0005).
    Conclusion
    It is necessary that the teachers pay more attention to promote educational level of students in their lectures and describe the main concepts clearly and introduce them related references.
    Keywords: N. Asghari, S. Hosseini, s.abedini, A.razmara, N.naderi
  • M. Delaram Page 254
    Introduction
    Recognizing student's conceptions and feelings regarding class culture and revealing class member's relationship are important for planning and making positive changes. This study was carried out to determine students’ views regarding the class culture in Shahrekord University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive and analytical study, 330 university senior students in medicine, nursing and midwifery, health and paramedical fields, were investigated. The questionnaire of class culture (Stephen Robins) was used to gather the data. It included demographic information questions and also questions about different aspects of class culture using 5 point Likert scale. For data analysis, we used descriptive statistics, also Chi square test was applied for determining the relationship between the variables.
    Results
    Most of the students (59%) gave a score between 20 to 29 to the current class culture and 27% gave the score 30 and higher. The students believed that their classmates and teachers are not friendly and supportive. They mentioned that the teachers do not state their expectations clearly and do not foster a challenging learning atmosphere to encourage students for making questions. A significant correlation was observed between class culture and year of study. The students of two - year program study, showed positive attitudes to class culture (P)
    Keywords: Education – Students – Universities