فهرست مطالب

منابع طبیعی ایران - سال پنجاه و نهم شماره 2 (تابستان 1385)

فصلنامه منابع طبیعی ایران
سال پنجاه و نهم شماره 2 (تابستان 1385)

  • 255 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/01/25
  • تعداد عناوین: 20
|
  • آبخیزداری
  • تحلیل کیفی منابع آب زیرزمینی در زون های آلتراسیون هیدروترمال گستره تارم زنجان با استفاده از آنالیزهای چند متغیره
    حمیدرضا پیروان، جعفر غیومیان، ضیاءالدین شعاعی صفحه 271
    فرایندهای زمین شناسی و معدنی، کشاورزی و صنعتی می توانند موجب آزاد شدن عناصر مسمومیت زا در چرخه زیست محیطی شوند. اگر این عناصر از سه برابر حد مجاز و مورد نیاز، وارد بدن شده و مصرف شوند، در درازمدت می توانند خطرآفرین باشند. در این تحقیق به منظور تعیین ویژگی های ژئوشیمیایی آب های زیرزمینی متاثر از زون های آلتراسیون هیدروترمال در منطقه تارم، 31 نمونه آب در مناطق با دگرسانی گرمابی و در واحدهای سنگی دگرسان نشده (رسوبات کواترنر، سنگ های آذرآواری و گدازه های سالم، گرانیت و طبقات مارنی) برداشت و مورد آنالیز شیمیایی و عنصری قرار گرفت. ویژگی های هیدروژئوشیمیایی نمونه ها با استفاده از تکنیک های آنالیز چند متغیره شامل آنالیز خوشه ایو تحلیل تمیزی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج، نشان داد که آب های آلوده و آلایش یافته توسط زون های آلتراسیون به خوبی از آب های دیگر مناطق تارم با استفاده از روش های آماری چندمتغیره قابل تشخیص و تفکیک اند. به منظور بررسی ماهیت شیمیایی گروه های آب به دست آمده از آنالیزهای چندمتغیره، مقادیر میانگین هر یک از شاخص های شیمیایی در هرگروه با استفاده از نمودار استیف مورد ارزیابی قرار گرفت. مقایسه گروه ها نشان می دهد که کیفیت آب به تدریج با افزایش میزان تاثیر زون های آلتراسیون به شدت کاهش یافته است، به نحوی که آب های مناطق دگرسانی دارای طعم ترش، مضر تا بی نهایت مضر برای شرب و بسیار نامناسب برای کشاورزی می باشند.
    کلیدواژگان: زون های آلتراسیون، هیدروژئوشیمی، آنالیز چند متغیره، آنالیز خوشه ای، آنالیز تمیزی، کیفیت آب
  • بررسی عوامل موثر بر تخریب اراضی در دشت ورامین
    عمار رفیع امام، غلامرضا زهتابیان صفحه 289
    شور شدن آب و خاک یکی از عوامل مهم تخریب اراضی و بیابان زایی است که در مناطق خشک و نیمه خشک دنیا به طور گسترده ای اتفاق می افتد. هدف اصلی این تحقیق مشخص کردن مناطق با خاک های شور و همچنین بررسی عوامل موثر درتخریب اراضی و شور شدن خاک در دشت ورامین بوده است. برای رسیدن به هدف تحقیق، در ابتدا مرز حوضه مطالعاتی بسته شد، سپس به کمک نقشه های زمین شناسی، توپوگرافی، تصاویر ماهواره ای و عملیات میدانی، خاک های شور و همچنین عوامل موثر در تخریب و شوری زایی دشت ورامین شناسایی شد. نقشه کاربری اراضی به کمک پردازش تصاویر ماهواره ای و مطالعات میدانی به دست آمد و سپس با استفاده از تصاویر ماهواره ای، نقشه کاربری اراضی، نقشه های زمین شناسی و توپوگرافی، واحدهای همگن ازنظر میزان بازتاب طیفی بر روی تصاویر ماهواره تعیین شد. سپس با توجه به واحدهای همگن طیفی، نمونه گیری خاک صورت گرفت و شاخص های هدایت الکتریکی و نسبت جذب سدیم از آن استخراج شد. با استفاده از سامانه های اطلاعات جغرافیایی، نقشه های هدایت الکتریکی و نسبت جذب سدیم خاک به دست آمد. در مرحله بعد به کمک داده های موجود از چاه های بهره?برداری و پیزومترها و همچنین ایستگاه های هیدرومتری به بررسی آب زیرزمینی و آب سطحی پرداخته شد و تاثیر هر کدام در تخریب اراضی مشخص شد. همچنین تاثیر سازندهای زمین شناسی بر منابع آب زیرزمینی و سطحی بررسی شد. نقشه کاربری اراضی به دست آمده نشان داد که دشت ورامین دارای اراضی کشاورزی، مراتع و اراضی بایر است. مناطق شمال غربی، غرب وجنوب غربی تحت تاثیر آب های با کیفیت پایین قرار دارند. در پاره ای از این مناطق سازندهای تخریبی نیز منابع آب سطحی را تحت تاثیر قرار می دهند، این موضوع سبب تخریب اراضی این قسمت شده است. اراضی کشاورزی دشت بجز در مناطق مرکزی در سایر مناطق به دلیل استفاده از روش های سنتی آبیاری و استفاده از آب های با کیفیت پایین دچار تخریب شده اند. همچنین بالا آمدن سطح سفره آب زیرزمینی در مناطق جنوب غربی تا جنوبی دشت، اراضی این قسمت را دچار بحران ساخته است. به طور کلی بررسی ها حاکی از این بود که شرایط اقلیمی و آب و هوایی، افزایش سطح ایستابی، استفاده از آب های شور و لب شور به منظور کشت و زرع، حفر غیرمجاز چاه های عمیق و بهره برداری بی رویه از منابع آب زیرزمینی، ورود فاضلاب های شهری، صنعتی به رودخانه جاجرود، ورود مازاد آب برگشتی ناشی از آبیاری به رودخانه، مدیریت نامناسب و عدم وجود زهکش در بسیاری از اراضی کشاورزی، وجود سازندهای میوسن از عوامل اصلی تخریب اراضی در منطقه اند.
    کلیدواژگان: تخریب اراضی، شوری زایی، کشاورزی، سامانه های اطلاعات جغرافیایی، سنجش از دور
  • بررسی اثرات تغییر کاربری ارضی در رواناب سطحی مدل شبیه سازی
    حسین سعادتی، شعبانعلی غلامی، فرود شریفی، سیدعلی ایوب زاده صفحه 301
    مشکلاتی که در عصر حاضر در چرخه آب پدید آمده، هزینه ای است که انسان به دلیل عدم شناخت صحیح این چرخه پیچیده و نیز نداشتن برنامه ریزی در طرح ها به لحاظ ارتباط بین مدیریت آب و تحولات جوامع، متحمل شده است. این تحقیق ارتباط نوع کاربری اراضی را با بیلان آبی حوزه های آبخیز، بررسی می کند. ابزار این بررسی، مدل ریاضیSWAT است. این مدل دارای توان شبیه سازی برای شش پدیده هیدرولوژیکی و بیولوژیکی شامل دبی روزانه رودخانه، رسوب روزانه، بیلان آبی، کیفیت آب، تولید محصولات زراعی، برآورد تولید پوشش گیاهی مرتعی با اعمال مدیریت سیستم های چرایی دام برای حوزه های فاقد آمار است. دراین تحقیق، شبیه سازی دبی روزانه و بیلان آبی در کاربری های اراضی حوزه آبخیز معرف کسیلیان موردنظر می باشد. کاربری های مورد بررسی شامل مرتع، جنگل، اراضی زراعی و زراعی- مسکونی است. شبیه سازی در هر یک از این کاربری ها و در دو دوره زمانی صورت گرفته است. این دوره ها شامل واسنجی و اعتبارسنجی مدل است. دوره واسنجی، چهار سال (1981-1978) و دوره اعتبارسنجی، شش سال (1986-1981) بوده است. بعد از عملیات واسنجی، مدلSWAT، رواناب را با 69/. =R2 نسبت به رواناب اندازه گیری شده شبیه سازی کرد. در تحلیل کاربری های اراضی با توجه به قابلیت های مدل SWAT، شش گزینه کاربری اراضی برای حوزه معرف کسیلیان، با توجه به روند تغییرات کاربری اراضی در دوره های گذشته، حال و آینده تبیین شد. گزینه های فرض شده در جهت دو گرایش مثبت و منفی قرار دارند. در گرایش مثبت مدیریت اراضی در جهت استعداد اصلی منطقه (کاربری جنگل)، بررسی شد و گرایش منفی در جهت کاربری های زراعی، مرتعی و مسکونی فرض شد. مدل SWAT در کاربری زراعی با توجه به تغییرات گونه ها، دوره های تناوب زراعی و کود، شاخص های چرخه هیدرولوژیکی وتولیدات گیاهی را شبیه سازی کرد.
    کلیدواژگان: آبخیزداری، ایران، کسیلیان، شبیه سازی رواناب، مدل SWAT
  • بررسی عوامل موثر در شور شدن اراضی دشت سراب
    فریبا کرمی، هاشم رستم زاده صفحه 315
    نمکی شدن اراضی حوزه آبخیز دریاچه ارومیه، بویژه شمال شرق، شرق و جنوب شرق آن و گسترش شوره زارها به ضرر زمین های زراعی، از موضوعات مربوط به مسائل ژئومورفولوژی است که مقاله حاضر عوامل اصلی پیدایش این پدیده علاوه بر تهدید اراضی زراعی دشت سراب و شور کردن آب های سطحی و زیرزمینی، با ورود آب های سطحی شور به وسیله رودخانه آجی چای به دشت تبریز، سبب ته نشین شدن املاح نمکی و نفوذ آب های شور به آبرفت های این منطقه شده و موجبات شوری روزافزون منابع آب زیرزمینی بر تبدیل اراضی حاصلخیز به خاک های شور و قلیای ثانوی را فراهم آورد...
    کلیدواژگان: شور شدن اراضی، عوامل مورفوژنیک، زمین شناسی، اراضی زارعی، دشت سراب
  • بهینه سازی روابط دبی جریان و دبی رسوب معلق در ایستگاه های منتخب رودخانه گرگانرود
    ابوالفضل مساعدی، امین محمدی استاد کلایه، علی نجفی نژاد، فرهاد یغمایی صفحه 331
    در تحقیق حاضر به منظور بهینه سازی رابطه دبی آب و دبی رسوب معلق، پس از انتخاب ایستگاه های هیدرومتری واقع بر شاخه اصلی گرگانرود، ابتدا اقدام به آزمون همگنی داده ها با استفاده از روش اسمیرنوف-کلموگرف شد. پس از اطمینان از صحت و همگن بودن داده ها، با استفاده از آمار دبی متوسط روزانه جریان و به کمک نرم افزار Technical Hydrology هیدروگراف ماهانه جریان برای کل دوره آماری ایستگاه های منتخب رسم شد. سپس با استفاده از معادله انتقال رسوب و با در نظر گرفتن معیارهای هیدرولوژیکی و اقلیمی از قبیل وضعیت هیدروگراف، کلاسه بندی مقادیر دبی و زمان اندازه گیری جریان اقدام به آزمون مدل های مختلف شد. در تمامی مدل ها رابطه رگرسیونی بین مقادیر دبی آب و دبی رسوب برقرار شد و شاخص های a و b معادله انتقال رسوب در هر بخش از مدل به دست آمد. برای انتخاب مدل بهینه از شاخص میانگین مربعات خطا استفاده شد. بر اساس این شاخص، در هر ایستگاه مدلی که دارای کمترین مقدار میانگین مربعات خطا باشد، به عنوان مدل بهینه در نظر گرفته شد. نتایج حاصله نشان داد که مدل متداول برآورد رسوب که در آن فقط از یک معادله به عنوان معادله سنجه رسوب استفاده می شود، در بین مدل های مورد مطالعه دارای بیشترین میزان خطا در برآورد رسوب معلق است و پیشنهاد می شود که تاحد امکان از مدل هایی که خطای کمتری در برآورد رسوب دارند، استفاده شود.
    کلیدواژگان: دبی رسوب، بار معلق، بهینه سازی، منحنی سنجه رسوب و گرگانرود
  • ویژگی های مکانیک خاک مناطق مستعد تولید سیلاب واریزه ای در حوزه آبخیز زیارت گرگان
    علی نجفی نژاد، سادات فیض نیا، محمد ابراهیم بنی حبیب، حسن احمدی صفحه 343
    وقوع سیلاب واریزه ای نیازمند تامین رسوب زیادی است که به طورمعمول از طریق لغزش های کم عمق اطراف آبراهه و دامنه های ناپایدار فراهم می شود. مطالعه ویژگی های این دامنه ها و تحلیل پایداری آنها در شناسایی و شناخت کامل تر نقش آنها در پدیده سیلاب واریزه ای از راه های ارزیابی پتانسیل خطر این پدیده در حوزه های آبخیز است. در این مطالعه که در حوزه آبخیز زیارت گرگان انجام گرفته، پس از تهیه نقشه رخساره های فرسایشی، رخساره فرسایش آبراهه ای که فقط در زیر حوزه یک پراکنش داشت، مورد مطالعه مکانیک خاک قرار گرفت و پایداری آن تحلیل شد. حدود آتربرگ و پارامترهای مقاومتی خاک در آزمایشگاه تعیین گرفت و نوع کانی های رسی نیز با استفاده از آزمایش XRD مشخص شد. تحلیل پایداری دامنه ها نشان داد که فاکتور ایمنی دامنه ها در کلیه نمونه های مورد بررسی کمتر از یک است که حاکی از پتانسیل زیاد ناپایداری این دامنه هاست. کانی رسی غالب در نمونه های مورد مطالعه ایلیت و کلریت و مقدار کانی رسی کائولینیت بسیار ناچیز بود.
    کلیدواژگان: سیلاب واریزه ای، مکانیک خاک، لغزش های کم عمق، کانی رسی، آبخیزداری
  • برآورد بیشترین بده لحظه ای سیل در حوزه های آبخیز کوچک
    محمدرضا یزدانی، محمد مهدوی، ابراهیم حسینی چگینی، مهدی وفاخواه صفحه 353
    برآورد بیشترین بده لحظه ای سیل در حوزه های آبخیز بدون آمار یا با نواقص آماری بخصوص در حوزه های آبخیز کوچک، یکی از مسائل مهم در طرح های آبخیزداری و منابع آب است. در این تحقیق برای یافتن روشی قابل قبول به منظور برآورد بیشترین بده سیل در حوزه های آبخیز کوچک، دو روش، یکی مبتنی بر سطح حوزه و دیگری مبتنی بر خصوصیات گیتانگاری و بارش حوزه مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین تاثیر میزان بارش، حوزه های انتخابی در دو منطقه شمال البرز (مازندران، گرگان و گیلان) و آذربایجان (آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی) انتخاب شدند. با توجه به نتایج به دست آمده، از میان روش های مبتنی بر سطح حوزه، روش هورتون و از میان روش های مبتنی بر خصوصیات گیتانگاری و بارش حوزه، روش ترسیمی سازمان حفاظت خاک آمریکا (SCS) دارای کمترین خطا بوده اند. روش اداره راه آمریکا ((FHWA دارای بیشترین خطا و عدم کارایی مناسب برای برآورد دبی اوج در این مناطق بوده است. در روش های مبتنی بر سطح حوزه تفاوت محسوسی بین دو منطقه از لحاظ میزان خطا مشاهده نمی شود، اما در دسته روش های دیگر، میزان خطا در منطقه شمال خیلی بیشتر از منطقه آذربایجان بوده است. با توجه به نتایج به نظر می رسد که میزان بارش عامل عمده ای در تفاوت ایجاد شده بین دو منطقه از لحاظ میزان خطاست. به طورکلی روش ترسیمی SCS دارای کمترین خطا نسبت به روش های دیگر تعیین بیشترین بده سیل بوده است.
    کلیدواژگان: بیشترین بده، برآورد سیل، حوزه آبخیز کوچک، شماره منحنی
  • جنگلداری
  • برآورد ارزش تفریحی پارک های جنگلی ایران با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط: مطالعه موردی پارک جنگلی سی سنگان نوشهر
    حمید امیرنژاد، صادق خلیلیان صفحه 365
    این مطالعه به تعیین ارزش تفریحی پارک جنگلی سی‎‎‎‎‎‎سنگان و اندازه‎گیری میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان برای منافع تفریحی این پارک با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و پرسشنامه انتخاب دوگانه می‎‎‎‎‎پردازد. برای اندازه‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎گیری میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان از مدل Logit استفاده شد و بر اساس روش حداکثر درست نمایی، شاخص های این مدل برآورد شدند. نتایج نشان می‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎دهد که 8/78 درصدافراد مورد بررسی در این مطالعه، حاضر به پرداخت مبلغی برای استفاده تفریحی از پارک‎های جنگلی اند و متوسط تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان برای ارزش تفریحی پارک جنگلی سی‎‎سنگان، 2477 ریال برای هر بازدید است. ارزش تفریحی سالانه این پارک 2535835 ریال در هکتار (291 دلار در هکتار) برآورد شده‎‎‎است. همچنین نتایج نشان می‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎دهد که پارک‎‎های جنگلی ارزش تفریحی قابل توجهی دارند این ارزش برای سیاستگذاران و تصمیم‎گیران توجیهی فراهم می‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎کند تااز کیفیت پارک‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎های جنگلی حمایت کرده و از کم جلوه‎دادن منابع جنگلی جلوگیری کنند
    کلیدواژگان: سی سنگان، ارزش تفریحی، تمایل به پرداخت، مدل Logit
  • تاثیر میزان کوددهی عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم بر گنگلکاری های مصنوعی کاج بادامی حاشیه دریای خزر (مطالعه موردی منطقه ساحلی جفرود خمام)
    سید مازیار رضوی، پیروز عزیزی، رضا رشیدی، فرشاد کیوان بهجو صفحه 377
    در منطقه ساحلی جفرود، ناحیه شمال شرقی خمام، اقدام به کاشت گونه کاج بادامی کرده اند. آزمایش اولیه از طریق محلول پاشی و بررسی های صحرایی نشان داده که درختان کاج بادامی منطقه با کمبود شدید عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم مواجه اند. آزمایش کودی فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در این منطقه پیاده شد. فاکتور اول شامل کود اوره در سه سطح: (kgN/ha112a1=، kgN/ha224a2=، kgN/ha336a3=)، ‎‎فاکتور دوم شامل کود سوپر فسفات در سه سطح (kg p2o5/ha56b1=، kg p2o5/ha112b2=، kgp2o5/ha168b3=) و فاکتور سوم شامل کود کلرورپتاسیم در سه سطح (kgk2o/ha8/22c1=، kgk2o/ha6/45c2=، kgk2o/ha4/68c3=) بود. کوددهی دوبار، در شهریور 78 و فروردین 79 صورت گرفت. به منظور مشخص کردن تاثیر کودها، رشد طولی و قطری و افزایش طول سوزن های درختان و غلظت عناصر مذکور در سوزن ها اندازه‎گیری شد. نتایج نشان داد که کودهای اوره و سوپر فسفات و کلرور پتاسیم به طور توام بر رشد سوزن و رشد ارتفاع تاثیر معنی‎دار داشتند. بیشترین رشد سوزن و ارتفاع در حالت تیماری مرکب از سطح سوم کود اوره سطح دوم کود سوپر فسفات و سطح دوم کود کلرورپتاسیم به دست آمد. بین رشد سوزن و رشد ارتفاع همبستگی زیاد و معنی‎داری به دست آمد. نتایج نشان داد که مهم ترین عنصر محدودکننده رشد، نیتروژن است.
    کلیدواژگان: کاج بادامی، کودهای کامل، کمبود مواد غذایی، خاک شتی
  • اثر روش های مختلف جنگلکاری با بذر بر نرخ جوانه زنی بذر و زنده مانی نونهال های بلند مازو (Quercus castaneifotia C.A.Meyer) در فصل رویش نخست
    علیرضا علی عرب، سیدغلامعلی جلالی، مسعود طبری، مسلم اکبری نیا، سیدمحسن حسینی صفحه 391
    در تحقیق حاضر اثر روش های مختلف جنگلکاری با بذر بر نرخ جوانه زنی بذر و زنده مانی نونهال های بلند مازو مطالعه شد. برای این منظور در یک توده بلوط- آزاد، 6 پلات 1000 متر مربعی با تاج پوشش 30 تا 50 درصد، جهت شمالی، خاک رسی- لومی و ارتفاع 250 متر از سطح دریا در جنوب شهرستان نور انتخاب شد. در این پلات ها بذرهای بلند مازو پس از تعیین قوه نامیه تحت 5 روش جنگلکاری با بذر (بذر پاشی، خراش سطحی خاک همراه با بذر پاشی و بذر کاری در عمق های 5، 10 و 15 سانتی متر) قرار گرفتند. در اواخر فصل رویش نخست (آبان) مشخص شد اگرچه تیمار خراش سطحی خاک همراه با بذرپاشی در مقایسه با تیمار بذرپاشی از نرخ جوانه زنی بیشتری برخوردار است، اما کاشت بذر در عمق 5 سانتی متر از این نظر بهترین تیمار است. در هر یک از تیمارهای بذرکاری، جوانه زنی تا اواخر فصل رویش با روندی نزولی ادامه می یابد، اما در تیمارهای بذرپاشی و خراش سطحی همراه با بذرپاشی، که بذر تحت آنها در تماس مستقیم با سطح زمین قرار می گیرد، این روند تا اواخر تیر پایان می پذیرد. متوسط نرخ زنده مانی نونهال ها از 42 درصد برای تیمار خراش سطحی خاک همراه با بذرپاشی تا 71 درصد برای تیمار بذرکاری در عمق 5 سانتی متر متغیر است، اما به دلیل زیاد بودن تفاوت های درون گروهی، تفاوت آماری معنی داری در نرخ زنده مانی تیمارهای مختلف وجود ندارد. از نتایج این تحقیق استنتاج می شود که با توجه به نرخ جوانه زنی بالاتر، بهترین روش جنگلکاری با بذر بلند مازو در منطقه مورد مطالعه و مناطق مشابه کاشت بذر در عمق 5 سانتی متر است.
    کلیدواژگان: بلند مازو، بذرپاشی، بذرکاری، جوانه زنی، زنده مانی
  • مقایسه کشیدن چوب به بالا و پایین دامنه با اسکیدردر طرح جنگلداری نکا - ظالمرود
    سید رضامصطفی نژاد صفحه 403
    پایین بودن تراکم طولی جاده و قرارداشتن آن در بالای دامنه، سبب محدودیت فعالیت اسکیدرها می شود، درنتیجه اسکیدر حجم کمتری از چوب را با صرف مدت زمان طولانی تری ازمنطقه قطع خارج می کند. برای مقایسه کشیدن چوب به بالاوپایین دامنه دو پارسل که آماده خروج چوب بودند، انتخاب واجزای خروج چوب با روش زمان سنجی (Time Study) پیوسته ازمحل قطع تا دپو و بالعکس اندازه گیری شده، وباسیستم نرم افزار کامپیوتری (Excel) نمودار آن رسم شد. داده ها از طریق معادله رگرسیون دومتغیره که فاصله چوبکشی به عنوان متغیر مستقل X و زمان، هزینه چوبکشی ومیزان تولید متغیر وابسته Y در نظرگرفته شد. کل حجم چوب خارج شده به بالاوپایین دامنه به ترتیب در 16 ساعت 200 و در 11 ساعت 258 مترمکعب بوده است. متوسط چوب خارج شده در هر ساعت به ترتیب 5/12 و 5/23 مترمکعب به دست آمد. متوسط حجم چوب خارج شده درهرنوبت چوبکشی به ترتیب 2/3 و5 مترمکعب بود. متوسط حجم چوب خارج شده در هر روز به ترتیب 34 و 43 مترمکعب به دست آمد. حداکثرحجم چوب خارج شده در هر نوبت چوبکشی به ترتیب 6و5/8 مترمکعب بود. با افزایش فاصله چوبکشی در هر دو پارسل زمان خروج چوب افزایش می یابد، با این تفاوت که درشیب مثبت حداکثر زمان خروج چوب نسبت به شیب منفی دوبرابرمی شود و هزینه چوبکشی نیز در شیب مثبت بیشتر از شیب منفی و میزان تولید درشیب مثبت کمتراز شیب منفی است
    کلیدواژگان: چوبکشی، بالای دامنه، پایین دامنه، هزینه، تولید و زمان سنجی
  • علوم و صنایع چوب و کاغذ
  • بررسی تغییرات نقطه اشباع الیاف (FSP) چوب راش ایران (Fagus orientalis L) با روش صفحه متخلخل تحت فشار
    محمد آزاد فلاح، علی نقی کریمی، کاظم دوست حسینی، قنبر ابراهیمی، اصغر کهندل صفحه 413
    دراین مطالعه تغییرات نقطه اشباع الیاف (FSP) چوب راش ایران (Fagus orientalis L.) در محور طولی و جهات اصلی درخت مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور دواصله درخت سالم راش ازجنگل ویسر قطع و 4 دیسک به فواصل معین در طول تنه هر درخت گرفته شد. سپس در چهارجهت اصلی هردیسک اقدام به نمونه برداری گردید. برای تعیین نقطه اشباع الیاف نمونه های هرگز خشک نشده چوب راش، از روش «صفحه متخلخل تحت فشار» استفاده شد. در نهایت مقادیر حاصل از اندازه گیری و تغییرات آنها در جهت طولی تنه و در چهار جهت شمال، جنوب، شرق و غرب تنه درخت مورد تجزیه و تحلیل آماری قرارگرفتند. نتایج حاصل از اندازه گیری ها نشان می دهد که تغییرات FSP در محور طولی درخت چندان منظم نبوده واز لحاظ آماری معنی دار نیست. با وجود این بیشترین مقدارFSP مربوط به ارتفاع سوم (cm555) و درحدود 04/31 درصد و کمترین مقدار آن مربوط به ارتفاع اول (cm215) و حدود 11/27 درصد است. تغییرات نقطه اشباع الیاف در جهات مختلف درخت نیز از لحاظ آماری معنی دار نبود، اگرچه بیشترین مقدار برای جهت شرق درخت (16/31 درصد) و کمترین مقدار برای جهت غرب درخت (26/28 درصد) تعیین شد.
    کلیدواژگان: نقطه اشباغ الیاف (FSP)، روش صفحه متخلخل تحت فشار، راش ایران
  • بررسی تغییرات دوام طبیعی گونه زربین منطقه نوشهر در سه ارتفاع مختلف از سطح دریا
    وحید تذکر رضایی، داود پارسا پژوه، حبیب الله خادمی اسلام صفحه 421
    در این تحقیق تاثیر قارچ رنگین کمان (Coriolus versicolor) در حالت طبیعی بر روی گونه زربین دست کاشت (Cupressus sempervirens) با استفاده از روش kolleschale بنابر استاندارد و مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور ازطرح فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی استفاده شد. سه رویشگاه جغرافیایی با ارتفاع های 40، 500 و 1000 متری از سطح دریا در منطقه نوشهر انتخاب و از هر پارسل 3 اصله درخت و در مجموع 9 درخت به صورت کاملا تصادفی نشانه گذاری و قطع شد. از هر درخت یک قطعه به طول 30/1 متر از ارتفاع 1 متری سطح زمین به بالا قطع و برای بررسی خواص مکانیکی و کاهش جرم به آزمایشگاه دانشگاه آزاد چالوس منتقل شد. پس از 14 هفته مجاورت نمونه های چوب با قارچ موردنظر (در شرایط حرارت 25درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 75 درصد) کاهش جرم، مقاومت فشاری موازی الیاف و مقاومت به سختی نمونه ها اندازه گیری، سپس با نمونه های شاهد مقایسه شد. مقایسه کاهش جرم نمونه ها نشان داد که چوب آلات واقع در ارتفاع های 40 و 500 متر از سطح دریا در گروه چوب های کم دوام، ولی چوب آلات واقع در ارتفاع 1000 متری در دسته چوب های با دوام متوسط قرار گرفت. مقاومت به سختی نمونه ها با افزایش ارتفاع از سطح دریا افزایش یافت، به طوری که این اختلاف در سطح 1 درصد معنی دار بود و کاهش این مقاومت نیز در نمونه های پوسیده هر پارسل نسبت به نمونه های شاهد همان پارسل در سطح 1 درصد اختلاف معنی داری داشت. مقاومت فشاری موازی الیاف بلوک های (درختان) هر پارسل تفاوت معنی داری با هم نشان ندادند، ولی این مقاومت در ارتفاع های بالاتر بیشتر بود، به طوری که ارتفاع از سطح دریا در سطح 1 درصد روی تنش حداکثر (تنش لهیدگی) نمونه ها تاثیر معنی داری داشت.
    کلیدواژگان: زربین، قارچ رنگین کمان، دوام طبیعی، مقاومت به سختی، کاهش جرم
  • بررسی قابلیت تولید خمیر کاغذ سودا از ساقه کلزا برای ساخت کاغذ فلوتینگ
    راحله سفیدگران، حسین رسالتی، سعید کاظمی نجفی صفحه 433
    این تحقیق با هدف بررسی امکان تولید کاغذ فلوتینگ از ساقه کلزا به روش سودا و مقایسه آن با کاه برنج انجام گرفته است. ترکیبات شیمیایی شامل سلولز، لیگنین، مواد استخراجی و خاکستر به تفکیک برای ساقه کلزا و کاه برنج تعیین شد که میانگین آن برای کلزا به ترتیب 1/41، 6/17، 12/8 و 21/6 درصد و برای برنج به ترتیب 7/48، 23/18، 21/5 و 13 درصد است. برای بررسی قابلیت های ساقه کلزا و تعیین تیمارهای مناسب برای تولید کاغذ فلوتینگ، در هر یک از دو حالت ساقه کلزا و کاه برنج 3 محدوده از بازده خمیر کاغذ انتخاب شد. در مورد ساقه کلزا تیمارهای انتخاب شده دارای بازده 93/52 تا 68/59 درصد و عدد کاپای 17/97 تا 1/67 و در مورد کاه برنج تیمارهای انتخاب شده دارای بازده 32/56 تا 12/68 درصد و عدد کاپای 15/17 تا 01/31 بوده اند. پس از پالایش و رسیدن به درجه روانی حدود 50 + 300 (ml، CSF) برای هر یک از تیمارهای منتخب، به ساخت کاغذ فلوتینگ 127 گرمی و ارزیابی ویژگی های فیزیکی و مقاومتی آنها اقدام شد. ویژگی های فیزیکی از قبیل ضخامت و دانسیته کاغذ و ویژگی های مقاومتی از جمله مقاومت به پارگی، مقاومت به ترکیدن و له شدن کنگره ای در کاغذهای تهیه شده از تیمارهای منتخب کلزا و برنج بررسی شد. با در نظر گرفتن تجزیه و تحلیل های انجام شده، کاغذهای تهیه شده از خمیر نیمه شیمیایی سودای کلزا در مقایسه با برنج دارای دانسیته پایین تر و خصوصیات مقاومتی بالاتر(بجز شاخص مقاومت به ترکیدن) است. کاغذ فلوتینگ تولیدشده از کلزا در مقایسه با سایر گیاهان غیر چوبی مانند باگاس و کاه غلات، کیفیت قابل قبولی دارد. در نتیجه ساقه کلزا را می توان به عنوان منبع سلولزی احتمالی برای ساخت کاغذ فلوتینگ توصیه کرد.
    کلیدواژگان: ساقه کلزا، کاه برنج، فرآیند سودا، کاغذ کنگره ای و ویژگی های کاغذ
  • مطالعه مکان یابی واحدهای صنایع چوب (تخته چندلا و روکش) و شناسایی استان های مستعد کشور برای استقرار این صنعت
    مجید عزیزی، سعید امیری، عزیزالله معماریانی صفحه 447
    مطالعات نشان می دهد که شرایط استقرار مکانی نامناسب واحدهای تخته چندلا و روکش موجب شده تولید در این زمینه رضایت بخش نباشد و ضرورت دارد برای استقرار صحیح واحدها در آینده و رفع این مشکل از روش های علمی استفاده شود. برای دستیابی به این مهم نخست شاخص های موثر در استقرار واحدها، شناسایی، سپس یک سلسله مراتب تصمیم گیری طراحی و ارزش وزنی شاخص ها با استفاده از روش AHP محاسبه شد.?مقادیر شاخص ها با توجه به گزینه ها از واحدهای دولتی و خصوصی به دست آمد. ارزش های وزنی و مقادیر شاخص ها به منظور اولویت بندی گزینه ها در روشTOPSIS?? فازی مورد استفاده قرار گرفت. استان های مستعد برای استقرار واحدها بر اساس اولویت های به دست آمده شناسایی و تعیین گردیدند. نتایج نشان می دهد استان کردستان اولین گزینه برای استقرار واحدهای تخته چندلا و روکش محسوب می شود.
    کلیدواژگان: مکان یابی، AHP، گزینه، شاخص، TOPSIS، تخته چند لا و روکش
  • بررسی امکان جوهرزدایی کاغذهای روزنامه باطله و باطله ادرای به روش اکواسل
    مهدی فائزی پور، علی خلفی، سیداحمد میرشکرایی، عبدالحسین لهراسبی، افشین پیرجانی صفحه 457
    در این مطالعه به منظور جوهرزدایی کاغذهای روزنامه باطله و کاغذهای باطله مخلوط اداری از روش آکواسل (تعلیق در محیط آبی) استفاده شد. در روش آکواسل از مخلوط آب-حلال آلی و مواد فعال سطحی برای حل کردن، پراکنده سازی و دفع جوهر استفاده می شود. حذف بهتر جوهر به إعمال شرایط مناسب زمان ماندگاری، دما، نوع حلال و سن چاپ بستگی دارد. در پایان فرایند، جوهر و سایر آلاینده ها که در حلال حل شده اند با سرریز کردن دفع می شوند. نتایج نشان داد که بالاترین روشنی در زمان ماندگاری 4 ساعت، دمای60 درجه سانتی گراد وسن چاپ شش ماه در هر دو نوع کاغذ روزنامه باطله و باطله اداری حاصل می شود. در این آزمایش بهترین حلال زایلن بود و از دی کلرومتان نمی توان استفاده کرد. همچنین نشان داده که با افزایش توام زمان ودرجه حرارت و کاهش سن چاپ، روشنی افزایش می یابد و نیز افزایش زمان یا درجه حرارت به تنهایی موجب افزایش روشنی می شود. سن چاپ کمتر، روشنی بیشتری در پی دارد وبر اساس نتایج به دست آمده، عمده کهنه شدن در 6 ماهه اول صورت می گیرد و پس از آن کهنه شدن اثر زیادی بر خواص نوری ندارد.
    کلیدواژگان: آکواسل، جوهرزدایی، سن چاپ، روزنامه باطله، مواد فعال، حلال آلی و کهنه شدن
  • محیط زیست
  • بررسی برخی از عوامل مؤثر در انتخاب مکان آشیانه سازی پرندگان جوجه آور در آب بندان دائمی زرین کلای استان مازندران
    سیدمهدی امینی نسب، بهروز بهروزی راد، علیرضا ریاحی بختیاری صفحه 471
    این مقاله حاصل پ‍ژوهش از اردیبهشت تا شهریور 1382 است. در این تحقیق برخی عوامل مهم در انتخاب مکان آشیانه سازی 7 گونه پرنده جوجه آور مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج آزمون آنالیز واریانس یکطرفه اختلاف معنی داری در انتخاب مکان آشیانه سازی میان گونه های مورد مطالعه وجود داشت. 67 درصد جمعیت های پرستوی دریایی گونه سفید Chlidonias hybridus مناطق با عمق بیش از 170 سانتی متر و 53 درصد جمعیت های بوتیمار کوچک Ixobrychus minitus کمترین عمق را برای آشیانه سازی انتخاب کردند. بیشترین ارتفاع آشیانه از سطح آب مربوط به سسک تالابی بزرگ Acrocephalus arundinaceus، کمترین آن به پرستوی دریایی گونه سفید C.hybridus و کشیم کوچک Tachybaptus ruficollis مربوط است. 40 درصد جمعیت های پرستوی دریایی گونه سفید C.hybridus در فاصله 5/0- 25/0 متری پوشش های گیاهی آشیانه می سازندو بیشترین وابستگی را به این پوشش ها دارند، درصورتی که جمعیت های کشیم کوچک T.ruficollis سطوح باز آب با پوشش گیاهی کم را انتخاب کرده اند. آشیانه های چنگر نوک سرخ G.chloropus، کشیم کوچک T.ruficollis و بوتیمار کوچک I.minitus در فواصل نسبتا زیاد از هم قرار دارند، درصورتی که پرستوی دریایی گونه سفید C.hybridus و سسک تالابی بزرگ A.arundinaceus کلونی و نزدیک به هم آشیانه می سازند. بیشترین همپوشانی تیپ زیستگاهی بر اساس نمایه شونر (1970) بین بوتیمار کوچک I.minitus - چنگر نوک سرخ G.chloropusو نیز بین بوتیمار کوچک I.minitus – کشیم کوچک T.ruficollis (93/0) بوده و کمترین همپوشانی (64/0) بین سسک تالابی بزرگ A.arundinaceus و کشیم کوچک T.ruficollis وجود داشته است.
    کلیدواژگان: فاکتورهای آشیانه سازی، پرندگان جوجه آور، آب بندان، زرین کلا و مازندران
  • بررسی پویایی شناسی جمعیت قوچ و میش ارمنی (Ovis orienalis gmelini) در منطقه حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش انگوران زنجان
    محمود کرمی، نادر حبیب زاده صفحه 487
    فقدان اطلاعات کافی درباره بسیاری از گونه های حیات وحش مانع از برنامه ریزی دقیق برای مدیریت این گونه ها شده است. در این تحقیق اطلاعاتی در مورد متغیرهای جمعیت شناختی و اندازه جمعیت گوسفند وحشی در منطقه انگوران، زنجان از مهر 1382 تا اردیبهشت 1383 جمع آوری شده است. نتایج سرشماری کل جمعیت در سال 1382 به کمک افراد اداره کل محیط زیست زنجان برابر با 1658 به دست آمد. درستی این مقدار با تقسیم بندی منطقه انگوران به 8 زیرناحیه و انتخاب تصادفی 6 مورد از آنها و سرشماری داخل این 6 زیرناحیه انتخاب شده، بررسی شد. نرخ رشد جمعیت بر اساس داده های به دست آمده از سرشماری طی سال های 1372 الی1382 و برازش رگرسیون خطی به آنها و محاسبه شیب خط رگرسیون به عنوان نرخ رشد جمعیت، به دست آمد. نرخ افزایش ذاتی جمعیت گوسفند وحشی منطقه انگوران با در نظر گرفتن وزن متوسط گوسفند بالغ برابر 106/24 کیلوگرم، 47/0 برآورد شد. نرخ مرگ و میر برای گوسفندهای نر بالغ با جمع آوری جمجمه و تشکیل جدول زندگی محاسبه شد. احتمال های انقراض برای جمعیت گوسفند وحشی ناحیه مورد مطالعه، به کمک نرم افزار ورتکس محاسبه شد. در این زمینه شش سناریوی مختلف شبیه سازی شد و در سناریوی ششم سعی شد با تغییر مکرر شاخص های ورودی ورتکس، نرخ رشد شبیه سازی شده مشابه نرخ رشد محاسبه شده گردد. به دلیل اهمیت انگل ها در پویایی جمعیت گوسفندان وحشی، انگل های سرگین نیز مورد مطالعه قرار گرفت. نتیجه این بررسی شناسایی انگل هایی از جنس های تریشوریس و مارشالاژیا است. همچنین نماتود های معمولی و اووسیت نیز مشخص شدند که برای شناسایی دقیق جنس آنها به کشت آزمایشگاهی آنها نیاز است.
    کلیدواژگان: جمعیت، انگوران، گوسفند ارمنی، ورتکس
  • مرتعداری
  • بررسی سازگاری گیاه ارزن پادزهری به شرایط پالس و اینتر پالس در مناطق خشک
    محمد جنگجوبرزل آباد صفحه 501
    چکیده:بعد از هر بارندگی در مناطق خشک، حلالیت و در نتیجه قابلیت دسترسی عناصر غذایی موجود در خاک به میزان قابل توجهی افزایش می آبد که آن را در اصطلاح پالس آب و یا عناصر غذایی می گویند. فاصله زمانی نسبتا طولانی بین دو بارندگی نیز اینترپالس نامیده می شود. به منظور آگاهی از چگونگی تاثیر شرایط پالس و اینتر پالس بر رشد و استقرار نهال های گیاهان، یک آزمایش گلخانه ای طراحی شد که در آن تیمارهای مختلف دسترسی به آب و عناصر غذایی بر گیاه مرتعی ارزن پادزهری (Panicum antidotale) بومی مناطق خشک ایران اعمال شد. برای بررسی میزان جذب عناصر در زمان پالس ها، و میزان هدررفت آنها در زمان های اینترپالس، از ایزوتوپ های پایدار ازت استفاده شد. نتایج نشان داد که گیاه ارزن در اوایل دوره رشد، به دلیل بالا بودن نسبت ریشه به ساقه و داشتن ریشه های ظریف تر، بیشتر قادر بود از پالس های ازت 15 استفاده کند. استفاده بیشتر از پالس های عناصر غذایی سبب بهبود استقرار نهال ارزن در شرایط رقابتی شد. از طرف دیگر مشخص شد که نهال های جوان ارزن، نسبت به پایه های مسن، راحت تر مواد غذایی جذب شده را از دست می دهند که این مسئله می تواند سبب تضعیف استقرار آنها در طبیعت شود. بنابراین در شرایط طبیعی فقط در صورتی توانایی بیشتر نهال های ارزن (در استفاده از پالس ها) سبب بهبود استقرار آنها در طبیعت خواهد شد که فواصل بین رگبارهای ابتدای فصل کوتاه باشد، تا (در زمان های اینتر پالس) عناصر جذب شده به صورت هدررفت (مرگ اندام های هوایی گیاه) از دسترس خارج نشوند.
    کلیدواژگان: مناطق خشک، ارزن پادزهری، پالس عناصر، رقابت نابرابر، ایزوتوپ های ازت، ریخت شناسی ریشه، استقرار نهال ها و Panicum antidotale
  • بررسی تاثیر آتش سوزی در تغییرات پوشش گیاهی و ترکیب گونه در مراتع نیمه استپی استان اردبیل (مطالعه موردی در قرق تحقیقاتی خلخال)
    جابر شریفی، علی اکبر ایمانی صفحه 517
    آتش سوزی یکی از ابزارهای مدیریت در اصلاح ترکیب پوشش گیاهی علفزارهااست. آتش سوزی های کنترل شده موجب حذف گیاهان بوته ای خشبی غیر قابل هضم می شود و از تجدید حیات باقی مانده علوفه خوبی به دست می آید. آتش سوزی غیرعمدی که در شهریور 1377 در قرق تحقیقاتی سردول خلخال رخ داد، حدود 3 هکتاراز محدوده قرق و قسمتی از خارج از قرق طعمه حریق شد. با توجه به اینکه قبل از آتش سوزی ترکیب گیاهان آن با استفاده از روش ترانسکت گذاری وکوادرات مطالعه شده بود و محل های ترانسکت ها با کوبیدن میله های فلزی مشخص شده بود، تغییراتی که بعدازآتش سوزی ایجاد شده باردیگر در تابستان 1379 مورد مطالعه قرار گر فت. نتایج نشان داد گیاهان بوته ای ساقه چوبی از 81/24 درصد (نسبت به پوشش گیاهی کل) به 2 درصد تقلیل ، ولی گیاهان گندمیان دائمی از 97/ 51در صد (نسبت به پوشش گیاهی کل) به 63/80 درصد افزایش یافته است. با مقایسه ارقام، مذکورنتیجه می شود درصد پوشش کل نسبت به قبل کاهش یافته است، ولی درصد گیاهان کلاس??? افزایش وگیاهان کلاس? ?? کاهش نشان می دهد، در واقع از نظر کمیت بصورت مقطعی پوشش گیاهی کاهش یافته، ولی از نظر کیفیت افزایش نشان می دهد، شایان ذکر است در تابستان 1381 دوباره تجدید حیات گونه های سوخته شده بوته ای و گندمیان دائمی بررسی شد و نتایج نشان داد که حدود 30 درصد از بوته ای ها (Astragalus aureus) و حدود 100 درصد گندمیان دائمی (Festuca ovina، Bromus tomentelus) تجدید حیات یافته اند و پوشش کل به 5/64 درصد افزایش یافته است. ازاین رو می توان نتیجه گرفت در شرایطی که محدودیت فرسایش خاک نباشد، از بین بردن گیاهان خاردار مهاجم از طریق آتش سوزی موجب بهبود و گسترش گیاهان علفی دائمی می شود.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، پوشش گیاهی، ترکیب گونه، علوفه و خلخال