فهرست مطالب

مطالعات ایرانی - پیاپی 13 (بهار 1387)

مجله مطالعات ایرانی
پیاپی 13 (بهار 1387)

  • 270 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/04/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • عباس آذرانداز، محمود طاووسی، معصومه باقری صفحه 1
    محبوس بودن جان در ماده و نجات آن یکی از مضامین رایج در متون مانوی، از جمله نوشته های فارسی میانه ترفانی است. نویسندگان مانوی فارسی زبان، در ادبیات خود، به ویژه در سرودهای مذهبی، از امکانات بیانی زبان فارسی برای ارائه بهتر این مضمون سود برده اند. آنان، به گواهی نوشته های ترفانی، در حیطه کاربردهای بیانی زبان، متاثر از سنت های ادبی عصر خود بوده اند که یکی از موارد آن در مواجهه با موضوع «جان» و نجات آن از زندان اهریمنی تن نمود پیدا می کند.
    واژه هایی که برای بررسی برگزیده شده اند، علاوه بر این که در معنای حقیقی خود با جان، رهایی و عروج آن به منشا اصلی خود، یعنی بهشت روشنی ارتباط پیدا می کنند، دارای معنی مجازی و یا کنایی نجات و رستگاری نیز هستند. این واژه ها عبارت اند از: ahrAmICN، wAdahrAMyazd، UzENICN، rIsTAhEz و rUwANčiNih.
    کلیدواژگان: مانی، فارسی میانه ترفانی، جان، تن، رستگاری، هرمزد بغ، واداهرام، یزد، رستاخیز، روان چینی
  • سجاد آیدنلو صفحه 11
    در بررسی دقیق و گسترده روایات حماسی، پهلوانی و عامیانه (اعم از ایرانی و غیر ایرانی) با زنان و دخترانی رو به رو می شویم که در عین زیبارویی و دلبری، سخت پرخاشخر، دلاور و سرکشند؛ چنان که گرز گران برمی گیرند و به پیکار دیو و اژدها می روند و مردان جنگاور را تاب پایداری در برابر آنها نیست. این بن مایه داستانی را می توان مضمون «پهلوان بانو» (Heroine) نامید و حداقل سه دلیل عمده برای ظهور و تکرار آن برشمرد: 1. پایگاه برتر و احترام تقدس آمیز زنان در مرحله کشاورزی از تاریخ تمدن انسان (عصر زن/ مادرسالاری) 2. الگوگیری از ویژگی های جنگی و پهلوانانه برخی بغ بانوان اساطیری 3. اعتراض نمادین بر نظام مردسالاری و در پی آن، تفکر زن ستیزانه بعضی جوامع.
    مهم ترین ویژگی های پهلوان بانوان و داستان های آنها عبارت است از: برخورداری توامان از زیبایی و دلاوری آرمانی، چیرگی در نبرد یا زورآزمایی بر پهلوان بانو شرط و آزمون ازدواج با او و پایان حضور و کر و فر پهلوان بانو پس از ازدواج.
    نامبردارترین پهلوان بانوان روایات ایرانی، بانوگشسپ دختر رستم و روشنک/ بوران دخت، دختر داراب هستند.
    کلیدواژگان: پهلوان بانو، روایات پهلوانی، زن، مادرسالاری، زن ایزد
  • قربانعلی ابراهیمی صفحه 25
    بیضا منطقه ای است در شمال غربی شهر شیراز و در استان فارس قرار دارد. این منطقه در حدود 45000 نفر جمعیت دارد و شغل اصلی اهالی آن کشاورزی و دامپروری است. در بیضا سه زبان و گویش به کار می رود: زبان ترکی، گویش لری و گویش بیضایی. گویش غالب، گویش بیضایی است که از گروه زبان های ایرانی غربی و جزء شاخه زبان های ایرانی جنوب غربی است. این گویش تاکنون مورد مطالعه و بررسی قرار نگرفته است. در این جستار، کوشش شده است این گویش در سطوح واجی، صرفی و واژگان مورد بررسی و مداقه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زبان های ایرانی غربی، زبان های ایرانی جنوب غربی، بیضایی، توصیف واجی، ساخت واژه
  • فرخ حاجیانی صفحه 41
    مانویت یکی از دو جنبش مهم در ایران عصر ساسانی است که در اوایل سده سوم میلادی پدیدار شد و از همان آغاز، در ایران از سوی زردشتیان سنتی و متعصب با مخالفت شدید روبه رو شد و هنگام اشاعه و گسترش خود در روم نیز مسیحیان ارتدوکس با آن به ستیز و دشمنی برخاستند.
    آیین مانی ترکیبی از دین های ایرانی، بودایی، سامی و مسیحی بود. کوشش پیروان و پرورش یافتگان مکتب مانی و شرح و توضیح عقاید وی سبب شد که مجموعه ای پربار و غنی از آثار زبانی و ادبی مانوی فراهم شود و به ادب فارسی نیز غنایی عظیم بخشد.
    مانی بر این باور بود که حکمت او خلاصه و چکیده همه حکمت های دین های پیشین است، و برتری خود را بر پیشینیان خویش یعنی زردشت، بودا و مسیح در این می دید که او حکمت خویش را در کتاب ها نوشته، اما دیگران خود چیزی ننوشتند و این وظیفه مهم را به شاگردان خویش واگذار کردند.
    مانویان برخلاف زردشتیان به سنت شفاهی توجه چندانی نداشتند، بلکه بیشتر بر نوشتن آثار و صورت مکتوب تاکید می کردند.
    عیسی مسیح(ع) در مانویت، پسر خدا و پیام آور نور و روشنایی است. او به ظاهر انسان درآمد و بر روی صلیب جان باخت تا به گونه ای نمادین رنج روح را در زندان تن بنمایاند.
    کلیدواژگان: مانی، مانویت، عیسی، مسیح، مسیحیت، مصلوب، منجی، پسر انسان، زبان های ایرانی، زبان های میانه، فارسی میانه ی ترفانی، پهلوی اشکانی ترفانی، متون مانوی
  • رضا داوری، حسین داوری صفحه 57
    واژه«چک» از جمله واژه های قدیمی فارسی است که به معنای سند، قباله و برات کاربرد داشته است. مشابهت آوایی و معنایی این واژه، با واژه اروپایی «چک» که در دهه های اخیر در زبان فارسی رواج یافته، سبب شده است تا فرهنگ نگاران برجسته و محققان بسیاری به اشتباه، ریشه این واژه اروپایی را همین واژه قدیمی فارسی بدانند. بررسی ریشه شناختی این واژه اروپایی حکایت از فارسی بودن ریشه آن واژه دارد، اما نه واژه چک که ریشه آن، واژه فارسی «شاه» در بازی شطرنج بوده که در قالب عبارتی ندایی به کار می رفته که در سیر انتقال خود با نوعی دگرگونی شگرف آوایی و معنایی همراه شده و مجددا در قالب واژه به ظاهر دخیل«چک» به زبان فارسی راه یافته است. و همین مساله به خطایی بارز در ریشه یابی این واژه در فرهنگ های برجسته فارسی و تکرار آن در آثار متعدد دیگر انجامیده است. از این رو، در این نوشتار این خطای بارز ریشه شناختی در فرهنگ های برجسته فارسی نقد و بررسی می گردد.
    کلیدواژگان: ریشه شناسی، زبان فارسی، چک، چک، زبان انگلیسی
  • غلامرضا دوازده امامی صفحه 69
    خلیج فارس، جغرافیایی است که در گذرگاه تاریخ، فراز و فرودی دیرینه دارد. آمد و شد اقوام و ملل، تجارت و بازرگانی، صعود و سقوط دولت ها و امارت ها، تقابل و رویارویی های نظامی و جنگ، پیشینه این منطقه را پر حادثه ساخته است. یکی از رخدادهای این گذرگاه آبی در سده اخیر، بحران نام و وجه تسمیه آن است. در واقع، در قرن بیستم، این خلیج جدای از موقعیت نظامی و مطلوبیت های ژئواکونومیک و ژئوپولتیکی که قدرت های بزرگ و سلطه جو را به نوعی رقابت و تقابل کشانده است، با بحرانی دیگر نیز مواجهه شده که مسبوق به سابقه نیست و آن بحران نامیدن است. خلیج فارس یا خلیج عربی. اتفاقی که در ده ها سده از تاریخ این جغرافیا تنها در سده بیستم می توان از آن سراغی گرفت. پی جویی نام و اهمیت این خلیج در تاریخ و مقاصد و اهدافی که در عربی نامیدن آن وجود دارد، مساله ای است که این پژوهش دنبال می کند.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، خلیج عربی، قدرت های بزرگ، جزایر ایرانی، استراتژی نظامی
  • علی رحیمی صادق صفحه 105
    درپژوهش های تاریخی توجه به موقعیت های جغرافیایی وعادات وخصوصیات اقالیم مختلف جایگاه ویژه ای پیدا کرده است. با بازبینی اجمالی صفحات تاریخ با این دقیقه برخورد خواهیم داشت که آنچه درفرازهای مختلف برمردمان روا داشته اند، ارتباطی غیرقابل انکاربا موقعیت،خصوصیات ومختصات جغرافیایی شان داشته است. بازبینی پژوهشی عملکرد آحاد یک قوم می تواند مشابهت هایی را در ادوار مختلف تاریخی نشان دهد. با تعمق در این وقایع، کرمان هم درطول تاریخ پناهگاهی برای نام آوران شکست خورده بوده که بیشتر در زمینه های سیاسی و نظامی فعالیت می کردند. دور بودن این سرزمین از مراکز قدرت و پایتخت ها و از طرفی خصلت پسندیده مهمان نوازی درمردم کرمان ازجمله عوامل مهم روی آوردن فرمانروایان شکست خورده و فراری به کرمان بوده؛ البته عامل سومی هم می توان درنظرگرفت و آن، روحیه دفاع ازمظلوم به حکم برخورداری کرمانیان ازخوی جوانمردی بوده است که به این فرمانروایان امید می داده تا بتوانند با اتکا به مردان غیوراین سرزمین سپاهی فراهم آورند و قدرت از دست رفته را به دست گیرند. دراین گفتار علل روی آوردن حکام شکست خورده به کرمان ودلایل حمایت مردم ازاین افراد بررسی می شود.
    کلیدواژگان: کرمان، داریوش سوم، یزدگرد سوم، جلال الدین خوارزمشاه، لطفعلی خان زند، دارالامان
  • علیرضا زمزم صفحه 129
    این پژوهش درصد تحلیل آیین شهریاری در ایران باستان است. در این مقاله ضمن اشاره به موضوع در دوران پیش تاریخی، به تحلیل نوع رژیم سیاسی، ساختار و شکل حکومت و هم چنین جایگاه و نقش دین در دوران ایران باستان پرداخته شده است. دوره باستان دربرگیرنده فرمانروایی مادها (708 قبل میلاد) تا فروپاشی سلسله ساسانیان (651 میلادی) است. نوع رژیم های سیاسی ایران در این دوره از نوع سلطنتی مشروطه بوده و سیستم سیاسی ملوک الطوایفی بر ایران حاکم بوده است. شاه حاکمیت مطلق نداشته، بلکه مقید به حفظ چارچوب مشخص بوده است. نقش و جایگاه دین هم در این دوره همتراز سیاست و به عنوان یکی از دو رکن اصلی دوره باستان مطرح است و اصولا سیاست و هر امر دیگر در این دوره در نسبت با دین تعریف می شود و دین و سیاست لازم و ملزوم یکدیگر تلقی می گردند. در بخش سوم مقاله که به تحلیل مسایل مختلف مربوط به سلسله های ماد، هخامنشی، اشکانی و ساسانی اشاره شده، همگونی ها و ناهمگونی های این دوره ها از جنبه های متفاوت به ویژه، تفاوت های دوره پسینی با سه دوره پیش از آن مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ایران باستان، شاه، حکومت، دین، سلطنت
  • سید محمد طیبی صفحه 149
    دانش جغرافیا و موضوعات مرتبط با آن، از روزگاران کهن کمابیش توجه ساکنان کره زمین را به خود جلب نموده و موجبات پدید آمدن دیدگاه ها و نظریه هایی را فراهم ساخته است. شناخت جایگاه قوم ایرانی به لحاظ دارابودن مدنیت دیرین و تمدن دیرپای در این شاخه از دانش بشری موضوعی مهم و درخور مطالعه به شمار می آید.
    در پژوهش حاضر، نگارنده کوشیده است تا در حد اقتضای بحث، کارنامه ایرانیان دوره باستان را در دانش جغرافیا و نیز تاثیر و یا عدم تاثیر آن را بر تمدن اسلامی مورد بررسی، توصیف و تبیین قرار دهد. یافته ها مبین آن است که ایرانیان در دانش یاد شده و موضوعات پیرامونی آن، همانند جغرافیای ترسیمی، شهری، توصیف کره زمین، تقسیمات کشوری، جغرافیای دریایی و راه ها، دیدگاه ها و نظریه هایی عرضه کرده اند؛ و با ورود ایران به دوره اسلامی تجارب مزبور بر جغرافیای اسلامی و آثار جغرافی دانان مسلمان تاثیر حتمی و کارآمدی بر جای گذاشته است.
    کلیدواژگان: دانش جغرافیا، ایران باستان، جغرافیای ترسیمی، جغرافیای شهری، تقسیمات کشوری، توصیف کره زمین، جغرافیای دریایی و راه ها
  • محمدهادی فلاحی صفحه 159
    این مقاله به بررسی دستگاه واجی و آوایی گویش دشتکی می پردازد و تا آن جا که محقق اطلاع دارد، اولین کار در این زمینه خواهد بود. دشتک روستایی از بخش درودزن در شهرستان مرودشت در استان فارس است. این گویش از نظر آواشناختی و واج شناختی ویژگی هایی دارد که آن را از فارسی معیار متمایز می سازد. وجود واکه ساده /ü/ و واکه مرکب /uā/ از جمله این ویژگی هاست. در این گویش گاهی کشش واکه ای ممیز معناست و واج گاه /k/ و /g/ در این گویش کمی عقب تر از واج گاه این همخوان ها در فارسی معیار است. از نظر آهنگ کلام نیز در این گویش آخرین هجای جمله ها، به جز جمله های امری، کشیده تر از حد معمول وتکیه بر است؛ این ویژگی در جمله های پرسشی ملموس تر است. در این مقاله ابتدا به معرفی روستای دشتک پرداخته می شود و سپس، با استفاده از روش جفت های کمینه وجود تک تک واج ها ثابت می شود. واج آرایی، ساختمان هجا و فرآیندهای آوایی مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد؛ تفاوت های آوایی گویش دشتکی با فارسی معیار نشان داده می شود و واحدهای زبرزنجیری مورد بحث قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: واکه (مصوت)، هم خوان (صامت)، گویش، هجا
  • عبدالرضا محمدحسین زاده صفحه 181
    مجوس واژه ای است که در قرآن کریم فقط یکبار به کار رفته است، اما در حوزه تکالیف و احکام اسلامی آثار ویژه ای را به همراه آورده است. تردیدی نیست که مجوس، زردتشتیان را شامل می گردد، و اما بحث در این موضوع که آیا ایشان در زمره اهل کتاب هستند یا خیر؟ حکایت از موضوعی مهم در فرهنگ اسلامی دارد، زیرا کتابی بودن پیامدهای تکلیفی و حقوقی قابل توجهی دارد.
    پژوهش ها نشان می دهد علی رغم برخی گفتگوها که می خواهد آیین زردتشت را آیینی شرک آلود و غیرالهی معرفی کند، منابع دینی اسلام در پذیرش آن ها در زمره اهل کتاب با مشکلاتی جدی روبه رو نمی باشند.
    کلیدواژگان: مجوس، اهل کتاب، توحید
  • یعقوب محمدی فر صفحه 191
    در چند دهه اخیر رویکرد جدیدی در باستان شناسی به وجود آمده است که به عنوان باستان شناسی سیاسی مطرح است. استفاده ابزاری از علوم مختلف و خاصه باستان شناسی و تاریخ، ابزاری توجیهی در اختیار بسیاری از سیاست مداران قرار داده است که با ارایه مدارک و بعضا خلق برخی مدارک، به اهداف خود دست یابند.
    آنچه در این مقاله بدان پرداخته می شود، نگاهی کلی به موضوع باستان شناسی دین و به صورت اخص، موضوع باستان شناسی تورات است. توجه و آگاهی از برخی واقعیت های علمی در موضوع باستان شناسی کتاب مقدس که امروزه در اغلب دپارتمان های علمی دنیا به عنوان یک کرسی نظریه پردازی بدان پرداخته شده است، واقعیتی غیر قابل انکار است. جالب است بدانیم که حتی برخی از باستان شناسان غربی نیز خود به برخی از این واقعیت ها اشاره داشته اند که به عنوان نمونه، به جمله ای از سرمورتیمور ویلر اشاره می کنیم: «فلسطین سرزمینی که بیشتر گناهان به نام باستان شناسی در زمین آن صورت گرفته است».
    در این مقاله نگاهی گذرا به تاریخچه باستان شناسی کتاب مقدس و برخی دستاورد های مثبت و منفی آن شده است.
    کلیدواژگان: باستان شناسی، تورات، باستان شناسی سیاسی
  • فاطمه مدرسی صفحه 209
    آب به عنوان نخستین عنصر اولیه در خور توجه در نظم جهانی که از زمان خلقت وجود داشته و همه کاینات از آن هستی یافته اند، تلقی گردیده است. در طی این پژوهش با رجوع و استناد به منابع، نشان داده می شود که آب از دیرباز در باور ایرانی از یک سو به سبب داشتن فضیلت حیات بخشی و برکت و از دیگر سو، به عنوان عنصری که آیین های مذهبی جهت تصفیه و تطهیر ذات به آن توسل می جویند، از تقدس و احترام ویژه ای برخوردار بوده است. در این پژوهش، نخست از باورهای ایرانیان باستان در باب باران و دریا و چشمه و ایزدباران و آیین های طلب باران سخن می رود و در فرجام، به رمز آب و چشمه در زبان رمزگرای عرفا و فلاسفه اشارت می شود، ضمن آن که دو سویه بودن آب نیز به بحث گذاشته می شود.
    کلیدواژگان: آب نیشتر، اردویسورا آناهیتا، سرچشمه، دریا، تطهیر، حیات بخشی
  • سیدرسول موسوی حاجی، محمدرضا باهو*، میثم شهسواری صفحه 229

    در دوران تاریخی و به ویژه در دوره اسلامی که منابع و نویسه های تاریخی فراوانی، اعم از تاریخ نامه ها، سفرنامه ها، تذکره ها و. .. برجای مانده، می توان با بررسی یک اثر مانند یک سازه معماری در بستر سیاسی و اجتماعی آن برآمده از منابع یاد شده، بدان از چشم انداز دیگری نگریست. اگر چه نباید نارسایی های ذاتی این منابع را همچون غرض ورزی ها، دروغ پردازی ها، گاه سفارشی بودن ها و. .. از چشم دور داشت. بر همین بنیاد و با واشکافی رخدادهای سی ساله پایانی دودمان سلجوقیان کرمان(از سال 550 تا 580 هجری) برآمده از تاریخ ارزشمند «سلجوقیان کرمان» نوشته «افضل الدین ابوحامد کرمانی» و تحریر آن از سوی «میرزا محمد ابراهیم خبیصی حسینی»، به عنوان بستر سیاسی و اجتماعی سازه آرامگاهی به نام «خواجه اتابک» واقع در شهر کرمان، که در کتیبه های آن هیچ اشاره ای به تاریخ ساخت و نام سازنده(یا صاحب آن) نشده است، می توان چنین انگاشت: سازه مزبور در میان سال های 555 تا 560 هجری ساخته شده و سازنده یا دستکم صاحب(1) آن، «اتابک علاءالدین بوزقش» وزیر «طغرلشاه» هشتمین ملک دودمان سلجوقیان کرمان می باشد.

    کلیدواژگان: کرمان، سلجوقیان کرمان، آرامگاه خواجه اتابک، متون تاریخی، افضل الدین ابوحامد کرمانی
  • صفحه 246
|
  • Abbas Azarandaz, Dr. Mahmoud Tavoosi, Masoumeh Bagheri Hassan Kiadeh Page 1
    Setting free the soul from the prison of body is one of the common motifs in Manichean texts which is a kind of Torfanain Middle Persian. The Persian Manichean writers have taken advantage of the Persian language capabilities to offer this motif as well as they could. The Torfanain texts clearly reveal the fact that their writers have greatly been influenced by the liberty traditions of their age.The chosen words for study have both literal and figurative meaning. These words are: Ahriman, Vadahram Yazd, resurrection and Ravanchini.
  • Sajjad Aydanloo Page 11
    In a clear and widespread examination of epical and heroic stories one faces both beautiful and brave women and girls who fight demons and dragons bravely and even prevail warrior men. This motif is called heroine and at least three main reasons can be counted for its emergence and repetition in stories. 1- women’s honor in agricultural age of mankind civilization matriarchy age). 2- Imitation of martial particularities of some goddesses. 3- Symbolic protest against patriarchy idea.The most important characteristics of these heroines is having the same amount of ideal beauty and braver, prevailing heroine, determining a marriage test and the end of heroine’s dignity after marriage.The most well-known heroines in Iranian tales are Banoo Goshtasp- Rostam`s daughter- and roshanak/ Buran Dokht- Darab`s daughter.
  • Qorban Ali Ibrahimi Page 25
    Biza is an area in the North western part of the city of Shiraz and is located in Fars Province. It is an Area with a population of almost 45000 whose major occupation is farming and stockbreeding. In Biza Torkish language, Lori (dialect) and Bizaie dialects are spoken.Bizaie dialect is the prevalent dialect which is a group of western Iranian languages and belongs to the branch of western Iranian languages. So far, no research has been carried out on this dialect.The present article tries to study is dialect from phonological, morphological and lexical point of view.
  • Farokh Hajiyani Page 41
    Manichaeism was one of the important movements in the Sasanian age which was established in the early of third century B. C. From the beginning, they faced with oppositions on the part of Zoroastrians. Moreover, orthodox Christians fought and opposed this religion while Mani tried to preach it in Rome.Mani religion is a combination of religions such as Iranian, Buddha, Sámi and Christianity religions.The efforts of Mani followers to preach his religion resulted in collecting and providing a rich work of Manichaean which also adds richness to Persian language and literature.Mani believed that his knowledge and tradition is an abstract of previous religious schools. He believed that in contrast with the previous religious views which were oral and were supposed to be written by their followers, his viewpoints are written by him. Therefore, there was emphasis on written tradition on the part of Manichaean in contrast with Zoroastrians. Mani introduced himself as the last prophet and the one who completes the doctrine of other great leaders such as Zoroastrian, Buddha and Christ. He promised people the presence of the Jesus Christ. He presumed himself as the "savior" whose presence has been annunciated by Jesus. In his religion Christ is the son of God and the messenger of light and brightness. Finally he appeared in the form of human beings and was crucified to represent symbolically the annoyances of soul in the prison of skeleton.
  • Reza Davari, Hossein Davari Page 57
    The word "chak" is an old Persian word which means deed and bill. Semantic and phonetic similarities of this word with the European word "cheque", which has been used in Persian in recent decades, has made lexicographers and researchers consider this Persian word as a root of the word "cheque" by mistake. An etymological study of this European word indicates that it has a Persian root, but its root is not the word "chak" rather the word "king" in chess is known a its root. The word "king" has been used in vocative phrases. While transferring into Persian due to strange phonetic and semantic changes, it has entered Persian as a loan word. This is the main reason of the mistake in Persian dictionaries regarding the root of this word. This article tries to study and criticize this clear etymological mistake.
  • Gholamreza Davazdah Imami Page 69
    The Persian Gulf is a geographical place with its old ups and downs in the channel of history. It has an eventful background due to comings and goings of nations, trade, establishment and collapse of governments and military oppositions and war. Name crisis is one of the phenomenon of this Gulf in the recent century. Indeed, in the 20th century this gulf apart from its military situation and geo-economics and geopolitics desirability which have created a sense of competition and opposition among the great and hegemonistic powers, faces the crisis of name. The Persian Gulf or the Arabic Gulf? The present article tries to reveal the importance of the name of this gulf and the reasons and aim of calling it the Arabic Gulf.
  • Ali Rahimi Sadeq Page 105
    Paying attention to geographical situations and special characteristics of different climates has found a special place in historical researches. Even a general review of history books reveals the fact that whatever has happened to people in different periods of time has an undeniable relation with their geographical locations, characteristics and coordinates. The permanent presence of zealous men of Tabriz in decisive campaign of the history of Iran is an example of this kind of historical considerations. Therefore, a research based review of the behavior of a nation can represent similarities in different historical periods. Kerman also has been a harbor for famous defeated men who have worked in political and military fields. Being far from the centers of power and capital of the country as well as Kermani`s hospitality have been the main reasons of seeking refuge of defeated rulers to this city. Morale of demanding justice from the wrongdoer for the wronged can be known as the third reason. In different documents Kerman has been referred to as Darolaman (safe house). Most of the men who have come to this city, decided to stay there forever. For example, when Amir Nezam Garoosi entered Kerman, he wrote in his last will to be buried in this city.This article studies the reasons of seeking refuge of Nabunid, third Darius, third Yazdegerd, Jalal-ad-din Kharazmshah and Lotfalikhan Zand to Kerman.
  • Alireza Zamzam Page 129
    The present article tries to analyse the manner of kingship in ancient Iran. The article in addition to considering the issue in the pre-historic era has dealt with the analysis of the type of the political system, the structure and form of government, as well as the place and role of religion in ancient Iran. The term ancient era refers to the period which starts from the Mad era in 708 B.C and ends with the decline of the Sassanid dynasty in 651 A.D. In this era, the prevalent political systems were in the form of a limited monarchy and the feudal system was dominant. King was not the absolute power rather; he was bound to follow a special framework. In this period, religion and politics possessed a horizontal role and place. Furthermore, religion is known as one of the two main bases in ancient era. In principle, politics and any other issue was defined in relation to religion. In other words, religion and politics were inseparable. The third section of the article analyses different issues related to Mad, Achamenian, Ashkanian and Sassanid dynasties.
  • Seyed Mohammad Tayebi Page 149
    Science of Geography and the subjects related to has attracted the attention of people and caused shaping different point & views and theories since the ancient times. Distinguishing the position of Iranians, because of their old civilization, in this branch of human knurly is considered an important subject to study.In this research the writer is trying to consider, describe and illuminate. The Iranians works in the science of geography in ancient times, as well as it's influence to Islamic civilization as far as possible. Findings show that the Iranians in the above mentioned since and the subjects related to it like descriptive geography, urban geography.Describing the earth, land division, sea geography and roads have introduced theories: and during the Islamic period have influence the Islamic geography and the works of Moslem geographies.
  • Mohammad Hadi Fallahi Page 159
    This article is about phonetics and phonology of Dashtaki dialect. As far as the researcher knows it is the first research in this field. Dashtak is a village in Marvdasht township. Marvdasht is a township in Fars province. This dialect has some specialties regarding phonetics and phonology which distinguish it from standard Persian. The existence of the vowel /ü/ and diphthong /uā/ is one of these features. In some cases, vowel length is a distinctive feature. The place of articulation of /k/ and /g/ are farther back than the place of articulation of these consonants in standard Persian. Furthermore, Intonation patterns in Dashtaki dialect are different from the existing patterns in standard Persian in one case: the last syllable of all sentences, excluding imperative sentences, are longer than ordinary statements. This property is salient in interrogative sentences. This article will introduce Dashtak village at first. Then it will improve the existence of all phonemes by means of minimal pairs. Furthermore, phonotactics, the structure of syllable and phonetic processes are analyzed. finally, the phonological differences between Dashtaki dialect and standard Persian are shown and suprasegmental features are analysed.
  • Abdoreaza Mohammad Hoseinzadeh Page 181
    Although the word “magus” has been just used once in the Holy Quran, it has had special effects on the filed of Islamic regulations and obligations. Undoubtedly, the word “magus” refers to Zoroastrians but discussing on whether they are involved in the category of the people of the book or not reveals an important issue in Islamic culture, since being included in this category entails remarkable obligatory consequences. Studies show that despite some efforts which have tried to introduce and label Zoroastrians as a kind of idolatress and non-divine religion, Islamic resources encounter no problem in recognizing them in the group of the people of the book.
  • Yaghoob Mohammadi Far Page 191
    Political archaeology, a new approach to archaeology, has been created in the recent decades. Instrumental use of different sciences, specially archaeology and history has provided most of politicians with a kind of justifiable instrument by means of which they offer and even make documents to reach their aims. Many veteran politicians have accessed to find a joint background, to recreate the magnificence of the past power and to make some new organizations and countries with old appearance. Then they head the populations to the predestinated purpose with these evidences.Generally speaking, the present article deals with archaeology of religion, with a specific attention to archeology of bible. The point that most of the scientific departments of the world take the scientific realities of bible as a topic for a theoretical chair is an undeniable fact. It is interesting to know that even some of the western archaeologists have pointed out some of these facts. for example, Sir Morr Timor Willer states that" Palestine is a land on which most of the sins have been committed by the name of archaeology". This article takes a glance to the history of the archaeology of bible and some of its positive and negative achievements.
  • Fateme Modaresi Page 209
    Water is considered as the foremost substance of the world`s order and the most significant component existed from the beginning of the world giving life to all organisms. This article, by resorting to documents tries to reveal the fact that since along time ago water in Iranian`s belief has been considered very respectful and holy for its blessing and life giving characteristics on the one hand, and its purifying and sanctifying quality on the other hand. The article begins by mentioning ancient Iranian`s belief about rain, sea, natural fountains, god of rain and supplication for rain rituals. Finally it unravels the secret of water and fountain in the implicit language of mystics and philosophers as well as the discussion on dual connotation of water.
  • Seyed Rasol Mosavi Haji, Mohammad Reza Bahoo, Meysam Shahsavari Page 229

    In the historical era and especially in the Islamic period due to the abundance of historical sources such as: travelogue, itineraries and biographies, one can study a monument like an architectural building in its social and political context from a different perspective by resorting to these documents. However, one should not overlook inborn inadequacies of these sources like partialities, untruthfulness etc. On the basis of the analysis of the events of the last 30 years of Kerman Saljuqos Dynasty (550- 580 A.H) obtained from the valuable history book Kerman Saljuqos written by " Afzal-ad-din Abumohammad Kermani" and rewritten by "Mirza Mohammad Ibrahim Khabisi Hosseini". This book is regarded as a political and social context of the mausoleum building named "Khaje Atabak" located in Kerman city. The inscriptions of this mausoleum do not state anything about its constructor (owner) and the time of construction. However, the analysis of the mentioned book reveals that this building has been built during the years 555- 560 A.H and the constructor or at least the owner was "Atabak Ala-addin Boozghosh" the minister of "Toghrolshah" (the 8th king of Saljuqos dynasty).