فهرست مطالب

مطالعات ایرانی - پیاپی 14 (پاییز 1387)

مجله مطالعات ایرانی
پیاپی 14 (پاییز 1387)

  • 294 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/01/20
  • تعداد عناوین: 17
|
  • زهرا آقاعباسی صفحه 1
    کاوش های حوزه ی هلیل رود در سال های اخیر، موجب کشف فرهنگ و تمدنی باستانی در جنوب شرق کشور گشت که شهر باستانی جیرفت مرکز ایالت باستانی آراتا در کرمان امروزی را به عنوان کهن ترین تمدن شرق معرفی کرد. بسیاری از آثار نویافته ی حوزه ی هلیل رود به آثار سنگی خاکستری از جنس کلریت که به سنگ صابونی معروف اند، مربوط می شود که حاوی نقشمایه های گوناگون هندسی، جانوری و گیاهی می باشند.
    در این مقاله ضمن تقسیم بندی نقشمایه های مکشوفه ی حوزه ی هلیل رود به سه دسته ی کلی، به معرفی و بررسی نقشمایه های تزیینی هندسی گسترش پذیر که در زمره ی نمادها و شکل های انتزاعی قرار می گیرند، پرداخته شده است. نقشمایه های مذکور شامل الگوی تکرار شونده که متشکل از استمرار یک صورت می باشد، تزیین گیس باف که شبیه موی مواج و نقشمایه ی مارپیچی است، تزیین فلس ماهی که صدفی شکل است و فرم های دالبری را در بر می گیرد، می باشند. همچنین، نقشمایه ی موجدار (نقش آب) بر روی ظروف مکشوفه ی جیرفت مانند ظروف سفالین و... بررسی شده و به نمونه یابی آثار تطبیقی و مقایسه ی نقشمایه های نویافته ی منطقه ی باستانی جیرفت با همین نقش ها در تمدن های همجوار پرداخته شده است. این نقشمایه ها علاوه بر تزیینی بودن، کاربردی نیز بوده اند. هنرمندان و خالقان، این نقوش را بر اساس اعتقادات و باورهای خود به وجود آورده اند. بنابراین بسیاری از آن ها در اسطوره های ایرانی و نیز تمدن های ملل دیگر وجود دارند.
    کلیدواژگان: نقش مایه، تزیین هندسی گسترش پذیر، تزئین گیس باف، تزئین فلس ماهی، نقش موجدار، نقش صلیبی شکل
  • مریم ابراهیمی، عباسعلی رستمی نسب صفحه 33
    بررسی تاریخ و فلسفه ی آموزش و پرورش هر دوران به ما کمک می کند که ریشه و علل وقایع را شناسایی کنیم و حتی الامکان تدابیری برای مقابله با جنبه های منفی و تقویت جنبه های مثبت بیندیشیم و بدینوسیله، از تکرار حوادث تلخ در طول تاریخ جلوگیری نماییم. هدف این مقاله بررسی تاریخ و فلسفه ی آموزش و پرورش مدرسه ای به نام ربع رشیدی است که در دوران مغول پدید آمد.
    در این مقاله به چرایی و چگونگی پیدایش و عملکرد و سرانجام این مجموعه پرداخته شده است.
    روش بررسی در این مقاله، به صورت کتابخانه ای بوده است. بررسی تاریخ و فلسفه ی ربع رشیدی به ما می آموزد که ایرانیان دارای اعتقادات اصیل و ریشه داری در طول تاریخ بوده اند که همین اعتقادات، عامل و منشا بروز خیرات وبرکاتی بوده است. علاوه بر این، ما را به قدمت فرهنگ و تمدن و توانایی مردمان ایران زمین رهنمون می سازد، تا به جای الگو برداری از غرب، از گذشته و اصالت خویش الگو بگیریم و تجارب تاریخی گذشتگان را زیربنای تحول و پیشرفت حال و آینده ی جامعه ی خود قراردهیم و عوامل قطع ارتباط تجارب تاریخی شناسایی و عوامل پیوند و تداوم و توسعه ی تجارب را جایگزین نماییم.
    کلیدواژگان: ویژگی های عصر مغول، ربع رشیدی، نهادها و روش های آموزشی، شخصیت های تاثیرگذار، علل ظهور و افول ربع رشیدی
  • آرش اکبریان مفاخر صفحه 51
    شناخت دیوان یکی از بنیادهای دین پژوهی و اسطوره شناسی ایرانی است. در این مقاله به بررسی جایگاه دیوان در متون اوستایی و فارسی باستان پرداخته شده است. در این متون، دیوان، نام دسته ای از خدایان کهن آریایی است که توسط مردم ایران پرستش می شده اند. زردشت در آموزه های گاهانی، نخست این خدایان کهن را رد کرده، از شایستگی پرستش پایین می کشد و سپس، از آنها چهره ای منفی ارایه می دهد. در هفت ها نامی از این خدایان نیامده است، اما این اندیشه در اوستای نو و سنگ نوشته ی خشایارشا ادامه می یابد.
    در اوستای نو دیوان را می توان به پنج دسته ی کلی بخش کرد:1) خدایان کهن که در یکی از سنگ نوشته های خشایارشا هنوز به عنوان خدایان پرستش می شوند. 2) مهاجمین، دشمنان و مردمان کشورهای همسایه. 3) ویژگی های زشت و اهریمنی انسان. 4) انسان های دارای ناهنجاری های اخلاقی. 5) عناصر ویرانگر طبیعت.
    دیوان یا سرنوشتی همانند اهریمن دارند؛ به دوزخ رانده می شوند و یا سرنوشتی انسان گونه دارند؛ با آنان همانند دشمنان شکست خورده رفتار می شود.
    کلیدواژگان: دیو، اوستا، فارسی باستان، اهریمن، زردشت
  • مرتضی تهامی صفحه 65
    «پیمان» در آیین مزدیسنی نیرویی است که از «اشه» می آید، «اشه» اصولا به معنی «نظم» است و معادل dharma سنسکریت است. این نظم ابعاد مادی و معنوی زندگی را در بر می گیرد. بنابراین در بعد مادی «تعادل درخواست ها ونیازها»، و در بعد معنوی «راست و درست» بودن است. پس پیمان یک اصل اخلاقی است. از طریق پیمان نیروی اهریمنی مهارمی شود و در نهایت از بین می رود. از این رو پیمان یک اصل منفعل نیست، بلکه سازنده است. با رعایت پیمان گیتی به غایت مطلوب می رسد و شکستن پیمان، آشفتگی و تباهی جهان را به دنبال می آورد، در پیمان صرف پذیرش کافی نیست، بلکه فرد چنان باید پرورش یابد که وفاداری به پیمان در او نهادینه گردد. پیمان در درون خود«راستگویی، نرمی،تقوا،اعتدال» و...را دارد، بدین سبب مهمترین اصل زندگی آدمی است.
    کلیدواژگان: پیمان، چگونگی پیمان، پیمان بستن، پیمان شکستن
  • فاطمه جهان پور صفحه 79
    در فرهنگ گویش عامیانه ی خراسانی، واژه ی «پیشینگ» به معنی ترشح شدن و پاشیده شدن قطرات آب مصطلح است. این واژه به لحاظ ریشه شناسی سابقه ای طولانی دارد و به نظر می رسد که در اساطیر ایرانی به صورت نامی خاص بر دریاچه ای اطلاق شده است. در این مقاله ضمن بررسی و مطالعه ی ریشه شناسی این لفظ، به ارتباط معناداری میان این واژه و نام دریاچه ی «پیشینه» که زندگی گرشاسب پهلوان اژدهاکش ایرانی در پیرامون آن شکل گرفته، رسیده است.
    کلیدواژگان: پیشیگ، پیشانسه، گرشاسب، گندرو، کابلستان
  • سعید حسام پور، عظیم جباره صفحه 87
    بررسی تطبیقی آثارادبی، همواره، رازورمزهایی را آشکارمی سازد که دربررسی جداگانه ی آثارکمتربه آن توجه می شود. رویکرد تطبیقی این امکان را فراهم می آورد که جنبه های مشترک و متضاد آثار و مهم تر ازآن، اندیشه های گوناگون در دو اثر با یکدیگر مقایسه شوند.
    درباره ی شاهنامه و حماسه های بلوچ، تاکنون پژوهش های زیادی انجام شده، اما آنچه تاکنون بدان پرداخته نشده، بررسی مضامین مشترک آنهاست.
    دراین جستار، کوشش شده است تا بارویکردی تطبیقی، پاره ای ازمضامین مشترک میان شاهنامه ی فردوسی وپنج منظومه ی بلوچی که درزیربه آن اشاره می شود، دردوبخش واکاوی شود: الف)- معرفی اجمالی منظومه های بلوچ.ب)- بررسی تطبیقی مضامین مشترک آنها.
    درخورتوجه است که این دواثربه گونه ای شگفت انگیز با یکدیگرمشابهند. گفتنی است کوشش شده اگر تفاوت هایی میان بن مایه ها وجود داشته، بازنموده شود.
    در این پژوهش، پنج منظومه ی زیردرسنجش با شاهنامه واکاوی شده اند:1- منظومه ی چاکروگوهرام(رند ولاشار) سروده ی شولان(شیرخان)- 759 بند.
    2- منظومه ی جنگ نلی (چاکروگوهرام) منسوب به شولان(شیرخان)- 259 بند.
    3- منظومه ی جنگ دهلی- 141 بند.
    4- منظومه ی نبرد همل با پرتغالی ها.- 100بند.
    5- منظومه ی میرکمبر- 250 بند.
    کلیدواژگان: حماسه سرایی، شاهنامه، قوم بلوچ، فردوسی، منظومه، نبرد
  • ابوالقاسم دادور، مهتاب مبینی صفحه 115
    دوتمدن کهن ایران و هند، همواره در طول تاریخ درارتباط با هم و دارای اشتراکات فرهنگی و هنری فراوانی می باشند. با بررسی اساطیر حیوانی این دو تمدن، نقاط مشترک بسیاری از فرهنگ اعتقادی مردمان آنها بر ما روشن می گردد.
    این پژوهش به روش کتابخانه ای نقش گاو را در اساطیر و به روش تطبیقی در هنر دو تمدن ایران و هند بررسی می کند و در روشن نمودن وجوه اشتراک و تفاوت اساطیر و هنر این دو تمدن کمک می نماید.
    گاودرهند به صورت واقع گرا و فاقد تزیینات است، اما درایران جنبه ی نمادین، آرمانی و عظمت دارد وبا تزیینات نمایان می شود. درهردو تمدن گاو درحال مبارزه با دنیای مادی و رسیدن به دنیای معنوی است. به طور کلی، گاو در اساطیرایران و هند نماد باروری و باران است. گاو در ایران تجلی ایزدان، اما در هند تمثالی از ایزدان اساطیری است. این حیوان در ایران و هند، منشاء پیدایش حیوانات و گیاهان، و شاخ های آن نماد ماه است. گاو با سر انسان در هند نمادی از خدایان اساطیری، اما در ایران نمادی از نگهبانان کاخ پادشاه در برابر دشمنان است. به طورکلی، گاو دراساطیر ایران و هند وجوه مشترک فراوان است، اما در شیوه ی پردازش هنری تفاوت دارد.
    کلیدواژگان: نقش گاو، هنر، اسطوره، ایران، هند
  • مهدی شریفیان، رضا غفوری صفحه 131
    مهر پرستی که یکی از آیین های ایران باستان است، دارای سرچشمه ای هند واروپایی می باشد. با نگاهی به نوشته های بازمانده به زبان سانسکریت وهمچنین، متن های اوستایی به ویژه بخش یشتها،بشکوهی آن را در می یابیم. مهر پرستی پس از چندی از خاور زمین وارد آسیای صغیر می شود واز آنجا به وسیله ی سربازان اروپایی به سرزمین آنان راه پیدا می کند ودر آنجاست که بیش از چهار سده به حیات خود ادامه می دهد. با وجود گستردگی وجهان شمولی این آیین به سبب تعصبات بی رویه ی دیگر مذهب ها، امروزه آثار زیادی از آن در دسترس نمی باشد و پایه ی بسیاری از پژوهش های امروزین بر مبنای حدس وگمان استوار است. از آنجا که شاهنامه ی فردوسی جلوه های گوناگونی از اساطیر، دین ها و تاریخ ایرانیان را در خود جای داده است، در این مقاله بر آن هستیم که مهمترین بازتاب های مهر پرستی را در این حماسه ی ملی نشان دهیم.
    کلیدواژگان: مهر، مهرپرستی، شاهنامه، یشت ها، اساطیر، دین
  • جواد شکاری نیری، محمود طاووسی صفحه 147
    هنگام مطالعه وتحقیق در مورد آثار معماری، در سطوح برخی از بناها، وجود یک سری از کاشی های دوره ی قاجار با سبک جدید، جلب توجه نمودند.یکی از مهمترین نمونه ها خانه ی اعلم السلطنه بود.
    خانه ی اعلم السلطنه تهران در سال 1318 ه.ق. به سبک ایرانی-فرنگی ساخته شده است.
    ویژگی بارز این اثر نه در طرح معماری آن، بلکه در کار برد کاشی های برجسته ی هفت رنگ است که هریک به تنهایی تابلویی زیبا و بی نظیر هستند که برای نخستین بار از ظهور شیوه ی جدید خبر می دادند. گرچه کاشی های نقش دار، در ایران کهن سابقه ای دیرین دارند،اما هریک به لحاظ سبک هنری پدیده ای نوین در هنرهای کاربردی درمعماری بوده و به خاطر موضوعات نقاشی ها در تنوعی خاص، تصویر آشکاری از هویت ملی و ایرانی را به نمایش می گذارند.
    نقوش روی کاشی ها شامل موضوعات کهن به ویژه تصاویر پادشاهان اسطوره ای و پادشاهان واقعی ایران دوره ی ساسانی و قبل از آن را مطابق مندرجات شاهنامه ی فردوسی تشکیل می دهند که نام هریک در کنار آنها نوشته شده است. تصاویر این نوع کاشی ها موضوعات مذهبی، معماری، به ویژه تصاویر بناهای فرنگی متداول در عصر قاجار، در کنار چهره هایی از سایر شخصیت ها و نیز پادشاهان دوره ی اسلامی را شامل می شود.
    نگارنده در سال 1368 تشابه نقوش کاشی های قصر مذکور را با نقوش برخی از کاشی های تکیه ی معاون الملک کرمانشاه دریافته بود.
    سوال مهم در اینجا تشابه بسیار زیاد تصاویر کاشی های این دو بنا با یکدیگر و همچنین، تشابه آنها با برخی دیگر از کاشی های موجود معاصر در سایر نقاط از جمله بوشهر، شیراز، قزوین و غیره بود.
    انجام مطالعات پی گیر ومقایسه ی نمونه های مشابه، اطلاعات بسیاری درمورد طرح ها و نیز نقاشان و دقت و مهارت آنها و نیز سرمنشا واحد این نقوش ارائه کرد.
    کلیدواژگان: خانه ی اعلم السلطنه، کاشی قاجاری، تصاویر پادشاهان، هنرهای کاربردی در معماری، چهره های دینی، موضوعات مذهبی، سبک جدید
  • تیمور مالمیر صفحه 161
    واژه ی کرد در دو جای شاهنامه به کار رفته است یکی در دوره ی ضحاک و دیگری در دوره ی اردشیر بابک. محققان لفظ کرد را در شاهنامه به معنی قوم دانسته اند، لیکن این تلقی با متون کهن که واژه ی کرد را به معنی شغل و پیشه یا مترادف چوپان و شبان به کار برده اند، منافات دارد در عین حال، تلقی معنی قوم یا زبان از واژه ی کرد در گزارش متون قدیم، موجب تردید و بیزاری خلاف واقع نسبت به هم وطنانی می شود که به قوم کرد منسوب هستند. در مقاله ی حاضر با بررسی متون کهن فارسی و برخی متون عربی روشن گشته است که لفظ کرد به معنی پیشه و شغل شبانی به کار رفته است.
    کلیدواژگان: شاهنامه، پیشه، کرد، قوم
  • عبدالرضا محمدحسین زاده، ناصر محسنی نیا صفحه 175
    در موضوع زمینه ها، علل و عوامل اسلام گرایی ایرانیان دو رای کلی مشاهده می شود، برخی این پدیده را محصول حسن تدبیر ایرانیان برای حفظ هویت ایرانی خود می دانند که در پوشش آن توانستند شمشیر تیز و برنده ی اعراب را کند و در مسیر اهداف خود هدایت کنند. در واقع، این تدبیر ریشه در تفکر و فرهنگ شعوبی داشته است. اما دیدگاه دیگر آن است که گر چه گرایش برخی ایرانیان اینگونه قابل تفسیر است، اما اساس کشش و میل ورزی اکثریت آنها به اسلام، در مرحله ی اول، وجود زمینه های روحی و فرهنگی ویژه ی ایرانیان بوده است که همواره پاکی در روش، منش، گفتار و عدالت خواهی را سرلوحه ی وظایف اخلاقی خود قرار داده بودند و در مرحله ی دوم، محتوای نجات بخش تعالیم الهی اسلام، سیره و روش پیشوایان و بزرگان دین اسلام می باشد که آرمان های هر حقیقت جویی را به منصه ی تحقق می کشاند و البته اسلام گرایی شیعی ایرانیان هم در همین راستا قابل تبیین است، زیرا تحقق آرمان های بلند ایرانیان در اهداف متعالی اسلام شیعی بهتر ممکن و میسر می گردد.
    کلیدواژگان: اسلام گرایی ایرانیان، زمینه و عوامل اسلام گرایی، روح ایرانی
  • هوشنگ محمدی افشار صفحه 189
    رودکی سمرقندی را «پدر شعر فارسی» خوانند؛ زیرا اغلب مضامین، معانی و اغراض شعری را در زبان فارسی دری به نظم درآورده است؛ از جمله ی این مضامین و موضوعات، توجه وی به خرد و دانش و اشاره به اساطیر، قهرمانان حماسه ی ملی و فرهنگ و آیین های ایرانی است.
    در این جستار کیفیت تاثیرپذیری رودکی از سرچشمه های حماسه ی ملی بررسی می گردد و جلوه های حماسه و اسطوره و آیین های ایران باستان که موجب حقیقت نمایی، واقع گرایی و در نتیجه امتیاز شعر و سخن وی می گردد، به روش کتابخانه ای توصیف و تحلیل خواهد شد.
    کلیدواژگان: آیین های ایرانی، سرچشمه ها، جلوه ها، تلمیح، توصیف، سخن حماسی
  • محمود مدیری، خدیجه خدایاری صفحه 207
    آب به عنوان سرچشمه ی اصلی حیات و ماده ی اولیه ی آفرینش، در همه ی ادیان دارای اهمیت، تقدس و ارزش است. آب پاک کننده و تطهیر بخش جسم و روح است و این موضوع را در ادیان مختلف و از جمله، دین زرتشتی شاهد هستیم.
    شاهنامه به عنوان مهم ترین تجلی گاه مضامین ایران باستان، به این ویژگی آب نظر داشته است و موارد انعکاس اهمیت، تقدس و تطهیر معنوی با آب رامی توان در آن مشاهده کرد. در مقاله ی حاضر، سعی کرده ایم ضمن بیان این ویژگی آب در ادیان مختلف و به خصوص دین زرتشتی، انعکاس آن را در شاهنامه بیان کنیم.
    کلیدواژگان: آب، اساطیر، تطهیر، تقدس، شاهنامه
  • مهیار علوی مقدم، مریم ساسانی صفحه 221
    انسان در پهنای تاریخ و در گستره ی ناپیدا کران اندیشه ورزی، شیوه های گوناگونی را برای درک هستی خود و رازگشایی از جهان پیرامون آزموده است که اسطوره ها، باورها و آیین های رازگونه، از جمله ی کوشش های عقلانی بشر در دوره های تاریخی گوناگون به شمار رفته است. جهان معاصر نیز از کوشش برای راه یافتن به لایه های هزار توی هستی شناسی و رازگشایی، خالی نیست. انسان اندیشمند معاصر از دریچه های گوناگونی کوشیده به درنگ و بازنگری در هستی خود بپردازد که اسطوره گرایی، یکی از این دریچه هاست.
    نقداسطوره ای به نقش اسطوره ها و پیوند آن ها با آرمان های یک ملت می پردازد و می کوشد بین ماهیت انسان با ادبیات و هنر رابطه ای بجوید تا به این ترتیب بتوان با نگاهی علمی و مدون به نقد و تحلیل آثار ادبی پرداخت. براین اساس، واقعیت این است که مانمی توانیم ادعا کنیم می خواهیم به نقد و تحلیل آثار بزرگ ادبی اسطوره ای مانند شاهنامه بپردازیم و از رویکرد اسطوره ای ادبیات غافل باشیم و کارکردهای این رویکرد را نادیده بگیریم. عدم آشنایی با نقد اسطوره ای به این معناست که شاعر بزرگی مانند فردوسی را از سطح شاعری اندیشمند و آشنا با مفاهیم آیینی، باوری و تاریخی به جایگاه شاعری صرفا نظم پرداز تنزل داد. در حالی که شاعران کلاسیک و نوپردازی که به دنیای اسطوره راه می یابند و مفاهیم اسطوره ای در شعرشان بازتاب می یابد، اندیشمندانی هستند آشنا با باورها، آیین ها، روان انسانی، جهان گذشته، ماهیت ناخودآگاه انسان، مظاهر طبیعت و... از این روست که نمی توان به دنیای ذهن و اندیشه ی شاهنامه و فردوسی راه یافت، اما با نقد اسطوره ای ناآشنا بود. رویکرد اسطوره ای، ما را با عرصه های جدیدی در آثار اسطوره ای آشنا می کند و درهای جدیدی در برابر ما در گستردگی اندیشه ی شاعران اسطوره گرا می گشاید.
    دراین مقاله کوشیده ایم مباحث تئوری و نظری مربوط به نقد اسطوره ای با نمونه ها، مثال ها و شواهدی آمیخته شود تا مباحث مربوط به این رویکرد، هر چه بیشتر عینی و ملموس شود و مباحث شکل کاربردی تر یابد. ازاین رو، نقد و تحلیل اسطوره ای داستان فریدون و ضحاک براساس بن مایه ی اسطوره ای «مرگ و تولد دوباره» برگزیده شده است تا نگاه تحلیلی به این بن مایه، شکلی علمی تر یابد.
    کلیدواژگان: اسطوره، نقد اسطوره ای، شعر و ادبیات، کهن الگوها، مرگ و تولد دوباره
  • ابراهیم واشقانی فراهانی صفحه 237
    اسطوره از کهن ترین و مهم ترین برساخته های ذهن بشر است که بنا به اهمیت و تاثیر فوق العاده اش، از دایره ی ساخته بودن فراتر رفته و خود مبدل به سازنده ی زندگانی بشر شده است. اسطوره به سان قالب و ظرفی فراگیرنده، اندیشه، فرهنگ، باورها و تمدن بشر را در درون خود گرفته و به صورت های مستقیم یا غیرمستقیم، اما عمیق و تخطی ناپذیر،در شکل دهی به آنها مشارکت کرده است. ریشه شناسی واژه ی اسطوره، ما را به این حقیقت رهنمون می شود که در روزگاران کهن، اسطوره معادل اندیشه ی بشر و مساوی تمام اندیشه ی وی بوده است و هنوز هم بشر در تعبیر و تفسیر هستی، یافته های خود را اغلب در درون قالب هایی از پیش فرض های اساطیری می ریزد و جهان را آن گونه تفسیر می کند که باورهای کهن و نهادینه شده ی اساطیری حکم می کند.همچنین، اسطوره در پیدایش و تکوین دیگر اجزا و نهاده های زندگانی بشر، از قبیل قوانین و مناسک مؤثر بوده است و در حیات روانی بشر نیز مدخلیت تام دارد. بنا به این مقدار دیرینگی و شدت تاثیر، در این مقاله به جست جوی زوایای اسطوره و گونه های آن از خلال ریشه یابی واژه ی اسطوره و یافتن گونه های آن در باورهای ایرانی باستان پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: اسطوره، ایران باستان، ریشه شناسی، تاریخ، علم
  • علیرضا هاشمی نژاد، طیبه معتمدی صفحه 265
    مقصود هنر اسلامی، بیان زیبایی است. زیبایی جلوه ای از ذات احدیت است. برای رسیدن به این زیبایی باید از مراتب زیبایی محسوس گذشت. زیبایی این جهانی سایه ای از نور است. هدف هنرمند مسلمان گذر از سایه به نور می باشد؛ در هنر اسلامی هیچ هدف دیگری دنبال نمی شود. بنابراین، آنچه در صورت هنر اسلامی متجلی می شود، یعنی رسیدن به تعادل و تناسب ودر نهایت زیبایی، جلوه هایی از هدف غایی است؛ زیرا اعتقاد بر این است که تنها از طریق طی مراتب زیبایی است که به مطلق آن می رسیم. این مسیر طی نمی شود مگر از طریق درک مفاهیمی مانند زیبایی محسوس، لذت، عشق و. .. .
    کلیدواژگان: هنر اسلامی، زیبایی، عشق
  • صفحه 277
|
  • Zahra Aghaabasi Page 1
    Halilrood region excavations in recent years, have led to discover an ancient culture and civilization in south-east of the country and introduced Jiroft, capital of Arata ancient state in Kerman, as the most ancient civilization of East. Most of the newly discovered relics in Halilrood region are related to gray stony relics of chlorite, known as soap stones which contain various geometrical, plant and animal designs. This study, categorizes the discovered designs of Halilrood region into three main classes, as well as introduces and studies extendable geometrical ornamental designs included in abstract symbols and figures. The aforesaid designs involve repeated patterns made of face continuum, a plait decoration similar to wavy hair and a helical design and a nacreous fish scale decoration that contains festoon forms. Additionally, wavy design (water design) has been surveyed on discovered vessels in Jiroft like ceramic vessels, etc. and these newly discovered relics in Jiroft ancient region have been compared with neighboring civilizations having the same designs. These designs are applied as well as ornamental. Artists and manufacturers have created these designs based on their beliefs. Hence, most of them can be seen in Iranian myths as well as civilizations of other nations.
  • Maryam Ebrahimi, Abbasali Rostaminejad, Shahid Bahonar Page 33
    Study of education history and philosophy at any period helps a person to identify the origin and cause of incidents and, if possible, contrive plans to oppose the negative aspects and reinforce the positive one whereby to prevent repetition of such bitter incidents along the history. This paper aims at studying the education history and philosophy of a school named Robe Rashidi founded in Mongol era. It also considers the how and why of foundation, function and conclusion of this school. The method used is a library one. The study of history and philosophy of Robe Rashidi gives a lesson that historically, Iranians have had noble and deep-rooted beliefs. These very beliefs were the cause and origin of blessings. Furthermore, they lead one to the oldness of Iranian culture, civilization and potentialities to take patterns from our own past and nobility rather than the Wests, to base the present and future developments of our society on the historical experiences of the past, as well as to indentify the factors of separation from the historical experiences and replace the factors of connection, continuation and development of such experiences.
  • Arash Akbari Mafakher Page 51
    To identify Divan is one of the foundations of religious research and Iranian mythology. The present paper studies the position of Divan in Avesta and old Persian texts in which Divan refer to a group of Aryan old gods worshipped by people. Zoroaster has finally denied these old gods in the Gahani teachings, not worthy of being worshipped and presents a negative aspect of them.There is no mention of these gods at Hoftha, but this thought continues in New Avesta and Xashayar inscriptions.The Demons can be classified in New Avesta into five general classes:1.The old gods which are still worshipped as gods in one of Xashayar's inscription2.Aggressors, enemies and the people of neighboring countries3.The ugly and devilish traits of Man4.The men having moral abnormalities5.The destructive elements of natureDivan have either a faith similar to the Devil and are driven to the hell or a man-like fate and are treated as failed enemies.
  • Morteza-Tahami Page 65
    The covenant on" Mazdiyasni – religion" is a power that originates from Asha. The Asha substantially means order, and is equal to Sanskrit Dharma. This order (Asha) includes material and the spiritual dimensions of life. Therefore, on material dimension, it is the equilibrium requests and needs and on spiritual one is truth and righteousness. So, covenant is a moral principle. By the covenant, Ahriman power is inhibited and finally will be annihilated. Hence, the covenant is not a passive powre but is a constructive one. Observing the covenant, the world gets to desired extreme and breaking it creates world disturbance and corruption. Sole acceptance is not enough in the covenant. Then every person must be trained in such a way that his loyalty to the covenant caused to be innate. The covenant in itself has truthfulness and softness, chastity and moderation, etc. Therefore, the covenant is the most important in human’s life.
  • Fatemeh Jahanpour Page 79
    In folklore of Khorasani dialect, the word "pishing" is in use as "splashing of water drops". Etymologically, this word has a long history and seems to be used in the Iranian mythology as a proper name for a lake.The present paper studies the etymology of this word as well as its significant relationship with the name of "pishineh" lake whereabouts Garshasb, the Iranian dragon-killer hero, used to live.
  • Saeed Hesampour, Azim Jabareh Page 87
    A comparative study of literary works reveals some secrets which are paid less attention in studying the works separately. Comparative approach makes it possible to compare common and contradictory aspects and more important, various thoughts of two works. Several studies have been conducted about Shahnameh and Balouch epics though their common themes have not been considered yet. In this paper, some of the common themes of Ferdowsi's Shahnameh and five collections of Balouch verses are studied in a comparative approach in two sections: A. A concise introduction of Balouch collection of verses. B. A comparative study of their common themes, if any.Noticeably, these two works are incredibly similar. On the other hand, an attempt has been done to mention the differences between the themes.In this paper, five collections of verses have been studied in comparison with Shahnameh as follow:1.Chakrogoharam Collection of Verses (Randvalashar), by Sholan (Shirkhan)- 759 stanzas2.Neli's Battle Collection of Verses (Chakrogoharam), by Sholan (Shirkhan)- 259 stanzas3.Delhi Battle Collection of Verses-141 stanzas4.Hammel and Protégées Battle Collection of Verses-100 stanzas5.Mirkambar Collection of Verses-250 stanzas
  • Abolghasem Dadvar , Mahtab Mobini Page 115
    Two old civilizations of Iran and India always communicate with each other during the history and have many cultural and artistic commonalities. This research intends to examine the motif of the bull in Persian and Indian myths by a library method, and then studies the role of bull in the arts of the two civilizations in a comparative way and helps us in the clarification of the common aspects and differences between the myths and the arts of the two civilizations of Persian and India. This animal both in Persia and India is considered as the first cause for the creation and emergence of animals. The horns of the bull in Persia and India because of their crescent shape are a symbol of the moon. A bull with a woman-head is a symbol of Mythology Goddesses in India but in Persia a bull with a male-head is a symbol of the guards of the king’s castle against evil spirits and the enemies. However, the motifs of bull are different in Iran and India regarding the method used to process the visual elements.
  • Mehdi Sharifian, Reza Ghafuri Page 131
    Sun worshipping, one of old Persian traditions, has an Indio-European origin and will be understood magnificently by having a look at its relics in Sanskrit as well as Avesta texts especially the Yashts. Sun worshipping after a while reached the Asia Minor through the East and from there reached Europe by the European soldiers and survived there more than four hundreds. Regardless of its extension and world scope, due to increasing prejudices of other religions, not so many relics of this tradition is available nowadays, and most of modern researches have been based on contemplation and speculation.Since Shahnameh of Ferdowsi has embraced various manifestations of Iranian myths, religions and history, this paper intends to show the reflections of sun-worshipping in this National Epic.
  • Javad Shekari, Mahmoud Tavousi Page 147
    While doing a research about the architectural works, at the level of some buildings, existence of a series of Gajar tiles in new styles was noteworthy among which Allam-ol-Saltaneh palace was of great importance. This palace was built in 1318 in an Iranian- foreign style. Its outstanding characteristic is not only in its architectural design but in its use of seven-color embossed tiles, each considered to be a beautiful and unique portrait heralding the emergence of a new style.The glazed tiles though having an old history in Iran, each having an artistic style, is a modern phenomenon in applied arts in architecture due to the portraits themes and national identity.The designs on the tiles including the old subjects particularly depict the portraits of the Iranian mythological and historical kings in pre-Sasanian period according to the contexts of Shahnameh next to which is written its name. The portraits of these tiles include the religious and architectural themes specially the picture of foreign buildings of Gajar period along with the pictures of other persons and pre-Islamic kings.In 1986, the author found the similarity between the portraits of these tiles and Tekiye Moavenolmolk's in Kermanshah.The similarity between the portraits of these two buildings and those of contemporary tiles in Bushehr, Shiraz, Ghazvin, etc. is an important issue.Following up other researches and comparing similar samples presented more information about the designs, portraitists and their skill and care as well as the same origin of these portraits.
  • Teimoor Malmir Page 161
    The word "Kord" is used two times in Shahnameh (The book of kings), once in Zahhak Reign and another in the period of Ardashir. Some scholars interpret the meaning of Kord as equal to "ethnic group". But this interpretation is in contradiction with its usage in the old texts in which it means job, profession, or shepherd. Furthermore, the interpretation of “Kord” as an ethnic group or language may evoke resentment against some Iranian citizens belonging to Kordish ethnic group. This paper, based on studying old Persian texts and some Arabic ones tries to prove that the word "Kord" originally means job, profession, or shepherd.
  • Mohammad Hosseinzadeh, Naser Mohseni Nia Page 175
    There are two total verdicts about Background and factors of Iranian’s tendency to Islam. Some know it as Iranians contraption to protect their own personality, a phenomenon under which they could keep Arabs calm and guide them to their own aims and this machination also lies in their tribal culture. But there are another viewpoint which shows Iranians mostly had accepted Islam firstly for the sake of its spiritual and cultural bases which were Iranians favorites who had always adopted purity in practice, nature and speech and justice as an important moral duty in their life. Secondly, it was the redeemed container of celestial Islamic edifications and also character and conduct of Islamic leaders which make every truth researcher to seek about Islam. Along this, however, Shiite Iranians’ tendency to Islam may be clarified, because Iranians great ideals may be achieved better in sublime aims of Shiite Islam.
  • Houshang Mohammadi Afshar Page 189
    Roudaki Samarghandi is called as the father of Persian poem because he has versified all concepts, meanings and intentions of poetry of Dari Farsi among which lies his concern for wisdom and knowledge reference to myths, heroes of national epics and Iranian culture and traditions.This paper studies the quality of Roudaki's impression ability from resources of National Epic and the manifestations of epic, myth and old Persian traditions which caused fact-revealing and realism ending to the distinction of his poem and speech will be described and analyzed in a library method.
  • Mahmoud Modabberi, Khadijeh Khodayari Page 207
    Water as a life original source and the raw material of creation has importance, sanctity and values in our religion. It also is the cleaner and purifier of body and soul that can be observed in different religions such as Zoroastrian. Shahnameh as the most important manifestation of Zoroastrian contents has considered this characteristic of water in which the reflection cases of importance, sanctity and spiritual purification with water can be observed. This paper intends to show this water characteristic in different religions specially the Zoroastrian and illustrate its reflection in Shahnameh as well.
  • Mahyar Alavi Moghadam Maryam Sasani Page 221
    Man has experienced different methods for his understanding of the universe and decoding the surrounding world along the history and in the unlimited range of thought in which myth, beliefs and mystical traditions can be mentioned as human's intellectual efforts in various historical eras. Likewise, the contemporary world does not give up endeavoring to find a way into nested layers of cosmology and decoding. The present intellectual man has endeavored to retrospect and meditate his universe through different approaches one of which is myth tendency. Mythical criticism concerns the role of myths and their relation with ideals of people and tries to find a relation between human nature and literature and art to criticize literary works in a scientific and compiled view. Hence, we cannot claim to criticize and analyze outstanding literary mythical works such as Shahnameh and ignore the function of mythical literature. Lack of familiarity with mythical criticism demotes the prominent poets like Ferdowsi from an intellectual poet familiar with concepts of tradition, belief and history simply to a verseman, while, classic and modern poets who find their ways to the world of myth and mythical concepts are reflected in their poems, are intellectuals familiar with beliefs, customs, human spirit, previous world, unconscious nature of man, nature's symbols, etc. therefore, it is impossible to enter the intellectual world of Shahnameh and Ferdowsi without being acquaintant with mythical criticism. Mythical approach acquaints us with new territories of myth and opens new window to us regarding the expand of thought of myth tendency poets.In this paper, we try to mix theoretical topics of mythical criticism with samples, examples and evidences to make them more concrete, objective and applied. Thus, the mythical criticism and analysis of Fereidun and Zahak story has been considered based on the mythical theme of "death and rebirth" to make it more scientific through an analytical view.
  • Ebrahim Vashghani Farahani Page 237
    Myth is the most ancient and significant human's mind creature which has gone beyond the domain of creature and changed into human creator according to its importance and impact. Myth, as a mould and a vessel, has contained human's thought, culture, beliefs and civilization and co-operated in forming them directly, indirectly, deeply and unmistakably. Etymology of "Myth" reveals the fact to us that in ancient times, myth has been equal to all human's thought. Still human interprets the universe employing mythical presumptions in such a way that mythical ancient and institutional beliefs dominated. Moreover, myth has been effective in originating other components and institutions of human's life such as rules and rites and has absolute intervention in mental life of human. In this paper, based on the mentioned ancientness and impact, myth dimensions and variants are studied regarding its etymology and variants in ancient Iranian's beliefs.
  • Ali Reza Hashemi Nejad Page 265
    The objective of Islamic art is to express beauty which is a manifestation of Divine essence. To reach Divine beauty, one must pass through different stages of perceivable beauty.Worldly beauty is a shade of light. The Moslem artist tries to progress from shade to light. This is the one and only goal of the Islamic art. What is manifested in the Islamic art, i.e. achieving balance, proportion and beauty are manifestations of the final aim of creation. It is believed that through gradual appreciation of the different stages of beauty and understanding concepts such as tangible beauty, pleasure and love, etc., the artist may reach the absolute.