فهرست مطالب

مطالعات ایرانی - پیاپی 20 (پاییز 1390)

مجله مطالعات ایرانی
پیاپی 20 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • صفحه 0
  • پارسا ارباب صفحه 1
    مقاله حاضر به فتح شهر قزوین و تحولات کالبدی فضایی آن در دوران اسلامی (قرن اول تا اوایل قرن ششم ه. ق.) می پردازد. هرچند مطابق با منابع موجود، جزییات مربوط به چگونگی فتح قزوین از سوی مسلمانان چندان روشن نیست، ولیکن به نظر می رسد این امر در یک نوبت و به سادگی محقق نشده است. از این پس قزوین به عنوان یکی از ثغور مهم اسلام که خصوصا از سوی دیلمیان مورد تهدید است، مطرح بوده که تلاش دستگاه خلافت از طریق ذکر احادیث و روایاتی چند برای القا موقعیت و منزلتی خاص برای آن در خصوص سکونت و دفاع نیز به احتمال قوی به این دلیل است. به نظر می رسد نخستین گام مهم و قابل توجه در رابطه با شهر قزوین ایجاد دو شهر قلعه به نام-های مدینه موسی و مدینه مبارکه در فاصله کمتر از هزار متری از شهر موجود، در زمان خلفای عباسی است. این در حالی است که شاید به نوعی نقطه عطف وقایع و تحولات اثرگذار بر قزوین، سفر هارون الرشید و بنای مسجد جامع، اقدام جهت توسعه شهر و اهتمام به احداث بارو باشد که موقوفاتی نیز در این زمینه تخصیص می یابند. از این زمان است که در توصیف قزوین از اعتبار یافتن آن سخن به میان رفته و حدود و ثغور شهر کم کم شکل گرفته و مشخص می شود، حدودی که در قالب آن، شهر در طول قرون سوم (تکمیل شدن باروی شهر) تا ششم ه. ق. توسعه یافته است. قزوین در دوره سلجوقیان (قرن پنجم و ششم ه. ق.) و خصوصا به علت پیشرفت فرقه اسماعیلیه در ناحیه الموت، از سوی سلاطین سلجوقی مورد توجه قرار گرفته و در این بازه زمانی ابنیه و عمارات متعددی در شهر احداث می-شود.
    کلیدواژگان: شهر قزوین، دوره اسلامی، فتح، ثغر، تحولات کالبدی فضایی
  • محمد افروغ صفحه 25
    تاریخ ایران در سراسر دوران اسلامی تا قبل از روی کار آمدن سلسله پادشاهی صفوی و برای برهه ای کوتاه در زمان آل بویه، هیچ گاه شاهد حاکمیت دولتی شیعی مذهب نبوده است. در حقیقت می-توان گفت پس از 9 قرن از زمان ورود اسلام به ایران و با روی کار آمدن صفویان می توانیم شاهد احیای هویت ملی و ارزش های باستانی و همچنین، حاکمیت مذهب تشیع وپیوند با تصوف و سیاست در ایران باشیم.این رابطه بین شیعه و فرهنگ ایرانی بسیار قوی بود. در دوران صفوی مذهب نقش مهمی در روند مطالعه فرهنگ و هنر داشت. طبعا از این رهگذر مقوله هنر نیز از تغییر ایدئولوژی و تحولات اجتماعی که در عصر صفوی رخ داده بود، بی-بهره نماند. و در واقع علاوه بر مردم، هنرمندان ایرانی و شیعه مذهب هم سعی کردند که اندیشه و تفکرو عناصر شیعی و ارادت به خاندان پیامبر(ص) و ائمه اطهار و مخصوصا شخص علی بن ابیطالب (ع) و همچنین، موضوعاتی همچون آیات قرآنی و اسماء الهی، احادیث و روایات قدسی و نبوی، معراج پیامبر، شهادتین شیعه، صلوات کبیره یا چهارده معصوم، اشعار و ابیات ادبی در وصف و رثای ائمه اطهار (ع) به خصوص شخص امام علی(ع) و اظهار سرسپردگی و ارادت به آن امام همام و یادآوری تنهایی و تشنگی و مظلومیت اباعبدالله الحسین(ع) چه به لحاظ ابیات و اشعار و چه به لحاظ نمادهای فلزی عاشورایی و... را که در حوزه تفکر شیعی بود، در هنر و آثار هنری خود منعکس کنند. نکته قابل توجه این است که در زمان حاکمیت صفویان ارتباط بین هنر و قوانین دینی به خوبی پایه گذاری شده بود. در این دوران متون خطی مصور، بناهای معماری و مصنوعات هنری همگی بازگو کننده عناصر شیعی بودند که از ویژگی های این عصر به شمار می رود. این مقاله بر آن است تا بخشی از مفاهیم و عناصر شیعی فوق الذکر دوران صفوی را با رویکرد به هنر قالی بافی، نقاشی ایرانی (نگارگری) و فلزکاری که در هنر این دوران منعکس شده است، بازگو نماید.
    کلیدواژگان: مذهب شیعه، هنر صفوی، قالیبافی، نگارگری، فلزکاری
  • نغمه بهبودی، اکبر کیانی صفحه 53
    بسیاری از محققان علوم مرتبط با آثار تاریخی و باستانی، کتیبه ها را به عنوان سند و مدرک معتبری به شمار می آورند که می-توانند کمک قابل توجهی برای کشف و بررسی اوضاع تاریخی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، هنری و به تبع آن ها، شناخت هویت ملی جوامع نمایند و در حل ابهامات گذشته جوامع بشری قابل استناد باشند. کتیبه ها، به تاریخ و فرهنگ جوامع بشری هویت ماندگار و پایدار می بخشند. مقاله حاضر قصد دارد با بررسی و خواندن کتیبه های تزیینی کوفی و ثلث، در بنای آرامگاهی پیربکران، زمینه دستیابی به شناخت جامع تری نسبت به هویت ملی- اسلامی ایرانیان در دوره ایلخانیان فراهم نماید. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و بررسی های میدانی از کتیبه های مقبره پیربکران در 30 کیلومتری جنوب غربی شهر اصفهان است، ضمن معرفی مختصر بنا، پیشینیه ساخت و موقعیت کتیبه های مقبره پیربکران در نقشه معماری آن مشخص شده، سپس در ادامه با استفاده از ابزار تصویر برداری (از سال 1384 تا 1389)، نمونه هایی از آثار کتیبه ای ثبت و قرائت شده اند. یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد «کتیبه-های مقبره پیربکران»، حاوی مفاهیم و مضامین بسیار با ارزش هستند که به عنوان میراث و سند فرهنگی معتبر برای پایداری و تقویت هویت ایرانی – اسلامی می بایست، بیشتر مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، میراث فرهنگی، کتیبه های کوفی و ثلث، ایلخانیان، مقبره پیربکران
  • نازنین تمری صفحه 71
    بر اساس منابع تاریخی، آذربایجان از اوایل دوره ساسانی به سبب همجواری با مسیحیان ارمنی در (شمال) و رومی در (غرب)، به صورت پایگاه عمده نظامی، و به سبب وجود آتشکده آذرگ‍‍شنسپ در تخت سلیمان (شیز باستانی) به صورت جایگاه دینی مهمی برای ساسانیان به شمار می آمد. تخت سلیمان در شمال شرقی تکاب و در جنوب دریاچه اورمیه با بقایای معماری دو دوره (هخامنشیان و ساسانیان) از محوطه های باستانی مهم و مورد علاقه باستان شناسان جهان است. در واقع تخت سلیمان وسیع ترین تاسیسات دینی، سیاسی و اداری اواخر دوره ساسانی است که تا کنون شناسایی و بخشی از آن از زیر خاک بیرون آورده شده است. بقایای مجموعه تاریخی آتشکده آذرگشنسپ در درون حصاری بیضی شکل و با دروازه های بزرگ مربوط به دوره ساسانی و آثاری از دوران اسلامی باقی مانده است.
    در کاوش های باستان شناسان آلمانی و سوئدی در تخت سلیمان، شمار فراوانی مهر و اثر مهر(نقشی که توسط مهرها بر روی گل ایجاد شده است) از اواخر دوره ساسانیان کشف شده است که به روشن شدن اوضاع اداری آن دوره، به ویژه نام کارکنان و بلندپایگان این ناحیه و حتی نوع مقام و سمت آن ها کمک بسیاری می کنند و سبب فزونی دانش ما از مجموعه نام های خاص از آن دوران گشته اند. هم چنین، از طریق تصاویر ایدئوگرام های موجود بر اثر مهرها به باورها و اعتقادات مردم در آن دوران می توان پی برد. کشف مهری که نام آذرگشنسپ بر روی آن آمده، سبب اثبات این نام (آذرگشنسپ) برای تخت سلیمان امروزی شده است. روشن شدن نام برخی ضرابخانه ها را که به صورت اختصار بر روی سکه های آن دوران آمده، نیز مدیون این کشف بزرگ هستیم.
    کلیدواژگان: آذربایجان، آذرگشنسپ، اثر مهر، تخت سلیمان، ساسانیان
  • سید هاشم حسینی صفحه 93
    مبانی فرهنگی، تاریخی و تمدنی از مهمترین مولفه های هویت ملی است که موجب تمایز ملت ها و جوامع مختلف از یکدیگر می شود. باستان شناسی به عنوان یکی از شاخه های علم انسان شناسی می تواند نقش مهمی در ارتقای هویت ملی جوامع کنونی ایفا نماید. از سوی دیگر، یکی از مهمترین موضوعاتی که به صور مختلف با تمامی عناصر هویت ملی مرتبط است، آثار باستانی یا آثار مادی برجای مانده از یک ملت خاص با خط و زبان و تاریخ و جغرافیای خاص است که نشان دهنده میزان نبوغ و پشتکار نسل های گذشته و بیانگر قدیمی ترین دوره های شکل گیری روح جمعی و دیرینه بودن هویت ملی است. بنابراین، باستان شناسی در ابعاد مختلف فرهنگی، سیاسی، تاریخی و اجتماعی با مقوله هویت ملی ارتباط پیدا می کند. کشور باستانی ایران به دلیل برخورداری از یک سابقه تاریخی و تمدنی و فرهنگی کهن می تواند به کمک باستان شناسی از استعداد بالای خود در زمینه ارتقای هویت ملی ایرانی یاری گیرد. تحقیق حاضر درصدد اثبات این حقیقت است که باستان شناسی می-تواند به طرق مختلف از جمله تقویت وحدت سیاسی و انسجام ملی، تقویت اراده ملی و روحیه خودباوری و رونق صنعت گردشگری در جهت توسعه اقتصادی کشور، میزان هویت ملی ایرانیان را ارتقا ببخشد.
    کلیدواژگان: باستان شناسی، آثار باستانی، فرهنگ ایرانی، انسجام ملی، هویت ملی
  • مجتبی دماوندی، یاسر فراشاهی نژاد صفحه 111
    بخشی از داستان سیاوش در شاهنامه از آن زمان که این شاهزاده ایرانی وارد توران می شود و سپس با سعایت گرسیوز (برادر افراسیاب) با قتل می رسد، به داستان شیر و گاو در کلیله و دمنه شبیه است. لازم به ذکر است که ریشه داستان سیاوش را مرتبط با اسطوره ایشتر و تموز از اسطوره های بین النهرین دانسته اند،اما این فرضیه فقط مربوط به بخش های نخستین داستان است وبحث مورد نظر مارا شامل نمی شود.
    آن چنان که در ادامه خواهد آمد، صحنه ها و گفتمان دو داستان به صورت کاملا مشابه با هم پیش می روند، اما تفاوت هایی از جمله نمادین بودن شخصیت ها در کلیله و-دمنه، در مقایسه با شاهنامه قابل بررسی است. بنابر این، دور از ذهن نیست اگر ریشه اصلی این قسمت از داستان سیاوش را در داستان مزبور از کلیله و دمنه جست و جو کنیم،البته ریشه داشتن هر دو داستان دریک داستان کهنتر نیز احتمالی است که نمی توان به سادگی از آن گذشت.
    در این جستار برای مقایسه دقیق ابتدا مختصر ریشه اصلی دو داستان کاویده می شود، و سپس، صحنه ها و گفتمان و شخصیت های مختلف دو داستان با هم مقایسه گردیده و در پایان نیز به تفاوت های این دو داستان اشاره می شود.
    کلیدواژگان: داستان سیاوش، داستان شیر و گاو، کلیله و دمنه، شاهنامه، مقایسه و بررسی
  • مهدی زمانیان، مسعود رشیدی نژاد صفحه 131
    در این مقاله به بررسی سنگ نبشته ای نویافته، از مزرعه حاج مد دره مرادبیک همدان که به خط و زبان پهلوی نگاشته شده، پرداخته شده است. خط این سنگ نبشته مانند دیگر سنگ نبشته های پهلوی از این دسته (سنگ مزارها)، مربوط به واپسین سال های دوره ساسانی و آغاز ورود اسلام به ایران است.
    نکته ای که این سنگ نبشته را از دیگر نبشته های پهلوی متاخر جدا می سازد، پدیده رخنه کردن زبان فارسی دری در زبان و خط پهلوی به کار رفته در این سنگ نبشته است که جایگاه ویژه ای از نظر بررسی تحول زبانی برای این سنگ نبشته پهلوی ایجاد کرده است.
    کلیدواژگان: سنگ نبشته پهلوی، فارسی دری، گور، دره مراد بیک همدان
  • ابوطالب سلطانیان صفحه 145
    بی گمان یکی از آرمان های بنیادین اسلام ازهمان روزگاران آغازین حاکمیت اسلامی پیاده نمودن عدالت درجامعه بوده است. لذا درهمین راستا بودکه به تدریج هسته اولیه نهادی به نام دیوان قضا درحوضه حکومت اسلامی شکل گرفت، وباتوسعه تمدن اسلامی به تدریج تکامل یافت. اما این نهاد به لحاظ ساختاری وملاحظات نظری، واینکه درمسیرتکاملی خویش چه دگرگونی هایی را به خود دیده، وکارکرد آن چگونه بوده است، چندان موردبررسی قرارنگرفته است. ازاین رو، این مقاله می کوشد تاروندتحولات ساختاری وتئوریکی این نهادرا درقرون نخستین اسلامی وارسی نموده و چگونگی کارکرد آن را مورد تجزیه وتحلیل قراردهد. بدین منظور، وبرای مطالعه دقیقتر وهمه جانبه، هریک از مولفه های تشکیل دهنده این نهاد به طورجداگانه موردبررسی قرارخواهندگرفت.
    کلیدواژگان: دیوان قضا، شرایط داوری، معاش قاضی، محاکم قضایی، قضات، دادرسی
  • تقی طاوسی صفحه 169
    «یخ چال»در لغت چاله ای است که در آن یخ نگهداری می-شد. طراحی «یخ چال خشتی «نه تنها همساز با اقلیم محلی بود، بلکه ابتکاری شاخص بود که با تهیه یخ در دوره سرد و نگهداری آن تا اوج دوره گرم سال، پارامترها و فاکتورهای آب و هوایی را به خدمت می گرفت. «یخ چال» تحت تاثیر آب وهوا شکل گرفت. یکی از ویژگی های آب و هوایی فلات ایران دارا بودن زمستان سرد با دمای یخبندان هوا و تابستان گرم است. این ویژگی، ساختن یخ در زمستان و مصرف آن در تابستان را توجیه می کرد. در این پژوهش، معماری «یخ چال» در دو بخش جداگانه «کارگاه یخ سازی» و «یخدان» بررسی شده است. بخش نخست، محوطه سر بازی بود که برای «یخ چائون» طراحی شده بود. «جایگاه یخ چائون» شامل دو سازه «دیوار سایه انداز» و «کرت یخ بند» بود. بخش دوم که ساختمانی سرپوشیده بود، نیز دو سازه «چال» و «سرپناه» را در بر می گرفت. طراحی «یخ چال» بر پایه شرایط آب وهوایی شکل گرفت. این طراحی با تشدید شرایط یخبندان زمستانی و تعدیل زاویه تابش عمودی خورشید در دوره گرم سال، به تغییر میکروکلیمای «جایگاه یخ چائون» و فضای اندرونی «یخدان» کمک می کرد.
    کلیدواژگان: اقلیم، یخ چال خشتی، یخدان، معماری سنتی
  • داریوش کاظمی، پروین روانبخش صفحه 193
    باد درشاهنامه فردوسی، دارای دونقش وکاربرد مثبت ومنفی وبه گونه ای «ایزدی» و«اهریمنی» است. بادهای اهریمنی دررویدادهای شاهنامه، درتضاد با نورو روشنی و پاکی و درمقابله با نیروهای ایزدی می وزند. گاهی این بادها، ابزار اهریمن قرار گرفته وبا جادوگر ی دشمنان، برایرانیان فرو فرستاده شده اند وگاهی نیز دشمن یا «دیو»در شکل وهیئت باد موجب فریب یا آسیب پهلوانان گشته است. وزش تند وناگهانی این بادها، مانع پیشروی وحرکت سپاه ولشکر است. بادهای اهریمنی با برف وسرمایی کشنده نیز جلوه گر می شوند. مرگ وناخوشی نیزازپی آمدهای شوم این بادهای پلید است. بادهای اهریمنی درشاهنامه از نظر شکل وکارکرد، با بادهای ویرانگر دراسطوره های ایرانی ودیگر ملت ها، شباهت هایی دارند.
    کلیدواژگان: اسطوره، باداهریمنی، شاهنامه، نقش
  • رابین کانینگهام، فیروز مهجور، حسن فاضلی نشلی، حسین صدیقیان، ستار خالدیان * صفحه 217

    مقاله حاضر گزارشی است از نتایج اولیه بررسی های باستان شناسی استقرار های دوران اسلامی دشت تهران که با تاکید بر منابع تاریخی سعی گردیده است تا شاکله کلی استقرار های این دشت که یکی از مهم ترین کانون-های تحولات اجتماعی، تاریخی و فرهنگی در طول ادوار مختلف تاریخی است، مورد تجزیه و تحیل قرار گیرد وفراز و فرود هایی که شهر ری و نیز روستا های اقماری آن داشته اند در ارتباط با عوامل انسانی مثل درگیری های سیاسی یا مذهبی یا عوامل طبیعی مثل زلزله یا خشک-سالی در نظر گرفته شوند.
    همچنین، ارتباط بافت های استقراری و برهمکنش های اقتصادی و اجتماعی ساکنان دشت تهران، از منظر باستان شناسی، مشخص شده و به تعیین الگویی برای برقراری رابطه اجتماعی و اقتصادی استقرار های اقماری دشت تهران با شهر ری پرداخته شده است. در پایان مکانیزم های تولید فرآوده های کشاورزی محصولات صنعتی و غیر کشاورزی در دشت مورد توجه قرار گرفته است و نحوه تجارت و مبادله کالا بین جوامع روستایی با جوامع شهری در دشت تهران مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: باستانشناسی، دشت تهران، دوران اسلامی، ری
  • محمدکاظم کهدویی، بشیر علوی صفحه 245
    فرامرزنامه یکی از منظومه های حماسی ایران است که به یکی از جریانات زندگی فرامرز، فرزند رستم، در هندوستان پرداخته و این منظومه که تقریبا1550 بیت دارد، توسط سراینده ای ناشناس، که احتمالا، از فرس آباد مرو بوده، در قرن پنجم سروده شده است و شرح جنگ آوری ها و دلاوری-های فرامرز را در هندوستان پیگیری می کند. سراینده فرامرزنامه، سعی بر این داشته که خود را پیرو فردوسی نشان دهد، و حتی خود را غلام فردوسی دانسته؛ ولی نتوانسته به اندازه فردوسی و شاهنامه تاثیر گذار باشد و نبردهای فرامرز، چون نبردهای پدرش اصلا جنبه ملی و پهلوانی ندارد و برای رهایی پادشاه هند از چنگ دشمنانش است؛ اما این منظومه به دلیل ساختار زبانی و فکری دلنشینش، شایسته بحث و بررسی است و در این پژوهش برآنیم که علاوه بر نشان دادن تفاوت های فرامرزنامه با شاهنامه، به بررسی ابعاد این منظومه بپردازیم.
    کلیدواژگان: فرامرزنامه، شاهنامه، حماسه، منظومه های حماسی
  • مهدی مرتضوی، ساره سلیمانی صفحه 269
    با ورود انسان به دوره نو سنگی و تغییر شیوه معیشت از جمع آوری و گرد آوری غذا به تولید غذا از طریق کشاورز ی و دامدار ی، آفرینش آثار هنر ی و نمادین در راستای تغییر شیوه معیشت تغییر می کند. شیوه معیشت کشاورز ی، وابستگی زیاد به زمین، بارور ی و حاصلخیز ی آن را در پی داشت و انسان عصر نوسنگی به دنبال پیدا کردن راه های مختلف برای استفاده و بهره وری بیشتر و مطمئن تر از زمین و رونق بیشتر کار کشاورز ی بود. اتفاقات طبیعی ای که معیشت او را دستخوش تغییر می کردند، غیرقابل پیش بینی و پیشگیری بودند و همواره وجود داشتند. بنابراین، انسان عصر نوسنگی تلاش می کرد تابه مدد باورها و آداب آیینی از مواهب زندگی برخوردار و از مضرات آن دوری جوید. در واقع، به دلیل وابستگی انسان دوره نو سنگی به محیط و طبیعت اطرافش همواره وی سعی می کرد تا به نوعی بر این عوامل طبیعی مسلط گردد. بنابراین، آفرینش پیکرک هاو سمبل ها جهت نیل به این منظور مورد توجه او قرار گرفت. آفرینش پیکرک های مونث و مبالغه در نمایش اندام های مربوط به بارور ی و زایش حکایت از این دارد که این پیکرک ها، به عنوان سمبل های حاصلخیز ی و باروری جهت تضمین و تامین معیشت کشاورزی و در امان ماندن از مخاطرات آن مورد استفاده قرار می گرفتند.
    کلیدواژگان: سمبل، پیکر ک، مونث، معیشت، نو سنگی، غرب ایران
  • فاطمه معین الدینی، مینا ایران فر صفحه 299
    فانتزی و فرایندهای آن در ادبیات یکی از مباحث نو و قابل بررسی در گستره ادبیات فارسی به خصوص آثاری است که در ارتباط تنگاتنگ با اسطوره ها و حماسه ها قرار دارند، از جمله مولفه های حیاتی در فضای وهم انگیز، فانتزی جادو و جادوگریست. این مقاله تلاشی است برای دستیابی به نقاط تشابه و تفاوت کاربرد این مولفه در دو متن حماسی گرشاسپ نامه و بهمن نامه و سعی دارد ابتدا تعریفی اجمالی از فانتزی ارائه کند، پس از آن، مشخصات گرشاسپ و بهمن در دو منظومه مذکور بررسی شود و در نهایت، با ذکر شواهد مربوط، به مقایسه بسامد کاربرد جادو در دو منظومه بپردازد.
    کلیدواژگان: فانتزی، اسطوره، جادو، گرشاسب، بهمن
  • بهزاد معینی سام، زینب خسروی * صفحه 319

    ایزدبانو در فرهنگ های مختلف باستانی دارای اهمیت فراوان است. کشف پیکرک های گلی الهه باروری از محوطه های مختلف باستانی دال بر این موضوع است. اناهیتا از ایزد بانوان کهن ایرانی است. درگاهان نامی از این ایزدبانو نیامده است، اما در اوستای متاخر، یشت پنجم متعلق به اردوی سورا اناهیتا است. گرچه اناهیتا ویژگی های مشابهی با ایزدبانوی هندی سرسوتی دارد، اما صفات اناهیتا در آبان یشت و هم چنین آثار برجای مانده چون تندیس های این ایزدبانو بازگوکننده تاثیر فراوان ایزدبانوی بابلی ایشتر در شکل گیری شخصیت اناهیتا در اساطیر ایرانی است. در این مقاله ویژگی های مشترک بین دو ایزد بانوی ایشتر و اناهیتا و تاثیر ایزدبانوی ایشتر بر شخصیت اناهیتا براساس منابع اساطیری، تاریخی و باستان شناسی بررسی شده است.

    کلیدواژگان: اناهیتا، ایشتر، ایزدبانو
|
  • Parsa Arbab Page 1
    This paper explored the conquest of the city of Qazvin and its physical-spatial changes in the Islamic era (first century to the early sixth century AH). According to available sources, although the details of how Qazvin was conquered by the Muslim were not clear enough, it seemed that it was not achieved at once and easily. Afterwards, Qazvin was considered as one of the most important bounds of Islam especially threatened by Dylmyan. The Efforts of caliphate to gain special status for this city by mentioning some hadiths and narratives about its habitation and defense were probably for this reason. It seemed the first significant step relating to Qazvin was the development of two cities with castles named Musa Medina and Mobarakeh Medina at a distance of less than a thousand meter from the city at the time of Abbasid caliphs. Perhaps, a milestone of events and developments influencing Qazvin was the travel of Harun al-Rashid that led to building of the Jameh Mosque, taking action to develop the city, and making an effort to construct the city rampart for which some endowed properties (Waqf) were allocated. Since then, Qazvin was considered as a valid and great city and its boundaries were gradually formed and defined which was led to the development of the city between the third and the sixth centuries A.H (completion of the rampart). During Seljukian dynasty (fifth and sixth century AH), particularly due to the progress of Ismaili sect in the area of Alamut, Qazvin was taken into consideration by the Seljuk Sultans. Consequently, several buildings were constructed at that special time.
    Keywords: City of Qazvin, Islamic Era, Physical Spatial Developments, Conquest, Bound
  • Mohammad Afrough Page 25
    History of Iran all over the Islamic period before the rullling of the Safavid dynasty, and for a short period in the time of Buwayhid dynasty didn’t experience a Shiite government. In fact, it can be said that after nine centuries since the arrival of Islam in Iran and the ruling of the Safavid, the revival of national identity and traditional values as well as Shi’a ruling and its association with Sufism and politics could be observed. The relationship between the Shiite and Iranian culture was very strong. During the Safavid, religion had an important role in the study of culture and art. Actually, ideological changes and social developments in the Safavid era influenced art too. therefore, in addition to people, Shiite artists tried to reflect Shiite elements, thought, and their devotion to the family of the Prophet, and especially to Imam Ali (peace be upon him) as well as issues in their arts such as Quranic verses, the divine names, prophetic traditions and narratives, the ascension of the Prophet, Shia Declaration of Faith, the fourteen innocents, poems about praising of Imams, specially Imam Ali and the loyalty and devotion to Him, the loneliness, thirst and innocence of Imam Hossein (peace be upon him) in verse, in prose or in metallic symbols of Ashura. The important point is that the relationship between art and religious laws at the time of Safavid was well founded. Literature, architecture and art in this era all represented Shiite elements which were the features of this age. This paper tried to reveal the aforementioned concepts and elements of the Shiite Safavid period with the approach to the art of carpet weaving, Persian painting (painting) and metal processing reflected in the art of this era.
    Keywords: Shiism, Safavid art, Carpet weaving, Painting, Metalwork
  • Naghmeh Behboodi, Akbar Kiani Page 53
    Many researchers associated with the monuments, and ancient documents consider inscriptions as documents which can help considerably to explore and review social, economic, political, cultural, and artistic situations, and consequently to recognize national identity of communities. It could also be documented to resolve past ambiguities of human societies. Inscriptions establish a lasting identity for the history and culture of human societies. This paper was aimed at paving the way for achieving more comprehensive understanding of Islamic-national identity of Iranian during Ilkhani era by reading and reviewing the decorative Kofi and Sols inscriptions in the tomb monument Pirbakran. The method of this research was descriptive and analytical based on library, document and field studies of inscriptions on the tomb Pirbakran, 30 kilometers southwest of Isfahan. After a brief introduction of the building, the history of its construction, and the location of the Pirbakran tomb inscriptions were marked in its architecture map. Then by using imaging instruments (from 2006 to 2011), some examples of inscriptions were read and recorded. The results of this study revealed that "Pirbakran tomb inscriptions" contained extremely valuable concepts and contents which should be considered further as a valid cultural heritage to protect and develop the Iranian Islamic identity.
    Keywords: National Identity, Cultural Heritage, Kofi, Sols Inscriptions, Ilkhanian, Pirbakran Tomb monument
  • Nazanin Tamari Page 71
    According to historical sources, Āzarbāyjān was considerd as a significant military base because of bordering the Christians Armenian (in the north) and Romans (in the west). It was also supposed as an important sanctuary because of the Āzargušnasp fire temple in Takht-e-Soleymān (ancient šīz) from the beginning of the Sasanian period. Takht-e-Soleymān is one of the favorite and considerable archaeological sites for archeologists which is in the northeast of Tekab and in the south of Urmia Lake with architectural relics from Sasanian and Achaemenid eras. Indeed, it is the biggest religious and political establishment of the late Sasanian period which has been explored and excavated. The ruins of Āzargušnasp fire temple are in an oval fortification with great gates related to Sasanian period and also Islamic periods.In the German and Swedish archaeologists’ excavations of Takht-e-Soleymān, great number of seal and clay sealing (a picture which is drown by seal on clay) were discovered from the late Sasanian period which have clarified the official status of that era, especially the name of the workers and high-ranking officials of that region, and even the type of the rank they held. This helps us increase our knowledge about the collections of names of that period. In addition, through ideogram pictures, the people’s beliefs in that time can be clarified. The discovery of the seal on which is the name of Āzargušnasp is an evidence to prove the name of Āzargušnasp for Takht-e-Soleymān. Finding the names of some mints on some coins of that period is the consequence of this great discovery.
    Keywords: Āzarbāyjān, Āzargušnasp, clay sealing, Takht, e, Soleymān, Sasanians
  • Sayed Hashem Hoseini Page 93
    Cultural, historical, and National identity are amongst the most significant factors of national identity that make societies and nations different from each other. Archaeology as one of the branches of anthropology can have an important role in amplifying national identity of the modern societies. Moreover, one of the most important subjects related to all factors of national identity from different sides is relics of a distinct nation with a special language, history and geography that represent the amount of talent and effort of the past generation and also reveal the long history of tendency toward socialization and national identity. Accordingly, archaeology with its social, cultural, political, and historical aspects is related with national identity. Having an old record of history, civilization, and culture, Iran as an ancient country, can enjoy its benefits in the development of national identity with the help of archeology. This paper was aimed at proving the fact that archaeology could amplify the political unity, national solidarity, and self-esteem as well as expanding the tourism to develop the economy of the country in several ways and thereby help increase the national identity in Iran.
    Keywords: archaeology, relics, Iranian culture, national Solidarity, national identity
  • Mojtaba Damavandi, Yaser Farashahi Nejad Page 111
    Some parts of the story of “Siavash” in Shahnameh is similar to the story of “Lion and Cow” specially that part in which the Iranian prince arrived at Turan and then was killed by Garsivaz (Afrasiab’s brother). It is worth mentioning that the root of the story of Siavash is known to be related to the myth of Ishtar and Tamuz of Mesopotamian’s myths which is just related to the first parts of the story and was not included in this article. As it could be seen in the following, the scenes and dialogues of the story proceeded similarly but the differences such as symbolic characters in Kelileh va Demneh in comparison with Shahnameh could be studied. Therefore, it was not unusual to look for this part of the story of Siavash in the aforementioned story of Kelileh va Demneh. However, it was possible that these two stories were rooted in another older story. In this paper at first the roots of the stories were analyzed to have a precise comparison of them. After that the scenes, dialogues, and different characters of these two were compared and finally, the difference between the two stories were emphasized.
    Keywords: Siavash story, Lion, cow story, Kelileh va Demneh, Shahnameh, Comparison, Analysis
  • Mahdi Zamanian, Masoud Rashidi Nezhad Page 131
    This article was aimed at investigating a newly found inscription of the Hajmad farm in the Morad Beyk valley of Hamadan which was written in Pahlavi script. The script of this inscription like the other Pahlavi Inscriptions of the kind (grave stones) belonged to the late Sassanian period and early Islamic period in Iran. The point that made this inscription distinguished from the other new Pahlavi inscriptions was the effect of the official Persian dialect (Farsi Dari) on the Pahlavi language and script used in this inscription. This fact gave this Pahlavi inscription a special significance from the linguistic evolution point of view.
    Keywords: Pahlavi inscription, Farsi Dari, Grave, Hajmad farm in the Morad Beyk valley of Hamadan
  • Aboutaleb Soltanian Page 145
    Beyond all doubts, one of the principle goals of Islam from the very beginning was to administer justice. To achieve this goal, the primary foundation of an organization called tribunal court was established in the Islamic government and was evolved by the development of the Islamic civilization. Various institutions came into existence since the beginning of Islamic Era; a tribunal court is one of those that its structure, use, theoretical considerations, and changes during evolution seem not to be investigated appropriately.The prime purpose of the present study was to investigate its quantitative and qualitative changes in the earlier centuries of Islam and to analyze every part of this organization separately and precisely.
    Keywords: Judiciary courts, Ranks of judges, Judge's livelihood, Judgment, Trial
  • Taghi Tavousi Page 169
    "Yakhchal" is a word meaning the pit in which the ice was stored. Not only was the design of "adobe Yakhchal" compatible with local climate, but also was a significant innovation which, by providing the ice during the cold period and storing it up to the climax of the warm period of the year, the climatic parameters and factors were to serve it as well. "Yakh chal" was formed under the influence of climate. Having cold winter with freezing temperature and hot summer is one of the climatic features of Iran Plateau. This feature accounted for making ice in winter and its consumption in summer. In this study, the architecture of "Yakhchal" was investigated in two separate sections: "ice making workshop" and "icebox". The first section was an open area designed for water freezing. The place of "ice making workshop" comprised two structures namely "Shadow wall" and "Land freezing". The second section, which was a roofed building, included two structures: "pit" and "Dome". The design of "Yakhchal" Was formed based on climatic conditions to control the sunlight angle and heat flux between the surface of the earth and atmosphere in microclimate scale. The design, with intensified winter freezing conditions and vertical angle adjustment of sun exposure in warm period of the year, contributed to microclimate change of "ice making workshop" and interior space of "icebox".
    Keywords: Climate, Adobe Yakhchal, Icebox, Traditional architecture
  • Dariush Kazemi, Parvin Ravanbakhsh Page 193
    Wind in the epic of Shahname Ferdowsi has two roles and uses and it can be “evil” or “divine”. Evil winds in Shahname events are blowing against light, luminescence, innocence, and divine forces. Sometimes, these winds are the instruments of the evil which has been sent to Iranians with the sorcery of the enemies, and sometimes, enemies or demons disguise themselves as wind to deceive or hurt the heroes. The sudden and fast blowing winds are barriers on army’s advance. Occasionaly, they appear as icy and chilly winds which evil consequences are death and disease. The form and use of the evil winds in Shahname are similar to the devastating winds of the Iranian and other nations’ myths.
    Keywords: Myth, Evil wind, Shahname, Role
  • Robin Coningham, Firuz Mahjur, Hasan Fazeli, Hosein Sedighian, Satar Khaledian Page 217

    This paper was a report of the preliminary results of archaeological investigations of the settlement pattern of the Islamic period of the Tehran Plain which was trying to analyze the overall shape of the settlement of this plain as the most important center of social, historical and cultural change during different historical periods with emphasis on historical sources. Moreover, the vicissitudes of the city of Rey and its villages related to human factors such as political and religious disagreements or natural phenomena such as earthquake or drought were considered In addition, the relation between settlement patterns and economic and social interactions of the residents of the Tehran plain, from the archaeological perspective was clarified and consequently the pattern for social and economic relations of satellite suburbs of Tehran Plain with Rey was established. Finally, the mechanism of producing agricultural and industrial products in the Plain was considered and the way of trading and exchange of goods between rural and urban communities in Tehran Plain were studied.

    Keywords: Tehran Plain, Islamic period, Ray, Archaeology
  • Mohammad Kahzem Kahdouei, Bashire Alavi Page 245
    Faramarznameh is one of the Iranian epical poems which is about Rostam's son called Faramarz whose story happened in India. The poem is composed of 1550 verses written by an anonymous poet probably from Fors Abad, Marv in the 5th century to narrate the quarrelsome and bravery of Faramerz. The poet considers himself as a sincere follower of Ferdowsi; however, Faramarznameh is not as impressive as Shahnameh. Faramarz’ fight like his father’s doesn’t have any national or heroic aspects and it was just for the rescue of the Indian king from his enemies. Nevertheless, this epical poem deserves its merits to be studied owing to its beautiful language and various thought patterns. The researchers tried to compare the different parts of Faramarznameh with Shahnameh and showed the various poetic dimensions of both works.
    Keywords: Faramarznameh, Shahnameh, Epic, Epical poems
  • Mehdi Mortazavi, Sareh Soleimani Page 269
    With the entrance of human into the neo-lithic era and the change in a means of livelihood from food gathering to food production through farming, the creation of artistic and symbolic works developed too. The consequence of a farming as a source of livelihood and the dependence of the man to the lands was fertility of the lands. The neo-lithic man was trying to find different ways to use and benefit more from the land and consequently develop the farming. Natural phenomena that affected his life seemed to be unpredictable, unpreventable and everlasting. Therefore, the neo-lithic human tried to enjoy the blessing of life and avoid its agonies with the help of his beliefs and ceremonies. In fact, being dependent to the surrounding environment and nature, the neo-lithic man always attempted to dominate the natural factors. Thus, creation of symbols and statuette were considered to achieve this goal. The creation of the female statuettes and exaggeration in presenting their fertility organs revealed the fact that these statuettes were used as symbols of reproductively and fertility to guarantee the products of farming and keep it safe against vagaries.
    Keywords: Symbol, Statuettes, Female, a Means of livelihood, Neo, lithic, West of Iran
  • Fatemeh Moinaddini, Mina Iranfar Page 299
    Fantasy and its dimensions in literature is one of the new objects of study in the area of Persian literature especially those works which are closely related to epics and myths. Fantasy of sorcery and witchcraft are of vital features of scary atmosphere. In this article, the similar and different use of this feature was attempted to be achieved in the two epics of Garshasb-nameh and Bahman-nameh. At first, a brief introduction about fantasy was tried to be given. Afterwards, the characteristic of Garshasb and Bahman in these two epic were analyzed. Finally, by giving some related evidence, the frequency of the use of sorcery was compared in these two collections.
    Keywords: Fantasy, Myth, Sorcery, Garshasb, Bahman
  • Behzad Moeini Sam, Zeynab Khosravi Page 319

    Goddess is of great significance in various ancient cultures. The discovery of the Mud statuettes of the fertility goddess from different ancient areas denotes this subject. Anāhitā is one of the oldest Iranian goddess. The name of this goddess isnt in Gāhān but in late Avesta, the fifth Yašt belongs to Arədī Sūrā Anāhitā. Though Anāhitā has similar characteristics with Sarasvati, the Hindu goddess of wisdom, her characteristics in Ābān Yašt as well as relics such as her statues shows the great influence of Babylonian goddess, Ištar on characterization of Anāhitā in the Iranian mythologies. In this paper, according to mythological, historical and archaeological resources, similar characteristics between Anāhitā and Ištar and the influence of Ištar on the characteristics of Anāhitā were studied.

    Keywords: Anāhitā Ištar, Goddess