فهرست مطالب

مطالعات ایرانی - پیاپی 21 (بهار 1391)

مجله مطالعات ایرانی
پیاپی 21 (بهار 1391)

  • 302 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/08/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمدرضا صرفی صفحه 0
  • گلشن اسماعیل پور صفحه 1
    همزمان با پیدا شدن دست نویس های مانوی از واحه تورفان چین، کشف رمز و خوانش آن ها آغاز شد و پس از گذشت یک قرن،این تلاش بی وقفه ادامه دارد.اما پرداختن به بعد هنری این دست نویس های ارزشمند اهمیت ویژه ای دارد؛زیرا هنر مانوی در فرهنگ ایران نیرویی پویا و زنده بوده و این پویایی از آنجا نشات می گیرد که در این هنر،ایمان مذهبی عمیقی نهفته است.از سویی دیگر،مانویت ارتباط نزدیکی با سایر فرهنگ ها پیدا کرده بود و همین تاثیر پایا،اهمیت خاصی به هنرهای مانوی در تاریخ هنر ایران بخشید.در مقاله حاضر یکی از نگاره های جدید و منتشر نشده مانوی مورد بررسی قرار گرفته است.این نگاره یکی از قطعات مانوی متعلق به مجموعه متون تورفان در برلین است.نگارنده تلاش کرده است تا ضمن معرفی این قطعه جدید،اسلوب نگارگری به کار رفته در آن را تحلیل کند و آن را با دیگر نگاره های مانوی که سالمتر مانده اند،مورد مقایسه قرار دهد.
    کلیدواژگان: هنر، اسلوب نگارگری، نگاره های مانوی، قطعات مکشوف در تورفان
  • مژگان اسماعیلی صفحه 11
    با ظهور اسلام،اعراب موفق به نفوذ در کشورهای متمدن و غنی شدند و تحت تاثیر فرهنگ و تمدن آن ها حکومت ساده اسلامی را به یک امپراطوری عظیم تبدیل کردند.شیوه حکومت ساسانیان الگوی مناسبی برای دولت اسلامی بود.تشکیلات اداری ابتدایی و اولیه توسط ایرانیان تاسیس و در عصر عباسیان به اوج رسید و به سازه ای منسجم و منظم تبدیل شد.توسعه دیوان ها موجب ایجاد طبقات و مناصب جدید شد.از همان صدر اسلام با توجه به تاکید قرآن مجید و سخنان پیامبر گرامی اسلام،امر کتابت مورد توجه قرار گرفت و طبقه کتاب به بالاترین مرتبه اهمیت رسید و جزیی از ارکان مهم دولت به شمار آمد.
    با ترجمه دیوان ها به زبان عربی بر نفوذ دبیران افزوده شد.در آغاز اسلام خلفا شخص معتمدی را به عنوان «کاتب» یا «مشیر» برمی گزیدند،وی که از دانش و بلاغت ادبی کافی برخوردار بود،دستورهای وی را می نگاشت.آشنایی اعراب با قرآن مجید موجب بلاغت در انشا و زبان عرب شد.اقتباس از خط سریانی ها و نبطی ها منجر به اخذ خط کوفی با قلم های متفاوت شد.مطالب بر روی پوست های چرم معروف به «رق» نگاشته می شد و به صورت طومار نگهداری می شد.
    نگارش نامه ها نیز از مقررات خاصی برخوردار بود،بعد از نام خدا،با عبارت اما بعد... نام خلیفه مقدم بر هر نامی نوشته می شد و بعد از آوردن دعا و القاب،مضمون نامه آورده می شد.برای تایید مطالب نامه،از مهر و توقیع استفاده می شد که یکی از علایم خلافت نیز بود.از آغاز اسلام هر کدام از خلفا سجع مهر مخصوص داشتند که متضمن نام و لقب ایشان و یا عبارتی در ستایش خداوند بود.
    کلیدواژگان: اسلام، کتابت، کتاب، قرون اولیه هجری، دیوان، توقیع، مهر
  • معصومه باقری حسن کیاده، مسعود رضایی صفحه 27
    «شاه- شکارچی» یکی از خصایص ایدئولوژیکی سلطنت هخامنشی است. شاه -شکارچی -راهبر، نخستین فرد در مبارزه و جنگ به حساب می آمد و شکار و شکارگاه نیز عرصه ممتازی برای اثبات دلاوری شاه بزرگ بود و پارسیانی که مدعی شاهی بودند،از جمله کورش جوان (برادر اردشیر دوم)،در میان تمامی صفاتی که ادعاهایشان را توجیه می کرد،شایستگی شان در نبرد (مشق جنگ، کمانکشی، نیزه اندازی)،و نیز عشق به شکار قرار داشت و ستایش ها را پیوسته به سوی خود جلب می کردند و بدین وسیله،قصد داشتند به داعیه سلطنت خود از حیث دارا بودن خصایص ایدئولوژیکی سلطنت هخامنشی مشروعیت بخشند.
    در این مقاله، کوشش بر آن است تا به جایگاه شکار از لحاظ ایدئولوژیک در نزد هخامنشیان پرداخته شود و جنبه های آن از نظر تعلیم و تربیت و خصایص شاهی بررسی گردد.
    کلیدواژگان: هخامنشیان، شکار، ایدئولوژی، جنگ، ورزش، آموزش وپرورش، شاه، شکارچی، مشروعیت سلطنتی
  • احسان چنگیزی صفحه 43
    دادستان مینوی خرد متنی به زبان فارسی میانه،مشتمل بر 63 فصل و در شمار اندرزنامه هاست. در قرن 14 میلادی «نریوسنگ» آن را به زبان سنسکریت ترجمه کرده است.ترجمه نریوسنگ ترجمه ای لفظ به لفظ است و بدون مطالعه متن فارسی میانه قابل درک نیست و زبان آن ویژگی هایی دارد که آن را از سنسکریت کلاسیک متمایز و به زبان های ایرانی نزدیک می سازد. مینوی خرد سرشار از نام ایزدان و شخصیت های اساطیری است. مترجم این نام ها را به شیوه های مختلفی ترجمه کرده که در این مقاله بررسی می شوند.
    کلیدواژگان: سنسکریت، فارسی میانه، واج نویسی، قیاس
  • امیر حسین چیت سازیان، محمد رحیمی صفحه 69
    تحولات مختلف اجتماعی و سیاسی دوره قاجار،باعث ایجاد بستر جدیدی در عرصه هنر ایران شد.این هنر در عصری ظهور کرد و توسعه یافت که نه تنها در ایران،بلکه عمده کشورهای دیگر جهان نیز دست خوش موج عظیمی از تحولات اجتماعی،سیاسی، قتصادی،صنعتی،فرهنگی و هنری شدند.تحولاتی که از یک طرف،سن،ت های فرهنگی و هنری بخش عظیمی از ملل جهان را تهدید کرده و یا به چالش کشانید و از طرف دیگر،واکنش های متفاوتی را در حوزه های فرهنگی مختلف موجب شد.نقاشی ایران که عموما با مفاهیمی فرا واقعی و عرفانی و... همراه بود؛در دوره قاجار،این ویژگی خود را به یکباره از دست می دهد و مضامینی این جهانی و ناسوتی جای آن ها را می گیرد.در این پژوهش،به تحلیل توصیفی بر اساس اسناد تاریخی که به دلایل شکل گیری پیکره نگاری و عوامل موثر بر آن توجه شده و خصوصیات و ارزش های آن در زمان حکومت قاجار مورد پرداخته شده است. نقاشی ها و تصاویر دوران قاجار از نظر اهمیت و نقش سیاسی،اجتماعی آن ها مورد بررسی واقع شده اند. برای ارزیابی از تصویرگری دوره قاجار،به چگونگی بهره جویی از تصویر برای تثبیت اقتدار پادشاهی در دوران قاجاریه،پرداخته شده است،سپس در بخش دیگر،به نقش مبتکرانه ای که فرمانروایان قاجار از تصویرگری برای رواج اعتقادات و آیین های درباری بهره جستند، اختصاص یافته است.تشریک مساعی و ارتباطات فرهنگ ایرانی با اروپا و تاثیر و تاثرات آن بر نقاشی این دوره نیز بخشی از این پژوهش است.این تحقیق تلاش داشته که ابعاد جدیدی از هنر این دوره را با توجه به تحولات سیاسی و اجتماعی معرفی نماید.
    کلیدواژگان: پیکره نگاری، نقاشی قاجار، نقش برجسته های قاجار، فتحعلی شاه قاجار، شرایط سیاسی
  • ابوالقاسم دادور، شریفه سلطانی شریف آبادی صفحه 91
    این مقاله به مطالعه تاثیر التقاط فرهنگی در پیکره نگاری هخامنشی و قاجار می پردازد. هنر، فعلی انسانی است و انسان محصور در مجموعه روابطی با محیط پیرامون که بر نحوه تولید و بروز افعال وی که هنر نیز یکی از آن هاست،تاثیر می گذارد.دو برهه هخامنشی و قاجار از دوره هایی است که روابط با سایر کشورها بسیار بوده است. هنر هخامنشی به عنوان هنری تالیفی، التقاطی است که با وجود تمامی تاثیرات سرانجام هویتی مستقل و والا یافت؛حال آنکه هنر دوره قاجار در برخورد و کشمکش بسیار با پذیرش التقاط یا رد آن مواجه بود و نتیجه حاصل،نه التقاطی در جهت صحیح و نه پایبندی به سنت های خودی بود.
    در ابتدا تاریخچه و هنر پیکره نگاری هخامنشی با تکیه بر روابط با سایر فرهنگ ها بررسی و پس از آن دوره قاجار،با توجه به اوضاع حاکم بر آن با تکیه بر روابط با سایر فرهنگ ها پرداخته می شود و در انتها هنر آن و نوع تاثیر پذیری اش از عناصر خارجی تعریف خواهد شد، پس از آن با مقایسه تطبیقی بین اوضاع و هنر هخامنشی و قاجار سعی بر بررسی روند التقاط های هنری دو دوره شده است.
    تلاش بر این بوده است تا با بررسی شرایط حاکم بر این ادوار،نوع التقاط فرهنگی در دوره هایی که در معرض ورود فرهنگ های دیگر بوده است،بررسی گردد و با توجه به شرایط حاکم بر هر دوره و نوع مواجهه با سایر فرهنگ ها درباره هنر هر دوره نتیجه گیری شود.
    کلیدواژگان: سنکرتیسم، التقاط فرهنگی، التقاط هنری، هنر هخامنشی، هنر قاجار
  • محمدرضا راشد محصل، محمد بهنام فر، مریم زمانی پور صفحه 119
    این مقاله می کوشد کوه در فرهنگ باستانی ایران را به روش توصیفی و شیوه تحلیل محتوا،مورد بررسی قرار داده و باورهای اساطیری و افسانه های ایرانیان درباره کوه را تبیین و تحلیل کند و به آثار بزرگانی بپردازد که باورها و اعتقادات خود را با بهره بردن از این جلوه بی مانند هستی بیان داشته اند.
    کوه از نظر ایرانیان باستان اهمیت و اعتبار خاصی داشته و اغلب آیین ها و مراسم مذهبی آن ها در کوه ها برگزار می شده است.کوه برای آنان سر چشمه نور بوده و نقش جایگاه خدا یان و برگزیدگان را برای موجودات زمینی داشته است.از سویی دیگر،در پندار بعضی به دلیل بر افراشتگی،واسطه ای بین آدمیان وخدایان بوده است.اساسی ترین کارکرد اسطوره ای کوه ها بستر تقرب انسان به خدا یا خدایان بوده و جاذبه و کششی که بین انسان و خدا در اساطیر به چشم می خورد،برای به دست آوردن و در اختیار گرفتن این بستر مهم بوده است.
    کوه های افسانه ای و اساطیری نقش های مهمی در ارشاد و راهنمایی انسان ها دارند. برخی از این کوه ها سخنگو بوده اند و انسان های آزمند را با نکوهش به راه آورده اند و برخی دیگر مدفن بزرگان و عبادتگاه عابدان بوده است.بنا به اعتقادات مذهبی پیشینیان، بهشت جاودانی بر فراز کوه هاست و این باور مذهبی و اسطوره ای به شکل آیین دفن مردگان در قلل کوه ها تجسم یافته است. زندگی در کوه،نشان بریدن از تعلقات دنیایی و پیوستن به علایق آن جهانی است که نشانه خضوع و خشوع انسان در برابر خالق یکتاست.
    شاعران از این جلوه بی مانند برای بیان اندیشه های خویش بهره گرفته اند و به تناسب وسعت اندیشه و دانش فرهنگی خود،به توصیف آن پرداخته اند.شاعران در آثارشان معمولا از کوه هایی یاد می کنند که همه سر به فلک کشیده،بلند و دست نایافتنی هستند و توصیفات آنان غالبا تداعی کننده کوه های اسطوره ای نظیر: البرز،قاف و سبلان و... است که جایگاه تقرب انسان به خدایان به شمار می رفته اند و همچنین،جایگاه پارسایان و قهرمانان و مردان مقدسی بوده اند که در اوج توانایی و قدرت،برای رسیدن به جاودانگی و فره ایزدی در قلل کوه ها به خدا متوسل می شده اند و با قربانی ها و آیین های مذ هبی در پی رسیدن به تقرب الهی بوده اند.
    کلیدواژگان: کوه، ایران باستان، کوه های اسطوره ای، نماد شناسی ادب فارسی
  • مسعود روحانی، فاطمه قنبری کناری صفحه 147
    افسانه دهاک،مثال برجسته ای از دادو ستد افسانه ها و پیوندهای چند سوی هاساطیر، در گستره جهانی است. نمونه ای است تمام عیار،از دگرگونی و دگردیسی یک نمود اسطوره ای،با همه بنیادها و بن مایه های دیرینش.نمود و کارکرد پتیاره ای اهریمنی از ویشوه روپه،اژدهای سه سراسطوره های کهن آریایی در ریگ ودا، تا اژی دهاک سه کله سه پوزه شش چشم،در اوستا،و از آن تا ضحاک ماردوش خون خوار،در متن های پهلوی و فارسی نو.این افسانه،از منشا تا آن چه که در دو اثر دوران میانه؛مینوی خرد و روایت پهلوی،و از آن تا شاهنامه می بینیم دچار دگرگونی و تحولات بسیاری شده است که نگارندگان در این جستار بر آنند تا با استناد بر این متن ها و مقایسه میانشان، تمایزات و تشابهات اسطوره ای- حماسی شخصیت ضحاک را نشان دهند.
    کلیدواژگان: مینوی خرد، روایت پهلوی، شاهنامه، ضحاک، وجوه اسطوره ای و حماسی
  • حمیرا زمردی، شایسته سادات موسوی صفحه 165
    هدف مقاله حاضرآن است که نشان دهد «سودابه» درساخت کهن اساطیری اش یک مادر- خداست و وی دراصل افسانه «سودابه و سیاوش» مادراساطیری سیاوش بوده است ونه نامادری او.این شخصیت درطول هزاران سال دچار تغییر و تحولات بسیارشده ودرنهایت، به صورتی که اکنون درشاهنامه فردوسی می بینیم به روزگارمارسیده است.
    دراین مقاله به فرضیاتی که پیش ازاین درباره سودابه ارائه شده،پرداخته ایم و وجوه تشابه و تفاوت فرضیه خودراباآن هابیان کرده ایم.
    دراین پژوهش ازشیوهاسطوره شناسی تطبیقی سود جسته و شخصیت سودابه رابادیگراساطیر مشابهش درسایر ملل مطابقت داده ایم؛علاوه براین،دراثبات این فرضیه از موضوعات دیگری نیز سخن گفته ایم،ازجمله:مجهول بودن هویت مادر سیاوش درشاهنامه،ماهیت مادرسالارانه وغیرزردشتی داستان سیاوش و دو چهرگی سودابه درشاهنامه فردوسی.
    کلیدواژگان: سودابه، مادر - خدا (الهه آب و زمین)، سیاوش، خدای نباتی، مادرسالاری
  • بختیار سامه، علی اصغر شیرازی صفحه 181
    اولین تمدنی که در قلمرو امروزی ایران پا به عرصه وجود نهاد،تمدن عیلام بود که خوزستان کنونی،بخش هایی از لرستان،قسمت هایی از اصفهان، کرمان و در جنوب فارس و بوشهر را در بر می گرفت.این تمدن حدود 25 قرن به وسیله سلسله های مختلفی اداره گردید.از آن جا که نوعی سیاست فدرالی در قلمرو عیلام حکومت می کرد،لذا هر گاه در اثر درگیری های دائمی با همسایگان بین النهرینی قسمت جلگه ای دچار ضعف می شد، بخش کوهستانی با مرکزیت آنزان (ایذه فعلی)به حیات سیاسی خود ادامه می داد و باعث می شد تا سلسله ای جدید در جلگه با مرکزیت شوش قد علم کنند.در این مقاله پس از معرفی آثار هنری به جا مانده در بخش کوهستانی عیلامیان به استخراج برخی ویژگی های هنر ایران از میان خصوصیات سنگ نگاره های منطقه ایذه می پردازد. این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی بوده و به روش کتابخانه ای و میدانی اطلاعات آن جمع آوری شده است.
    کلیدواژگان: سنگ نگاره، عیلام، ایذه، زیبایی شناسی
  • محمدرضا صرفی، فاطمه طاهری صفحه 207
    پری از شخصیت هایی است که در اساطیر، حماسه،شعر و ادب فارسی حضور چشم گیری دارد.واژه پری از جمله واژه های پر بسامد مجموعه غزلیات بیدل دهلوی است.این واژه در لغت فارسی به معنای فرشته،جن،همزاد و زیبا رو به کار می رود.در بررسی اسطوره پری به وجود دو شخصیت کاملا متمایز از «پری» پی می بریم.پری در ادبیات اوستایی دارای شخصیتی بد و زشت و اهریمنی است، اما آنچه از ادبیات فارسی دری بر می آید،پری نه تنها موجودی زشت و اهریمنی نیست، بلکه مظهر زیبایی است و به صورت زن اثیری جلوه گر می شود وحتی گاهی در مقابل موجود اهریمنی قرار می گیرد.در ادبیات فارسی پری مظهر کمال، لطافت و زیبایی و مشبه به جمال،تصور شده است و گاه سیمایی همچون فرشتگان یافته است.
    کلیدواژگان: پری، بیدل دهلوی، غزلیات، فرهنگ عامه
  • فاطمه مدرسی، نسرین سیفی صفحه 223
    قلعه دخترها ابنیه پررمز و راز تاریخی ای هستند که در گوشه و کنار این سرزمین مقدس بر بلندای کوه ها و تپه ها به آرامی خفته اند.بیشتر این قلعه ها در روزگاری که ایران باستان مراحل گذار از زن محوری به دوره مردسالاری را پشت سر می گذاشته است،ساخته شده اند و این مسئله فرضیه های بسیاری را در مورد نوع کاربرد و علل تسمیه آن ها به«قلعه دختر»پدید آورده است.این پژوهش برآن است تا به معرفی قلعه دخترها در سراسر ایران و نیز سایرکشورها پرداخته و سپس،به بررسی افسانه هایی که پیرامون این قلعه ها وجود دارد بپردازد.
    کلیدواژگان: قلعه دختر، پرستشگاه، قلعه های نظامی، افسانه ها
  • سید سعید رضا منتظری صفحه 247
    یکی از مسایلی که باعث مطرح شدن یک کشور در عرصه های خارجی می شود، داشتن روابط خارجی درست و مناسب با دیگر کشورهاست که بیانگر سیاست خارجی آن کشور و سردمداران آن است.بنابراین،موضوعی بسیار مهم و استراتژیک در طول تاریخ بوده است. همواره پیشینیان ما کوشیده اند تا به این امر دست یابند و بتوانند با سیاستی که به کار می بندند،روابط دوستانه و صلح طلبانه را با دیگر کشورها داشته باشند.
    یکی از امپراتوری های پرقدرت جهان و هم چنین باشکوه ایران عصرهخامنشی بوده، آنان در سال 550ق.م با شکست ماد به دست کورش بر اریکه قدرت ایران نشستند. از همان ابتدا سیاست آن ها،سیاست تسامح و تساهل بود؛ تمام پادشاهان هخامنشی کم و بیش چنین سیاستی را اجرا کردند و توانستند دولت هخامنشی را با آن گستردگی که از شرق تا دره رود سند و از غرب تا یونان را تصرف کرده بود، به راحتی اداره کنند ودر قبال اقوام مختلف با فرهنگ وزبان های متفاوت پاسخگو باشند.البته در دوره ای نیز آن ها به سیاست تفرقه بیانداز و حکومت کن روی آوردندکه بنابر مقتضیات زمان بود و آن ها در این امر نیز موفق بودند.مقاله حاضر به شرح چگونگی روابط خارجی هخامنشیان وهم چنین چگونگی به کار گیری سیاست تسامح و تساهل در قبال دیگر کشورها می پردازد.
    کلیدواژگان: هخامنشیان، کورش، داریوش، تسامح و تساهل، روابط خارجی
  • مریم نعمت طاوسی صفحه 271
    ایران از دیرباز گرفتار خشکسالی بوده است،چنان که داریوش در کتیبه خود در تخت جمشیدPd Dبند3)از اهورامزدا می خواهد که ایران را در برابر خشکسالی و دروغ محافظت کند.از این رو،دور از انتظار نیست که آیین های باران خواهی از دیرباز در ایران رواج داشته باشد؛همچنان که برپایه گزارش های ثبت شده تا پنجاه سال پیش، آیین باران خواهی در بسیاری از مناطق ایران،به گاه خشکسالی برپا می شدند و در بسیاری از این مناطق،هنوز هم برپا می شوند.از نظر ساختاری کردارهایی که در آیین های باران خواهی انجام می شود،عبارتند از ساخت عروسک یا برگزیدن شخصی و انتساب هویتی نمادین برای او، دسته روی،ریختن آب،خواندن نیایش و آواز درخواست باران،گرفتن هدیه از اهالی،پختن نان یا آش،نشاندار کردن نان یا خوراکی ای دیگر،زدن کسی که نشانه در سهم او پیدا می شود تا پیدا شدن یک ضامن وانجام برخی کردارهای آیینی دیگر بنا به موقعیت جغرافیایی. در نگاهی فراگیر،در مناطق گوناگون ایران آیین ها از دو الگو پیروی می کنند:الگویی که ساخت عروسک و دسته روی همراه عروسک یا مترسک در کانون آیین قرار می دهد؛ و الگویی که تاکید برتهیه خوراکی و نشاندار کردن آن دارد.به هر رو کردارهای هر الگو اشارتی نمادین به باوری کهن و اسطوره ای و طرح افکنی جادویی را به دنبال دارد که بدان واسطه برپاکنندگان برآنند تا طبیعت را به نزول باران وادارند.
    کلیدواژگان: عروس باران، دسته روی آیینی، کوسه، نشاندار کردن خوراکی، باور اسطوره ای، آواز باران
|
  • Golshan Ismail Pour Page 1
    Along with finding the Manichaean fragments from Turfan Region in China, decoding and reading these fragments were began and after passing more than a century, still this attempt has been continued. Attention to the artistic dimension of these valuable fragments has great significance because Manichaean art has had dynamic power in Iranian culture which has been developed from deep religious faith. On the other hand, Manichaean found intimate relation with other cultures and this long lasting influence has given the Manichaean arts in art history of Iran special significance.This paper was aimed at studying one of the new and unpublished Manichaean paintings. This painting was one of the Manichaean fragments belonged to the Turfan text collection in Berlin. In this research it was tried to introduce and analyze the applied painting style in this new fragment. After that, it was compared with those Manichaean paintings which were in a better condition.
    Keywords: Art, Painting Style, Manichaean Paintings, Fragments discovered in Turfan
  • Mozhgan Esmaili Page 11
    With the advent of Islam, the Arabs of Arabia spread their influence in the civilized and rich countries and under their influence expanded the simple Islamic government into a great empire. The Sassanid state was a good model for the Islamic state so the early administrative system was established by the Iranians and then during the Abbasid era reached its apogee. In the light of the Prophet’s sayings and the Quran, writing became an important component of the Islamic state. With the translation of divans, the influence of the scribes and secretaries increased. In the early years of Islam, the caliphs used to appoint a person as a scribe or a secretary, who was well versed in literature and used to write his decrees and commands. The acquaintance of the Arabs with the Quran helped them acquire eloquence and fluency in composition and Arabic language. They invented the Kufi script with different fonts. They used to write on the skin and keep them in the form of rolls. The present paper was an attempt to explain book and letter writing in the early years of the advent of Islam. Attempts were made in this paper to explain book, letter writing, signs of authenticity of a letter and other features of writing during the time of Prophet of Islam.
    Keywords: Islam, writing, early hegira centuries, divan, seal, sealed, signed letter
  • Masoomeh Bagheri Hasan Kiadeh, Masood Rezayi Page 27
    “Hunter King" is one of the ideological features of the Achaemenid dynasty. King, as a hunter and guide is considered as the first person in combat. Consequently, hunting and war were a proper place in which the great king’ valor could be proved. Persians who laid claim to the crown such as the young Cyrus (brother Artaxerxes II) had competence in battle, and the love of hunting among all their characteristics that would justify it so they were always praised. Therefore, they intended to legitimize their claim on the throne as having the ideological features of the Achaemenid dynasty. In this research, it was tried to consider the position of hunting for Achaemenids in terms of ideology and analyze its educational aspects and royal features.
    Keywords: Achaemenids, Hunting, Ideology, War, Exercise, Education, Hunter king, Royal Legitimacy
  • Ehsan Changizi Page 43
    “Dādestān ī Mēnōg ī Xrad” is a text in Middle Persian and contains sixty-three chapters. This book belongs to the genre of advice literature. Nēryōsang translated it into Sanskrit in the 14th century. Nēryōsang’s Sanskrit is a word-for-word translation and cannot be understood without referring to the Middle Persian text; its characteristics differentiate it from Classical Sanskrit and make it similar to Iranian Languages. It is full of mythological figures and names of the deities. Its translator translated the names in different ways which were discussed in this article.
    Keywords: Sanskrit, Middle Persian, Phonetic Transcription, Analogy
  • Amir Hossein Chitsazian, Mohammad Rahimi Page 69
    Different social and political developments of Qajar period made a new area in the realm of Iranian art. This art emerged and developed in the era in which not only Iran but also other countries were undergoing great social, political, economic, industrial, artistic and cultural changes. On one hand, these Developments and changes threatened and challenged the artistic and cultural traditions of large part of nations and on the other hand provoked different reactions in various cultural areas. Iranian paintings, which were often accompanied by surrealistic and mystical concepts, suddenly lost their content in the Qajar period and were replaced by worldly and realistic concepts. In this research, it was tried to descriptively analyze historical documents which considered the reasons of creating iconography and factors influencing it and also study its characteristics and values at the time of the Qajar ruling. Qajar paintings and illustrations were studied based on their importance as well as their social and political role. To evaluate Qajar painting, it was tried to analyze how the paintings were applied to approve the power of the king during the Qajar monarchy. Thereafter, the other part of this paper was dedicated to the role of the Qajar kings in expressing their beliefs and rituals by taking advantage of the paintings. Iranian cultural and cooperative relation with Europe and its impact on the painting were also another part of this research. This paper was also aimed at introducing new aspects of the art of this era considering its political and social changes.
    Keywords: Iconography, Qajar painting, Qajarf reliefs, Fath Ali Shah Qajar, Political situation
  • Abolghasem Dadvar, Sharifeh Soltani Sharif Abadi Page 91
    Achaemenid and Qajar have been two historical periods in Iran when there were lots of relations with other countries and cultures. Considering these explanations, one can say that although the art in the Achaemenid period is fairly eclectic and influenced by others, it gained independent and strong identity in the end. While what happened to Qajar community was that some parts of the community changed, but in some cases they remained like before. The result was returning to past traditions as well as getting along with the achievements of West Art but none of them were complete and correct. This paper studied the influence of cultural eclecticism and its impact on the iconography of Achaemenid and that of Qajar periods.At first History and iconography art of Achaemenid were analyzed based on the relationships with other cultures, and then the Qajar period was reviewed according to its governing conditions and relationships with other cultures, and finally its art and how it was affected by foreign elements was defined, then by comparing the situations and art of the Achaemenid with that of Qajar, it was tried to analyze the eclectic trend in those two periods.
    Keywords: Syncretism, Culturally Eclecticism, Eclectic Art, Art of the Achaemenid, Qajar Art, Iconography
  • Mohammad Reza Rashed Mohassel, Mohammad Behnamfar, Maryam Zamanipour Page 119
    In this essay, it was tried to analyze Mountain in Persian ancient culture in a descriptive and content analyzing manner. It was also attempted to explain and analyze Iranian's mythical and legendary beliefs about mountain as well as considering the works of famous people who stated their beliefs and values by using this unique manifestation of life.A mountain according to ancient Iranian's point of view had special importance and credit so it was used as a place to do most of customs and ceremonies. Mountain for them was a source of light as well as a place for Gods and messengers. On the other hand, because of its elevation, some people considered it as an intermediary between people and Gods. The basic legendary use of mountains was that it was a place for human to approach God or Gods. Therefore, the attraction between human and God, as could be seen in legends, was for obtaining and controlling this important situation.Legendary mountains had important roles in leading people. Some of these mountains could speak and guided greedy people to the right path by blaming them. Others were shrines and places of worship for worshipers of God. According to religious beliefs eternal paradise was upon mountains and this legendary and religious belief manifested itself into the form of burying dead people upon the mountain. Life in the mountain showed separation from worldly concerns and connection to the concerns of another world, which showed human respect toward the unique creator.The poets have used this unique manifestation to state their thoughts and have described it according to the extent of their thoughts and cultural learning. They usually mention sky-high mountains that all are unavailable and high in their works. Thus, their descriptions reminisce about legendary mountains such as: the Elburz, Ghaff, and Sabalan.These mountains were considered as places to approach Gods and a place for good-doers, heroes and the saint who were very powerful but for obtaining immortality and glory of God, they sought help from God at mountain's peaks and by sacrificing and holding religious ceremonies, they have tried to approach God.
    Keywords: Mountain, Ancient Persia, Mythological Mountains, Symbology in Persian Literature
  • Masood Rohani, Fatemeh Ghambari Kenari Page 147
    Dahak myth is a significant example of intercourse of myths and multi directional bonds of mythology all over the world. It's a perfect case of transformation and deformation of mythical appearance with all its ancient foundations. An appearance and function of devilish shrews from Vishove Rope, an Aryaee ancient myths about a three head dragon in Rigvoda, to three- head, three- snout, and six-eye dragon in Avesta, and from that to Zahak in Pahlavi and novel Farsi contexts. This myth, as we see, from the origin to the two works of medial eras, i.e. MinoyeKherad and Revayat Pahlavi and from that to Shahnameh has encountered a lot of transformations and evolutions. In this paper it was tried to show the distinctions and similarities of Zahak mythical- heroic characteristic by referring to these documents and comparing them.
    Keywords: MinoyeKherad, Revayat Pahlavi, Shahname, Zahak, Mythical, Heroic
  • Homeira Zomorodi, Shayeste Sadat Moosavi Page 165
    The purpose of the present article was to show that “Soudabeh” in her mythical old structure was a “Mother Of Gods” and in the primitive version of “Soudabeh & Siavash” story, she was Siavash's mythical mother, not his stepmother.During thousands of years this character had changed extremely and finally reached our era with the features we could see in the “Shahnameh of Ferdowsi”.In this research, the hypothesis which had been already given about Soudabeh were considered and differences and similarities of the researcher’s with them were mentioned. The method of the research was comparative mythology which was applied to compare Soudabeh's character to her other similar characters in other nations. Moreover, to prove this hypothesis, other reasons were mentioned, such as the unknown identity of Siavash's mother in the Shahnameh, the matriarchal and un-Zoroasterian characteristics of this story as well as two different faces of Soudabeh in the Shahnameh.
    Keywords: Sudabeh, Mother of God (the goddess of water, earth), Siavash, Matriarchy
  • Bakhtiar Sameh, Ali Asghar Shirazi Page 181
    Ilam civilization was the first one which was generated in Iran. It contained Current Khoosestan, parts of Lorestan, Isfahan, Kerman, south of Fars and Booshehr. This civilization was managed by different governments during 25 centuries. Since it was ruled by a federal system, whenever it became weak because of the dispute with Mesopotamia neighbors, the mountainous part with Anzan (current Izeh) center continued its political existence and made a new government with Shoush center. This article introduced the artworks of Ilam in its mountainous part and then found some features of Persian art from Izeh stone-engravings. The method of the research was descriptive analysis and the data were gathered based on the library and field methods.
    Keywords: Stone, engravings, Ilam, Izeh, Aesthetics
  • Mohammad Reza Sarfi, Taheri Fatemeh Page 207
    Pari is among the character which has had a considerable presence in Persian myths, epics, literature and poetry. The word “Pari” is among the most frequent words in Bidel Dehlavi Divan. In Farsi, it means an Angel, a Jinn, a double, and a beauty. In analyzing Pari, two different characters of Pari are revealed. Pari has an evil character in Avestayi literature but in Dari literature, she is the symbol of beauty and is in the shape of an ethereal woman who sometimes stands against an evil being. In Persian literature, Pari is the symbol of perfection, delicacy, and beauty and sometimes she has the face of angels.
    Keywords: Pari, Bidel Dehlavi, the odes, popular culture
  • Fateme Modaresi, Nasrin Seifi Page 223
    The Maiden Castles are mysterious and historical buildings that lie dormant on top of the mountains and hills in every corner of this holy land. Most of these castles were built at the time when the system of ancient Iran was changing from matriarchy to patriarchy. This issue created a lot of hypothesis about the type of the use of these castles and the reason of naming them the maiden castle.This research was aimed at introducing the maiden castles all over Iran as well as in other countries and then studying the legends surrounding these castles.
    Keywords: Maiden castle, Temple, Military fortress, Legends
  • Said Reza Montazeri Page 247
    One of the issues that makes a country known in foreign areas is their peaceful and proper foreign relations which shows the foreign policy of that government. So, it was a very important and strategic issue in the history. Our ancestors always tried to achieve this goal and have friendly and peaceful relations with other countries.One of the most powerful empires in the word and also in Iran was Achaemenids that took power in 550 b.c when Cyrus the great defeated the Medians. From the very beginning, their policy was "tolarance and forbearance". All Achaemenid kings adopted the same policy and could rule Achaemenids dominion with such extensiveness easily and meet the needs of the different tribes with different cultures and languages. Although in one period, Achaemenids adapted the policy of "divide and rule'' which was the demands of the time, they ruled successfully. In this essay, it was tried to explain foreign relations of Achaemenid kings and also the way they adopted the policy of Tolerence and Forbearance toward other countries.
    Keywords: Achaemenids, Cyrus, Darius, Foreign relations, Tolerance, Forbearance
  • Maryam Nemattavousi Page 271
    Iranian had struggled with drought from the very beginning of the history such deeply that Darioush the Great (549-529/530 B. C.) prayed to Ahura Maza for the protection of Iran from drought which was recorded in the inscription Dpd line 3. Consequently, rain-making rituals have been common throughout Iran from ancient times up to now. These rituals consist of common elements including making a doll mostly by kids and/or women, or choosing a person as a symbolic figure, procession through the village or to a sacred place, pouring water on people attending in procession or the doll, singing songs to demand rain, gathering gifts from people, preparing a special soap or cooking bread in that a green or blue bead was put, beating the one who finds the bead in his piece till somebody interfere and promises rain within three days. Basically, there are two dominant patterns for rain-making rituals: the first pattern shaped around making doll, procession, singing song and pouring water, the second pattern focused on gathering gift, cooking bread with a colored bead, eating the bread by people attending in procession and beating the one who finds the bead.Anyhow, the elements of these two patterns may symbolize an ancient belief or a mythological narration to follow a magic plan, so that the performing ritual could force the nature to rain.
    Keywords: Rain bride, Ritual procession, Kuseh, Rain song, Mythological belief, Putting colored bead in bread