فهرست مطالب

مطالعات ایرانی - پیاپی 32 (پاییز و زمستان 1396)

مجله مطالعات ایرانی
پیاپی 32 (پاییز و زمستان 1396)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/01/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پرویز حسین طلایی صفحه 1
    ارمنستان از جمله سرزمین های حائل میان ایران و روم در عصر باستان است که از اواسط دوره اشکانیان تا پایان دوره ساسانی، همواره به عنوان یکی از کانون های درگیری میان دو قدرت بزرگ عصر باستان نقش آفرینی کرده است؛ چراکه این سرزمین نه تنها ازلحاظ اقتصادی بلکه ازلحاظ جغرافیایی، سیاسی و استراتژیکی نیز از موقعیت مناسبی بهره مند بوده است. این پژوهش بر آن است که با استفاده از شیوه پژوهش های تاریخی و با استناد به منابع دست اول دوره مورد بررسی، به بررسی نقش و جایگاه ارمنستان در لشکرکشی های هراکلیوس در اواخر دوره ساسانی بپردازد. یافته های این پژوهش بیانگر این است که سپاه ساسانی پس از قتل موریس، نزدیک به دو دهه بر بسیاری از سرزمین های شرقی بیزانس تسلط پیداکرده بود تا اینکه هراکلیوس با کمک مالی کلیسا، پس از احیا و سازمان دهی نیروها به جای اینکه با نیروهای ایرانی حاضر در قلمرو بیزانس وارد کارزار شود؛ به عقب جبهه در ارمنستان لشکر کشید تا بتواند از این منطقه مهم مناطق غربی ایران ازجمله پایتخت ساسانی را موردحمله خود قرار دهد. سیاست هراکلیوس نتیجه بخش بود و توانست اولین پیروزی خود را در ارمنستان به دست آورده، سپس ساسانیان را در نبرد نینوا با شکست قطعی روبرو سازد.

    واژه های کلیدی: .




    نقش و جایگاه اولجایتو در فعالیت های
    شهرسازی دوره ایلخانی 19
    مژگان خان مرادی1

    چکیده
    در دوره ایلخانی با آنکه شهرسازی و عمران در زمان هلاکو آغاز گردید، اما در دوره اولجایتو به بالندگی رسید؛ به گونه ای که وی چهار شهر به نام های سلطانیه، سلطان آباد چمچمال، اولجایتوآباد و آق قلعه را ساخت. آگاهی از ضروریات و نیازهای یک شهر سلطنتی یا پایتخت، استفاده از تجارب موفق شهرسازی غازان، به ارث بردن خزانه ای غنی، وجود نیروی متخصص و کارگزارانی مایل به عمران، سبب ترغیب شهریار ایلخانی به شهرسازی گردید. برخلاف عصر غازانی که شهر جدید در کنار شهرهای قدیم شکل می گرفت، در این دوره شهر جدید، هویت کاملا مستقلی داشت. با این وجود در اصول شهرسازی کاملا پیرو سنن شهرسازی ایرانی- اسلامی بود و در ایجاد فضاهای شهری به تمام نیازهای شهرنشینان توجه می شد که در این بین سلطانیه نمونه کامل و سرآمد شهرهای نوبنیاد به شمار می رود. صدور فرمان ساخت شهر توسط ایلخان و طرح از پیش تعیین شده شهر یکی از نکات درخور توجه در شهرسازی عصر اولجایتو است. پژوهش پیش -رو در پی آن است تا با استفاده از متون تاریخی برجای مانده و داده های باستان شناختی موجود، تصویری کلی از شهرسازی در روزگار اولجایتو و عوامل موثر بر شکل گیری شهرها ارائه کند.

    واژه های کلیدی: ایلخانی، اولجایتو، شهرسازی، سلطانیه، سلطان آباد چمچمال، ابواب البر.



    بررسی نسخه خطی تاریخ سلاطین عجم
    (روزمه خسروان پارسی) 37

    دکتر سهم الدین خزائی1

    چکیده
    تاریخ سلاطین عجم یکی از آثار وقار شیرازی، پسر وصال شیرازی، در دوره ی بازگشت ادبی و سده ی سیزدهم هجری است. این اثر به دلیل هماهنگی و هم گامی با موج ادبی زمانه ی نویسنده از جایگاه ویژه ای برخورداراست. این اثر تاریخ ایران باستان را همانند الگوهای مورد استفاده ی خود در چهار دوره پیشدادیان، کیانیان، اشکانیان و ساسانیان مورد بررسی قرارداده و در آن تلاش کرده تا سبک خراسانی و زبان فارسی سره را در نوشته خود به کارگیرد و از نظر تاریخی نیز تلاش کرده تا هم گام با باستان گرایی شکل گرفته، در این دوره بتواند نقشی ایفا نماید. در پژوهش حاضر بر اساس روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر متن نسخه خطی تاریخ سلاطین عجم سعی بر آن است تا بخش پیشدادیان نسخه خطی «تاریخ سلاطین عجم» را مورد بررسی قرار داده، منابع وقار شیرازی برای نگارش این اثر و همچنین بررسی فضای فرهنگی معاصر با دوره ی نویسنده شناسایی شود.


    واژه های کلیدی: وقار شیرازی، تاریخ سلاطین عجم، روزمه خسروان پارسی، شاهنامه، بازگشت ادبی.


    جایگاه نام در ایران باستان 57

    دکتر وحید رویانی(نویسنده مسئول)1
    مرتضی نیازی 2
    چکیده
    نام ها از گذشته تاکنون مهمترین عامل هویت بخشی و تمایز افراد در جامعه بوده اند. نوع انتخاب نام علاوه بر اینکه گویای نگرش فرد به خود، جامعه و طبیعت است، اندیشه دینی و مذهبی او را نیز آشکار می سازد. در پژوهش های تاریخی و اجتماعی با مراجعه به متون تاریخی و بررسی اسامی خاص متداول در هر دوره می توان بافت قومیتی و مذهبی و پراکندگی اجتماعی هر دوره را سنجید. آنچنان که یافته های باستان شناسی و اسناد تاریخی نشان می دهند، عوامل متعددی در ایران باستان در گزینش اسامی ایرانیان دخیل بوده اند، ولی مذهب نقش اساسی را به عهده داشته است. در این مقاله ابتدا به جایگاه نام و نام گذاری و مراسم و آیین هایی که برای نام گذاری در ایران باستان و خصوصا دوران ساسانیان مرسوم بوده و همچنین شیوه های انتخاب نام برای افراد پرداخته شده، سپس نقش نام و کارکردهای آن در اوستا که مهترین کتاب بازمانده از دوران باستان است، مورد بررسی قرار گرفته است. تابوی نام و قدرت نهفته در نام های مقدس و اساطیری، یکی دیگر از موضوعات مرتبط با نام در دوره ساسانیان است که شاهان از آن در جهت اهداف سیاسی خود استفاده می کردند؛ همچنین تداوم نام در دین مزدیسنا و اندیشه شاهان ساسانی مطلب دیگری است که نویسندگان بدان پرداخته و نشان داده اند دغدغه مانایی نام، انگیزه ساخت بسیاری از بناهای با ارزش دوره ساسانی و عامل شکل گیری برخی قوانین فقهی و حقوقی دین مزدیسنا می باشد.

    واژه های کلیدی: نامگذاری، ایران باستان، تولد، اندیشه مزدیسنا



    آیین های عیاری و جوانمردی در داستان سمک عیار 75
    علی زرینی(نویسنده مسئول)1
    دکتر رضا سمیع زاده2
    دکتر سید اسماعیل قافله باشی3
    چکیده
    سمک عیار قدیمی ترین نمونه باقی مانده از داستان پردازی فارسی است. اولین داستان بلند و طولانی منثورکه امروزه در دست است و یکی از زیباترین و دلکش ترین داستان ها در زبان و ادبیات فارسی است که با نثری ساده، روان و زیبا نوشته شده است. از این کتاب درباره اوضاع اجتماعی و فرهنگی ایران در قرون ششم و هفتم اطلاعات زیادی به دست می توان آورد. از جمله این اطلاعات اجتماعی در مرحله اول وضع عیاران یا جوانمردان و رسوم مربوط به آنها در جامعه آن روزگار و قبل از آن است. سمک عیار فقط داستانی عاشقانه نیست، بلکه می توان گفت که یک حماسه منثور است که متعلق به طبقات متوسط و پایین جامعه بوده و به گونه ای شفاهی نقل می شده تا آنکه مکتوب شده است. داستان های عامیانه، اصلی بسیار کهن در تاریخ زندگی یک قوم دارند. در این داستان، عیاران و جوانمردان به همه اصل های اخلاقی، انسانی، اجتماعی و مردمی معتقد و پایبند ند. آیین ها، رسوم و اوصاف اخلاقی این طبقه در جای جای کتاب به تناسب سخن ذکر شده که در این پژوهش مهمترین آنها استخراج و بررسی شده است.

    واژه های کلیدی: عیار، سمک عیار، جوانمردی، آیین های عیاری و جوانمردی



    بررسی فرهنگ عامه در فیروزشاه نامه محمد بیغمی 101
    دکتر زهرا سیدیزدی(نویسنده مسئول )1
    فرزانه حکیمی پور 2
    چکیده
    بدون شک داستان های عامیانه بخش مهمی ازفرهنگ عامه به شمارمی آید. به ویژه درکشورهایی مانند کشور ما که مورخان اعتنایی به شرح و توصیف زندگی مردم نداشته اند؛ این داستان ها اهمیت بیشتری می یابد و به عنوان منبعی مهم برای کسب آگاهی آداب، عادات، رسوم وسنن آن ها درمی آید. داستان فیروزشاه نامه پس ازسمک عیار و داراب نامه ازمهم ترین داستان های عامیانه به شمار می رود که ازاصالت برخوردار است. فیروزشاه نامه یکی ازمتون ارزشمند منثور ادبیات فارسی و درواقع مجلد سوم و دنباله کتابی است که دو مجلد آن به عنوان داراب نامه مشهوراست. این کتاب تالیف محمد بیغمی از آثار قرن نهم هجری است؛ اما پیداست که منشا بسیار قدیمی تر دارد. از این اثر علاوه بر استفاده های دستوری، لغوی و زبان شناسی، مطالب زیادی درحوزه جامعه شناسی تاریخی می توان به دست آورد. مطالعه و شناخت این میراث مهم فرهنگی، شناخت هرچه بهترگذشته فرهنگی وجامعه شناسی سرزمین ایران را به دنبال دارد و تحول فکری وتکامل اجتماعی مردم آن را نشان می دهد. بررسی باورها، آیین ها و دیگر عناصر فرهنگ عامه درفیروزشاه نامه موضوع این مقاله است که به شیوه توصیفی -تحلیلی با مراجعه به منابع کتابخانه ای نوشته شده است. گفتنی است این کتاب از جهت داشتن عناصرفولکلوریک اثری درخورتوجه است.آداب ورسوم اجتماعی و فرهنگی و باورهای خرافی به ترتیب بالاترین بسامد را در عناصرفرهنگ عامه فیروزشاهنامه دارا می باشند.

    واژه های کلیدی: فرهنگ عامه، فیروز شاه نامه، مولانا محمد بیغمی


    تحلیل انتقادی روایت های منتخب پهلوی گرایان و طرفداران دکتر مصدق درباره واقعه 28 مرداد 1332 113
    مظفر شاهدی(نویسنده مسئول) 1
    دکتر اسماعیل حسن زاده2
    چکیده
    درباره روند تکوین، شکل گیری و ماهیت واقعه 28 مرداد 1332، روایت های گوناگونی، که گاه متعارض و کاملا وارونه می نماید، ارائه شده است. در مقاله حاضر تلاش می شود، با تحلیل انتقادی روایت های برگزیده پهلوی گرایان و طرفداران دکتر محمد مصدق، دلایل و فرایندهایی ردیابی شود که، راویان را به کانون سازی، شخصیت پردازی و برجسته سازی پیرامون واقعه 28 مرداد 1332 رهنمون ساخته است. یافته های پژوهش نشان می دهد، نگاه متفاوت راویان، که از زاویه دید ویژه ای نشئت می گرفته است، شبکه های معنایی و محتوایی گوناگونی را از واقعه 28 مرداد ارائه داده است؛ تاجایی که، گروهی از راویان، واقعه 28 مرداد را «کودتا» دانسته، آن را نکوهش کرده اند و شماری دیگر، آن را به مثابه «قیام و رستاخیز ملی» مورد ستایش قرار داده اند. مدعای پژوهش حاضر این است که: علایق، خاستگاه و جایگاه خانوادگی، عقیدتی- ایدئولوژیکی، سیاسی و اجتماعی راویان، زوایای دید و شبکه های معنایی و محتوایی گوناگونی را در آثار و نوشته های آنها پدید آورده؛ موجب شده است تا، در تحلیل گفتمانی دلایل بروز واقعه 28 مرداد، به برجسته سازی ها و حاشیه رانی ها، کانون سازی ها و شخصیت پردازی های دلخواه دست بزنند.
    واژه های کلیدی: واقعه 28 مرداد، تحلیل انتقادی روایت، کانون سازی، برجسته سازی، شخصیت پردازی، پهلوی گرایان، محمد مصدق.



    بلاغت طنز در آثار ادیب قاسمی کرمانی 129
    دکتر نسرین فلاح(نویسنده مسئول)
    دکتر احمد امیری خراسانی
    چکیده
    ادیب قاسمی (1238- 1308ه.ش)، نویسنده و شاعر طنزپرداز کرمانی در زمان قاجاریه بود. تدریس در دارالفنون و حشر و نشر با مشروطه خواهان را از ویژگی های بارز حیات او دانسته-اند. وی نیستان و خارستان را با نظیره گویی از بوستان و گلستان سعدی تالیف کرد. این نظیره-گویی طنزآمیز با ابتکار شخصی مولف خویش همراه گشته و مجموعه ای متنوع و مفرح را فراهم نموده است. بلاغت طنز در آثار ادیب قاسمی با شگردها وصنعت های خاصی در دو شاخه علم معانی و بیان برجسته شده که افزون بر معرفی سبک وی، یافته های ارزشمندی را در زمینه پیوند طنز و بلاغت سنتی ارائه نموده است. این پژوهش به شیوه ای تحلیلی- توصیفی، شگردهای بلاغی طنزپردازی در آثار ادیب قاسمی کرمانی و کارکردهای هریک را در پیوند با مخاطب و کل متن تحلیل نموده است. یافته ها نشان داده که کاربرد صنعت های ادبی با محوریت تشبیه، در شکل گیری سبک ادیب و برجسته سازی طنز وی نقشی موثر داشته است.

    واژه های کلیدی: طنز، بلاغت، کلیات آثار ادیب قاسمی کرمانی، علم معانی و بیان.



    بررسی نمودهای فرهنگ سازمانی ایرانیان
    در آیین بارعصر ساسانی با تکیه بر شاهنامه فردوسی 143
    صدیقه قاسم زاده(نویسنده مسئول)1
    دکتر ابراهیم واشقانی2
    چکیده
    بار به معنی اجازه ورود و اذن دخول دادن است و آن، آیین بر تخت نشستن پادشاه وپذیرفتن اشخاص است. بار، یکی از مهم ترین آیین های کشوری در ایران و یکی از آشکارترین مثال های پیوستگی و استمرار فرهنگ این کشور و نفوذ آن درفرهنگ های دیگر کشورهاست . جشن ها و مراسم رسمی و به حضور پذیرفتن سفیران و نمایندگان دیگر کشورها از ویژگی های مهم فرهنگ سازمانی هستند . فرهنگ سازمانی عبارت است از مجموعه ای از باورهای بادوام که از طریق واسطه های نمادین ، مبادله می شوند و در زندگی کاری انسان ها معنی پیدا می کنند . آیین بار، یک فرهنگ سازمانی در دربار شاهان ایران بوده است. به همین منظور آموختن رسوم بار ، بخشی از برنامه تربیت شاهزادگان، همه درباریان و عموم ایرانیان- هریک به فراخور حال و سطح خویش- بود و به ویژه شاهزادگان، تعلیماتی ویژه می آموختند تا این آیین را به بهترین وجه برگزار کنند یا در آن حضور یابند. در این مجال با تحقیق درآیین بار در بخش تاریخی شاهنامه به روش تحلیلی و توصیفی، چگونگی بار دادن و زمان و مکان، انواع و ملزومات آن را بررسی می نماییم و هدف، بازنمودن بخشی از فرهنگ سازمانی غنی و دقیق ایرانیان است. درحقیقت، سوال اساسی در این مقاله آن است که «بار» در دولت های ایرانی چه ماهیت و چه جایگاهی داشته است؟ نتایج نشان می دهد که بار برای ایرانیان، تنها مجالی برای دیدار شاه و مردم نبوده، بلکه حلقه بسیار مهمی از زنجیره مستحکم و قرین توفیق مدیریت در دولت های ایرانی باستان بوده که بعدها در ایران عصر اسلامی نیز تداوم یافته است.
    واژه های کلیدی: شاهنامه، فرهنگ سازمانی، آیین بار، مدیریت، ساسانیان



    تاثیر اندرزهای اردشیر ساسانی بر سیاست نامه
    خواجه نظام الملک 167
    دکتر محسن مرسلپور(نویسنده مسئول) 1
    حسین شیرمحمدی 2

    چکیده
    اندرزنامه اردشیر مجموعه اندرزهایی است منتسب به اردشیر اول ساسانی در باب حکومت-داری که آن را خطاب به اخلافش به جای گذاشته است، که مطول تر از نسخه کنونی بوده و الگوی عمل را برای شاهان ساسانی و پس از ترجمه به زبان عربی، برای حکام مسلمان فراهم ساخت. این اندرزنامه در قرون نخستین اسلامی با عنوان عهد اردشیر اشتهار زیادی داشته و گویا در همان زمان نیز نسخه کاملی از آن موجود نبوده است. خواجه نظام الملک در جهت تغییر نگرش قبیله ای سلجوقیان به الگوی ملکداری ایرانی، به تدوین سیاست نامه همت گماشت. از مهم ترین منابع نظام الملک در تدوین سیاست نامه، عهد اردشیر بوده که در عهد خواجه، نسخه عربی آن موجود بوده است. نظام الملک عباراتی از اردشیر نقل کرده که در عهد اردشیر نیز وجود دارند که نشان دهنده دسترسی خواجه نظام الملک به عهد اردشیر و وام گیری از آن است. در بسیاری از مباحث سیاست نامه از جمله در صفات شخصی سلطان، دین یاری و اصول ملکداری، می توان اقتباس از اندرزهای اردشیر را مشاهده نمود. مقاله حاضر بر آن است تا با رویکردی تحلیلی به بررسی صحت انتساب اندرزنامه به اردشیر، جایگاه عهد اردشیر در قرون نخستین اسلامی و بازیابی اندرزهای اردشیر در سیاست نامه خواجه نظام-الملک بپردازد.

    واژه های کلیدی: ایران باستان، عهد اردشیر، سیاست نامه، نظام الملک، اندرزنامه



    تحلیل یادمان های تاریخی گردشگری
    شهری با استفاده از تکنیک سوات
    (مطالعه موردی: شهرکرمان) 181
    دکتر شمس الدین نجمی 1
    دکتر حجت الله شرفی2 (نویسنده مسئول)
    یاسر صباحب گراغانی3
    چکیده
    صنعت گردشگری با درآمد سالانه1000میلیارد دلار در جهان، یکی از مهم ترین پدیده های قرن حاضر است که علاوه بر فقرزدایی، عدالت گستری و اشتغال زایی، درآمد بالایی را ایجاد کرده است. در این میان شهر کرمان نیز به دلیل شرایط خاص جغرافیایی دارای استعدادهای فراوانی در زمینه گردشگری می باشد، که می توان به جاذبه های تاریخی، فرهنگی و طبیعی آن اشاره نمود. هدف این مقاله، شناخت جاذبه های شهر کرمان و تحلیل آن بر مبنای مدل سوات می باشد. در این راستا، فرضیه تحقیق به صورت کاربست ذیل تدوین شده است: به نظر می رسد، شهر کرمان از توانمندی های لازم جهت ارتقای گردشگری تاریخی برخوردار است. روش تحقیق مقاله حاضر، توصیفی- تحلیلی مبتنی بر شیوه اسنادی می باشد. یافته های تحقیق حاکی از این واقعیت است که این شهر به لحاظ موقعیت جغرافیایی خاص خود ظرفیت تبدیل شدن به یکی از قطب های بزرگ گردشگری تاریخی در جنوب شرقی کشور را داراست، که مانع اساسی و ضعف بزرگ در راه رسیدن به این هدف، به تعدد تصمیم گیران و مسائل مدیریتی وضع موجود و ضعف در زیر ساخت ها باز می گردد. نتایج تحقیق نشان می دهد، شهر کرمان ظرفیت لازم برای تبدیل شدن به قطب گردشگری را دارد و بین عوامل جاذب گردشگری، عوامل راهبردی و زمینه های قدرت، ضعف، فرصت و تهدیدها در شهر کرمان رابطه معنی داری وجود دارد.

    واژه های کلیدی: گردشگری شهری، گردشگری فرهنگی، مدل سوات، شهر کرمان



    عناصر دگردیسی در داستان شیخ صنعان و دختر ترسا 201
    دکتر لیلا هاشمیان1 (نویسنده مسئول)
    مریم رحمانی2

    چکیده
    انسان در طول زندگی خود ممکن است دچار دگرگونی در اعماق وجودش شود و همین دگرگونی است که مسیر زندگی او را متحول می نماید. داستان شیخ صنعان نیز، داستان تحول و دگردیسی انسانی است که با یک تلنگر، اعماق درونش فرومی ریزد و نهان وجودی ضمیرش آشکار می گردد. در این داستان چند عامل ازجمله رویا، عشق، گناه و مرگ نقش بارزی در تحول دو شخصیت اصلی داستان ایفا می کنند که هریک از این عوامل در جای خود درخور تامل و بررسی هستند. در مقاله حاضر، سعی می شود ضمن پرداختن به مقوله عشق، رویا، توبه و مرگ به عنوان عناصر دگردیسی در بین ابنای بشر، به بررسی این مسائل در داستان شیخ صنعان پرداخته گردد.

    واژه های کلیدی: دگردیسی، مرگ، عشق، شیخ صنعان، دختر ترسا.
    کلیدواژگان: ارمنستان، خسروپرویز، هراکلیوس، نینوا
  • مژگان خان مرادی صفحه 19
    در دوره ایلخانی با آنکه شهرسازی و عمران در زمان هلاکو آغاز گردید، اما در دوره اولجایتو به بالندگی رسید؛ به گونه ای که وی چهار شهر به نام های سلطانیه، سلطان آباد چمچمال، اولجایتوآباد و آق قلعه را ساخت. آگاهی از ضروریات و نیازهای یک شهر سلطنتی یا پایتخت، استفاده از تجارب موفق شهرسازی غازان، به ارث بردن خزانه ای غنی، وجود نیروی متخصص و کارگزارانی مایل به عمران، سبب ترغیب شهریار ایلخانی به شهرسازی گردید. برخلاف عصر غازانی که شهر جدید در کنار شهرهای قدیم شکل می گرفت، در این دوره شهر جدید، هویت کاملا مستقلی داشت. با این وجود در اصول شهرسازی کاملا پیرو سنن شهرسازی ایرانی- اسلامی بود و در ایجاد فضاهای شهری به تمام نیازهای شهرنشینان توجه می شد که در این بین سلطانیه نمونه کامل و سرآمد شهرهای نوبنیاد به شمار می رود. صدور فرمان ساخت شهر توسط ایلخان و طرح از پیش تعیین شده شهر یکی از نکات درخور توجه در شهرسازی عصر اولجایتو است. پژوهش پیش -رو در پی آن است تا با استفاده از متون تاریخی برجای مانده و داده های باستان شناختی موجود، تصویری کلی از شهرسازی در روزگار اولجایتو و عوامل موثر بر شکل گیری شهرها ارائه کند.
    کلیدواژگان: ایلخانی، اولجایتو، شهرسازی، سلطانیه، سلطان آباد چمچمال، ابواب البر
  • سهم الدین خزایی صفحه 37
    تاریخ سلاطین عجم یکی از آثار وقار شیرازی، پسر وصال شیرازی، در دوره ی بازگشت ادبی و سده ی سیزدهم هجری است. این اثر به دلیل هماهنگی و هم گامی با موج ادبی زمانه ی نویسنده از جایگاه ویژه ای برخورداراست. این اثر تاریخ ایران باستان را همانند الگوهای مورد استفاده ی خود در چهار دوره پیشدادیان، کیانیان، اشکانیان و ساسانیان مورد بررسی قرارداده و در آن تلاش کرده تا سبک خراسانی و زبان فارسی سره را در نوشته خود به کارگیرد و از نظر تاریخی نیز تلاش کرده تا هم گام با باستان گرایی شکل گرفته، در این دوره بتواند نقشی ایفا نماید. در پژوهش حاضر بر اساس روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر متن نسخه خطی تاریخ سلاطین عجم سعی بر آن است تا بخش پیشدادیان نسخه خطی «تاریخ سلاطین عجم» را مورد بررسی قرار داده، منابع وقار شیرازی برای نگارش این اثر و همچنین بررسی فضای فرهنگی معاصر با دوره ی نویسنده شناسایی شود.
    کلیدواژگان: وقار شیرازی، تاریخ سلاطین عجم، روزمه خسروان پارسی، شاهنامه، بازگشت ادبی
  • وحید رویانی(نویسنده مسئول)، مرتضی نیازی صفحه 57
    نام ها از گذشته تاکنون مهمترین عامل هویت بخشی و تمایز افراد در جامعه بوده اند. نوع انتخاب نام علاوه بر اینکه گویای نگرش فرد به خود، جامعه و طبیعت است، اندیشه دینی و مذهبی او را نیز آشکار می سازد. در پژوهش های تاریخی و اجتماعی با مراجعه به متون تاریخی و بررسی اسامی خاص متداول در هر دوره می توان بافت قومیتی و مذهبی و پراکندگی اجتماعی هر دوره را سنجید. آنچنان که یافته های باستان شناسی و اسناد تاریخی نشان می دهند، عوامل متعددی در ایران باستان در گزینش اسامی ایرانیان دخیل بوده اند، ولی مذهب نقش اساسی را به عهده داشته است. در این مقاله ابتدا به جایگاه نام و نام گذاری و مراسم و آیین هایی که برای نام گذاری در ایران باستان و خصوصا دوران ساسانیان مرسوم بوده و همچنین شیوه های انتخاب نام برای افراد پرداخته شده، سپس نقش نام و کارکردهای آن در اوستا که مهترین کتاب بازمانده از دوران باستان است، مورد بررسی قرار گرفته است. تابوی نام و قدرت نهفته در نام های مقدس و اساطیری، یکی دیگر از موضوعات مرتبط با نام در دوره ساسانیان است که شاهان از آن در جهت اهداف سیاسی خود استفاده می کردند؛ همچنین تداوم نام در دین مزدیسنا و اندیشه شاهان ساسانی مطلب دیگری است که نویسندگان بدان پرداخته و نشان داده اند دغدغه مانایی نام، انگیزه ساخت بسیاری از بناهای با ارزش دوره ساسانی و عامل شکل گیری برخی قوانین فقهی و حقوقی دین مزدیسنا می باشد.
    کلیدواژگان: نامگذاری، ایران باستان، تولد، اندیشه مزدیسنا
  • علی زرینی(نویسنده مسئول)، رضا سمیع زاده، سید اسماعیل قافله باشی صفحه 75
    سمک عیار قدیمی ترین نمونه باقی مانده از داستان پردازی فارسی است. اولین داستان بلند و طولانی منثورکه امروزه در دست است و یکی از زیباترین و دلکش ترین داستان ها در زبان و ادبیات فارسی است که با نثری ساده، روان و زیبا نوشته شده است. از این کتاب درباره اوضاع اجتماعی و فرهنگی ایران در قرون ششم و هفتم اطلاعات زیادی به دست می توان آورد. از جمله این اطلاعات اجتماعی در مرحله اول وضع عیاران یا جوانمردان و رسوم مربوط به آنها در جامعه آن روزگار و قبل از آن است. سمک عیار فقط داستانی عاشقانه نیست، بلکه می توان گفت که یک حماسه منثور است که متعلق به طبقات متوسط و پایین جامعه بوده و به گونه ای شفاهی نقل می شده تا آنکه مکتوب شده است. داستان های عامیانه، اصلی بسیار کهن در تاریخ زندگی یک قوم دارند. در این داستان، عیاران و جوانمردان به همه اصل های اخلاقی، انسانی، اجتماعی و مردمی معتقد و پایبند ند. آیین ها، رسوم و اوصاف اخلاقی این طبقه در جای جای کتاب به تناسب سخن ذکر شده که در این پژوهش مهمترین آنها استخراج و بررسی شده است.
    کلیدواژگان: عیار، سمک عیار، جوانمردی، آیین های عیاری و جوانمردی
  • زهرا سیدیزدی(نویسنده مسئول)، فرزانه حکیمی پور صفحه 97
    بدون شک داستان های عامیانه بخش مهمی ازفرهنگ عامه به شمارمی آید. به ویژه درکشورهایی مانند کشور ما که مورخان اعتنایی به شرح و توصیف زندگی مردم نداشته اند؛ این داستان ها اهمیت بیشتری می یابد و به عنوان منبعی مهم برای کسب آگاهی آداب، عادات، رسوم وسنن آن ها درمی آید. داستان فیروزشاه نامه پس ازسمک عیار و داراب نامه ازمهم ترین داستان های عامیانه به شمار می رود که ازاصالت برخوردار است. فیروزشاه نامه یکی ازمتون ارزشمند منثور ادبیات فارسی و درواقع مجلد سوم و دنباله کتابی است که دو مجلد آن به عنوان داراب نامه مشهوراست. این کتاب تالیف محمد بیغمی از آثار قرن نهم هجری است؛ اما پیداست که منشا بسیار قدیمی تر دارد. از این اثر علاوه بر استفاده های دستوری، لغوی و زبان شناسی، مطالب زیادی درحوزه جامعه شناسی تاریخی می توان به دست آورد. مطالعه و شناخت این میراث مهم فرهنگی، شناخت هرچه بهترگذشته فرهنگی وجامعه شناسی سرزمین ایران را به دنبال دارد و تحول فکری وتکامل اجتماعی مردم آن را نشان می دهد. بررسی باورها، آیین ها و دیگر عناصر فرهنگ عامه درفیروزشاه نامه موضوع این مقاله است که به شیوه توصیفی -تحلیلی با مراجعه به منابع کتابخانه ای نوشته شده است. گفتنی است این کتاب از جهت داشتن عناصرفولکلوریک اثری درخورتوجه است.آداب ورسوم اجتماعی و فرهنگی و باورهای خرافی به ترتیب بالاترین بسامد را در عناصرفرهنگ عامه فیروز شاهنامه دارا می باشند.
    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، فیروز شاه نامه، مولانا محمد بیغمی
  • مظفر شاهدی(نویسنده مسئول)، اسماعیل حسن زاده صفحه 113
    درباره روند تکوین، شکل گیری و ماهیت واقعه 28 مرداد 1332، روایت های گوناگونی، که گاه متعارض و کاملا وارونه می نماید، ارائه شده است. در مقاله حاضر تلاش می شود، با تحلیل انتقادی روایت های برگزیده پهلوی گرایان و طرفداران دکتر محمد مصدق، دلایل و فرایندهایی ردیابی شود که، راویان را به کانون سازی، شخصیت پردازی و برجسته سازی پیرامون واقعه 28 مرداد 1332 رهنمون ساخته است. یافته های پژوهش نشان می دهد، نگاه متفاوت راویان، که از زاویه دید ویژه ای نشئت می گرفته است، شبکه های معنایی و محتوایی گوناگونی را از واقعه 28 مرداد ارائه داده است؛ تاجایی که، گروهی از راویان، واقعه 28 مرداد را «کودتا» دانسته، آن را نکوهش کرده اند و شماری دیگر، آن را به مثابه «قیام و رستاخیز ملی» مورد ستایش قرار داده اند. مدعای پژوهش حاضر این است که: علایق، خاستگاه و جایگاه خانوادگی، عقیدتی- ایدئولوژیکی، سیاسی و اجتماعی راویان، زوایای دید و شبکه های معنایی و محتوایی گوناگونی را در آثار و نوشته های آنها پدید آورده؛ موجب شده است تا، در تحلیل گفتمانی دلایل بروز واقعه 28 مرداد، به برجسته سازی ها و حاشیه رانی ها، کانون سازی ها و شخصیت پردازی های دلخواه دست بزنند.
    کلیدواژگان: واقعه 28 مرداد، تحلیل انتقادی روایت، کانون سازی، برجسته سازی، شخصیت پردازی، پهلوی گرایان، محمد مصدق
  • نسرین فلاح(نویسنده مسئول)، احمد امیری خراسانی صفحه 129
    ادیب قاسمی (1238- 1308ه.ش)، نویسنده و شاعر طنزپرداز کرمانی در زمان قاجاریه بود. تدریس در دارالفنون و حشر و نشر با مشروطه خواهان را از ویژگی های بارز حیات او دانسته-اند. وی نیستان و خارستان را با نظیره گویی از بوستان و گلستان سعدی تالیف کرد. این نظیره-گویی طنزآمیز با ابتکار شخصی مولف خویش همراه گشته و مجموعه ای متنوع و مفرح را فراهم نموده است. بلاغت طنز در آثار ادیب قاسمی با شگردها وصنعت های خاصی در دو شاخه علم معانی و بیان برجسته شده که افزون بر معرفی سبک وی، یافته های ارزشمندی را در زمینه پیوند طنز و بلاغت سنتی ارائه نموده است. این پژوهش به شیوه ای تحلیلی- توصیفی، شگردهای بلاغی طنزپردازی در آثار ادیب قاسمی کرمانی و کارکردهای هریک را در پیوند با مخاطب و کل متن تحلیل نموده است. یافته ها نشان داده که کاربرد صنعت های ادبی با محوریت تشبیه، در شکل گیری سبک ادیب و برجسته سازی طنز وی نقشی موثر داشته است.
    کلیدواژگان: طنز، بلاغت، کلیات آثار ادیب قاسمی کرمانی، علم معانی و بیان
  • صدیقه قاسم زاده(نویسنده مسئول)، ابراهیم واشقانی صفحه 143
    بار به معنی اجازه ورود و اذن دخول دادن است و آن، آیین بر تخت نشستن پادشاه وپذیرفتن اشخاص است. بار، یکی از مهم ترین آیین های کشوری در ایران و یکی از آشکارترین مثال های پیوستگی و استمرار فرهنگ این کشور و نفوذ آن درفرهنگ های دیگر کشورهاست . جشن ها و مراسم رسمی و به حضور پذیرفتن سفیران و نمایندگان دیگر کشورها از ویژگی های مهم فرهنگ سازمانی هستند . فرهنگ سازمانی عبارت است از مجموعه ای از باورهای بادوام که از طریق واسطه های نمادین ، مبادله می شوند و در زندگی کاری انسان ها معنی پیدا می کنند . آیین بار، یک فرهنگ سازمانی در دربار شاهان ایران بوده است. به همین منظور آموختن رسوم بار ، بخشی از برنامه تربیت شاهزادگان، همه درباریان و عموم ایرانیان- هریک به فراخور حال و سطح خویش- بود و به ویژه شاهزادگان، تعلیماتی ویژه می آموختند تا این آیین را به بهترین وجه برگزار کنند یا در آن حضور یابند. در این مجال با تحقیق درآیین بار در بخش تاریخی شاهنامه به روش تحلیلی و توصیفی، چگونگی بار دادن و زمان و مکان، انواع و ملزومات آن را بررسی می نماییم و هدف، بازنمودن بخشی از فرهنگ سازمانی غنی و دقیق ایرانیان است. درحقیقت، سوال اساسی در این مقاله آن است که «بار» در دولت های ایرانی چه ماهیت و چه جایگاهی داشته است؟ نتایج نشان می دهد که بار برای ایرانیان، تنها مجالی برای دیدار شاه و مردم نبوده، بلکه حلقه بسیار مهمی از زنجیره مستحکم و قرین توفیق مدیریت در دولت های ایرانی باستان بوده که بعدها در ایران عصر اسلامی نیز تداوم یافته است.
    کلیدواژگان: شاهنامه، فرهنگ سازمانی، آیین بار، مدیریت، ساسانیان
  • محسن مرسلپور(نویسنده مسئول)، حسین شیرمحمدی صفحه 167
    اندرزنامه اردشیر مجموعه اندرزهایی است منتسب به اردشیر اول ساسانی در باب حکومت-داری که آن را خطاب به اخلافش به جای گذاشته است، که مطول تر از نسخه کنونی بوده و الگوی عمل را برای شاهان ساسانی و پس از ترجمه به زبان عربی، برای حکام مسلمان فراهم ساخت. این اندرزنامه در قرون نخستین اسلامی با عنوان عهد اردشیر اشتهار زیادی داشته و گویا در همان زمان نیز نسخه کاملی از آن موجود نبوده است. خواجه نظام الملک در جهت تغییر نگرش قبیله ای سلجوقیان به الگوی ملکداری ایرانی، به تدوین سیاست نامه همت گماشت. از مهم ترین منابع نظام الملک در تدوین سیاست نامه، عهد اردشیر بوده که در عهد خواجه، نسخه عربی آن موجود بوده است. نظام الملک عباراتی از اردشیر نقل کرده که در عهد اردشیر نیز وجود دارند که نشان دهنده دسترسی خواجه نظام الملک به عهد اردشیر و وام گیری از آن است. در بسیاری از مباحث سیاست نامه از جمله در صفات شخصی سلطان، دین یاری و اصول ملکداری، می توان اقتباس از اندرزهای اردشیر را مشاهده نمود. مقاله حاضر بر آن است تا با رویکردی تحلیلی به بررسی صحت انتساب اندرزنامه به اردشیر، جایگاه عهد اردشیر در قرون نخستین اسلامی و بازیابی اندرزهای اردشیر در سیاست نامه خواجه نظام-الملک بپردازد.
    کلیدواژگان: ایران باستان، عهد اردشیر، سیاست نامه، نظام الملک، اندرزنامه
  • شمس الدین نجمی، حجت الله شرفی (نویسنده مسئول)، یاسر صباحب گراغانی صفحه 181
    صنعت گردشگری با درآمد سالانه1000میلیارد دلار در جهان، یکی از مهم ترین پدیده های قرن حاضر است که علاوه بر فقرزدایی، عدالت گستری و اشتغال زایی، درآمد بالایی را ایجاد کرده است. در این میان شهر کرمان نیز به دلیل شرایط خاص جغرافیایی دارای استعدادهای فراوانی در زمینه گردشگری می باشد، که می توان به جاذبه های تاریخی، فرهنگی و طبیعی آن اشاره نمود. هدف این مقاله، شناخت جاذبه های شهر کرمان و تحلیل آن بر مبنای مدل سوات می باشد. در این راستا، فرضیه تحقیق به صورت کاربست ذیل تدوین شده است: به نظر می رسد، شهر کرمان از توانمندی های لازم جهت ارتقای گردشگری تاریخی برخوردار است. روش تحقیق مقاله حاضر، توصیفی- تحلیلی مبتنی بر شیوه اسنادی می باشد. یافته های تحقیق حاکی از این واقعیت است که این شهر به لحاظ موقعیت جغرافیایی خاص خود ظرفیت تبدیل شدن به یکی از قطب های بزرگ گردشگری تاریخی در جنوب شرقی کشور را داراست، که مانع اساسی و ضعف بزرگ در راه رسیدن به این هدف، به تعدد تصمیم گیران و مسائل مدیریتی وضع موجود و ضعف در زیر ساخت ها باز می گردد. نتایج تحقیق نشان می دهد، شهر کرمان ظرفیت لازم برای تبدیل شدن به قطب گردشگری را دارد و بین عوامل جاذب گردشگری، عوامل راهبردی و زمینه های قدرت، ضعف، فرصت و تهدیدها در شهر کرمان رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری شهری، گردشگری فرهنگی، مدل سوات، شهر کرمان
  • لیلا هاشمیان (نویسنده مسئول)، مریم رحمانی صفحه 201
    انسان در طول زندگی خود ممکن است دچار دگرگونی در اعماق وجودش شود و همین دگرگونی است که مسیر زندگی او را متحول می نماید. داستان شیخ صنعان نیز، داستان تحول و دگردیسی انسانی است که با یک تلنگر، اعماق درونش فرومی ریزد و نهان وجودی ضمیرش آشکار می گردد. در این داستان چند عامل ازجمله رویا، عشق، گناه و مرگ نقش بارزی در تحول دو شخصیت اصلی داستان ایفا می کنند که هریک از این عوامل در جای خود درخور تامل و بررسی هستند. در مقاله حاضر، سعی می شود ضمن پرداختن به مقوله عشق، رویا، توبه و مرگ به عنوان عناصر دگردیسی در بین ابنای بشر، به بررسی این مسائل در داستان شیخ صنعان پرداخته گردد.
    کلیدواژگان: دگردیسی، مرگ، عشق، شیخ صنعان، دختر ترسا
|
  • Parviz Hossain Talaee Page 1
    Armenia, is the areas between Iran and Rome in ancient times. Since this country enjoys a geographically, economically, politically and strategically great position, it has always been a central focus of conflict between the two great powers of the ancient times, from the middle of the Parthian era to the end of Sassanid period. Using historical research methods and citing primary sources from the period under review, this study examines the role of Armenia in the military campaigns of Heraclius in the late Sassanid era. The findings showed that for nearly two decades after the murder of Morris, the Sassanid army controlled most of the eastern territories of the Byzantine. With a donation from the church and after the restoration and organization of forces, Heraclius, rather than struggling with Iranian forces in the Byzantine territory, attacked the back of the battlefield in Armenia, to take over the important western regions in Iran, including the capital of the Sassanid dynasty. Heraclius policy paid off and resulted in his first victory in Armenia and defeating the Sassanids in the Battle of Nineveh.
    Keywords: Armenia, Khosrow Parviz, Heraclius, Nineveh
  • Mozhgan Khanmoradi Page 19
    During the Ilkhanid period, although urbanization and architecture started with Holagu Khan, it flourished during Oljaitu’s riegn. He built four cities, namely, Sultanieh, Sultanabad, Chamchamal, Oljaitu Abad, and Aq’qaleh. Being aware of the necessities and needs of the Royal city and the capital, using the successful urbanization experiences of Qazan, inheriting a rich treasury, the existence of expert workforce and willing contractors encouraged Oljaitu's urbanism. Contrary to Qazan's period, when new cities formed adjacent to old ones, now the new cities were completely separate and independent. Oljaitu was a strict follower of Iranian- Islamic traditions in urbanization, and considered all the needs of citizens. Sultanieh is a perfect example of modern cities. Decree issued by the king for constructing a city, and a predetermined plan of city are among the noticeable aspects of urbanization during Oljaitu's reign. Using historical texts and architectural data, the present study presents a general view of urbanization during Oljaytu’s time and the influencing factors in urbanization.
    Keywords: Ilkhanid, Oljaitu, Urbanization, Sultanieh, Sultanabad, Chamchamal, Abvabolbar
  • Sahmodin Khazaee Page 37
    “The History of Iranian Kings” is one of the works of Vaghar Shirazi, son of Vesal Shirazi, in the literary return period and 13th century AD. It has a special significance for its conformity with the literary taste of the author’s age. Like his own models from the four periods of Pishdadian, Kayanian, Parthian and Sassanid, the author has taken advantage of ancient Iranian history and he has tried to use pure Persian language and Khorasani literary style in his writing; historically, too, he has attempted to play a role in the archeology of his time. Based on a descriptive-analytical method, and relying on the manuscript, this study attempts to examine the Pishdadian section of the manuscript of “The History of Iranian Kings” (Tarikh-e Salatin-e Ajam), to identify the sources used by Vaghar Shirazi, and to investigate its contemporary cultural condition.
    Keywords: Vaghār Shirāzi, History of Persian Kings, Rouzmeh Khosravan, e Pārsī, Shāhnāmeh, Persian Restoration literary era
  • Vahid Rouyani, Morteza Niazi Page 57
    Names have always been the most important factor for giving identity to and distinguishing people in a society. The selection of a name not only shows the person's attitude to society and nature, but also reveals their religious thought. Reviewing the literature of historical and social studies concerning the selection of special words can demonstrate the ethnicity, religion and social distribution of each era. As historical records show, several factors have influenced the selection of ancient Persian names; however, the religion has had a fundamental role. Therefore, the aim of the present study was to determine position of name and the rituals associated with naming in the ancient Persia and particularly in the Sassanid era. Then, the ways in which people selected names for their children was determined. The role and functions of the name in Avesta, the most important book that has remained from ancient Persia, was another goal that this paper followed. The results indicated that the taboo and strength involved in sacred and mythological names have been among the issues that Sassanid Kings used in order to reach their goals. Moreover, it was found that the taboo of name in Zoroastrianism religion and Sassanid king's thoughts were other major issues. It was also revealed that durability concern was the incentive for building many valuable monuments in Sassanid era and the factor for legislating some civil and juridical laws.
    Keywords: Naming, Ancient Iran, Birth, Zoroastrianism thought
  • Ali Zarini, Reza Samizade, Seyed Esmail Ghafelehbashi Page 75
    Samak-e-Ayyar is the oldest existing example of storytelling in Persian; it is the first long prose story available today and one of the most beautiful stories in Persian language and literature written in simple and smooth prose. In this book one can understand the social and cultural situation of Iran in the sixth and seventh centuries AH. Among the social information, firstly, comes the situation of Ayyaran and their customs during their own time and before. Samak-e-Ayyar is not only a love story; it can be said that it is a prose epic belonging to the middle and lower classes of the society in the oral form until it was written down. Folk stories have a primeval root in the history of a nation and in this story, Ayyaran respect all moral humane, and social principles. Rituals, manners and moral qualities of Ayyaran are mentioned many times in the book and this study tried to extract and analyze them.
    Keywords: Ayyar, Samak, Ayyar, Gentlemanliness, Rituals of Ayyaran
  • Zahra Seyed Yazdi, Farzaneh Hakimipour Page 97
    Undoubtedly, folk stories are an important part of popular culture. In countries such as Iran, where historians have been less active in explaining and describing the lives of people, these stories gain more importance and become important sources for gaining information on social life of Iranians and their costoms, habits and traditions. Firuz Shah Nameh, next to Sammak-e Ayyar and Darabnameh, is the most important folk story, enjoying originality. Firuz Shah Nameh is an important text in Persian prose literature, and, in fact it is the third volume of Darabnameh. Mohammad Beighami has written this book in the 9th century AH. However, it is clear that the origin of this book dates back to earlier times. Besides its grammatical, lexical, and linguistic contributions, it could also be beneficial in historical sociology. Studying and understanding this important heritage can lead to the understanding of Iranian history, culture and society. It can also demonstrate the development of Iranian thought and the social evolution of people. Using a descriptive-analytic method and through a library research, this study analyzed thoughts, traditions and other elements of popular culture depicted in the book. It should be mentioned that regarding folk elements, this book is of prime importance. Social and cultural traditions, as well as superstitious beliefs have the highest frequency in the popular culture of Firuz Shah Nameh.
    Keywords: Popular Culture, Firuz Shahn Nmeh, Molana Mohammad Beighami
  • Mozafar Shahedi, Esmail Hassanzadeh Page 113
    Regarding the formation and nature of the incident of Mordad 28 1332, various narratives, at times contradictory and contrariwise, have been presented. Through a critical analysis of selected narratives of the supporters of Pahlavi regime, and those of Dr. Mohammad Mosaddegh, the present study examines the process of and the reasons for the narrators’ focalization, characterizations and aggrandizement on the events of Mordad 28, 1332. The study found that, based on different opinions originating from certain viewpoints, narrators have presented different semantic and conceptual networks regarding the incidents of Mordad 28, to the extent that some consider it as a "coup d’état" and have condemned it, and others praise it as "a revolution and a National Resurrection." This study claims that interests, origins and familial, ideological, political and social status of the narrators has led to different viewpoints semantic and content networks and subjective renderings in their works.
    Keywords: Mordad 28 1332, Critical analysis of narrative, Focalization, Aggrandizement, Characterization, Pan, Pahlavi
  • Nasrin Falah, Ahmad Amiri Khorasani Page 129
    Adib Ghasemi Kermani (1859-1929), the satirical poet and writer, lived in Qajar era. Teaching in Dar-al-Fonoon and connecting with the Constitutionalists, were two features of his life. He has written “Neyestan and Kharestan” as a parody of Saadi’s Bustan and Gulistan. This parody is rich with the inventiveness of the writer and has presented a colorful and fun work. Rhetoric of satire in the works of Ghasemi are presented through specific techniques and methods in the two branches of rhetoric, which, along with introducing his style offer valuable findings regarding the combination of satire and rhetoric. Through a descriptive-analytical method, and emphasizing the functions of rhetorical techniques of satire in relation to the reader in the works of Adib Ghasemi Kermani, this study analyzed the text. The results showed that the application of rhetorical devices and techniques with focus on simile has played a crucial role in the formation of Adib’s style and the significance of his satire.
    Keywords: Satire, Rhetoric, Adib Ghasemi Kermani will
  • Sedigheh Ghasemzadeh, Ebrahim Vasheghani Page 143
    Levee is the permission for entrance to the court of the king and his sitting on the throne and admitting people. It is considered as one of the most important state regulations and one of the most obvious instances of continuity and sustainability of Iranian culture and its influence on other cultures. Formal ceremonies and celebrations, as well as, admitting ambassadors and representatives of other countries are mentioned as the most significant features of organizational culture. Organizational culture includes a set of sustainable beliefs which are exchanged through symbolic mediums and make sense in humans’ working life. Levee has been known as an organizational culture in the Iranian kings’ courts; as a result, learning its principles has been a part of educational program for the princes, all courtiers, and public people – each according to their own state and level. The princes, particularly, had special education to hold these rituals in the best way or to attend them. The present study, through an analytic and descriptive method, investigates the levee ritual in the historical part of Shahnameh, while the manner of permission, its time and location, as well as its requirements are also studies in order to represent a part of Iranian rich and exact organizational culture.
    Keywords: Shahnameh, Organizational culture, Levee ritual, Management, Sassanid
  • Mohsen Morsalpour, Hossein Shirmohammadi Page 167
    Andarznameh Ardeshir is a collection of advices attributed to Artaxerxes ɪ of Sassanid dynasty and said to have been left for his descendants. It has been longer than the present version and provided a more detailed model for the Sassanid kings and later, through its translation into Arabic, for the Muslim rulers. In the early Islamic centuries, Andarznameh was mostly known as Ahd-e Ardeshir, and it is believed that there had not been a whole version of it at that time as well. In order to shift Seljuk’s tribal view to Iranian governmental model, Khajeh Nizam al-Mulk wrote Siasatnameh. Ahd-e Ardeshir was an important source for Khajeh Nizam al-Mulk, in whose time the Arabic version was available. He has brought quotations from Ahd-e Ardeshir that that indicate his access to and adaptions from it. In many arguments of Siasatnameh, including the parts containing charecteristics of Sultan, devotedness to religion, and principles of statesmanship one can see adaptations of Ardeshir’s advices.
    This study is an analytical approach to investigate the attribution of Andarznameh to Ardeshir, and the status of Ahd-e Ardeshir in the early Islamic centuries, and an attempt to trace the advices of Ardeshir in Khajeh Nizam al-Mlk’s Siasatnameh.
    Keywords: Ancient Iran, Ahd, e Ardeshir, Khajeh Nizam al Mulk, Andarznameh
  • Shamsedin Najmi, Hojatolah Sharafi, Yaser Sabahi Garaghani Page 181
    Tourism industry, with an annual revenue of 1000 billion, is one of the most important phenomena of the present century. In addition to contributing to the eradication of poverty, and the spread of justice and employment, it has resulted in high income. Due to particular special geographical conditions, the city of Kerman has a great potentiality in the field of tourism including historic, cultural, and natural attractions. The purpose of this study is to identify the attractions of the city of Kerman and their analysis based on the SWAT model. In this regard, this study is based on the hypothesis that term on has the required potentialities to improve its historical tourism. This study is a descriptive analytical research based on library resources. The results showed that, due to its geographical location, Kerman has the capacity to become one of the great historical-touristic poles in the southeast of the country; the main barrier to reach this goal is the plurality of decision-makers, executive issues, and weaknesses in the infrastructures. The results also showed that there is a meaningful relation between tourist attraction factors, strategic factors, and the areas of strength, weakness, opportunities and threats in Kerman.
    Keywords: Urban tourism, Cultural tourism, SWOT model, Kerman
  • Leila Hashemian, Maryam Rahmani Page 201
    Every human being is likely to undergo profound transformations which may change the course of his life. Such is the story of Sheikh of San’aan whose real self is revealed after a small touch ruins the walls of his heart. In this story, there are a number of important factors, including dream vision, love, sin, and death that contribute to the transformation of the two main characters. This paper is intended to deal with love, dream, repentance, and death as the elements of metamorphosis among human beings and explore them in the story of Sheikh of San’aan.
    Keywords: Dream, Death, Love, Sheikh of Sanaan, Christian maiden