فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت صنعتی
پیاپی 28 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی محقر، یونس جبارزاده، حنان عموزاد مهدیرجی، نیما مختارزاده صفحه 1
    ر دنیای امروز، با توجه به حرکت دنیا به سمت و سوی جهانی شدن و همچنین فرامرزی شدن سازمانها و بازارهای فروش مرتبط با محصولات آن ها، لازمه بقا و موفقیت در دنیای رقابتی امروزی، به توانایی تولیدات داخلی در رقابت با محصولات خارجی مشابه در بازارهای داخلی و خارجی وابسته است. حال با توجه به تاثیر قیمت، کیفیت و موارد دیگر، بر انتخاب و خرید مشتریان، از آنجاییکه میزان تعرفه های گمرکی بر قیمت تمام شده و قیمت فروش کالاهای خارجی بسیار تاثیرگذار بوده و این تاثیر بر فروش و قدرت رقابتی کالاهای وارداتی در بازار تاثیرگذار است، تعیین تعرفه گمرکی مناسب، که بتواند قدرت رقابتی صنایع و محصولات داخلی را در بازار کشور ایران نسبت به محصولات خارجی مشابه، حفظ و ارتقاء بخشد، مسالهای بسیار کلیدی و تاثیرگذار خواهد بود. در این تحقیق به دنبال تعیین و بررسی تاثیر تغییرات نرخ تعرفه های گمرکی بر قدرت رقابتی صنایع و محصولات داخلی در بازار کشور ایران هستیم. بدین منظور، و با توجه به میان رشتهای بودن و گسترده بودن حیطه طرح تحقیق، تحلیل دینامیکی رفتار صنایع به کمک تحلیل دینامیکی سیستم ها صورت گرفته است. در این راستا، تهیه نمودارهای علت و معلولی و حلقه های تاثیرگذار بر موضوع، نمودارهای جریان مرتبط و همچنین روابط ریاضی بین متغیرهای مدل شناسایی شده و شبیه سازی مساله و اجرای آن به کمک تحلیل دینامیکی سیستم ها و نرم افزار و نسیم برای بازار صنعت کفش چرم ایران به عنوان مطالعه موردی، صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: تعرفه های گمرکی، رقابت پذیری صنایع، تحلیل دینامیکی سیستمها
  • اکبر عالم تبریز، امیرسالار محمدی، میرسامان پیشوایی صفحه 21
    توسعه صنایع با محوریت منافع اقتصادی باعث به وجود آمدن آسیب هایی در حوزه های محیط زیست و اجتماع شده. این نگرانی ها موجب پیدایش مفهومی سه بعدی از توسعه بر پایه اقتصاد، نامیده میشود. یکی از صنایعی که همواره به «توسعه پایدار» محیط زیست و اجتماع شده است که کرات از محصولات آن استفاده می شود، صنعت معدن است. استخراج و استحصال مواد معدنی با چالش های بسیاری در زمینه توسعه مواجه است. با توجه به این موارد و با توجه به اینکه در مباحث راهبردی مانند توسعه پایدار، یکی از مراحل مهم کنترل عملکرد می باشد. هدف این تحقیق ارائه یک ابزار مناسب جهت ارزیابی توسعه پایدار در صنعت معدن می باشد. بدین منظور پس از انجام مطالعات نظری، کارت امتیازی متوازن به عنوان ابزار مناسب در این راه شناخته شده و پس از آن شاخص های بین المللی ارزیابی توسعه پایدار در صنعت معدن با استفاده از نظر خبرگان و با توجه به شرایط این صنعت در کشور ایران، غربال شده و در منظرهای کارت امتیازی متوازن قرار گرفته اند. در پایان نیز با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی وزن اهمیت منظرهای کارت امتیازی و شاخص های آن به دست آمده اند تا ابزاری کمی در اختیار سازمان های فعال در صنعت معدن قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، توسعه پایدار، صنعت معدن، تحلیل سلسله مراتبی
  • علیرضا علی نژاد، کاووس سیمیاری صفحه 41
    یکی از مسائل مهم در مبحث مدیریت پروژه، انتخاب سبد بهینه پروژه است. مسئله انتخاب پروژه و فعالیت های وابسته به آن، یکی از فعالیت های مهم در بسیاری از سازمان ها، به ویژه شرکت های پیمانکاری و شرکت های پروژه محور عمرانی می باشد. مسئله انتخاب پروژه، یک فعالیت دوره ای برای انتخاب یک پورتفولیوی مناسب از میان پروژه های پیشنهادی یا پروژه های در حال اجرای سازمانی می باشد که اهداف سازمانی را به شیوه ای مطلوب و بدون صرف منابع اضافی و یا نادیده گرفتن سایر محدودیت ها برآورده می سازد. در انتخاب سبد پروژه، اساسی ترین موضوعی که مطرح می شود این است که سبد باید حاوی چه پروژه هایی باشد. هر چه انتخاب پروژه های سبد اصلح باشد، تحقق ماموریت های سازمان محتمل تر خواهد بود. در انتخاب این ترکیب تشخیص فرصت ها، ارزیابی میزان همسویی پروژه با اهداف و ساختار سازمان و تحلیل هزینه، سود و ریسک های پروژه بسیار حائز اهمیت است. در این تحقیق از یک رویکرد تلفیقی کمی و کیفی برای انتخاب سبد بهینه پروژه استفاده می شود. بدین صورت که ابتدا با استفاده از تکنیک DEMATEL شاخص های موثر انتخاب شده و سپس به کمک روش تحلیل پوششی داده ها و شاخص های شناسایی شده در قسمت قبل، کارایی پروژه ها مشخص و رتبه بندی پروژه ها انجام می شود.
    کلیدواژگان: انتخاب سبد بهینه پروژه، تحلیل پوششی داده ها، تکنیک DEMATEL
  • صدیقه خورشید، صمد نوجوان صفحه 61
    رقابت جویی در مرکز و هسته کسب و کارها در اقتصاد بازار قرار دارد، و به معنای توانایی و کارکرد یک شرکت و بخش فرعی برای فروش و عرضه محصولات و یا خدمات در یک بازار مشخص است. مدل نیروهای رقابتی «پورتر»، یکی از مدل های شناخته شده برای تحلیل رقابت جویی شرکت ها است، که برای توسعه و تدوین استراتژی رقابتی به منظور افزایش حاشیه رقابتی آن ها به کار برده می شود. هدف این مطالعه، سنجش و تحلیل رقابت جویی شرکت ایران خودرو با استفاده از مدل نیروهای رقابتی پورتر برای انتخاب یک استراتژی رقابتی است. با یک پیمایش پرسشنامه ای، داده های تحقیق از مدیران و کارشناسان ارشد شرکت ایران خودرو جمع آوری شدند، که از طریق مدل فازی سنجش، تحلیل رقابت جویی و انتخاب استراتژی رقابتی مبتنی بر تلفیق تکنیک های تحلیل سلسله مراتبی فازی و تحلیل پوششی داده مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته های تحقیق نشان داد:الف) دو نیروی رقابتی تهدید تازه واردین و شدت رقابت بین رقبای موجود، مهم ترین نیروهای رقابتی رویاروی ایران خودرو هستند.
    ب) شاخص های فرعی هزینه های ثابت بالا، سطح ادراک شده مشتری از تفاوت و تمایز محصولات جایگزین، موانع موجود تخصیص به ازای ارزش افزوده، درجه تمایز وارده ها، تمرکز تامین کننده ها نسبت به تمرکز شرکت، گرایش خریدار به محصولات جایگزین، هزینه های تغییر موضع تامین کننده نسبت به هزینه های تغییر موضع شرکت؛ شرایط رقابتی سختی برای ایران خودرو ایجاد می کنند و می توانند سطح رقابت جویی ایران خودرو را کاهش دهند.
    ج) قدرت رقابت جویی ایران خودرو در صنعت خودروسازی، متوسط است، و مناسب ترین استراتژی برای افزایش قدرت رقابت جویی آن، استراتژی تمرکز با تاکید بر رهبری هزینه است.
    کلیدواژگان: رقابت جویی، استراتژی رقابتی، تحلیل سلسله مراتبی فازی، تحلیل پوششی داده، نیروهای رقابتی پورتر
  • سید عبدالله رضوی، محمد جواد رزمی، مصطفی سلیمی فر، علی اکبر ناجی میدانی صفحه 99
    در این مقاله به منظور ارزیابی کارایی صنعت خودرو در ایران، یک تابع تولید مرزی تصادفی با استفاده از داده های تلفیقی چهار شرکت بزرگ خودروساز، برآورد شده است. تابع تولید از نوعکاب داگلاس با دو نهاده نیروی کار و سرمایه و به شکل خطی لگاریتمی در نظر گرفته شده و بهمنظور تفکیک اثرات خارج از کنترل بنگاه ها برناکارایی آن ها مدل اثرات تصادفی با دو فرض ثابتبودن و متغیر بودن ناکارایی در طول زمان برآورد می شود. نتایج نشان می دهد که کارایی صنعتخودرو بین 97/3 تا 96/4 همچنین نتایج نشان می دهد بازدهی به مقیاس در صنعت خودرو فزاینده است.
    کلیدواژگان: کارایی اقتصادی، صنعت خودرو، تابع تولید مرزی تصادفی، داده های تلفیقی، مدل اثرات ثابت و تصادفی
  • محمدقلی یوسفی، حمید آماده، طاهره کریمی دستنایی صفحه 119
    هدف این مقاله بررسی تاثیر تغییرات ساختاری بر اشتغال در صنایع کارخانه ای ایران بوده است. شاخص های عملکرد رشد و تغییرات ساختاری برای صنایع بزرگ با کدهای بین المللی ISIC دورقمی برای سال های 1388- 1374 محاسبه شده و سپس با استفاده از یک مدل اقتصاد سنجی تاثیر تغییرات - ساختاری بر اشتغال صنعتی مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های تحقیق نشان داد که صنایع ایران را می توان به سه دسته مجزا تفکیک نمود.گروه اول صنایع نسبتا کوچکی هستند که معمولا درتملک بخش خصوصی بوده و سهم بالایی در اشتغال صنعتی ایران دارند.گروه دوم را صنایع بزرگ و سنگین تشکیل می دهند که اغلب کالاهای سرمایه ای و مصرفی بادوام و یا کالاهای واسطه ای تولید می کنند. اما گروه سوم را صنایع متوسط تشکیل می دهند که مالکیت عمومی یا خصوصی دارند، اغلب از تکنولوژی نسبتا بالا استفاده می کنند و اشتغال زایی آنها به نسبت پایین بوده است. بررسی تخمین رگرسیون نشان می دهد که بر طبق انتظار افزایش بهره وری نیروی کار بر اشتغال صنعتی اثر منفی و معکوس داشته است اما اثر تغییرات ساختاری بر اشتغال صنایع کارخانه ای در ایران مثبت بوده است. بدین معنی که اشتغالزائی صنایع پویا از اشتغال زدائی صنایع ایستا بیشتر بوده است درنتیجه تغییرات ساختاری به طور هم جهت بر اشتغال صنعتی در ایران اثر مثبت گذاشته است.
    کلیدواژگان: تغییرات ساختاری، اشتغال، صنایع کارخانه ای
  • میرعلی سیدنقوی، محمد مهدی بحرالعلوم صفحه 137
    یکی از عوامل کلیدی موثر در ایجاد تمایز و پیشی گرفتن از رقبا، ارائه مستمر کیفیت برتر به مشتریان است. رمز موفقیت آن است که انتظارات مشتریان نسبت به کیفیت خدمت بر آورده شده و یا حتی از آن ها پیشی گرفته شود. با توجه به اهمیت کیفیت خدمات در موفقیت سازمان های امروز، هدف از این مقاله، بررسی ابعاد موثر بر کیفیت خدمات فنی واحد مهندسی فروش شرکت بازرگانی پتروشیمی، اندازه گیری شکاف های موجود در سیستم خدمت رسانی و در نهایت ارتقاء و بهبود آن است. بدین منظور از مدل تعدیل یافته سروکوال جهت سنجش کیفیت خدمات استفاده شد. در این تحقیق تلاش بر آن بوده که مدل مذکور با شرایط خاص سازمان تطبیق داده شود، از این رو، بعد ملموسات از مدل استاندارد با بعد تنوع خدمت جایگزین گردید و از رویکرد تحلیل عاملی تاییدی جهت بررسی مدل نظری تحقیق استفاده شد. مدل تعدیل یافته با استفاده از نرم افزار لیزرل تحلیل و صحت آن از نظر آماری مورد تایید قرار گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نشان داد که سیستم خدمت رسانی واحد مهندسی فروش شرکت بازرگانی پتروشیمی دچار آسیب بوده و بنابراین وجود شکاف های خدماتی به اثبات رسید. در پایان راهکارهای عملیاتی جهت ارتقاء کیفیت خدمات و بهبود وضعیت موجود ارائه گردید.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، مدل سروکوال تعدیل یافته، شکاف های خدماتی
|
  • Ali Mohaghar, Yunes Jabbarzadeh, Hannan Amoozad Mahdiraji, Nima Mokhtarzadeh Page 1
    The Customs Tariff is based on the World Customs Organization's (WCO) Harmonized Commodity Description and Coding System (HS) and its impact of industry competitiveness is known for everyone. In this paper, by considering IRAN I.R. industries,the impact of change in custom tariff on domestic industries have been analyzed. Many models have been used to analys and evaluate the effect of change in custom tariff on domestic industries. In this paper System Dynamics(SD) approach and modeling has been used to describe this problem. By using Casual Loops(CL) and also Stock And Flow diagram(CFD), the model of problem has achived. At next step, depending on the type of variables(State variable, Rate variable, Auxiliary variable, parameters, …) the relation of variables are identified and the model is completed. At final step the model was sumilated and run by VENSIM software and the results were outcomed. This paper declares that decreasing the custom tariff will improve domestic industries competitiveness in long terms by developing the infrastructure of domestic industry for gaining more market share.
    Keywords: System Dynamics, Custom tariff, Industry Competitiveness
  • Akbar Alamtabriz, Amirsalar Mohammadi, Mir Saman Pishvaee Page 21
    Economic Development of countries caused damages in environment and society. This issue created three dimensional concept for development, based on economy, society and environment that named as a sustainable development. Mining industry is one of the industries that always faced with challenges of sustainable development. Based on this issue and based on need for evaluation tools in sustainable development, this article is specified to recommending suitable tool for evaluating sustainability of development in mining industry. For this purpose after investigation of literature, balance scorecard recognized as a suitable tool, then international indicators are localized based on the expert opinion and Iran mining industry situation, and put in BSC aspects. Finally by using AHP method importance weight of BSC aspects and indicators calculated for recommending quantitative tool to mining industry organizations.
    Keywords: balance scorecard, sustainable development, mining industry, AHP
  • Alireza Alinezhad, Kavoos Simiari Page 41
    One of the important issues in project management is project portfolio selection. Issue of project selection and related activities is one of the important activities in most of organizations, especially contract companies and developing project centered companies. Issue of project choosing is a periodical activity for choosing suitable portfolio from suggested projects or organizational in process projects which enforce organizational goals in a desirable manner, without spending additional sources or / and neglecting other limitations.. In project portfolio selection, the most important issue which bring up is that this portfolio should conclude which projects. As much as project portfolio selection be more advisable, fulfilment of organization duties would be more probable. In choosing this combination, distinguishing opportunities, assessing amount of project cooperation with goals and organization structure and expenses, profit analysis and project risks has a great importance. In this research has been used from qualitative and quantitative assimilated approach for project portfolio selection. In a way that at first we use DEMATEL (Decision Making Trial and Evaluation Laboratory) method to selection criteria and then with use Data Envelopment Analysis and criteria that selected in previous stage, calculate the efficiency for each project and rank all of them.
    Keywords: Project portfolio selection, Data Envelopment Analysis (DEA), DEMATEL Method
  • Seddigheh Khorshid, Samad Nojavan Page 61
    Competitiveness is core of businesses in market economics. It means the ability and performance of a firm, sub-sector or a country to sell and supply goods and/or service in a given market. Porter's competitiveness forces model is one of the most well-known framework for analyzing the competitiveness of firms, that has been extensively used to develop and formulate the competitive strategiesof firms in order to increase their competitive edge. The aim of this article is to be measure and analyze Irankhodro firm's competitiveness with using Porter's competitiveness forces model to select a competitive strategy. A questionnaire survey is conducted for collecting research data from Irankhodro firm's managers and expert employees. Then research data is analyzed by fuzzy model based on integrating fuzzy AHP and DEA.The findings of research show: a. the most important of competitive forces with which Irankhodro firm faces, are rival firms competitive intensity and the threat of entry of new competitors. B. Irandkhodro firm was fierce with high fix cost, perceived level differentiation, exist barriers allocation per value added, degree of differentiation of inputs, supplier concentration to firm concentration ratio, buyer propensity to substitutes, switching costs of suppliers relative to firms switching cost. These sub-factors can decrease Irankhodro firm's competitiveness level. C. Irankhodro firm's competitiveness level is moderate, and focus strategy based on cost leadership is the most proper of competitive strategy in order to sustain and enhance competitive power.
    Keywords: Competitiveness, Competitive strategy, Fuzzy AHP, DEA, Porter's competitive Forces model
  • Seyed Abdollah Razavi, Mohammad Javad Razmi, Ali Akbar Naji, Mostafa Salimi Far Page 99
    This paper uses a panel data stochastic production frontier model to measure economic efficiency of car production industry in Iran. We estimated both time-variant and time-invariant efficiency random effect models. The result shows that economic efficiency in this industry varies overtime between 96.4 to 97.3 percent. The results also show that industry is increasing return to scale.
    Keywords: Economic Efficiency, Car Production Industry, Stochastic Production frontier, Panel Data, Random Effect Model
  • Mohammadgholi Yousefi, Hamid Amadeh, Tahere Karimi Dastenaei Page 119
    In this Paper we have used various indices to describe the characteristics of Iran Manufacturing Industries during 1995-2009.We have also estimated empirically the Impact of structural changes on employment generation. The result show that structural changes in output and employment of Iran Manufacturing Industries have been accompanied by a movement away light and consumer non -durables such as Food and Textiles, towards heavy and Capital goods industries producing consumer durables, capital and Intermediate goods. The shift has been basically from low to high labor productive Industries. Our empirical Model too has shown a significant impact of structural changes on employment generation on Manufacturing Industries in Iran. The finding shows that the decrease in the employment share of industries such as Textiles and Food industries have been overcompensated by increase in the employment of electrical and non electrical machineries and transport equipments, indicating the tendencies of manufacturing industries move towards energy intensive and resource based industries such as chemicals and petrochemicals and oil refineries, Machineries and transport equipments.
    Keywords: Structural Changes, Manufacturing Industries, Emplyment Generation
  • Ali Seyyed Naghavi, Mohammad Mahdi Bahrololoum Page 137
    One of the effective key factors in differentiating and outrunning competitors is the continuous delivery of superior quality to the customers. The secret of success is meeting or getting ahead of customer’s expectations in relation to service quality. By considering the fact that service quality plays an important role in the success of today’s organizations, this article pursues the purpose of investigating the dimensions that have effect on technical services quality of petrochemical commercial company’s sale engineering department, determining the most important service quality dimensions, measuring the gaps existing in the service delivery system and finally promoting and improving the current status of the system. We used the Servqual Model to assess the quality of the services. In this study we tried to customize the model to adapt the specific conditions of the organization, so the Tangibles dimension of the standard model was replaced with service variety and confirmatory factor analysis approach was used to examine the theoretical model of the study. The modified model was analyzed by Lisrel and its validity was confirmed from a statistical point of view. The results of data analysis by SPSS showed that the sale engineering department’s service delivery system was encountered with problems and so the existence of service gaps was proved. Finally practical solutions were provided to promote the service quality and improve the current status of the system.
    Keywords: Service Quality, Modified Servqual Model, Service Gaps