فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت صنعتی
پیاپی 29 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیرعباس نجفی*، فرامرز شمس ناتری، محمد نجفی صفحه 1
    یکی از مسائل کاربردی زمان بندی پروژه، که در سال های اخیر موردتوجه محققان قرار گرفته، مساله سرمایه گذاری در منابع می باشد. در این مساله، برخلاف سایر مسائل زمان بندی پروژه، سطح دردسترس بودن منابع موردنیاز پروژه به صورت متغیر تصمیم مطرح شده و مدنظر است که علاوه بر زمان بندی فعالیت ها، سطح تدارک منابع نیز مشخص گردند. مطالعات انجام شده در این زمینه، محدود به بهینه سازی یک تابع هدف می باشد. در این مقاله، مساله سرمایه گذاری در منابع به منظور بهینه سازی همزمان اهداف حداقل مدت زمان اتمام پروژه و حداقل هزینه های تدارک منابع، تعریف و مورد بررسی قرار می گیرد. به منظور حل مساله، دو الگوریتم فراابتکاری به نام های الگوریتم ژنتیک دو مرحله ای زیر جمعیتی و الگوریتم ژنتیک چندجمعیتی، ارائه می شود. همچنین باتوجه به معیارهای ارزیابی، عملکرد دو الگوریتم مورد سنجش قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: زمان بندی پروژه، الگوریتم فراابتکاری، جواب های پارتو، محدودیت منابع، بهینه سازی دوهدفه
  • سید حسین رضوی حاجی آقا*، حنان عموزاد مهدیرجی، هادی اکرمی، شیده سادات هاشمی صفحه 21
    توسعه روش های تصمیم گیری چندمعیاره به منظور امکان بهره گیری از چندین معیار سنجش در مسائل تصمیم گیری بوده است. اصولا مسائل تصمیم گیری چندشاخصه با انتخاب بهترین گزینه از میان تعدادی گزینه موجود و برحسب تعدادی شاخص ارتباط دارد. یکی از مسائل اساسی در این خصوص، تعیین اوزان اهمیت شاخص های تصمیم گیری است. روش های گوناگونی نظیر «آنتروپی»، «LINMAP» و روش «ساتی» برای تعیین اوزان اهمیت شاخص ها ارائه شده است. در این مقاله، مدلی غیرخطی به منظور برآورد اوزان ایده آل براساس منطق روش «TOPSI» پیشنهاد شده است. از مزایای این روش می توان به سادگی و» کاهش میزان اطلاعات مورد نیاز دریافتی از تصمیم گیرنده در فرایند ارزیابی و امکان لحاظ نظرات او درخصوص ترجیح شاخص ها بر یکدیگر اشاره نمود. کاربرد روش پیشنهادی در دو مثال بررسی شده است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چندشاخصه، بردار ایده آل منفی، بردار ایده آل مثبت، TOPSI، برنامه ریزی غیرخطی
  • محمد رحیم رمضانیان، محمدحسن قلی زاده، شیوا شبان* صفحه 41
    در این مقاله، با تکیه بر پیشینه مسائل موازنه خط مونتاژ هزینه گرا، یک مدل ریاضی جدید، برای زمان بندی و موازه خط مونتاژ ارائه شده است که با ترکیب زمان تنظیم وابسته به توالی وظایف، ایستگاه های موازی و محدودیت منبع، هزینه های عملیاتی و سرمایهگذاری سیستم مونتاژ را کمینه می نماید. با توجه به پیچیدگی مساله، روابطی برای کاهش تعداد متغیرهای مدل پیشنهاد شده است که دستیابی به راه حل بهینه را در زمانی قابل قبول با استفاده از الگوریتم های دقیق تسهیل مینماید. برای شفاف سازی و بیان ویژگی های مدل نیز از یک مثال عددی استفاده شده است. همچنین جواب های به دست آمده از مدل در چندین مثال، با استفاده از شاخص های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفته و نتایج حاکی از عملکرد مطلوب مدل می باشد.
    کلیدواژگان: زمان بندی، موازه خط مونتاژ هزینه گرا، زمان تنظیم، ایستگاه موازی، محدودیت منبع
  • محمد امین نایبی، ابوذر پارسانژاد، محمدرضا پارسانژاد* صفحه 61
    در این مقاله به ارائه یک مدل تصمیم گیری چندمعیاره برای انتخاب فروشنده سیستم های مخابراتی پرداخته شده است. تصمیم گیری در مورد سیستم های مخابراتی (سانترال) به لحاظ نقش ارتباطی آن ها در سازمان ها از اهمیت زیادی برخوردار بوده و با توجه به وجود معیارهای متعدد در انتخاب فروشنده سیستم های مخابراتی، آن یک مسئلهچندمعیاره است. با توجه به اینکه تصمیمات، عموما بر اساس قضاوت های ذهنی مدیران صورت می گیرد برای لحاظ کردن آن در بهبود تصمیم گیری از منطق فازی استفاده شده است. بدین منظور شاخص های مورد نظر از طریق بررسی ادبیات موجود و نظر خبرگان استخراج گردید و بر مبنای آن یک مدل تاپسیس فازی با اوزان ترکیبی توسعه داده شد. وزن ترکیبی، حاصل از ترکیب روش های متعددی شامل: قضاوت ذهنی مدیران، متوسط آماری فازی، وزن تعدیلی و وزن یابی فازی است. در این مدل تمامی اعداد فازی و از نوع مثلثی می باشند. برای آزمون امکان پذیری مدل مورد نظر در انتخاب یک فروشنده سیستم های مخابراتی، یک مطالعه موردی واقعی در دانشگاه آزاد اسلامی قزوین صورت پذیرفت.
    کلیدواژگان: سیستم های مخابراتی(سانترال)، انتخاب فروشنده، تاپسیس فازی، اوزان ترکیبی
  • مقصود امیری، لعیا الفت، امیر حسن زاده* صفحه 89
    یکی از دلایل ناکارآمدی زنجیره های تامین «اثر شلاقی» است. این پدیده بر افزایش نوسانات تقاضابه سمت بالای زنجیره اشاره دارد. مدیران زنجیره، تامین این افزایش نوسانات را در سطوح موجودی و سفارشات تجربه می کنند. از طرفی، کاهش نوسان در سفارشات ممکن است به علت افزایش در واریانس موجودی، اثر منفی بر سطح خدمت به مشتری داشته باشد. بنابراین، در این نوشتار قصد داریم در یک زنجیره تامین سه سطحی شامل یک خرده فروش، یک عمده فروش و یک تولیدکننده با 2 حالت متمرکز و غیرمتمرکز، با توجه به دلایل اثر شلاقی به تخمین توابع اثر شلاقی و ذخیره موجودی با استفاده از روش شناسی سطح پاسخ بپردازیم، و نشان دهیم که باتوجه به اهمیت زیاد دلایل اثر شلاقی و تعاملات بین آن ها می توان درصدهای بهینه دلایل و تعاملات بین آن ها و میزان مطلوبیت اثر شلاقی و ذخیره موجودی را درغالب یک مدل ارائه نمود.
    کلیدواژگان: اثر شلاقی، ذخیره موجودی، سفارش تا حدمعین، طراحی، روش شناسی سطح پاسخ
  • سید محمدعلی خاتمی فیروزآبادی، سید حسین جلالی، سید علی محمد پرورده* صفحه 113

    ناسایی موانع پیاده سازی برنامه های استراتژیک در میان پیمانکاران فعال در بخش انرژی و ارائه یک طبقه بندی از حیث میزان اولویت عوامل شناسایی شده، به عنوان هدف اصلی این پژوهش پیمایشی و کاربردی مورد توجه است. به منظور دستیابی بدین هدف پس از بررسی پیشینه تحقیقاتی و بهره گیری از نظرات خبرگان، هشت عامل به عنوان موانع پیاده سازی برنامه های استراتژیک در بخش انرژی موردنظر قرار گرفت و با استفاده از ابزار پرسشنامه بر روی نمونه ای متشکل از 78 نفر از مدیران و مشاوران عالی برنامه ریزی استراتژیک در شرکت های پیمانکاری بررسی شد. روش مورداستفاده بر روی داده های گردآوری شده جهت رتب هبندی موانع پیاده سازی استراتژی در سازمان، روش تاپسیس فازی می باشد. نتایج تحلیل ها گویای آن است که ساختار سازمانی بیشترین اولویت را به عنوان یک مانع در حین پیاده سازی برنامه استراتژیک در صنعت پیمانکاری به خود اختصاص می دهد و پس از آن برنامه ریزی عملیاتی، تخصیص منابع، کیفیت استراتژی، ارتباطات، مجریان استراتژی، کنترل و تعهد در رتبه های بعدی قرار می گیرند. یافته های این پژوهش می تواند کارایی اقدامات مدیران شرکت های پیمانکاری را در هدایت فرایند اجرا و غلبه بر موانع ارتقا دهد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، پیاده سازی استراتژی، رویکرد فازی، تاپسیس فازی
  • حمیدرضا فرتوک زاده، مهدی الهی * صفحه 139
    بانک، به عنوان مهم ترین نهاد پولی کشور با ریسک های گوناگونی مواجه می باشد. در واقع تقابل عوامل درونی بیرونی و انتظارات ذی نفعان برای حال و آینده بانک های فعال در کشور ریسک هایی را ایجاد می کنند، که برخی از این ریسک ها، پیشران های نوظهوری به نام ریسک های استراتژیک هستند که درصورت عدم اعمال مدیریت صحیح بر آن ها موجب ورشکستگی بانک ها خواهند شد. از مشخصه های بلوغ بانکی تعریف فرایندهای خاص و یکپارچه ای برای مدیریت ریسک های استراتژیک می باشد. در این پژوهش باتوجه به ضرورت به کارگیری این رویکرد در صنعت بانکداری، بانک ملت به عنوان بانک موردنظر انتخاب شده است. هدف از این پژوهش دستیابی به گنجینه های دانشی خبرگان بانکی و کندوکاو در این معادن برای آشکارسازی و مستند سازی ریسک های استراتژیک با استفاده از متدولوژی دلفی می باشد. این پژوهش در صدد شناسایی و اولویت بندی ریسک های استراتژیک و ارائه نقشهریسک های استراتژیک بانک ملت هست.
    کلیدواژگان: ریسک های استراتژیک، مدیریت ریسک استراتژیک، صنعت بانکداری بدون ربا، نقشه ریسک های استراتژیک
|
  • Amirabas Najafii*, Faramarz Shamsnatari, Mohammad Najafi Page 1
    A Resource Investment Problem is a project scheduling problem recently considered. In this issue, in contrast with other project scheduling, the project availability of needed resources level is considered decision variable and the goal is to find a schedule and resource requirement level. Researches regarding this field are related to optimizing an objective. In this paper, resource investment problem is studied for simultaneous optimization minimizing projectspan and project resource costs. Two multi-objective meta-heuristic algorithms, two process sub-population genetic algorithms and multi-population genetic algorithm are proposed to find solutions. According to evaluation criteria, the function of two algorithms is computationally compared and.
    Keywords: Project Scheduling, Met heuristic Algorithms, Pareto Solutions, Resource Constraint
  • Seyed Hossein Razavi Hajiagha*, Hannan Amoozad Mahdiraji, Hadi Akrami, Shide Sadat Hashemi Page 21
    The development of Multiple Criteria Decision Making Techniques is to provide the possibility of using multiple criteria in decision making problems. Multi-criteria decision making problems primarily relate to choosing the best option among several available options and according to some indicators. One of the major issues in this regard is to determine the importance weights of decision criteria. Various methods such as Entropy, LINMAP and Saaty’s method have been presented for determining the weights of the indicators. In this paper, a non-linear model based on the logic of TOPSIS method is proposed to estimate the ideal weights. Simplicity, Reduction of received data from the decision makers in the evaluation process, and the possibility of considering his comments about the preference of indicators to each other can be cited as the advantages of this method.
    Keywords: Multi, criteria decision making, Negative ideal vector, Positive ideal vector, TOPSIS, Non, linear Programming
  • Mohammad Rahim Ramazanian, Mohammad Hasan Gholizadeh, Shiva Shaban* Page 41
    In this paper, based on the background of cost-oriented assembly line balancing problems, a novel mathematical model for scheduling and balancing the assembly line is offered that with the combination of task sequence-dependent setup time, parallel stations and resource constraint, minimizes the operational and investment costs of assembly system. Due to the complexity of the problem, the equations have been proposed to reduce the number of variables of the model, and to achieve the optimal solution in reasonable time using exact algorithms. To clarify and explain the features of the model a numerical example have been used. Also the solutions obtained from model in several examples, have been analyzed using different indexes, and results indicative of appropriate performance of the model.
    Keywords: scheduling, cost, oriented Assembly line balancing, setup time, parallel station, resource constraint
  • Mohammad Amin Nayebi, Abouzar Parsanejhad, Mohammad Reza Parsanejhad Page 61
    In this paper, we present a MCDM model for vendor selection of Telecommunications systems. Decision making in Telecommunications systems (Central) is more important because of their communicational role in organizations. Considering the multiple criteria in the vendor selection of telecommunications systems is a multi-criteria problem. Because these decisions usually are based on the intellectual judgments of managers, Fuzzy logic is used to improve decision making. Literature review and experts opinions used for determining the model indexes and then developed a Fuzzy TOPSIS model with combined weighs. Combined weights are result of integrating various methods such as intellectual judgment of managers, Fuzzy statistical average, modified weight and fuzzy weigh. In this model all numbers are Fuzzy and triangular type. A case study done in Qazvin Islamic Azad University to apply the developed model.
    Keywords: Telecommunications Systems (Central), Vendor selection, Fuzzy TOPSIS, Combined Weights
  • Maghsoud Amiri, Laya Olfat, Amir Hasanzadeh Page 89
    A major cause of supply chain deficiencies is the bullwhip effect. This phenomenon refers to demand variability increases as one move up the supply chain. Supply chain managers experience this variance amplification in both inventory levels and orders. Other side, dampening variability in orders may have a negative impact on customer service due to increase in inventory variance. The contribution of this paper is the estimation of the bullwhip effect and stock functions with using of response surface method under causes of the bullwhip effect in a three stage supply chains consisting of a single retailer, single wholesaler and single manufacturer with both centralized and un-centralized chains and show that with Considering the importance of the bullwhip effect reasons and interactions between them, the percent of optimal reasons and interactions between them and the level of desirability of bullwhip effect and net Stock will be illustrated by a model.
    Keywords: Bullwhip Effect, Net Stock, Order Up To, Response Surface Methodology
  • Ali Khatami Firouzabadi, Seyed Hossein Jalali, Seyed Ali Mohammad Parvardeh* Page 113

    The main purpose of this practical survey is devoted to identify the obstacles of strategic plan implementation among energy sector's contractors and then, to present a classification of identified obstacles on the basis of their priorities. In order to achieve this purpose, 8 factors were chosen as the obstacles of strategic plans in energy sector following the literature review and experts comments, and then applied to 87 managers and senior experts of strategic planning in contracting firms by a questionnaire. The Fuzzy TOPSIS technique is assumed as a well-known Multiple-criteria Decision Making (MCDM) approach. Results showed that organizational structure was received the most priority as an obstacle in implementing strategic plan in contracting industry and operational planning, resource allocation, quality of strategy, communication, strategy executors, control and commitment got subsequent ranks. So, findings of this survey could improve the efficiency of contracting firm's managers to direct the process of strategy implementation and to overcome on identified obstacles.

    Keywords: Strategic planning, Strategy implementation, Fuzzy approach, Fuzzy TOPSIS
  • Hamid Reza Fartook Zadeh, Mahdi Elahi Page 139
    As the most important institutions, Banks face different risks. As a matter of fact, risk is the results of the internal - external elements and the stakeholder’s expectations of the current and future status of the banks which are active in the country. Under a poor management some of this risks which forces called strategic risks may cause bankruptcy. One characteristic of mature banks is the development of a certain integrated processes of risk management. Due to the necessity of applying this approach in banking, we chose the Mellat Bank as a case study in this article. Our goal in this research was acquiring knowledge of banking experts to reveal and document strategic risks by use of Delphi methodology. This research is up to identify and rank the strategic risks of Mellat Bank and draws the strategic risk map.
    Keywords: Strategic risks, strategic risk management, usury, free banking, strategic risk map