فهرست مطالب

فصلنامه ابن سینا
سال نهم شماره 2 (پیاپی 23، پاییز 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/01/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهاب الدین بهرامی، علیرضا تک زارع، محمدحسین لشکری صفحه 1
    مقدمه
    این مطالعه به منظور تعیین فراوانی آپاندیسیت حاد پاتولوژیک در بیماران با تشخیص بالینی و آزمایشگاهی آپاندیسیت که آپاندکتومی شده اند انجام شد و مقایسه ای بین درصد تشخیص صحیح در جامعه و مقایسه آن با کتب مرجع انجام شد. البته در کنار آن ارزش تشخیصی معاینات بالینی و نکات مهم شرح حال و آزمایشات پاراکلینیکی که فاکتورهای مطرح کننده در تشخیص آپاندیسیت هستند مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش بررسی
    به طور گذشته نگر پرونده 200 بیمار که در طی سال 1383 با درد شکم حاد به اورژانس بیمارستان بعثت مراجعه کرده بودند و با ظن بالینی آپاندیسیت حاد آپاندکتومی شده بودند مورد مطالعه قرارگرفت. پس از آپاندکتومی گزارش پاتولوژی به عنوان استاندارد طلایی تشخیص قطعی آپاندیسیت تلقی شد.
    یافته ها
    200 بیمار شامل 128 بیمار مرد (64%) و 72 بیمار زن (36%) با میانگین سنی 8/23 (دامنه تغییرات از 6 تا 57 سال) مورد مطالعه قرار گرفتند از این تعداد 133 نفر (5/66%) آپاندیسیت واقعی داشتند (94 نفر آپاندیسیت حاد ساده و 39 نفر آپاندیسیت عارضه دار). از مجموع بیماران مرد 99 نفر (3/77%) آپاندیسیت واقعی داشتند (71 نفر آپاندیسیت حاد ساده و 28 نفر آپاندیسیت حاد عارضه دار). از مجموع بیماران زن 34 نفر (2/47%) آپاندیسیت واقعی داشتند (23 نفر آپاندیسیت حاد ساده و 11 نفر آپاندیسیت حاد عارضه دار).
    بحث: دقت تشخیصی این مطالعه در مقایسه با کتب مرجع که دقت تشخیصی را بین 92% 76% ذکر می کند، پایین تر است. شاید علت آن رعایت بیشتر جانب احتیاط توسط جراح باشد. همچنین دقت تشخیصی در مردان بیشتر از زنان است که این یافته مطابق با کتب مرجع می باشد. تحقیق نشان داد که هیچکدام از علایم بالینی و آزمایشگاهی به تنهایی قادر به تشخیص صحیح آپاندیسیت نیستند و مجموع علایم با هم به تشخیص کمک می کند.
    کلیدواژگان: آپاندیسیت حاد، تشخیص، ارزش پاراکلینیک
  • الهه صمدی صمیمی، نسرین بیدی، فرح لطفی کاشانی صفحات 5-9
    مقدمه
    موضع کنترل هر شخص تاثیر زیادی بر رفتار و عملکرد او دارد. همچنین باورهای خودکارآمدی می تواند به طور قوی روی سطح عملکردی اشخاص تاثیر بگذارد. پژوهش حاضر مقایسه موضع کنترل و باورهای خودکارآمدی در مردان معتاد و غیرمعتاد می باشد.
    روش بررسی
    به این منظور 80 نفر افراد عادی از بین دانشجویان دانشگاه آزاد واحد رودهن به عنوان گروه شاهد و 80 نفر معتاد که از نظر سن و تحصیلات با گروه شاهد همگن شده بودند از مراجعه کنندگان به بیمارستان بعثت نیروی هوایی به صورت تصادفی به عنوان گروه مورد انتخاب شدند. دو گروه مورد و شاهد (80 نفر معتاد، 80 نفر عادی) پرسشنامه های خودکارآمدی عمومی (شرر و همکاران، 1982) و مقیاس موضع کنترل (نوویکی استریکلند، 1973) را به عنوان ابزارهای پژوهش تکمیل نمودند.
    یافته ها
    به منظور آزمون فرضیه های پژوهش آزمون t استیودنت (برای گروه های مستقل) صورت گرفت و نتایج حاصل از آن نشان داد که:1- بین دو گروه معتاد و عادی از نظر موضع کنترل تفاوتی وجود ندارد.
    2- بین میزان خودکارآمدی افراد معتاد و عادی تفاوت وجود دارد.
    3- بین موضع کنترل افراد مجرد معتاد و عادی تفاوتی وجود ندارد.
    4- بین خودکارآمدی افراد مجرد گروه معتاد و عادی تفاوت وجود ندارد.
    5- بین موضع کنترل افراد متاهل معتاد و عادی تفاوت وجود ندارد.
    بحث: به طور کلی اعتیاد می تواند باعث رفتار خطر کردن، هیجان خواهی و باور مثبت نسبت به سوء مصرف مواد شود و وابستگی شدیدی نسبت به ادامه مصرف مواد مخدر ایجاد کند و در نتیجه منجر به سازگاری پائین و کژکاری شده و در باور فرد به توانایی خویش مشکل ایجاد میکند
    کلیدواژگان: موضع کنترل، خودکارآمدی، افراد معتاد و غیرمعتاد
  • محسن برنجی صفحات 10-15
    مقدمه
    کمردرد دومین علت مراجعه به پزشک، دومین علت غیبت از کار و سومین علت جراحی را تشکیل می دهد. همچنین هزینه برترین مشکل بهداشت شغلی است به طوری که 25% کل تعداد موارد غرامت و33% کل هزینه های غرامت به علت کمردرد می باشد. شیوع کمردرد در بین پرسنل اداری که مجبور به نشستن های طولانی می باشند، به اندازه کارگرانی که مجبور به بلند کردن اجسام سنگین هستند، می باشد. از جمله افرادی که مجبور به نشستن های طولانی هستند، کارمندان بانک ها می باشند. بنابراین مطالعه ای برروی کارکنان بانک ملت شعب غرب تهران با توجه به ریسک فاکتورهای مطرح انجام گرفت. هدف کلی این مطالعه تعیین میزان شیوع و ناتوانی ناشی از آن در اپراتورهای بانک بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی و توصیفی انجام شده است. در این بررسی 588 نفر از کارکنان بانک به طور تصادفی از دفتر شعبات انتخاب شده و پرسشنامه استاندارد شده oswestry برای آنها پر شد و میزان شیوع و ناتوانی ناشی از کمردرد توسط نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    شیوع کمردرد در مطالعه ما 5/34% و متوسط میزان ناتوانی در افرادی که کمردرد داشتند 1/26% بود. میزان ناتوانی ناشی از کمردرد با جنس، سن، رضایت شغلی، مدت نشستن، استفاده از جاپایی، احساس راحتی روی صندلی به هنگام کار، تاریخچه قبلی کمردرد، انعطاف پذیری افراد و مدت خدمت افراد ارتباط معنی دار داشت ولی با سیگاری بودن و مدت سیگار کشیدن، قد، وزن، شاخص توده بدن و استفاده از جادستی ارتباط معنی داری نداشت.
    بحث: با رعایت اصول ارگونومیکی، توجه به رضایت شغلی و توانبخشی به موقع و تمرین های لازم جهت کاهش استرس به کمر، می توان از بروز کمردرد، ناتوانی ناشی از آن و هزینه های متحمل بر شخص و جامعه کاست.
    کلیدواژگان: کمردرد، ناتوانی، کارکنان بانک
  • علی اصغر ایراندوست صفحات 16-19
    تکنولوژی تهیه مقادیر زیاد آنتی بادی خاص یک شاخص آنتی ژنی موجب دگرگونی و تحول عظیم در علوم پزشکی گردید. آنتی بادی های منوکلونال اختصاصا به یک اپی توپ خاص متصل می گردند و به همین خاطر از نظر ژنتیکی و متابولیسم سلولی همگن هستند و همه از یک کلاس معین ایمونوگلوبینی با خصوصیات شیمیایی و فیزیکی یکسان و با جزئیات کامل شبیه به هم هستند. امروزه با تولید نسل جدید آنتی بادی های منوکلونال نوترکیب با استفاده از روش های مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی سلولی مولکولی امیدهای بسیاری در درمان انواع بیماری ها و سرطان ها و عفونت های نویافته بوجود آمده است.
    کلیدواژگان: شیمی درمانی، نوترکیبی، هیبریدوما، آنتی بادی منوکلونال
  • علی خسروی کیا صفحات 20-25
    وابستگی به اپیوئید به عنوان یک اختلال اجتماعی و بیماری فیزیکی قلمداد شده و باید به صورت جدی درمان گردد. امروزه تکنیک های متعددی جهت سم زدایی اپیوئید وجود دارد که جدیدترین آن سم زدایی فوق سریع تحت بیهوشی یا UROD می باشد. در این روش بیمار تحت بیهوشی عمومی و یا تسکین بخشی توسط آنتاگویست های اپیوئیدی طی 8-6 ساعت سم زدایی می شود. کوتاه بودن زمان روش، تکمیل کامل سم زدایی،عدم هوشیاری بیمار در هنگام ایجاد علایم دردناک و زجرآور قطع مصرف،بازگشت سریع به فعالیت های روزمره و کاهش زمان بین مصرف آخرین دوز اپیوئید توسط بیمار و شروع درمان نگاهدارنده با آنتاگونیست های خوراکی اپیوئیدی، این روش را علی رغم همراهی با یکسری عوارض ناخواسته به یک روش انسانی تبدیل کرده است. در این مقاله درباره تاریخچه، اندیکاسیون و کنتراندیکاسیون، متدولوژی،عوارض، محاسن ومعایب UROD سخن به میان آمده است.انجام تحقیقات بیشتر همراه با نمونه های متعدد که باعث افزایش ارزش تحقیقات می شود می تواند روش فوق را به یک روش ایده آل در سم زدایی اپیوئیدها تبدیل نماید.
    کلیدواژگان: سم زدایی فوق سریع مخدر، سندرم قطع مصرف، بیهوشی عمومی
  • نسرین بیدی صفحات 26-33
    مشکلات زنان در پرواز به دو گروه مامایی و بیماری های زنان تقسیم می شود. عمدهی مشکلات مربوط به خانم باردار و نوزاد وی می باشد. روند زایمان در اغلب موارد به صورت طبیعی و بدون احتیاج به کمک پزشکی صورت می گیرد ولی در موارد خاص پزشک یا ماما می توانند با تجارب خود در این زمینه از ایجاد مشکلات برای مادر و نوزاد پیشگیری نمایند. در مورد بیماری های زنان، موارد اورژانس بسیار کمتر از حوادث مامایی می باشد و در اغلب موارد در موقعیت های بحرانی که جان مادر و نوزاد در خطر است ممکن است احتیاج به تغییر مسیر یا فرود اضطراری هواپیما باشد. به طور کلی اورژانس های زنان و مامایی به ندرت در طی پرواز اتفاق می افتد اما در هر صورت پزشک، پرستار و یا هر متخصصی در زمینه علوم پزشکی در این موارد باید پاسخگو بوده و خود را ملزم به دخالت و کمک نماید.
    کلیدواژگان: اورژانس های زنان و مامایی، پرواز، موقعیت های بحرانی
  • حسن نوبری، محمد درویشی صفحات 35-37
    ما موردی از ابتلا به بیماری ماستیت گرانولوماتوز ایدیوپاتیک را در یک زن ایرانی 30 ساله گزارش کرده ایم که با شکایت وجود دو توده دردناک در پستان سمت راست خویش مراجعه کرده بود. بدلیل آن که نتایج سیتولوژی آسپیراسیون اولیه خیلی مشکوک به بدخیمی بود، ماستکتومی رادیکال تغییر یافته جهت بیمار انجام شد. تشخیص پاتولوژیک نهائی، ماستیت گرانولوماتوز لوبولار بدون شواهدی از بدخیمی بود. ماستیت گرانولوماتوز ایدیوپاتیک نوعی بیماری التهابی نادر پستان است که علت آن نامعلوم است. تظاهرات بالینی بیماری شبیه به بدخیمی های پستان می باشد و به همین دلیل با کارسینوم پستان اشتباه گرفته شده و همانند آن درمان می شود. مرور مقالات منتشر شده در مورد بیماری ماستیت گرانولوماتوز ایدیوپاتیک بیانگر آن است که این بیماری بیشتر در زنانی دیده می شود که سابقه زایمان و یا مصرف قرص های پیشگیری از بارداری را دارند. تشخیص بالینی با تصویرنگاری اغلب مشکل است. رزکسیون کامل و یا درمان با کورتیکوستروئید را می توان به عنوان درمان کامل و نهایی پیشنهاد نمود. از آنجایی که 38% بیماران عود را تجربه می کنند، پیگیری طولانی مدت ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: ماستیت گرانولوماتوز ایدیوپاتیک، کارسینوم پستان، ماستکتومی
  • کامبیز قاضی زاده صفحات 38-41
    یکی از شایع ترین آلودگی ها و عفونت های ویروسی، عفونت با ویروس هرپس سیمپلکس است که می تواند ایجاد تبخال و عفونت های دهانی، پوستی، ژنیتال کرده و حتی منجر به درگیری های سیستمیک شود. لذا آگاهی کارکنان پروازی و کادر پزشکی در مورد امکان استفاده از داروهای ضد ویروس هرپس در زمان انجام وظایف پروازی ضروری به نظر می رسد. براساس اعلام FAA (در بخش غیرنظامی) خلبانانی که از این داروها استفاده می کنند باید حداقل به مدت دو روز گراند شوند و در صورت عدم وجود عوارض جانبی، امکان مصرف این داروها همزمان با انجام وظایف پروازی وجود دارد. همچنین استفاده از کرم های آسیکلوویر چنانچه با عملکرد ایمن پروازی خلبان در داخل هواپیما تداخل نداشته باشد هم زمان با انجام وظایف پروازی بلامانع است. نیروی هوایی کانادا (در بخش نظامی) به خلبانانی که به دلیل عفونت های ژنیتالی هرپس عودکننده نیاز به درمان خوراکی روزانه با آسیکلوویر، فامسیکلوویر یا والاسیکلوویر دارند در صورت عدم وجود عوارض جانبی اجازه مصرف این داروها را هم زمان با انجام وظایف پروازی می دهد.
    کلیدواژگان: ویروس هرپس سیمپلکس، عفونت، پرواز، دارو
|
  • Sh Bahrami, Ar Takzare, Mh Lashkari Page 1
    Introduction
    The purpose of this study was to determine the prevalence of pathologic appendicitis in patients undergoing appendectomy with a clinical and laboratory diagnosis of acute appendicitis.
    Materials And Methods
    200 patients including 128 males (64%) and 72 females (36%) who underwent surgery in 1383 in Be’sat Nehaja hospital were studied.
    Results
    The average age was 23. 8 years (from 6 to 57 years old). Average oral temperature was 37. 2 and average length of stay was 4. 3 days (from 2-16 days). 133 cases (66. 05%) had pathologic appendicitis. 94 cases (47%) were acute simple appendicitis and 39 cases (19. 5%) had complicated appendicitis. In 67 cases (33%) the appendix was normal. Among the 128 males studied 99 (77. 3%) had appendicitis; This number was 34 (47. 2%) for the 72 females.
    Conclusion
    In our study leukocytosis، PMN percentage، abdominal tenderness، rebound tenderness and shifting pain were valuable parameters (P. value < 0. 01). Nausea and vomiting، anorexia، pyuria and hematuria were not valuable for diagnosis. (P. value < 0. 05).
    Keywords: Acute appendicitis, Diagnosis, Para clinical v
  • E. Samadi Samimi, N. Bidi, F. Lotfi Kashani Pages 5-9
    Introduction
    The purpose of this study was to compare self-efficacy and locus of control among addicted and nonaddict men.
    Materials And Methods
    Eighty addict participants were randomly selected from patients refering to Nahaja Be’sat hospital in Tehran. Eighty nonaddict participants were randomly selected from Rodehen Azad University students as controls. Participants completed the selfefficacy questioner (sherer et al، 1982)، and the Locus of control scale (Stricland، 1973). To investigate the hypotheses of this research the t-test was used. Results and
    Conclusion
    Results showed that: 1-There is no difference between these two groups regarding Locus of Control. 2-There is difference between these two groups regarding selfefficacy. 3-There is no difference between single addict and nonaddict men regarding locus of control. 4-There is no difference in self efficacy in single addict & nonaddict men. 5-There is no difference in locus of control between married addict and nonaddict men. 6-There is difference between these two groups (who were married) about self-efficacy.
    Keywords: Locus of control, Self, efficacy, Addict, nonaddict men
  • M. Berenji Pages 10-15
    Introduction
    Low back pain is the most common musculoskeletal disorder.
    Materials And Methods
    530 office workers (bank personnel) from the western part of Tehran entered our study according to simple randomized selection. People who were excluded from the study were file clerks and servants. The prevalence of low back pain was assessed using a questionnaire. The prevalence of disability was assessed by means of the “Oswestry” questionnaire. Measured variables were: age، sex، weight، height، present low back pain and its duration، previously experienced low back pain، smoking habits، use of foot and arm rests، duration of sitting، job satisfaction، seating comfort، performing a second job، and job flexibility.
    Results
    The prevalence of low back pain was 34. 5% percent in our study، with a mean age of 35. 01 years for men and 34. 61 years for women. The mean duration of low back pain was 4. 33 years in persons who had acute LBP (LBP in pervious month)، the mean percent of disability was 9. 02 percent for all individuals and 26. 1 percent for those who had acute LBP. Mean duration of sitting was 5. 63 hours. In this study low back pain was strongly related to age، duration of sitting، and to working history. The average of disability was significantly related to use of foot rest، feeling of comfort during sitting، history of pervious LBP and flexibility.
    Conclusion
    Low back pain is prevalent among office workers in banks of Tehran. It causes significant disability and costs، although it can be easily prevented and managed through simple practical ergonomic and administrative measures. Proper body posture and joint positioning with the help of proper foot rests and well-designed work-rest cycles are the most important actions which reduce local joint stress and preserve joint integrity. These simple measures reduce the prevalence and costs of low back pain.
    Keywords: LBP, Disability, Bank personnel
  • Aa Irandoost Pages 16-19
    Antibodies are proteins with a specific structure which enables them to bind to specific antigens. Collectively know as “Immunoglobulins” (Ig). Antibodies are produced by mature B cells (plasma cell) usually in response to infection or immunization. They are used to either neutralize pathogens or to bind them preventing them from migration so that they can undergo phagocytosis، removing the threat of contracting disease. Monoclonal antibody therapy is a form of passive immunotherapy as the antibodies are made in large quantities outside the body.
    Keywords: Chemotherapy, Recombination, Hybridoma, monoclonal antibody
  • A. Khosravikia Pages 20-25
    Opioid dependence has recently been considered as a social issue as well as a physical disease which requires treatment on its own turn. At present there are numerous methods for opium detoxification. The fastest method is UROD. In this approach the patient undergoes general anesthesia or sedation and is detoxified using opioid antagonists during 6-8 hours. Though sometimes associated with certain unwanted side effects، this approach has been recognized as a convenient one due to advantages suck as: short time required for treatment، complete detoxification، total patient unconsciousness when painful withdrawal symptoms occur، quick recovery and return to daily activities and short interval between the last episode of opiod abuse and initiation of mainteance therapy with oral opioid antagonists. This article coveres a review of literature، indications، contraindication، methodology،side effects، advantages and disadvantages of the UROD method. Additional researches with a larger number of samples which increase the validity of the research issue will change the above mentioned approach to an ideal method of detoxification.
    Keywords: Ultra rapid opioid detoxification, Withdrawal syndrome, General anesthesia
  • N. Bidi Pages 26-33
    Problems of women in flight maybe divided into two groups: Gynecological and Obstetric. Most of these problems are related to the pregnant woman and her fetus. The process of delivery in majority of cases takes place normally and without need to medical intervention، but in certain cases، a physician or midwife can prevent unwanted events for mother and baby. Gynecological emergent cases are far less common than obstetrics ones. In critical situations where the mother and baby are at risk of death، diversion or immediately landing may become necessary. In general، Gynecological and Obstetric emergencies rarely happen during flight but physicians، nurses or any other medical specialist must answer in these cases.
    Keywords: Gynecological, Obstetrics emergency, Flight, Critical situation
  • H. Nobari, M. Darvishi Pages 35-37
    We report a case of idiopathic granulomatous mastitis in a 30-yearold Iranian woman، who came to our hospital complaining of two tender masses in her right breast. Because the results of the initial aspiration cytology were considered highly suspicious for carcinoma، modified radical mastectomy was performed. However، the final histological diagnosis was granulomatous lobular mastitis with no evidence of malignancy. Idiopathic granulomatous mastitis is a rare inflammatory breast disease of unknown etiology. Since the clinical manifestations are similar to those of mammary carcinoma، this condition has been misdiagnosed as carcinoma and treated as such. A review of the literature revealed that idiopathic granulomatous mastitis tends to occur in young patients with a history of childbirth or oral contraceptive use. Clinical or imaging radiologic diagnosis is often difficult. Complete resection or corticosteroid therapy can be recommended as the optimal treatment. Since 38% of patients experience recurrence، long-term follow-up is indicated.
    Keywords: Idiopathic granulomatous mastitis, Mammary carcinoma, Mastectomy
  • K. Ghazizadeh Pages 38-41
    One of the most common viral and infections is HVS infection that can mainfest as oral، genital and skin or systemic infections. Therefore awarness of flight crew and medical members about usage of Herpese medications during flight duties is important. FAA (in civil part) authorizes pilots to fly on these medication agter. At least two days of grounding once beginning the drug is required if there are no significents side effecs. Acyclovir also is available as a cream، which pilots may use and not ground themeselves. does not interfere with safe operations of an aircraft. According to Heath canadian Air Force Guidelines (in military part)، for aircrew with frequently recurring genital herpes، suppression by the administration of daily oral acyclovir، famciclovir، or valacyclovir is acceptable for cintinuing aircrew duties.
    Keywords: HSV, Infection, Flight, Drug