فهرست مطالب

فصلنامه ابن سینا
سال دهم شماره 3 (پیاپی 28، پاییز و زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حبیب الله میرزابابایی، الناز ترقی خواه، کامیاب علیزاده، محمود صمدپور صفحات 5-9
    زمینه
    انفارکتوس میوکارد یکی از مهمترین بیماری هاست که باعث به وجودآمدن عوارضی در ساختمان قلب می شود بنابراین اکوکاردیوگرافی به عنوان یک روش غیرتهاجمی و مفید در تشخیص این عوارض و تعیین پیش آگهی افراد مبتلا به انفارکتوس میوکارد نقش مهمی برعهده دارد. هدف این مطالعه تعیین فراوانی تغییرات اکوکاردیوگرافی در بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد بستری در بخش قلب بیمارستان بعثت نهاجا در طی شش ماه از سال 1382 (از مردادماه تا دی ماه) بود.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع توصیفی – مشاهده ای نمونه گیری به صورت متوالی بود. بدین وسیله اطلاعات کلیه بیمارانی که با تشخیص انفارکتوس میوکارد طی شش ماه در بیمارستان بعثت بستری شدند از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. اطلاعات حاصل پس از ورود به نرم افزار SPSS با آزمون های آماری مناسب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه 138 بیمار که مبتلا به انفارکتوس میوکارد بودند تحت اکوکاردیوگرافی قرار گرفتند. بیشترین فراوانی اختلال دریچه ای(MR (33% و 35% TRدر سنین بالای 70 سال بود. اختلالات دریچه ای در جنس مردها (69%) و در انفارکتوس های انتروسپتال (28%) شایع تر بود. بیشترین موارد کاهش EF در سنین بالای 70 سال (35%) و در انفارکتوس های تحتانی (28%) و در جنس مردها (76%) وجود داشت. تغییرات حرکتی دیواره قلب (آکنیزی و هیپوکنیزی) بیشتر در سنین بالای 70 سال (27%) و در جنس مردها (75%) و در انفارکتوس های تحتانی (30%) وجود داشت. آنوریسم بطنی بیشتر در سنین کمتر از 39 سال (50%) و بین 69-60 سال (50%) و در جنس مردها (100%) و در انفارکتوس های انتروسپتال (50%) و قدامی وسیع (50%) وجود داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    عوارض مکانیکال قابل تشخیص در اکوکاردیوگرافی به دنبال انفارکتوس میوکارد شایع بوده است که میزان آن در مردها در سنین بالای 70 سال و در انفارکتوس های تحتانی و انتروسپتال نیز شایع تر است. در صورتی که آنوریسم بطنی در سنین کمتر از 39 سال و بین 69-60 سال و در انفارکتوس های انتروسپتال و قدامی وسیع بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: انفارکتوس میوکارد، اکوکاردیوگرافی، عوارض مکانیکال
  • محمدحسین شهبازی، احمد صیادی، سعید زارعی صفحات 11-14
    زمینه
    حوادث عروقی مغز (CVA) یکی از علل شایع ناتوانی و مرگ و میر جمعیت بشری است، که چهارمین علت مرگ ومیر در دنیا و در بعضی منابع سومین علت مرگ ومیر در دنیا عنوان شده است. تنها 3/1مبتلایان به سکته مغزی به طور کامل بهبود می یابند، 3/1 موارد منجر به ناتوانی دائمی و 3/1 باقیمانده سرانجام مرگ در انتظارشان است. عوامل خطر متعددی در ابتلا به سکته مغزی وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از سن، جنس، فشارخون، بیماری های قلبی، دیابت، هیپرکلسترولمی و سیگار. ما در این مطالعه به بررسی این عوامل خطر و شیوع اپیدمیولوژیک آنها در بیماران مبتلا به سکته مغزی مراجعه کننده به بیمارستان بعثت پرداختیم و همچنین فراوانی سکته مغزی بین افراد نظامی و غیرنظامی مورد مقایسه قرار گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی با روش نمونه گیری غیراحتمالی آسان بر روی پرونده 150 بیمار مبتلا به سکته مغزی بستری در بخش مغز و اعصاب بیمارستان بعثت در سال 80-79 انجام شده است. داده ها از پرونده بیماران استخراج و در چک لیست کدگذاری و ثبت گردیده و با استفاده از برنامه نرم افزاری SPSS وارد رایانه و از طریق آمارها و آزمون های مناسب مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته است.
    یافته ها
    از کل بیماران مراجعه کننده به بخش مغز و اعصاب بیمارستان 9/37% بیماران مبتلا به CVA بوده اند که از این تعداد 77% CVA از نوع Ischemic، 14% ICH و 9% TIA بود. 21% بیماران پرسنل نظامی، 44% خانواده پرسنل نظامی و 35% بیماران غیرنظامی بودند. 68% بیماران سن بالای 65 سال و 6/2% سن پایین تر از 40 سال و 4/29% سن بین 65-40 داشتند. 3/65% بیماران مرد و 7/34% بیماران زن بودند. 7/60% بیماران دیابت، 88% بیماران هیپرتانسیون، 3/59% بیماران هیپرلیپیدمی، 38% بیماران سیگاری، 61% بیماران بیماری های قلبی داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    در مطالعه ما فراوانی عوامل خطر سکته مغزی با فراوانی ذکر شده در سایر مطالعات مطابقت داشت و از طرفی استرس شغلی در نظامیان نمی تواند یک فاکتور مهم در بالابردن خطر ابتلا به CVA باشد.
    کلیدواژگان: حوادث عروقی مغز، عوامل خطر، پرسنل نظامی
  • عبدالرضا سودبخش، حسین خلیلی، مهرناز رسولی نژاد، محبوبه صفحات 15-22
    زمینه
    روی از جمله ریزمغذی های ضروری برای بدن است و نقش آن در عملکرد سیستم ایمنی، جذابیت های زیادی برای پژوهشگران و پزشکان داشته است. بیماری HIV/AIDS به عنوان یک سندرم نقص ایمنی با کاهش در عناصر مختلف سیستم ایمنی تظاهر می کند که شناخت این موضوع می تواند به درک بهتر از این مکانیسم کمک کند. هدف این مطالعه بررسی سطح سرمی عنصر روی در گروهی از بیماران مبتلا به HIV و مقایسه آن با افرادی است که به بیماری مبتلا نیستند. بررسی ارتباط سطح سرمی روی و تعداد سلول های ایمنی به ویژه CD4 هدف دیگر این پژوهش است.
    روش بررسی
    این پژوهش مقطعی بر روی 96 نفر انجام شده، 48 نفر از مبتلایان به HIV با 48 نفر از گروهHIV منفی. متشکل از دو زیر گروه (غیر مبتلا به HIV ولی معتاد تزریقی و گروه غیر HIV و غیر معتاد تزریقی)، مقایسه شدند. سطح سرمی روی با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری و آنالیز توصیفی و تحلیل آماری با SPSS 11 انجام شد و میانگین های به دست آمده با هم مقایسه گردیدند.
    یافته ها
    میانگین سرمی روی در گروه HIV+ و HIV- به طور کلی دارای اختلاف آماری معنی دار بود. در عین حال گروه HIV+ با هر دو دسته ی HIV-ها و دو دسته ی HIV-ها هم با یکدیگر، تفاوت آماری معنی دار داشتند. سطح سرمی روی و تعداد سلول CD4، با هم ارتباط داشتند. سطح سرمی روی در گروه مبتلا به HIV+ پایین تر از گروه HIV- بود. همچنین روی در گروه HIV- ولی مبتلا به اعتیاد تزریقی نیز پایین تر از سایر گروه ها بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده پیشنهاد می کنند که روی، در صورت ابتلا به HIV دچار نقصان می شود و این کاهش با کاهش پارامترهای تعیین کننده در سلامت و بقای بیماران (مانند تعداد سلول CD4) همراهی دارد.
    کلیدواژگان: ریزمغذی، روی، HIV، AIDS
  • نرگس واسعی، سالومه غفاری، محمود صمدپور، کامیاب علیزاده صفحات 23-26
    زمینه
    هدف اصلی در درمان سوختگی، ترمیم هرچه سریع تر زخم است. برای این منظور می توان از پانسمان های بیولوژیک استفاده کرد. در این مطالعه ما از پرده آمنیون به عنوان یک پانسمان بیولوژیک برای سوختگی ها استفاده نموده و نتایج آن را با پانسمان های معمول سیلورسولفادیازین مورد مقایسه قرار داده ایم.
    روش بررسی
    در یک کارآزمایی بالینی، 67 نفر به صورت تصادفی در دو گروه مورد مطالعه قرار گرفتند. دو گروه از نظر خصوصیات دموگرافیک، درصد سوختگی و سایر عوامل موثر بر ترمیم زخم همسان بودند.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 15/28 سال بود. 4/22% مونث و 6/77% مذکر بودند. بیماران گروه تحت پانسمان با پرده جفت به طور معنی داری طول مدت بستری کوتاه تر، سطح آلبومین ثانویه بالاتر، دفعات تعویض پانسمان و دفعات تجویز مرفین کمتری نسبت به گروه تحت درمان با پانسمان معمولی داشتند (0/0001>P).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به آنکه پرده آمنیون، بستر زخم را هم سریع تر آماده کرده و هم در درصد بیشتری از بیماران آمادگی لازم را برای پذیرش اتوگرافت، فراهم آورده است و از طرفی آماده کردن آن آسان و از نظر اقتصادی تقریبا رایگان است، می توان از آن به عنوان یک پانسمان بیولوژیک مناسب در بیماران دچار سوختگی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: سوختگی، پانسمان، پرده آمنیون
  • سیمین محمدزاده، سعید سقا حضرتی، سعید زارعی صفحات 27-33
    زمینه
    بزاق اعمال بیشماری را در دهان انجام می دهد که به طور عمده در دو دسته اعمال حفاظتی و اعمال گوارش دسته بندی می شوند. بزاق حفاظت از حفره دهان را از طریق مرطوب کردن و لغزنده سازی، حفاظت از بافت نرم با پروتئین های بزاقی، حفاظت از دندان ها، فعالیت ضدباکتری و ترمیم زخم و لخته شدن سریع خون در دهان انجام می دهد. این تحقیق در ادامه پژوهش های انجام شده بر روی بزاق درنظر دارد تا اثر pH بزاق بر روی دردهای پس از جراحی را بررسی کند، شاید بتوان با استفاده از نتایج به دست آمده، راه کارهای جدیدی برای کاهش درد بیماران پس از جراحی ارائه داد.
    روش بررسی
    این تحقیق بر روی 31 بیمار مراجعه کننده به بخش جراحی دانشکده دندان پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی انجام شد. پس از انتخاب نمونه ها به وسیله pH سنج کاغذی میزان pH دهان افراد اندازه گیری شد و بعد از گذشت یک هفته از بیماران تحویل گرفته شد. پس از جمع آوری نمونه ها اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میزان درد از روز اول تا روز دوم کاهش قابل ملاحظه ای یافته است. همچنین بین pH 5 تا 5/5 درد سیر صعودی شدید و پس از آن با سیر نزولی – صعودی مواجه بود. افرادی که دارای 5/5=pH بودند کمترین میزان مسکن را مصرف کرده بودند. همچنین افراد با 5=pH کمترین میزان درد و 7=pH بیشترین میزان درد را داشته اند یعنی با افزایش pH میزان درد نیز افزایش یافته است.
    بحث و نتیجه گیری
    این تحقیق مشخص کرد که درد پس از جراحی رابطه مستقیمی با pH بزاق داشته و افزایش pH افزایش درد را به دنبال دارد. حال با دانستن این موضوع می توان به منظور کاهش درد و رنج بیمار پس از جراحی، از دهان شویه های اسیدی قبل و بعد از جراحی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: درد متعاقب جراحی، pH بزاق، جراحی دندانی
  • محمد امینیان فر، مسعود صالحی، احمد جوانمرد صفحات 34-39
    زمینه
    بیماری سل یک بیماری عفونی مزمن واگیردار است که اگر تشخیص داده نشود ظرف مدت 5 سال در بیش از نیمی از موارد کشنده است. از آنجایی که اساس مبارزه بیماری سل بر تشخیص سریع و درمان کامل همه بیماران مسلول استوار است بر متدهای بیوشیمیایی مفید جهت یافتن روش تشخیصی سریع تر تاکید شده است. هدف این مطالعه بررسی اثر ارزش تشخیصی تست سرولوژی T-SPOT در بیماران مشکوک به سل یا سل تشخیص داده شده بستری در بخش عفونی بیمارستان بوعلی زاهدان می باشد.
    روش بررسی
    در 60 بیمار مشکوک به سل، تست سرولوژی T-SPOT انجام شد که 30 بیمار مبتلا به سل ریوی اسمیر خلط AFB مثبت و 30 بیمار با درگیری ریوی اسمیر خلط AFB منفی بودند. پس از ورود اطلاعات به نرم افزار SPSS نتایج حاصل به صورت حساسیت، اختصاصیت، ارزش اخباری مثبت و منفی و Likelihood ratio بیان گردید.
    یافته ها
    در بین 30 بیمار مبتلا به سل ریوی اسمیر خلط AFB مثبت 7 نفر تست سرولوژی T-SPOT منفی و 23 نفر تست سرولوژی T-SPOT مثبت شد و در بین 30 بیمار مبتلا به بیماری ریوی اسمیر خلط AFB منفی 12 نفر تست سرولوژی T-SPOT مثبت و 18 نفر تست سرولوژی T-SPOT منفی داشتند و با توجه به جدول اپیدمیولوژی در این مطالعه حساسیت تست 76% و اختصاصیت تست 40% ارزش اخباری مثبت تست 56% و ارزش اخباری منفی تست 63% و Likelihood ratio تست 25/1 تعیین شد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده این تست توانایی تشخیص بیماری سل فعال از عفونت latent را ندارد و با وجود تماس بالای افراد در منطقه با بیماران مسلول و درگیری ریوی افراد ناشی از عوامل دیگر غیر از سل ارزش انجام تست با این likelihood ratio پایین می باشد.
    کلیدواژگان: سل، T، SPOT، حساسیت و اختصاصیت، تست سرولوژی
  • فرحناز خوش دل، حبیب الله یعقوبی، سعید احتشامی صفحات 41-45
    زمانی که پزشکی مدرن ناتوان است اغلب گرایش به سمت درمان های باستانی ایجاد می شود. استفاده لارومگس برای ازبین بردن بافت های نکروزه که به لارودرمانی، ماگوت تراپی و یا جراحی زنده معروف است به زمان آغاز تمدن بشر برمی گردد. برخلاف، عدم تحمل بیماران مبتلا به زخم های عفونی به درمان، عمل لارودرمانی در پیرامون جهان به علت بازدهی بالا، ایمن بودن و سادگی آن رو به گسترش است. دلایل بالینی برای استفاده از لارو درمانی مخصوصا در زخم های عفونی با باکتری های مقاوم به چندین دارو و وجود ناراحتی های جدی که جراحی را غیرممکن می کند متفاوت است. مگس هایی که بیشتر در لارو درمانی استفاده می شوند متعلق به میاز اختیاری خانواده کالیفورده و جنس Lucilia sericata می باشند. این بازنگری تاریخچه جالب و پرتلاطم لارو درمانی از شروع تا به امروز را خلاصه می کند و شامل مکانیسم های عمل و کاربردهای بالینی آن می باشد. همچنین راه گشای مسیرهای تحقیق در آینده می تواند باشد.
    کلیدواژگان: لارو، زخم های عفونی، جراحی زنده، ماگوت تراپی
  • کامبیز قاضی زاده صفحات 46-49
    ریزش مو در مردان بیماری نیست؛ بلکه یک روند فیزیولوژیک به دلیل تغییرات هورمونی بدن می باشد. امروزه درمان های دارویی و روش های جراحی متعددی برای پیشگیری و درمان ریزش مو وجود دارد. از میان داروهای موجود دو داروی مینوکسیدیل (موضعی) و فیناستراید (خوراکی) بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند و این داروها به ویژه داروهای موضعی بدون نسخه پزشک قابل تهیه می باشند. با توجه به شرایط خاص پرواز و امکان دسترسی آسان به این داروها آگاهی از امکان استفاده از این داروها حین انجام وظایف پروازی ضروری به نظر می رسد. پس از توضیح مختصر در مورد ریزش موی مردانه و ریزش مو با الگوی زنانه به معرفی دو داروی فوق پرداخته و امکان مصرف این داروها در گروه پروازی حین انجام وظایف پروازی را بررسی می کنیم.
    در بخش نظامی: نیروی هوایی کانادا اجازه استفاده از هیچ یک از دو داروی فوق را در خلبانان حین انجام وظایف پروازی نداده است. در سایر کارکنان پروازی غیرخلبان پس از 7 روز مصرف در زمین (گراندی) در صورت عدم وجود هرگونه عارضه جانبی اجازه مصرف حین انجام وظایف پروازی (با نظر پزشک هوایی) داده شده است.
    در بخش غیرنظامی: FAA اجازه مصرف داروهای موضعی مانند مینوکسیدیل را در کارکنان پروازی حین انجام وظایف پروازی داده است. در مورد داروهای خوراکی مانند فیناستراید و پروکائین در صورت عدم وجود هرگونه عارضه جانبی پس از حداقل 2 روز مصرف اجازه مصرف حین انجام وظایف پروازی داده شده است. لازم به ذکر است که در نهایت تصمیم گیری در مورد تجویز و مصرف این داروها مانند سایر داروها به عهده پزشک هوایی یگان می باشد.
    کلیدواژگان: ریزش مو، پرواز، مینوکسیدیل، فیناستراید
|
  • H. Mirzababaie, E. Taraghikhah, K. Alizadeh, M. Samadpour Pages 5-9
    Background
    Myocardial infarction (MI) is one of the most importance diseases which lead to complications in heart structure. Echocardiography is a useful and non-invasive procedure for diagnosis and prognosis in MI patients. The aim of this study was to evaluate the echocardiographic changes among myocardial infarction patients in Beasat Hospital during 2003
    Material and Method
    This is a descriptive-observational study with consecutive sampling. Data were collected by questionnaire and then were analyzed by using SPSS software.
    Results
    One hundred thirty eight patients with MI were included. Echocardiography was performed in all patients. Most frequent valvular disorders in ≥70 years old was MR (33%) and TR (35%). These were more prevalent in males (69%) and patients with anteroseptal infarction (28%). Decrease of ejection fraction was more seen in ≥70 years old (35%)، inferior infarction (28%)، and males (76%). Kinetic disorders (hypokinesia and akinesia) were more prevalent in ≥70 years old (27%)، inferior infarctions (30%)، and males (75%). Ventricular aneurysm was common in ≤39 years old (50%)، 60-69 years old (50%)، males (100%)، antroseptal infarctions (50%)، and extensive anterior infarction (50%).
    Conclusion
    Mechanical complications after MI which are detectable in echocardiography are common. This is more prevalent in males، ≥70 years old patients، and inferior and antroseptal infarctions، but ventricular aneurysm is common in ≤39 years old، 60-69 years old، and in antroseptal and extensive anterior infarctions.
    Keywords: myocardial infarction, echocardiography, mechanical complications
  • Mh Shahbazi, A. Sayyadi, S. Zareiy Pages 11-14
    Background
    Cerebrovascular accident (CVA) is one of the common causes of disability and mortality. It is considered as fourth (or third in some others) cause of mortality in the world. Only one third of patients are improved completely. One third of cases lead to constant disability and the others die. There are several risk factors for CVA. The most important risk factors are age، sex، hypertension، cardiac diseases، diabetes، hypercholesterolemia and smoking. In this study، we evaluated the risk factors and their epidemiologic prevalence in patients with CVA admitted in Beasat Hospital. We also compare CVA frequency between military and nonmilitary persons.
    Materials And Methods
    This descriptive study was performed with unlikely sampling on 150 patients with CVA admitted to neurology ward of Beasat Hospital during 2000 and 2001. Data were extracted from patient''s records، and then were analyzed by using SPSS software with appropriate statistical tests.
    Results
    Overall 37. 9% of patients referred to neurology ward were CVA patients. CVA was ischemic in 77%، ICH in 14%، and TIA in 9%. Of patients، 21%، 44% and 35% were military personnel، their families and nonmilitary persons respectively. Sixty eight percent of patients were >65 and 2. 6% of them were <40 years old. Males were 65. 3% of patients. Diabetes (60. 7%)، hypertension (88%) hyperlipidemia (59. 3%)، smoking (38%) and cardiac diseases (61%) were found in our patients.
    Conclusion
    Frequencies of CVA risk factors in our study are similar with other studies. Also، occupational stress in military personnel is not considered as important risk factor of CVA.
    Keywords: Cerebrovascular accident (CVA), risk factors
  • Ar Soudbakhsh, H. Khalili, M. Rasoulinezhad, M. Haj, Abdolbaghi, Aa Saidi, M. Aminiyanfar Pages 15-22
    Background
    Zinc is one of the essential micronutrients and its role in immune system function is an interesting matter for researchers. HIV/AIDS as an immune system disorder، presents with impairing in elements of immune system. This study was designed for assessment of zinc level of serum in a group of HIV+ patients and compare with non-HIV people. Determining relationship between zinc level of serum and count of immune cells was another aim of this study.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted with 96 people in 2 groups: 48 HIV+ and 48 HIV-. HIV negative group was divided in 2 subgroups: IV Drug Users (IDUs) and non-IDUs. Zinc level of serum was measured with atomic absorption method and statistical analysis was conducted with SPSS software. Levels of zinc were compared in different groups.
    Results
    Overall means of zinc plasma level of main groups had significant differences، and HIV+ group showed a significant difference with two other groups. In addition، two groups of HIV- had significant difference. There was a relationship between count of CD4 cells and zinc level of serum. Zinc showed lowest level in HIV+ IDUs، then HIV- IDUs and finally HIV- non-IDUs.
    Conclusion
    Results demonstrate zinc level impairment in HIV+ cases and its association with decrease in determinant parameters of survival such as count of CD4 cells.
    Keywords: micronutrient, zinc, HIV, AIDS
  • N. Vaseiy, S. Ghaffari, M. Samadpour, K. Alizadeh Pages 23-26
    Background
    Human Amniotic membrane has been used as a biological dressing in the treatment of burns and the results were compared with ordinary dressing (use of antibacterial cream، silver sulfadiazine). The aim of this study was to compare the results of treatment between usual dressings and amniotic membrane graft.
    Materials And Methods
    In this study 67 patients were randomly selected and divided in two groups: control (conventional dressing) and experimental (amniotic membrane graft). All of confounding factors were alike in two groups.
    Results
    The mean age of patients was 28. 15 years. Female and male were 22. 4% and 77. 6% of patients respectively. There was a significant lower duration of treatment، higher secondary albumin level، lower dressing times، and lower morphine administration in the experimental group (p< 0. 0001).
    Conclusion
    These observations indicate that the amniotic membrane can prevent water loss، acts as a barrier against contamination and infection. So that، it aids the healing process and reduces morbidity and mortality. We conclude that use of human amniotic membrane as a biological dressing can be superior compared to conventional dressing.
    Keywords: Burning, Amniotic membrane graft
  • S. Mohammadzadeh, S. Sagha, Hazrati, S. Zareiy Pages 27-33
    Background
    Saliva has two major functions in mouth: protective and digestive. Saliva protects mouth cavity through maintenance of humidity of mucous، salivary proteins، antibacterial function، ulcer recovery، early blood coagulation in mouth، and protection of teeth. The aim of this study was to assess the effects of salivary pH on postoperative pain in dental surgery.
    Material And Methods
    This study was performed on 31 patients in surgery ward of dentistry faculty of Islamic Azad University. After selection of cases، salivary pH was measured by using pH meter. Then، data was analyzed with SPSS software.
    Results
    The result showed that the pain has decreased significantly during two postoperative days. Furthermore، there was a severe ascending trend between pH=5 and pH=5. 5. There was an ascending-descending trend in pH>5. 5. Patients with pH=5. 5 had lowest rate of analgesic consumption. Also، patient with pH=5 and pH=7 had minimal and maximal pain rates respectively. In other word، the pain is increased with pH elevation.
    Conclusion
    This study showed the direct association between salivary pH and postoperative pain. Thus، in order to decrease of pain after dental surgery، pre and post operation mouth washing with acidic solutions can be helpful.
    Keywords: postoperative pain, salivary pH, dental surgery
  • M. Aminiyanfar, M. Salehi, A. Javanmard Pages 34-39
    Background
    Tuberculosis (TB) is a chronic infection disease which more than 50% of untreated patients will die during the period of five years after diagnosis. The main goal in TB program is early diagnosis and treatment. Some biochemical tests such as T-SPOT serologic test could be useful for the rapid diagnosis of tuberculosis.
    Materials And Methods
    We conducted a cross-sectional study in 60 patients suspected TB which 30 patients were sputum positive and the remainders were sputum negative for acid fast bacilli. After entering the data in the SPSS software، results were showed as specificity، sensitivity، positive and negative predictive value، and likelihood ratio.
    Results
    Twenty-three out of 30 patient with sputum positive and 12 patients with sputum negative have positive T-SPOT. The sensitivity، specificity، positive predictive value، negative predictive value، likelihood ratio were 76%، 40%، 56%، 63%، 1. 25 respectively.
    Conclusion
    We could not differentiate between active and latent infection by using this test. Despite the high infectivity of tuberculosis in this region، this test would not help as a valuable diagnostic method because of the increased pulmonary infection other than TB and lower likelihood ratio.
    Keywords: Tuberculosis, T, SPOT, Sensitivity, Specificity, Serologic tests
  • F. Khoshdel, H. Yaghoubi, S. Ehteshami Pages 41-45
    When modern medicine fails، it is often useful to draw ideas from ancient treatments. The therapeutic use of fly larvae to debride necrotic tissue، also known as larval therapy، maggot debridement therapy or biosurgery، dates back to the beginnings of civilization. Despite repeatedly falling out of favor largely because of patient intolerance to the treatment، the practice of larval therapy is increasing around the world because of its efficacy، safety and simplicity. Clinical indications for larval treatment are varied، but in particular، are wounds infected with multi-drug-resistant bacteria and the presence of significant co-morbidities precluding surgical intervention. The flies most often used in larval therapy are the facultative calliphorids، with the greenbottle blowfly (Lucilia sericata) being the most widely used species. This review summarizes the fascinating and turbulent history of larval therapy from its origin to the present day، including mechanisms of action and evidence for its clinical applications. It also explores future research directions.
    Keywords: Larvae, History, Biosurgery, Infectious wound, Maggot therapy
  • K. Ghazizadeh Pages 46-49
    Alopecia in males isn''t disease، but is a physiological process due to body hormonal changes. Now، there are several methods for prevention and theatment of Alopecia. Minoxidil (Local) and finastride (oral) are common drugs for this problem which are overthe- counter drugs. It is necessary to Know about application of this drugs during flight with regard to critical conditions in flight and easily access to this drugs. In this article، we review the usability of these drugs for air crew during flight. In the military section: In Candia air force، Pilots are restricted to fly with or as copilot while taking these drugs. These drugs may be used by aircrew other than pilot after a 7 day grounding period to ascertain in any potential side-effects. In the civil section: FAA authorizes use of topical medications that promote hair growth (Rogaine، minoxidil) for flight duty. Oral medications such as propecia (finisteride) and procaine are allowed if there are no side effects after aground test period