فهرست مطالب

فصلنامه ابن سینا
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد درویشی، نجف فاضلی، مهدی کوشک زری، سعید زارعی صفحات 4-8
    مقدمه
    بیماری ایسکمیک قلب بیش از هر بیماری دیگر در کشورهای توسعه یافته موجب مرگ و ناتوانی شده است. در سال های اخیر آترواسکلروز به عنوان یک بیماری ایمونولوژیک و التهابی مطرح شده که در پاسخ به آسیب های جراحات عروق ایجاد می شود. علاوه بر آن ارتباط این پدیده با بیماری های عفونی مطرح گردیده که از جمله این عوامل، کلامیدیا پنومونیه را می توان نام برد. هدف از انجام این مطالعه بررسی موارد مثبت آنتی بادی ضدکلامیدیا پنومونیه در بیماران مبتلا به آترواسکلروز عروق کرونر و مقایسه آن با افراد سالم است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد - شاهدی، پس از بررسی نمای آنژیوگرافیک، افراد مورد مطالعه به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند که هر گروه مشتمل بر 40 نفر بود. پس از مصاحبه با بیمار اطلاعات زمینه ای مثل سن، جنس، سابقه دیابت و پرفشاری خون و استعمال دخانیات و... توسط پرسشنامه جمع آوری شد. سپس از هر فرد شرکت کننده در مطالعه، 15 سی سی خون وریدی تهیه شده و توسط الیزا آنتی بادی ضد کلامیدیا پنومونیه و سنجش سطح سرمی LDL، انجام گردید و مقادیر 5 urb/ml و بالاتر به عنوان عیار مثبت در نظرگرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه فراوانی نسبی موارد عیار مثبت آنتی بادی ضد کلامیدیا پنومونیه در بین کل افراد مورد مطالعه 2/76% بود که در این میان 90% از بیماران و 5/62 % از گروه شاهد تیتر آنتی بادی مثبت داشتند که از لحاظ آماری معنی دار بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشانگر ارتباطی مثبت بین عفونت قبلی کلامیدیا پنومونیه و بیماری آترواسکلروتیک عروق کرونر بود و همچنین نشان داد که عفونت قبلی با این ارگانیسم می تواند به عنوان عامل خطری جهت بیماری عروق کرونر مطرح باشد که این مساله در پیشگیری و درمان بیماری عروق کرونر بسیار مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: کلامیدیا پنومونیه، آنتی بادی IgG، آترواسکلروز عروق کرونر
  • حمید حمدی، حسن نوبری، محمد درویشی، امیرحسین رضوی، کامیاب علیزاده، سعید زارعی صفحات 10-13
    مقدمه
    داشتن اطلاعات کافی در مورد میکروارگانیسم های شایع، مقاومت دارویی و حساسیت آنتی بیوتیکی آنها باعث می شود که پس از اعمال مختلف جراحی (به خصوص جراحی های مغز و اعصاب) طول مدت بستری و هزینه های درمان کاهش یافته و نتیجه مطلوب تری از عمل جراحی حاصل شود. هدف از این مطالعه بررسی میکروارگانیسم های شایع، مقاومت دارویی و حساسیت آنتی بیوتیکی آنها در یک دوره پنج ساله در بخش جراحی مغز و اعصاب بیمارستان بعثت می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی گذشته نگر،فرم اطلاعاتی مبنی بر نوع عمل جراحی، نوع میکروارگانیسم، محل نمونه گیری، مقاومت دارویی و حساسیت آنتی بیوتیکی تهیه و با مراجعه به بایگانی و مطالعه 1246 پرونده از بیماران بخش جراحی مغز و اعصاب، تکمیل گردید. سپس اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در 1246 پرونده، 86 مورد (7%) درخواست کشت وجود داشته که در 77 مورد (6%) کشت انجام شده بود.37 مورد آن منفی (1/48%) و 40 مورد آن مثبت (9/51%) بوده است. از 40 مورد کشت مثبت، 26 مورد آنتی بیوگرام داشته و 14 مورد آنتی بیوگرام نداشته است. شایعترین میکروارگانیسم ها به ترتیب کلبسیلا، سودومونا آئروژینوزا، استافیلوکوکوس طلایی، E.coli و استافیلوکوکوس اپی درمیس بوده اند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اطلاعات به دست آمده درمانهای آنتی بیوتیکی زیر برای پنج میکروارگانیسم فوق در این مرکز توصیه می شود: سفتیزوکسیم و ایمی پنم جهت کلبسیلا؛ کوآموکسی کلاو، تتراسایکلین و اریترومایسین جهت سودومونا آئروژینوزاها؛ سیپروفلوکساسین و وانکومایسین جهت عفونت استافیلوکوکوس اورئوس و استافیلوکوکوس اپی درمیس؛ سیپروفلوکساسین و افلوکساسین جهت عفونت E.coli مناسب می باشند.
    کلیدواژگان: میکروارگانیسم، مقاومت دارویی، حساسیت آنتی بیوتیکی، جراحی مغز و اعصاب
  • سمیه عقیقی، لادن عمرانی صفحات 15-19
    مقدمه
    پوسیدگی دندان یکی از شایعترین بیماری های دوران کودکی است که یکی از بهترین شاخص های اندازه گیری آن شاخص DMFT می باشد. هدف از این مطالعه توصیف شیوع پوسیدگی در دانش آموزان شهرک های نظامی مربوط به نیروی هوایی و بررسی میزان نیاز به آموزش بهداشت دهان و دندان و لزوم خدمات پیشگیری از پوسیدگی دندآنها می باشد که در سال 88 -1387 بر روی دانش آموزان 15-6 ساله شهرک های مذکور انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی توصیفی که به صورت مقطعی انجام گرفت، در مجموع 4666 دانش آموز (2169 پسر و 2497 دختر) مورد معاینه قرارگرفتند، معاینه دانش آموزان در کلاس درس به وسیله آینه یک بار مصرف و چراغ قوه صورت گرفت. داده ها بعد از معاینه ی بالینی جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین DMFT7 /2±50/3 به دست آمد. اجزاء DMFT این شاخص به ترتیب (3/66%) D، (3/6 %) M، (4/26 %) F بود. 2/49% از دندآنها نیاز به فیشورسیلنت داشتند و در مجموع 7/10% از دانش آموزان دندآنهای سالم و در مقابل 3/89% دانش آموزان دندآنهای ناسالم داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    شیوع پوسیدگی دندان در دانش آموزان 15-6 ساله شهرک های نظامی بیشتر از استانداردهای سازمان بهداشت جهانی در سال 2010 است، بنابراین آموزش بهداشت دهان و دندان، انجام برنامه های پیشگیری و بهبود خدمات دندانپزشکی برای دانش آموزان، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پوسیدگی دندان، DMFT، آموزش بهداشت دهان و دندان، پیشگیری
  • علی محمد اصغریان، محبوبه افضلی صفحات 21-24
    مقدمه
    ویروس هپاتیت B عامل ایجاد هپاتیت حاد و مزمن، سیروز کبدی و کارسینوم هپاتوسلولار است. در حال حاضر تنها راه مطمئن پیشگیری از هپاتیت B، واکسیناسیون است ولی واکسیناسیون ایمنی صد درصد نمی دهد. با توجه به اهمیت این امر، اثر بخشی واکسیناسیون در گروه پر خطر و شاغلین پزشکی باید همواره مورد بررسی قرار گیرد. کارکنان بهداشتی - درمانی در معرض خطر کسب عفونت هپاتیت های ویروسی A، B، C هستند. برای کاهش بروز عفونت های هپاتیتB در کارکنان بیمارستانی، علاوه بر بکارگیری صحیح و دقیق موازین پیشگیری کننده از عفونت در برخورد با بیماران و یا ترشحات آنان، انجام واکسیناسیون فعال علیه ویروس هپاتیت B نیز انجام می گیرد. هدف این مطالعه، تعیین تیتر در دانش آموزان هنرستان بهیاری بیمارستان بعثت است.
    روش بررسی
    64 نفر از دانش آموزان بهیاری آنتی بادی ضد ویروس هپاتیت B با روش ELISA میزان آنتی بادی ضد هپاتیت B اندازه گیری شد.
    یافته ها
    سابقه واکسیناسیون افراد نامشخص نبود از میان افراد مورد مطالعه شده 37 نفر (8/57%) غیرایمن و 27 نفر (2/42%) ایمن بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مشابه در مطالعات مختلف نشان می دهد که در واکسیناسیون افراد با هپاتیت B راندمان واکسیناسیون صد در صد نیست. در این زمینه فاکتورهای مختلفی موثر است از قبیل سن، مصرف دخانیات، ژنتیک یا چاقی و سابقه واکسیناسیون. مطالعه حاضر نشان داد بیش از نیمی از افراد غیرایمن هستند. باید توجه داشت که این افراد در تماس مداوم با بیماران هستند و لازم است در فواصل زمانی مختلف از نظر تیتر آنتی بادی HbS ارزیابی شوند.
    کلیدواژگان: هپاتیت B، تیتر آنتی بادی Hbs، دانش آموزان بهیاری، واکسیناسیون
  • شوآن شریعتی راد، کامیاب علیزاده، سعید زارعی، یاسمن حسینی صفحات 26-29
    مقدمه
    آنفلوانزای خوکی یک بیماری تنفسی می باشد که به واسطه ویروس آنفلوانزای تیپ A بوجود می آید. پاندمی آنفلوانزای تیپ A (ویروس H1N1)، در آغاز در مارس 2009 پدیدار شد و در طول چند ماه گسترش پیدا کرد. با توجه به ترس و وحشت فراگیر این مطالعه در خصوص تعداد موارد بستری و علائم بالینی صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی case-series، کلیه بیماران مراجعه کننده به بیمارستان بعثت نهاجا در خلال آبان ماه و آذر ماه 1388 که با علایم مشکوک به آنفلوانزا بستری می شدند، تحت نمونه برداری قرار گرفته و موارد مثبت، ثبت گردید.
    یافته ها
    به طور کلی از میان 28 نفر بیمار مشکوک به آنفلوانزای H1N1، 18 مورد مرد (64%) و 10 مورد زن (36%) بودند؛ میانگین سنی مردان 7/20±8/37 سال و میانگین سنی زنان0/17±6/32 بودند واز این میان، 5 نفر (8/17%) آلوده به آنفلوانزای H1N1 بودند. همچنین میانگین مدت زمان بستری بیماران 3±2/4 روز به دست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از مطالعه ما نیز به خوبی بیانگر این مطلب می باشد که میانگین سنی مبتلایان به آنفلوانزای نوع H1N1، در محدوده سنی پایین بوده و بنابراین بیماران با سن پایین و علایم مشکوک به آنفلوانزای نوع H1N1 توجه بیش از پیش را می طلبند. بستری کردن بیماران مشکوک به آنفلوانزای H1N1، نقش مهمی در کاهش مرگ و میر ناشی از آنفلوانزای H1N1 دارد، بنابراین لازم است تا تمامی بیماران مشکوک با علایم آنفلوانزای H1N1، بلافاصله در بخش عفونی بستری گردند.
    کلیدواژگان: آنفلوانزای H1N1، پاندمی، اوسلتامی ویر
  • بهرام خسروی صفحات 31-37
    تاریخچه جنگ افزارهای بیولوژیک به سال ها پیش باز می گردد، در طول سال های جنگ جهانی اول آلمان و در طول جنگ جهانی دوم ژاپن و نیروهای متفقین از این سلاح ها به منظور مقابله با دشمنان خود استفاده کرده بودند. میکروارگانیسم های استفاده شده بیشتر شامل باسیلوس آنتراسیس و عده ای از باکتری های روده ای (انتروباکتریاسه) نظیر گونه های جنس شیگلا بودند. در سال های اخیر، آیین های مذهبی مختلفی از این سلاح ها به منظور ایجاد رعب و وحشت عمومی و گسترده استفاده کرده اند. به طور کلی عوامل بیماریزا به 3 گروه A و B و C تقسیم می شوند که هر یک از میکروارگانیسم های متعلق به این گروه ها صفات و ویژگی های بیماریزایی خاصی را دارا می باشند. همچنین در سال های اخیر سلاح های بیولوژیک در کشورهایی نظیر عراق به شدت گسترش یافته اند. میکروارگانیسم های مورد مطالعه فراونی در بمب ها و موشک های فراوان تولید شده این کشور قرار داده شده بودند. میکروارگانیسم های به کار رفته بیشتر شامل باسیلوس آنتراسیس و آبله که به عنوان عوامل برجسته و مهم در مشکلات اصلی مطرح هستند. همچنین، سازمان بهداشت جهانی مقادیر تلفات محتمل ناشی از حملات سلاح های بیولوژیک فرضی راتخمین زده است، این در حالی است که در سال های اخیر تلاش های گسترده ای برای مقابله با اتفاقات محتمل از جمله عوامل بیولوژیک مسلح در بیوتروریسم صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: جنگ افزارهای بیولوژیک، بیوتروریسم، میکروارگانیسم ها
  • محبوبه افضلی صفحات 39-45
    مقدمه
    به دنبال حوادث 11 سپتامبر 2001 خطر وقوع مجدد حوادث بیوتروریستی به یک نگرانی واقعی درمیان کارکنان تیم بهداشتی به خصوص پرستاران تبدیل شد. حوادث بیوتروریستی برای پرستاران استرس زا خواهد بود زیرا پرستاران با مشکلاتی چون شناسایی عوامل میکروبی ناشناخته، کار با وسایل و امکانات محدود، کار در ساعت های طولانی و محیط ناشناخته روبه رو می گردند. هدف از این مقاله گردآوری منابع ومقالاتی بود که درزمینه تعیین متغیرهای تاثیرگذار بر کار پرستاران در زمان وقوع حوادث بیوتروریستی کار کرده بودند.
    روش بررسی
    این تحقیق یک مطالعه مروری می باشد که بر پایه اطلاعات جمع آوری شده از منابع اینترنتی و تحقیقات منتشر مرتبط با موضوع انجام گرفته است.
    یافته ها
    در مورد فاکتورهای تاثیرگذار بر روی پرستاران در زمان کار در یک حادثه تروریستی مطالعات کمی وجود دارد. واکنش و پاسخگویی پرستاران در زمان وقوع و بعد از حوادث بیوتروریستی به خوبی توضیح داده نشده است، اطلاعات کمی در مورد نگرانی ها و ترس های پرستاران در مورد نقش بالینی و شرایط کاریشان در زمان حوادث بیوتروریستی در دسترس است.
    بحث و نتیجه گیری
    از آن جایی که در زمان وقوع حوادث بیوتروریستی ازپرستاران انتظار می رود که در محیط کاری پر از هرج و مرج و آشفته کار کنند و به طور مستقیم از قربانیان آلوده به میکرو ارگانیسم های ناشناخته غیرطبیعی و جهش یافته مراقبت کنند پس باید استرس این شرایط کاری بوسیله بررسی احساسات، اضطراب و ترس پرستاران در مورد خود و خانوادهایشان به خوبی شناخته شده و راهکارهایی جهت کاهش آنها ارایه شود. ایجاد آموزش و آمادگی کافی در پرستاران برای حوادث بیوتروریستی ضروری است تا امنیت کاری پرستاران را تا حد امکان بالا برده و ضربه های روحی و عاطفی آنها را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: پرستاران، کار بالینی، حوادث بیوتروریستی
|
  • M. Darvishi, N. Fazeli, M. Kooshk Zari, S. Zareiy Pages 4-8
    Background
    Ischemic heart disease is the most common cause of mortality and morbidity in developed countries. In recent years، atherosclerosis has been introduced as an inflammatory and immunological disease in response to vascular injury. In addition، it is proposed to be associated with the infectious diseases such as Chlamydia pneumonia. The aim of this study is to evaluate anti- Chlamydia antibody in CAD patients and normal population.
    Materials And Methods
    In a case - control study، 80 subjects were divided into two groups based on their angiography. The data contains demographic and medical information such as age، gender، history of diabetes، hypertension، smoking status and etc. Blood samples were sent to laboratory for biochemical and immunological assessments. Antibody titers of 5urb/ml and higher was considered as positive.
    Results
    Anti-Chlamydia pneumonia antibody was positive in 76. 2% of study population. 90% of cases and 62. 5% of the control group had positive antibody which is statistically significant.
    Conclusion
    The results indicate a positive relationship between previous Chlamydia pneumonia infection and CAD. And also it is showed that previous infection with this microorganism should be considered as a risk factor for CAD.
    Keywords: Chlamydia pneumonia, Antibody IgG, Coronary artery disease
  • H. Hamdi *, H. Nobari, M. Darvishi, Ah Razavi, K. Alizadeh, S. Zareiy Pages 10-13
    Background
    Having enough information about the common microorganisms، antibiotic resistance and sensitivity after different surgeries (especially neurosurgeries) leads to decrease hospitalization time، healthcare costs and achieving better results. The purpose of this study is to evaluate common microorganisms، antibiotic resistance and sensitivity in a five-year period in the neurosurgery ward of Be''sat Hospital.
    Materials And Methods
    In this retrospective study 1246 medical records including type of surgery، date of admission، date of positive culture، microorganisms، sampling antibiotic resistance and sensitivity were analyzed by SPSS Software.
    Results
    Of 1246 medical records 86 (7%)، had request of culture and in 77 cases (6%)، culture was done. Positive results were seen in 40 cases (51. 9%) and negative cultures were in 37 cases (48. 1%). Of 40 positive cultures، 26 cases had antibiogram. Common microorganism were Klebsiella، Pseudomonas، Staphylococcus aureus- E. coli and Staphylococcus epidermidis respectively
    Conclusion
    According to our results recommended antibiotic for five common microorganisms in this center is ceftizoxime، imipenem for Klebsiella، co-amoxiclava، tetracycline، erythromycin for Pseudomonas، ciprofloxacin and oflokxacin، are suitable for E. coli infection.
    Keywords: Microorganisms, drug resistance, antibiotic sensitivity, neurosurgery
  • S. Aghighi, L. Omrani Pages 15-19
    Background
    The aim of this study is to determine the prevalence of caries between the students of air force military bases of Ghasreh firoozeh1، Ghasreh firoozeh 2، Dooshan tappeh and the need for oral hygiene instruction and caries prevention services on these students in the year 2008-2009. Caries is one of the most common childhood diseases. One of the best indicators of prevalence is DMFTS index.
    Materials And Methods
    This is a descriptive cross sectional study on 4666 students (2169 M، 2497F). The examination was done in the class with disposal mirrors and the data after clinical examination were analyzed with T-test and Chi- square.
    Results
    The mean of DMFT was (2. 7 ±3. 5). The components of D، M، F index respectively were 66. 3، 6. 3 and 26. 4. Teeth fissure sealant therapy was needed in 46. 2% of the students. 10. 7% of the students were caries free and 89. 3% of them had caries.
    Conclusion
    The prevalence of caries in 6-15 years old students of military bases was higher than WHO standards in 2010. The need for oral hygiene instruction and preventive treatments seems to be necessary.
    Keywords: Caries prevalence, DMFT, oral hygiene instruction prevention
  • Am Asgharian, M. Afzali Pages 21-24
    Background
    Hepatitis B virus is the cause of acute and chronic hepatitis، cirrhosis and hepatocellular carcinoma. In the present، the only secure way to prevent hepatitis B is vaccination، but the vaccination is not 100% affective. Considering the importance of this، the efficacy of vaccination in high risk groups and health-care workers are at risk being involved with all types of hepatitis viruses. For reduction of hepatitis B infection among hospital staff these groups should be vaccinated against HBV besides using other standards for HBV prevention. The purpose of this study is to evaluate the anti-hepatitis B antibody among students of nurse’s aid school in Be''sat Hospital.
    Materials And Methods
    Anti-hepatitis B antibody levels were measured using ELISA in 64 nurse’s aid students.
    Results
    the vaccination history of study population was unclear. 37 (57. 8%) cases were non-immune and 27 (42. 2%) cases were immune against HBV.
    Conclusion
    Our results showed similarity with other studies. Several factors affected HBV immunization such as age، genetics، obesity، and smoking. This study showed that more than half of the people are non-immune. It should be noted that these people are in continuous contact with their classmates and patients so they should be evaluated for HBs antibody titer in different intervals.
    Keywords: Hepatitis B, HBs antibody titer, nurse's aid students, Besat Hospital
  • Sh Shariati Rad, K. Alizadeh, S. Zareiy, Y. Hoseini Pages 26-29
    Background
    Swine flu is a respiratory illness that occurs due to influenza virus type A. Pandemy of this type of virus (H1N1) occurred in March 2009 and spread in a few months. According to the public phobia، this study was accomplished about hospitalization & clinical symptoms.
    Materials And Methods
    In this case-series study all patients with influenza symptoms in Be''sat IRIAF hospital during Nov and Dec 2009 were included. The positive cases of H1N1 were recorded.
    Results
    among 28 patients suspected with H1N1 influenza 18 were men (64%) and 10 were female (36%) and five Patients (17. 8%) were infected with H1N1 influenza. Also the average of hospitalization days was 4. 2±3.
    Conclusion
    The results of our study indicated that the mean age of patients was low and therefore it should be paid more attention in young patients with H1N1 influenza symptoms. Hospitalizing patients with suspected H1N1 influenza plays a significant role in reducing mortality.
    Keywords: H1N1 influenza, pandemy, oseltamivir
  • B. Khosravi Pages 31-37
    Biological warfare date as far back as many long years، in World War I، Germany and during Second World War Japan and the Alies Forces used these weapons to confront their enemies. Bacillus anthracis and many enterobacteriaceae (eg. Shigella Species) were used more than other microorganisms، in last years. Different Cults have used biological weapons to cause public and widespread fear and panic. Generally Pathogens divided into three Categories; A، B and C. Each microorganism which belongs to these categories has their own specific pathogenicities. Also، these weapons have vastly developed in many Countries Such as Iraq، recently. So many studied and researched microorganisms were put and fixed in many bombs، Scud missiles and rockets. Agents were used mainly were Bacillus anthracis and Smallpox because of standing out as potential major problems. Likewise، the world health organization has estimated the number of Casualties that might be produced by a hypothetical biologic warfare attack، whereas، in recent years، major effects ware implement to deal with possible incidents involving weaponized biologic agents in bioterrorism.
    Keywords: Biologic warfare, Bioterrorism, Microorganism
  • M. Afzali Pages 39-45
    Background
    Following the events of September 11، 2001، the threat of another bioterrorism event has become a realistic concern for health care workers specially for nurses. Bioterrorism events caused by infectious agents will be challenging because nurses will need to recognize unfamiliar infections and work long hours with limited resources in stressful conditions. The purpose of this review is to compile the literature to date that will contribute to determine the variables that influence nurses working during a bioterrorism event.
    Materials And Methods
    This is a review article that information is based on searching in the internet and published literature regarding to this issue.
    Results
    There are limitations in the research about variables that may influence nurses to work during a bioterrorism event. nurses'' response to working during a bioterrorism event is not well described. There are limited data available regarding the concerns and fears nurses have about their clinical role and working conditions during a bioterrorism event.
    Conclusion
    Nurses will likely be expected to function in chaotic work environments and provide direct care to victims infected with unusual or genetically altered infectious microorganisms. The stress in these working conditions will be recognized by the nurses'' feelings of anxiety and fear for themselves and their families and give strategies to decrease them. Adequately training and preparing nurses for bioterrorism events is essential to optimize safe functioning and minimizing emotional and psychological trauma.
    Keywords: Nurses, Clinical work, Bioterrorism events