فهرست مطالب

ابن سینا - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1393)

فصلنامه ابن سینا
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی نصرت آبادی، پرویز دباغی* صفحات 4-11
    مقدمه
    دوره سربازی مقطع بسیار حساسی در زندگی نیروی جوان هر کشوری است، مواجهه با عوامل اضطراب زا در این دوران زمینه آسیب های روانی-اجتماعی هم چون شکل گیری افکار خودکشی و سوءمصرف مواد را افزایش می دهد. هدف از تحقیق حاضر تبیین افکار خودکشی بر اساس متغیرهای سوءمصرف مواد و حمایت اجتماعی در سربازان دانشگاه علوم پزشکی آجا بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه همبستگی مبتنی بر مدل یابی تحلیل ساختاری، نمونه ای به حجم 176 سرباز با روش تصادفی و طبقه ای از سه یگان انتخاب گردید. با استفاده از سه پرسشنامه حمایت اجتماعی، مقیاس افکار خودکشی بک و مقیاس احتمال سوءمصرف مواد داده های مطالعه جمع آوری شدند.
    یافته ها
    ازکل سربازان 4/ 28% در خطر بالای باورهای مرتبط با خودکشی قرار داشتند (نمره بالاتر از 10). بین متغیرهای حمایت اجتماعی با افکار خودکشی رابطه معکوس و معناداری وجود داشت (05/ 0>P). مدل ساختاری تحقیق نشان داد که 69% واریانس افکار خودکشی از طریق دو متغیر حمایت اجتماعی و سوءمصرف مواد تبیین می گردد.
    بحث و نتیجه گیری
    در کل نتایج تحقیق نشان داد که ریسک افکار خودکشی در سربازان دانشگاه علوم پزشکی آجا نسبتا قابل توجه می باشد که این امر لزوم اتخاذ تدابیری جدی توسط مسئولین و سایر ارگان های ذیربط را در جهت بهبود وضعیت سلامت روانی-اجتماعی سربازان را می طلبد.
    کلیدواژگان: سربازان، افکار خودکشی، سوءمصرف مواد، حمایت اجتماعی
  • عسگری رضانژاد *، عباس عظیمی خراسانی، مسعود ذبیحی فرد، سمیرا حسن زاده، ایمان حسن زاده صفحات 12-17
    مقدمه
    در دو آزمایش مجزا، دو گروه از خلبانان و غیرخلبانان برای ارزیابی اثر آموزش های قبلی و حرفه خلبانی روی دقت تخمین فاصله در محیط مجازی، مقایسه شدند.
    روش بررسی
    10 نفر خلبان و 10 نفر غیر خلبان در این مطالعه شرکت داده شدند. در آزمایش نخست، خطای تخمین فاصلهی دو گروه مذکور در حالت نگاه از بالا به پایین درمقایسه با حالت نگاه از پایین به بالا مورد ارزیابی قرار گرفت. در آزمایش دوم، خطای تخمین فاصله، در شرایط روشنایی زیاد و روشنایی کم ارزیابی شد. تمام اندازه ها در سه فاصلهی: 8/ 2 متری، 35/ 10 متری، و 39/ 14 متری به دست آمدند.
    یافته ها
    در نگاه از بالا به پایین، گروه خلبانان خطای کمتری نسبت به غیر خلبانان در تخمین فاصله داشتند (05/ 0>P). مقادیر خطای تخمین در شرایط روشنایی کم نسبت به شرایط روشنایی زیاد، افزایش یافت (05/ 0>P).
    بحث و نتیجه گیری
    به طور کلی توانایی تخمین فاصله در خلبانان و غیرخلبانان در محیط مجازی تفاوت قابل توجهی ندارد. با این وجود در نمایی با نگاه از بالا به پایین، کارایی خلبانان بهتر از غیرخلبانان بود.
    کلیدواژگان: تخمین فاصله، خلبان، محیط مجازی
  • احمد عامریون، علی اکبر صادقی، علی عقیقی* صفحات 18-22
    مقدمه
    گسترش روزافزون فناوری های هسته ای و اهمیت ناشی از بروز حوادث احتمالی ناشی از تشعشعات اتمی، لزوم آمادگی و آگاهی مراکز درمانی به ویژه مراکز درمانی نظامی را دو چندان می کند. بنابراین مطالعه ای با هدف اطلاع از سطح آگاهی فعلی کارکنان مراکز درمانی نظامی قبل از هرگونه برنامه ریزی در جهت ارتقای راهبردهای آتی انجام گردید.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی بوده و در 6 بیمارستان منتخب نظامی و بر روی 120 نفر از اعضای کادر درمانی انجام گردیده است. پرسشنامه محقق ساخت 18 سوالی پس از تایید روایی و پایایی آن جهت دریافت داده ها مورد استفاده قرار گرفت و داده ها توسط آمار توصیفی و آزمون های تحلیلی مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    47/2% شرکت کنندگان زن و 8/ 52% مرد بودند و میانگین سنی آنان 5/ 12±1/ 41 سال و میانگین سنوات خدمتی ایشان 5/ 14 سال بود. از نمره کل 36 در سه حیطه، میانگین امتیاز کسب شده توسط کلیه گروه ها 55/ 13 بود. میانگین امتیاز در مورد پزشکان عمومی 1/ 16، پزشکان متخصص 7/ 14، کارشناسان اورژانس و پزشکی هسته ای 7 /12 و پرستاران 9/ 11 به دست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اینکه کلیه گروه ها در هر سه حیطه نتوانستند حداقل نیمی از امتیاز کامل را دریافت کنند، برگزاری دوره های آموزشی و دوره های مدون بازآموزی برای شناخت بیشتر کارکنان فعلی بخش درمان کشور لازم و ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آگاهی، کادر درمانی، حوادث هسته ای، بیمارستان
  • یعقوب مهری الوار *، فرزاد ناظم، عبدالامیر سیاری، زهرا سایه وند، سجاد کرمی، فهیمه عرفانی آداب صفحات 23-31
    مقدمه
    فعالیت ورزشی می تواند به تغییرات سیستم ایمنی منجر شود. نشان داده شده است محیط های غیرطبیعی منبع مهم استرس فیزیولوژیکی هستند که می توانند باعث اختلال در عملکرد طبیعی سیستم ایمنی شوند. لذا هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی تاثیر یک جلسه فعالیت استقامتی طولانی مدت در شرایط هایپوکسی نورموباریک و نورموکسی بر پاسخ سیستم ایمنی در مردان غیر فعال می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی 8 مرد جوان غیر فعال (سن 5/ 0±25 سال و قد 4/ 5±174 سانتی متر، وزن 5 /4±62کیلوگرم؛ حداکثر بازده کاری در شرایط هایپوکسی 41 /13±159 و در شرایط نورموکسی21/ 8±171) به عنوان آزمودنی انتخاب شدند. آزمودنی ها پروتکل فعالیت تداومی را در شرایط هایپوکسی نورموباریک (3/ 15 تا 5/ 15 درصد اکسیژن تقریبا برابر ارتفاع 2500 متر) و همین پروتکل را در شرایط نورموکسی در دو هفته مجزا اجرا کردند. نمونه های خونی قبل، بلافاصله و 2 ساعت بعد از فعالیت گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر نشان داد که شرایط محیطی نمی تواند تفاوت معناداری را در شمار گلبول های سفید ایجاد کند. ولی در سایر متغیرهای هماتولوژی خون توانست تغییرات معناداری را در میزان نوتروفیل (P=0.013)، لنفوسیت (P=0.001)، پلاکت (P=0.012) و هماتوکریت (P=0.037) مردان غیر فعال ایجاد کند. زمانی که تغییرات بین گروهی مقایسه گردید، فقط گلبول سفید به دنبال فعالیت در هر دو شرایط تغییر معناداری داشته است ولی سایر متغیرها فقط در شرایط هایپوکسی تغییرات معناداری را نشان داده اند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که فعالیت استقامتی در ارتفاع 2500 متر موجب افزایش فاکتورهای سیستم ایمنی می شود. و این افزایش در شرایط هایپوکسی به نسبت شرایط نورموکسی در افراد غیرفعال بیشتر است.
    کلیدواژگان: سیستم ایمنی، هایپوکسی نورموباریک، فعالیت استقامتی، نورموکسی
  • امیر ستوده *، امیرعلی جهانشاهی صفحات 32-38
    مقدمه
    گرچه استفاده از تورنیکت جهت خونبندی زخم ها از دیر باز مطرح بوده ولی به کارگیری طولانی مدت آن سبب بروز آسیب های جدی ایسکمی-رپرفیوژن خواهد شد. اختلال عملکرد کبد به دنبال آسیب های ایسکمی-رپرفیوژن بسیار شایع است. ترامادول دارویی اپیوئیدی است که سبب کاهش واکنش های التهابی می شود. در این مطالعه اثرات این دارو، بروی کبد به دنبال آسیب های ایسکمی-رپرفیوژن عضلات اندام حرکتی خلفی در رت مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش بررسی
    تعداد 30 سر رت نر نژاد ویستار، به 2 گروه 15 تایی تقسیم شدند. شرایط ایسکمی-رپرفیوژن به واسطه مسدود کردن سرخرگ رانی به مدت دو ساعت انسداد و 24 ساعت رپرفیوژن ایجاد شد. گروه کنترل دارویی دریافت نکرد، حال آنکه در گروه درمان بلافاصله، پس از شروع رپرفیوژن بافتی داروی ترامادول به مقدار 20 میلی گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن به صورت وریدی تزریق شد.
    یافته ها
    در گروه کنترل میزان سطح سرمی آنزیم های آلانین آمینو ترانسفراز و آسپارتات آمینو ترانسفراز نسبت به گروه درمان افزایش یافته بود و از لحاظ آماری، اختلاف معنی داری را نشان می داد (05/ 0>P)، همچنین شدت آسیب سلولی در بافت کبد در گروه کنترل نسبت به گروه درمان بیشتر بود و از لحاظ آماری، این اختلاف معنی داری بود (05/ 0>P).
    بحث و نتیجه گیری
    داروی ترامادول اثر محافظتی بر روی کبد در مقابل آسیب های ایسکمی-رپرفیوژن دارد که می توان از این دارو برای کاهش آثار زیان بار ایسکمی-رپرفیوژن متعاقب به کارگیری تورنیکت استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ایسکمی، رپرفیوژن، ترامادول، کبد، تورنیکت
  • بیژن فروغ، مهدی ابراهیمی، زهره میرشاکی *، لعبت مجیدی، فاطمه قضایی، مریم اسماعیلی جمکرانی، علی احمدی، مجید خامسی، معصومه کرمی، محمدرضا معتمد صفحات 39-43
    مقدمه
    نوروپاتی دیابتی یکی از شایع ترین عوارض میکروواسکولار دیابت است. گاباپنتین و دولوکستین از جمله داروهایی است که در درمان درد ناشی از نوروپاتی دیابتی به کار رفته است. مطالعه حاضر به منظور مقایسه اثر دولوکستین با گاباپنتین در درمان نوروپاتی محیطی ناشی از دیابت طراحی و انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    34 بیمار 40 تا 70 ساله مبتلا به نوروپاتی دیابتی به طور تصادفی در دوگروه درمان با دولوکستین و گاباپنتین قرار گرفته و به مدت 45 روز تحت درمان دارویی قرار گرفتند. بیماران قبل و بعد از درمان از نظر شدت درد با استفاده از مقیاس عددی-دیداری، میزان گلوکز و روی سرم ارزیابی شدند.
    یافته ها
    در هر دو گروه دولوکستین و گاباپنتین اختلاف آماری معناداری در میانگین میزان کاهش قند خون، شدت درد و همین طور افزایش میزان روی سرم در پایان مطالعه نسبت به ابتدای آن مشاهده شد (05/ 0>P). در تحلیل بین گروهی داده ها از نظر میانگین میزان کاهش قند خون بین دو گروه اختلاف آماری معناداری وجود نداشت، اما گروه دولوکستین از نظر افزایش میزان روی سرم و کاهش شدت درد، بهبودی معناداری را نسبت به گروه گاباپنتین نشان داد (05/ 0>P).
    بحث و نتیجه گیری
    تجویز دولوکستین به منظور کاهش دردهای نوروپاتی در بیماران دچار دیابت موثرتر از گاباپنتین است؛ چرا که دولوکستین تاثیر بهتری نسبت به افزایش روی سرم را سبب می شود. با توجه به قیمت بالای دولوکستین می توان توصیه کرد در مرحله اول گاباپنتین در درمان نوروپاتی دیابتی تجویز گردد و در صورت عدم پاسخ کافی از دولوکستین استفاده شود.
    کلیدواژگان: نوروپاتی دیابتی، درد، دولوکستین، گاباپنتین
  • محمد درویشی، امیر نظامی، محمدکریم هروی، امیرعلی جهان شاهی *، امیر ستوده صفحات 44-48
    مقدمه

    با توجه به اینکه در سال های اخیر، از ابزار ترموگرافی مادون قرمز در تشخیص بیماری های ویروسی استفاده شده است با این حال مطالعه ای در زمینه اثربخشی آنها طراحی و اجرا نشده است، این مطالعه به منظور پاسخگویی به این سوال که آیا تکنیک ترموگرافی مادون قرمز در تشخیص بیماری های ویروسی در فرودگاه های بین المللی اثربخشی لازم را دارا می باشد، انجام پذیرفت.

    روش بررسی

    در مطالعه مروری ساختار یافته حاضر به منظور جمع آوری فهرست کامل شواهد مرتبط، از رویکردهای جستجوی پایگاه های داده های الکترونیکی، جستجوی دستی فهرست منابع مقالات مرتبط یافت شده، جستجوی پایگاه های اطلاعاتی استفاده شد. یافته ها: از مجموع 121 مقاله به دست آمده، پس از بررسی عنوان، خلاصه و متن کامل، 13 مطالعه واجد معیارهای مربوط به ارزیابی اثربخشی ترموگرافی مادون قرمز بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد گرچه روش ترموگرافی مادون قرمز روشی سریع، ایمن (غیرتهاجمی) و ارزان قیمت در غربالگری و تشخیص برخی بیماری ها است، ولی به دلیل عدم توفیق در دستیابی به ارزش تشخیصی قابل قبول در مقایسه با دیگر روش تشخیصی، نمی توان از آن به صورت مستقل استفاده کرد. کلمات کلیدی: اسکنرهای حرارتی، تشخیص، بیماری های ویروسی، فرودگاه

    کلیدواژگان: اسکنرهای حرارتی، تشخیص، بیماری های ویروسی، فرودگاه
  • محمد کریم هروی بوژآبادی *، امیر خوشوقتی، امیر نظامی اصل، ابوالفضل خادمی، علیرضا رنجبر نایینی، محمد امینیان فر صفحات 49-52
|
  • M. Nosratabadi, P. Dabbaghi* Pages 4-11
    Background
    Military service is a critical period in life of youth. In this period، exposure to anxiety factors causes to increase psycho-social context formation such as suicidal thoughts and drug abuse. The purpose of this study was to evaluate the suicidal thoughts based on drug abuse and social support variables among soldiers of AJA University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this correlation-based structural modeling study، 176 soldiers were selected using stratified random sampling. The data were gathered by three questionnaires including social support scale، beck scale for suicide ideation، and possibility of substance abuse scale.
    Results
    Totally، 28. 4% of the studied individual were at high risk for suicidal thoughts (score above 10). There was inverse correlation between social support and social ideation (P<0. 05). The structural model showed that 69% of the overall variance of suicidal ideation was attributed to social support and substance abuse.
    Conclusion
    According to results، it can be concluded that the risk of suicidal is relatively high in soldiers of the AJA University of Medical Sciences; this requires serious action by the authorities and other relevant organizations in order to improve the psychosocial health of soldiers.
    Keywords: Soldiers, Suicidal Ideation, Drug Abuse, Social Support
  • A. Rezanejad *, A. Azimei, M. Zabihifard, S. Hassanzadeh, I. Hassanzadeh Pages 12-17
    Background
    In two experiments, two groups (pilots and non-pilots) were compared to assess the effect of pre-learning and career on the accuracy of distance estimation in virtual environment.
    Materials And Methods
    Ten pilots and ten non-pilots were involved in this study. In the first experiment, the distance estimation error of two groups was assessed when looking from up to down versus looking from down to up. In the second experiment, distance estimation error was evaluated in photopic versus mesopic lighting conditions. All measures obtained in three distances: 2.8 m, 10.35 m and 14.39m.
    Results
    In up to down looking, pilots group had lower errors than non-pilots. The value of error estimation was significantly higher in mesopic lighting conditions compere to photopic conditions.
    Conclusion
    In general, the distances estimation in virtual environment had no significant differences between pilots and non-pilots.
    Keywords: Distance Perception, Aviation, Virtual System
  • A. Ameryoun, Aa Sadeghi, A. Aghighi* Pages 18-22
    Background
    Increasing development of nuclear technologies and the importance of outbreaking possible accidents based on atomic radiations lead to more readiness and knowledge of health centers, especially military ones. So, the study aimed to measure the awareness of military hospitals medical staffs in exposure to nuclear accidents before any plan to improve future strategies.
    Materials And Methods
    The study is descriptive – cross sectional and is performed at 6 selected military hospitals on 120 medical staffs. A questionnaire with 18 questions was used for data collection after confirming the validity and reliability.
    Results
    Totally, %47.2 of participants was female and %52.8 was male. The mean age was 41.1±12.5 years and the average of service duration was 14.5 years. The average score of all groups in three domains was 13.55 of 36. The mean scores obtained by general practitioners, specialists, emergency experts and nuclear technicians, and nurses were 16.1, 14.7, 12.7, and 11.9, respectively.
    Conclusion
    Concerning the point that all groups in three fields could not obtain even the half of complete score, planned retraining courses for current medical staffs seems to be necessary.
    Keywords: Knowledge, Medical Staffs, Nuclear Accident, Hospitals
  • Y. Mehri Alvar *, F. Nazem, Aa Sayari, Z. Sayevand, S. Karami, F. Erfani Pages 23-31
    Background
    Exercise could change the immune system. It is illustrated that abnormal environments are the primary source of physiological stresses which can disarrange the function of immune system. The purpose of this study was to investigate the effects of high volume exercise (HVE) in hypoxia and normoxia conduction on the immune system response in selected inactive men.
    Materials And Methods
    In this study, eighth inactive young men (age 25.50±5 years, height 174±5.4 cm, weight 62 ±4.5 kg, and maximum work output in hypoxia conduction 159±13.41 and in normoxia conduction 171±8.21) were selected as subjects. Subjects performed protocol of high-endurance exercise in normobaric hypoxia conduction (15.3%-15.5% O2, an altitude of approximately 2500 m) and normoxia in two separate weeks. Blood samples was taken immediately before and two hours after exercise.
    Results
    The results of ANOVA method (repeated measures) was explained that environmental conditions can’t cause significant differences in the number of white blood cells. But other hematology variables have been significantly changed, in neutrophil levels (P=0.013), lymphocytes (P=0.001), platelets (P=0.012), and hematocrit (P=0.037). When variations between groups was evaluated, it was shown that only white blood cells had a significant change in both conditions, but the other variables have significant changes only in hypoxic condition.
    Conclusion
    Our results showed that endurance exercise in 2500 m height has drastic effect on immune system factors and this situation was obviously dominant in hypoxia versus normoxia conduction.
    Keywords: Immune System, Hypoxia Normobaric, Exercise, Normoxia
  • A. Sotoudeh *, A.A. Jahanshahi Pages 32-38
    Background
    Although the tourniquet has been using for hemostasis for the long time, liver dysfunctions following ischemia-reperfusion injuries are common. Tramadol hydrochloride is an opioid drug that decreases the inflammatory response. In this study, the effect of this drug on the liver following ischemia-reperfusion injuries of hind limb in the rat was evaluated.
    Materials And Methods
    A total of 30 male Wistar rats were divided into two groups with fifteen rats in each group. Ischemia-reperfusion condition has been formed through blocking the femoral artery for two hours occlusion and 24 hours reperfusion. An ischemia-reperfusion group (I/R) did not receive the drug, while the treatment group received the drug (20mg/kg) intravenously, immediately after reperfusion.
    Results
    In I/R group the level of both alanine aminotransferase (ALT) and aspartate aminotransferase (AST) were significantly increased compered to treatment group (P<0.05). Also, histopathological damage in liver tissue was significantly increased in I/R group compered to treatment group (P<0.05).
    Conclusion
    Tramadol hydrochloride has liver protective effects against ischemia-reperfusion injuries which could use it to alleviate the ischemia-reperfusion injuries causing by tourniquet.
    Keywords: Ischemia, Reperfusion Injuries, tramadol, liver, tourniquet
  • B. Forogh, M. Ebrahimi, Z. Mirshaki *, L. Majidi, F. Ghazai, M. Esmaili Jamkarani, A. Ahmadi, M. Khamesi, M. Karami, Mr Motamed Pages 39-43
    Background
    Diabetic neuropathy is the most common micro-vascular complications of diabetes. The drugs including gabapentin and duloxetine are often used for the treatment of pain associated with diabetic neuropathy. This study aimed to compare the efficacy of duloxetine and gabapentin in the treatment of diabetic peripheral neuropathy.
    Materials And Methods
    Totally, 34 patients aged 40 to 70 with diabetic neuropathy were randomly divided into two groups treated with duloxetine and gabapentin and received medical treatment for 45 days. Patients were evaluated for pain before and after treatment using visual analog scale, and also their serum glucose and zinc levels were measured.
    Results
    In both groups statistically significant reduction in mean blood glucose, pain scale, as well as an increase in serum zinc levels at the end of the study was observed compared to baseline. There was no significant difference between the two groups for the mean decrease in blood sugar, but the increase in duloxetine group showed significant improvement compared to gabapentin in increase serum zinc levels and reducing pain.
    Conclusion
    The use of duloxetine in patients with diabetic neuropathic pain is more effective than gabapentin because duloxetine causes a better increase in the serum zinc. Due to the high price of duloxetine in the treatment of diabetic neuropathy, gabapentin administration can be recommended during the first phase of disease and duloxetine can be used in poor and/or insufficient response.
    Keywords: Diabetic Neuropathy, Pain, Duloxetine, Gabapentin
  • M. Darvishi, A. Nezami, Mk Heravi, Aa Jahanshahi *, A. Sotoudeh Pages 44-48
    Background

    In recent years, infrared thermography tools are used for viral disease detection. However, no study has been to evaluate the value of this device. The current study was designed to review the effectiveness of infrared thermography technique for diagnosis of viral diseases in international airports.

    Materials And Methods

    This study was conducted as a systematic review. All of the relevant databases, bibliography of related papers, and companies’ websites were searched using appropriate search strategies and keywords.

    Results

    Totally, 121 papers were recovered in total using different databases and search techniques. Considering the research selection criteria, 13 papers were recognized as suitable.

    Conclusion

    The results showed that although infrared thermography is a safe, rapid and cheap technique in screening and diagnosis of different diseases, current studies do not show any acceptable diagnostic value compared to other diagnostic techniques. It is recommended to use the infrared thermography as a complementary technique.

    Keywords: Mass Screening, Diagnosis, Viral Diseases, Airport
  • Mk Heravi *, A. Khoshvaghti, A. Nezami Asl, A. Khademi, Ar Ranjbar, Naeeni, M. Aminianfar Pages 49-52