فهرست مطالب

پژوهش نامه قرآن و حدیث
پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس همامی، سمیه خلیلی آشتیانی صفحات 5-32
    نخستین گام های مفسران در تدوین تفاسیر، جمع آوری روایاتی بود که به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم به تفسیر آیات می پرداخت، روایاتی از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) و یا ائمه (علیهم السلام) که در تفسیر آیات به آن استناد می شد، این روش در عصر حضور و پس از آن نیز روش معمول برای تفسیر قرآن کریم بود تا اوایل قرن چهارم هجری که جهان اسلام با تحول دانش تفسیر مواجه شد و با رشد عقل گرایی به ویژه در مدرسه تفسیری بغداد که بعدها این دستاورد فراگیر شد و مرزها را درنوردید؛ مفسران رو به تفسیر اجتهادی آوردند و از این رو روایات تفسیری نه به عنوان تنها منبع، بلکه در کنار سایر منابع در اختیار مفسر قرار گرفت، از این میان شیخ طوسی در التبیان فی تفسیر القرآن علیرغم اینکه خبر واحد را در تفسیر فاقد حجیت می شمارد، اما به صورت گسترده از آن بهره گرفته است، این روایات در اغلب موارد فاقد سند هستند اما در تفسیر آیات، تبیین مباحث علوم قرآنی و تبیین آیات الاحکام، تبیین قصص قرآنی، نقد روایات دیگر، تایید و یا تقویت اقوال مفسران و همچنین در تبیین مباحث کلامی مورد استفاده قرار گرفته اند؛ وی گاهی به نقد سندی و متنی هم پرداخته است اما وجه اکثری در نقد متنی روایات است.
    کلیدواژگان: شیخ طوسی، التبیان فی تفسیر القرآن، روایات تفسیری، خبر واحد، تفسیر اجتهادی
  • ابوالقاسم نقیبی، فاطمه نقیبی صفحات 33-50
    ملا محسن فیض کاشانی(ره) از علماء قرن11هجری قمری است که اثر جاودان «تفسیر الصافی» را از خود به جای گذاشته است. از دیگر مفسران معاصر عالم تشیع علامه طباطبایی است که صاحب تفسیر «المیزان فی تفسیر القرآن » است. تفسیرفیض یک تفسیر مشهور روایی یا ماثور است که برنقل روایات مبتنی است ؛ گر چه درکنار این روش ازاصول عقلانی ،عرفانی و تا حدی اجتهادی بهره جسته است.بر خلاف این خاستگاه ، تفسیر المیزان برشیوه قرآن به قرآن استوار است.علامه نه تنها به شدت از این شیوه دفاع می کند که از کاربردهای مختلف این روش آنهم در سطح وسیعی در تفسیرش استفاده کرده است. گرچه این دو مفسر از فیلسوفان مشهور زمان خویش اند و هردوصاحب تفسیراثری به مفهوم عام آن هستند ،اما در اتخاذ اصول تفسیری هریک صاحب سبک خاصی اند. تحقیق حاضر ضمن اشاره به وجوه مشترک نگاه هردو مفسر، ازاصول و مبانی مختلف تفسیری هریک سخن می گوید تا در مقایسه ای تطبیقی میان این اصول و تحلیل و بررسی تفاوت سبکها ، به اختلاف دیدگاه های تفسیری هر یک برسد. از مطالعه این دو اثر تفسیری می توان فهمید که در استفاده ازروایات ، دیدگاه های عقلی و عرفانی و شیوه قرآنی ارجاع برخی آیات به دیگر آیات ، هردو مفسرنگاه های مشترکی دارند ؛اما درمیزان استفاده و اهتمام بر هریک از اینها تفاوتهای آشکاری میان این دو مفسر شیعی قابل مشاهده است.گرچه می توان گفت تاثیر مشربهای فکری زمان هر یک از دو مفسر قطعا بی تاثیر در انتخاب شیوه های تفسیری آنها نبوده است ؛چرا که یکی متعلق به عصر اخباری گری و دیگری متعلق به قرن معاصر است که تضارب آراء و اجتهاد و استنباط فکری در حوزه دین رو به تکامل هر چه تمامتر پیش می رود.
    کلیدواژگان: فیض کاشانی، علامه طباطبایی، تفسیر المیزان، تفسیر الصافی، تفسیر قرآن به قرآن، تفسیر روایی
  • محمدرضا آرام، فاطمه لایقی صفحات 51-72
    دید ساختاری به سوره ها نگرش نوینی در تفسیر قرآن است که در آن هر سوره دارای یک روح کلی وغرض اصلی است و تمامی آیات و مباحث مطرح شده در سوره به صورت منطقی و بخش‏بندی شده به آن غرض مرتبط می‏شوند. برای ترسیم ساختار هر سوره از ابزارها و روش هایی استفاده می شود که مهمترین آن ها سیاق سوره است. ترسیم ساختار سوره ها فواید ارزنده ای دارد که از جمله آن ها می توان به درک جلوه ای جدید از اعجاز قرآن کریم، مقابله با شبهه پراکندگی وگسیختگی آیات و دفاع از اعتقادات شیعه اشاره نمود. برای نشان دادن این شیوه تفسیری سوره «مائده» ، انتخاب گردید؛ که از سوره های بزرگ قرآن کریم است و اواخر عمر پیامبر (ص) نازل شده است؛ بنابراین آخرین رهنمودهای دین مبین اسلام درآن وجود دارد و وصیت نامه وحی است. ساختار سوره مائده با سبک های مختلفی قابل ارائه است؛ در این پژوهش «سبک نمودار درختی» برای نمایش ساختار سوره مائده برگزیده شده است.غرض اصلی سوره مائده وفای به عهد وتبعیت ازحاکم الهی است که راه حفظ دین می باشد و محتوای سوره نسبت به تغییر وتعطیل احکام و حاکم الهی هشدار می دهد.
    کلیدواژگان: ساختار، سوره، مائده، غرض، عهد
  • سیدعبدالرحیم حسینی، سیدمصطفی ملیحی صفحات 73-106
    ازمیان ادله گوناگونی که حرمت اعانت براثم ویاری رساندن به انسان گناه کاربرای ارتکاب معصیت را به اثبات می ر سانند.اعم ازادله نقلی وعقلی، آیه شریفه: «و تعاونوا علی البر و التقوی و لا تعاونوا علی الإثم و العدوان و اتقوا الله إن الله شدید العقاب» (المائده،2)درراس آن ها قرار دارد،لیکن معنای«اعانت براثم»موردنظردرآیه شریفه وحکم آن ازاین نظر که آیا مراداعانت براثمی است که اولامقصوداعانت کننده باشد وثانیا درعالم خارج تحقق یابد،یااین که اعانت می تواندبدون قصد،یابدون تحقق فعل مرتکب معصیت درعالم عینی نیزمحقق گردد،مورداختلاف میان فقی هان است،پس ازطرح وبررسی آرای مطرح دراین زمینه،این نظریه به اثبات رسیده است که وجوددست کم دوعنصراساسی علم وآگاهی وقصدازضرویات برای صدق این عنوان است،لیکن تحقق عینی فعل کمک شده ازشرایط الزامی برای صدق این معنابه شمارنمی آیدواین امکان وجودداردکه بدون تحقق خارجی فعل اعانت شده وصرفاباوجودقصدآن را مصداق فعل حرام اعانت براثم بدانیم.
    کلیدواژگان: قرآن، اعانت بر تقوی، اعانت بر اثم
  • سید محمدرضا فقیه ایمانی، محمود کریمی صفحات 107-126
    در بیشتر آثاری که توسط بزرگان اهل سنت حول شخصیت امیرالمومنین علی (ع) به رشته تحریر درآمده، قسمتی به ویژگی های ظاهری آن حضرت اختصاص یافته است. در این میان، آن حضرت فردی تاس با شکمی بزرگ توصیف شده است. البته الفاظ بیان شده در این زمینه، با هم متفاوتند و در برخی موارد حتی یکدیگر را نفی کرده و با هم تعارض دارند. نگارندگان در این نوشتار، ضمن واکاوی و نقد ویژگی های بیان شده، بر این اعتقاد هستند که اوصافی مانند: «اصلع»، «اجلح» و «عظیم البطن» با هدف مذمت آن حضرت و جوسازی در مقابل دو صفت «انزع» و «بطین» که توسط رسول خدا (ص) به علی (ع) نسبت داده شده بود، رواج یافت. شایان ذکر است که دو صفت «انزع» و «بطین» در تمام روایات مسندی که از رسول خدا (ص) نقل گردیده با تفسیر خاص آن حضرت از این دو صفت نقل شده است.
    کلیدواژگان: علی (ع)، انزع، اصلع، عظیم البطن، بطین
  • رضا عباسی، مهدی حامدسقایان صفحات 127-149
    بخش عمده تعالیم و دستورات قرآنی که مجموعه‏ای است از اندرز‏ها، عبرت‏ها، محکمات و متشابهات، از رهگذر شگردهای ادبی و به ویژه فنون قصه سرایی و حکایت پردازی و به اصطلاح ، ادبیات داستانی روایی انتقال یافته است. برای شناخت و تحلیل قصص قرآنی، بهره‏گیری از نظریه های روایت‏شناسی و تئوری های آن مانند: سطوح‏روایی، طرح، داستان، زمان و اقسامش، متن‏روایی، شیوه روایی قصص، معانی و مبانی، که ابزاری برای تحلیل متن در اختیار می‏گذارند، از شیوه های کارآمد به حساب می آیند. فرضیه اصلی آن است که عنصر زمان روایی و اقسام آن از منظر روایت شناسی از جمله عناصر مهم در روایت های قصص قرآنی به ویژه در قصص سوره کهف هستند. همچنین تلاش می شود به این سوالات پاسخ گفته شود که چگونه مولفه زمان به بهترین نحو در شکل گیری طرح قصص سوره کهف بهره گرفته شده است؟ و چگونه در قصص سوره کهف، عناصر زمان روایی همچون نظم، تداوم، سرعت روایی و بسامد در نسبت با داستان تاریخی با چینشی هنرمندانه، قصه ها را به پیش می برند؟ زمان روایی در این مقاله بر اساس دیدگاه ها و نظریات ژرار ژنت بررسی خواهد شد. متون روایی با دو عنصر اصلی سر و کار دارند: داستان و طرح و در نتیجه گیری این پژوهش تصریح شده که عنصر زمان بیشترین کارایی را در داستان و طرح قصه های ملاقات موسی(ع) با خضر، اصحاب‏کهف و ذوالقرنین داشته است.
    کلیدواژگان: قصص قرآن، سوره کهف، روایت شناسی، ژرار ژنت، زمان روایی، داستان تاریخی، طرح داستان
|
  • Dr Abbas Hemami, Somayyeh Khalili Ashtiani Pages 5-32
    The interpreters’ first step in authoring works of interpretation was to collect the narrations that directly or indirectly dealt with the interpretation of the Quranic verses. These are the narrations from the Prophet (p.b.u.h.) or the Imams (a.s.) that are cited in interpreting the verses of the Quran. This method was often used to interpret the Holy Quran during the presence era and afterwards until the 4th century (A.H.) when the Islamic world came upon a revolution in interpretation sciences and with the growth of rationalism, especially in the School of Baghdad, this achievement was expanded and crossed borders. Interpreters embarked upon ijtihad and, hence, they gained access to interpretational narrations in addition to other resources. Among these interpreters, Sheikh Tusi has extensively relied on narrations with a single transmitter in al-Tebyan fi Tafsir al-Quran although he has pointed out in the same work of interpretation that such narrations lack authority. These narrations often lack chain of transmission but they have been used in explaining the issues related to Quranic sciences, explaining the verses of the revealed prescripts, evaluating other narrations, endorsing or supporting the views of interpreters, and explaining theological issues. Sometimes, Sheikh Tusi has relied on documentational criticism and some other times on textual criticism but he has been mainly involved with textual criticism
    Keywords: Sheikh Tusi_al-Tebyan fi Tafsir al-Quran_interpretational narrations_narration with a single transmitter_jurisprudential interpretation
  • Doctor Abolqasem Naqibi, Fatemeh Naqibi Pages 33-50
    Molla Mohsen Feiz Kashani (rah.) is one of the scholars of the 11th century (A.H.) who has left behind the everlasting book Tafsir al-Safi. Allameh Tabataba’i is another contemporary Shi’ite scholar who has authored al-Mizan fi Tafsir al-Quran. Feiz Kashani’s interpretation is based on narrations although he has utilized rational, mystical and, to some extent, jurisprudential principles as well. In contrast to this methodology, al-Mizan interpretation is based on interpretation of the Quran through the Quran. Allameh not only defends this method strongly, but he has extensively utilized it in his interpretation. Although these two interpreters are among the famous philosophers of their time and both have authored works of interpretation for the general public, each one has his own special interpretation style. Pointing out the common interpretation attitudes of these two scholars, the present article discusses the specific interpretation principles of each interpreter so that their different interpretation styles and attitudes can be clarified. Studying these two interpretation works, one can realize that these two interpreters have common attitudes towards using narrations and rational and mystical viewpoints and interpreting some verses through others; however, some differences are seen in the extent of their relying on these techniques. It can be said that these two interpreters’ origins of thought have influenced their choice of interpretation methods as one of them belonged to the traditionism era and the other belongs to the present time when exchange of views, ijtihad and deduction are widely seen in the field of religion.
    Keywords: Feiz Kashani, Allameh Tabatabai, Tafsir al-Mizan, Tafsir al-Safi, interpretation of the Quran through the Quran, narrational interpretation
  • Doctor Mohammad Reza Aram, Fatemeh Layeqi Pages 51-72
    The structural approach to the Quranic surahs is a novel method in interpreting the Quran. According to this approach, each surah is of a general atmosphere and a major purpose and all the verses and the issues raised in it deal with that purpose in a logical and organized manner. To map the structure of each surah, we need to utilize some instruments and methods the most important of which is the context of the surah. Delineation of the structure of surahs has several worthwhile benefits including gaining a new perception of the miraculous inimitability of the Quran, confronting doubt-spreading, dealing with disconnectivity of the verses and defending the beliefs of Shiism. This interpretation method was applied to Surah al-Ma’idah which is one of the extended suras of the Holy Quran and was revealed to the Prophet (p.b.u.h.) at the end of his life; hence, it includes the latest guidelines of Islam and is the testament of Revelation. The structure of Surah al-Maidah can be introduced using different styles; in this study, the tree structure style has been utilized to display the structure of this surah. The main idea of Surah al-Maidah is fulfillment of promise and obedience to God which is the way to protect religion and the content of this sura warns man against changing and suspending Divine rules.
    Keywords: structure, Surah, al-Maidah, purpose, promise
  • Seyyed Abdorrahim Hosseini, Seyyed Mostafa Malihi Pages 73-106
    Among the different reasons, both narrational and rational, that endorse the prohibition of supporting wickedness and a sinful individual for committing sins, the second verse of Surah al-Ma’idah [1] is the most outstanding one. However, jurisprudents are divided over the intended meaning of ‘supporting wickedness’ in this holy verse. They have different ideas as to whether it refers to the wickedness in which, firstly, the supporter is aimed at and, secondly, the wickedness has been fulfilled in the real world, or assistance can be provided in the real world without intention or without the fulfillment of the wicked action. Following a survey of the views expressed in this context, it has been proven that existence of knowledge and awareness and intention are two necessary conditions for the fulfillment of the above-mentioned proposition. Hence, fulfillment of the supported action is not a necessary condition for this meaning to come true and it is possible that without the realization of the supported action and merely due to the existence of an intention, it may be considered an example of an illegal action of supporting wickedness.
    [1]. æó ÊóÚÇæóäõæÇ Úóáóی ÇáúÈöÑøö æó ÇáÊøóÞúæی æó áÇ ÊóÚÇæóäõæÇ Úóáóی ÇáúÅöËúãö æó ÇáúÚõÏúæÇäö æó ÇÊøóÞõæÇ Çááøåó Åöäøó Çááøåó ÔóÏöیÏõ ÇáúÚöÞÇÈö
    Keywords: The Quran, Supporting Piety, Supporting Wickedness
  • Seyyed Mohammad Reza Faqih Imani, Doctor Mahmoud Karimi Pages 107-126
    In most books written by Sunni scholars about Imam Ali (a.s.), a part deals with his physical traits. Meanwhile, he has been described as an individual having a bald head and a large belly. Obviously, the words and expressions utilized in this context are different and, at times, even repudiate and contradict each other. Examining and evaluating the mentioned traits, the authors of this paper have come up with the result that such characteristics as asla’ (bald), ajla’ (with a bald patch) and azim al-batn (with a large belly) have been attributed to Imam Ali (a.s.) to denounce him and overshadow the other two characteristics anza’ (free from polytheism) and batin (full of knowledge) attributed to him by the Prophet (p.b.u.h.). It is worth noting that the two characteristics anza’ and batin have been mentioned and interpreted in a special way in a number of narrations quoted from the Prophet (p.b.u.h.) about Imam Ali (a.s.).
    Keywords: Ali (a.s.)_anza (free from polytheism)_asla (bald)_azim al-batn (with a large belly)_batin (full of knowledge)
  • Reza Abbasi, Doctor Mahdi Hamedsaqayan Pages 127-149
    A major part of the Quranic teachings and commands, which is a collection of advice, lessons, precise verses and ambiguous verses, has been transmitted through literary devices, especially through story-telling and fable techniques. Using such narrationology issues as narration levels, the plot, the story, time and its types, narration text, narration manner of the stories and principles is considered an efficient method for understanding and analyzing the Quranic stories. The main hypothesis is that, from the perspective of narrationology, the element of narration time and its types are among the important elements in narrating the stories of the Quran, especially those of Surah al-Kahf. A further attempt is made to answer these questions: How is the element of time best used in shaping the plots of the stories of Surah al-Kahf? How do such narration time elements as order, continuity, narration speed and frequency in relation to historical fiction advance the stories with an artistic arrangement? In this article, narration time is examined on the basis of the views and opinions of Gérard Genette. Narration texts deal with two main elements: the story and the plot and it is delineated in the conclusion of the present article that time element has plays the main role in the stories and the plots of the tales of Moses’s (a.s.) meeting Khadhir, the Men of the Cave and Zul-Qarnein.
    Keywords: the stories of the Quran, Surah al-Kahf, narrationology, Gérard Genette, the narration time, historical fiction, the plot