فهرست مطالب

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا کیانی، معصومه سیمبر *، ماهرخ دولتیان، فرید زایری صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    توانمندی زنان به معنی قدرت بخشی به زنان برای تصمیم گیری مستقل درباره موضوعات اساسی زندگی است. مهم ترین چالش های سلامت زنان حاکی از ناتوانی در تصمیم گیری باروری بوده است. توانمندی زنان هدف سوم اهداف توسعه هزاره است و تاثیر تعیین کننده های اجتماعی سلامت بر این اهداف به رسمیت شناخته شده است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط تعیین کننده های اجتماعی ساختاری سلامت با توانمندی زنان در باروری طراحی گردید.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- همبستگی بر روی 400 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود. ابتدا مراکز بهداشتی به روش تصادفی ساده و سپس سهمیه ای انتخاب شدند و نهایتا نمونه گیری به شیوه ی در دسترس انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه جمعیت شناختی، پرسشنامه اجتماعی و اقتصادی و پرسشنامه توانمندی زنان در باروری می باشد. برای تجزیه و تحلیل و یافتن روابط از SPSS نسخه 17 استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد زنان از سطح متوسط توانمندی در باروری برخوردار بودند. تعیین کننده های اجتماعی ساختاری سلامت با توانمندی زنان در باروری ارتباط داشته و در این میان بیش ترین ارتباط با تحصیلات زنان بوده است (001/0 p=، 44/0 r=).

    نتیجه گیری

    توانمندی زنان در کل و در بعد تنظیم خانواده نیازمند توجه ویژه است، تعیین کننده های اجتماعی ساختاری سلامت با توانمندی زنان در باروری در ارتباط بوده و بر همین اساس برنامه ریزی گسترده ای برای تقویت جایگاه زنان در خانواده و جامعه باید صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: توانمندی، باروری، تعیین کننده های اجتماعی ساختاری
  • آرزو فلاحی، سیامک درخشان، طاهره پاشایی، پروانه تیموری صفحات 17-32
    زمینه و هدف
    با وجود اینکه خود مراقبتی بیماران در کنترل و درمان پوکی استخوان اثر گذاشته اما هنوز عوامل موثر بر خود مراقبتی از دیدگاه مبتلایان به این بیماری مورد کنکاش کاوش قرار نگرفته است. هدف از این پژوهش تبیین عوامل موثر در خود مراقبتی از دیدگاه زنان مبتلاء به پوکی استخوان می باشد.
    روش کار
    این مطالعه در سال 1393 و به روش کیفی با رویکرد آنالیز محتوی انجام شد. 15 زن مراجعه کننده به مراکز سنجش تراکم استخوان شهر سنندج بر اساس نمونه گیری مبتنی بر هدف در این پژوهش شرکت داشتند. معیارهای ورود شرکت کنندگان مورد مطالعه شامل: زنان 50 سال به بالای مبتلا ء به بیماری پوکی استخوان، گذشت شش ماه از زمان تشخیص قطعی بیماری، شاخص T-Score پایین تر از 5/2- در استخوان پشت یا ران، مصرف دارو توسط بیمار با تجویز پزشک، توانایی صحبت کردن و تمایل به شرکت در مطالعه بود. داده ها از طریق مصاحبه های عمیق فردی و گروهی نیمه ساختار یافته جمع آوری و به روش تحلیل محتوی تجزیه و تحلیل گردید. جهت حمایت از صحت و استحکام داده ها، معیار مقبولیت، تایید پذیری و انتقال پذیری لحاظ شد.
    نتایج
    از تجزیه و تحلیل داده ها 5 طبقه «عوامل زمینه ساز بیماری»، «ناتوانی و امید در برابر بیماری»، «نقش های متقابل پزشک»، «نقش خانواده» و «سازمانها و مراکز اجرایی» و 11 زیر طبقه شامل «مسائل فرهنگی»، «عدم آگاهی»، «عدم اولویت سلامتی سلامت سلامت»، «ناتوانی و ترس»، «امید به آینده»، «نقش مثبت پزشک»، «نقش منفی پزشک»، «نقش فعال خانواده»، «نقش غیر فعال خانواده»، «نقش رسانه ها» و «مراکز اطلاع رسان» استخراج گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد مسئولیت پذیری زنان مبتلاء مبتلا به پوکی استخوان در قبال سلامتی سلامت خودشان تک عاملی نبوده بلکه چند بعدی می باشد. افزایش امید به زندگی در بیماران، توجه پزشک به خواسته های بیمار، افزایش برنامه های ارتقاء سلامت در رسانه ها و پر رنگ کردن نقش خانواده بویژه مردان موجب فراهم نمودن شرایط و زیر ساخت هایی جهت توانمند سازی زنان برای انجام رفتارهای خود مراقبتی می شود.
    کلیدواژگان: زنان، پوکی استخوان، خودمراقبتی، تحلیل محتوا
  • کورش هلاکویی نایینی، احمد رئیسی، لیلا فرجی صفحات 33-44
    زمینه و هدف
    مالاریا از قدیم به عنوان یکی ازمسائل بهداشتی مهم کشورتلقی شده است. نظام مراقبت مالاریا یکی از قدیمی ترین و منسجم ترین نظام های مراقبت بیماری ها در کشور است. برنامه کنترل مالاریا از ابتدای سال1390 از کنترل به حذف تغییر یافت.
    بنابراین بررسی کیفیت نظام مراقبت مالاریا در این برهه از اهمیت زیادی برخوردار است. مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر برنامه حذف بر روی کیفیت نظام مراقبت مالاریا طراحی شده است.
    روش کار
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقایسه ای می باشد که در چهار دانشگاه علوم پزشکی واقع در استان های مالاریاخیز کشور که انتقال محلی مالاریا در آنها جریان دارد، به منظور ارزیابی کامل بودن و صحت نظام مراقبت مالاریا در دو مقطع قبل و بعد از شروع برنامه حذف مالاریا در کشور، صورت پذیرفته است. در این مطالعه کلیه فرم های مربوط به موارد مثبت مالاریا در طی سال های 1389 تا 1391 که از مراکز بهداشتی درمانی منتخب در استان های مالاریاخیز به سطح شهرستان فرستاده شده بود از نظر کیفیت مورد بررسی قرار گرفت و کامل بودن و صحت داده ها ارزیابی گردید و در دو مقطع دوسال قبل و دو سال بعد از شروع برنامه حذف مالاریا با هم مقایسه شد.
    نتایج
    تعداد 1927 فرم، 1036 فرم(8/53%) برای سالهای 88 و 89 (قبل از برنامه حذف) و 891 فرم(2/46%) برای سال های90 و 91 (بعد از برنامه حذف) مورد بررسی قرار گرفت. بررسی شاخص کامل بودن اطلاعات به تقکیک دانشگاه های علوم پزشکی مورد مطالعه نشان داد برای مجموع دو فرم 3و 4، بیشترین و کمترین درصد کامل بودن را به ترتیب دانشگاه های علوم پزشکی ایرانشهر و هرمزگان(با 8/94% و 30/17%) دارا بودند. بیشترین درصد کامل بودن فرم شماره3 مربوط به دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با 78% و بیشترین درصد کامل بودن فرم شماره4 مربوط به دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر با 97% بوده است. مقدار کامل بودن فرم های مورد مطالعه برای کل سال های مورد بررسی 3/84% بود. شاخص کامل بودن برای مجموع دو فرم 3 و 4 در طی سالهای 88و 89 (سال های قبل از برنامه حذف مالاریا) برابر 7/83% بود و این مقدار با اندکی افزایش برای سال های بعد از برنامه حذف مالاریا (90 و 91)، به 85% رسیده بود. نتایج آزمون آماری برای بررسی اختلاف کامل بودن فرم های گزارش دهی، معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که فرم های گزارش دهی موارد، در کل 84% کامل بودند که این مقدار برای سال های قبل از شروع برنامه حذف برابر 7/83% و برای سال های بعد از شروع برنامه حذف برابر85% بود. برنامه حذف مالاریا شاخص کامل بودن اطلاعات را با مقایسه فرم های 3 و 4 گزارش دهی موارد در دو مقطع زمانی قبل (سال های 88 و 89) و بعد (سال های 90 و 91)اندکی افزایش داده است. افزایش در شاخص کامل بودن اطلاعات برای فرم شماره 4 گزارش دهی موارد با 4% افزایش همراه بود و برخلاف انتظار بهبود کیفیت و کامل بودن برای فرم 3 گزارش دهی، کاهشی 3 درصدی داشت. بنابراین شروع برنامه حذف تاثیر چندان زیادی بر کامل شدن و افزایش کیفیت کامل بودن داده های فرم های گزارش دهی موارد نداشته است.
    کلیدواژگان: مالاریا، نظام مراقبت، حذف مالاریا
  • الهام قیسوندی، حسن افتخار اردبیلی، کمال اعظم، محمدرضا وفا، مجتبی آزادبخت، توحید بابازاده، شادی فتحی زاده صفحات 45-54
    مقدمه و هدف

    شیر و فرآورده های لبنی بیشتر از50% کلسیم مورد نیاز بدن را در رژیم غذایی روزانه تامین می کنند. به منظور ارتقای سلامت نوجوانان و پیشگیری از اثرات مخرب بیماری پوکی استخوان در بزرگسالی نیاز به اتخاذ تدابیر لازم برای افزایش مصرف شیر در بین نوجوانان می باشد. لذا این پژوهش با بهره گیری از نظریه رفتار برنامه ریزی شده به طراحی و اجرای یک برنامه آموزشی به منظور ارتقای مصرف شیر و لبنیات در بین دانش آموزان کلاس هشتم شهرستان کامیاران پرداخته شده است.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی که در سال 1393 صورت گرفت 168 دانش آموز کلاس هشتم شرکت کردند که بر اساس نمونه گیری خوشه ای، به صورت تصادفی از بین 6 مدرسه، 2 مدرسه انتخاب گردید که یک مدرسه به عنوان گروه مداخله و مدرسه دیگر به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شد. دانش آموزان گروه مداخله طی 4 جلسه آموزشی، یک پمفلت و پوستر مرتبط با موضوع را دریافت نمودند. سنجش ها شامل سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده، یادآمد 24 ساعته و بسامد دریافت شیر و لبنیات در طی 3 روز گذشته بود. کلیه شرکت کنندگان پرسشنامه ها را قبل از مداخله و 3 ماه بعد از مداخله تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار 18 SPSS و بر اساس آزمون های آماری کای دو، تی مستقل و تی زوجی مورد تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    میانگین نمره قصد رفتاری، نگرش، کنترل رفتاری درک شده و هنجارهای انتزاعی پس از مداخله آموزشی در گروه آزمون به طور معنی داری افزایش یافت) 001/0 p<). همچنین دریافت روزانه شیر و لبنیات 36/0 واحد در روز در گروه مداخله افزایش یافت(001/0 p<).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثر بخشی و کم هزینه بودن این مداخله، به نظر می رسد گسترش این برنامه می تواند به افزایش مصرف شیر و لبنیات در دانش آموزان منجر شود.

    کلیدواژگان: شیر و لبنیات، دانش آموزان، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، کامیاران
  • سودابه یارمحمدی، حسن افتخار اردبیلی*، محمود محمودی، سید ابوالقاسم جزایری، مریم چمری صفحات 55-68
    زمینه و هدف

    دختران نوجوان، مادران آینده هستند.مفاهیم تغذیه ای آموخته بوسیله آنها به دوران بزرگسالی منتقل می شود و نقش مهمی در سلامت خانواده و کودکان دارد. مطالعه حاضر با هدف تاثیر برنامه آموزشی بررفتارهای تغذیه ای دانش آموزان دختر دوره راهنمایی بر اساس مدل بزنف انجام گرفت.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه مداخله ای بود. نمونه مورد بررسی160نفر از دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی در شهر کرمانشاه بودند که بصورت روش خوشه ایدو مرحله ای انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. جمع آوری داده ها در این پژوهش پرسش نامه بود. و 4 جلسه 60 دقیقه ای آموزش در مورد تغذیه سالم و اهمیت آن به روش سخنرانی، پرسش و پاسخ، بحث گروهی و در اختیار قرار دادن پمفلت آموزشی در گروه مداخله، توسط پژوهشگر اجرا گردید. و تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار spss نسخه 18 و با آزمون های آماری کای دو، فیشر، t مستقل، t زوجی انجام شد.

    نتایج

    میانگین امتیاز آگاهی و اجزای مربوط به مدل بزنف بین دو گروه مداخله و شاهد در خصوص رفتارهای تغذیه ای بعد از آموزش ارتباط معنی داری وجود داشت. مهم ترین هنجارهای انتزاعی بعد از مداخله آموزشی برای گروه مورد پدر و مادر بود.

    نتیجه گیری

    مداخله آموزشی در چارچوب الگوی بزنف در فرصت سه ماهه، تغییرات مطلوبی را در برخی از رفتارهای نامطلوب تغذیه ای به وجود آورد و نقش دست اندرکاران بهداشت و مداخلات آموزشی در این زمینه به ویژه در چارچوب الگوی آموزشی مورد تاکید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: رفتار تغذیه ای، دانش آموزان، مدل بزنف
  • محمد مهدی سلطان دلال، نرگس ترکاشوند، محمد کاظم شریفی یزدی، مریم موسیوند، مریم هاشمی صفحات 69-78
    زمینه و هدف
    زایلانازها به طور گسترده ای در صنایع مختلف غذایی، خوراک دام و طیور، کاغذ و خمیر کاغذ، صنایع دارویی کاریرد دارند. میکروارگانیسم های متعددی قادرند با مکانیسم های متفاوت، آنزیم زایلاناز را تولید نمایند که در بین آنها باسیلوس ها یکی از منابع مهم تولید آنزیم های تجاری هستند. نظر به اینکه محیط کشت زایلان محیط گران قیمتی است و از نظر اقتصادی جهت تولید آنزیم زایلاناز توسط Bacillus subtilis S7e مقرون به صرفه نمی باشد؛ لذا در این مطالعه تلاش گردید تا با جایگزین نمودن پسماندهای کشاورزی- صنعتی در تخمیر غوطه ور به عنوان منابع کربن و ازت، تولید آنزیم زایلاناز بالاتر از سطح محیط زایلان (U/l 10048) باشد.
    روش کار
    در این بررسی سویه بومی Bacillus subtilis S7e ابتدا در محیط کشت پابه با زایلان کشت داده شد، سپس در 3 دمای 30، 37 و 40 درجه سانتی گراد گرمخانه گذاری صورت گرفت. سپس منابع ازت (کنجاله کلزا، کنجاله سویا، بذر گوجه فرنگی، بذر چای، پپتون، ویناس الکل، کازئین و آمونیوم سولفات) جایگزین عصاره مخمر و عصاره گوشت و منابع کربن (ملاس، سبوس گندم، سبوس برنج، ضایعات شالی کوبی، پسماند گلوتن، پسماند مالت، پودر آب پنیر و باگاس) جایگزین زایلان محیط کشت شدند.
    نتایج
    در این بررسی بیشترین فعالیت آنزیمی در دمای 30 درجه سانتی گراد بعد از 48 ساعت گرمخانه گذاری مشاهده شد(U/l 6183). کنجاله کلزا با فعالیت آنزیمی (U/l 10048) بهترین منبع ازت Bacillus subtilis S7e و ملاس با فعالیت آنزیمی (U/l 3759) بهترین منبع کربن گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    از آنجا که یکی از عوامل مهم در مدیریت تولید آنزیم استفاده از محیطی مقرون به صرفه از نظر اقتصادی است به منظور کاهش هزینه های تولید، ضایعات کشاورزی- صنعتی (کنجاله کلزا و ملاس) گزینه بسیار مناسبی به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: زایلاناز، باسیلوس سوبتیلیس، زایلان، تخمیر غوطه ور، پسماندهای کشاورزی، صنعتی
  • عیسی سلگی، فائزه یاراحمدی صفحات 79-94
    زمینه و هدف
    غنی شدگی فلزات سنگین در خاک سطحی اکوسیستم شهری می تواند سبب ایجاد خطر اکولوژیک شود. در این پژوهش، بررسی مقدماتی به منظور ارزیابی پتانسیل خطر اکولوژیک آلودگی سرب و کادمیوم در خاک بوستان های شهری اسدآباد انجام شده است.
    روش کار
    نمونه های خاک از بوستان های شهری اسدآباد برداشت شد و غلظت فلزات سنگین با استفاده از روش جذب اتمی تعیین شد. همچنین بر اساس غلظت کادمیوم و سرب، فاکتور آلودگی(CF)، درجه آلودگی(Cdeg) و وضعیت پتانسیل خطر اکولوژیک (RI) خاک بوستان های شهری محاسبه شد.
    نتایج
    یافته های اولیه نشان دادند که بوستان های شهری شهر اسدآباد دارای درجه آلودگی کم هستند. همچنین ارزیابی پتانسیل خطر اکولوژیک بالقوه (RI) نشان داد که میزان تجمعی فلزات سنگین خاک خطر اکولوژیک قابل توجهی ندارد. همچنین کادمیوم نسبت به سرب خطر اکولوژیک بیشتری را ایجاد می کند.
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان می دهد که با آن که خاک بوستان های شهری ممکن است به سبب غنی شدگی برخی فلزات سنگین آلوده باشند لیکن به طور کلی در حال حاضر خطر اکولوژیک آنها کم و ناچیز است. نتایج حاضر برای برنامه ریزی، ارزیابی خطر و تصمیم گیری توسط مدیران محیط زیستی این منطقه بسیار مناسب است.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، خاک سطحی، بوستان شهری، خطر اکولوژیک، اسدآباد
  • افسانه متولی حقی، محمد دلاوری، مهدی ناطق پور، محمد شکاری، حبیب الله ترکی، احمد رئیسی، اعظم روشن صفحات 95-103
    زمینه و هدف
    مالاریای بدون علامت به عنوان یکی از معضلات و چالش های مهم در برنامه های کنترل، حذف و ریشه کنی مالاریا در مناطق آندمیک بشمار می رود. موارد عفونت های بدون علامت باعث پایداری و بقای مالاریا می گردد، این افراد به دلیل عدم بروز علائم بالینی، درمان نمی شوند و درحکم مخزنی برای آلودگی پشه های ناقل و ابقای بیماری در منطقه می باشند. بنابراین شناسایی افراد مثبت بدون علامت و تعیین عوامل ایجاد کننده آن بسیار مهم است. مطالعه حاضر با هدف کمک به تدوین راهبرد های حذف بیماری مالاریا در منطقه آلوده شهرستان جاسک استان هرمزگان طی سالهای 1392-1391 صورت گرفت.
    روش کار
    تعداد 200 نفر از جمعیت تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهرستان جاسک بطور تصادفی انتخاب ودر سه نوبت از آنان لام تهیه شد. نمونه های تهیه شده در هر نوبت به سه روش میکروسکوپی، RDTs و مولکولی(PCR) با دقت مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    از تعداد 600 لام که به روش میکروسکوپی بررسی شدند هیچ مورد مثبتی یافت نشد. همچنین در آزمایش های RDTs و Nested-PCR که برروی نمونه های جمع آوری شده انجام گردید، مورد مثبت ملاحظه نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده نشان دهنده اجرای موفق برنامه های کنترلی و پیش حذف مالاریا در مناطق مورد مطالعه است، لذا اجرای برنامه حذف مالاریا در این منطقه در حال حاضر قابل اجرا است.
    کلیدواژگان: مالاریای بدون علامت، جاسک، استان هرمزگان، ایران
|
  • Zahra Kiani, Masoumeh Simbar, Mahrokh Dolatian, Farid Zaeri Pages 1-15
    Background And Aim

    Empowering women means enabling them to decide independently on the basic issues of life. The great challenge of fertility and reproductive health of women is indicative of their inability to make decisions. The third objective of the Millennium Development Goals is empowerment of women and the effect of social determinants of health in this regard has been recognized. This study was conducted to assess the relationship between structural social determinants of health and women''s empowerment in reproductive health.

    Materials And Methods

    This was a descriptive-correlation study including 400 women consulting the Shahid-Beheshti University of Medical Sciences health centers in Tehran، Iran. In the first stage، the health centers were selected by the simple random method، followed by quota sampling; the f inal sampling was done by the convenience sampling method. The tools for data collection were demographic and socio-economic questionnaires، as well as a questionnaire to obtain data on women''s empowerment in reproductive health. Data were analyzed using SPSS-17.

    Results

    That data showed that the women’s empowerment in reproductive health was at an intermediate level. Structural social determinants of health were correlated with women’s empowerment in reproductive health; the highest correlation was found to be with women’s education level (r= 0. 44، P< 0. 001).

    Conclusions

    Women''s general empowerment، as well as their empowerment and in family planning needs special attention. Structural social determinants of health are correlated with women''s empowerment in reproductive health. Thus، policies should be adopted and plans executed aiming at strengthening the role of women in the family and the society.

    Keywords: Empowerment, Reproductive health y, Structural social determinants of health
  • Arezoo Fallahi, Siamak Derakhshan, Tahereh Pashaee, Parvaneh Teymoori Pages 17-32
    Background And Aim
    Although self-care is known to affect favorably the control and treatment of osteoporosis، the effective factors from the patients’ viewpoint have not been investigated. The aim of this study was to explore factors affecting self-care from the viewpoint of women suffering from osteoporosis.
    Materials And Methods
    This was a qualitative study conducted with a content analysis approach in 2014، including 15 women consulting the bone mass densitometry centers in Sanandaj، Iran، selected by purposeful sampling. The inclusion criteria were women aged ≥ 50 years suffering from osteoporosis diagnosed definitively at least 6 months before، a T-score index > -2. 5 (lower back or hip bone)، taking drugs upon a physician’s advice، ability to speak، and willingness to participate in the study. Data were collected through face-to-face and group semi-structured in-depth interviews and analyzed using the content analysis method. The accuracy and rigor of the data were confirmed based on such criteria as credibility، confirmability and transferability.
    Results
    Five main categories were extracted including “background factors of the disease”، “hope and weakness in confrontation with the disease”، “role of the physician”، “role of the family”، and “administrative centers and organizations”. Based on further analysis of the data، 11 subcategories were emerged including “cultural issues”، “lack of knowledge”، “non-priority of health”، “weakness and fear”، “hope for the future”، “positive role of the physician”، “negative role of the physician”، “active role of the family”، “passive role of the family”، “role of the media”، and “information centers”.
    Conclusion
    The finding of the study show that the responsibility of women suffering from osteoporosis towards their health is not a single-factor، but rather a multifactorial، phenomenon. Pre-requisites for empowering women to adopt self-care behaviors include increasing their hope to live longer، physician’s attention to the patient’s needs، increasing health promotion programs in the media، and strengthening role of the family (particularly role of men).
    Keywords: Women, Osteoporosis, Self, Care, Content Analysis
  • Kourosh Holakoie Naieni, Ahmad Raeisi, Leila Faraji Pages 33-44
    Introduction
    Malaria is one of the most serious hygienic concerns around the world. Malaria surveillance system is one of the oldest and most comprehensive surveillance systems for health care systems in Iran. Malaria control program was changed from control to elimination stage since 1390. The aim of this study is to evaluate the impact of malaria elimination program on the data quality and accuracy in malaria surveillance system.
    Methods
    This study is a cross-sectional study within four universities of malaria -prone provinces in Iran where there is local transmission of malaria. In this study، to evaluate the completeness and accuracy of information، data reporting forms 3 and 4 in the two time periods before (years 13 88 and 89) and after (years 1390 and 91) the malaria elimination program compared.
    Result
    This study was investigated by 1927 reporting forms (3 and 4) Checking the completeness of the information، in terms of medical universities and for two studied forms (3 and 4) the highest and lowest percentage were 94. 78 % and 17. 30 % for Iranshahr and Hormozgan University of Medical Sciences، respectively. Completeness index of the two forms 3 and 4 in 2009 and 2010 (prior to the elimination of malaria) was equal to 83. 7 % and this amount with a slight increase in the years after the elimination of malaria (1390 and 1391) had reached 85 %. Accuracy of data studied reporting forms of malaria cases after malaria elimination program compared with before have increased up to 8. 2 %. To examine differences in the completeness and accuracy data for after and before elimination program، Chi-square test was used and showed no significant.
    Conclusion
    Increas ing the completeness index of reporting data of form 4 was associated with a 4 % increase and however، it was expected which the completeness index will be improved، form3 had a 3% reduction in it. Our study showed that the elimination program was not significant effect in complete and accuracy of the reporting form.
    Keywords: Malaria, Surveillance system, Elimination of malaria
  • Elham Gheysvandi, Hassan Eftekhar Ardebili, Kamal Azam, Mohammad Reza Vafa, Mojtaba Azadbakht, Tohid Babazadeh, Shadi Fathizadeh Pages 45-54
    Background And Aim

    Milk and dairy products provide more than 50% of the calcium requirement in the daily diet of Iranians. In order to promote adolescents’ health and prevent the devastating effects of osteoporosis in adulthood، appropriate action should be taken to increase milk consumption among adolescents. The objective of this study was to increase milk and dairy products consumption among eighth-grade girl-pupils in Kamyaran City، Iran through designing and implementing an educational program based on the theory of planned behavior (TPB).

    Materials And Methods

    This was a quasi-experimental study conducted in 2014، including a total of 168 eighth-grade girl-pupils from two (out of six) schools، one as the intervention and the other as the control group، selected randomly by cluster sampling. The intervention group received education in 4 sessions، the educational tools being a pamphlet and a poster. Data were collected on the TPB constructs، food intake (by 24-hour dietary recall)، and frequency of milk and dairy product intakes during the previous 3 days. All the participants completed the questionnaires at the beginning and 3 months after the intervention. The data were analyzed using the SPSS-18 software، the statistical tests being chi-square، independent-t and paired t-tests.

    Results

    The intervention brought about statistically significant increases in the mean scores of behavior intention، attitude، subjective norms، and perceived behavioral control (p<0/001). In addition، an increase was observed in the frequency of milk and dairy product intake، which was 0. 36 units per day initially (p<0/001).

    Conclusion

    Considering the effectiveness and low cost of this intervention، expanding this program can potentially lead to a rise in milk and dairy products consumption among the pupils.

    Keywords: Milk, dairy products, pupils, theory of planned behavior, Kamyaran
  • Soodabeh Yarmohammadi, Hassan Eftekhar Ardebili, Mahmood Mahmoodi, Seyed Abolghasem Jazayeri, Maryam Chamari Pages 55-68
    Background And Aim

    Nutritional knowledge acquired by young girls as would-be mothers will play an important role in children’s and family health protection and promotion in the future. The purpose of this study was to determine the effects of an educational program based on the BASNEF model on the nutritional behavior among guidance school first-grade female-students.

    Materials And Method

    This was an interventional study carried out in the form of a clinical trial including 160 female-pupils divided into two groups ─ a case and a control group ─ randomly selected by two-stage sampling، namely، classification and cluster sampling. The data gathering tool was a questionnaire. Education about healthy nutrition was imparted to the case group in 4 60-minute sessions in the form of lectures، group discussions، and question-answer; in addition، pamphlets were distributed among the subjects. Data were collected and analyzed using the SPSS-18 software، the statistical tests being Chi-square، fisher، independent and paired t-tests.

    Results

    The data showed that the mean scores of knowledge and BASNEF model components as regards nutritional behavior increased after the intervention in the case، they being higher significantly in the case group as compared to the controls. The most important subjective norms after the intervention were the pupils’ parents.

    Conclusions

    The findings indicate that a 3-month educational intervention based on the BASNEF model can bring about desirable changes in some of the undesirable nutritional behaviors in guidance school pupils، and that designing and implementing interventions of this kind، with the support of health and school authorities، is quite feasible.

    Keywords: Nutritional behavior, Pupils, BASNEF model
  • Mohammad Mehdi Soltan Dallal, Narges Torkashvand, Mohammad Kazem Sharifi Yazdi, Maryam Mousivand, Maryam Hashemi Pages 69-78
    Background And Aim
    Xylanases are widely used in various food industries، including livestock and poultry feed industries، the pulp and paper industry، as well as the pharmaceutical industry. Several strains of microorganisms are capable of producing this enzyme by different mechanisms، Bacilliaceae being one of its important sources at the commercial scale. The culture medium for xylan is expensive and، therefore، it is not economical to use in producing xylanase by Bacillus subtilis S7e. The purpose of this study was to explore the possibility of using industrial-agricultural wastes as a source of carbon and nitrogen in submerged fermentation، for producing xylanase in amounts higher than that which can be produced by xylan culture (10048 U/).
    Materials And Methods
    The indigenous strain of Bacillus subtilis S7e was cultured in the xylan medium، followed by incubation at 30°، 37° and 40° C. Then the nitrogen sources (rapeseed meal، soybean meal، tomato seeds، tea seeds، peptone، Vinas alcohol، casein، and ammonium sulfate) and carbon sources (molasses، wheat bran، rice bran، rice industry waste، gluten waste، malt waste، whey powder، and bagasse) were substituted for the meat and yeast extracts and the xylan culture medium، respectively.
    Results
    The maximum enzyme activity was observed at 30° C after 48 hours of incubation (6183U/l). Rapeseed meal with an enzyme activity of 10048U/l and molasses with an enzyme activity of 3759U/l were found to be the best nitrogen and carbon sources for Bacillus subtilis S7e، respectively.
    Conclusion
    Based on the findings of this study، f rom an economic point of view، agricultural-industrial wastes (rapeseed meal and molasses) are an excellent substitute for the more expensive culture media currently in use for producing the enzyme xylanase.
    Keywords: Xylanase, Bacillus subtilis, Xylan, Submerged fermentation, Industrial, agricultural wastes
  • Eisa Solgi, Faezeh Yar Ahmadi Pages 79-94
    Background And Aim
    Contamination of the surface soils of the urban ecosystem with heavy metals poses potential ecological risks. In this research، a preliminary investigation was carried out to evaluate the potential ecological risk of cadmium and lead contamination in urban park soils in Assadabed City، Iran.
    Materials And Methods
    Soil samples were taken from the urban parks of Asadabad city and analyzed for heavy metals using atomic absorption spectrometry. Based on the concentrations of Cd and Pb in the soils، contamination factor (CF)، contamination degree (Cdeg) and potential ecological risks status (RI) of the soils were calculated.
    Results
    Preliminary results showed a low degree of contamination of urban parks of of Asadabad City. Assessment of the potential ecological risk index (RI) indicated that the cumulative heavy metal contents of the soil do not pose any significant ecological risks. In any case، further analysis of the data showed that the potential ecological risk posed by cadmium was higher than that by lead.
    Conclusion
    The findings indicate that although urban park soils may be polluted due to presence of certain heavy metals، on the whole their ecological risk is insignificant. These findings can help greatly environmental managers in planning، risk assessment and decision-making in the area.
    Keywords: Heavy metals, Surface soil, Urban park, Ecological risk, Asadabad City
  • Afsaneh Motevalli Haghi, Mohammad Delavari, Mehdi Nateghpour, Mohammad Shekari, Habiballah Turki, Ahmad Raeisi, Azam Roshan Pages 95-103
    Background And Aim
    Asymptomatic malaria is a great challenge in the control، elimination and eradication programs of the disease in the endemic areas. The infected individuals with asymptomatic malaria are not cured and are، consequently، a potential source for contamination of the mosquito vectors and spread of the disease in the area. Therefore، detection of asymptomatic infected people is very important as regards combating the disease. This study was conducted to determine the presence and prevalence of asymptomatic malaria in Jask district، Hormozgan Province، Iran during 2012-13، in the hope that the results will help in designing strategies to eliminate the disease in the area.
    Materials And Methods
    A total of 200 persons under coverage of health centers in Jask district were selected randomly and enrolled in the study. From each subject a 5-ml blood sample was taken in 3 occasions (total number of samples = 600)، slides p repared and examined using microscopic and molecular (PCR) methods، as well as rapid diagnostic (RDT) tests.
    Results
    None of the 600 slides prepared microscopically showed any positive malaria case. Neither did any of those prepared by RDTs or Nested-PCR.
    Conclusion
    The findings of this study indicate that implementation of the malaria control program has been successful in the area; therefore the malaria elimination program should continue.
    Keywords: Asymptomatic malaria, Jask, Hormozgan province, Iran