فهرست مطالب

دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1395)

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیرمنصور طهرانچیان، ساعده عزیزی ثالث*، ملیحه مرادی صفحات 1-16
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثرات متقابل بین سرمایه سلامت و آموزش در ایران در دوره ی زمانی 1392- 1359 است.
    روش کار
    به منظور برآورد الگو از روش اقتصادسنجی الگوی تصحیح خطای برداری (VECM) استفاده شده است. برای تخمین الگو از نرم افزار Eviews 9 استفاده شده است.
    نتایج
    یافته ها نشان داده است که هر دو ضریب مربوط به اثر شاخص آموزش بر شاخص سلامت و ضریب اثر شاخص سلامت بر شاخص آموزش منفی است. به عبارت دیگر، بهبود وضعیت آموزش، منجر به ارتقای سرمایه سلامت و بهبود سرمایه سلامت منجر به ارتقای شاخص آموزش شده است.
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد که بهبود وضعیت آموزش، منجر به کاهش نرخ مرگ و میر کودکان و ارتقای سرمایه سلامت می شود. همچنین ارتقای سطح سرمایه سلامت منجر به بهبود شاخص آموزش می شود. بنابراین ارتباط متقابل این دو شاخص در ایران به طور تجربی مورد تایید است. از این رو، سرمایه گذاری در هر دو بخش می تواند به طور همفزون سبب شتاب در شاخص های سرمایه سلامت و آموزش در کشور شوند. در ماده 24 فصل سوم برنامه پنجم توسعه اقتصادی و اجتماعی ایران «ارتقاء شاخص توسعه انسانی کشور به سطح کشورهایی با توسعه انسانی بالا و هماهنگی در رشد شاخص های آموزش، بهداشت و اشتغال»مورد تاکید قرار گرفته است. با عنایت به تصریح جایگاه نظام سلامت در برنامه پنجم توسعه کشور، توجه ویژه سیاستگذاران اقتصادی در تامین مالی بخش های آموزش و بهداشت، پیشنهاد سیاستی این مقاله را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: سرمایه سلامت، آموزش، سرمایه انسانی، اقتصاد ایران
  • بهزاد دماری، عباس وثوق مقدم*، نرگس رستمی گوران، محمد جواد کبیر صفحات 17-38
    زمینه و هدف
    اجرای برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع از روستاها و شهرهای زیر 20 هزار نفر جمعیت، مهمترین اصلاح یک دهه اخیر در نظام ارایه خدمات سلامت کشور است. این برنامه با کمی تغییرات به سایر نقاط شهری در دو استان پیشروی فارس و مازندران توسعه یافت. برای گسترش برنامه به دیگر استان های کشور دستاوردها و آسیب شناسی چالش های مرتبط با این طراحی و اجرا بررسی شد.
    روش کار
    این پژوهش به شیوه کیفی در زمستان سال 1392 و با استفاده از روش های مرور اطلاعات موجود در متون و مستندات، مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با مطلعان کلیدی و بحث گروهی متمرکز انجام پذیرفت. جلسات مصاحبه و بحث گروهی با طیف های متفاوتی از سیاست گذاران مرتبط با برنامه پزشک خانواده تا ارائه دهندگان خدمات در دو استان مجری صورت گرفت. داده های به دست آمده بعد از جمع آوری به روش تحلیل محتوا صورت بندی شد.
    نتایج
    یافته های حاصل از مرور متون و مصاحبه ها حاکی از این امر است که برنامه پزشک خانواده شهری با چالش های متعددی در اهداف و حوزه های تولیت، نحوه ارائه خدمات و تامین منابع مالی، انسانی و اطلاعاتی روبرو بوده است. هر چند که اجرای طرح در دو استان با دستاوردهایی در زمینه افزایش دسترسی به خدمات، بهبود هماهنگی سازمان های بیمه گر پایه و دانشگاه ها، و ساماندهی پرونده های سلامت همراه بوده است.
    نتیجه گیری
    بهتر است از توسعه برنامه به استان های دیگر پیش از بازطراحی آن جلوگیری کرد تا ارزش این کار بزرگ حفظ شده و اطمینان، تعهد و ضمانت کافی برای همه ذینفعان به وجود آید. ضروری است در مورد اهداف کلی و اختصاصی برنامه در یک دوره
    5 ساله بین ذینفعان توافق شود و برای هر هدف اختصاصی برنامه عملیاتی مشخصی تدوین و به اجرا درآید.
    کلیدواژگان: ارزیابی، پزشک خانواده، نظام ارجاع، فارس، مازندران
  • فرزانه ولی زاده*، عزیزاله باطبی، ابوالقاسم پوررضا، آزاده دیلمی صفحات 39-50
    زمینه و هدف
    تالاسمی ماژور یکی از شایعترین اختلالات ژنتیکی اتوزومال مغلوب در دنیاست. از این رو در برنامه های پیشگیری در اولویت قرار دارد. انجام غربالگری تالاسمی در زمان ازدواج ،یکی از موفق ترین گام های پیشگیری ازبروز بیماری تالاسمی در کشور می باشد.
    روش کار
    این تحقیق، یک مطالعه توصیفی – تحلیلی مداخله ای است که طی دو مرحله در شهرستان بابلسر انجام شده است، در مرحله اول مطالعه توصیفی گذشته نگری است که طی آن به بررسی علل زمینه ساز بروز بیماران تالاسمی زیر 18 سال (متولدین سال های بعد از سال 1376) پرداخته و در مرحله دوم روش مطالعه تحلیلی مداخله ای است که با انجام غربالگری مجدد تالاسمی که همراه با آزمایشات قبل بارداری یا اوایل بارداری انجام شده، می باشد.
    نتایج
    مرحله اول این بررسی، مطالعه توصیفی مقطعی است که بر روی پرونده 25 بیمار تالاسمی زیر 18 سال انجام شد که 15 بیمار (60%) والدین شان مزدوجین قبل از 1376 بوده اند که والدین 4 بیمار (16%) دارای فرزند تالاسمی ماژور بودند (s2). والدین 10 بیمار دیگر (40%) مزدوجین بعد از سال 76 بوده اند (s1). با توجه به نتایج فوق، در مرحله دوم تحقیق، از مهرماه سال 85 یک برنامه مداخله ای تحت عنوان غربالگری تالاسمی بر روی 9750 نفر از مادران باردار و یا پیش از بارداری انجام شد، که نتایج این برنامه مداخله ای، شناسائی 20 زوج ناقل بتا تالاسمی جدید، شامل: 10 زوج از مزدوجین قبل از 1376 و 10 زوج از مزدوجین بعد از 1376 (بدون مجوز رسمی ازدواج، خطای آزمایشگاهی و هموگلوبینوپاتی ها)، که پس از شناسائی این 20 زوج ناقل بتا، در اسرع وقت ارجاع به مرکز ژنتیک شدند که از تولد 4 نوزاد تالاسمی ماژور پیشگیری شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به بررسی نتایج این مداخله در 9 سال اخیر (94-1385)، با شناسایی بهنگام، از تولد 4 نوزاد تالاسمی پیشگیری نمود که در مقایسه بروز 18 نوزاد تالاسمی در 9 سال قبل از اجرای طرح مذکور (1377-85) به روش (before-after RCT-)، می توان به ارزشمندی این طرح پی برد.
    کلیدواژگان: بتا تالاسمی، مادران باردار، غربالگری، بابلسر
  • شیرین رضایی، عباس رحیمی فروشانی، محمد عرب، ابراهیم جعفری پویان* صفحات 51-60
    زمینه و هدف
    از نیمه اردیبهشت ماه سال 1393برنامه تحول نظام سلامت در هفت برنامه، اجرایی گردیده و هدف آن ارتقای سطح سلامت مردم، کاهش پرداخت از جیب، توسعه و ارتقای شاخص های سلامت جامعه است. هدف این مقاله تعیین اثراین طرح بر شاخص های عملکردی بیمارستان های دانشگاهی استان همدان می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی طولی داده های مربوط به شاخصهای عملکردی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی همدان به روش سری زمانی منقطع در بازه زمانی 15 ماهه (هفت ماه قبل و هفت ماه بعد از اجرای طرح و یک ماه فاصله زمانی برای استقرار طرح) جمع آوری و با کمک نرم افزار SPSS تحلیل های توصیفی و تحلیلی انجام گردید.
    نتایج
    تغییراتی در همه شاخص های منتخب بعد از اجرای طرح تحول سلامت رخ داد که بیشترین تغییر در تعداد اعمال جراحی اورژانسی و انتخابی و کمترین در نسبت تخت فعال به ثابت بوده است. البته با مقایسه وضعیت شاخصها بین ماه های متناظر، تعداد کمی از این تغییرات معنی دار بود (نسبت گردش تخت و تعداد اعمال جراحی اورژانسی).
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش تمام شاخص های منتخب به نسبتی بعد از اجرای طرح تحول سلامت تغییر پیدا کردند که به نوعی نشان دهنده اثر این طرح بر عملکرد بیمارستان ها بوده است. البته باید در کنار این تغییرات به سایر پیامدهای آن همچون افزایش حجم کاری بیمارستان ها و تقاضای القایی احتمالی نیز توجه نمود و در کل اثرات طرح را با احتیاط و در بلند مدت مورد قضاوت قرار داد.
    کلیدواژگان: طرح تحول نظام سلامت، شاخص های عملکردی، بیمارستان، دانشگاه علوم پزشکی همدان
  • مهدی معمارپور، اشکان حافظ الکتب*، سید خلیل الله سجادی، مهناز مایل افشار صفحات 61-74
    زمینه و هدف
    امروزه در راستای انتخاب یک روش نگهداری مناسب در مدیریت پسماندهای خدمات مراقبت بهداشتی، تصمیم برای انتخاب یک فناوری بهینه به منظور از بین بردن پسماندهای بیمارستانی یک مسئله تجزیه و تحلیل تصمیم گیری چند معیاره پیچیده است که شامل عوامل و معیارهای کیفی و کمی می باشد. براین اساس، این مقاله یک مدل تصمیم گیری جدید برای انتخاب گزینه برتر مدیریت پسماندهای بیمارستانی در شهر تهران ارائه می نماید.
    روش کار
    در این مطالعه، انتخاب فناوری های نگهداری پسماندهای بیمارستانی بر مبنای اطلاعات غیردقیق یا داده های غیرقطعی بوده و متغیرهای کلامی توسط تصمیم گیرندگان (خبرگان) به منظور ارزیابی رتبه ها و اوزان معیارها و گزینه های توصیف شده استفاده می گردند. بر این اساس، در این پژوهش از مدل تصمیم گیری چندمعیاره ترکیبی شامل روش های فرآیند شبکه ای تحلیلی فازی و روش مالتی مورای فازی استفاده می شود. مدل از فرآیند شبکه ای تحلیلی فازی برای بدست آوردن وزن های مرتبط با معیارها و زیر معیارهای ارزیابی فناوری برتر نگهداشت پسماندهای خدمات مراقبت بهداشتی و از روش مالتی مورای فازی برای ارزیابی 5 فناوری موجود بر اساس معیارهای مذکور استفاده می نماید.
    نتایج
    نتایج مطالعه نشان داد که معیارهای «محیط زیستی» و «فنی» مهم ترین معیارهای انتخاب فناوری برتر و «روش هیدروکلاو» مناسب ترین فناوری نگهداشت پسماندهای بیمارستانی در شهر تهران می باشد.
    نتیجه گیری
    چارچوب پیشنهادی ارائه شده برای ارزیابی فناوری های نگهداری پسماندهای بیمارستانی اثربخش بوده و روش هیدروکلاو، به عنوان بهترین راه حل و مناسب ترین گزینه از دیدگاه محیط زیستی، بهداشت عمومی و فنی برای شهر تهران محسوب شود.
    کلیدواژگان: نگهداشت پسماندهای بیمارستانی، تهران، فرآیند تحلیل شبکه فازی، مالتی مورای فازی
  • بتول حسین رشیدی، حسین ملک افضلی، فدیه حق الهی *، مینا نقی جعفر آبادی، محمد اسلامی، مهدیه یزدان پناه، محمد مهدی نقی زاده صفحات 75-86
    زمینه و هدف
    هر ساله 200 میلیون حاملگی در سطح جهان اتفاق می افتد، در حدود یک سوم آنها ناخواسته و نیمی از آنها به سقط منجر می گردد. مطالعه حاضر به منظور تعیین فراوانی بارداری ناخواسته و سقط عمدی در طی دوران باروری زنان در یک بازه زمانی 33 ساله انجام گردید.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی بود که بر روی 518 زنان 15-55 سال ازدواج کرده ساکن تهران و دارای حداقل یک بارداری، در سال 1393 انجام گرفت. جهت گردآوری داده ها از، پرسش نامه ای حاوی سوالات مرتبط به خصوصیات فردی، جمعیت شناختی و سقط استفاده شد. بازه های زمانی در دسته بندی 5 ساله تقسیم شد. پس از جمع آوری داده ها اطلاعات توسط نرم افزارSPSS16 تجزیه و تحلیل شد. سطح معنی داری در این مطالعه کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    نتایج
    از 966 بارداری از 518 زن مورد بررسی، 665 مورد بارداری (4/68%) با برنامه ریزی و 307 مورد (6/31%) بارداری نا خواسته بوده است. از بین 249 سقط 108 مورد (4/43%) سقط خود به خودی، 41 مورد (5/16%) سقط به دلایل پزشکی و 100 مورد (2/40%) سقط عمدی شناسایی شد. درصد سقط های القایی در بارداری های ناخواسته از 0% در سال های 60 تا 65 به 7/41% در سه ساله 90 تا 93 افزایش پیدا کرده است.
    نتیجه گیری
    در ایران با دگرگونی در عملکرد تنظیم خانواده و دسترسی و استفاده از روش های پیشگیری از بارداری، حاملگی ناخواسته و متعاقب آن سقط جنین شایع می باشد.
    کلیدواژگان: سقط القایی، حاملگی ناخواسته، حاملگی برنامه ریزی شده
  • حسین ملک افضلی، پیام روشنفکر* صفحات 87-94
    زمینه و هدف
    مشارکت اجتماع و والدین در طرح های تکامل همه جانبه کودکی (ECD) مورد تاکید قرار گرفته است. این مقاله به درس آموخته های طرح مزدک برای درگیر کردن اجتماع در برنامه ی پایش و ارتقاء تکامل کودکان می پردازد.
    روش کار
    پژوهش مشارکتی مبتنی برجامعه (CBPR) از نوع تحقیقات نظام سلامت(HSR) است. خانوارهای ساکن در غرب محله ایوانک جامعه هدف طرح بوده و300 نفر از کودکان تحت پوشش قرار گرفته اند. کلیه مراحل طرح با مشارکت گروهی10 نفره از خانم های داوطلب محلی (رضاکاران) که هریک 30 نفر تحت پوشش دارند، انجام شد. پس از 9 ماه از اجرای طرح طی دو بحث گروهی متمرکز (FGD) و یک ارزیابی تلفنی با 50 نفر از والدین موانع و چالش های مشارکت مردم بررسی شد.
    نتایج
    سه سطح درگیر کردن مشارکت اجتماع محلی در این طرح صورت گرفته است: 1) ادغام و پیوند دادن خدمات و برنامه های موجود در سازمان های اجتماع 2) ایجاد سازماندهی واسطی از مردم برای تسهیل درگیرکردن اعضای جامعه (رضاکاران) 3) درگیر کردن خود والدین در فرایند پایش و ارتقاء تکامل کودکان. موانع مشارکت فعالانه تر والدین عبارتند از: اشتغال مادران؛ تعدد فرزندان؛ ممانعت پدر یا دیگر اعضای خانواده؛ تعطیلات و بدی هوا؛ زیاد بودن افراد تحت پوشش هر رضاکار و عدم امکان شناخت و ارتباط عمیقتر با مادران؛ نامنظم بودن پیگیری، و اختلافات سنی و تحصیلی داوطلبان با افراد تحت پوشش؛ تعویض و ناپایداری رضاکاران.
    نتیجه گیری
    اعتمادسازی، جلب مشارکت و توانمندسازی مردم و سازمان های دولتی/غیردولتی از مهمترین چالش های اینگونه اقدامات است. این تجربه نشان می دهد می توان از طریق انتخاب برنامه مورد علاقه و اولویت مردم و استفاده از ابزاری که بکارگیری آن برای آنها ساده و دلپذیر است (آلبوم تکامل)، استفاده از تکنولوژی های روز برای تسهیل ارتباطات و انتخاب داوطلبین سازگار با شرایط اجتماعی مردم و نهایتا ارتقاء انگیزه داوطلبان برای پایداری فعالیت ها شانس موفقیت را افزایش داد.
    کلیدواژگان: تکامل همه جانبه کودکی (ECD)، ابتکارات اجتماع محور (CBPI)، پرسشنامه سنین و مراحل(ASQ)، مزدک، رضاکار
  • دادخدا صادقی تجدانو، آرزو فلاحی*، بابک نعمت شهر بابکی صفحات 95-106
    زمینه و هدف
    فعالیت جسمی روشی کم هزینه و بدون عارضه جهت پیشگیری از بیماری پوکی استخوان است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات تعاملی سازه های فواید، موانع، حساسیت و شدت درک شده بر خودکارآمدی رفتار ورزشی جهت پیشگیری از پوکی استخوان بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی در زنان کارمند شهر کرمانشاه بود.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی در سال 1394 بر روی 595 زن شاغل در سازمان های دولتی و خصوصی شهر کرمانشاه انجام شد. معیارهای ورود زنان شامل بازه سنی 30 سالگی تا قبل از یائسگی و نداشتن سابقه پوکی استخوان بود. ابزار جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه ای شامل دو بخش متغیرهای جمعیت شناختی و سوالات الگوی باور سلامت بود .اطلاعات وارد نرم افزار آماری SPSS و LISREL شده و با آزمون های آماری مناسب تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که شدت درک شده و موانع درک شده دارای اثرات مستقیم و غیر مستقیم بر خودکار آمدی رفتار ورزشی می باشند. خودکارآمدی بالاترین ضریب همبستگی را با فواید درک شده داشت (319/0r=). همچنین موانع درک شده با شدت درک شده همبستگی معکوس معنی دار و فواید درک شده با شدت درک شده همبستگی مستقیم معنی دار داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که زنان حساسیت و شدت درک شده بالایی نسبت به بیماری پوکی استخوان ندارند. میزان بالای موانع درک شده و خودکارآمدی پایین ضرورت اجرای برنامه های مداخله ای و افزایش رفتارهای پیشگیری کننده را نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: پوکی استخوان، زنان کارمند، خود کارآمدی، فعالیت جسمانی، الگوی اعتقاد بهداشتی
|
  • Amirmansour Tehranchian, Saedeh Azizi Sales *, Malihe Moradi Pages 1-16
    Background And Aim
    The main purpose of this study was to investigate the interrelationships between health capital and education in Iran during the period 1980-2013.
    Materials And Methods
    The econometric vector error correction model was used to obtain patterns, using the Eviews 9 software for data analysis.
    Results
    The data showed that the coefficient related to the effect of education index on the health index and that related to the effect of health index on the education index were both negative. In other words, improvements in education had led to improvements in health capital and vice-versa.
    Conclusions
    It can be concluded that improvements in education can reduce child mortality and, consequently, improve health capital. Also, improvements in health capital can lead to improvements in education index. Therefore, it is empirically proven that these two indices are interrelated in Iran. This means that investment in both sectors can accelerate simultaneously improvements in both health capital and education indices. In Article 24 in chapter three of the Fifth National Economic, Social and Cultural Development Plan achieving a human development index (HDI) close to that in countries with high HDIs and coordination with regard to growth of education, occupation and health indices have received particular emphasis. So, considering the emphasis put on the health system in the Fifth Plan, the policy recommendation is that economic policy-makers should pay special attention to allocating financial resources to the health and education sectors in Iran.
    Keywords: Health Capital, Education, Human Capital, Iran's Economic
  • Behzad Damari, Abbas Vosough Moghaddam*, Narges Rostami Gouran, Mohammad Javad Kabir Pages 17-38
    Background And Aim
    The most important healthcare reform in Iran during the last decade has been implementation of the family physician and referral system in rural areas and small towns with a population of less than 20000. The program was expanded (as a pilot project), with small modifications, to rural areas of 2 provinces, namely, Fars and Mazandaran. This study was initiated to assess the achievements, challenges and weak points of the pilot project before deciding to expand it to other provinces.
    Material and
    Methods
    This qualitative study was conducted in winter 2013. Data were collected using document desk reviews, semi-structured interviews with key informants, and focus-group discussions. Relevant family health policy makers, managers and service providers in the two provinces were invited to the meetings. The data were analyzed and categorized based on the content analysis method.
    Results
    The data showed that the family physician program is faced with several challenges regarding objectives; stewardship; service providing; and human, financial and information resources. It is to be noted, however, that the program has had achievements such as increased access to services, increased coordination among insurance organizations and medical universities, and organizing and managing health files.
    Conclusion
    The program should not be expanded to other provinces before redesigning in order to assure that it is more complete and comprehensive and create commitment and adequate guarantee among stakeholders. It is essential that all the stakeholders agree on general and specific objectives of a 5-year program and prepare an operational plan for each specific objective.
    Keywords: Assessment, Family Physician, Referral System, Fars, Mazandaran
  • Farzaneh Valizadeh*, Aziz Allah Batebi, Abolghasem Pourreza, Azadeh Deylami Pages 39-50
    Background And Aim
    The main purpose of this study was to investigate the interrelationships between health capital and education in Iran during the period 1980-2013.
    Materials And Methods
    The econometric vector error correction model was used to obtain patterns, using the Eviews 9 software for data analysis.
    Results The data showed that the coefficient related to the effect of education index on the health index and that related to the effect of health index on the education index were both negative. In other words, improvements in education had led to improvements in health capital and vice-versa.
    Conclusions
    It can be concluded that improvements in education can reduce child mortality and, consequently, improve health capital. Also, improvements in health capital can lead to improvements in education index. Therefore, it is empirically proven that these two indices are interrelated in Iran. This means that investment in both sectors can accelerate simultaneously improvements in both health capital and education indices. In Article 24 in chapter three of the Fifth National Economic, Social and Cultural Development Plan achieving a human development index (HDI) close to that in countries with high HDIs and coordination with regard to growth of education, occupation and health indices have received particular emphasis. So, considering the emphasis put on the health system in the Fifth Plan, the policy recommendation is that economic policy-makers should pay special attention to allocating financial resources to the health and education sectors in Iran.
    Keywords: Beta Thalassemia, Pregnant Maternal, Screening, Babolsar
  • Shirin Rezaei, Abbas Rahimi Foroushani, Mohammad Arab, Ebrahim Jaafaripooyan* Pages 51-60
    Background And Aim
    A New Health Reform Plan consisting of seven programs was initiated in Iran in mid-May 2015 aiming to reduce the out-of-pocket payments, improve the public’s health, and promote the public health indicators. This study was conducted to determine the effect of the Plan on the performance indicators of Hamedan university hospitals.
    Materials And Method
    In this longitudinal descriptive-analytical study, based on the interrupted time series design, data related to hospital performance indicators were collected from all (15) Hamedan University hospitals for a period of 15 months (7 months before, and 7 months after, the implementation of the Plan, with a one-month interval in between). The SPSS software was used for data analysis.
    Results
    The data indicated changes in all the performance indicators after the implementation of the Plan. The largest changes were in the number of emergency and selective surgeries and the smallest in the ratio of active to total beds. Further analysis of the data showed that, as compared to the same months in the previous year, only a small number of these changes (number of emergency surgical operations and the ratio of active to total beds) were statistically significant.
    Conclusion
    Based on the findings it can be concluded that changes have occurred in all the selected indicators as a result of implementation of the New Reform Plan, indicating that the Plan has affected favorably performance of the hospitals. However, the effects observed should be judged cautiously, considering the possible negative consequences such as induced demand and hospital workload increase in the long run.
    Keywords: New Health Care Reform, Performance Indicators, Hospital, Hamedan University Medical Science
  • Mehdi Memarpour, Ashkan Hafezalkotob *, Seyed Khalil Allah Sajjadi, Mahnaz Mayel Afshar Pages 61-74
    Background And Aim
    Nowadays selecting an appropriate technology for storing and disposal of health care wastes is a difficult task. For example, selecting an optimum technology for storing and disposal of hospital wastes is a complex multi-criteria decision-making process, which requires consideration of qualitative and quantitative factors and criteria. This paper presents a new decision-making model for selecting a better method in the management of health care wastes in the City of Tehran.
    Materials And Methods
    So far selection of technologies for health care wastes storing has been based on inaccurate information or uncertain data, and linguistic variables have been used by decision-makers (experts) to assess the ranks, criteria and options described.In this study a combinational multi-criteria decision-making model has been used which includes the fuzzy analytic network process technique and the fuzzy MULTIMOORA method. This model uses the fuzzy analytic network process to get the related with criteria and sub-criteria of better health care wastes storage technology and uses MULTI MOORA method for evaluation of five available technologies based on the above-mentioned criteria.
    Results
    Analysis of the data showed that the "environmental" and "technical" criteria were the most important criteria for selection of the best technology, while for storing health care wastes "hydroclave" is the most appropriate technology in the City of Tehran.
    Conclusion
    The proposed framework for assessing health care wastes technologies for storing hospital wastes is effective, and the hydroclave technology is to be considered as the best solution and the most suitable option from the environmental, public health and technical perspectives in the City of Tehran.
    Keywords: Health Care Wastes, Tehran City, Fuzzy Analytic Network Process, Fuzzy MULTI MOORA
  • Batool Hossein Rashidi, Hossein Malek Afzali, Fedyeh Haghollahi *, Mina Naghi Jaffarabadi, Mohammad Eslami, Mahdieh Yazdanpanah, Mohammad Mehdi Naghizadeh Pages 75-86
    Background And Aim
    Over 200 million pregnancies occur worldwide annually; one third are unwanted and half end up in abortion. This study aimed to determine the prevalence of unwanted pregnancies and induced abortions during women’s childbearing age over a period of 30 years (divided into 5-year intervals) in Tehran, Iran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2014 on 518 married women 15 to 55 years old living in Tehran with a history of at least one pregnancy. A questionnaire containing two sets of questions on individual and demographic characteristics and women’s abortion history was used to collect the data for a period of 30 years (divided into 5-year intervals). The data collected were analyzed using SPSS 16 (the significance level was a p-value of
    Results
    Of the 966 pregnancies among the 518 women studied, 665 (68.4%) were planned and 307 (31.6%) unwanted. There were 249 abortions, 108 (43.4%) of which were miscarriages, 41 cases (16.5%) for medical reasons, and 100 cases (40.2%) induced (deliberate). The proportion of induced abortions in unwanted pregnancies increased from 0.0% in 1981-1986 to 41.7% in 2011-2014.
    Conclusion
    Based on the findings it can be concluded that due to changes in family planning program effectiveness and accessibility of contraception methods in Iran unwanted pregnancies and the subsequent abortions have become more common.
    Keywords: Induced Abortion, Unwanted Pregnancy, Planned Pregnancy
  • Hossein Malek Afzali, Payam Roshanfekr* Pages 87-94
    Background And Aim
    Much emphasis is being put on participation of the community and parents in early child development (ECD). This article discusses the lessons learnt from the MAZDAK project, which attempts to involve the community in the Monitoring and Promoting Children’s Development Program.
    Materials and Methods This was a 9-month community-based participatory research (CBPR) project of the Health System Research (HSR) type. The target population were the families residing in western Eivanak, including 300 children. All the phases of the project were conducted with participation of groups of 10 local volunteer women (in Persian singular Rezakar, plural Rezakaran), each group covering 30 children. At the end of the period challenges and limitations of the community participation were discussed in 2 focus-group discussions (FGDs) and a telephone survey with the participation of 50 of the parents.
    Results
    Community participation could be seen at three levels: 1. Integrating and linking the existing services and programs in community organizations; 2. Creating an interface organization of people in order to facilitate involvement of community members (Rezakaran); 3. Involving the parents themselves in the process of monitoring and promoting child development. Barriers to more active participation of parents were as follows: mothers’ occupation; number of children; father’s or other family members’ disagreement of the; holidays and bad weather; large numbers of individuals under coverage of each Rezakar which made her deeper understanding and communication with the mothers difficult; irregular follow-ups; age and educational differences between the Rezakaran and those under their coverage; frequent changing of Rezakaran.
    Conclusion
    Building trust, engaging and empowering people and governmental and non-governmental organizations is the greatest challenge in such a program. Experience shows that it is possible to increase the chance of success by selecting people’s favorite programs and priorities, using simple and friendly tools (ASQ Album), use of technologies to facilitate communication, selection of volunteers with due consideration of social conditions and, finally, increasing the motivation of volunteers for sustainability of activities.
    Keywords: Early Childhood Development (ECD), Community Based Participatory Research (CBPR), Age, Stage Questioner (ASQ), MAZDAK, REZAKAR
  • Dad Khaoda Sadeghi Tejdano, Arezo Fallahi *, Babak Nemat Shahrbabaki Pages 95-106
    Background And Aim
    Physical activity is a low-cost and uncomplicated way for the prevention of osteoporosis. The aim of the present study was to determine the interactive effects of constructs of perceived benefit, barriers, susceptibility and severity on perceived exercise behavior self-efficacy for prevention of osteoporosis based on the Health Belief Model in female-employees of Kermanshah City.
    Materials And Methods
    This analytic-descriptive study was conducted on 595 female-employees in the governmental and private organizations in 2014. Inclusion criteria included women between the age of 30 years and start of menopause and having no history of osteoporosis. Data were collected using a two-part questionnaire including questions on demographic variables and questions related to the Health Belief Model and analyzed using the SPSS and Lisrel software.
    Results
    Analysis of the data showed that perceived severity and perceived barriers had direct and indirect effects on self-efficacy for exercise behavior. Self-efficacy had the highest correlation with perceived benefits (r=0.319). Further analysis of the data revealed a significant inverse correlation between perceived barriers and perceived severity and a significant positive correlation between perceived benefits and perceived severity.
    Conclusions
    The results of this study show female-employees do not have a high perceived susceptibility or severity to osteoporosis. A high perception of barriers and a low self-efficacy perception indicate the need for implementing appropriate intervention programs and increasing preventive behaviors.
    Keywords: Osteoporosis, Employee Women, Self, Efficacy, Physical Activity, Health Belief Model