فهرست مطالب

دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، بهار 1397)

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ایمان حاتمی، نرگس خانجانی *، محسن علی اکبرپور، عزیزاله دهقان صفحات 1-18
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت لیشمانیوز پوستی در ایران، در این مقاله خصوصیات اپیدمیولوژیک مبتلایان به لیشمانیوز و روند زمانی و نقشه سازی بیماری در شهرستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز به منظور فراهم شدن زمینه تحقیقات بیشتر و ارائه راهکارهای موثر در جهت پیشگیری و کنترل بیماری مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    داده ها به روش سرشماری با استفاده از آمارهای موجود در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز و شبکه بهداشت و درمان شهرستان ها از سال 1384 تا 1393 جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزارهای اکسل و SPSS نسخه 19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای مقایسه ها از آزمون کای مربع و رگرسیون پوآسون استفاده شد.
    نتایج
    میزان بروز بیماری از 109 مورد در صد هزار نفر در سال84 به 218 مورد در سال 87 افزایش و در سال 93 به 110مورد کاهش داشت. گروه سنی 9- 0 سال بیشترین گروه سنی آسیب پذیر و زنان خانه دار بیشترین گروه شغلی درگیر بود. بیشتر مبتلایان زخم مرطوب داشتند. دست ها بیشترین عضو مبتلا بود. بیشترین بروز بیماری در فصل پاییز بود. لیشمانیوز پوستی روستایی نوع غالب بود. سهم بیماری در سالهای انتهایی مطالعه در مناطق شمالی استان بیشتر از مناطق جنوبی بود.
    نتیجه گیری
    در سال های انتهایی مطالعه برعکس سال های ابتدایی، سهم بیماری در مناطق شمالی استان بیشتر از مناطق جنوبی بوده است. این یافته می تواند زنگ خطری مبنی بر احتمال جابجایی بیماری و گسترش آن در مناطقی که بیماری قبلا اندمیک نبوده است، باشد.
    کلیدواژگان: استان فارس، لیشمانیوز پوستی، روند زمانی، GIS
  • آسیه مولایی فرد، محمدحسین حقیقی زاده، هاشم محمدیان * صفحات 19-32
    زمینه و هدف
    با توجه غفلت از ارتقای سلامت دانش آموزان بر آن شدیم تا با انجام این مطالعه به ارزیابی پیش بینی کننده های سبک زندگی ارتقادهنده ی سلامت آنان از طریق تحلیل مسیر بر اساس الگوی اطلاعات، انگیزش و مهارت رفتاری بپردازیم.
    روش کار
    یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی - تحلیلی بر روی 400 نفر از دانش آموزان شهرستان اندیمشک صورت گرفت. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به دست آمد. روش نمونه گیری، طبقه بندی تصادفی شده بود. در این مطالعه اطلاعات دموگرافیکی، اطلاعات مربوط به سازه های الگوی اطلاعات، انگیزش و مهارت رفتاری و میزان پیروی دانش آموزان از سبک زندگی سالم در 4 حوزه ی تغذیه، فعالیت جسمانی، کنترل استرس و مسئولیت پذیری جمع آوری شدند. همبستگی بین کل سازه ها با استفاده از نرم افزارهای آماری 23 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سپس روابط بین متغیرها در قالب تحلیل مسیر توسط نرم افزار8/8 Lisrelسنجیده شد.
    نتایج
    الگوی اطلاعات، انگیزش و مهارت رفتاری توانست، 71% از واریانس رفتار پیروی از سبک زندگی دانش آموزان را تبیین نماید. میانگین نمره سبک زندگی ارتقادهنده سلامت در این مطالعه 41/60 به دست آمد. کلیه سازه های الگو ارتباط معنی داری با سبک زندگی نوجوانان داشتند. به طور کلی متغیرهای مهارت رفتاری با 75%، انگیزش با 66% و دانش با 50% بیشترین نقش را بر روی سبک زندگی آنان داشتند.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشان داد که این الگو، کاربرد مناسبی برای تبیین و پیش بینی کنندگی سبک زندگی سالم دانش آموزان داشت. براین اساس، به برنامه ریزان سلامت به کارگیری الگوی اطلاعات، انگیزش و مهارت رفتاری، به منظور ارتقای سبک زندگی نوجوانان در این جمعیت پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: دانش آموزان، الگوی اطلاعات، انگیزش و مهارت رفتاری، سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت
  • علی محمد مصدق راد، سید شهاب الدین شاه ابراهیمی *، مهدی غضنفری صفحات 33-50
    زمینه و هدف
    اعتباربخشی یکی از روش های ارزشیابی خارجی بیمارستان ها است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین اعتباربخشی و عملکرد بیمارستان های استان تهران انجام شد. علاوه براین، مهم ترین محورهای اعتباربخشی موثر بر عملکرد بیمارستان ها شناسایی و رتبه بندی شدند.
    روش کار
    این پژوهش توصیفی و همبستگی به صورت مقطعی با استفاده از داده های عملکردی 121 بیمارستان در سال 1393 و 123 بیمارستان در سال 1394 در استان تهران انجام شد. اطلاعات مرتبط با امتیاز اعتباربخشی و 9 شاخص عملکردی بیمارستان ها در سال های 1393 و 1394 جمع آوری شد. از روش آنتروپی شانون برای سنجش وزن شاخص های عملکردی بیمارستان ها و از روش انتخاب ویژگی داده کاوی برای تعیین ارتباط بین امتیاز اعتباربخشی و شاخص های عملکردی بیمارستان ها استفاده شد. سپس، محورهای اعتباربخشی بیمارستانی بر اساس میزان اهمیت رتبه بندی شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار IBM SPSS Modeler تحلیل شدند.
    نتایج
    میانگین امتیاز اعتباربخشی بیمارستان های استان تهران در سال های 1393 و 1394 به ترتیب 98/61 و 56/69 از 100 امتیاز بود. کلیه شاخص های عملکردی به غیر از شاخص تعداد مراجعین سرپایی بیمارستان در سال 1394 نسبت به سال قبل افزایش داشته است. این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود. ارتباطی بین امتیاز اعتباربخشی بیمارستان ها و شاخص های عملکردی آنها مشاهده نشد. با این وجود، محورهای مدیریت و رهبری، اورژانس و مدیریت تدارکات اعتباربخشی به ترتیب بیشترین و محورهای تغذیه، بهداشت محیط و فیزیوتراپی کمترین تاثیر را بر عملکرد بیمارستان ها داشتند.
    نتیجه گیری
    رابطه ای بین اعتباربخشی و عملکرد بیمارستان های استان تهران وجود نداشت. بنابراین، ارتقای سیستم اعتباربخشی بیمارستان ها شامل استانداردها، روش و ارزیابان اعتباربخشی و تعهد مدیران بیمارستان ها برای استفاده از سیستم های مدیریت کیفیت برای بهبود شاخص های عملکردی ضروری است.
    کلیدواژگان: استاندارد، اعتباربخشی، شاخص های عملکردی، بیمارستان، داده کاوی
  • سمیه برمر، معصومه علی محمدیان، سید علیرضا سجادی، حسن پوستچی، سید مصطفی حسینی، مهدی یاسری * صفحات 50-62
    زمینه و هدف
    مدل معادلات ساختاری تعمیم یافته (Generalized Structure Equation Modeling) خانواده ای از تکنیک های آماری در تجزیه و تحلیل داده های چند متغیره، طبقه بندی شده و ترتیبی است که به اندازه گیری متغیرهای پنهان و روابط میان آن ها می پردازد. هدف از این مطالعه توجه برنوع ساختار داده ها و معرفی مدل GSEM به محققان علوم پزشکی و ارائه مثالی کاربردی در پژوهش های پزشکی است.
    روش کار
    ابتدا مقدمه ای از مدل معادلات ساختاری (Structure Equation Modeling)و نقاط ضعف و قوت آن بیان و سپس به تعریف GSEM و انواع آن پرداخته شد. با ارائه مثالی در بررسی عوامل خطر وضعیت پرفشاری خون در میان افراد مبتلا به دیابت، روش استفاده از GSEM برای متغیرهای پاسخ برنولی توضیح داده شد. داده های این مطالعه نمونه ای تصادفی به حجم 2716 نفر از افراد مبتلا به دیابت در مطالعه کوهورت استان گلستان است.
    نتایج
    متغیرهای سن، شاخص توده بدنی، چاقی شکمی، محل سکونت، وضعیت اقتصادی-اجتماعی، میزان مصرف نمک اثر مستقیمی بر فشار خون بالا داشتند و متغیرهای نژاد،تحصیلات، میزان ویتامین دی و فعالیت بدنی اثر مستقیم و معکوسی بر فشارخون بالا داشتند(05/0p < ).
    نتیجه گیری
    این مدل برخلاف مدل SEM نیاز به فرض محدودکننده نرمال بودن داده ها ندارد و ابزاری قدرتمند در تجزیه و تحلیل داده های طبقه بندی شده است. با این حال استفاده از این روش دارای محدودیت هایی است. در حال حاضر در این روش امکان انجام آزمون نیکویی برازش و برآورد اثرات مستقیم و غیرمستقیم و روش اصلاح و تعدیل مدل به طور مستقیم وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مدل معادلات ساختاری تعمیم یافته، متغیرهای طبقه بندی شده، مدل های علیتی
  • مرضیه محمدپور، مهدی یاسری *، محمود محمودی، رسول انتظار مهدی صفحات 63-74
    زمینه و هدف
    سرطان پستان یکی از شایع ترین سرطان ها و همچنین دومین علت مرگ و میر ناشی از سرطان در میان زنان پس از سرطان ریه می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه کلیه بیمارانی که در استان های آذربایجان غربی و شرقی در سال 1388 تا 1389 به سرطان پستان مبتلا شده و به مراکز درمانی مراجعه نموده اند به مدت 5 سال پیگیری شدند. از آنالیز بقا شفا یافته برای به دست آوردن بقای این بیماران استفاده شده است و تاثیر متغیرها بر روی میزان بقا با استفاده از مدل کاکس شفایافته چندمتغیره ارزیابی شده است.
    نتایج
    در این مطالعه میانگین سنی 171 بیمار مبتلا به سرطان پستان در زمان تشخیص برابر 9/12±9/55 سال و دامنه سنی ایشان از 23 تا 89 سال بود. در مجموع 52 مرگ اتفاق افتاد و میزان بقا 5 ساله بیماران 6/60 % برآورده شد. در نهایت دو متغیر وضعیت اقتصادی و بستری اورژانسی به عنوان دو عامل پیش آگهی دهنده در بقای بلند مدت بیماران مبتلا به سرطان پستان یافت شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد که استفاده از مدل شفایافته در بیماران مبتلا به سرطان پستان بهتر از مدلهای بقای کلاسیک می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، آنالیز بقا، مدل شفایافته
  • منصوره امیری سیاوشانی، داوود شجاعی زاده *، کمال اعظم صفحات 75-86
    زمینه و هدف
    رعایت اصول کنترل عفونت در دندانپزشکی اساس پیشگیری از انتقال بیماری های خطرناکی مانند ایدز و هپاتیت و جلوگیری از گسترش بیماری ها در جامعه می باشد و با توجه به اهمیت آموزش دانشجویان دندانپزشکی در زمینه رعایت اصول کنترل عفونت، این پژوهش با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی برارتقای کنترل عفونت توسط دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام گردید .
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه مداخله ای از نوع قبل و بعد می باشد که تعداد نمونه ها 75 نفر از دانشجویان دندانپزشکی که به بخش اندو دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی جهت درمان اندو و تهیه رادیوگرافی از دندان حین درمان در سال تحصیلی 96-95 مراجعه می کردند می باشند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پس از تعیین حجم نمونه پرسشنامه محقق ساخته ای بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی تهیه شد و از نظر روایی و پایایی بررسی گردید و در دو مرحله قبل و بعد از آموزش با فاصله زمانی 3 ماه توسط افراد مورد مطالعه تکمیل گردید . سه جلسه آموزشی در این مطالعه به مدت 15الی 30 دقیقه در طی مدت یک ماه به صورت آموزش گروهی و پرسش و پاسخ برگزار گردید پس از جمع آوری داده ها از نرم افزار spss21 برای تجزیه تحلیل آنها استفاده شد. برای بررسی و مقایسه قبل و بعد آگاهی ها و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی از آزمون های ناپارامتری کلموگروف اسمیرونوف و آزمون پارامتری تی زوجی و آزمون ناپارامتری ویل کاکسون در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج به دست آمده در این تحقیق نشان داد که میانگین و انحراف معیار نمرات آگاهی و عملکرد دانشجویان نسبت به کنترل عفونت قبل از آموزش به ترتیب از 23/2±48/11 و 93/0±48/5 به نمرات بعد از آموزش 57/0±75/14 و 91/0±36/9 ارتقا پیدا کرد که با انجام آزمون تی زوجی این اختلاف از جهت آماری معنی دار می باشد(001/0>p). مقایسه میانگین و انحراف معیار نمرات سایر ابعاد مدل اعتقاد بهداشتی در مورد کنترل عفونت دانشجویان دندانپزشکی نیز همین افزایش معنی دار را نشان داد .
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل شده می توان چنین استنتاج کرد که آموزش بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی در ارتقا کنترل عفونت در دانشجویان دندانپزشکی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: کنترل عفونت، دانشجویان، دندانپزشکی، مدل اعتقاد بهداشتی
  • شبنم هاشمی بخشی، زهرا جلیلی *، محمود محمودی مجدآبادی فراهانی صفحات 87-98
    زمینه و هدف
    امروزه لزوم آگاهی دادن به کودکان و نوجوانان در سنین مختلف، درباره مسائل جنسی، بیشتر از زمان های گذشته احساس می شود. آموزش و مراقبت جنسی؛ مانند هر آموزش اصیل دیگر؛ باید به جا و به موقع انجام گیرد. از طرف دیگر، این آموزش بایستی بر اساس برنامه نظام مند و مدل های آموزشی صورت پذیرد تا نتایج مطلوب حاصل گردد. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی براساس مدل بزنف بر مهارت مادران در خصوص مراقبت جنسی از کودکانشان، تهران 96 – 1395 انجام گردید.
    روش کار
    در این مطالعه که به صورت مداخله ای- نیمه تجربی با گروه غیر مداخله انجام شد 96 مادر دارای کودک پیش دبستانی( 6-5 ساله) از پیش دبستانی های شهر تهران انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. مادران به صورت تصادفی، به دوگروه مداخله و گروه غیر مداخله تقسیم شدند.ابزار بررسی پرسشنامه ای محقق ساخته بر اساس مدل بزنف شامل دو بخش (سوالات دموگرافیک) و سازه های (نگرش، هنجارهای انتزاعی، عوامل قادرکننده، قصد رفتاری و رفتار) بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. پس از انجام پیش آزمون بر اساس نیازهای آموزشی، برنامه و محتوای آموزشی مبتنی بر مدل بزنف تهیه و در گروه مداخله به اجرا در آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با کمک نرم افزار SPSS 23 و آزمون های پارامتری t و آزمون ناپارامتری من-ویتنی وآزمون کای-دو صورت گرفت.
    نتایج
    میانگین نمره نگرش، هنجارهای انتزاعی، قصد رفتاری و رفتار در هر دو گروه قبل از مداخله اختلاف معنی داری نداشت. اما نتایج بعد از آموزش اختلاف معنی داری را در میانگین نمره نگرش، هنجارهای انتزاعی، قصد رفتاری و رفتار نشان داد (001/0>p). عوامل قادر کننده در هر دو گروه قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه بیانگر آن است که مداخله آموزشی بر اساس مدل بزنف بر مهارت مادران در خصوص مراقبت جنسی از کودکانشان می تواند بر نگرش، هنجارهای انتزاعی، قصد رفتاری و رفتار مادران تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: مدل بزنف، مراقبت جنسی کودکان، مادران
  • حسنا جانجانی، محمد مهر علیان، زهرا شمسی زاده، زهره سادات سنگ سفیدی، مریم خشیج * صفحات 99-113
    زمینه و هدف
    توجه به بهداشت و ایمنی مواد غذایی، توفیق شگرفی در جهان به همراه دارد. اخیرا به دلایلی چون تولید انبوه، پردازش مواد غذایی، جهانی شدن تجارت مواد غذایی و صنعتی شدن شیوع بیماری های مرتبط با آب و غذای آلوده رو به افزایش است. لذا بررسی آگاهی و عملکرد افراد یک ضرورت بوده و این پژوهش با هدف بررسی آگاهی و عملکرد مردم شهر کرمانشاه در ارتباط با بهداشت و ایمنی مواد غذایی انجام شد.
    روش کار
    پژوهش یک مطالعه مقطعی در سال 1396-1395 بود که جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه انجام گرفت. نمونه مورد بررسی 252 نفر از ساکنین شهر کرمانشاه بودند که به صورت تصادفی با نمونه برداری خوشه ایانتخاب شدند. اطلاعات بدست آمده با نرم افزارSPSS 17 و آزمونX2 و اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    اغلب افراد مورد مطالعه از آگاهی و یا عملکرد مناسبی در مورد برخی فاکتورهای مرتبط با مسمومیت غذایی برخوردار نبودند. 54% افراد، به غلط تصور می کردند غذاهایی که بطور کامل پخته می شوند هم دارای میکروب هستند. همچنین، 3/68 % افراد، عملکرد بهداشتی مناسبی در خصوص مصرف میوه و سبزی تازه نداشتند، بطوریکه فقط به پاک کردن آن قبل از مصرف اکتفا می کردند. در نهایت میانگین امتیاز آگاهی و عملکرد به ترتیب 27/2±62/11 و 59/1±69/17 بدست آمد.
    نتیجه گیری
    باتوجه به ارتباط معنی دار بین آگاهی و عملکرد افراد در خصوص ایمنی و بهداشت مواد غذایی، لزوم اجرای برنامه های آموزشی مناسب جهت افزایش بیشتر آگاهی و متعاقبا افزایش بهبود عملکرد توسط ارگان های زیربط می تواند ارتقاء دهنده وضع موجود باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی، عملکرد، مسمومیت غذایی، کرمانشاه
|
  • Iman Hatami, Narges Khanjani *, Mohsen Aliakbarpoor, Azizallah Dehghan Pages 1-18
    Background And Aim
    Considering the importance of cutaneous leishmaniasis in Iran, this study was conducted to present the epidemiological characteristics of patients with cutaneous leishmaniasis, the time trend and the mapping of the disease in the cities under the supervision of Shiraz University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    Data was collected from the Heath deputy of Shiraz University of Medical Sciences and Health Centers of cities from 2005 to 2014; and was analyzed using Excel and SPSS19 software. Chi square test and Poisson regression were used for analysis.
    Results
    The incidence of the disease increased from 109 cases per 100,000 in 2005 to 218 in 2008 and decreased to 110 in 2014. The 0-9 age group was the most vulnerable and housewives were the most involved occupational group. Most people had a wet wound. The hands were the most affected. The highest incidence of disease was in the autumn. Zoonotic Cutaneous Leishmaniasis (ZCL) was the dominant type. Cutaneous leishmaniasis was more in northern than southern regions of the province in the recent years.
    Conclusion
    In the last years of the study, unlike in the early years, the incidence of disease in the northern region of the province was more than the southern regions. This finding could be a warning signal that the disease could be relocating and spreading in areas where the disease was not endemic before.
    Keywords: Fars Province, Cutaneous Leishmaniasis, Time Trend, GIS
  • Asiyeh Molaeifard, Mohammad Hossein Haghighi Zadeh, Hashem Mohammadian * Pages 19-32
    Background And Aim
    Considering the lack of attention to the health promotion of adolescents due to their perception of being healthy in most countries of the world, we aimed to evaluate the predictors of adolescent health promoting lifestyle through path analysis based on IMB model.
    Materials And Methods
    This is a descriptive-analytic study on 400 high school students in Andimeshk city in two urban and rural areas. The sample size was obtained using the Cochran formula.They were selected by classified random sampling. In this study, demographic data, information about IMB model structures and student adherence to healthy lifestyle were collected in four areas nutrition, physical activity, stress control and responsibility. Correlation between total structures was analyzed using SPSS-23 software. Lisrel 8.5 software. Meanwhile, the relationships between variables were analyzed using Path analysis to fit and approve model fit model using LISREL8.8 software.
    Results
    All structures of IMB model had a Significant relationship with adolescent healthy lifestyle. Self-efficacy structure had the most predictive power. In general, self-efficacy variables, 75%, motivation 66%, and 50% knowledge had a positive and significant effect on behavior. This model was able to explain 71% of the variance in adolescent lifestyle behavior. Also, in this model, the level of self-efficacy variance (behavioral skills), 52%,, And motivation variance was explained 57%. Motivation and knowledge indirectly influenced the lifestyle behavior (behavior) by 55% and 50%, respectively.
    Conclusion
    The findings of this study showed that the IMB model has a good application for explaining and predicting the healthy lifestyle of adolescents. Accordingly, it is recommended that health planners apply the IMB model in order to promote adolescent lifestyle in this population.
    Keywords: High School Students, Information, Motivation, Behavioral Skills Model, Health Promoting Lifestyle
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Seyed Shahabeddin Shahebrahimi *, Mehdi Ghazanfari Pages 33-50
    Background And Aim
    Hospital accreditation is a systematic external evaluation of a hospital’s structures, processes and results (outputs/ outcome) by an independent professional accreditation body using pre-established optimum standards. This study aimed to examine the relationship between accreditation and hospital performance. In addition, the most important accreditation constructs affecting hospital performance were identified and ranked.
    Materials And Methods
    This descriptive, correlational and cross-sectional study was conducted using the data related to accreditation scores and nine performance indicators of 121 hospitals in 2014 and 123 hospitals in 2015 in Tehran province, Iran. Shannon entropy method was used for calculating the weights of the hospital indicators. Then, Feature Selection method in data mining was used to explore the relationship between accreditation scores and hospital indicators. Data were analyzed using IBM SPSS Modeler software. Analyses were carried out at the 0.05 significance level
    Results
    The mean of hospitals’ accreditation scores were 61.98% and 69.56% in 2014 and 2015 respectively. All performance indicators except the number of outpatients were increased in 2015 compared to 2014. There was no significant difference in the scores between 2014 and 2015 data. Hospitals’ accreditation scores were not associated with their performances. However, accreditation scores of leadership and management; accident and emergency; and procurement departments had the most effect on hospitals’ performance.
    Conclusion
    Accreditation was not correlated with hospital performance. Thus, improving accreditation system including standards, methods and surveyors and using quality management strategies in hospitals are necessary for improving hospital’ performance.
    Keywords: Standard, Accreditation, Performance Indicators, Hospital, Data Mining
  • Somayeh Barmar, Masoumeh Alimohammadian, Seyed Alireza Sadjadi, Hasan Poustchi, Seyed Mostafa Hosseini, Mehdi Yasseri * Pages 50-62
    Background And Aims
    Generalized Structural Equation Modeling (GSEM) is a family of statistical techniques utilized in the analysis of multivariate, categorical and ordinal data in order to measure latent variables and their connection with each other. The aim of this study is to consider the structure of data, and introducing GSEM to medical science researchers and presenting a practical example of in medical science researches.
    Materials And Methods
    An introduction to Structural Equation Modeling (SEM), along with its advantages and disadvantages was presented, and also GSEM and its all kind of forms was specified. An example to study hypertension risk factors in patients suffering from diabetes was carried out, which was a demonstration of using GSEM method for binary response variables. The data includes a random sample of 2716 people from Golestan province cohort studies.
    Results
    Age, body mass index, abdominal obesity, residence place, socioeconomic status, salt intake had direct effect on hypertension. Race, education, vitamin D and physical activity had direct and reverse effect on hypertension (p.value
    Discussion
    Unlike SEM, the limitative hypothesis that our data should have a normal distribution do not needed in this model, also GSEM is powerful tool in the analysis of categorized data. Nevertheless this method cannot perform goodness of fit test, and adjustment and modification method of the model directly, and that they are some limitation in using this method.
    Keywords: Generalized Structural Equation Modeling, Categorical Variables, Causal Modeling
  • Marzieh Mohammadpour, Mehdi Yaseri *, Mahmoud Mahmoudi, Rasoul Entezar Mahdi Pages 63-74
    Background And Aim
    Breast cancer is one of the most prevalent cancers in women and is the second cause of mortality due to cancer in women, with lung cancer being the first.
    Materials And Methods
    In this study we followed all the cases for 5 years, patients from West-Azerbaijan and East-Azerbaijan Provinces that diagnosed with breast cancer in 2009 and 2010 that attended to health cares. Using multivariate cure cox model for the influence of variables in this study.
    Results
    In this study 171 cases which suffering from breast cancer had the mean age of 55.9 ± 12.9 and the range of 23 to 89 years, in time of cancer diagnosis. Mean of patients follow-up was 51.7± 23.4 months with range of 11 days to 78 months. Overalls 52 death occurred and patient survival rate of 5 years was estimated 60. 6 percent. Eventually the two variables which are economic status and emergency hospitalization were found the two factors of pre-warning in long term survival of patient suffering from breast cancer.
    Conclusion
    Due to the findings, it seems using cure model in patients suffering from breast cancer was better than classical survival models.
    Keywords: Breast Cancer, Survival Analysis, Cure Models
  • Masoumeh Amiri Siavashani, Davoud Shojaeizadeh *, Kamal Azam Pages 75-86
    Background And Aim
    Observance of the principles of infection control in dentistry is the basis of preventing the transmission of dangerous diseases such as AIDS, hepatitis and preventing the spread of diseases in the community. In view of the importance of dentistry education in the field of observance of the principles of infection control, the aim of this study was to determine the effect of educational intervention on infection control among dental students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    The present study is a pre and post interventional study that the number of samples is 75 dental students referred to Endodontics Department of Shahid Beheshti University of Medical Sciences for endodontic treatment and radiotherapy of teeth during treatment in the academic year of 95-96 that were selected by available sampling method and after determining the sample size, a researcher-made questionnaire was prepared based on the Health Belief Model and verified in terms of validity and reliability, and completed in two stages before and after training with a 3 month interval. Three training sessions were conducted in this study for 15-30 minutes during the course of one month as group training and question and answer. During these meetings, students were given useful materials about infection control in dentistry, pathogenic microorganisms, transmission methods, and infection control guidelines in dentistry radiology. The data gathering tool was a questionnaire based on Health Belief Model. after data collection, spss21 software was used to analyze them. Non-parametric Kolmogorov-Smirnov tests, paired t-test and non-parametric Wilcoxon test were used for statistical analysis of the 05/0 significance level before and after the knowledge and structures of the health belief model.
    Results
    The results of statistical analysis showed that 62.7% of the participants were female students and 89.3% of single students, and the participants in the study were from 8,9,11 terms. The results of this study showed that the mean and standard deviation of knowledge and performance scores of students toward infection control before training were 11.48 ± 2.23 and 5.48 ± 0. 93, respectively, and after the training were increased to 14.75±0.57 and 9.36 ± 0.91. This difference was statistically significant by doing paired t-test (p the comparison of the mean and standard deviation of the scores of other aspects of the health belief model regarding infection control among dentistry students also showed a significant increase.
    Conclusion
    According to the results, it can be concluded that education based on the health belief model has been effective in controlling infection in dentistry students.
    Keywords: Infection Control, Students, Dentistry, Health Belief Model
  • Shabnam Hashemi Bakhshi, Zahra Jalili *, Mahmoud Mahmoudi Pages 87-98
    Background And Aim
    Nowadays, the need for informing children and teens in different ages, about sexual problems, is felt more than ever before. Sexual training and education; such as every other original training, must be done at the right place and time. On the other hand, this training should be based on a systematic program and educational models to achieve the desire results. The aim of this study is to determine the effect of educational intervention on the BAZNEF Model on mother's skill about sexual care of their children, Tehran 2017.
    Materials And Methods
    This study was a quasi-experimental intervention with control group. Ninety six mothers of children aged 5-6 were selected in Tehran pre-schools. They were randomly divided into two groups; intervention and control. Data were collected by a researcher made questionnaire based on BAZNEF Model whose the validity and reliability were confirmed. After pre-test, according to educational needs, educational content and program were based on BAZNEF Model and that were conducted in the intervention group. Data were analyzed by SPSS23, independent t, Mann-Whitney and Chi- squar statistic tests.
    Results
    The mean scores of attitude, subjective norms, behavioral intention and behavior showed no significant difference before the education in both intervention and control group. However, the result showed compelling difference in mean scores of attitude, subjective norms, behavioral intention and behavior after the education (p
    Conclusion
    The finding of current study confirmed the educational intervention, based on BAZNEF Model, was effective on mother's attitude, subjective norms, behavioral intention and behavior about sexual care of their children.
    Keywords: BAZNEF Model, Children's Sexual Care, Mothers
  • Hosna Janjani, Mohammad Mehralian, Zahra Shamsizadeh, Zohreh Sadat Sangsefidi, Maryam Khashij * Pages 99-113
    Background And Aim
    Paying attention to the hygiene and safety of food will have a great success for people around the world. In recent decades, due to mass production and food processing, the globalization of food trade, industrialization, etc., the prevalence of diseases associated with contaminated water and food is increasing. Therefore, the study of knowledge and attitude of people in this field have been a necessity and this research was conducted to investigate the knowledge and practice of people of Kermanshah city, Iran in relation to food hygiene and safety.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study. Data were collected through questionnaires. 252 inhabitants of Kermanshah were randomly allocated by cluster sampling. Data analysis was performed using SPSS version 17 by Spearman and X2 test.
    Results
    Most of Kermanshah people were lack of proper knowledge and practice about food poisoning. Of these, 54% of people mistakenly thought that fully cooked foods also have microbes. In addition, 68.3% of the subjects did not have a proper health function regarding the consumption of fresh fruits and vegetables, so that they only cleaned it before consumption. Finally, the mean score of knowledge and practice was 11.62 ± 2.27 and 17.69 ± 1.59, respectively.
    Conclusion
    Considering the significant correlation between the level of knowledge and practice of the people living in Kermanshah about food safety, the necessity of conducting appropriate educational programs to increase the awareness and subsequently improve the performance of the related organs can upgrade status.
    Keywords: Knowledge, Practice, Food Poisoning, Kermanshah