فهرست مطالب

علوم اعصاب شفای خاتم - پیاپی 1 (زمستان 1391)

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
پیاپی 1 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریبا کریم زاده*، مریم جعفریان، فاطمه علی پور، بهزاد خلاقی صفحات 7-11
    مقدمه
    بیماری صرع یکی از شایعترین بیماری هاری سیستم عصبی به شمار می رود. نورونهای تیره ( Dark cells ) به عنوان یکی از بارزترین شاخصهای آسیب نورونی در انواع بیماری های سیستم عصبی مثل ایسکمی و صرع دیده می شوند. در این پژوهش، میزان آسیب نورونها در آمیگدال به دنبال تشنجات القا شده با پنتیلن تترازول ( Pentylenetetrazol ) بررسی گردیده است.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق موشهای صحرایی نر نژاد ویستار ( 250 - 200 گرم) به سه گروه تقسیم شدند. 1- گروه کنترل: مغز حیوانات این گروه بدون هیچ مداخله ایی به منظور مطالعات بافت شناسی خارج گردید. 2- گروه شاهد: در این حیوانات ثبت امواج مغزی به مدت 30 دقیقه پس از تزریق سرم فیزیولوژی در داخل صفاق صورت پذیرفت و در انتها مغز آنها خارج گردید. 3- گروه تشنجی: ( PTZ ) در این گروه ثبت امواج مغزی قبل و بعد از القا تشنج توسط تزریق داخل صفاقی پنتیلن تترازول انجام شد و سپس مغز آنها خارج گردید. از تمام گروه ها برشهای بافتی تهیه شده و تعداد نورونهای تیره در آمیگدال شمارش و با یکدیگر مقایسه شدند.
    یافته ها
    بررسی ها نشان دادند که تعداد نورونهای تیره در آمیگدال در گروه تشنجی تفاوت قابل ملاحظه ایی با گروه کنترل و شاهد نداشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که تشنجات حاد ناشی از PTZ نمی تواند سبب آسیب نورونها در آمیگدال گردد.
    کلیدواژگان: نورون، تشنج، آمیگدال، پنتیلن تترازول
  • فاطمه صفارزاده*، محمد جواد اسلامی زاده، سیدمحمود حسینی صفحات 13-18
    مقدمه
    نیتریک اکساید به عنوان یک تنظیم کننده عصبی نقش مهمی را در عملکرد نورونی از جمله شکل پذیری نورونی و تقویت طولانی مدت سیناپسی ایفا می کند. این میانجی از ال- آرژنین توسط آنزیم نیترکی اکساید سنتاز ساخته می شود. هورمونهای تخمدانی نیز نقش مهمی را در سیستم عصبی اعمال می کنند و در فرآیندهای شناختی، یادگیری و حافظه نقش دارند. بررسی تاثیر ال- آرژنین سیستمیک بر حافظه فضایی موشهای تخمدان برداری شده هدف این پژوهش می باشد.
    مواد و روش ها
    گروهی از موشها تخمدان برداری شدند و گروه های شاهد فقط تحت عمل جراحی بدون برداشتن تخمدانها قرار گرفتند. از هر دو گروه تعدادی به مدت 5 روز و تعدادی به مدت 8 هفته ال- آرژنین به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. به گروه های کنترل در طول این مدت سالین تزریق می شد. در پایان، تست ماز آبی برای 5 روز جهت بررسی حافظه فضایی از موشها به عمل آمد. طول مسافت و مدت زمان تاخیر در یافتن سکو اندازه گیری شد.
    یافته ها
    فاصله پیموده شده و زمان سپری شده جهت رسیدن به سکوی پنهان، در گروه تخمدان برداری شده با اختلاف معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود. همچنین درمان کوتاه مدت با ال- آرژنین فاصله پیموده شده و زمان سپری شده برای رسیدن به سکو را در گروه تخمدان برداری شده کاهش داده است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد ال- آرژنین در کوتاه مدت باعث بهبود حافظه فضایی موشهای تخمدان برداری شده است.
    کلیدواژگان: نیتریک اکساید، شکل پذیری سیناپسی، استروئید، استروژن، حافظه
  • مصطفی مدرس موسوی، امیر قائمی، طاهره قدیری، شاهین محمد صادقی* صفحات 19-23
    مقدمه
    بیماری های نورودژنراتیو گروهی از بیماری های حاد و یا مزمن می باشند که بسته به عامل و یا شرایط بیماری باعث از بین رفتن سلول های نورون و گلیا در نقاط مختلف مغز و نخاع شده و هنوز به علت عدم شناخت کامل این عوامل و شرایط دخیل در آنها، درمان قطعی برای آنها وجود ندارد. ضمن اینکه معمولا مدل های قابل اعتمادی جهت بررسی این بیماری های نورودژنراتیو که اختصاصی بیمار باشد در دسترس نمی باشند. اگرچه در سال های گذشته روش های درمانی جدیدی همچون درمان از طریق سلول های بنیادی جنینی و بالغ مطرح شده اند اما بعلت محدودیت هایی نظیر مشکل بودن نگهداری سلول های بنیادی جنینی و تهاجمی بودن روش های استخراج سلول های بنیادی بالغ و عدم قدرت تمایز آنها به تمامی رده های سلولی در سالهای اخیر روش جدید تولید سلول های پرتوان بنیادی القایی از طریق برنامه ریزی مجدد ژنتیکی سلول های سوماتیک در مطالعات بیماری های نورودژنراتیو به کمک محققان آمده و منجر به تولید سلول های پرتوان بنیادی القایی اختصاصی این بیماری ها گردیده است.
    نتیجه گیری
    در این زمینه تا به حال محققان اقدام به تولید سلول های پرتوان بنیادی القایی اختصاصی بیماران مبتلا به آمیولترال اسکلروزیس و پارکینسون نموده و شرایط را برای تمایز آنها در محیط آزمایشگاهی به سمت سلول های نورون و گلیا فراهم نموده اند. این روش امید به درمان این بیماری ها را در آینده دوباره زنده کرده است.
    کلیدواژگان: سلول های پرتوان بنیادی القایی، سلول های بنیادی چندتوان، بیماری های نورودژنراتیو، مرگ سلولی
  • مریم جعفریان *، فریبا کریم زاده، صادق رحیمی، سیدمحمود حسینی، الهام محمدزاده، علیرضا فاضل صفحات 31-36
    مقدمه
    مهار منتشر شونده (SD) یک پدیده پاتوفیزیولوژیک در سیستم اعصاب مرکزی است و در جریان بیماری هایی نظیر میگرن با اورا، صرع و بیماری های عروقی مغز مشاهده می شود. با توجه به نقش مهم گلیکوکونژوگیت ها در روند تکثیر و تمایز سلول ها و برهم کنش سلولها و اینکه SD می تواند در شرایط خاصی باعث فعال شدن نوروژنز شود، دراین مطالعه تاثیر SD روی ظهور و توزیع گلیکوکونژوگیت ها بررسی شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه روی 40 سرموش صحرایی نابالغ 45 - 30 روزه نژاد ویستار انجام شد. ابتدا موشها بطور تصادفی انتخاب و به دو گروه یک هفته ای و یک ماهه تقسیم شدند و هر کدام از گروه ها به سه زیر گروه کنترل، شاهد و تجربی تقسیم شدند. سپس هفته ای یکبار با تزریق کلرید پتاسیم SD ایجاد شد. پس از آن برای حصول اطمینان از وقوع SD با استفاده از دستگاه ثبات امواج مغز موش ها ثبت شد.گروه یک هفته ای پس از دو بار و گروه یک ماهه بعد از چهار بار القاء SD پرفیوژن گردیدند و مغز در آورده شد. سپس مراحل تهیه بافت و رنگ آمیزی های عمومی و مطالعات لکتین هیستوشیمی با لکتین های ، PNA، VVA، MPA، LTA در شکنج دندانه دار انجام شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعات نشان داد لکتین های VVA ،PNA و MPA در سه گروه کنترل، شاهد و تجربی به یک نسبت در برابر لکتین ها واکنش نشان دادند؛ اما لکتین PNA نسبت به دو لکتین PMA و VVA از شدت واکنش بیشتری در لایه پلی مورف شکنج دندانه دار برخوردار بود. لکتین LTA در گروه تجربی نسبت به گروه های کنترل و شاهد شدت واکنش بیشتری داشت.
    نتیجه گیری
    افزایش معنادار لکتین LTA پس از SD می تواند نشانگر نقش قند های مونو ساکاریدی L-Fucose در تغییرات شکل پذیری سیناپسی پس از القای SD در شکنج دندانه دار باشد.
    کلیدواژگان: مهار منتشر شونده قشری، شکنج دندانه دار، لکتین
  • امیر قائمی *، حوریه سلیمانجاهی صفحات 37-40
    مقدمه
    انسفالیت هرپس سیمپلکس یک بیماری نادر اما بسیار جدی می باشد که توسط ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 1 (HSV-1) ایجاد می گردد. بدنبال عفونت اولیه با ویروس HSV-1 ، نهفتگی ویروس درگانگلیون تریژمینال ایجاد می گردد. بنابراین پیشگیری از عفونت اولیه ویروس و همینطور تثبیت نهفتگی از اساسی ترین ویژگی های توسعه واکسن برای عفونت فوق محسوب می گردد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه بر آن شدیم تا کارایی DNA واکسن بیان کننده ژن گلیکوپروتئین D-1 ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 1 (HSV-1) در برابر چالش کشنده چشمی با (TCID 5 × 105 ( HSV-1 ویروس وحشی را درجهت مقابله با نهفتگی ویروس و نسبت مرگ و میر در مقایسه با گروه های کنترل مورد بررسی قرار دهیم.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان دهنده اثرات محافظتی واکسن DNA کد کننده ژن D-1 ویروس بر روی میزان نهفتگی و نسبت مرگ و میر موشهای واکسینه می باشد.
    نتیجه گیری
    در مجموع این مطالعه نشان داد که ایمن سازی با واکسن DNA بیان کننده گلیکوپروتئین D ویروس یک روش نوید بخش به منظور القای ایمنی محافظتی و در برابر چالش چشمی با ویروس کشنده می باشد.
    کلیدواژگان: هرپس سیمپلکس ویروس تیپ 1، DNA واکسن، گانگلیون تری ژمینال
  • فاطمه محمودی *، حامد نصری، میلاد شادمان صفحات 41-47
    مقدمه
    ژن های متعددی در پیش آگهی پس از ضربه های مغزی موثرند. بیشترین بررسی ها روی آپوپروتئین E انجام شده است. ApoE می تواند در بهبودی از کما، کاهش ریسک تشنجات پس از تروما، اثرات مفیدی داشته باشد. از طرفی از لحاظ پاتولوژیک، آلل E4 آپوپروتئین E وابسته به تجمع آمیلویید است که باعث بیماری های عروقی آمیلوئیدی و هماتوم های وسیع داخل جمجمه ای می شود. مکانیسم عملکرد ApoE پس از ضربه های مغزی به عوامل متعددی مثل، رسوب آمیلوئید، پارگی اسکلت سلولی، عملکرد بد سیستم کولینرژیک، استرس های اکسیداتیو و توانایی سیستم عصبی مرکزی در پاسخ به آسیب بستگی دارد. تحقیقات در زمینه اثر ژن ها اندک است. ژن DRD2 و COMT وابسته به دوپامین در فرآیندهای شناختی مثل عملکرد لوب پیشانی نقش دارند. التهاب نیز در پاتوفیزیولوژی پس از ضربه های مغزی نقش مهمی دارد که توسط ژن اینترلوکین کنترل می شود. آپوپتوز پس از ضربه مغزی هم توسط ژن P53 تنظیم می شود. ژن آنزیم مبدل آنژیوتانسین ( ACE ) از طریق مکانیسم جریان خون مغز و خودتنظیمی آن در پیش آگهی ضربه های مغزی تاثیر می گذارد. ژن CACNA1A از طریق تاثیری که روی کانال های کلسیمی و جلوگیری از ادم مغزی دارد در پروگنوز آسیب مغزی اثر گذار است. ژن نپریلیسین عامل ایجاد یک پروتئاز است که نقش مهمی را در تخریب پروتئین های آمیلوئید بتا دارد و تشکیل پلاک را به تعویق می اندازد.
    نتیجه گیری
    به هر حال درآینده نیاز به بررسی و مطالعات بیشتری برای پیدا کردن ژنهای جدید مسئول در پیش آگهی پس از ضربه های مغزی است تا با استفاده از آنها بتوانیم صدمات نورونی و فرآیندهای عارضه دار را به حداقل برسانیم.
    کلیدواژگان: علم ژنتیک، صدمات مغزی، آپوپروتئین E، آپوپتوز، P53
  • سمیرا قربانی گازار *، فریده طالبی صفحات 49-54
    مقدمه
    درحالیکه مدتها است بافت عصبی مرکزی ( CNS ) به عنوان یک نقطه امن ایمنی شناخته شده است، این بافت نیز مانند سایر بافت ها نیازمند مکانیسم های ایمنی موثری جهت دفاع در برابر پاتوژن هاست. اطلاعات اخیر عنوان می کنند که مناطق خاصی از سیستم عصبی مرکزی دائما توسط میکروگلیا های مقیم و سلولهای ایمنی خون مانند ماکروفاژ و T-cell در جهت ایجاد «مراقبت ایمنی » بازبینی می شوند. تداخل در مراقبت ایمنی سیستم عصبی مرکزی به واسطه مهار ترافیک لنفوسیتی منجر به آسیب و عفونت توسط ویروس هایی مانند JC Virus می شود. مسیرهای تنظیمی خاصی بایستی بر روی سیستم ایمنی بافت عصبی مرکزی اعمال شود تا از بروز التهاب و واکنش های خودایمن بر علیه آنتی ژن های مشتق از سیستم عصبی مرکزی که تحملی بر علیه آنها وجود ندارد جلوگیری شود.
    نتیجه گیری
    در این مقاله، جنبه های آناتومیکی و سلولی مراقبت ایمنی سیستم عصبی مرکزی را توضیح می دهیم. به علاوه مدل جدیدی را که چگونگی بروز پاسخ های اختصاصی آنتی ژن در سیستم عصبی مرکزی را شرح می دهد، مرور می کنیم.
    کلیدواژگان: بیماری های خودایمنی، التهاب عصبی، مالتیپل اسکلروزیس
|
  • Fariba Karimzadeh*, Maryam Jafarian, Fatemeh Alipour, Behzad Khallaghi Pages 7-11
    Introduction
    Epilepsy is the most common neurological disorder. It has been suggested that recurrent seizure attacks may damage brain tissue. Dark neurons are known as unhealthy cells and obserevd in neurosurgical biopsies, experimental ischemia, hypoglycemia and epilepsy. This study was aimed to investigate probable neuronal damage in the amygdala after acute seizures induced by pentylenetetrazol (PTZ) in rat.
    Materials and Methods
    Male Wistar rats were divided into control, sham and PTZ groups. EEG recordings were performed before and after the PTZ injection. The number of dark neurons in the amygdala was measured and analysed in all different groups.
    Results
    There was no significant difference in the number of dark neurons in the amygdala between PTZ, control and sham groups.
    Conclusion
    The result of present study showed that acute seizure may not damage neurons in the amygdala nuclei.
    Keywords: Neurons, Seizures, Amygdala, Pentylenetetrazol
  • Fatemeh Saffarzadeh*, Mohammad J. Eslamizade, Mahmoud Hosseini Pages 13-18
    Introduction
    Nitric oxide (NO), an important modulator of neuronal functions, is involved in synaptic plasticity and long-term potentiation (LTP). Ovarian hormones have important role on the central nervous system functions, especially learning, memory and cognitive ability. The present study was carried out to evaluate the effect of acute (A) and chronic (C) L-Arginine (L-Arg) administration on learning and memory in ovariectomized (OVX) rats.
    Materials and Methods
    Forthy-eight female Wistar rats were grouped as: 1) Sham, 2) OVX, 3) Sham-LA-A, 4) OVX-LA-A, 5) Sham-LA-C, 6) OVX-LA-C. The animals of sham-L-Arg-A and OVX -L-Arg-A were acutely treated with 500 mg/kg of L-Arg for 5 days. Sham-L-Arg-C and OVX -L-Arg-C chronically received 500 mg/kg/day of L-Arg during 8 weeks before 5 test days.The animals in sham and OVX groups received 1 ml/kg saline instead of L-Arg. At the end of the experiment, the animals were tested in Morris water maze and the escape latency and traveled path to reach the platform were compared between groups.
    Results
    Results showed that the escape latency and traveled path in OVX group were significantly higher than in sham group (p
    Conclusion
    This indicates that L-Arg has a role in Morris water maze tasks disturbances in OVX rats.
    Keywords: Nitric Oxide, Synaptic plasticity, Steroids, Estrogen, Memory
  • Mostafa Modarres Mousavi, Amir Ghaemi, Tahere Ghadiri, Shahin Mohammad Sadeghi* Pages 19-23
    Introduction
    Neurodegenerative diseases, depending on the cause and condition of disease, destroy neuronal and glial cells at different regions of the brain and the spinal cord. Due to unknown pathogenesis of these diseases, definite treatment is still not available. Furthermore, there is no reliable patient-specific model for experimental and clinical investigations. Despite emerging of new therapeutic methods such as embryonic and adult stem cell therapies in last decades, difficulty of maintaining embryonic stem cells for a long duration, aggressive process of adult stem cells extraction as well as difficulties to differentiation to all variety of cell lines, limited the usage of these techniques for treatment of the patients.
    Conclusion
    Novel method of induced Pluripotent Stem (iPS) cells production by somatic cells reprogramming may be useful for the treatment of neurodegenerative diseases. The investigators succeed to produce reliable patient-specific iPS cells models for some neurodegenerative diseases such as amyotrophic lateral sclerosis and Parkinson disease.
    Keywords: ips Cells, Multipotent Stem Cells, Neurodegenerative Diseases, Cell Death
  • Maryam Jafarian*, Fariba Karimzadeh, Sadegh Rahimi, Seyed Mahmoud Hosseini, Elham Mohammadzadeh, Alireza Fazel Pages 31-36
    Introduction
    Spreading depression (SD) is a pathophysiological phenomenon caused by repetitive depolarization of neurons and glial cells. There is a relationship between SD and some disorders, such as migraine with aura. Glycoconjugates play an important role in cell proliferation and differentiation. It has been shown that SD can stimulate the neurogenesis. In the present study, the effect of SD on expressing and distribution of glycoconjugates was evaluated.
    Materials and Methods
    Forty rats (30-45 days) were divided into two groups: 1 week and 1 month each group was contained three subgroups: control, sham and SD. Two and four SD was induced by KCL injection in 1 week and 1 month groups, respectively. Histochemical studies were performed by using five different horse radish peroxidase labeled lectins, including PNA, VVA, MPA and LTA in polymorph layer of hippocampal dentate gyrus.
    Results
    There were no differences in the expression of three lectins (PNA, VVA, and MPA) in all different groups. However, induction of SD significantly enhanced the expression of LTA compared with sham and control groups.
    Conclusion
    Higher intensity reaction of LTA indicates a possible role of L-focuses monosaccharide in changes of synaptic plasticity induced by SD.
    Keywords: Cortical Spreading Depression, Dentate Gyrus, Lectins
  • Amir Ghaemi*, Hoorieh Soleimanjahi Pages 37-40
    Introduction
    Herpes simplex encephalitis (HSE) is a rare but very serious disorder caused by herpes simplex type 1 virus (HSV-1). Following primary HSV-1 infection, viral latency develops in the trigeminal ganglia (TG). Therefore, prevention from primary HSV -1 infection and subsequent latency establishment is an important feature for vaccine development.
    Materials and Methods
    We evaluate efficacy of DNA vaccine encoding Glycoprotein D-1 (gD-1) gene of HSV-1 against lethal ocularly challenge of TCID 5 × 105 plaque-forming units (pfu) per eye of wild HSV-1 versus negative control groups.
    Results
    The data demonstrated protective effects of DNA vaccine encoding Herpes simplex virus Glycoprotein D gene on latency rate in TG and mortality rate.
    Conclusion
    These results indicated that immunization with g D-1 DNA vaccine is a promising approach for eliciting a protective immunity against a HSV-1 lethal ocular challenge.
    Keywords: Herpes Simplex Virus Type-1, DNA Vaccine, Trigeminal Ganglion
  • Fatemeh Mahmoudi*, Hamed Nasri, Milad Shademan Pages 41-47
    Introduction
    Several genes affect the prognosis of traumatic brain injury. Most studies have been conducted on E apolipoprotein (APOE). APOE may have beneficial effects in coma recovery and reducing the risk of seizures after trauma. However, allele E4 of APOE is associated with accumulation of amyloid, which causes amyloid angiopathy and extensive intracranial hematoma. Prognosis of traumatic brain injury depends on underlying factors, such as APOE, amyloid deposition, cytoskeletal rupture, diss cholinergic function, oxidative stress and the ability of the central nervous system to response to the injury. There is a little research on the effects of genes on the brain injury. DRD2 and COMT genes related to dopamine function in cognitive processes in the frontal lobes are involved.Inflammation also plays an important role in the pathophysiology of traumatic brain injury and is controlled by the gene IL. Apoptosis after traumatic brain injury is also regulated by the P53 gene. Converting enzyme gene through self-regulation mechanism of cerebral blood flow affect the prognosis of cerebral trauma. CACNA1A gene with its effect on calcium channels and its effect on prevention of brain edema affects the prognosis of brain trauma. Neprilysin gene causes a protease that plays an important role in the degradation of amyloid β protein and delayed plaque formation.
    Conclusion
    It seems that genetic factors may play an important role on the prognosis of brain injury. Further studies will be clarified this role in details.
    Keywords: Genetics, Brain Injury, APOE, Apoptosis, P53
  • Samira Ghorbani Gazar*, Farideh Talebi Pages 49-54
    Introduction
    Although central nervous system (CNS) has long been known as an immune privileged site, in common with all other tissues, it requires effective immune mechanisms to protect against infections. More recent data support that certain areas of healthy CNS are continuously monitored by resident microglia and blood-borne immune cells such as macrophage and T-cell to sustain CNS immune surveillance. Interruption of CNS surveillance by lymphocyte traffic inhibition results in injury and infection by viruses such as JC virus, herpes simplex virus, etc. CNS Immune system has to be regulated in a unique way in order to prevent inflammation and autoimmune reactions against CNS derived antigens, which there is no tolerance for them.
    Conclusion
    Here, we discuss the anatomical and cellular aspects of immune surveillance in the CNS. Moreover, we review a new model to explain how antigen-specific T-cell responses occur in the CNS.
    Keywords: Autoimmune Diseases, Neurogenic Inflammation, Multiple Sclerosis