فهرست مطالب

علوم اعصاب شفای خاتم - سال سوم شماره 3 (پیاپی 14، تابستان 1394)

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
سال سوم شماره 3 (پیاپی 14، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/13
  • تعداد عناوین: 15
|
  • پروین خدارحمی* صفحات 1-6
    مقدمه
    نانو ذرات نقره به طور گسترده ای به عنوان عوامل ضد میکروبی قوی در محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده می شوند. نقره باعث کاهش در حجم کلی سلول های هیپوکامپ می گردد و دوزهای بالای نقره سبب مرگ سلولی می گردد. از سوی دیگر هیپوکامپ ممکن است یک جایگاه مهم مغز در تعدیل ترس و اضطراب باشد. هدف از این مطالعه بررسی نقش احتمالی محافظتی نانو ذرات نقره بر روی رفتارهای شبه اضطرابی در موش های صحرایی بود.
    مواد و روش ها
    40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (250-200 گرم) به پنج گروه هشت تایی در گروه های مختلف کنترل و تیمار با دوزهای مختلف تقسیم شدند. موش های گروه کنترل تحت تزریق سالین و گروه های تیمار به صورت درون صفاقی تحت تزریق نانو ذرات نقره در دوزهای 50، 250، 500 و 1000 میلی گرم/کیلوگرم وزن بدن/روزانه قرار گرفتند. دو هفته پس از تیمار، رفتارهای مرتبط با اضطراب در موش های صحرایی توسط آزمون ماز به علاوه ای شکل بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج ما نشان داد که نانو ذرات نقره در دوز 1000میلی گرم/کیلوگرم وزن بدن/روزانه پس از 14 روز، درصد مدت زمان ماندن در بازوی باز و درصد ورودها به بازوی باز را به طور معنی داری کاهش داد ولی فعالیت های حرکتی را تحت تاثیر قرار نداد.
    نتیجه گیری
    این نتایج پیشنهاد می کنند که کاربرد داخل صفاقی نانو ذرات نقره سبب پاسخ اضطراب زایی می گردد.
    کلیدواژگان: نانو ذرات، نقره، اضطراب، موش های صحرایی
  • سید مسعود هاشمی، غلامرضا محسنی، علی زائر، سید محمد جزایری، محمدحسین عطایی*، علی اکبر اسماعیلی جاه صفحات 7-14
    مقدمه
    تهوع و استفراغ پس از جراحی یکی از عوارض مهم شایع و بالینی جراحی و بیهوشی است. هدف اصلی این مطالعه در یک روش دو سو کور و تصادفی، ارزیابی اثربخشی اندانسترون هیدروکلرید بکار گرفته شده در پمپ های وریدی ضد درد با فنتانیل برای پیشگیری از تهوع و استفراغ پس از جراحی در بیماران تحت روش های تعویض مفصل ران کامل یا تعویض مفصل زانوی کامل بود.
    مواد و روش ها
    84 بیمار تحت جراحی انتخابی و اولیه تعویض کامل مفصل ران و زانو انتخاب شدند. پس از جراحی بیماران به دو گروه تقسیم شدند: در گروه درمان )(n=42، بیماران 0/16 میلی گرم بر میلی لیتر اندانسترون هیدروکلراید در پمپ داخل وریدی ضد درد با 5 میکروگرم بر میلی لیتر فنتانیل در 72 میلی لیتر کلرید سدیم ایزوتونیک 0/9% دریافت کردند و در گروه کنترل (n=42)، بیماران در پمپ داخل وریدی ضد درد 5 میکروگرم بر میلی لیتر فنتانیل با 80 میلی لیتر کلرید سدیم ایزوتونیک 0/9% دریافت کردند. سپس بیماران برای وجود و شدت تهوع یا استفراغ و تعداد حملات اوغ زدن بررسی گردیدند.
    یافته ها
    در گروه کنترل، شیوع و شدت تهوع و استفراغ در مقایسه با گروه درمان بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دادند که اندانسترون کنترل بالاتری از تهوع و استفراغ پس از جراحی در بیماران تحت روش های جایگزینی کامل مفصل ران یا زانو فراهم می کند.
    کلیدواژگان: اندانسترون، تهوع و استفراغ بعد از جراحی، بی دردی، کنترل بیمار
  • داود معنوی پور* صفحات 15-20
    مقدمه
    خواب یک بخش مهمی از زندگی انسان است. اختلالات خواب بسیار شایع هستند و اثرات مستقیم و غیر مستقیمی بر سایر جنبه های زندگی دارند. تشخیص اختلالات خواب بسیار مهم هستند و نیازمند ابزارهای مناسب می باشد. هدف از این مطالعه تعیین ویژگی های روان سنجی پرسشنامه اختلالات خواب بود.
    مواد و روش ها
    با استفاده از روش همبستگی آماری، شرایط خواب 500 دانشجو از دانشگاه گرمسار توسط ویژگی های روان سنجی پرسشنامه اختلال خواب ارزیابی گردید.
    یافته ها
    پایایی آزمون با استفاده از آلفای کرونباخ 0/79 بود. تحلیل عاملی اکتشافی برای تایید نشان داد که 61 درصد واریانس در نمره های پرسش ها درباره اختلالات خواب می تواند توسط مقیاس توضیح داده شود. پس از چرخش واریماکس، 2 شکل اصلی اختلالات خواب، بی خوابی و پرخوابی شناسایی شدند. شاخص های تحلیل عاملی تاییدی از مدل معادله ساختاری برای تایید نشان داد که مدل دارای برازش با داده ها است.
    نتیجه گیری
    این پرسشنامه می تواند برای اندازه گیری و غربالگری اختلالات خواب هم در جهت اهداف تحقیقی و هم درمانی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: روان سنجی، خواب، اختلالات شروع و دوام خواب، اختلالات خواب آلودگی بیش از حد
  • یونس بازیار، سمانه رفیعی، علی حسینی، محمد امین عدالت منش* صفحات 21-26
    مقدمه
    بیماری آلزایمر یک اختلال تخریب کننده عصبی غیرقابل بازگشت تدریجی است که در آن نورون ها به ویژه آن هایی که در منطقه حافظه هستند، آسیب می بینند و سبب افزایش سطح سایتوکاین هایی مانند فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا می گردد. در مطالعه حاضر، ما اثر تمرین ورزشی استقامتی و تجویز مزمن اسید گالیک را بر سطح فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا در هیپوکامپ موش صحرایی در مدل بیماری آلزایمر در معرض قرار گرفته با تری متیل تین بررسی کردیم.
    مواد و روش ها
    70 سر موش صحرایی ماده نژاد اسپراگ داولی به هفت گروه تقسیم شدند: 1. کنترل 2. بیماری آلزایمر 3. اسید گالیک 50 4. اسید گالیک 100 5. تمرین 6. تمرین و اسید گالیک 50 7. تمرین و اسید گالیک 100. به منظور القاء بیماری آلزایمر، تری متیل تین (8 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) به صورت درون صفاقی به موش های صحرایی به گروه های 2 تا 7 تزریق گردید. موش های صحرایی در گروه های 5، 6 و 7 یک برنامه ورزشی هشت هفته ای را روی یک تردمیل متحرک (با سرعت 15 تا 20 متر در دقیقه، شیب 0% به مدت 15 تا 30 دقیقه در روز و 5 روز در هفته) انجام دادند. حیوانات گروه های 3 و 6 در معرض 50 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن اسید گالیک و حیوانات گروه های 4 و 7 در معرض 100 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن اسید گالیک به صورت روزانه به مدت دو هفته قرار گرفتند. سپس سطح فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا در هیپوکامپ اندازه گیری شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که سطح فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا در هیپوکامپ در تمام گروه های آزمایش در مقایسه با گروه بیماری آلزایمر کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    یافته های ما نشان دادند که تمرین ورزشی استقامت، مصرف اسید گالیک و به کارگیری هم اسید گالیک و هم درمان مشترک با تمرین اثرات تعدیل گر ایمنی دارد و می تواند برای مهار آزادسازی سایتوکاین پس از مسمومیت با تری متیل تین استفاده گردد.
    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، ورزش، اسید گالیک، هیپوکامپ
  • شکوفه عمرانی، راحله ژیانی *، سمانه دولت آبادی صفحات 27-36
    مقدمه
    Hymenocrater یک جنس مهم از خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است. گیاه اروانه یکی از گونه ها در این جنس است و این گیاه بومی ایران است و به طور گسترده در شمال شرق ایران رشد می کند. هدف از این مطالعه بررسی ترکیب شیمیایی گیاه اروانه و مطالعه اثر حفاظت عصبی اسانس این گیاه، در مرگ نورونی ناشی از پراکسید هیدروژن در سلول های PC12 بود.
    مواد و روش ها
    اسانس توسط روش تقطیر با آب از نمونه های خشک شده در هوا به مدت 5 ساعت استخراج شد. ترکیب عصاره از بخش های هوایی گیاه اروانه توسط طیف سنجی جرمی کروماتوگرافی گازی مطالعه شد. در نهایت ما سلول‏های PC12 را با اسانس گیاه اروانه تیمار کردیم.
    یافته ها
    بازده اسانس w/w)) %0/1 بود. 59 ترکیب شناسایی شدند، که حدود 84/72% از کل اسانس را نشان می دادند. ترکیبات اصلی این اسانس 1، 8-سینئول (14/27%)، بتا پینن (4/89%)، ترپینلن (4/83%) و سابینن (4/59%) بودند. علاوه بر این داده ها نشان دادند که اسانس، مرگ سلول های PC12 ناشی از استرس اکسیداتیو را کاهش داد.
    نتیجه گیری
    یافته ها پیشنهاد می دهند که گیاه اروانه می تواند یک کاندیدای مناسب برای درمان بیماری های تحلیل برنده عصبی باشد.
    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، سلول های PC12، روغن های فرار
  • فاطمه زرگر* صفحات 37-44
    مقدمه
    جنگ ایران -عراق طی سال های 1367- 1359 عواقب بسیاری را روی جانبازان و خانواده های آنان برجا گذاشت که به مدت طولانی پس از اتمام جنگ ادامه دارد. در این پژوهش ما رابطه بین آسیب های روان شناختی جانبازان و کیفیت روانی زندگی همسرانشان را مورد بررسی قرار دادیم.
    مواد و روش ها
    261 جانباز از بین کلیه جانبازان اصفهان که توسط بنیاد شهید و امور ایثارگران اصفهان ثبت شده بودند، با استفاده از نمونه گیری تصادفی اصولی انتخاب گردیدند. آن ها چک لیست بازنگری شده 90 سوالی علایم و پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی را پر کردند. به‏علاوه، همسرانشان فرم کوتاه بررسی کیفیت سلامت (SF-36) را تکمیل نمودند. 221 زوج که هر دو پرسشنامه را به طور کامل پرکرده بودند، به عنوان نمونه نهایی انتخاب شدند.
    یافته ها
    کیفیت روانی زندگی همسران به طور معنی دار و معکوسی با تمام زیرمقیاس های پرسشنامه چک لیست بازنگری شده 90 سوالی علایم مرتبط بود. میزان های بالاتر جسمانی سازی، وسواسی -اجباری، حساسیت بین فردی، افسردگی، اضطراب، پرخاشگری و جنون در جانبازان، باکیفیت روانی پایین تری در همسرانشان همراه بودند. از بین 9 زیرمقیاس های پرسشنامه چک لیست بازنگری شده 90 سوالی علایم، نمرات زیرمقیاس های افسردگی و وسواس در جانبازان بهترین پیش بینی کننده ها برای کیفیت روانی زندگی در همسرانشان بودند.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان دادند که آسیب های روان شناختی جانبازان مخصوصا افسردگی و وسواس یک اثر مهمی بر روی کیفیت روانی زندگی در همسرانشان دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، جانبازان، رفتار وسواس
  • سودابه نادری، راحله علی محمدی، علی شمسی زاده، مسعود مبینی، فاطمه امین، محمد الله توکلی* صفحات 45-53
    مقدمه
    سکته مغزی یکی از علل عمده مرگ و میر و ناتوانی های طولانی مدت در بزرگسالان است. خطر بروز سکته مغزی در زنان در سنین پس از یائسگی به سرعت در حال افزایش است. گزارش شده است که ورزش آسیب ناشی از ایسکمی و رپرفیوژن را در مدل سکته مغزی موش صحرایی کاهش می دهد. هدف از این مطالعه بررسی اثر ورزش بر روی پیامدهای سکته مغزی در انسداد دایم شریان مغزی میانی در موش های اوارکتومی شده بود.
    مواد و روش ها
    32 سر موش ماده در محدوده وزنی 35-25 گرم به طور تصادفی به چهار گروه (8 موش در هر گروه) شامل اوارکتومی + سکته مغزی، سکته مغزی، اوارکتومی + ورزش + سکته مغزی و گروه شم تقسیم شدند. هفت روز قبل از پیش شرطی سازی با ورزش، موش ها اوارکتومی شدند. در گروه ورزش موش ها وادار شدند روی دستگاه تردمیل، 5 روز در هفته، روزانه به مدت 40 دقیقه با سرعت 18 متر بر دقیقه به مدت 4 هفته بدوند. سکته مغزی از روش انسداد دایم شریان مغزی میانی پنج هفته پس از اوارکتومی القاء گردید. حجم انفارکتوس، اختلالات نورولوژیک و اختلالات حسی -حرکتی مطالعه شدند.
    یافته ها
    حجم انفارکتوس در گروه های اوارکتومی + ورزش + سکته مغزی و سکته مغزی در مقایسه با گروه اوارکتومی + سکته مغزی به طور معنی داری کمتر بود. در گروه های اوارکتومی + ورزش + سکته مغزی و سکته مغزی اختلالات نورولوژیک نسبت به گروه اوارکتومی + سکته مغزی به ترتیب به طور معنی داری پایین تر بودند. اختلالات حسی -حرکتی نیز در گروه های اوارکتومی + ورزش + سکته مغزی و سکته مغزی در مقایسه با گروه اوارکتومی + سکته مغزی کمتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاضر پیشنهاد می کند که پیش شرطی سازی با ورزش یک نقش محافظ عصبی را در حیوانات اوارکتومی شده ایفاء می نماید و پیامدهای سکته مغزی را در یک مدل انسداد شریان مغزی میانی بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: سکته مغزی، ورزش، اوارکتومی، قشر حسی، حرکتی، هورمون های استروئیدی گناد
  • شکوفه عمرانی، راحله ژیانی *، سمانه دولت آبادی صفحات 54-63
    مقدمه
    تجمع بیش ازحد پپتید بتا آمیلوئید، جزء اصلی پلاک های پیری در بیماری آلزایمر، از طریق القای استرس اکسیداتیو باعث مرگ نورونی می گردد. گیاهان دارویی از خانواده نعناعیان دارای فعالیت آنتی اکسیدانی می باشند. به علاوه ویژگی های حفاظت عصبی گونه های دیگر این خانواده گزارش شده است.
    مواد و روش ها
    قسمت های هوایی گیاهان با اتانول و آب با استفاده از روش ماسراسیون عصاره گیری شدند. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره توسط مهار رادیکال 2،2-دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل ارزیابی گردید. سلول های PC12، با غلظت های مختلف عصاره در محیط کشت یک ساعت قبل از انکوباسیون با پپتید بتا آمیلوئید انکوبه شدند. سمیت سلولی و نشانگرهای زیستی استرس اکسیداتیو 24 ساعت پس از افزودن پپتید بتا آمیلوئید توسط سنجش MTT مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    BHT در سه غلظت 0/01، 0/1 و 1 میکروگرم بر میلی لیتر فعالیت ضد رادیکالی بالاتری نسبت به عصاره بادرشبو داشت. اگرچه در غلظت های بالاتر، عصاره گیاه یک فعالیت ضد رادیکالی بالاتری را نسبت به BHT نشان داد. عصاره گیاه در محدوده غلظت 100- 0/01 میکروگرم بر میلی لیتر هیچ اثر سمی ای را بر روی سلول های PC12 نشان نداد. عصاره گیاه در غلظت های 1، 10 و 100 میکروگرم بر میلی لیتر سلول ها را در برابر سمیت بتا آمیلوئید محافظت نمودند و در غلظت 10 میکروگرم بر میلی لیتر توانست از تغییرات نشانگرهای زیستی استرس اکسیداتیو القاء شده توسط بتا آمیلوئید جلوگیری نماید.
    نتیجه گیری
    عصاره گیاه بادرشبو از سمیت پپتید بتا آمیلوئید از طریق مهار مسیرهای استرس اکسیداتیو جلوگیری می کند و شاید در درمان بیماری آلزایمر مفید باشد.
    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، پپتیدهای بتا آمیلوئید، استرس اکسیداتیو، سلول های PC12
  • رضا ماستری فراهانی*، خلیل محمدی نسب، فاطمه فدایی فتح آبادی صفحات 64-70
    مقدمه
    گزارش شده است که تن سنجی جمجمه عصبی و هوش تاثیرات دوطرفه دارند. هدف از تحقیق حاضر، مطالعه رابطه بین تن سنجی جمجمه عصبی و ضریب هوشی در دانشجویان ساکن در مناطق گرمسیر و سردسیر در ایران است.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق حاضر مقایسه ای و توصیفی تحلیلی است. تعداد کلی عبارت از 100 نفر از دانشجویان پزشکی سالم آذری زبان بود. طول، عرض و ارتفاع جمجمه عصبی به وسیله کالیپر مارتین سالر اندازه گیری گردید. ظرفیت مغز دانشجویان با استفاده از فرمول Pearson Lee مشخص گردید. در مرحله بعد، همه دانشجویان با آزمون هوشی وکسلر آزمایش شدند. تصویربرداری تشدید مغناطیسی در 10 نفر از دانشجویان با بالاترین ضریب هوشی و 10 نفر از دانشجویان با پایین ترین ضریب هوشی انجام شد. رابطه بین حجم لوب های فرونتال و تمپورال با مقیاس کامل هوشی ارزیابی گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که ظرفیت بالاتر مغز با بیشترین ضریب هوشی همراه بود. تفاوت های قابل توجهی بین دانشجویان دختر و پسر از مناطق گرمسیر و سردسیر مشاهده شد. میزان بالاتر مقیاس کامل هوشی در دانشجویان پسر با حجم بزرگتری از لوب فرونتال همراه بود. بالاترین ضریب هوشی در دانشجویان دختر با حجم بزرگتری از لوب تمپورال مشاهده گردید. مقیاس کامل هوشی با حجم لوب فرونتال و لوب تمپورال به ترتیب در دانشجویان پسر و دختر ارتباط دارد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه یک رابطه ای را بین آب و هوا، حجم مغز و حجم لوب های فرونتال و تمپورال با مقیاس کامل هوشی نشان داد.
    کلیدواژگان: هوش، مغز، تن سنجی
  • سید ابوالقاسم مهری نژاد *، مرضیه مکرمی، زهره استوار صفحات 71-80
    مقدمه
    هدف از این مطالعه، بررسی اثر آموزش مدیریت استرس شناختی -رفتاری بر سازگاری زناشویی همسران جانبازان جنگ مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بود. از آنجایی که اختلال استرس پس از سانحه به عنوان یک موضوع پر استرس در همسران جانبازان شناخته شده است؛ بنابراین می تواند سازگاری دو طرفه آنها را کاهش دهد.
    مواد و روش ها
    گروه آزمایش شامل 12 همسر انتخاب شده در میان 30 نفر پس از آموزش بود و 12 همسر به صورت تصادفی به عنوان یک گروه کنترل انتخاب شدند. برنامه آموزش عبارت از 10 قسمت 90 دقیقه ای است. پرسشنامه سازگاری دو طرفه مورد استفاده، اسپانیر بود.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که تفاوت های معنی داری بین نتایج پیش از آزمون، پس از آزمون و پیگیری آزمایش در گروه آزمایش وجود دارد. علاوه‏بر‏این تفاوت های معنی دار بین نتایج پیگیری پس از آزمون در گروه های آزمایش و کنترل مشاهده شدند اما تفاوت معنی داری در نمرات پیش آزمون مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    سازگاری زناشویی می تواند توسط آموزش مدیریت استرس شناختی –رفتاری در همسران جانبازان جنگ مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه افزایش یابد.
    کلیدواژگان: آموزش، جانبازان، اختلالات استرس پس از سانحه
  • وفا رحیمی موقر* صفحات 81-86
    مقدمه
    تروما بزرگترین بار بیماری ها را در ایران دارد. بیشترین قربانیان، مردان جوان می باشند. تصادفات ترافیک جاده ای، بیشترین علت متداول تروما در ایران می باشند. این مطالعه برای تعیین نادیده گرفته شده ترین نیاز در سیستم تروما در ایران طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    در دو مطالعه، اولی توسط مرکز تحقیقات جراحی و ترومای سینا (13 جلسه) و دومی توسط بخش اورژانس وزارت بهداشت و آموزش پزشکی (8 جلسه) انجام شد، کارشناسان تروما و سیاست گذاران نقاط قوت و ضعف سیستم تروما را در زمینه های پیشگیری، درمان، توانبخشی و مراقبت از بیماران آسیب دیده مورد بحث و بررسی قرار دادند.
    یافته ها
    تمام سازمان ها شامل وزارت بهداشت، اداره پیشگیری از آسیب ، بخش اورژانس، بیمارستان و مراقبت های بهداشتی، هلال احمر، پزشکی قانونی، پلیس، وزارت کشور، وزارت راه، تولیدکنندگان خودرو، شهرداری، رسانه ها و روزنامه نگاران، سازمان های غیردولتی، مجلس و قوه قضائیه همگی دارای نقاط قوت و ضعف می باشند. پیشرفت های قابل توجه و متعددی برای هر سازمان وجود داشت. مهمترین نقص، عدم رهبری واحد در مدیریت سازمان یافته تروما بود که مسئولیت دار و پاسخگو باشد. به عبارت دیگر، عدم هماهنگی و یکپارچگی در این سیستم تروما وجود دارد. همچنین سیستم نظارت یکپارچه باید دایمی و مشمول منابع کافی باشد. اولویت کار گروهی در سازمان های مرتبط بیشتر از کار فردی ضروری است.
    نتیجه گیری
    برای موفقیت جدی در پیشگیری، درمان، توانبخشی و نظارت سیستم تروما، ما نیاز به یک شخص یا سازمانی داریم که مسئول سازمان دهی، هماهنگی و کوشش های یکپارچه سازی در زمینه تروما باشد.
    کلیدواژگان: رهبری، ترومای سیستم عصبی، سازمان و مدیریت، ارائه خدمات بهداشتی به صورت یکپارچه
  • فریده طالبی، فرشید نوربخش* صفحات 87-97
    مقدمه
    کشف آنزیم های درگیر در بیوسنتز استروئید در سیستم عصبی مرکزی و توانایی نورون ها و سلول های گلیال در تولید استروئیدها یکی از یافته های اصلی نوروبیولوژی در طول دو دهه گذشته می باشد. برخلاف استروئید های کلاسیک، این نورواستروئیدها عملکرد نورون ها را از طریق تعاملات مستقیم با گیرنده های عصبی در سطح سلول تحت تاثیر قرار می دهند.
    نتیجه گیری
    مطالعات گسترده، اثرات فیزیولوژیکی و فارموکولوژیکی متنوعی از این ترکیبات را نشان داده اند؛ علاوه بر این نشان داده شده است که نورواستروئید ها در فرایند های پاتولوژیک مختلف از جمله اختلالات تحلیل برنده عصبی و التهاب نورونی و همچنین بیماری های روان پزشکی عصبی نقش دارند. در این مطالعه ما جنبه های مختلف بیوسنتز و عملکرد نورواستروئید ها و دخالت آن ها در روند بیماری زایی بیماری های مغزی را مرور خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: عوامل ناقلین عصبی، سیستم عصبی مرکزی، نورون ها
  • جواد احمدی، علی جهانبازی جهان آباد، احمدرضا براهیمی، امیر آتشی* صفحات 98-112
    مقدمه
    RNA های غیرکدشونده بلند مولکول های تنظیمی هستند که بسیاری از فرایندهای حیاتی در سلول را تنظیم می کنند. این RNA های تنظیمی به عنوان یک جزء مهمی از شبکه های تنظیمی ژن ها و بیان ژن های کلیدی درگیر در تنظیم تکامل یک نقش مهمی را در بیماری های عصبی سیستم عصبی مرکزی بازی می کنند. هدف از این مطالعه بررسی عملکردهای تنظیمی این lncRNA ها در تکامل سیستم عصبی مرکزی و یک مروری بر نقش های آن ها در بیولوژی بیماری های عصبی -روانی بود. بیش از نیمی از تمام lncRNA ها در سلول های سیستم عصبی مرکزی بیان می‏شوند و بیان تنظیم شده آن ها در تکامل و عملکرد سیستم عصبی با اهمیت است. lncRNA ها در تکامل قسمت های مختلف مغز، اختصاصیت و تمایز رده ای الیگودندروسیت و میلیناسیون نهایی دخالت دارند. به علاوه، آنها یک نقشی را در تنظیم عملکردهای حیاتی مانند حفظ سلول های بنیادی عصبی، نورون زایی و گلیوژنز، هموستاز و اتصالات سیناپتیک دارند. lncRNA ها با فرایندهای بیولوژیکی در مغز مانند تکامل هیپوکامپ و پیری مرتبط هستند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه مروری نشان داده است که چطور lncRNA ها فرایندهای حیاتی در سلول‏های عصبی را به منظور داشتن یک درک بهتر روی مکانیسم های بیماری های عصبی توسط دخالت RNA تنظیم می کنند. درک نقش دخالت RNA های تنظیمی و تاثیر آن ها روی بیولوژی سیستم عصبی مرکزی می تواند در زمینه پیش آگهی، پیشگویی پاسخ به درمان و مرحله بندی بیماری زایی مفید باشد. به علاوه می تواند به عنوان اهداف درمانی جدید مهار شود یا تحت کنترل درآید.
    کلیدواژگان: RNA غیرکدشونده بلند، سیستم عصبی مرکزی، بیماری های سیستم عصبی، نورون زایی
  • لیلا علیزاده، مریم اکبری دانا، پرستو براتی دوم، امیر قائمی* صفحات 113-120
    مقدمه
    هاری یک بیماری نورولوژیک کشنده می باشد که توسط ویروس هاری پروتوتایپ جنس لیسا ویروس ها ایجاد می شود. ویروس هاری به سیستم عصبی مرکزی گرایش دارد و تواناییشان برای تکثیر منجر به بیماری هاری می شود. تکثیر ویروس هاری در سیستم عصبی مرکزی اکثر گونه های پستانداران از جمله انسان منجر به انسفالومیلیت کشنده می گردد. ترکیبی از فاکتورهای حدت و بیماری زایی انتقال ویروس هاری را از محل گزش محیطی به نورون ها از طریق مسیر عصبی -عضلانی ممکن می سازد و به عفونت طناب نخاعی و مغز منجر می گردد. آنتی بادی های القاء شده از واکسن پیشگیری کننده یا درمانی، قادر به جلوگیری از ورود ویروس به سیستم عصبی مرکزی هستند. در فقدان آنتی بادی های خنثی ناشی از واکسن، سیستم ایمنی بدن قادر به کنترل ویروس بعد از وارد شدن به سلول های عصبی نمی باشد. ویروس هاری توانایی ذاتی برای گریز از پاسخ های دفاعی ایمنی میزبان دارد و می تواند کارایی ورود به سلول های عصبی، کنترل پاسخ های ایمنی میزبان و مهار تحریک ایمنی ضدویروسی را افزایش دهد. ویروس هاری آپوپتوز را با کنترل بیان پروتئین های خود به تاخیر می اندازد و بقاء سلول های عفونی را بر طبق نیاز های سوخت و ساز خود تنظیم می کند. این مکانیسم ها ویروس هاری را برای گریز از سیستم ایمنی میزبان و تکثیر در سلول های عصبی توانا می سازد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه چگونگی مکانیسم های ایمنی متفاوت درگیر در پاکسازی سیستم عصبی مرکزی از عفونت ویروس هاری و راهبرد هایی که ویروس علیه سیستم ایمنی میزبان در سیستم عصبی مرکزی استفاده می کند را مرور می کند. علاوه بر این مکانیسم هایی که ویروس برای تکثیر استفاده می کند؛ همچنین تعامل ویروس با سیستم ایمنی میزبان بحث شده است.
    کلیدواژگان: ویروس هاری، سیستم عصبی مرکزی، التهاب، آپوپتوز
  • پرستو براتی دوم، کامبیز روشنایی، مرضیه درویشی* صفحه 121
|
  • Parvin Khodarahmi* Pages 1-6
    Introduction
    Silver nanoparticles (Ag NPs) have been widely used as new potent antimicrobial agents in cosmetic and hygienic products. The silver induced a decrease in the total volume of hippocampal cells and high doses of silver caused cell death. On the other hand, the hippocampus may be an important brain site in the modulation of fear and anxiety. The purpose of this study was to investigate the possible protective role of Ag NPs on anxiety-like Behavior in rats.
    Materials And Methods
    Forty male Wistar rats (200-250 gr) were divided into five groups of eight rats in control group and treatment groups with different doses. Control group rats were injected saline and treatment groups were injected Ag NPs at doses of 50, 250, 500, and 1000 mg/kg/day intraperitoneal (IP). After two weeks of treatment, the anxiety-related behavior in the rats was examined by the plus maze test.
    Results
    Our results showed that Ag NPs at dose of 1000 mg/kg/day after 14 days significantly decreased the percentage of open arm duration and the percentage of open arm entries but did not affect the locomotor activities.
    Conclusion
    These data suggest that IP application of Ag NPs causes an anxiogenic response.
    Keywords: Nanoparticles, Silver, Anxiety, Rats
  • Seyed Masoud Hashemi, Gholamreza Mohseni, Ali Zaer, Seyed Mohammad Jazayeri, Mohammad Hosein Ataei*, Ali Akbar Esmailijah Pages 7-14
    Introduction
    Postoperative nausea and vomiting (PONV) is a frequent and clinically significant complication of surgery and anesthesia. The main objective of this study was to evaluate, in a double-blind and randomized manner, the efficacy of Ondansetron hydrochloride administered in intravenous patient control analgesia with Fentanyl for the prophylaxis of PONV in patients undergoing total hip replacement or total knee replacement procedures.
    Materials And Methods
    Eighty-four Patients undergoing elective and primary total hip or total knee replacements were selected. After surgery, patients divided into 2 groups: in treatment group (n=42), patients received 0.16 mg/ml Ondansetron hydrochloride in Patient Controlled Analgesia IV (PCA/IV) pump with 5 µg/ml Fentanyl in 72 ml 0.9% isotonic sodium chloride and in control group (n=42), patients received PCA/IV pump with 5 µg/ml Fentanyl in 80 ml 0.9% isotonic sodium chloride. Then, patients were assessed for the presence and severity of nausea or vomiting and emetic episodes.
    Results
    In control group, the incidence and severity of nausea as well as the incidence of vomiting and the severity of vomiting were greater compared to treatment group.
    Conclusion
    The results indicate that Ondansetron provides superior control of PONV in patients undergoing total hip or knee replacement procedures.
    Keywords: Ondansetron, Postoperative Nausea, Vomiting, Analgesia, Patient-Controlled
  • Davood Manavipour* Pages 15-20
    Introduction
    Sleep is an important part of human life. Sleep disorders are very common and have direct and indirect impacts on other aspects of life. Detection of sleep disorders is very important and needs the appropriate tools. This study was aimed to determine the psychometric properties of questionnaire on sleep disorders.
    Materials And Methods
    Using correlation statistical method, the sleep condition of 500 students from Garmsar University was evaluated by psychometric properties of the sleep questionnaire.
    Results
    The reliability test using Cronbach's alpha was 0.79. Exploratory factor analysis for Validity revealed that 61% of the variance in scores of questions about sleep disorders could be explained by the scale. After varimax rotation, two major forms of sleep disorders, insomnia and hypersomnia, were identified. Confirmatory factor analysis of indicators of structural equation model for validity showed that the model is fitted to the data.
    Conclusion
    This questionnaire can be used for measurement and screening of sleep disorders for both research and treatment proposes.
    Keywords: Psychometrics, Sleep, Sleep Initiation, Maintenance Disorders, Disorders of Excessive Somnolence
  • Yunes Bazyar, Samaneh Rafiei, Ali Hosseini, Mohammad Amin Edalatmanesh* Pages 21-26
    Introduction
    Alzheimer’s disease (AD) is a non-refundable gradual neuro-degenerative disorder, in which the neurons, especially the ones in the memory zone, are damaged and cause increase in the level of cytokines, such as tumor necrosis factor-α (TNF-α). In the present study, we investigated the effect of endurance exercise training and chronic administration of Gallic acid (GA) on the TNF-α level in rat hippocampus in the Trimethyltin (TMT)-treated model of AD.
    Materials And Methods
    Seventy female Spraque Dawley rats were divided into seven groups: 1.Control, 2. AD, 3. GA50, 4. GA100, 5. Exercise, 6. Exercise᠎, and 7. Exercise᠍. In order to induce AD, Trimethyltin (8mg/kg) was injected intraperitoneally to the rats in groups 2-7. Rats in the groups 5, 6, and 7 carried out an eight-week exercise program on a motorized treadmill (15-20 m/min, 0% inclination for 15-30 min/day, and 5 days/week). Animals of the groups 3 and 6 were treated by 50 mg/kg of GA and animals of groups 4 and 7 were treated by 100 mg/kg of the GA daily, for 2 weeks. Then, the TNF-α level in the hippocampus were measured.
    Results
    The results indicated that the TNF-α level in the hippocampus was decreased in all test groups compared to the AD group.
    Conclusion
    Our findings indicate that endurance exercise training, GA consumption, and both administration of GA and co-treatment with training have immunomodulatory effects and could be used to inhibit the cytokine release after TMT intoxication.
    Keywords: Alzheimer Disease, Exercise, Gallic Acid, Hippocampus
  • Shokufe Emrani, Rahele Zhiani*, Samane Dolatabadi Pages 27-36
    Introduction
    Hymenocrater is an important genus of Lamiaceae family. Hymenocrater platystegius is one of species in this genus and this plant is endemic to Iran and it grows wildly in the north east of Iran. The aim of this study was to investigate the chemical composition of Hymenocrater platystegius and to study the neuroprotective effect of essential oil of this plant in H2O2 –induced neurotoxicity in PC12 cells.
    Materials And Methods
    The essential oil was extracted by hydrodistilation of air-dried sample for 5 hours. The essential oil composition of the aerial parts of Hymenocrater platystegius was studied by gas chromatography mass spectrometry. Finally, we treated PC12 cells with the essential oil of Hymenocrater platystegius.
    Results
    The yield of essential oil was 0.1 % (w/w). Fifty-nine compounds were identified representing about 84.72% of the total oil. The major components of this oil were 1, 8-cineole (14.27%), ß-pinene (4.89%), Terpinolene (4.83%), and Sabinene (4.59%). In addition, the data showed that the essential oil decreased oxidative stress-induced PC12 cells death.
    Conclusion
    The results suggest that Hymenocrater platystegius could be a potential candidate for treatment of neurodegenerative diseases.
    Keywords: Oxidative Stress, PC12 Cells, Oils, Volatile
  • Fatemeh Zargar* Pages 37-44
    Introduction
    Iran-Iraq war during the 1980–1988 has left many consequences on veterans and their families that persist long after the war ended. In this research, we evaluated the relationship between veterans’ psychological damages and mental quality of life in their spouses.
    Materials And Methods
    Two hundred sixty-one veterans were selected among all veterans of Isfahan that registered by Veterans and Martyrs Affair Foundation, using systematic randomized sampling. They filled out Symptom Checklist 90-Revised (SCL-90-R) and demographic questionnaire. In addition, their spouses filled out the Short Form Health Survey (SF-36). Two hundred twenty-one couples, who both have completely filled the questionnaire, were selected as the final sample.
    Results
    Mental quality of life of spouses was significantly and inversely related to all SCL-90-R questionnaire subscales. The higher rates of somatization, obsessive-compulsive, interpersonal sensitivity, depression, anxiety, aggression, and psychosis in veterans were accompanied with lower mental quality of life in their spouses. From nine subscales of SCL-90-R, scores of depression and obsession in veterans were the best predictors for mental quality of life in their spouses.
    Conclusion
    The results showed that the veterans’ psychological damages, especially depression and obsession, have a great impact on mental quality of life in their spouses.
    Keywords: Quality of Life, Veterans, Obsessive Behavior
  • Soudabeh Naderi, Rahele Ali Mohammadi, Ali Shamsi Zadeh, Masoud Mobini, Fatemeh Amin, Mohammad Allahtavakoli* Pages 45-53
    Introduction
    Stroke is a major cause of mortality and long-term disability among adults. The risk of stroke is rapidly increasing in women after menopause. It has been reported that exercise reduces ischemia and reperfusion injury in rat model of stroke. The aim of this study was to investigate the effect of exercise on stroke outcome in the permanent middle cerebral artery occlusion in ovariectomized mice.
    Materials And Methods
    A group of 32 female mice (25-35g) were randomly divided into 4 groups as following (8 mice in each group): ovariectomy닚, stroke, ovariectomy笗ꭲ⬞頋殢, and sham. Seven days before exercise preconditioning, mice were ovariectomized. The exercise group was forced to run on a treadmill 5 days per week, for 40 min/day at a speed of 18 m/min for four weeks. Stroke was induced by permanent middle cerebral artery occlusion (MCAO) method five weeks after ovariectomy. The infarct volume, sensory-motor deficits, and neurological deficits were studied.
    Results
    Infarct volume in the ovariectomy笗ꭲ⬞頋殢 and stroke groups was significantly smaller compared to ovariectomy닚 group. In ovariectomy笗ꭲ⬞頋殢 and stroke groups, neurological deficits were significantly lower than ovariectomy닚 gorup, respectively. sensory-motor deficits were also lower in the ovariectomy笗ꭲ⬞頋殢 and stroke groups compared to ovariectomy닚 group.
    Conclusion
    The present data suggest that exercise preconditioning plays a neuroprotective role in ovariectomized animals and improves stroke outcome in a permanent model of MCAO.
    Keywords: Stroke, Exercise, Ovariectomy, Sensorimotor Cortex, Gonadal Steroid Hormones
  • Shokufe Emrani, Rahele Zhiani*, Samane Dolatabadi Pages 54-63
    Introduction
    Excessive accumulation of beta-amyliod peptide, the major component of senile plaques in Alzheimer disease (AD), causes neuronal death through induction of oxidative stress. The medicinal plants from the Lamiaceae family contain the antioxidant activity. Moreover, neuroprotective properties of other species of this family have been reported.
    Materials And Methods
    Aerial parts of the plants were extracted with ethanol and water using maceration method. Antioxidant activity of the extract was evaluated by 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical scavenging. PC12 cells were incubated with different concentrations of the extract in culture medium 1h prior to incubation with amyloid beta peptide. Cell toxicity and biomarkers of oxidative stress were assessed 24h after addition of amyloid beta peptide by MTT assay.
    Results
    Butylated hydroxytoluene )BHT( at concentrations of 0.01, 0.1, and 1 µg/ml had higher anti-radical activity than Dracocephalum moldavica extract. However, at higher concentrations, plant extract showed a higher anti-radical activity than BHT. The plant extract at the concentration range of 0.01-100 µg/ml did not show any toxic effect on PC12 cells. The plant extract at concentrations of 1, 10, and 100 µg/ml protected cells against beta amyloid toxicity and at concentration of 10 µg/ml was able to prevent biomarkers changes of oxidative stress induced by beta amyloid.
    Conclusion
    The extract of Dracocephalum moldavica prevents the toxicity of amyloid beta peptide by inhibiting the oxidative stress pathways and may useful in the treatment of AD.
    Keywords: Alzheimer Disease, Amyloid beta-Peptides, Oxidative Stress, PC12 Cells
  • Reza Mastery Farahani*, Khalil Mohammadi Nasab, Fateme Fadaei Fathabadi Pages 64-70
    Introduction
    Anthropometry of neurocranium as well as intelligence has been reported to have a bidirectional effects. The aim of the present investigation is to study the relationship between neurocranium anthropometry and Intelligence Quality (IQ) in students living in tropical and cold areas in Iran.
    Materials And Methods
    The method of the present investigation is comparative and analytical descriptive. A total number of 100 healthy Azari medical students were included. The neurocranium length, width, and height were measured by Martin Saller caliper. The student's brain capacity was determined using Lee Pearson formula. In the next phase, all students were tested with Wechsler intelligence test. MRI was performed in 10 students with the highest IQ as well as in 10 students with the lowest IQ. The relationship between frontal and temporal lobes mass with full-scale intelligence quotient (FSQI) was evaluated.
    Results
    The results indicated that a higher brain capacity was accompanied by the highest IQ. The significant differences were observed among male and female students from cold and tropical areas. A higher FSIQ rate in male students was accompanied by larger mass of the frontal lobe. The highest IQ was observed in female students with a larger mass of the temporal lobe. FSIQ was correlated to the mass of the frontal lobe and the temporal lobe in male and female students, respectively.
    Conclusion
    This study revealed a relationship between weather, brain volume, and the mass of the frontal and temporal lobes with FSIQ.
    Keywords: Intelligence, Brain, Anthropometry
  • Seyed Abolghasem Mehrinejad*, Marziye Mokarrami, Zohre Ostovar Pages 71-80
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the efficacy of cognitive behavioral stress management training on marital adjustment in the wives of the war veterans suffering from posttraumatic stress disorder (PTSD). PTSD is known as a stressful issue in veterans’ wives; thus, it can decrease their dyadic adjustment.
    Materials And Methods
    Experimental group included 12 wives who were selected among 30 after training and 12 wives were selected randomly as a control group. Training program included ten 90-minute sessions. The dyadic adjustment questionnaire was Spanier.
    Results
    The results showed that there were significant differences between experimental pretest, posttest, and follow up data in experimental group. Furthermore, significant differences were observed between posttest follow up results in experimental and control groups but there were no significant difference in pretest scores.
    Conclusion
    Marital adjustment can be enhanced by cognitive behavioral stress management training in the wives of the war veterans suffering from PTSD.
    Keywords: Education, Veterans, Stress Disorders, Post-Traumatic
  • Vafa Rahimi Movaghar* Pages 81-86
    Introduction
    Trauma has the greatest burden of diseases in Iran. Most victims are young men. Road traffic crashes are the most common cause of trauma in Iran. The study has been designed to determine the most ignored need in trauma system in Iran.
    Materials And Methods
    In two studies, the first one conducted by the Sina Trauma and Surgery Research Center (13 sessions) and the second one conducted by the section of Emergency department of Ministry of Health and Medical Education (8 sessions), trauma experts and policy makers discussed and reviewed trauma system strengths and weaknesses in the areas of prevention, treatment, rehabilitation, and surveillance of injured patients.
    Results
    All organizations, including the Ministry of Health, office of injury prevention, emergency section, hospital and health care, Red Crescent, forensic medicine, police, ministry of interior, ministry of road, automobile manufacturers, municipality, media and journalists, NGOs, parliament, and judiciary all have faults and strengths. There were multiple and significant improvements for each organization. The most important defect was lack of unit leadership in the organized management of trauma that is responsible and answerable. In other word, there is lack of coordination and integration in this trauma system. Integrated monitoring system must also be permanent and included sufficient resources. Priority of teamwork in related agencies over individual work is necessary.
    Conclusion
    For serious success in the prevention, treatment, rehabilitation, and surveillance of trauma system, we need a person or organization that is responsible for organizing, coordinating, and integrating efforts in the field of trauma.
    Keywords: Leadership, Trauma, Nervous System, Organization, Administration, Delivery of Health Care, Integrated
  • Farideh Talebi, Farshid Noorbakhsh* Pages 87-97
    Introduction
    Discovering the enzymes involved in steroid biosynthesis in the central nervous system and the ability of neurons and glial cells to produce steroids is one of the major findings of neurobiology over the last two decades. Unlike classical steroids, these neurosteroids influence neuronal function through direct interactions with neurotransmitter receptors at the cell surface.
    Conclusion
    Extensive studies have shown diverse physiological and pharmacological effects for these compounds. Moreover, neurosteroids have been shown to be involved in different pathological procedures, including neurodegenerative and neuro inflammatory disorders as well as neuropsychiatric diseases. Herein, we will review different aspects of neurosteroid biosynthesis and functions as well as their involvement in the pathogenesis of brain diseases.
    Keywords: Neurotransmitter Agents, Central Nervous System, Neurons
  • Javad Ahmadi, Ali Jahanbazi Jahan Abad, Ahmadreza Barahimi, Amir Atashi* Pages 98-112
    Introduction
    Long non-coding RNAs (lncRNAs) are regulatory molecules that set many vital processes in the cell. These regulatory RNAs, as an important component of the regulatory networks of genes and the expression of key genes involved in setting development, play an important role in neurological diseases of the central nervous system (CNS). The purpose of this study was to evaluate the regulatory functions of lncRNAs in the evolution of the CNS and an overview of their roles in the biology of neuropsychiatric diseases. More than half of all lncRNAs expressed in CNS cells and their regulated expression in the evolution and function of the nervous system are important. lncRNAs are involved in the development of different parts of the brain, specificity and differentiation of oligodendrocytes category, and terminal myelination. In addition, they have a role in regulation of vital functions, such as maintaining neural stem cells, neurogenesis and glyogenesis, homeostasis, and synaptic connections. lncRNAs are associated with the biological processes in the brain, such as the development of the hippocampus and aging.
    Conclusion
    This review has shown that how lncRNA regulate vital processes in neurons in order to have a better understanding on the mechanisms of neurological diseases by RNA interference. Understanding the role of the regulatory RNAs interference and its impact on the biology of CNS can helpful in the field of prognosis, prediction of response to treatment, and pathological staging. Furthermore, it can be inhibited or controlled as novel therapeutic targets.
    Keywords: RNA, Long Noncoding, Central Nervous System, Nervous System Diseases, Neurogenesis
  • Leila Alizadeh, Maryam Akbari Dana, Parastoo Barati Dowom, Amir Ghaemi* Pages 113-120
    Introduction
    Rabies is a fatal neurological disease caused by rabies virus, the prototype of the Lyssavirus genus. Rabies virus (RABV) has tropism to the central nervous system (CNS) and its ability for replication leads to rabies disease. RABV replication in the CNS of majority of mammalian species, including humans, leads to fatal encephalomyelitis. The combination of virulence and pathogenicity factors enables RABV transmission from peripheral bite site to the neurons through the neuro-muscular route and leads to infection of the spinal cord and the brain. Prophylactic or therapeutic vaccine-induced antibodies are able to prevent the virus from entering the CNS. In the absence of neutralizing antibodies induced by the vaccine, the immune system is unable to control the virus after entering the nerve cells. RABV has the innate ability to evade the host immune defense responses and is able to enhance the efficiency of its entry into nerve cells, control host immune responses, and inhibit the antiviral immune stimulation. RABV delays apoptosis by controlling the expression of its proteins and adjusts the survival of infected cells according to its metabolic requirements. These mechanisms enable RABV to escape the host immune system and to proliferate in the neuronal cells.
    Conclusion
    This study review show the different immune mechanisms involved in clearing the CNS from RABV infection and strategies that the virus uses against the host immune system in the CNS. In addition, mechanisms that the virus uses to replicate as well as the interaction of the virus with the host immune system are discussed.
    Keywords: Rabies virus, Central Nervous System, Inflammation, Apoptosis