فهرست مطالب

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
سال سوم شماره 3 (پیاپی 15، تابستان 1394)

  • ضمیمه مجله شفای خاتم 1
  • تاریخ انتشار: 1394/05/13
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمد عبدالوند*، شهنام عرشی، محمدرضا سربازی صفحات 1-9
    مقدمه
    هدف از این مطالعه بررسی صدمات ناشی از تصادفات و حوادث مراجعه کننده به مراکز درمانی و بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه مقطعی است. اطلاعات همه بیماران آسیب دیده پذیرش شده در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از فرودین 1393 تا اسفند 1393بررسی شد. سوانح و صدمات طبق نسخه دهم طبقه بندی بین المللی بیماری ها دسته بندی شدند. داده های جمع آوری شده به وسیله فرم ها و نرم افزار ثبت آسیب توسط کارکنان بخش اورژانس بیمارستان برای مصاحبه و بایگانی بیمارستان تکمیل شد.
    یافته ها: در مجموع 131967 مورد بررسی شدند که 66 درصد آن مرد و 34 درصد آن زن بودند. ضربات، حوادث ترافیکی و سقوط علل اصلی سوانح و حوادث بودند. سوانح و حوادث در 29-20 سال شایع تر بود (گروه های سنی جوان تر؛ 51 درصد). افراد ساکن در مناطق شهری صدمات بیشتری در مقایسه با افراد مناطق روستایی تحمل کردند. در مجموع 194 مرگ به علت سوانح و حوادث گزارش شد.
    نتیجه گیری
    یافته های ما نشان داد که حوادث ترافیکی یک بخش بزرگی از سوانح و حوادث را تشکیل می دهند. گروه های مولد (مرد جوان) بیشترین قربانیان سوانح و حوادث بودند. آموزش گروه های مختلف از جمله قبل و در طول استخدام، آموزش مادران و سالمندان به نظر می رسد مفید باشد. مطالعات بیشتر برای بهبود ابزارهای ثبت نام برای یک دسترسی بهتر به داده های قابل اعتماد مورد نیاز است. ترویج دانش و آموزش، به ویژه در گروه سنی جوان تر، مداخله برای حل نقاط مستعد حادثه و همچنین نقص های فنی، برای کاهش حوادث ترافیکی توصیه می شوند.
    کلیدواژگان: آمارحیاتی، حوادث، مصدومیت ها
  • زهره ملکی، محمدرضا دین محمدی*، ترانه نقیبی صفحات 10-15
    مقدمه
    نظارت منظم و حفظ فشار کاف لوله داخل تراشه دهانی در محدوده نرمال در بیماران تحت تهویه مکانیکی به منظور برقراری تهویه کافی و کاهش خطر عوارض ضروری است. این مطالعه به منظور تعیین فشار کاف لوله داخل تراشه دهانی در بیماران با تهویه مکانیکی که در بخش مراقبت های ویژه پذیرفته شده بودند، انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی –مقطعی بین بهمن ماه 1393 و خرداد ماه 1394 انجام شد. پنجاه بیمار با لوله داخل تراشه دهانی که در بخش مراقبت های ویژه پذیرفته شده بودند، انتخاب شدند. فشار کاف لوله داخل تراشه توسط یک فشارسنج استاندارد کالیبره شده اندازه گیری شد. داده ها با SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین فشار کاف لوله داخل تراشه دهانی 25/42 ± 53/40 سانتی متر آب بوده است. در 76 درصد از موارد، فشار کاف بالاتر از 30 سانتی متر آب بود. ارتباطی بین عوامل مرتبط با بیماران و فشار کاف لوله داخل تراشه وجود ندارد. تنها بین فشار کاف لوله داخل تراشه و درجه حرارت بدن ارتباط معنی داری مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    فشار کاف اغلب از محدوده ایمن بالاتر است و نظارت منظم از فشار کاف لوله داخل تراشه و جلوگیری از عواقب آن بسیار توصیه می شود.
    کلیدواژگان: لوله گذاری داخل تراشه، مراقبت ویژه، بیماری حاد
  • بهناز کرمانی، حسن درویش *، سیدعلی اکبر احمدی، اکرم بنی اسدی، پیر حسین کولیوند صفحات 16-24
    مقدمه
    توانایی برقراری ارتباط برای افراد مشغول به کار در نظام سلامت، به ویژه پرستاران بسیار مهم است. موانع ارتباطی بین کادر درمان، کار گروهی را مختل می کند و به ایمنی و کیفیت مراقبت پایین تر منجر می شود. هدف از این مطالعه بررسی همبستگی بین مهارت های ارتباطی پرستاران و ارتباطی استاندارد بود.
    مواد و روش ها
    این یک مطالعه توصیفی است و در سال 1392 انجام شده بود. جامعه پژوهش کارکنان پرستاری مجتمع حضرت رسول اکرم بود. پرستاران واجد شرایط به طور تصادفی انتخاب شدند. دو پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات درباره مهارت های ارتباطی بین فردی و ابزار ارتباطی استاندارد SBAR و اطلاعات جمعیت شناختی استفاده شد.
    یافته ها
    کمتر از 45% پرستاران مهارت های ارتباطی خوب داشتند و کمتر از 50% پرستاران از نکات ارتباطی استاندارد استفاده کرده بودند. یک همبستگی معنی دار بین مهارت های بین فردی و استانداردهای ارتباطی و نیز مهارت های فردی با وضعیت، پیشینه، ارزیابی و توصیه وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بهبود مهارت های ارتباطی و ارتباط استاندارد، هماهنگی بین کادر درمان و ارائه اطلاعات در مورد سابقه و وضعیت بیمار را افزایش می دهد. علاوه بر این کاهش احتمال خطاها و نادیده گرفتن اطلاعات، بهره وری را بهبود، نارضایتی را کاهش و ارائه مراقبت مطلوب را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: ارتباط، صلاحیت بالینی، استانداردهای مرجع، پرستاران، بیمارستان ها
  • پیر حسین کولیوند، مریم علی حکمی، فاطمه اقبالی، زهرا منجمد *، فرشاد شریفی صفحات 25-31
    مقدمه
    آموزش بیمار یکی از نقش های مهم و مسئولیت های مستقل پرستاران می باشد که نیاز به توجه ویژه دارد. رضایتمندی بیمار یکی از معیارهای مهم در تعیین کیفیت مراقبت های بهداشتی است. در میان عناصر مختلف، آموزش بیمار نقش بسیار مهمی در رضایتمندی بیمار ایفاء می کند. این مطالعه به منظور تعیین رضایتمندی بیمار از کیفیت آموزش بیمار در بیمارستان خاتم الانبیاء انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی -مقطعی می باشد که 595 بیمار از همه بخش ها (بجز اورژانس و درمانگاه ) در بیمارستان خاتم الانبیاء در سال 1394 انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه رضایت بیماران از کیفیت آموزش بیمار بود و آنالیز داده ها از طریق آمار توصیفی و استنباطی از قبیل کای اسکوئر پیرسون انجام شد.
    یافته ها
    بیشتر بیماران (92/2%) سطح بالایی از رضایت را نسبت به کیفیت آموزش بیمار داشتند. هیچ ارتباطی بین رضایتمندی بیمار و جنس، سن و همچنین سطح آموزش وجود نداشت. با این وجود یک همبستگی مثبت بین بخش هایی که بیماران بستری بودند و رضایتمندی بیمار مشاهده شد. بالاترین سطح رضایتمندی (100%) توسط بیماران بستری شده در بخش زنان و زایمان گزارش شد.
    نتیجه گیری
    داده ها نشان دادند که رضایتمندی بیمار از کیفیت آموزش بیمار ممکن است یک شاخص با ارزش برای تعیین کیفیت خدمات در میان بخش های مختلف در یک بیمارستان باشد.
    کلیدواژگان: آموزش بیمار به عنوان موضوع، رضایت بیمار، مراقبت پرستاری
  • بهناز کرمانی، مهدی غرسی، بهروز قنبری، علی سرابی آسیابر، پژمان عاطفی منش، اکرم بنی اسدی *، پیرحسین کولیوند صفحات 32-40
    مقدمه
    کمبود منابع و استفاده بهینه از منابع در دسترس از جمله چالش های پیش روی مدیریت بیمارستان می باشند. مدت اقامت یکی از اجزاء اساسی عملکرد بیمارستان است. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین سطوح مراقبت از بیماران و مدت اقامت در بیمارستان بود.
    مواد و روش ها
    این یک مطالعه توصیفی تحلیلی -مقطعی بود. اطلاعات علمی با استفاده از منابع کتابخانه ای، مقالات اینترنتی و پایان نامه های مرتبط جمع آوری شد و داده های مربوط به متغیرها، متوسط اقامت و نیاز برای مراقبت بیماران با استفاده از فرم های گزارش پرستاری و پرونده بیمار از 204 مورد در مجتمع حضرت رسول، تهران، ایران در سال 91 گردآوری شده است.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری بین متوسط اقامت در بخش های مختلف وجود دارد. سطح مراقبت مورد نیاز با متوسط مدت اقامت همبستگی قوی و معنی داری داشت. جنس، سن و وضعیت تاهل اثر معنی داری بر متوسط مدت اقامت نداشتند.
    نتیجه گیری
    اگرچه عملکرد کلی بیمارستان به دلیل نیاز برای مراقبت بیمار مطلوب و مناسب بود، با افزایش سطوح مراقبت از بیمار می توان پیشرفت بزرگی را به دست آورد.
    کلیدواژگان: بیماران، مدت اقامت، بیمارستان ها
  • غلامرضا طائبی، محسن میرانصاری* صفحات 41-52
    مقدمه
    با توجه به تاثیر نظام سلامت در زندگی ایثارگران و حضور آن ها در زمینه های مختلف از جمله عرصه های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و فناوری، مطالعه حاضر برای بررسی سیستم مراقبت سلامت ایثارگران جهت ارتقاء سلامت کلی آن ها و ارزیابی نحوه مطلوب این نظام در ایثارگران انجام شد.
    مواد و روش ها
    جمعیت شرکت کننده در این تحقیق شامل 600 نفر از کارشناسان در حوزه سیاست گذاری و مدیریت سلامت، قانون گذاری و اجرای نظام سلامت در بنیاد شهید، مدیریت خدمات سلامت نیروهای مسلح و انجمن صنفی بودند که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 234 نفر تعیین شد و 247 نفر برای تفسیر یافته ها انتخاب شدند.
    یافته ها
    تحلیل آماری به دست آمده از آزمون های سطح معنی داری و شاخص ها، وضعیت نظام سلامت ایثارگران را غیر قابل قبول نشان داد.
    نتیجه گیری
    به نقل از پاسخ دهندگان برنامه ریزی برای همه موضوعات از دست رفته در نظام سلامت ایثارگران ضروری است. علاوه بر این همه راهبردهای جدید باید مستقیما توسط سیاست نظام سلامت ایثارگران مدیریت شوند.
    کلیدواژگان: ارتقاء سلامت، ایثارگران، آسیب شناسی
  • احمد وثوق تقی دیزج، اکرم بنی اسدی *، زهرا عزآبادی، بهناز کرمانی صفحات 53-62
    مقدمه
    درمان بیمار محور میزان تعامل بین پزشکان و بیمار است که نیاز به دید و درکی از بیمار به عنوان یک انسان علاوه بر بیماری دارد. از آنجایی که هدف از ایجاد سیستم های مدیریت کیفیت، پاسخگویی، شفافیت و عدالت است، این مطالعه به منظور بررسی تاثیر سیستم مدیریت کیفیت در درمان بیمار محور انجام شد.
    مواد و روش ها
    جامعه مورد مطالعه شامل تمام بیماران در مرکز درمان ناباروری با حجم نمونه 384 نفر به واسطه روش مورگان به دست آمد. پرسشنامه تایید شده درمان بیمار محور -ناباروری با 45 سوال در 8 بعد، دسترسی (2 سوال)، اطلاعات و توضیحات (12 سوال)، مهارت های ارتباطی کارکنان (6 سوال)، مشارکت در درمان (3 سوال)، احترام به ارزش ها و نیازها (6 سوال)، مدت درمان (6 سوال)، کارکنان واجد شرایط (6 سوال) و سازماندهی مراقبت (4 سوال) اندازه گیری شد. بعد از استقرار سیستم مدیریت کیفیت، همان پرسشنامه دوباره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در هیچ یک از ابعاد درمان بیمار محور قبل و بعد از استقرار سیستم مدیریت کیفیت وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    سیستم مدیریت کیفیت در درمان بیمار محور موثر نیست و باید در کنار سایر مدل های کیفیت استفاده شود.
    کلیدواژگان: حوزه مدیریت کیفیت، ارزیابی فرایند و نتایج (مراقبت های بهداشتی)، ناباروری
  • پیرحسین کولیوند، آزاده نظری مهین *، ربابه جعفری صفحات 63-69
    مقدمه
    درد مزمن یک مشکل بهداشتی در سرتاسر جهان بدون هیچ گونه درمان مناسب است. سازگاری موثر با درد نیازمند انطباق همه جانبه از طریق تمام جنبه های زندگی بیمار است. عوامل روانشناختی برای تجربه درد مزمن مهم هستند و می تواند اثرات محدودکننده درد را به حداقل برساند.
    مواد و روش ها
    دو گروه آزمایش و کنترل، شامل 15 نفر در میان بیماران با درد مزمن در بیمارستان خاتم الانبیاء انتخاب شدند. پرسشنامه پریشانی کسلر K10 در ارزیابی پیش و پس آزمون استفاده شد.
    یافته ها
    یک اختلاف معنی دار در سطوح پریشانی بین گروه های آزمایش و کنترل در ارزیابی پیش و پس آزمون مشاهده شد. مقدار میانگین پریشانی در گروه آزمایش در ارزیابی پس آزمون پایین تر از گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    درمان شناختی -رفتاری یک درمان موثر در کاهش پریشانی در بیماران مبتلا به درد مزمن است.
    کلیدواژگان: درد مزمن، درمان شناختی، بیماران
  • پیرحسین کولیوند، آزاده نظری مهین *، ربابه جعفری صفحات 70-75
    مقدمه
    درد مزمن آزاردهنده است و این ممکن است باعث کاهش آستانه تحمل بیمار شود. بیماران مبتلا به درد مزمن، علایم روانشناختی معنی داری را تجربه می کنند. این مطالعه به منظور بررسی اثربخشی درمان شناختی -رفتاری بر کاهش شدت درد در بیماران مبتلا به درد مزمن انجام شد.
    مواد و روش ها
    30 بیمار با تشخیص درد مزمن به دو گروه شامل 14 مرد و 16 زن تقسیم شدند. پرسشنامه ارزیابی شدت درد برای جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفت، پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری هر دو گروه کنترل و آزمایش تکمیل گردید. درمان شناختی -رفتاری در طی 8 جلسه انجام شد.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که میانگین نمرات شدت درد در پس آزمون در مقایسه با مقادیر پیش آزمون کاهش معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج ما نشان داد که درمان شناختی -رفتاری بر کاهش شدت درد در بیماران مبتلا به درد مزمن موثر است.
    کلیدواژگان: درد مزمن، درمان شناختی، بیماران
  • مژگان رحیمی *، پویا کلانی صفحات 76-79
    مقدمه
    مدیریت بیهوشی و جراحی از ترومای شکمی اغلب چالش برانگیز می باشند.
    توصیف بیمار: در این مطالعه موردی، ما پسر بچه ای 10 ساله با ترومای نافذ قدام شکمی به وسیله میله آهنی را معرفی کردیم.
    یافته ها
    بعد از باز کردن شکم، هیچ یک از احشاء شکمی آسیب ندیده بودند.
    نتیجه گیری
    موقعیت یابی برای انتوباسیون و برش میله آهنی مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: زخم ها و جراحات، جراحی عمومی، بیهوشی
  • مریم بحرینی، مهدی مومنی، امیرحسین جهانشیر* صفحات 80-83
    مقدمه
    مدیریت ترومای گردن حتی برای پزشکان با تجربه هنوز هم چالش برانگیز است. بیماران به ظاهر پایدار ممکن است دچار عوارض عروقی، حنجره ای یا نورولوژیک شوند. در اینجا یک بیمار با زخم گردن چاقو و به خطر افتادن راه هوایی مورد بحث قرار گرفت.
    توصیف بیمار: مرد هشیار 28 ساله ای یک ساعت بعد از حمله با زخم ضربه چاقو وسط مرز فوقانی عضله تراپزویید راست در منطقه دوم گردنش در بیمارستان پذیرفته شد. بیمار از یک زخم عمیق حاد 1 سانتی‏متری با آمفیزم موضعی اما بدون خونریزی آشکار رنج می‏برد. شرایط عمومی او در شش ساعت اولیه بستری رضایت بخش و پایدار بود. سی تی آنژیوگرافی وجود هوا در نسج زیرجلدی را بدون آسیب به عروق بزرگ و هماتوم نشان داد. متاسفانه بیمار بدون اجازه شروع به کشیدن سیگار کرد و از خروج دود از زخم گردن شکایت می کرد. سپس او گرفتگی صدا را بدون استریودر نشان داد و هنوز هیچ علایم دیگری نداشت.
    یافته ها
    به منظور بررسی جراحت های احتمالی مسیر هوایی، بیمار تحت برونکوسکوپی انعطاف پذیرقرار گرفت که در طی آن زخم نافذ زیر حنجره قبل از اینکه دیسترس تنفسی رخ دهد، یافت شد. شرایط تنفسی او در آی سی یو پایدار گردید.
    نتیجه گیری
    سی تی آنژیوگرافی گردن به مراتب برای بررسی کردن زخم چاقوی گردن و نیز برای تعیین کردن نیازها برای اقدامات تهاجمی در بیماران با شرایط پایدار، مفید گزارش شده است. آسیب های راه هوایی فوقانی غیر مخرب می تواند به طور محافظه کارانه‏ای با مشاهدات بالینی دقیق بیمار مدیریت شود. مشاوره با یک متخصص بیهوشی یا گوش و حلق و بینی برای آسیب احتمالی راه هوایی می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: جراحت های نافذ سر، گردن، مدیریت راه هوایی
|
  • Mohammad Abdolvand*, Shahnam Arshi, Mohammad Reza Sarbazi Pages 1-9
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate injuries resulting from accidents and incidents referred to medical centers and hospitals of Shahid Beheshti University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This study is a cross-sectional study. The data of all injured patients admitted to hospitals of Shahid Beheshti University of Medical Sciences from March 2014 to March 2015 were reviewed. Accidents and injuries were categorized according to the tenth version of international classification of diseases. Data collected by means of forms and software injury register by Hospital emergency department staff to interview and hospital records, were completed.
    Results
    In total, 131967 cases were reviewed,in which 66% were male and 34 % were female. Traumas, traffic accidents, and falls were major causes of accidents and injuries. Accidents and injuries were more prevalent in 20-29 years old (the younger age groups; 51%). Individuals living in urban areas sustained more injuries compared to individuals from rural areas. A total of 194 deaths were reported due to accidents and injuries.
    Conclusion
    Our findings indicated that traffic accidents constitute a large proportion of accident and injuries. Productive groups (young male) were the most victims of accidents and injuries. Training of different groups, including before and during recruitment, training mothers, and elderly seems to be beneficial. Further studies to improve the registration tools for a better access to reliable data are needed. Promotion knowledge and training, especially in the younger age group, intervention to resolve the accident prone spots as well as technical defects are recommended to reduce the traffic accidents.
    Keywords: Vital Statistics, Accidents, injuries
  • Zohreh Maleki, Mohammadreza Dinmohammadi*, Taraneh Naghibi Pages 10-15
    Introduction
    Regular monitoring and maintaining oral endotracheal tube (ETT) cuff pressure in the normal range in patients undergoing mechanical ventilation in order to maintain adequate ventilation and reduce the risk of complications is essential. This study was aimed to determine the oral ETT cuff pressures in mechanically ventilated patients were admitted to the intensive care unit.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study conducted between February 2015 and June 2015. Fifty patients with oral ETT were admitted to the intensive care unit were selected. Pressure of ETT cuff was measured by a standard calibrated manometer. Data were analyzed by SPSS ver 22.
    Results
    The Mean of oral ETT cuff pressure was 53.40 ± 25.42 cm of H2O. In 76% of cases, the cuff pressure was higher than 30 cm of H2O. There was no correlation between factors related to patients and ETT cuff pressure. Only significant correlation between the ETT cuff pressure and body temperature was observed.
    Conclusion
    Cuff pressure is often higher than safe limits and regular monitoring of the ETT cuff pressure and preventing its consequences are much recommended.
    Keywords: Intubation, Critical Care, Critical Illness
  • Behnaz Kermani, Hasan Darvish*, Seyed Ali Akbar Ahmadi, Akram Bani Asadi, Pirhossein Kolivand Pages 16-24
    Introduction
    The ability to communicate is crucial for the people working in the health system, particularly the nurses. Communication barriers between the medical team disrupt teamwork and resulting in a lower safety and quality of care. The aim of this study was to investigate the correlation between nurse's communication skills and standardized communication.
    Materials And Methods
    This is a descriptive study and was conducted in the 2014. The study population was the nursing staff of Hazrat Rasoul Akram Complex. Eligible nurses were selected randomly. Two questionnaires were used to collect information on interpersonal communication skills and the standard situation, background, assessment and recommendation (SBAR) communication tool and demographic data.
    Results
    Less than 45% of nurses had good communication skills and less than 50% of nurses were used standards communication items. There was a significant correlation between interpersonal skills and communication standards as well as individual skills with situation, background, assessment, and recommendation.
    Conclusion
    Improvement of communication skills and standardized communication increase coordination between the medical team and providing information about the background and situation of the patient. Moreover, reduction of the likelihood of errors and ignoring information improve the efficiency, reduce dissatisfaction, and provide optimum care.
    Keywords: Communication, Clinical Competence, Reference Standards, Nurses, Hospitals
  • Pirhosein Kolivand, Maryam Ali Hakami, Fateme Eghbali, Zahra Monjamed*, Farshad Sharifi Pages 25-31
    Introduction
    Patient teaching is one of the important roles and independent responsibilities of nurses which needs special attention. Patient satisfaction is one of the important criteria to determine the quality of health care. Among different elements, patient teaching plays a crucial role in patient satisfaction. This study was aimed to determine the patient satisfaction of quality of patient teaching in Khatam Alanbia Hospital.
    Materials And Methods
    This research is a descriptive- cross sectional study, which 595 patients from all wards (except Emergency and OPD) of Khatam Hospital were selected in 2015. The tool of data collection was questionnaire of patient satisfaction of quality of patient teaching and data analysis were done through descriptive and deferential statistics, such as Pearson Chi-square.
    Results
    Most of the patients (92.2%) had a high level of satisfaction towards quality of patient teaching. There was no correlation between patient satisfaction and sex, age as well as the level of education. However, a positive correlation between wards in which patients were hospitalized and patient satisfaction was observed. The highest level of satisfaction (100%) was reported by patients hospitalized in obstetrics and gynecology department.
    Conclusion
    The data revealed that patient satisfaction from quality of patient teaching may be a valuable indicator for determination of quality of services among different departments within a hospital.
    Keywords: Patient Education as Topic, Patient Satisfaction, Nursing Care
  • Behnaz Kermani, Mahdi Gharsi, Behrooz Ghanbari, Ali Sarabi Asiabar, Pezhman Atefi Manesh, Akram Baniasadi*, Pirhossein Kolivand Pages 32-40
    Introduction
    Lack of resources and efficient use of the available resources are among the challenges facing hospital management. Length of stay is one of the fundamental components of hospital performance. The aim of this study was to determine the relationship between the levels of care for patients and length of stay in hospital.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional descriptive study. Scientific information using related library resources, online articles and dissertations was collected and data related to variables, average stay, and need for patient care using nursing report forms and patient cases have been collected from 204 cases in Hazrat Rasool Complex, Tehran, Iran in 2013.
    Results
    There are significant differences between the average stay in different departments. The level of care needed with an average length of stay had strong and significant correlation. Gender, age, and marital status have no significant effect on the average length of stay.
    Conclusion
    Although the overall performance of the hospital due to the need for patient care was desirable and appropriate, a great improvement can be achieved by enhancement of the levels of patient care.
    Keywords: Patients, Length of Stay, Hospitals
  • Gholamreza Taebi, Mohsen Miransari* Pages 41-52
    Introduction
    With respect to the impact of the health system on the veterans’ life and their presence in many different fields, such as political, social, cultural, economical, and technological fields, the present study was aimed to study veterans’ health care system to promote their overall health and to evaluate how desirable this system to the veterans.
    Materials And Methods
    The population participated in this research was consisted of 600 experts in the field of health policy and management, legislation and implementation of the health system in martyr foundation, armed forces health services management, and trade association, who have been selected by a stratified random target. The sample size was 234 persons determined using Cochran formula and 247 people was selected for the explanation of the findings.
    Results
    Statistical analysis due to the significant scale tests and items revealed unacceptable statues of veterans’ health systems.
    Conclusion
    It is necessary to plan all missing issues in the veteran health system quoted by responders. Furthermore, all new strategies should be managed directly by the administration of the veterans’ health system.
    Keywords: Health Promotion, Veterans, Pathology
  • Ahmad Vosough Taghi Dizaj, Akram Baniasadi*, Zahra Ezabadi, Behnaz Kermani Pages 53-62
    Introduction
    Patient centeredness care is the extent of interaction between physicians and patient that requires vision and understanding of the patient as a person in addition to the illness. Since the aim of establishing quality management systems is accountability, transparency, and justice, this study was aimed to assess the impact of quality management system on patient centeredness.
    Materials And Methods
    The study population included all patients at infertility care center with a sample size of 384 cases obtained from Morgan method. The confirmed patient centeredness questionnaire-infertility with 45 questions in 8 aspect, access (2 questions), information and explanations (12 questions), communication skills of employees (6 questions), participation in treatment (3 questions), respect for the values and needs (6 questions), duration of treatment (6 questions), qualified staff (6 questions), and organization of care (4 questions) was measured. After the establishment of quality management system, the same questionnaire was applied again.
    Results
    The results showed that there is no significance difference at any dimension of patient centeredness before and after establishment of quality system management.
    Conclusion
    The quality management system is not effective on patient-centered treatment and should be used alongside other quality models.
    Keywords: Management Quality Circles, Outcome, Process Assessment (Health Care), Infertility
  • Pirhossein Kolivand, Azadeh Nazari Mahin*, Robabeh Jafari Pages 63-69
    Introduction
    Chronic pain is a healthcare problem worldwide without any appropriate treatment. Effective compatibility with pain requires comprehensive compliance through all aspects of patient's life. Psychological factors are central to the experience of chronic pain and can minimize the restrictive effects of pain.
    Materials And Methods
    Two experimental and control groups, consisting 15 people were selected among patients with chronic pain in Khatam-Alanbia hospital. Kessler K10 distress questionnaire was used in pre-and post-test evaluations.
    Results
    A significant difference was observed in distress levels between experimental and control groups in pre- and post-test evaluation. The mean value of distress in experimental group was lower than control group in post- test evaluation.
    Conclusion
    Cognitive behavioral therapy is an effective treatment in reduction of distress in patients suffering from chronic pain.
    Keywords: Chronic Pain, Cognitive Therapy, Patients
  • Pirhossein Kolivand, Azadeh Nazari Mahin*, Robabeh Jafari Pages 70-75
    B>
    Introduction
    Chronic pain is annoying and this may cause reduction of the patient's tolerance threshold. Patients suffering from chronic pain experience significant psychological symptoms. This study was aimed to investigate the effectiveness of behavioral-cognitive treatment on decreasing pain intensity in patients suffering from chronic pain.
    Materials And Methods
    The sample of 30 patients diagnosed with chronic pain were divided into two groups, including 14 men and 16 women. Pain intensity evaluation questionnaire was used to collect data, the pre-test, post-test, and follow-up of both control and experimental groups were completed. Behavioral- cognitive treatment was performed during 8 sessions.
    Results
    This study revealed that the mean pain intensity scores in post-test significantly decreased compared to pre-test values.
    Conclusion
    Our results indicated that cognitive-behavioral treatment is effective on decreasing pain intensity in patient suffering from chronic pain.
    Keywords: Chronic Pain, Cognitive Therapy, Patients
  • Mojgan Rahimi*, Pooya Kalani Pages 76-79
    Introduction
    Anaesthetic and surgical management of abdominal trauma are often challenging.
    Case Description: In this case study, we introduced a 10-year-old boy who had a penetrating injury of the abdomen with a metal rod projecting anteriorly.
    Results
    After opening the abdomen, none of the abdominal viscera were injured.
    Conclusion
    Positioning for intubation and cutting the metal rod were discussed.
    Keywords: Wounds, Injuries, General Surgery, Anesthesia
  • Maryam Bahreini, Mehdi Momeni, Amirhossein Jahanshir* Pages 80-83
    Introduction
    Neck trauma management is still challenging even for experienced physicians. Stable-appearing patients may strike vascular, laryngeal or neurologic complications. Here, a patient with neck stab wound and airway compromise was discussed.
    Case Description: A 28-year-old conscious man was admitted to hospital one hour after an assault with a knife stab wound on the mid-superior border of right trapezoid muscle in zone II of his neck. Patient suffered from a 1 cm sharp deep wound with local emphysema but without obvious bleeding. His general condition was satisfactory and stable in the first 6 hours of admission. Computed Tomography angiography showed air in subcutaneous tissue with no injuries to great vessels and hematoma. Unfortunately, the patient began to smoke cigarette without permission and he complained the emission of smoke from his neck wound. He then, exhibited hoarseness without stridor and still no other signs were present.
    Results
    To investigate possible airway injuries, patient underwent flexible bronchoscopy during which, the entrance wound below the larynx was found before respiratory distress occurred. His respiratory conditions became stable in ICU.
    Conclusion
    Neck CT angiography is reported helpful in order to investigate the neck stab wound as well as to determine the need for invasive procedures in patients with stable condition. Non-destructive upper airway injuries could be managed conservatively with careful patient clinical observation. Consultation with an anesthesiologist or ear, nose, and throat specialist for potential airway injury would be helpful.
    Keywords: Head Injuries, Penetrating, Neck, Airway Management