فهرست مطالب

علوم اعصاب شفای خاتم - پیاپی 2 (بهار 1392)

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
پیاپی 2 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد واعظ طبسی* صفحات 7-11
    مقدمه
    فقدان برگشت پذیر عملکرد مغز و ساقه مغزی بعنوان مرگ مغزی تعریف شده است. شاخصه های مرگ مغزی شامل وضعیت کما، فقدان رفلکس های ساقه مغزی در آزمایشات نورولوژیک و دمای مرکزی بدن بالاتر از 90 درجه فارنهایت می باشد. ارزیابی مرگ مغزی گاهی اوقات بسیار مشکل است به خصوص هنگامی که یک تناقض بین تظاهرات بالینی و نوار مغزی بیمار پدیدار شود. این تناقص منجر به گمراه شدن در تشخیص مرگ مغزی یا مرگ ساقه مغزی می گردد. پزشکی هسته ای می تواند به تشخیص مرگ مغزی کمک کند. جذب Tc99mHMPO در کورتکس مخ و مخچه در بیماران مشکوک به مرگ مغزی تشخیص داده شده است. تصاویر هسته ای یک فقدان جذب داخل مغزی ردیاب را در بیماران مرگ مغزی نشان دادند. در بیماران با جراحات شدید جمجمه، تست پرفیوژن پزشکی هسته ای، فقدان جذب رادیودارو در نئوکورتکس نشان داد.
    نتیجه گیری
    تست های پزشکی هسته ای و سی تی اسکن یا سی تی می تواند بطور همزمان با کمترین خطر اضافی به منظور بررسی فقدان جریان خون مغز و بهبود تشخیص مرگ مغزی انجام گردد.
    کلیدواژگان: پزشکی هسته ای، مرگ مغزی، آسیب مغزی
  • سیدبهزاد جزایری، فرهاد شکرانه، رشید رمضانی، مرجان علیمی، سهیل سعادت، وفا رحیمی موقر* صفحات 13-20
    مقدمه
    سرطان از جمله علل عمده مرگ و میر در جهان و عامل شایع سوم مرگ و میر در ایران می باشد که با افزایش سن میزان بروز آن افزایش می یابد و انتظار می رود با مسن تر شدن ساختار جمعیت ایران این بیماری نیز بروز بیشتری پیدا کند. این مطالعه سعی دارد تا با مرور سیستماتیک شامل بررسی اطلاعات موجود در مقالات و داده های خام اداره کل ثبت سرطان بین سال های 1388-1379 وضعیت بروز تومورهای اولیه خوش خیم و بدخیم سیستم عصبی (مغز و نخاع) در ایران را بررسی نماید.
    مواد و روش ها
    بدین منظور از منابع الکترونیک بین المللی Medline،‬ Embase‬، ISI Web of Knowledge ‬و Google Scholar و سه منبع اصلی ایرانی شامل SID، ‬MagIran‬ و IranMedex‬ استفاده شده است. در مجموع از بین 966 یافته اولیه جستجو 11 مقاله مرتبط مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    تومورهای اولیه بدخیم سیستم عصبی 3/2 درصد کل تومورهای بدخیم انسان را تشکیل می دهند. بروز تومورهای بدخیم مغز در ایران 3/3، در مردان 9/3 و در زنان 8/2 به ازای هر 100000 نفر است. از مجموع 10797 تومور بدخیم مغز ثبت شده در 10 ساله گزارش کشوری شایع ترین انواع پاتولوژی و درصد آنها به ترتیب آستروسیتوم 4/32 درصد، گلیوبلاستوم 29 درصد، الیگودندروگلیوم 2/6 درصد، مدولوبلاستوم 1/6 درصد و اپاندیموم 7/2 درصد و تومورهای اولیه بدخیم نخاع 8/6 درصد کل تومورهای اولیه بدخیم سیستم عصبی می باشد. شایعترین پاتولوژی های خوش خیم مغز و درصد آنها بترتیب مننژیوم 8/27 درصد، آدنوم هیپوفیز 3/11 درصد، شوآنوما 8/5 درصد و تومورهای مادرزادی 4/2 درصد می باشد. تومورهای خوش خیم مغز در ایران 5/3 در هر 100000 نفر می باشد.
    نتیجه گیری
    چهار نوع تومور نخاعی شایع بر اساس ثبت کشوری به ترتیب نیوپلاسم بدخیم، اپاندیموم، آستروسیتوم و لنفوم می باشند. بروز دو تومور خوش خیم نخاعی نوروفیبروم و شوانوم از تومورهای بدخیم نخاع شایع تر به نظر می رسند.
    کلیدواژگان: بروز، سرطان مغز، بیماری های سیستم عصبی مرکزی، طناب نخاعی
  • ساناز مقدمی، الهام محمد زاده، فریبا کریم زاده* صفحات 21-26
    مقدمه
    محدودیت غذایی (CR) یکی از انواع درمان با رژیم غذایی در بیماری های عصبی در نظر گرفته شده است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر محدودیت غذایی بر رفتار تشنجی القا شده در موش صحرایی می باشد.
    مواد و روش ها
    به منظور محدود شدن رژیم غذایی، حیوانات یک روز در میان به مدت 4 هفته متوالی از آب و غذا محروم شدند. تشنجات نیز به کمک تزریق پنتیلن تترازول (PTZ) القا گردید. تحریم غذایی حیوانات گروه CR1 قبل از تزریق PTZ صورت گرفت. تحریم غذایی حیوانات گروه CR2 بعد از تزریق PTZ صورت گرفت. تحریم غذایی در حیوانات گروه CR3 قبل و بعد از تزریق PTZ انجام پذیرفت.
    یافته ها
    نمره ی رفتار تشنجی در حیواناتی که محدودیت غذایی را قبل از تزریق PTZ دریافت کرده بودند، به طور چشمگیری کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه حاکی از آن است که محدودیت غذایی می تواند نمره ی رفتار تشنجی را کاسته و ممکن است در درمان صرع های مقاوم به درمان اثر بخش باشد.
    کلیدواژگان: محدودیت غذایی، رژیم درمانی، تشنج
  • بابک خدایی، فریبرز معیر* صفحات 27-34
    مقدمه
    مهار منتشر شونده، موج دپلاریزاسیونی است که در سراسر مغز گسترش یافته و فعالیت سلول های عصبی را متوقف می کند. مکانیسم های مختلف در خصوص آسیب سلولی ناشی از مهار منتشر شونده ارائه گردیده است. از این جمله می توان به اختلالات یونی، افزایش کلسیم داخل سلولی و افزایش فعالیت های تحریکی سلول های عصبی اشاره کرد. هیپوکمپ یکی از مناطقی به شدت حساس به مهار منتشر شونده می باشد و آسیب در آن قبل از سایر نواحی ساب کورتیکال بروز می کند. ارتباط نزدیک اختلالات نواحی مختلف هیپوکمپ با بیماری های مخرب سیستم عصبی به خوبی توضیح داده شده است. واکنش های التهابی یکی از عواملی است که آسیب های پس از مهار منتشر شونده را در هیپوکمپ تشدید می کند.
    مواد و روش ها
    در بررسی حاضر 36 موش ویستار به وسیله داروی دگزامتازون قبل از القای مهار منتشر شونده درمان شدند و نقش واکنش های التهابی در القای مرگ سلولی متعاقب القای مهار منتشر شونده مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بررسی های بافت شناسی نشان داد که شدت آسیب سلولی در تمامی نواحی مورد بررسی پس از درمان با دگزامتازون به طور معنی داری کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده پیشنهاد می دهد که واکنش های التهابی نقش پر رنگی در آسیب های سلولی متعاقب پدیده مهار منتشر شونده دارند.
    کلیدواژگان: مهار منتشر شونده قشری، مغز، میگرن، هیپوکمپ
  • فاطمه عطاری، احمد لطفی نیا، میلاد احمدی، علی حافظی* صفحات 35-40
    مقدمه
    امروزه داروهای گیاهی به واسطه ی غیر تهاجمی بودن و عوارض جانبی اندک در درمان بیماری های بسیاری استفاده می شوند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر عصاره ی روغنی رازیانه ی رومی بر آسیب های هیپوکمپ به دنبال تشنجات منتشر می باشد.
    مواد و روش ها
    عصاره ی رازیانه قبل از القا تشنج در موش های صحرایی استفاده شد. دوزهای متفاوت عصاره ی رازیانه قبل از القا حملات تشنجی استفاده شد.
    یافته ها
    عصاره ی رازیانه علاوه بر کاهش شدت تشنجات، آسیب های هیپوکمپ را در تمام گروه های درمان شده به حداقل رسانید.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه عصاره رازیانه را به عنوان یک درمان بالقوه در صرع منتشر پیشنهاد می نماید.
    کلیدواژگان: صرع، گیاهان، تشنج، مغز
  • فرشته صداقت* صفحات 41-44
    مقدمه
    تلاش به منظور کشف دارو جهت درمان بیماری آلزایمر، نیاز شدید برای تشخیص زودرس بیماری در مراحل بسیار اولیه را به دنبال دارد. بدین ترتیب یافتن بیومارکرهایی که بتوانند کمک به تشخیص به هنگام این بیماری نموده و همچنین پاسخ بیماران به درمان را کنترل کنند، ضروری می باشد. بتا آمیلوئیدها به میزان بالایی در پلاک های آمیلوئید که یکی از اصلی ترین یافته های پاتولوژیک بیماری آلزایمر محسوب می شود، وجود دارند. بتا آمیلوئیدها توسط تمامی سلول های عصبی مرکزی و تقریبا تمام سلول های بافت های محیطی تولید می شوند. افزایش پلاسمایی بتا آمیلوئید در بیماران MCI که بعدها به بیماری آلزایمر دچار شدند، بعنوان یک بیومارکر بالقوه جهت تشخیص این گروه بیماران می تواند ذکر شود.
    نتیجه گیری
    مجموعه مطالعات ژنتیکی، تصویری و بیوشیمیایی نمایانگر این هستند که افزایش بتا آمیلوئید در پلاسما یک یافته بسیار اولیه در ابتدای روند بیماری است و سال های زیاد قبل از شروع علائم بیماری آلزایمر AD وجود داشته و اختلال عملکرد سلولهای عصبی لازمه افزایش آن نیست. سوالی که باید پاسخ داده شود این است که آیا اندازه گیری سطح پلاسمایی بتا آمیلوئید در افراد سالم می تواند به عنوان فاکتور خطر ابتلا به بیماری آلزایمر مورد استفاده قرار گیرد؟
    کلیدواژگان: پروتئین بتا آمیلوئید، بیماری آلزایمر، هیپوکمپ، شناخت، یادگیری
  • فریبا کریم زاده *، میلاد احمدی، مصطفی مدرس موسوی، فاطمه علی پور صفحات 45-49
    مقدمه
    گیرنده های گلوتاماتی در هم نوایی تخلیه های نیزه- موج درانواع مدل های حیوانی صرع غیابی تاثیر گذار است. ما در این مطالعه به بررسی توزیع یکی از زیرواحدهای گیرنده ی NMDA در منطقه ی CA1 در هیپوکمپ پرداخته ایم.
    مواد و روش ها
    بیان زیر واحد R2 از گیرنده ی NMDA که یک ناقل عصبی تحریکی فراوان در مغز است، در موش های صحرایی مبتلا به صرع غیابی بررسی گردید.
    یافته ها
    تعداد این زیر واحد ازگیرنده NMDA در تشکیلات هیپوکمپ موش های صحرایی مبتلا به صرع غیابی کاهش یافته بود.
    نتیجه گیری
    تغییرات بیان این گیرنده ها در هیپوکمپ ممکن است در اختلالات شناختی موجود در مبتلایان به صرع غیابی دخیل باشد.
    کلیدواژگان: هیپوکمپ، صرع، مغز، گلوتامات
  • گلاره وکیل زاده* صفحات 51-55
    مقدمه
    ملاتونین هورمون مترشحه از غده پینه آل مغز میانی و برخی بافت های محیطی است. فعالیت این هورمون از طریق اتصال به گیرنده های متصل به G– پروتئین و فعال کردن مسیر های سیگنالینگ داخل سلولی صورت می گیرد. ملاتونین دارای عملکرد های متنوعی است که از مهمترین آنها می توان به تنظیم ریتم شبانه روزی بدن و کنترل خواب اشاره کرد. همچنین این هورمون قادر است از طریق فعالیت هایی نظیر خاصیت ضد التهابی و آنتی آپپتوتیک خود بر برخی بیماری های عصبی نظیر آلزایمر، پارکینسون، هانتیگتون اثر حمایتی ایفا کند.
    نتیجه گیری
    مقاله حاضر به مرور مطالعات اخیر انجام شده در رابطه با اثرات ملاتونین بر روی بیماری های عصبی می پردازد.
    کلیدواژگان: ملاتونین، بیماری پارکینسون، بیماری آلزایمر، بیماری هانتینگتون، بیماری های عصبی
  • لیلا بیان* صفحات 56-61
    به منظور فراهم نمودن فضایی جهت بحث و گفتمان در ارتباط با تازه ترین دستاورد ها و تکنیک های جراحی مغز و اعصاب و آشنایی با پیشرفت های علمی و نوآوری های تحقیقاتی، نخستین کنگره بین المللی مغز و اعصاب در بیمارستان رضوی مشهد به مدت سه روز از 21 لغایت 23 تیرماه 1391 برگزار گردید. موسسه مغز و اعصاب سارا جین از نیویورک امریکا از همکاران اصلی این گنکره بودند. بیش از 25 جراح مغز و اعصاب از سراسر دنیا (امریکا، آلمان، انگلیس، ایتالیا، مصر، سوییس، سوریه، بلغارستان، افغانستان، برزیل و استرالیا) در این کنگره شرکت نمودند. به علاوه بیش از 40 جراح سرشناس ایرانی آخرین دستاوردهای علمی خود را در زمینه جراحی مغز و اعصاب ارائه کردند که بسیار مورد استقبال قرار گرفت. سخنرانی ها در طیف گسترده ای از بیماری های مغز و اعصاب شامل بیماری های مغزی-عروقی، داخل عروقی، اعصاب محیطی، ضربات مغزی، تومورهای داخل جمجمه ای، درد، جراحی مغز و اعصاب اطفال و علوم پایه اعصاب ارائه شد. بیش از 100 سخنرانی و پوستر در این کنگره ارائه گردید. مهمترین هدف از برگزاری این گنکره افزایش سطح همکاری بین جراحان مغز و اعصاب و دانشمندان علوم اعصاب ایران و سایر متخصصین در خارج از کشور بود. بیش از 50% از شرکت کنندگان کنگره افراد زیر 30 سال بودند که با آموزش این محققان و پزشکان جوان می توانیم آینده ای بهتر را در زمینه ی علوم اعصاب برای ایران رقم بزنیم.
    کلیدواژگان: جراحی مغز و اعصاب، علوم اعصاب، بیماری
|
  • Mohammad Vaez Tabassi* Pages 7-11
    Introduction
    Irreversible absence of cerebral and brainstem functions defined as brain death. The criteria for brain death includes a patient in a comatose state, absence of brain stem reflexes on neurologic examination, and a core body temperature >90°F. Assessing brain death may sometimes be difficult especially when a discrepancy between the clinically and EEG-assessed brain death is presented. This may lead to misdiagnosis of brain or brain stem death. Nuclear medicine techniques were used to support the diagnosis of brain death. Uptake of Tc99mHMPO in the cerebral and cerebellar cortices was detected in patients suspicious of the brain death. Nuclear imaging demonstrated an absence of intracerebral uptake of the tracer in patients with brain death. In patients with severe closed head injuries, a nuclear medicine perfusion test revealed the lack of uptake of radionuclides in the neocortex.
    Conclusion
    Nuclear medicine tests as well as a non-contrasted CT scan or computed tomographic angiography can be also performed at the same time with minimal additional risks to evaluate the lack of blood flow to the brain and improve our diagnosis of the brain death.
    Keywords: Nuclear Medicine, Brain Death, Brain Injuries
  • Seyed Behzad Jazayeri, Farhad Shokraneh, Rashid Ramezani, Marjan Alimi, Soheil Saadat, Vafa Rahimi-Movaghar* Pages 13-20
    Introduction
    Cancers are among the most common causes of deaths worldwide and just the third cause of deaths as well as they are more common in elderly, with an aging population in Iran. Iran is going to face an increase in the incidence of malignancies in the next decades.
    Materials and Methods
    This study has tried to use the existing evidences through a systematic review beside the national cancer registry (NCR) database between 2000 and 2009 to find out the incidence of primary malignant and benign CNS tumors in Iran. International databases of Medline, Embase, ISI web of knowledge and Google scholar along with three major Persian indexing websites of SID, MagIran and IranMedex are searched. Primary searches resulted in finding of 966 papers of which 11 were selected for analysis.
    Results
    Primary malignant CNS tumors form 2.3% of all tumors in the ten-year registry data. Incidence of primary malignant brain tumors in Iran is 3.3 per 100,000 person-year, 3.9 for males and 2.8 for females. A total number of 10,797 cases are registered in the NCR data, which demonstrate astrocytoma (32.4%), glioblastoma (29%), oligodendroglioma (6.2%), medulloblastoma (6.1%), and ependymoma (2.7%) as the most common pathologies in primary brain tumors. Primary malignant spinal cord tumors consists 6.8% of all CNS tumors. Common pathologies in spinal cord tumors are malignant neoplasm, ependymoma, astrocytoma and lymphoma. However, the two benign spinal cord tumors of neurofibroma and schwannoma are believed to be more frequent than malignant ones.
    Conclusion
    Most common benign pathologies are meningioma (27.8%), pituitary adenoma (11.3%), schwannoma (5.8%), and congenital tumors (2.4%). Primary benign tumors in Iran have an incidence of 3.5 per 100,000 person-year.
    Keywords: Incidence, Brain Neoplasms, Central Nervous System Diseases, Spinal Cord
  • Sanaz Moghadami, Elham Mohammadzadeh, Fariba Karimzadeh* Pages 21-26
    Introduction
    Caloric restriction (CR) has been considered as a kind of diet therapy for some neurological diseases. This study was aimed to investigate the effect of CR on the seizure behavior induced in rats.
    Materials and Methods
    CR was applied with deprivation of food and water for 24 hours every other day for a period of four weeks. Seizure induced by pentylenetetrazol (PTZ) injection. Animals in CR1 group were accessed caloric restriction before PTZ injection. Animals in CR2 group were accessed caloric restriction after PTZ injection. Animals in CR3 group were accessed caloric restriction before and after PTZ injection.
    Results
    The scores of seizure behaviors were significantly decreased in groups of animals that received CR before PTZ injection.
    Conclusion
    These findings suggest the CR reduces scores of seizure behaviour and may be helpful in the refractory epilepsy.
    Keywords: Caloric restriction, Diet Therapy, Seizure
  • Babak Khodaie, Fariborz Moayer* Pages 27-34
    Introduction
    Spreading depression (SD) is a wave of depolarization, which passes through the brain and depresses neuronal activities. Various mechanisms have been postulated for SD-induced neurotoxicity. Some of these pathways include ionic imbalances, intracellular calcium accumulation and bioelectrical changes. The hippocampus is one of the most sensitive regions of the brain for SD injuries as the first signs of tissue damage appear in this subcortical structure. Correlations between hippocampal injuries and some neurodegenerative disease have been previously suggested. Inflammatory responses may trigger hippocampal injuries after SD.
    Materials and Methods
    In the present study 36 Wistar rats were treated by dexamethasone before induction of SD to investigate the role of inflammatory responses in SD-induced neurotoxicity.
    Results
    Histological assessments indicated that neural cell death was significantly reduced by pretreatment of dexamethasone.
    Conclusion
    This suggested the possible role for inflammatory response in cell injuries after SD induction.
    Keywords: Cortical Spreading Depression, Brain, Migraine Disorders, Hippocampus
  • Fatemeh Attari, Ahmad Lotfinia, Milad Ahmadi, Ali Hafezi* Pages 35-40
    Introduction
    Today herbal therapy has been developed as a non-invasive and less side effect treat for a variety of diseases. This study was aimed to evaluate the effect of anise oil on the hippocampal damages followed by generalized seizures.
    Materials and Methods
    Anise oil was applied before seizure induction in rats. Anise oil was administered at different doses before induction of seizure attacks.
    Results
    Anise oil reduced seizure severity and decreased hippocampal injuries in all treated groups.
    Conclusion
    our findings suggest that anise oil may be a potential therapy in the generalized epilepsy.
    Keywords: Epilepsy, Plants, Seizures, Brain
  • Fereshteh Sedaghat* Pages 41-44
    Introduction
    Disease modifying treatment strategies for Alzheimer’s disease (AD) have led to a severe need for finding biomarkers to be able to establish a reliable diagnosis at a very early stage and also to follow up the patient and their response to therapy. Amyloids β (Αβ) which predominate in amyloid plaques constitute one major neuropathologic hallmark in AD, are produced by all types of cells in the central nervous system and almost all cells in peripheral tissues. Increased plasma level of this peptide is reported in prodromal stage of AD, in mild cognitive impairment.
    Conclusion
    Different genetic, imaging and biochemical studies suggest that increased plasma Aβ can begin many years before the onset of symptoms in AD, indicating that it does not require preexisting neural abnormalities. It remains to be verified if the proof of plasma Aβ in clinically healthy subjects represents a prognostic factor pointing to a risk of pending AD.
    Keywords: Amyloid, beta-Peptides, Alzheimer Disease, Hippocampus, Cognition, Learning
  • Fariba Karimzadeh*, Milad Ahmadi, Mostafa Modarres Mousavi, Fatemeh Alipour Pages 45-49
    Introduction
    The glutamergic receptors affect the synchronization of spike and wave discharges in different animal models of absence seizure. We studied the distribution of a NMDA subtype receptor in CA1 area of the hippocampus.
    Materials And Methods
    Expression of NMDA subreceptor R2, the predominant excitatory neurotransmitter receptor in the brain, was investigated in rats suffering from absence-like seizures.
    Results
    Rats with absence-like seizures exhibited decreased number of these NMDA subreceptors in the hippocampal formation.
    Conclusion
    Changes of expression of these receptors in the hippocampus may be involved in cognition deficits in absence epilepsy.
    Keywords: Hippocampus, Epilepsy, Brain, Glutamates
  • Gelareh Vakilzadeh* Pages 51-55
    Introduction
    Melatonin is synthesized in the pineal gland as well as in several peripheral tissues. The melatonin signal is translated through activation of two G –protein coupled receptors, MT1 and MT2, and involves in several actions like regulation of circadian rhythms and sleep promotion. Melatonin is also suggested to play a role in treatment of different disorders especially neurological disorders like Alzheimer’s disease, Parkinson's disease and Huntington ’s disease through its anti-inflammatory and anti-apoptotic effects.
    Conclusion
    The aim of the present review is to discuss the effect of melatonin in the above mentioned neurological disorders.
    Keywords: Melatonin, Parkinson Disease, Alzheimer Disease, Huntington Disease, Neurodegenerative Diseases
  • Leyla Bayan* Pages 56-61
    In order to provide a forum to discuss and present the state of art and up-to-date neurosurgical treatments, operative techniques, clinical and technological advances, and making ground for research in the neuroscience field, the first Razavi International Neurosurgery Congress was held in Razavi Neuroscience Center in Razavi Hospital, Mashhad, Iran from July 11-13, 2012. Twenty-Five neurosurgeons from around the world (USA, Germany, England, Italy, Egypt, Switzerland, Syria, Bulgaria, Afghanistan, Brazil and Australia) participated in this congress, alongside many locals. The Sarah Jane Brain Foundation (located in New York, USA) was an official partner of this congress. Lectures presented spanned a wide spectrum of neurological diseases including: cerebrovascular, endovascular, peripheral nerve, trauma, intracranial tumors, pain and functional, pediatric neurosurgery and basic neuroscience. Over 100 lectures and poster presentations were shared in this congress. All with one purpose is to enhance the collaboration between clinical neurosurgeons and neuroscientists in Iran and their colleagues from around the world and provide the highest neurosurgical care and management to the Iranian people and surrounding region. More than 50 percent of the members of the audience in this Congress were younger than 30 years of age training of these young clinicians and scientists by well-known neurosurgeons raises hope for a brighter future for patients in this region.
    Keywords: Neurosurgery, Neurosciences, Disease