فهرست مطالب

علوم اعصاب شفای خاتم - پیاپی 3 (تابستان 1392)

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
پیاپی 3 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هادی علیقلی*، مریم صفاهانی، علیرضا سرکاکی، رضا امانی صفحات 5-10
    مقدمه
    تحقیقات نشان داده اند که هورمونهای استروئیدی تخمدانی در کاهش اختلالات حرکتی طی بیماری های تحلیل برنده عصبی خصوصا بیماری پارکینسون موثرند. استفاده از این هورمون ها اثرات جانبی فراوانی به همراه دارد. بنابراین، در استراتژی درمان نیاز به دیگر ترکیبات و عوامل استروژنیکی است که اثرات جانبی کمتری داشته باشند. هدف اصلی این مطالعه ارزیابی اثرات سویای رژیمی بر اختلالات حرکتی در موشهای صحرایی اوارکتومی شده مدل پارکینسون می باشد.
    مواد و روش ها
    حیوانات در 3 گروه تقسیم بندی شدند: 1- گروه سالم 2- گروه اوارکتومی و پارکینسونی شده و درمان شده با رژیم غذایی معمولی 3- گروه اوارکتومی و پارکینسونی شده و درمان شده با رژیم غذایی حاوی سویا. همه موشهای صحرایی ( بجز موشهای گروه سالم) در ابتدای مطالعه اوارکتومی شدند. پس از انجام تست طول قدم، حیوانات پارکینسونی شده و به مدت 4 هفته تحت رژیم غذایی قرار گرفتند. در نهایت تست سفتی عضلانی و طول قدم گرفته شد.
    یافته ها
    استفاده از رژیم حاوی سویا در موشهای پارکینسونی اوارکتومی سبب بهبود قابل ملاحظه سفتی عضلانی شد اما اثری بر طول قدم دست راست، دست چپ و بین دو دست نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه پیشنهاد می کند که لوبیای سویا می تواند به عنوان جایگزین مناسبی برای استروژن در جهت درمان بیماری پارکینسون مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیماری پارکینسون، غذاهای حاوی سویا، اوارکتومی، موش های صحرایی
  • شهرزاد محبی، مژده قبایی *، مجید غفارپور، علی پاشا میثمی، رضا شاه سیاه، محمدرضا موسوی میرکلا، زهرا زینلی کهکی، مریم پوراشرف، هدی قدمی صفحات 11-16
    مقدمه
    پاسخ های سیستمیک التهابی که بعد از حوادث ایسکمیک رخ می دهد، مسئول روند پیشرفت ترومبوز می باشد. در این مطالعه ارتباط CRP به عنوان یک مارکر التهابی، با متغیرها و ریسک فاکتورهای حمله ایسکمیک مغزی و مرگ و میر ناشی از آن، بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    در این بررسی 162 بیمار مبتلا به سکته ایسکمیک حاد مغزی، وارد مطالعه شدند. پس از اخذ شرح حال و انجام معاینات بالینی توسط پزشک متخصص، نمونه های خون وریدی بیماران گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان دهنده ارتباط معنادار بین hsCRP و معیار زودهنگام در بیماران مبتلا به سکته ایسکمیک حاد مغزی می باشد. 10 % بیماران در طول هفته اول پس از حمله استروک فوت کردند. میانگین CRP در بیماران فوت شده mg/dL 8/9±7 و در بیماران زنده ماندهmg/dL 2/2±5 بود (0001/P=0). بعد از آنالیز چند متغیری و تنظیم متغیرها براساس سن، جنس، سابقه بیماری قلبی، معیارهای NIHSS و TOAST، مشخص شد که hsCRP به عنوان یک فاکتور مستقل در پیش بینی مورتالیتی زودهنگام و ناگهانی بیماران می باشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس مطالعه انجام شده، hsCRP با مورتالیته بیماران در طول هفته اول پس از وقوع حمله ایسکمیک مغزی ارتباط مستقیم داشته و اندازه گیری hsCRP در ساعات اولیه پس از وقوع حمله، ممکن است به عنوان یک عامل مهم در تعیین ریسک مورتالیتی بیماران باشد.
    کلیدواژگان: حمله ایسکمیک مغزی، پروتئین واکنشی C، مرگ و میر، ایسکمی مغزی
  • فریده طالبی *، سمیرا قربانی گازار صفحات 17-22
    مقدمه
    تنظیم بیان ژن جهت عملکرد مناسب سلول ها دارای اهمیت بسیاری می باشد. فرایندهای پیچیده ای از قبیل تکامل، آپوپتوز، تمایز سلولی و سیکل سلولی نیازمند بیان ژنهای مناسبی هستند. microRNA ها، RNA های کوچکی هستند که به عنوان عوامل تنظیمی مهمی در بیان ژنها مطرح می باشند. در واقع miRNA ها، RNA های تنظیمی کوچکی هستند که در فرایندهای متعدد سلولی از قبیل تکامل، تکثیر، تمایز، نوروژنز و انعطاف پذیری دخالت دارند. miRNA ها در سیستم عصبی نیز تنظیم کننده های حیاتی بیان ژن ها می باشند.
    نتیجه گیری
    مطالعات گسترده نشان داده اند که miRNAها هم تکامل و هم عملکرد سیستم عصبی را تنظیم می کنند. نقص در عملکرد miRNA ها باعث بروز تعدادی از اختلالات عصبی می شوند. عملکردهای miRNA ها دیدگاه های جدیدی را در مورد پیچیدگی و هماهنگی سیستم عصبی ایجاد کرده است.
    کلیدواژگان: میکرو RNAs، سیستم عصبی، نوروژنز، بیماری های سیستم عصبی
  • فاطمه علی پور، الهام محمدزاده، فریبا کریم زاده* صفحات 23-26
    مقدمه
    مهار منتشرشونده یک فعالیت بیوالکتریکی ذاتی در سیستم عصبی مرکزی می باشد که نقش مهمی در پاتوفیزیولوژی بیماری های نورولوژیکی از جمله میگرن با اورا، صرع، فراموشی های منتشر گذرا و بیماری های نخاعی دارد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ابتدا رت های نوجوان جراحی شده و کانول (جهت تزریق دارو ها) و الکترودهای ثبات روی قشر مغزی کاشته شدند. مهار منتشرشونده ی قشری در گروه SD با تزریق KCl به مدت چهار هفته متوالی القا گردید. در گروه شم، محلول رینگر تزریق شد. مغز همه ی رت ها شامل گروه های کنترل، شم و SD خارج شده و مراحل آماده سازی برای مطالعه ایمونوهیستوشیمی انجام گردید.
    یافته ها
    بیان گیرنده NR2B در ناحیه ی CA1 به طور چشمگیری در گروه SD در مقایسه با گروه کنترل و شم افزایش یافت. همچنین افزایش معنی داری در بیان گیرنده ی GluR1 در نواحی CA1 و CA3 در گروه SD مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    مهار منتشر شونده، بیان گیرنده NR2B از زیرواحدهای گیرنده های NMDA و گیرنده ی GluR1 از زیر واحدهای گیرنده های AMPA را در مناطق مختلف هیپوکمپ رت های نوجوان افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: مغز، گلوتامات، میگرن، صرع
  • بابک خدایی *، احمد علی لطفی نیا، محمود لطفی نیا صفحات 27-32
    مقدمه
    مهار منتشر شونده پدیده پاتوفیزیولوژیک است که ارتباط نزدیک آن با بسیاری از اختلالات سیستم عصبی به خوبی شناخته شده است. موج دپلاریزاسیونی ناشی از مهار منتشر شونده با عبور از سیستم عصبی تغییرات وسیعی را در سطح سلولی و ملکولی به همراه دارد. بسیاری از این تغییرات در پاتوژنز آسیب های ناشی از مهار منتشر شونده نقش بازی میکنند. بررسی های مغزی در طی القای مهار منتشر شونده حاکی از یک افزایش فعالیت و سپس توقف گذرای فعالیت های عصبی است . گروهی بر هم خوردن فعالیت سلول های عصبی را در کنارمرگ سلولی به عنوان عاملی موثر در اختلالات پس از مهار منتشر شونده و از جمله اختلالات حافظه می دانند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تعداد 24 موش صحرایی نابالغ در 3 گروه مورد بررسی قرار گرفتند، تا تاثیر القای مکرر مهار منتشر شونده بر جنبه های مختلف حافظه مورد بررسی قرار بگیرد. در ابتدا تاثیر القای مکرر مهار منتشر شونده بر حافظه ی فضایی و سپس تثبیت حافظه و بازیابی آن توسط آزمون T-Mazeمورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از چهار هفته بررسی حافظه ی فضایی و هشت هفته بررسی تثبیت یادگیری نشان داد که هر دو جنبه ی حافظه توسط امواج ناشی از مهار منتشر شونده تحت تاثیر قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    بر هم خوردن فعالیت الکتریکی طبیعی سلول های عصبی که پس از القای مهار منتشر شونده بروز می کند، می تواند تثبیت حافظه و بازیابی آن را در تست حافظه ی فضایی مختل کند.
    کلیدواژگان: مهار منتشر شونده قشری، امواج مغزی، اختلالات حافظه، موش های صحرایی
  • میلاد احمدی، مهرناز بنازاده، مصطفی مدرس موسوی، فریبا کریم زاده* صفحات 33-37
    مقدمه
    مهار منتشر شونده (SD) یک پدیده ی بیوالکتریک است که در سیستم اعصاب مرکزی ایجاد می گردد و در پاتوفیزیولوژی بعضی از اختلالات عصبی نقش ایفا می کند. مطالعه ی حاضر، به بررسی اثرات مکرر SD بر اختلالات یادگیری و حافظه از طریق تقویت سیناپسی طولانی مدت در هیپوکمپ پرداخته است.
    مواد و روش ها
    الکترودهای نقره ی ثبت و کانول راهنما در مغز موش های نوجوان جایگذاری شدند. القا SD با تزریق محلول 3 مولار KCl از طریق کانول راهنما هفته ای یک بار به مدت چهار هفته صورت گرفت. بعد از 4 هفته مغز آن ها بیرون آورده شد و از هیپوکمپ آن ها برش های بافتی تهیه و در مایع مغزی نخاعی نگهداری شد. تحریک های الکتریکی منفرد توسط یک الکترود دوقطبی به ناحیه ی Schaffer collateral هیپوکمپ داده شد. پتانسیل پس سیناپسی تحریکی میدانی (fEPSP) توسط تحریکات متوالی با شدت 50 درصد جمعیت نیزه های ظاهر شده بر انگیخته شد.
    یافته ها
    مهار منتشر شونده مکرر باعث افزایش LTP در ناحیه ی CA1 هیپوکمپ گردید. داده ها افزایش معناداری را در دامنه fEPSP های ناحیه ی CA1‏ هیپوکمپ نسبت به سطح پایه داشت.
    نتیجه گیری
    شاید یافته های ما بتواند بیانگر پاتوفیزیولوژی نقصان حافظه در بعضی از اختلالات عصبی در کودکان باشد.
    کلیدواژگان: تقویت سیناپسی طولانی مدت، یادگیری، حافظه، پلاستیسیته نورونی، هیپوکمپ
  • احمد علی لطفی نیا، بابک خدایی، محمود لطفی نیا، میلاد احمدی، مریم جعفریان* صفحات 38-48
    مقدمه
    مهار منتشر شونده یک پدیده پاتوفیزیولوژیک است که به طور خود به خودی بعد از ایسکمی، خون ریزی های مغزی و یا آسیب های مغزی ایجاد می شود. همچنین همراهی این پدیده با بیماری هایی مثل میگرن با اورا، صرع و یا فراموشی های گذرا نیز به اثبات رسیده است. مهار منتشر شونده یک موج الکتریکی منتشر با سرعت آهسته است که به طور گذرا در نورون ها یا آستروسیت ها رخ می دهد و میزان جریان خون، متابولیسم سلولی و توازن یون ها را به هم می زند. مهار منتشر شونده به صورت یک افزایش کوتاه مدت در تحریک پذیری نورون ها و سپس کاهش طولانی مدت در فعالیت الکتریکی نورون ها و به دنبال آن افزایش مجدد تحریک پذیری صورت می گیرد.
    نتیجه گیری
    مطالعاتی که با روش های مختلف بر روی مغز حیوانات و حتی انسان صورت گرفته است، افزایش توزیع گیرنده های NMDA، AMPA، GABA و سروتونین را در پدیده مهار منتشر شونده نشان داده است. مقاله حاضر، مروری است بر تحقیقات گسترده ای که در زمینه نقش نوروترنسمیترهای تحریکی و مهاری در پدیده مهار منتشر شونده انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: مهار منتشر شونده قشری، گلوتامات، صرع، سیستم اعصاب مرکزی
  • مینا ریاسی*، سمانه سادات دستغیب صفحات 49-53
    مقدمه
    در سال های اخیر، استفاده از کاشت حلزون شنوایی توانسته زمینه ی مناسبی را برای استفاده از باقی مانده ی شنوایی و همچنین فراگیری گفتار و زبان برای کودکان کم شنوا فراهم آورد. اما نکته قابل تامل این است که شنوایی مصنوعی در این دسته از کودکان بدون کمک گرفتن از شیوه های مداخله ای صحیح و تمرینات توانبخشی مستمر نمی تواند چندان کارآمد باشد. یکی از مناسب ترین شیوه های مداخله ای که تاکنون توسط محققین پیشنهاد گردیده است آموزش موسیقی و یا تمرینات موسیقی درمانی به این کودکان می باشد. ما در این مطالعه سعی داریم تا با تکیه بر شواهد عصب شناختی نشان دهیم که مغز یک کودک کم شنوا چگونه در هنگام مواجهه با مفاهیم پایه موسیقی عمل کرده و این امر تا چه اندازه می تواند در بهبود وضعیت زبان آموزی وی تاثیر گذار باشد.
    نتیجه گیری
    در این مقاله ابتدا برخی از پژوهش هایی که به بررسی تاثیرات موسیقی بر جنبه های مختلف رشد و تکامل مغز در افراد پرداخته بودند، مرور شدند. سپس بر مبنای نتایج بدست آمده از این مقالات و همچنین نحوه شکل گیری مناطق زبانی و موسیقیایی در ذهن کودکان کم شنوا به تحلیل جنبه های مختلف موضوع پرداخته شد. کودکان کم شنوا به لحاظ تکامل نواحی زبانی مغز و استفاده از ساختارهای زبانی از همسالان خود عقب ترند، از این رو موسیقی می تواند از طریق تحریک نواحی گسترده ای از مغز از جمله نواحی زبانی و نیز افزایش فاکتورهای رشد باعث تقویت مهارت های شنیداری و زبانی و حتی شناختی - حرکتی شود و از این طریق تاخیر تکاملی را در این کودکان به شکل قابل توجهی جبران نماید.
    کلیدواژگان: افراد کم شنوا، کاشت حلزون شنوایی، زبان، علوم اعصاب
|
  • Hadi Aligholi*, Maryam Safahani, Alireza Sarkaki, Reza Amani Pages 5-10
    Introduction
    Investigations have shown that ovarian steroids are involved in reduction of movement disorders during neurodegenerative diseases especially Parkinson's disease. These steroids have many side effects, thus, other estrogenic agents with fewer side effects are needed to develop alternative treatment strategies. The main objection of this study was to evaluate the effects of soy meal on movement disorders in ovariectomized animal model of Parkinson's disease.
    Materials and Methods
    Animals were divided into 3 groups: intact, treated by normal diet and treated by soy meal diet. Female Wistar rats with the exception of intact group were ovariectomized at the first line of study. Then Stride length test was done and animals received special diet for 4 weeks post substantia nigra pars compacta (SNc) electrical lesion. At the end, Stride length and Morpurgo's test was performed.
    Results
    Soy meal diet in ovariectomized rats with SNc Lesion improved muscle stiffness without any effect on stride length.
    Conclusion
    Our results suggest that soy meal is a potential alternative to estrogen in the treatment of Parkinson’s disease.
    Keywords: Parkinson Disease, Soy Foods, Ovariectomy, Rats
  • Shahrzad Mohebbi, Mojdeh Ghabaee*, Majid Ghaffarpour, Ali Pasha Meisami, Reza Shahsiah, Mohammadreza Mousavi Mirkola, Zahra Zeinali Kahki, Maryam Pourashraf, Hoda Ghadami Pages 11-16
    Introduction
    Systemic inflammatory response occurs after ischemic events in stroke and is responsible for thrombosis progression. In this study, we are intended to evaluate association of C- Reactive Protein (CRP) as an inflammatory marker with acute cerebral ischemic attack variables, risk factors and mortality.
    Materials and Methods
    162 patients with acute ischemic stroke were enrolled in the study. Medical history was asked and physical examination was performed. Then venous blood samples were drawn from all of the patients at end of the first day.
    Results
    Our results showed that association between high sensitive CRP (hsCRP) and early mortality in the patients with acute CVA was significant. 10% of patients were died within a week after the stroke onset. mean of CRP in died patients was 8.9±7 mg/dl and in survived patients was 2.2±5 mg/dl (p=0.0001). After multivariate analysis and adjusting variables for sex, age, history of heart disease, NIHSS Score and TOAST, we found hsCRP as an independent factor in predicting early onset mortality.
    Conclusion
    This study shows that hsCRP has a direct association with mortality within the first week after stroke and measuring hsCRP within the first hours after stroke may play an important role in determining of patients´ mortality risk.
    Keywords: Stroke, C-Reactive Protein, Mortality, Brain Ischemia
  • Farideh Talebi*, Samira Ghorbani Gazar Pages 17-22
    Introduction
    Gene expression regulation is essential for correct functioning of the cell. Complex processes such as development, apoptosis, cell differentiation, and cell cycling require a fine tuning of gene expression. microRNAs (miRNAs) are small RNAs that have been recognized as key components of the gene expression regulatory machinery. microRNAs are a class of small RNA regulators that are involved in numerous cellular processes, including development, proliferation, differentiation, neurogenesis, and plasticity. miRNAs are critical contributors to the regulation of gene expression in the nervous system.
    Conclusion
    Emerging evidence indicates that microRNAs regulate both the development and function of the nervous system. Deficiency in microRNA function has also been implicated in a number of neurological disorders. Understanding the roles of microRNAs will provide new insights into the complexity and operation of the nervous system.
    Keywords: microRNAs, Nervous System, Neurogenesis, Nervous System Diseases
  • Fatemeh Alipour, Elham Mohammadzadeh, Fariba Karimzadeh* Pages 23-26
    Introduction
    Spreading depression (SD) is an intrinsic bioelectrical activity in central nervous system which play important role in pathophysiology of some disorders such as migraine with aura, epilepsy, transient global amnesia, and spinal cord diseases.
    Materials And Methods
    The juvenile rats were anesthetized and recording electrodes and cannula were implanted over the brain. Repetitive cortical SD events were induced by KCl injection through the cannula. Four weeks after the KCl or Ringer injection, all rats, including control, sham and SD groups, were decapitated and the brains removed. The distribution of NR2B subunit of NMDA receptors and the GluR1 subunit of AMPA receptors were assessed by immunohistochemical staining.
    Results
    Expression of NR2B receptors in the CA1 region significantly increased in the SD group compared with the sham and control group (P
    Conclusion
    Our result showed that SD enhanced expression of the NR2B subunit of NMDA receptors and the GluR1 subunit of AMPA receptors in various regions of the juvenile rat brain.
    Keywords: Brain, Glutamates, Migraine Disorders, Epilepsy
  • Babak Khodaie*, Ahmad Ali Lotfinia, Mahmoud Lotfinia Pages 27-32
    Introduction
    Spreading depression (SD) play a role in some neurological disorders. SD is a depolarization wave, which pass through the brain and linked with large changes in cellular and molecular elements. Many of these changes play role in SD injuries pathophysiology. ECoG recording showed a transient hyperactivity, followed by depression of cellular activity. Cellular death and electrical changes are postulated to play central role in SD outcome as well as memory impairment.
    Materials and Methods
    In the present study 24 Wistar rat were used to investigate repetitive SD effect on different aspect of memory. First the roles of SD on spatial memory retrieval have been discussed and then memory consolidation has been investigated by T-Maze test.
    Results
    T-maze test result during four weeks analysis for spatial memory and also eight weeks for memory consolidation showed that both spatial memory and memory consolidation was significantly disrupt by SD induction.
    Conclusion
    We conclude that SD induced brain electrical wave distribution could play important role in memory consolidation and memory retrieval during spatial memory test.
    Keywords: Cortical Spreading Depression, Brain Waves, Memory Disorders, Rats
  • Milad Ahmadi, Mehrnaz Banazadeh Dardashti, Mostafa Modarres Mousavi, Fariba Karimzadeh* Pages 33-37
    Introduction
    Spreading depression (SD) is a bioelectrical event in the central nervous system and involves in the pathophysiology of some neurological disorders. In this present study, we indicate enhancement of long-term potentiation of hippocampus tissue in juvenile rats faced to cortical spreading depression repetitively.
    Materials And Methods
    Silver recording electrodes as well as a cannula were implanted over the brain of juvenile rats. Repetitive cortical SD events were induced by KCl 3 M weekly injection through the cannula. The brains were removed after 4 weeks. Transverse sections were prepared and incubated in artificial cerebrospinal fluid. Single electrical stimulations were applied through a bipolar electrode placed on to the hippocampal Schaffer collaterals. The field excitatory postsynaptic potentials (fEPSP) were elicited by adjusting the intensity of stimulation to 50% of that at which population spikes began to appear.
    Results
    Repetitive SD enhanced the long-term potentiation in CA1 hippocampal area. The data indicate that repetitive cortical SD in juvenile rats significantly increases the amplitude of the fEPSP form the baseline.
    Conclusion
    This may clarify the pathophysiology of memory deficit were seen in some neurological disorders in children.
    Keywords: Long-Term Potentiation, Learning, Memory, Neuronal Plasticity, Hippocampus
  • Ahmad Ali Lotfinia, Babak Khodaie, Mahmoud Lotfinia, Milad Ahmadi, Maryam Jafarian* Pages 38-48
    Introduction
    Spreading depression (SD) is a pathophysiological phenomenon, which induced as consequence of ischemia, cerebral hemorrhage and cerebral injury. SD roles in some clinical disorders, including migraine aura, epilepsy, head injury and transient global amnesia, have been documented. SD is a neural hyperactivity, which slowly spread in the brain, passed through neurons or astrocyte, change blood volume, cell metabolism and distribute cell ionic balance. SD is accompanied by a transient hyperactivity, which continues by neuronal depression and hyperexcitability.
    Conclusion
    Various investigation on animal and human brains showed enhancement in NMDA, AMPA, GABA as well as serotonin after SD. This review focuses on wide range of investigation on excitatory and inhibitory neurotransmitters after SD.
    Keywords: Cortical Spreading Depression, Glutamates, Epilepsy, Central Nervous System
  • Mina Riyasi*, Samane Sadat Dastgheib Pages 49-53
    Introduction
    Using cochlear implant has indicated a significant positive effects on the hearing improvement of many impaired children. Although cochlear implantation has provided marked benefits in a wide range of linguistic, psychological and social abilities in these children, numerous researches indicated that the effects can be reduced without support from home, education and rehabilitation. Thus, many researchers have tried to introduce the most efficient methods of rehabilitation of these children. Music is one of these methods, having many advocates. The purpose of this review was to show how and why music can be useful for cochlear implant children according to some neurological evidences.
    Conclusion
    In this study, the effects of music on various aspects of growth and brain development in different people are reviewed. Then, based on the results of these studies and development of linguistic and musical areas in the hearing impaired children brains, various therapeutic aspects of music for these children are analyzed.Hearing impaired children have delay in development of linguistic abilities compared to their peers. Music could compensate this delay via stimulating different areas of the brain. It increases neuronal growth factors, neurogenesis and plasticity. Thus, it may improve many auditory, linguistic and even cognitive and motor skills in hearing impaired children and thereby compensate their developmental delays.
    Keywords: Hearing Impaired Persons, Cochlear Implants, Language, Neurosciences