فهرست مطالب

تحقیقات حقوقی معاهده - سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار 1397)

فصلنامه تحقیقات حقوقی معاهده
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهمن بهری خیاوی * صفحات 13-46

    دکترین «مسئولیت حمایت» که دارای سه مرحله پیشگیری، واکنشی و بازسازی است، در زمانی به کار برده می شود که دولتی نخواهد یا نتواند از شهروندان خود در برابر چهار جرم: جرایم جنگی، جرایم علیه بشریت، نسل کشی و پاک سازی نژادی حمایت کند. کشور یمن از تاریخ 14 ژانویه سال 2011 میلادی، دستخوش انقلاب ، درگیری و جنگ داخلی و خارجی شده که منجر به دو بار استعفا و فرار عبد ربه منصور رییس جمهور وقت این کشور شد. در ادامه این بحران، ائتلاف منطقه ای به رهبری عربستان سعودی، جهت حمایت از رییس جمهور مستعفی یمن، این کشور را مورد تجاوز نظامی قرار دادند که منجر به کشته و زخمی شدن بسیاری از افراد غیرنظامی و وقوع فجایع بهداشتی و تغذیه ای در بین غیرنظامیان بخصوص کودکان گردید؛ به طوری که بر اساس گزارشات سازمان های بین المللی، وقوع جرایم جنگی به شکل جدی در این حمله مشهود است. بنابراین می توان در گام نخست از ابزار تحریم اقتصادی و نظامی و سیاسی در قالب دکترین مسئولیت حمایت برای حمایت از اتباع یمن به منظور بازداشتن ارتکاب جرایم توسط ائتلاف منطقه ای مذکور اقدام نمود. این نوشتار بر آن است تا ضمن بررسی کوتاه دکترین مسئولیت حمایت، وقایع جاری در یمن را از منظر مسئولیت حمایت تحلیل و حمله ائتلافی به رهبری عربستان از دیدگاه قانونی مورد بررسی قرار دهد و در پایان امکان اجرای دکترین مسئولیت حمایت در مقابله با بحران ایجاد شده توسط ائتلاف منطقه ای به رهبری عربستان سعودی را تحلیل نماید.

    کلیدواژگان: مسئولیت حمایت، حقوق بشر، یمن، خاورمیانه، طوفان قاطعیت، شورای همکاری خلیج فارس
  • جواد پیری * صفحات 47-66

    عقود وثیقه ای که به منظور تضمین و تسهیل وصول مطالبات منعقد می گردد، دارای احکام متعددی به غیر از احکام مترتب بر تمامی عقود است. یکی از مسائل بسیار مهم در ارتباط با عقود، صحت یا عدم صحت پیش بینی حق فسخ است. علی القاعده در ضمن عقود می توان چنین حقی را برای طرفین عقد در نظر گرفت؛ اما راجع به برخی از عقود چنین امکانی وجود ندارد. بااین حال راجع به عقود وثیقه ای تردیدهایی وارد شده است. برخی از مولفین پیش بینی حق فسخ در ضمن عقود وثیقه ای را ممکن و برخی آن را بی اعتبار دانسته اند. برخی نیز نسبت به بعضی از مصادیق عقود وثیقه ای قائل به امکان اندارج حق فسخ شده اند و راجع به مصادیق دیگر آن را جایز ندانسته اند. طرفداران هر یک از دیدگاه های مطروحه دلایلی برای اثبات نظر خود بیان داشته اند. بااین حال به نظر می رسد می بایست قائل به دیدگاهی شد که معتقد به امکان پیش بینی حق فسخ در ضمن عقود وثیقه ای است. در این نوشتار سعی نگارنده بر این خواهد بود که دلایل ارائه شده از سوی هر یک از دیدگاه ها را مورد مداقه قرار دهد و با دید تحلیلی به بررسی آن ها بپردازد.

    کلیدواژگان: عقد وثیقه ای انتقالی، عقد وثیقه ای تضمینی، فسخ
  • راضیه حسنخانی *، فریبا اکبری صفحات 67-98

    عقد نکاح از جمله عقودی به شمار می آید که در بر دارنده ی مسایل حقوقی فراوانی است. شروط ضمن عقد نکاح که بسیار مهم تر از شرایط اساسی نکاح هستند، موجب شده که این مساله همواره محل بحث میان حقوقدانان باشد. از جمله این شروط، شرط منع فرزندآوری است که در فقه نیز به عنوان شرط عزل یا عدم استیلاد مطرح می گردد. بر اساس این که فرزندآوری و به طور کلی نزدیکی را، جزء مقتضای ذات عقد نکاح به حساب آوریم یا خیر، نظریات مختلفی در مورد صحت یا عدم صحت این شرط بیان شده است. شرط منع فرزندآوری معمولا به صورت شرط فعل منفی مادی است که ضمانت اجرای آن به مانند شروطی از این دست می تواند اجبار به انجام تعهد، پرداخت خسارت، ایجاد حق فسخ و یا ایجاد حق طلاق یا هر ضمانت اجرای مورد توافق دیگری باشد. از سوی دیگر اگر شرط مذکور نقض گردد در حقوق و تعهدات زوجین تغییراتی ایجاد می شود؛ به عنوان مثال اگر مشروط له این شرط زوج باشد می توان گفت که در پرداخت اجرت المثل و سایر حقوق مادی زوجه موثر بوده و از باب جبران خسارت می تواند تاثیرگذار باشد؛ یا حتی در موضوع حضانت که از حقوق و تکالیف هر کدام از زوجین بر اساس قانون است می تواند موثر واقع شود. پژوهش حاضر سعی دارد به این دو موضوع یعنی اعتبار و آثار شرط منع فرزندآوری در نکاح بپردازد.

    کلیدواژگان: شرط منع فرزندآوری، استیلاد، شرط فعل، نکاح، باروری
  • مائده تسخیری *، سعیدرضا ابدی صفحات 99-128

    زنان جزء گروه های آسیب پذیر جامعه بوده و همواره نیاز به توجه و حمایت داشته اند. چنین تمهیداتی در برابر آسیب های اجتماعی، معمولا در قالب نظام های تامین اجتماعی در دولت ها بروز می نماید. در نگاهی جامع به موضوع، می توان به طور عام از سیاست های حمایتی برای رفع تبعیض و نابرابری علیه زنان سخن گفت که از آن با عنوان حمایت اجتماعی یاد می شود. در حوزه حمایت اجتماعی، به دنبال دستیابی به اهداف توسعه انسانی و بهبود وضعیت زنان در حوزه اشتغال، رویکردی تحت عنوان رویکرد جنسیت محور به حمایت اجتماعی بروز و ظهور یافته است تا موانع جنسیتی ناشی از فرهنگ و ساختارهای اجتماعی بر سر راه پیشرفت زنان را برطرف نماید. در این مجال، ضمن بررسی عامل جنسیت به عنوان مانع پیشرفت زنان، استراتژی اتخاذ رویکرد جنسیت محور به حمایت اجتماعی را موردبررسی قرار خواهیم داد و آثار ارزنده آن را در ایجاد دموکراسی و آزادی بیان خواهیم دید. پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی با هدف امکان بهره برداری از نتایج در عرصه داخلی و ملی انجام شده است.

    کلیدواژگان: جنسیت، حمایت اجتماعی، رفع تبعیض، رویکرد جنسیت محور
  • فریبرز حیدری * صفحات 129-158
    یکی از نوآوری های قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نسبت به قوانین کیفری شکلی سابق، در مبحث قرارهای تامین، بحث قرارهای نظارت کیفری است. دستورهای مقررشده ذیل قرارهای نظارتی در ماده 247 آ. د. ک، اگرچه شباهت بسیاری با مجازات تکمیلی ماده 23 ق. م. ا دارند، اما از حیث اینکه پیش از صدور حکم، توسط بازپرس و حتی به تنهایی صادر می شوند، قابل تامل است. از آنجا که قواعد شکلی آیین دادرسی کیفری فرانسه، یک گام جلوتر و همواره تاثیرگذار بر تحولات قانون آیین دادرسی کیفری ما بوده است، مطالعه تطبیقی بین حقوق ایران و فرانسه در مبحث «قرار نظارت قضایی» و «قرار نظارت با تجهیزات الکترونیکی» از لحاظ مفهوم نظارت، حفظ و رعایت کرامت انسانی، مرجع صدور و… به عنوان یک زمینه ی مطالعاتی شایان توجه شناخته می شود، تا بتوان در عین حفظ آزادی و کرامت اشخاص، بر رعایت نظم و حقوق جامعه نیز تاکید داشت.
    کلیدواژگان: قرار تامین، نظارت قضایی، متهم، آزادی، آیین دادرسی کیفری
  • زهره بهرامی *، علی عارفی صفحات 159-182

    در حقوق موضوعه ایران در کتاب سوم قانون مدنی، گرچه نامی از کارشناسی برده نشده، اما در قانون آیین دادرسی مدنی کارشناسی به عنوان یکی از ادله اثبات دعوا مورد توجه قرار گرفته و احکام مربوط به آن در قانون یاد شده و در قوانین دیگر از جمله قوانین مربوط به کارشناسی بیان شده است. مع الوصف این پرسش قابل طرح است که آیا کارشناسی، دلیل محسوب شده و ماهیتی مستقل دارد یا در زمره اماره ها است یا قسمی از شهادت است؟ نویسندگان حقوقی که تاکنون به بحث درباره کارشناسی پرداخته اند، باصراحت پاسخی به پرسش اساسی مربوط به ماهیت کارشناسی نداده اند، ولی از این که بحث کارشناسی را جدای از شهادت و اماره مطرح ساخته اند، چنین استنباط می شود که تمایل به استقلال موضوع داشته اند. در این مقاله سعی شده است با روش توصیفی-تحلیلی، تحقیقی همه جانبه و کنکاشی دقیق درخصوص ماهیت کارشناسی و رابطه آن با سایر ادله اثبات دعوا برای شناخت جایگاه کارشناسی در حقوق موضوعه صورت گیرد. هدف نیز این بوده که رویه واحدی ایجاد شود و ارزش رجوع به کارشناس در میان ادله دیگر تعیین شود و نیز اساسا علم برای قضات محاکم در این زمینه ایجاد شود. در پژوهش حاضر بر تحلیل این موضوع و اثبات این امر تلاش شده است که کارشناسی به عنوان یک دلیل مستقل در کنار سایر ادله اثبات دعوا، انکارناپذیر است.

    کلیدواژگان: کارشناسی، دلیل اثبات دعوا، اماره، شهادت، علم قاضی
  • عادل ساریخانی، مصطفی کرمی پور * صفحات 183-214

    یکی از قواعد مهم در حقوق جزای بین الملل، قاعده ی منع محاکمه و مجازات مجدد است که در حقوق ایران رویکردهای متفاوتی نسبت به این قاعده اتخاذ شده است؛ به طوری که شاهد پذیرش آن در قوانین قبل از انقلاب و حذف آن در قوانین بعد از انقلاب تا سال 1392هستیم. قانون گذار در اقدامی تحسین برانگیز در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، به طور صریح نسبت به پذیرش این قاعده در ردیف جرایم تعزیری، که تشکیل دهنده ی بخش عمده فهرست جرایم در حقوق کیفری ایران به شمار می آید، اقدام کرد. با توجه به تفکیک تعزیرات به تعزیرات منصوص و غیرمنصوص شرعی، نکته ی حایز اهمیت، اعمال این قاعده در مجازات های حدود، قصاص، دیات و تعزیرات منصوص شرعی است. این نوشتار علاوه بر تشریح این موضوع، به بررسی اجرای مجازات های شرعی نسبت به مرتکب ایرانی در خارج از کشور با رعایت کلیه ضوابط شرعی و رسیدگی مجدد پس از بازگشت به ایران، پرداخته است.

    کلیدواژگان: منع محاکمه ی مجدد، مجازات های شرعی، حدود، قصاص، تعزیرات منصوص شرعی
  • محسن غنی * صفحات 215-236

    شیوه نظارت بر عملکرد مدیران شرکت های سهامی در حقوق داخلی ایران همانند حقوق فرانسه درون شرکتی است و نظارت بیرون شرکتی جز در شرکت های تعاونی که وزارت تعاون بر آنان نظارت می کند، در حقوق داخلی مفهومی بیگانه می باشدمصداق ندارد. در مقابل، در نظام حقوق انگلیس به علت آنکه موضوع واگذاری موضوع نظارت به سهام داران نتوانست به نحو مطلوبی مانع از سوءاستفاده مالی مدیران شود، دو نوع شیوه نظارتی پیش بینی شد. یکی نظارت از درون شرکت و دیگری نظارت از بیرون شرکت که توسط نهادهای دولتی متعددی همچون وزارت تجارت و صنعت و سازمان بورس اوراق بهادار این کشور صورت انجام می شود و این نهادها عهده دار امر نظارت بر امور شرکت ها شده اند و در راستای انجام هرچه بهتر وظایف محوله، قانون گذار سعی کرده اختیارات وسیعی اعم از اداری و قضایی نیز به آن ها اختیار وسیعی اعم از اداری و قضایی نیز اعطاء نماید. در این مقاله تلاش شده تا تحولات نهاد بازرسی شرکت های تجاری در نظام حقوقی ایران و انگلستان مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بازرسی شرکت های تجاری، نظارت از درون شرکت، نظارت از بیرون شرکت، نهادهای نظارتی
  • فاطمه قادری *، محمدرضا کیخا صفحات 237-258

    خانواده به عنوان مهم ترین و با هویت ترین نهاد اجتماعی، دارای جایگاه والایی است و به دنبال آن نقش قابل توجهی در سرنوشت افراد و جامعه دارد. در اسلام اگرچه مبنا بر ازدواج دائم است، ولی در مواردی، بنا بر مصالح و ضروریات، ازدواج موقت را نیز می پذیرد. اما ازدواج موقت، دستخوش نگاه بدبینانه و منفی گرایانه برخی بوده و مقبولیت عام نیافته و ازاین رو همواره یکی از موضوعات جنجال برانگیز می باشد. قانون جدید حمایت خانواده مصوب 1391 که در راستای اصل 10 قانون اساسی، و مبنی بر ایجاد قوانینی برای تامین مصالح خانواده می باشد، در ماده 21 خود، به ازدواج موقت، اشاره کرده و در مواردی ثبت آن را نه تنها تایید، بلکه الزامی اعلام کرده است. یافته ها نشان می دهد این ماده منتقدینی دارد که معایبی چون ایجاد عسر و حرج برای زوجین، گسترش هوسرانی و عدم تمایل به ازدواج دائم را از آثار این ماده می دانند. این تحقیق نشان می دهد این انتقادها وارد نیست و حتی مزایایی مثل حمایت از حقوق کودکان، نظام مند شدن این نوع ازدواج، سلامت جامعه و پیشگیری از برخی اختلافات را در پی دارد.

    کلیدواژگان: ازدواج موقت، ثبت ازدواج، حمایت خانواده، ماده 21، فقه شیعه، حمایت از کودک
  • وحید بذار صفحات 259-284

    در خصوص رابطه میان اخلاق و حقوق بین الملل، میان حقوقدانان و مکاتب حقوقی موجود اتفاق نظری وجود ندارد. در این رابطه، اخلاق جهانی مدنظر است که برخلاف اخلاق داخلی جوامع مختلف، واحد و متحدالشکل است و نیز مشتمل بر هنجارهایی است که به طور کلی مورد پذیرش جامعه بین المللی قرار گرفته باشد. هنجارهای اخلاقی فاقد ضمانت اجرا در حقوق بین الملل هستند، اما اگر این هنجارها تبدیل به قواعد حقوقی الزام آور شوند، از ضمانت اجرای قواعد مزبور بهره مند خواهند شد. نقش اخلاق که به واسطه تعدیل حاکمیت دولت ها و افزایش نقش کنشگران غیردولتی در حقوق بین الملل روزبه روز پررنگ تر می شود، در حوزه هایی از جمله حقوق بین الملل بشر، حقوق بین الملل بشردوستانه، حقوق بین الملل کیفری، حقوق مسئولیت بین المللی و حقوق بین الملل معاهدات به وضوح قابل مشاهده است. این نوشتار درصدد آن است تا ضمن بیان و تشریح نظریات مختلف در خصوص تاثیرپذیری حقوق از اخلاق، جلوه ها و مصادیق اخلاق را در حوزه های مختلف حقوق بین الملل مورد مداقه و بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: اخلاق، حقوق بین الملل، حقوق بین الملل بشر، حقوق بین الملل بشردوستانه، حقوق مسئولیت بین المللی
|
  • Bahman Bahri Khiyavi * Pages 13-46

    The Doctrine of "Responsibility to Protect" which has three stages including "Prevention", "Reaction" and "Reconstruction", is used when a government will not or cannot protect its citizens against four crimes: "War Crimes", "Crimes Against Humanity", "Genocide" and "Ethnic Cleansing". As it mentioned, the plan, consisting of three phases, has created hopes for addressing disadvantages of humanitarian interventions such as selectivity and interference in internal affairs of other countries. Yemen crisis has begun from January 2011 after a revolution and public demonstrations. Since then, Yemen has been engaged in civil war and conflicted with other countries. It led to that Abd Rabba Mansour – the president at the time - resigned two times and escaped from the country. Following this, in support of the resigned President, a regional coalition led by Saudi Arabia launched a military invasion against Yemen, which resulted in the deaths and injuries of civilians and the occurrence of health and nutrition disasters among the civilians, especially children; so that according to the reports of international organizations, the war crimes occurrence in this attack is seriously evident. So, in the first step, the tools of economic, military and political sanction in format of the Doctrine of "Responsibility to Protect" can be used to support the citizens of Yemen, and in order to prevent the commission of crimes by the regional coalition. This paper, seeks to do a brief review of the Doctrine of "Responsibility to Protect", and meanwhile analyzes the current events in Yemen From the perspective of this Doctrine. It also studies the invasion of Yemen by regional coalition led by Saudi Arabia from the legal viewpoint and finally analyzes the possibility of implementation of the Doctrine against the crisis which is created by the regional coalition.

    Keywords: Responsibility to Protect, human rights, Yemen, the Middle East, Operation Decisive Storm, Gulf Cooperation Council
  • Javad Piri * Pages 47-66

    Collateral contracts which are concluded to guarantee and facilitate the collection of debts, have several rules apart from the provisions of all contracts. One of the most important issues with regard to contracts, is the accuracy or inaccuracy of the prediction of the termination right. In accordance with the rule, such a right can be considered for the parties in the contract; but there is no such possibility for some contracts. However, there are doubts about collateral contracts. Some authors also believe that predicting the termination right in collateral contracts is valid and some consider it to be invalid. Also, Some have believed that predicting the terminate right in some examples is valid and about others is invalid. The advocates of each of the aforementioned views have expressed reasons for proving their views. However, it seems that we should consider the view that believes in the possibility of predicting the terminate right in collateral contracts. In this paper, the author's attempt will be to examine the reasons given by each of the views and examine them with an analytical perspective.

    Keywords: Transition collateral contract, Guaranteed collateral contract, termination
  • Raziye Hasankhani *, Fariba Akbari Pages 67-98

    Marriage contract is considered as one of the contract which include lots of legal issues. The terms of a marriage contract, which is much more important than the marriage conditions, have caused the contract to be the subject of discution between lawyers all the time. One of these conditions is the Prohibition of Childbirth which is also mentioned in fiqh as the condition for the Dismissal or Non-Claim of Offspring. Based on the fact that Childbirth and in general, Sexual Intercourse is considered as an integral part of the marriage contract or not, different opinions about the accuracy or inaccuracy of this condition have been stated. The Prohibition of Childbirth is usually a condition of non-performance, that its legal sanctions, as the similar conditions, maight be enforcing to perform the commitment, pay damages, establishing the right of rescindment or divorce or any other legal sanctions which are agreed upon. On the other hand, if the condition is breached, there will be some changes in couple's rights and obligations; for example: if the man is the person in whose favor a condition is made, the issue will affect on paying the quit-rent and other material rights of the wife and in the terms of restitution might be effective; or even in the subject of custody, which may affect on the rights and duties of each of the couples according to the law. The current research tries to study these two issues: the legal validity and effects of the Prohibition of Childbirth condition in marriage.

    Keywords: Prohibition of Childbirth condition, Non, Claim of Offspring, Condition of performance, marriage, Fertility
  • Maede Taskhiri *, Saeedreza Abadi Pages 99-128

    Women are vulnerable group in society who need protection and healthy environment. Part of mentioned preparations appear through social security system in each legal and political system. Whit a comprehensive look at the issue, there are protective policies for nondiscrimination for women, generally called social protection. An approach to social protection known as gendered approach to social protection has appeared in order to eliminate sexual barriers of culture and social constructions that stops women’s development; this is an approach in the field of social protection which is meant to reach to the goals of human development and enhancement of women’s labour. Considering the element of sexuality as a barrier for women’s development, the strategy of gendered approach to social protection and its valuable effects on democracy and freedom of speech is to be examined here. This research has been done with a descriptive-analytical method aimed to be implemented in the national and domestic field.

    Keywords: Gender, Social protection, Elimination of the Discrimination, Gendered approach.?
  • Fariborz Heidari * Pages 129-158
    One of the innovations in the "Code of Criminal Procedure", which is approved in 1392, than the former criminal codes, is the topic of criminal supervision writs in the field of writs for supply. Although the provided instructions for this topic in Article 247 of the the Code of Criminal Procedure, are similar to the supplementary punishment of Article 23 of the Criminal Code, they are still notable, because they are contemplated by the prosecutor and even before the issuance of the sentence. Since the laws of the French "Code of Criminal Procedure" have always been pioneer and also effective on the developments in our "Code of Criminal Procedure", a comparative study between Iran and France, on the issue of "Writ for Judicial Supervision" and "Writ for Supervision by Electronic Equipment" regarding the concept of supervision, both in terms of maintaining and observing human dignity, judicial authority and etc. is considered as a remarkable specialized field of studyº So that while protecting the freedom and dignity of individuals, it also emphasizes the respect of the order and law of the community.
    Keywords: Writs for supply, judicial supervision, Accused, freedom, Code of Criminal Procedure
  • Zohre Bahrami *, Ali Arefi Pages 159-182

    According to the Iranian positive law, expertise is regarded as a legal evidence by Civil Proceedings Act and a few other statutes concerning expertise, while it has not been mentioned in the third chapter of Civil Code. However, this question could be raised whether expertise is treated as an independent evidence, is a circumstantial evidence or is some type of witness? Legal writers who have already discussed expertise, have not expressly answered to this fundamental question about the nature of expertise but it could be inferred that they tend to treat it as an independent evidence because they refer to it in separate discussions and not during discussing witness and circumstantial evidence. This article is to analyze the nature of expertise and its interaction with other evidences precisely and comprehensively via descriptive and analytical method to reach an understanding of its position in positive law. The aim of this article is to establish a unanimous procedure, to determine the value of expertise among other evidences, and to create some kinds of knowledge for judges. This study tries to analyze the subject and prove the fact that expertise could not be denied as an independent evidence among other evidences.

    Keywords: Circumstantial Evidence, Evidence, Expertise, Judge's Personal Knowledge, Witness
  • Adel Sarikhani, Mostafa Karamipour * Pages 183-214

    One of the most important rules in the international criminal law is the "Double jeopardy" which has been adopted in Iran with different approaches; So that the rule had accepted before the Islamic Revolution in Iran and then had been removed in the post-revolutionary law until 1392. The legislative authority, in the "Islamic Penal Code" which has been approved in 1392, accepted the "Double jeopardy" explicitly in the category of "Tazir offenses" which constits the major part of the crimes in the "Penal law" of Iran. Given the separation of "Tazir offenses" to the definite and the indefinite under Sharia Islamic law, it is important to apply the rule on sanctions of "Hadds", "Qisas" (retaliation), "Diyat" (weregild), and the definite "Tazir offenses"s under Sharia Islamic law. The current research, in addition to explaining this issue, studies the execution of sanctions under Sharia Islamic law against an Iranian criminal who has committed a crime abroad, adhere to all rules under Sharia Islamic law and retrial after he/ she returns to Iran.

    Keywords: Double jeopardy, sanctions under Sharia Islamic law, Hadds, Qisas (retaliation), the definite Tazir offensess under Sharia Islamic law
  • Mohsen Ghani * Pages 215-236

    The method of monitoring the manager`s performance of joint stock companies in Iran’s domestic law as well as France is in-company. Monitoring from outside of the company is an alien concept in Iran’s domestic law except cooperatives that ministry of cooperatives monitors them. In contrast, In the British law system two methods of monitoring were predicted because monitoring assignment to shareholders failed to prevent managers’ abuse. on one hand, monitoring of inside of the company and on the other hand monitoring from outside of the company, that happened by several government agencies such as ministry of trade and industry and the organization of the securities and these institutions are responsible for monitoring of corporate affairs and legislature tried to give them wide discretion including jurisdiction, in order to doing their assigned duties better. This paper attempts to analyze the developments of the company's inspection firm in the legal system of Iran and the United Kingdom.

    Keywords: commercial companie's inspection, monitoring of inside of the company, monitoring of outside of the company, regulatory institutions
  • Fatemeh Ghaderi *, Mohammadreza Kaykha Pages 237-258

    The family, as the most important and most identiable social institution, has a high status, followed by a significant role in the destiny of individuals and society. In Islam, however, it is based on permanent marriage, but in some cases it also accepts a temporary marriage on grounds of necessity. But temporary marriage has undergone some pessimistic and negative attitudes and has not been universally accepted and is therefore one of the controversial issues. The new Family Sponsorship Act of 1391, which is in line with article 10 of the Constitution, and the creation of laws for the provision of family benefits, has referred to temporary marriage in Article 21, and in some cases it has not only been approved, but also required. The findings show that this article has critics who find that the disadvantages of creating compassion and harassment for couples, the spread of laziness and the unwillingness to permanent marriage are considered by the material. The study shows that these criticisms are not forthcoming and even benefits such as protecting the rights of the child, regulating this kind of marriage, protecting the community and preventing some differences.

    Keywords: Temporary marriage, marriage registration, family protection, Article 21, Shiite jurisprudence, child protection
  • Vahid Bazzar Pages 259-284

    With regard to the relationship between morality and international law, there is no consensus among lawyers and the existing law schools. In this case, universal morality is considered, which is united unlike the domestic morality in different societies. It also includes the norms that are generally accepted by the international community. There is no legal sanctions for moral norms in international law, but if these norms become legally mandatory rules, they will get the legal sanctions which are anticipated for the rules. The role of morality, which becomes more and more important through the moderation of sovereignty of states and also by the progressive role of non-state actors in international law, is clearly visible in the areas such as international human Rights, international humanitarian law, international criminal law, international responsibility law and the international law of Treaties. The current research seeks to express and explain different views about the effects of morality on law and also studies the appearance of morality in different areas of international law.

    Keywords: Morality, International Law, International Human rights, International Humanitarian Law, International Responsibility Law