فهرست مطالب

فصلنامه زیست شناسی تکوینی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد بهارآرا*، طیبه رمضانی صفحات 1-8
    امروزه سنتز زیستی نانوذرات طلا مورد توجه قرار گرفته است. عصاره های گیاهی سازگار با محیط زیست هستند و با توجه به کاهش هزینه ها و عدم استفاده از مواد سمی برای سنتز نانوذرات مناسب می باشند. در پژوهشحاضر، روش سبز برای تولید نانوذرات طلا با استفاده ازعصاره برگ گیاه آویشن استفاده شده است. عصاره آبیاز برگ گیاه دارویی آویشنشیرازتهیه شد. این عصاره با غلظت مختلف با محلول HAuCl4 مخلوط گردید. سنتز نانوذرات توسط تغییر رنگ محلول HAuCl4بررسی گردید، تشکیل نانوذره طلابا استفاده از طیف سنجی UV -Visو شکل و اندازه نانو ذرات با میکروسکوپ الکترونی عبوری بررسی شد، آنالیز انتشار انرژی اشعه ایکس برای تآیید حضور عنصر طلا در نمونه ها انجام شد.
    رنگمحلول HAuCl4 در ترکیب با عصاره گیاهی آویشن شیرار از زرد به سرخ یاقوتیتغییر یافت، این تغییر رنگ نشان دهنده سنتز نانوذرات طلا بود. طیف سنجی UV -Vis نشان داد که پیک جذبی حدود 540 نانومتر می باشد. تصاویر میکروسکوپ الکترونی گذاره نشان داد که نانوذرات در اشکال کروی، نامنظم و پنج وجهی می باشند.همچنین اندازه های نانو ذرات مختلف بین 50-1نانومتر تعیین شد. آنالیز انتشار انرژی اشعه ایکس پیک جذبی را در محدود 3/2 کیلو وات بدلیل وجود نانو ذرات طلا نشان می دهد.
    نتایج بیان گر آن است که می توان توسط عصاره آویشن شیراز نانو ذر هات طلا سازگار با محیط زیست، بدون استفاده از مواد شیمیایی نامناسب و خطرناک تولید کرد.
    کلیدواژگان: سبز، گیاه، آویشن شیراز، طلا، نانوذره
  • احمد مجد، مینو مهاجر*، پریسا جنوبی صفحات 10-22
    اگر چه همه گیاهان گلدار در مراحل مشابه ریخت زایی در اندام های رویشی و برخی مراحل در اندام های زایشی مشترک هستند، اما در میان گونه ها و حتی درون افراد یک گونه هم امکان پاسخ های ناهمگن از لحاظ شرایط گل وجود دارد که، در نتیجه ی فعال سازی یا سرکوب بیان ژن است. شناخت مراحل نمو گل را هی مناسب برای فه متمایز سلولی و مکانیسم های ژنتیکی لازم برای اندام زایی و ریخت زایی در گیاهان است.کوکب کوهی Rudbeckiahirta.گونه ای زینتی و علفی است که، به خانواده مرکبان تعلق دارد. هدف از این پژوهش مطالعه ساختار تشریحی و بررسی برخی از مراحل تکوین گل در این گیاه است. به منظور بررسی تشریحی از بخش های مشخصی از ریشه، ساقه،برگ،دمبرگ نمونه برداری انجام شد و در فیکساتور الکل-گلیسرین نگهداری شدند. پس از برش گیری و رنگ آمیزی به روش مضاعف کارمن زاجی و آبی متیل، نمونه های با میکروسکوپ نوری بررسی شدند. به منظور بررسی تکوین گل از غنچه های کوکب کوهی در مراحل مختلف تکوین نمونه برداری شد و در FAA تثبیت صورت گرفت.پس از برش گیری، نمونه ها با هماتوکسیلین-ائوزین رنگ آمیزی شده و با میکروسکوپ نوری بررسی شدند.
    بررسی ها نشان داد که، ساختار نخستین و پسین ریشه، ساقه،دمبرگ،برگ و مریستم راس ساقه،شباهت کلی با ساختار سایر اعضای خانواده مرکبان دارد. نتایج نشان دهنده تغییر ابعاد مریستم و افزایش رنگ پذیری آن در هنگام تحویل مریستم رویشی ساقه به مریستم زایشی است. شکل گیری پریموردیوم های گلچه ای از حاشیه به سوی مرکز می باشد. در مراحل تکوینی پیشرفته تر، مریستم هر گلچه از حاشیه به مرکز شروع به سهم بندی جدید کرده و اجزای هر گلچه را به وجود می آورد. در بررسی اندام زایشی ماده مشخص شد که، مادگی دارای دو برچه، تمکن مرکزی و یک تخمک واژگون دارای یک پوسته می باشد. بررسی تخمک و ایجاد کیسه رویانی الگویی عمومی و مشابه سایر گیاهان نهان دانه دو لپه از جمله دیگر گیاهان این تیره را نشان داد.
    کلیدواژگان: تیره مرکبان، کوکب کوهی، تکوین، اندام های رویشی، گلچه لوله ای، تخمک
  • حمیده محققی، فریبا شریف نیا*، ایرج مهرگان صفحات 23-29
    جنس نارون UlmusL.متعلق به تیره نارونیان Ulmaceaeدارای 4 گونه در ایران است
    (U. minor، U. glabra، U. boissieri& U. umbraculifera) که در مناطق مختلف به صورت وحشی و کاشته شده دیده می شود. این گونه ها از بسیاری جهات به هم شبیه می باشند بطوریکه تفکیک آنها از یکدیگر بسیار سخت است لذا می بایست ازسایر صفات همچون صفات ریز ریختارشناسی مقایسه ای برای شناسایی دقیق این گونه ها بهره جست.نمونه های این گونه ها از مناطق مختلف جمع آوری، خشک و پرس گردید.بخش های یکسانی از برگ برای مقایسه ساختارو الگوهای اپیدرمی پشت برگ و همچنین از نمونه های سامار(بال فندقه) این گونه ها جدا سازی وبرای مطالعه انتخاب شدند. نمونه ها پس از خشک شدن ابتدا فریز شده و با لایه ای از طلا پوشانده شدند، سپس در ستونی از خلا مورد تابش پرتو الکترونی قرار گرفتند و در نهایت تصاویری با بزرگ نمایی های متفاوت از آن ها تهیه گردید.از این تصاویر جدول صفاتی تهیه شد و این صفات مورد آنالیز آماری با نرم افزار SPSS قرار گرفت و فنوگرام آن رسم شد. نتایج نشان داد که این 4 گونه از لحاظ الگوی اپیدرمی برگ، ساختار پایه کرک، تراکم کرک، میزان تراکم روزنه ها در پشت برگ متفاوت هستند همچنین بررسی مقایسه ای ریز ریختار شناسی فندقه بالدار نشان داد که از لحاظ الگوی اپیدرمی با هم متفاوت هستند. در نهایت صفات مقایسه ای ریزریختارشناسی به هر چه دقیق تر شناسایی این گونه ها کمک می کند که در نتیجه آن می توان گیاهان مناسب هر زیستگاه را انتخاب و به کشت آنها مبادرت نمود.
    کلیدواژگان: الگوی اپیدرمی، ریزریختار شناسی، فنوگرام، میکروسکوپ الکترونی، نارون
  • زینب فلاحی، احمد مجد*، سعید آیریان صفحات 31-38
    بادام کوهی (Amygdalus scoparia L) یکی از گونه های مهم خانواده روزاسه (Rosaceae) است که از خواص دارویی و آنتی اکسیدانی ویژه ای برخوردار است.جنس Amygdalus از نظر صفات ریخت شناختی از تنوع زیادی برخوردار است؛ به گونه ای که با اتکا به این صفات، در موارد بسیاری، قادر به شناسایی گونه ها نخواهیم بود. با توجه به اهمیت شناخت مراحل تکوینی گیاهان در گسترش دانش زیست شناسی، در این پژوهش، بادام کوهیکه از ارزش غذایی، دارویی و اقتصادی بالایی برخوردار است، به عنوان نمونه مورد آزمایش انتخاب شد.مراحل مختلف تکوینی دراندامزایشی به منظور روشن کردن مراحل جنین زایی در این گونه و با استفاده از روش های سلول – بافت شناختی (سیتولوژیکی) مورد بررسی قرار گرفت. پس از قرار گرفتن نمونه ها درفیکساتور مناسب، از آن ها برش های میکروتومی تهیه شد و پس از آماده سازی و رنگ آمیزی با هماتوکسیلین و ائوزین، نمونه های مورد نظر بر روی لام شیشه ای سوار شده و با میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفتند. برش های تهیه شده از گل ها در مراحل تکوینی مختلف نشان می دهد که گل های بادام از نوع گل های کامل و مادگی گل ها پری ژنی(پیرامونی) است. جام گل پیوسته بوده که از 5 کاسبرگ، 5 گلبرگ و10 الی 40 پرچم و مادگی با تخمدان فوقانی تک خانه ای تک برچه ای تشکیل شده است که حاوی دوتخمک واژگون (anatrope) است. معمولا از دو تخمک، فقط یکی تلقیح می یابد. مراحل نموی کیسه رویانی و رویان زایی شامل رویان کروی، قلبی، آژدری و لپه ای شکل در بادام کوهی در برش های به دست آمده قابل مشاهده است. نتایج نشان می دهد که مراحل نموی کیسه رویانی و رویان زایی در بادام کوهی، الگویی مشابه با دولپه ای ها و دیگر گیاهان تیره Rosaceae را دارا هستند.
    کلیدواژگان: Amygdalus scoparia، L، بادام کوهی، رویان زایی
  • راشین نوری*، بهاره لرستانی، نسرین کلاهچی صفحات 39-45
    اثر تنش آلودگی نفتی بر کاهش رشد گیاه از واضح ترین پاسخ های گیاهان به تنش آلودگی نفتی است. بطور کلی می توان گفت که گیاهان جهت بالا بردن مقاومت خود به تنش آلودگی نفتی تغییرات فیزیولوژیکی، مورفولوژیکی و آناتومیکی از خود نشان می دهد که این تغییرات بر حسب گونه متفاوت است. هدف از این تحقیق بررسی مقاومت گونه ی خلر (Lathyrus stavius) و تغییرات رویشی و آناتومیکی صورت گرفته بر روی ساقه این گیاه در برابر آلودگی نفتی می باشد.
    در این مطالعه اثرغلظت هایمختلفنفت خامسبک(1، 2، 3 ،4 درصد)بر رشد گونه ی خلر (Lathyrus stavius) در مدت 2 ماه در قالب یک طرح کاملا تصادفی بررسی شد. و پس از آن مطالعات مورفولوژیکی و آناتومیکی برروی گونه فوق انجام گرفت.
    نتایج حاصل نشان دادکه باافزایش غلظت نفت سبک در خاک کاهش معنی داری در پارامترهای رویشی اتفاق می افتد. همین طور تغییرات ظاهری در ساقه و برگ نیز تغییراتی را در اپیدرم، پارانشیم و آوندها شاهد بودیم.
    کلیدواژگان: آلاینده، بقولات، محیط زیست، نفت خام سبک، هیدروکربن های نفتی
  • معصومه میرزایی*، آزاده توسلی، احمد مجد صفحات 47-53
    گیاه خرفه .Portulaca oleraceaLاز خانواده Portulacacea می باشد. گیاهی است علفی، یکساله به ارتفاع 10-30 سانتیمتر که به صورت خودرو می روید. گیاه خرفه در سبزی خوردن مورد استفاده قرار می گیرد و در طب سنتی دارای خواص دارویی مانند شل کننده عضلانی، تصفیه کننده خون و تب بر می باشد این گیاه را برای تحقیق انتخاب کردیم. هدف از این پژوهش بررسی اثر آبیاری با آب مغناطیس در دو تیمار بر خواص تشریحی در ساختارهای رویشی گیاه خرفه در مقایسه با آب معمولی است که با استفاده از روش های متداول سلول-بافت شناسی و بکارگیری میکروسکوپ نوری انجام شد.
    نتایج نشان داد که در ساختار تشریحی ریشه، افزایش سرعت ظهور ساختارهای پسین و گسترش پارانشیم مغزی و در ساقه افزایش تعداد دسته های آوندی و در برگ افزایش تعداد رگبرگ های فرعی در تیمارهای آب مغناطیس مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: آب مغناطیس، ساختار تشریحی، Portulaca oleracea L
|
  • Pages 1-8
    Biosynthesis of nanoparticle offers a vast studied today. Plant extracts are eco-friendly and cost effective to synthesis nanoparticles. In present study, has been presented a simple biosynthesis of gold nanoparticles usingZataria multiflora leaf’s extract.
    The aqua extract from Zataria multiflora leaf’sextract was prepared. This extract in different concentration with HAuCl4 solution was mixed. Synthesized nanoparticle investigated by the change of color of auric chloride, and growth of nanoparticle in different time andconcentration was monitored by using UV-Vis Spectroscopy, transmission electron microscope (TEM) was used to analyze the shape and size nanoparticles, Energy-dispersive X-ray spectroscopy )EDS( analysis for evaluated present of gold element.
    The colour of HAuCl4 solution change from yellow in color to ruby red, this confirmed that gold nanoparticle was fabricated. UV-visible spectroscopyshowed the absorbance peak of gold nanoparticles occur around 540 nm in Zataria multiflora leaf’sextract. TEM images of sample revealed that the nanoparticles were spherical, pantagon and shaped with no definite morphology. This nanoparticle were different from 1-50 nm in size. EDS analysis results showed absorption peak approximately at 2.30 keV due to presence of gold nanoparticles.
    The results showed that gold nanoparticles canbe producedbyZataria multiflora leaf’sextract without usingenvironmentallyhazardouschemicalsunsuitable agent.
    Keywords: Green, Plant, Zataria multiflora, Gold, Nanoparticle
  • Pages 10-22
    Although flowering plant species indicate similar developmental and morphogenetic process of pistil formation, heterogeneous structures are usually observed among subfamilies due to activation or repression of gene expression. In order to identify the genetic mechanisms of cell differentiation and organogenesis, study on evolvement stages of flower is required.
    Rudbeckia hirta L. is an ornamental species belong to the Asteraceae family. Investigation on vegetative organs and reproductive development of pistil were the main objectives of this study. Along this line, different vegetative organs such as root, stem, leaf and petiole samples were collected, and were fixed in glycerin and ethanol. After sectioning with microtome and double staining by Methyl Blue-Carmen aluminize, samples were assessed by a light microscope and appropriate samples were photographed. Moreover, flowers were collected from Rudbeckia hirta L. buds in different steps of reproductive development, and then were fixed in FAA and sliced using a microtome. Staining was carried out with Eosin and Haematoxylin in order to close up by a light microscope.
    It was observed that the primary and secondary structures of roots, stems, petioles, leaves and stem apical meristem have general similarity with the structure of other Asteraceae species. Results also revealed the changes in meristem sizes and increment of stain ability in reproductive meristem compared to vegetative meristem. In addition, the formation of floret primordium was indicated from the periphery to the center. During higher developed stages, each floret meristem begin to create new floret components from margin to the center as well. In reproductive development study, postil was demonstrated at located center with 2 carpels and a reversal ovule covered a layer. Ultimately, developmental evaluation of ovule and embryo sac was displayed based on the common pattern of dicotyledonous plants and other species of Asteraceae.
    Keywords: Asteraceae, Rudbeckia hirta, anatomical study, reproductive development, tubular florets, Ovule
  • Pages 23-29
    The genus of Ulmus L. (elm) belongs to the Ulmaceae family. Elm has 4 species in Iran (U. minor, U. glabra, U. boissieri& U. umbraculifera)that some of the are cultivated in different areas. These species are similar together and it is so hard to distinguish them from each other. Micromorphology characters could be useful for comparison such as taxa. Specimens of these species were collected, dried and pressed from different regions. The leaves and nuts of different species were prepared for scanning electronic microscope studying(freezing and then coating with a thin layer of gold). Characters of leaf and nut epidermal were analyzed using SPSS software and phenogram prepared. The results showed this species in point of views epidermal pattern of leaf and nut, structure of hair base and stomata density and hair density are different.
    Keywords: Epidermal Pattern, Electronic Microscope, Micromorphology, Phenogram, Ulmus
  • Pages 31-38
    Amygdalus scoparia L. is an important species of the family Rosaceae with medicinal and antioxidant properties. Amygdalus is morphologically highly diverse such that their identification requires more than morphological characteristics. To reveal the stages of Amygdalus scoparia L embryogenesis, the different developmental stages of the generative organs was subjected to both cytological and histological examination. For both cytological and histological purposes, samples were first fixed, and sections were prepared using a microtome following rinsing, dehydration and saturation with paraffin. Sections were then stained by Hemotoxin-eosin and photographed under a camera equipped light microscope. Samples prepared from different developmental stages of the flowers revealed a complete form of the flowers with peripheral gynoecium Corolla was continuous consisting of 5 sepals, 5 petals and 10-40 stamens, while gynoecium with a superior ovary was of single chamber with a single carpel containing two anatrope eggs. Of which one is usually fertilized. Stages of the embryogenesis and the embryo sac development included: spherical, heart-shaped, torpedo, cotyledonous. It appears that embryogenesis and the embryo sac development in Amygdalus scoparia L. has a similar pattern as that of dicots and other members of the Rosaceae family.
    Keywords: Rosaceae, emryo, Morphology
  • Pages 39-45
    Effect of oil contamination on reduction of the plant growth is one of most obvious responses of plants to oil pollution stress; in generally to say that plants in order in increase to their resistance against oil pollution stress have under age functional changes, anatomical changes and histological changes, these changes vary depending on the species. The purpose of this research is to examine the resistance of lathyrusstavius species and to show the vegetative to this plants stem during its exposure to oil pollution. In this survey, the effect of the light crude oil indifferent concentration (1.2.3.4) on the growth of this species at 2 month in Completely Randomized Design (CRD) was investigated. After that, the morphological and anatomical studies and researches on species been fulfilled. Result showed that increasing oil pollution due to decreasing growth parameter was significantly (p≤0.05). Also in this survey we observed leaves, stem and root appearance changes and some changes epidermis, parenchyma and in vessels.
    Keywords: Pollutant, Fabaceae, environmental, Light crude oil, Oil hydrocarbons
  • Pages 47-53
    Portulaca oleracea in portulacaceae family is a yearling plant with 10-30cm height which is grown widly. Portulaca is used as food and medicine such as disease treatement, anti fever and anti septics. Today it is used in traditional medicine as an aromatic plant .the porpose of this research is the investigation of the effect of magnetic water in two treatments in comporison with tap water in anatomical properties of portulaca in vegetative organs. Using histology and applying height microscopy to descriptional studies were formative .the results shoed that these kind of irrigation increased the appearance of secondry structure and the number of vascular bundles in stem and the number of veins on leaf.
    Keywords: Magnetic water, Structure, Portulaca oleracea L