فهرست مطالب

زیست شناسی تکوینی - سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، تابستان 1397)

فصلنامه زیست شناسی تکوینی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرخنده رضانژاد *، اسما صابری، فاطمه علیمرادی صفحات 1-14
    انار شیطان (Tecomella undulata (Sm.) Seem.) درختی برگ ریز یا بطور تقریبی همیشه سبز است که به دلیل گل های زیبا، مقاومت به دما و خشکی بالا، استفاده در فضای سبز، درمان برخی بیماری ها، تهیه چوب و... قابل توجه است. ویژگی های ریخت شناسی، بوم شناختی و چگونگی تکثیر آن در دشت گل پرکی بررسی شد. بیشترین پراکنش آن در خاورمیانه در این دشت است که می توان آن را ذخیره گاه ژنتیکی اصلی معرفی نمود. گیاه روی خاک های شنی تا شنی -لومی سفید و نیز سنگلاخ های بستر رودخانه رویش می نماید.pH خاک برابر 5/7 و EC آن 3/1 دسی زیمنس بر متراست. میزان عناصر میکرو، ماکرو و کربن آلی در خاک کمتر از میزان استاندارد است. انشعابات ریشه ای طویل و متعدد آن، گیاهان جدید را از طریق تکثیر رویشی حتی در فاصله 30 متری یا بیشتر ایجاد می کند. گل آذین خوشه گرزن، گل ها بی بو، پیش پرچم، پرچم ها هترومورف دارای استامینود و دگرگرده افشان، دارای گلپوش پیوسته و در وسط ساختار ترشحی دیسکی دارد که حدود یک میلی لیتر مایع بی رنگ یا بنفش ترشح و در جلب گرده افشان ها موثر است. گرده افشانی دیده نشد و با وجود ظاهر طبیعی اجزای گل، هیچ میوه و دانه ای تشکیل نمی شود. به دلیل سیلاب ها و نیز شنی بودن خاک، با شستشو و کنده شدن خاک، عناصر شسته شده، سیستم ریشه ای آشکار و در معرض خطر عوامل محیطی قرار می گیرند. فقدان تشکیل دانه، تکثیر رویشی کم و از از بین رفتن گیاهک های ایجاد شده از طریق تکثیر رویشی بدلیل چرای دام ها و خشکی یا گرمای زیاد، خطر تهدید آن را افزایش و نیاز به حفاظت و تکثیر را جدی تر می کند.
    کلیدواژگان: تکثیر رویشی، خاک، دانه، گل، مواد تغذیه ای
  • عبدالباسط رنجبر، علی ایمانی *، سعید پیری، وحید عبدوسی صفحات 15-32
    این آزمایش به منظور ارزیابی پاسخ ارقام انتخابی بادام پیوند شده بر روی پایه های مختلف و تحت تنش خشکی بر شاخص پایداری غشاء سلولی (MSI) ، کلروفیل فلورسانس (CF) و شاخص کلروفیل (CCI) بصورت گلدانی در پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری کرج در سال 1395 بصورت فاکتوریل 5×3×4 و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار انجام شد. فاکتور رقم در 5 سطح (سوپرنووا، تگزاس، مارکونا، شکوفه و K13-40)، پایه در 3 سطح (هیبریدهای هلو× بادام GF-677، GN-22 و بذری) و تنش خشکی در 4 سطح (دور آبیاری3 (شاهد)، 5، 10 و 15 روز) بودند. نتایج نشان داد که اثر متقابل رقم، پایه و تنش خشکی بر پارامترهای کلروفیل فلورسانس (حداکثر (Fm)، متغیر (Fv) و متغیر به حداکثر (Fv/Fm)) و همچنین اثرات متقابل پایه و تنش خشکی و نیز رقم و تنش خشکی بر همه صفات مورد ارزیابی در سطح احتمال 1% معنی دار بود. تنش خشکی با افزایشFo و کاهش Fm، در ارقام مورد ارزیابی Fv را کاهش داد و حداکثر کارایی کوانتومی فتوسیستم II یعنی Fv/Fm را در ارقام حساس بر روی پایه های بذری و GN-22 از 82/0 به 67/0 کاهش داد. به عنوان یک نتیجه کلی همه ارقام بر روی پایه GF-677 مقاومت بیشتری به تنش خشکی نشان دادند و ارقام شکوفه و سوپرنوآ مخصوصا بر روی پایه GF-677 برترین ترکیب در برابر تنش خشکی در این آزمایش بودند.
    کلیدواژگان: کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ، نشت الکترولیت، پایه
  • احمد افکاری * صفحات 33-44
    سالیسیلیک اسید، یکی از تنظیم کنندهای فرآیندهای فیزیولوژیکی است که باعث افزایش مقاومت گیاهان نسبت تنش های محیطی می گردد. این پژوهش با هدف بررسی اثر محلول پاشی سالیسیلیک اسید در تعدیل اثرات تنش خشکی و برهمکنش سالیسیلیک اسید و خشکی بر پارامترهای مورفولوژیک و رنگدانه های فتوسنتزی در گیاه آفتابگردان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کلیبر در سال زراعی 1396 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل غلظت های مختلف سالیسیلیک اسید در چهار سطح (صفر، 5/0، 1 و 5/1 میلی مولار) و پتانسیل آب در پنج سطح (صفر، 5-، 10-، 15- و 20- مگاپاسکال) بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که برهمکنش تنش خشکی و سالیسیلیک اسید بر میزان کلروفیل a، کلروفیل کل، طول، وزن تر و خشک اندام هوایی معنی دار بود. نتایج مقایسه میانگین برهمکنش تنش خشکی و سالیسیلیک اسید نشان داد که حداکثر میزان رنگدانه های فتوسنتزی و پارامترهای مورفولوژیک توسط تیمار بدون اعمال تنش و سالیسیلیک اسید با غلظت 1 میلی مولار حاصل شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تنش خشکی باعث کاهش معنی دار رشد بخش هوایی و ریشه، کاهش وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، همچنین کاهش رنگدانه های فتوسنتزی شد؛ در حالیکه در گیاهان پیش تیمار شده با سالیسیلیک اسید، مقدار این کاهش تعدیل شده است. با توجه به نتایج به دست آمده سالیسیلیک اسید موجب کاهش خسارات وارد شده در مواجه با خشکی شد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، تنش کم آبی، سالیسیلیک ا سید، کارتنوئید، کلروفیل
  • زینب نوروزی، عباسعلی دهپور جویباری * صفحات 45-54
    یکی از ژن هایی که می تواند در افزایش ابتلا به دیابت نوع 2 نقش مشارکتی داشته باشد ژن MNSODA16V است. در این پژوهش به بیان ارتباط بین این ژن با بیماری هایی چون دیابت نوع 2 در بین مردم مازندران می پردازیم که حدود cc1 خون حاوی پلاسمای EDTA(CBC) از 50 فرد مبتلا و 50 فرد گرفته شد. در ادامه برای تعیین مقدار و کیفیت DNA، از دو روش ارزیابی کمی به روش اسپکترفتومتری و ارزیابی کیفی به روش الکتروفورز استفاده کردیم. جهت تخمین غلظت DNA، 4 میکرولیتر از محلول پایه DNA با یک میکرولیتر بافر نمونه گذاری مخلوط و در چاهک ژل آگارز 2/1 درصد در بافر TAE یک برابر تخلیه گردید. برای ارزیابی محصول PCR روی ژل آگارز 2% انجام شد. 5 میکرولیتر از محصول هر یک از واکنش ها به همراه ml 1 رنگ به چاهک های ژل منتقل و الکتروفورز در ولتاژ 100 ولت به مدت 5/1 ساعت انجام شد. ژل در محلول اتیدیوم برماید (mg/ml 5/0) به مدت 20 دقیقه رنگ آمیزی شد و سپس از انتقال به آب مقطر از آن با دستگاه ژل داک عکس برداری شد. به دلیل تکرار تا 3 مرتبه و استفاده از کیت استخراج DNA متاسفانه این اشکال به روند کار مربوط نمی شود و نیاز به بررسی بیشتری دارد. به همین دلیل این مطالعه موفقیت کمی را به ارتباط پلی مورفیسم MNSODA16V نشان می دهد و هم چنین نیاز به مطالعه بیشتر در جمعیت های مختلف برای شناخت بهتر از نقش MNSODA16V هستیم.
    کلیدواژگان: پلی مورفیسم، جمعیت استان مازندران، دیابت نوع 2، ژن، MNSODA16V
  • سپیده حاج باقری، حسین عباسپور *، شکوفه انتشاری، علیرضا ایرانبخش صفحات 55-71
    عناصر سنگین از مهمترین آلاینده های محیطی هستند و سمیت آنها به دلایل اکولوژیکی، تکاملی، تغذیه ای و محیطی مشکل بزرگی به شمار می رود. بسیاری از تحقیقات نشان داده اند که تلقیح گیاهان با قارچ میکوریزی یا استفاده از هورمون براسینواستروئید مقاومت بسیاری از گیاهان را نسبت به فلزات سنگین افزایش می دهد. در این مطالعه تاثیر میکوریز Glomus mosseae و 24-اپی براسینولید (10-6 میکرومولار) بر مکانیسم فتوسنتز و مقاومت گیاه دارویی آنیسون نسبت به تنش ناشی از کلرید کادمیوم (0، 100، 200 و 800 ppm) مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که کادمیوم باعث کاهش درصد آغشتگی میکوریزی ریشه، کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل و کاهش حدواسط های مسیر بیوسنتز کلروفیل شامل پروتوپورفیرین IX، منیزیم پروتوپورفیرین IX، پروتوکلروفیلید، کلروفیلید a و کلروفیلیدb و کاهش کاروتنوئید در گیاه آنیسون شد. پیش تیمار گیاهان با براسینواستروئید، تلقیح گیاهان با قارچ میکوریز Glomus mosseae و اثر توام Glomus mosseae×براسینواستروئید باعث افزایش میزان این ترکیبات تحت غلظت های 100 و 200 ppm کلرید کادمیوم گردید. بنابراین می توان نتیجه گرفت که براسینواسترویید و قارچ میکوریزی در این غلظت ها بر مکانیسم فتوسنتز و مقاومت در این گیاه نقش مثبت داشته و باعث مقاومت این گیاه در برابر سمیت ناشی از کادمیوم در این گیاه می شود.
    کلیدواژگان: آنیسون، براسینواستروئید، کلرید کادمیوم، میکوریز Glomus mosseae
  • الهام حویزی، طیبه محمدی * صفحات 73-80
    سرطان ریه عامل بیشترین مرگ و میر ناشی از سرطان است. زنجبیل گیاهی خوراکی و دارویی است که دارای خواص مهم درمانی از جمله خاصیت ضد سرطانی است. هدف این مطالعه، بررسی و مقایسه اثر عصاره هیدروالکلی این گیاه روی سلول های سرطانی ریه و سلول های فیبروبلاست جنینی طبیعی موش است. سلول های سرطانی ریه رده A459 و سلول های فیبروبلاست جنینی طبیعی موش در آزمایشگاه کشت شدند و با غلظت های مختلف عصاره زنجبیل به مدت 24، 48 و 72 ساعت تیمار شدند. برای سنجش میزان بقاء سلول ها از روش MTT (3،4،5 دی متیل تیازول2 یل 2،5 دی فنیل تترازولیوم) استفاده گردید. زنجبیل در غلظت های 1800 و 2000 میکروگرم بر میلی لیتر و زمان 72 ساعت اثر کشندگی بیشتری روی هر دو نوع سلول داشت و باعث تغییرات مورفولوژیکی در سلول ها شد که در سلول های سرطانی مشهودتر بود. اثر کشندگی زنجبیل روی سلول های سرطانی در غلظت های 1000، 1200، 1400، 1800 و 2000 میکروگرم بر میلی لیتر به صورت معنی داری بیشتر از اثر کشندگی آن روی سلول های جنینی بود(05/0< P). اثر سمیت سلولی عصاره هیدروالکلی زنجبیل روی سلول های سرطانی ریه بیشتر از سلول های فیبروبلاست رویانی طبیعی موش است و می تواند به عنوان یک داروی ضد سرطان ایمن مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عصاره هیدروالکلی زنجبیل، سلول سرطانی ریه، فیبروبلاست جنینی، سمیت سلولی
  • محمد جواد شیخ زاده * صفحات 81-92
    جنس سرده Rubus L. متعلق به تیره Rosaceae و زیرتیره Rosoideae شامل حدود 750 گونه در دنیا است. این جنس در اکثر نواحی جهان پراکنش دارد. در فلور ایران تعداد هشت گونه و پنج هیبرید (دو رگه) گزارش شده است. تمشک یکی از پر چالش ترین جنس ها در بین گیاهان گل دار می باشد. وجود عواملی از جمله پلی پلوئیدی، آپومیکسی و دورگه گیری زیاد در این جنس باعث مشکلاتی در تشخیص از نظر ریخت شناسی شده است. جمع آوری داده های کمی و کیفی جهت تشخیص گونه ها و روش های جمع آوری مولفه های ریخت شناسی بسیار زمانبر و پر هزینه است. بنابراین، بکارگیری روش-های متفاوت در جهت کاهش زمان و هزینه ها همواره مطرح می باشد. در بسیاری از موارد، جهت آنالیز داده های زیستی روش های داده کاوی بکار گرفته می شود. در این مقاله، از ترکیب الگوریتم های مختلف انتخاب ویژگی و دسته بندی برای تشخیص ویژگی های متمایزکننده بین گونه های سرده Rubus L. استفاده شد. با بکارگیری روش دسته بندی Random Forest و مدل انتخاب ویژگی InfoGainAttributeEval با تعداد 28 ویژگی به دقت 05/94 درصد در دسته بندی رسیدیم که بهترین الگوریتم از نظر دقت می باشد و با استفاده از روش MLP و مدل انتخاب ویژگی SymetricalAttributeEval، با تعداد 4 ویژگی دقت دسته بندی 32/84 درصد حاصل شد که بهترین الگوریتم از نظر تعداد اندک ویژگی های انتخاب شده است. چهار ویژگی فوق توسط اکثر الگوریتم های استفاده شده در این مقاله انتخاب شدند. تمامی این ویژگی ها کیفی هستند و جهت بدست آوردن آنها نیازی به هزینه اندازه گیری آزمایشگاهی نمی باشد. بنابراین می-توانند معیار مناسبی جهت کلید شناسایی باشند.
    کلیدواژگان: داده کاوی، الگوریتم، ریخت شناسی، کلید شناسایی
|
  • Farkhondeh Rezanejad *, Asma Saberi, Fatemeh Alimoradi Pages 1-14
    Tecomella undulata (Sm.) Seem. is deciduous or nearly evergreen tree that is highly valuable due to showy and beautiful flowers, resistance against extreme temperature and drought, medicinal properties, wood production and ... Morphology, ecology and propagation of this species in Golparaky plain of Jiroft was studied. The highest of its distribution in middle east is seen in this plain that has been introduced as genetic reservoir. The species grows on sand dunes and sand loams or stony places of river bed. pH of area soil is equal 7.5 and its EC is 1/3 desi zimen m -2. The amount of micro- and macro-elements and organic carbon of soil was lower than standard. Root branches are long and various which produce new plantlets using vegetative propagation even in distances of 30 m farther. The inflorescence is raceme-cyme, flowers are odorless, protoandrous and contain heteromorph stamens and adnate perianth. In the middle of flower is seen a well-developed nectary disc producing about 1 ml nectar of odorless or purple color. Flowers are cross pollinated but no pollinator was observed in pollination season. The species is fruitless and seedless although flowers seemed normal. Root branches endanger due to floods and soils of sandy and loamy. The seed absence, less vegetative propagation and losing of vegetatively propagated seedlings due to grazing by cattle and sheep and increasing dry and high increase its treat risk. Thus, its protection should be taken seriously. Also, it is recommended to consider to its vegetative reproduction.
    Keywords: Flower, nutritional elements, seed, soil, vegetative propagation
  • Abdolbaset Ranjbar, Ali Imani *, Saeed Piri, Vahid Abdoosi Pages 15-32
    In order to evaluate the response of selected cultivars of almond, grafted on different rootstocks under drought stress due to increased irrigation intervals in the 2015-2016 year, in the Temperate Fruit Research Center, Horticultural Research Institute in Karaj, a factorial based on a randomized complete design with three replications was carried out. Factors comprised cultivars in five levels (Supernova, Texas, Marcona, Shokoufeh and K13-40), rootstocks in Three levels [peaches × almonds hybrids (GF-677 and GN-22), and bitter almond seedlings NO. 32], and drought stress in four levels (irrigation intervals were 3(Control), 5, 10 and 15 Days). The results showed that the interaction of three factors for chlorophyll fluorescence parameters include maximum (Fm), variable (Fv) and variable to maximum (Fv/Fm), electrolyte leakage and releate water content(RWC) of leaves at 1% probability level, and interaction effects of rootstock × cultivar for chlorophyll b and a/b as well as cultivar × drought stress for a/b were significant at 5% probability level. Also, interaction effects of rootstock × drought stress were significant for all evaluated traits except a/b at 1% probability level. Drought stress reduced Fv by increasing Fo and decreasing Fm, and reduced Fv/Fm in sensitive cultivars on seedling and GN-22 rootstocks from 0.82 to 0.67. As a general result, all of the cultivars on the GF-677 rootstock showed greater resistance to drought stress. Supernova and Shokofeh cultivars grafted on GF-677 rootstock were most resistant rootstock - scion compounds, but other rootstock-scions compounds, were sensitive to drought stress.
    Keywords: Chlorophyll, electrolyte leakage, rootstock, scion, rwc
  • Ahmad Afkari * Pages 33-44
    Salicylic acid is one of the regulators of physiological processes causing increased resistance of plants to environmental stresses. This research was conducted with the aim of investigating the effect of drought stress and salicylic acid on morphological parameters and photosynthetic pigments in sunflower An experiment was performed as factorial in a fully random design with three replications in laboratory of physiology at Islamic Azad University, Kaleybar Branch in the agricultural year of 2017. The experimental treatments included salicylic acid at four levels (0, 0.5, 1, and 1.5 mMolar), and water potential at five levels (0, -5, -10, -15, and -20 MPa). The results obtained from the analysis of variance indicated that the interaction between drought stress and salicylic acid and level of chlorophyll-a, total chlorophyll, length, wet and dry weight of the aerial parts was significant. The results of comparing the mean of the interaction between drought stress and salicylic acid indicated that the maximum level of photosynthetic pigments and morphological parameters was obtained by the treatment involving no application of stress plus salicylic acid 1 mM. The results obtained from this research indicated that drought stress resulted in a significant reduction in the growth of aerial parts and root, wet and dry weight of the aerial parts and root, and photosynthetic pigments. On the other hand, in the plants pretreated with salicylic acid, the extent of this reduction has been modified. Based on the obtained results, salicylic acid culminated in diminished damage incurred in response to drought.
    Keywords: Carotenoid, Chlorophyll, Dry weight, Helianthus annuus L, Salicylic acid
  • Zeynab Noroozi, Abbas Ali Dehpour Joybari * Pages 45-54
    One of the genes that can play a role in increasing the incidence of type 2 diabetes is the MNSODA16V gene. In this study, the relationship between this gene and type 2 diabetes mellitus among Mazandaran people was studied. About 1cc of blood containing EDTA (CBC) plasma were obtained from 50 infected and 50 individuals. In order to determine the amount and quality of DNA, two methods of quantitative evaluation using spectrophotometric method and qualitative evaluation using electrophoresis were used. In order to estimate the DNA concentration, 4 μl of the DNA base solution was mixed with one μl of the sampler buffer and evaporated once in the wells of 1.2% agarose gel in the TAE buffer. To evaluate the PCR product, 2% agarose gel was performed. 5 μl of the product of each reaction, with 1 ml of color, was transferred to gel wells and electrophoresis at 100 volts for 1.5 hours. The gel was stained in Ethidium bromide solution (0.5 mg / ml) for 20 minutes, and then transferred to distilled water from the dye gel apparatus. Unfortunately, due to the repeated use of up to 3 times and the use of the DNA extraction kit, this is not the work process and needs to be further explored. For this reason, this study shows little success with the association of MNSODA16V polymorphism and also requires more study in different populations to better understand the role of MNSODA16V.
    Keywords: Gene_MNSODA16V_Polymorphism_Population of Mazandaran province_Type 2 diabetes
  • Sepideh Hajbagheri, Hosein Abbaspour *, Shekoofeh Enteshari, Alireza Iranbakhsh Pages 55-71
    Heavy metals are important environmental pollutants because of their toxicity, ecological, evolutionary, environmental, nutritional, and is considered as a major problem. Many studies have shown that plants inoculated with mycorrhizal fungi and the use of hormone Brassinosteroids increased resistance of plants to heavy metals. In this study, the effect of mycorrhiza Glomus mosseae and 24-epibrassinolid (10-6 µM) on anise resistance to the stress of cadmium chloride (0, 100, 200 and 800 ppm) were compared. The results showed that cadmium reduced percentage of root mycorrhizal colonization, chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophyll, chlorophyll biosynthesis pathway intermediates containing protoporphyrin IX, magnesium protoporphyrin IX, Protochlorophilid, chlorophilid a and chlorophilid b and carotenoids in the anise plant. Plants pretreatment with brassinosteroid, plants inoculated with mycorrhizal fungi Glomus mosseae and interaction brassinosteroid and Glomus mosseae increased the amount of the compounds of cadmium chloride concentrations were 100 and 200 ppm. Therefore it can be concluded that Brassinosteroids and mycorrhizal fungi in the this concentrations on plant resistance and mechanisms of photosynthesis have a positive role and plant resistance to cadmium toxicity in this plant.
    Keywords: brassinosteroid, cadmium chloride, Glomus mosseae, Pimpinella anisum
  • Elham Hoveizi, Tayebeh Mohammadi * Pages 73-80
    Lung cancer is the most common cause of cancer related death. Ginger is an edible and medicinal plant having important health benefits including anticancer activity. The aim of this study was evaluation and comparison of the effect of hydroalcoholic extract of ginger on lung cancer cells and normal mouse embryonic fibroblasts. Human lung cancer cell line A459 and normal mouse embryonic fibroblasts were cultured in vitro and treated with different concentrations of ginger extract for 24, 48 and 72 hours. The MTT assay was used to determine cell viability. Ginger extract in concentrations of 1800 and 2000 µg/ml had killed both of cells at 72 hours after treatment and caused morphological changes in cells which were more obviously in cancer cells. Ginger extract in concentrations of 1000, 1200, 1400, 1800 and 2000 µg/ml killed cancer cells more than embryonic cells(P
    Keywords: Ginger hydroalcoholic extract, lung cancer cell, Embryonic Fibroblast, cytotoxicity
  • Mohammad Javad Sheikhzadeh * Pages 81-92
    The genus Rubus L. (Rosaceae, Rosoideae) includes 750 species. This genus is distributed from Low-TroPical to Sem-Polar region. Eight species and five hybridization varieties were reported in the flora of Iran. Rubus is one of the most challenging genera in flowering plants. Due to polyploids, apomixis and hybridization in the genus mentioned bring challenges in Rubus identification based on morphological characters. Collecting quantitative and qualitative data in plant studies is very time consuming and costly. Therefore, many kinds of research have been conducted on variable methods which are so reliable and economy vantage. Data mining has been applied for many purposes, e.g., bio-data analysis. In the current paper, a combination of different feature selection and classification algorithms was used to recognize the distinctive features of the genus Rubus L. Using the Random Forest classification method and the InfoGainAttributeEval feature selection model, we accurately classified it to 94.05 percent with 28 attributes which is the best algorithm in terms of accuracy and when we applied the MLP method and the SymetricalAttributeEval feature selection model, With only four attributes, the accuracy of the classification was obtained by 84.32 percent which is the algorithm with the least number of selected attributes. Four attributes mentioned were selected by most of the algorithms used in this paper. All of these attributes are qualitative and there is no need for laboratory measurement costs to obtain them. So there can be a suitable criterion for identifying key.
    Keywords: Data mining, algorithm, morphology, identifying key