فهرست مطالب

مصالح و سازه های بتنی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1396)

نشریه مصالح و سازه های بتنی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • سعید ذوالقدری *، وحید قلی زاده، علی اکبر مقصودی صفحات 5-24
    بتن غلتکی نوعی از بتن با اسلامپ تقریبا صفر می باشد. رویه بتن غلتکی بتن متراکم شده ای است که روند کسب مقاومت آن شبیه به خاک کوبیده شده است. مقدار رطوبت باید به گونه ای تنظیم گردد که ضمن فراهم شدن شرایط اختلاط مصالح و تراکم بتن، خمیر سیمان به صورت یکنواخت در بتن پخش شده و بتن تحت اثر وزن غلتک متراکم گردد. پس از استفاده موفقیت آمیز از بتن غلتکی در سدسازی، ویژگی ها و مزایای این نوع بتن منجمله قابلیت کسب مقاومت های بالا در سنین کم و عدم نیازی به تسلیح، قالب بندی و پرداخت که کار اجرایی را تسهیل و تسریع می نماید، کارشناسان را به استفاده از این نوع بتن در روسازی راه ها ترغیب نمود. امکان استفاده از تجهیزات متداول اجرای رویه های آسفالتی جهت اجرای رویه های بتن غلتکی در کنار هزینه های تعمیر و نگهداری کمتر و عمر مفید بیشتر در بسط و گسترش استفاده از این نوع بتن به عنوان روسازی راه ها بسیار موثر بوده است. در کشور ما با توجه به فزونی ظرفیت تولید انواع سیمان نسبت به نیاز پروژه های عمرانی داخلی و تقاضای بازارهای صادراتی، گسترش استفاده از رویه های بتنی در راه ها به عنوان راهکاری عملی جهت ایجاد بازار مصرف پایدار برای بخشی از سیمان قابل تولید مطرح می باشد. در این مقاله برخی از و دستاوردهای آزمایشگاهی و تجارب اجرایی استفاده از بتن غلتکی به عنوان روسازی در خیابان های داخلی کارخانه پریفاب منجمله نکات طراحی طرح مخلوط با استفاده از مصالح بومی و بخشی از پسماند تولید مصالح سنگی، اقدامات انجام شده جهت بهسازی خط تولید مصالح سنگی و مرکز تولید بتن کارخانه جهت انطباق با الزامات ساخت و حمل بتن غلتکی، نکات قابل تامل درخصوص بهره برداری از ماشین آلات متداول راهسازی جهت اجرای بتن غلتکی و فرآوری و نگهداری از بتن غلتکی در شرایط هوای گرم به تفضیل بیان گردیده اند.
    کلیدواژگان: رویه های بتنی، بتن غلتکی، مصالح بازیافتی، طرح مخلوط، تعمیر و ترمیم روسازی بتنی
  • علی صدر ممتازی *، حمیدرضا کرامتی، بهزاد طهمورسی صفحات 25-36
    استفاده از کامپوزیت های پلیمری مسلح به الیاف (FRP) به طور گسترده ای در صنعت ساخت و ساز روبه افزایش است. نسبت مقاومت به وزن بالا، مقاوم در برابر خوردگی و پایایی مناسب از دلایل اصلی انتخاب و طراحی FRP هستند. با این حال در صورت قرار گیری این مواد در معرض حرارت، تغییر در خواص مواد، بر عملکرد سازه ای آن تاثیر می گذارد. هدف از این پژوهش بررسی اثر چسب های سیمانی و اپوکسی بر عملکرد حرارتی نمونه های خمشی بتنی تقویت شده با پارچه های بازالت (BFRP) و شیشه (GFRP) است. به همین منظور 105 نمونه خمشی (500×100×100 میلی متر) با نسبت آب به سیمان یکسان ساخته شد و به مدت یک و سه ساعت، تحت دما های 50، 100 و 200 درجه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش دما مقاومت خمشی نمونه های تقویت نشده تا 48% افت داشت. همچنین مقاومت خمشی نمونه های آغشته به چسب سیمانی و اپوکسی به ترتیب تا 47% و 60% کاهش پیدا کرد. نتایج حاصله از مدل ارائه شده نشان داد که که در دما های کمتر از 100 درجه سانتی گراد مقاومت خمشی نمونه های آغشته به چسب سیمانی کمتر از نمونه های آغشته به چسب اپوکسی است اما با افزایش دما تا 200 درجه سانتی گراد، مقاومت خمشی برای نمونه های تقویت شده با پارچه بازالت و شیشه به ترتیب تا 3/1 و 15/1 برابر افزایش می یابد. همچنین نمودار نسبت مقاومت خمشی نمونه های تقویت شده با پارچه بازالت به پارچه شیشه برای نمونه های آغشته به چسب سیمانی در دمای بالاتر از 100 درجه سانتی گراد روندی صعودی داشت حال آنکه این روند برای نمونه های آغشته به چسب اپوکسی نزولی بود.
    کلیدواژگان: پارچه بازالت، پارچه شیشه، چسب سیمانی، چسب اپوکسی، حرارت
  • فهیمه مالکی، علی خیرالدین صفحات 37-47
    1کارشناس ارشد سازه، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
    2استاد، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان
    چکیده
    در این مقاله تاثیر استفاده از میلگردهای کامپوزیت FRP بر ترک خوردگی تیر بتن آرمه مورد مطالعه قرار گرفته است. به دلیل خوردگی میلگردهای فولادی در شرایط خاص، استفاده از میلگردهای کامپوزیت FRP در سال های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. به منظور بررسی رفتار ترک خوردگی، پانزده تیر بتن آرمه با میلگردهای فولادی و میلگردهای کامپوزیت شیشه (GFRP) با درصدهای مختلف آرماتور در نرم افزار ABAQUS مورد تحلیل قرار گرفت. برای صحت سنجی از مدل آزمایشگاهی آل سونا و همکاران که تیری با ابعاد 250×150 میلی متر مربع به طول 2550 میلی متر می باشد، استفاده شده است. نتایج تحلیل نشان داد که استفاده از میلگردهای GFRP به دلیل رفتار الاستیک خطی آن باعث کاهش لنگر خمشی ترک خوردگی می گردند و در تیرهای بتن آرمه با میلگردهای GFRP با افزایش پوشش بتن، میزان لنگر خمشی ترک خوردگی به میزان 1تا 5 درصد کاهش می یابد. همچنین در تیرهای بتن آرمه با میلگرد GFRP، افزایش تعداد لایه های میلگرد GFRP با ثابت بودن درصد میلگرد، سبب کاهش 1 تا 5 درصدی و افزایش مقاومت بتن موجب افزایش 15 تا 25 درصدی لنگر خمشی ترک خوردگی می شوند.
    کلیدواژگان: تیر بتن آرمه، میلگرد کامپوزیت FRP، ترک خوردگی، روش اجزا محدود
  • هومن پور عبدالله، روزبه دبیری * صفحات 48-64
    امروزه با توسعه شبکه حمل و نقل ، بخش اعظمی از درآمد کشورها صرف تعمیر و نگهداری راه ها می شود. یکی از انواع روسازی، روسازی بتن غلتکی است که یکی از اقتصادی ترین و بادوام ترین انواع روسازی است. از آنجا که اکثر روسازی های بتن غلتکی در معرض عوامل جوی و به خصوص رطوبت، یخبندان و بارهای ناشی از ترافیک قرار می گیرندبا گذشت زمان دچار خرابی می شوند. امروزه مسئله دوام بتن های غلتکی در برابر دوره های یخ زدن و آب شدن و زمان حمل و کار با بتن غلتکی، دارای اهمیت زیادی است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر میکروسیلیس به همراه ماده هواساز در خصوصیات مکانیکی روسازی بتن غلتکی در مناطق سردسیر می باشد. بدین منظور مصالح مورد مطالعه با میکروسیلیس با درصد های 5، 10، 15، 20 و 25 و به همراه 2 درصد ماده هوازا مخلوط شده است. خصوصیات مکانیکی مصالح مخلوط روسازی بتن غلتکی براساس آزمونهای مقاومت فشاری، مقاومت کششی غیر مستقیم، دوره های ذوب و یخبندان، جذب آب، عمق نفوذ، چگالی بتن، زمان وی بی، زمان حمل، زمان غلتک زنی ارزیابی شده است. نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان می دهد در حالت کلی هنگامیکه 10 درصد میکروسیلیس به مصالح بتن غلتکی افزوده می شود براساس نتایج آزمایشات ذکر شده بهترین کارایی را دارد.
    کلیدواژگان: روسازی بتن غلتکی، میکروسیلیس، ماده هوازا، مقاومت فشاری، مقاومت کششی
  • بیت الله بدرلو صفحات 65-75
    آزمایش مقاومت فشاری بتن یکی از مهمترین آزمایشات برای کنترل کیفیت بتن در سازه های عمرانی محسوب شده و بر اساس شرایط کارگاهی و ضوابط آیین نامه ها و استاندارهای مرتبط، قالب هایی با اشکال و ابعاد مختلف (مکعبی و استوانه ای) برای تهیه نمونه های آزمایشی مورد استفاده قرار می گیرند. هدف از انجام این تحقیق بررسی و تعیین تغییرات ضرایب تبدیل مقاومت نمونه ها با اشکال و ابعاد مختلف به یکدیگر برای بتن رده C25 و با استفاده از انواع مختلف سیمان می باشد. در این تحقیق برای ساخت نمونه ها از سیمان های تیپ 425-1، 2 و 5 استفاده شده و تعداد 81 نمونه مکعبی و استوانه ای شکل با ابعاد و اندازه های 200×200×200mm، 150×150×150mm و 150×300mm در سنین 3، 7 و 28 روز مورد آزمایش قرار گرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که علاوه بر شکل و اندازه نمونه ها، نوع سیمان مصرفی نیز بر روی مقاومت و ضرایب تبدیل مقاومت نمونه ها با اشکال و اندازه های مختلف تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: مقاومت فشاری بتن، ضریب تبدیل، نمونه مکعبی، نمونه استوانه ای، سیمان
  • نگار رجب پور، حسین نادرپور *، پویان فخاریان صفحات 77-87
    برای غلبه بر اثرات منفی یک فاجعه، ساختمان ها و زیر ساخت ها و به طور کلی تر جوامع، باید رفتاری ارتجاعی داشته باشند. به عنوان تجسمی از مفهوم تاب آوری، تاب آوری لرزه ای به توانایی یک سیستم برای کاهش شانس لرزش، جذب این لرزش و ریکاوری سریع سازه بعد از آن گفته می شود. تاب آوری سازه ها، رویکرد اولیه اش را از یک مفهوم عمومی تر و وسیع تر بدست آورده است و در ادامه آن مسائل مهندسی فرموله شده اند. کمی سازی فیزیکی تاب آوری در زیر ساخت ها شامل احتمال تجاوز شتاب طبقه یا دریفت درون طبقه ای از یک حد مشخص است. برای این منظور از پاسخ های غیر خطی سازه استفاده می شود و همچنین اثر بهسازی و تعمیر و اثر مدت زمان لازم برای ریکاوری سازه و در ادامه جوامع، مد نظر قرار می گیرد. این چهارچوب پیشنهادی تابع احتمال و شکست و تاب آوری را به صورت یک رویکرد پیوسته به هم ربط می دهد. در این مقاله سعی بر معرفی مشخصه ای با نام شاخص تاب آوری جوامع است که بوسیله آن عملکرد جوامع مختلف توسط چهارچوب POEPLES محاسبه و مقایسه می شود.
    کلیدواژگان: تاب آوری لرزه ای، زیرساخت ها، جوامع، ریکاوری، ارزیابی
  • امید بهنامی، رضا فرخ زاد * صفحات 88-109
    جهت استفاده از بتن به عنوان یک ماده ساختمانی با کاربردهای متعدد، می بایست به خواص مکانیکی و دوامی آن توجه شود. خواص مکانیکی شامل مقاومت فشاری، کششی، خمشی و سایشی بوده و خواص دوامی شامل مقاومت در برابر حمله سولفات ها و کلریدها می باشد. در تمامی موارد ذکر شده میزان هوای غیرعمدی بتن، رابطه ای ویژه با خواص مکانیکی و دوامی آن دارد. در تحقیق پیش رو به بررسی این رابطه و همچنین تاثیر مواد افزودنی شیمیایی و طبیعی شامل زئولیت، متاکائولن، میکروسیلیس و درصد های مختلف روان کننده بر روی هوای بتن پرداخته شده است. نمونه ها با آزمایشات دما، اسلامپ، هوای بتن، نفوذپذیری آب، مقاومت الکتریکی، جذب آب و مقاومت فشاری برای سنین 7، 28 و 90 روز، مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد بتن حاوی میکروسیلیس و زئولیت به ترتیب کمترین میزان هوا را دارد. در رابطه با جذب آب، نمونه دارای متاکائولن و زئولیت به ترتیب بیشترین، در مورد نفوذ آب، بتن حاوی میکروسیلیس و متاکائولن به ترتیب کمترین، در آزمایش مقاومت الکتریکی 7 و 28 روز، نمونه شامل متاکائولن و زئولیت و در 90 روز، نمونه حاوی زئولیت و میکروسیلیس به ترتیب بیشترین، در مورد مقاومت فشاری نیز نمونه دارای میکروسیلیس و متاکائولن به ترتیب بیشترین بوده که نمونه حاوی زئولیت در 7 روز مقاومت کمی از خود نشان داد که در سنین بالاتر رشد نسبی بهتری داشت. همچنین می توان به این نتیجه رسید که با افزودن میکروسیلیس و 1.5% روان کننده به نمونه بتن، کمترین میزان هوای بتن و بیشترین مقدار مقاومت فشاری حاصل گردد. در مجموع نتایج نشان داد، اگر میزان هوای بتن را کاهش دهیم به صورت مستقیم یا غیر مستقیم می توان خواص مکانیکی و دوامی بتن را افزایش داد و بایستی تلاش نمود با کاهش نفوذپذیری و هوای بتن، کارایی و توانمندی بتن را افزایش داد.
    کلیدواژگان: هوای غیر عمدی بتن، زئولیت، متاکائولن، میکروسیلیس، روان کننده
  • محمد جواد علی نژاد *، فریبرز ناطقی الهی، ایوب دهقانی صفحات 110-125
    در ایران قاب های بتنی میان پر وجود دارد که نیاز به مقاوم سازی دارند. یکی از روش های موثر برای مقاوم سازی اینگونه ساختمان ها که در سال های اخیر مطالعات فراوانی در مورد آن انجام شده است، استفاده از کامپوزیت های مسلح فیبری (FRP) می باشد. در این تحقیق یک روش ساده به منظور تخمین سختی و ظرفیت بار نهایی قاب بتنی میان پر ارائه شده است. مصالح میانقاب به وسیله دو روش یک دستک و سه دستک، مدل سازی شده و با یکدیگر مقایسه شده است. در این دو روش به آسانی می توان آنالیز غیرخطی در سازه های دوبعدی انجام و محاسبه نمود. نتیجه ای که از آنالیز پوش آور بدست می آید می تواند به ما مدلی پیشنهاد دهد که بسیار نزدیک و مشابه به نمونه آزمایشگاهی می باشد. علاوه براین، نتایج یک مطالعه موردی بر روی قاب بتنی میان پر پنج طبقه که با کامپوزیت FRP تقویت شده اند، ارائه شده است که می تواند به عنوان روشی برای جایگزینی میانقاب و کامپوزیت FRP در قاب ها ، استفاده شود. نتایج آزمایشگاهی و تحلیلی بدست آمده، بیانگر آن است که تقویت قاب بتنی میان پر تقویت شده با کامپوزیت FRP باعث افزایش ظرفیت باربری نهایی و سختی سازه می شود.
    کلیدواژگان: قاب های بتنی میان پر، مقاوم سازی، کامپوزیت FRP، روش سه دستک، آنالیز پوش آور، ظرفیت باربری نهایی
|
  • Saeed Zolghadri *, Vahid Gholizade, Ali Akbar Maghsodi Pages 5-24
    Roller concrete is a type of concrete with slump is almost zero. Concrete concrete is a concave concrete roller whose resistance to its formation is similar to that of poured soil. The amount of moisture should be adjusted in such a way that, while providing the mixing conditions and the density of the concrete, the cement paste is uniformly spread in concrete and the concrete is subjected to the weight of the roller. Following the successful use of roller concrete in dam construction, the features and benefits of this type of concrete, including the ability to obtain high resistance at low ages and the need for arms, molding and payment, which facilitates and accelerates the implementation of the work, The use of this type of concrete in the pavement was encouraged. The use of commonly used equipment for the implementation of asphalt pavements to implement roller concrete concretes along with lower maintenance costs and longer shelf life has been instrumental in expanding the use of this type of concrete as pavement pavement. In our country, due to the increasing capacity of cement production to meet the needs of domestic civil engineering projects and the demand for export markets, the expansion of the use of concrete procedures on the roads as a practical way to create a sustainable consumption market for a part of the production of cement is posing. . In this paper, some laboratory experiments and achievements in the use of roller concrete as a pavement on the inner streets of the refinery, including the design of mixed designs using native materials and part of the stone waste materials, measures to improve the production line of materials Stone and Concrete Plant Factory To comply with the requirements for the construction and carrying of concrete rollers, considerations about the operation of conventional machinery for road construction for the implementation of roller concrete and the processing and maintenance of roller concrete in hot weather are detailed.
    Keywords: rolling compact concrete pavement, recycled materials, Concrete Mixture design, Methods of Restoration, repairing pavements made of RCC
  • Ali Sadrmomtazi *, Hamidreza Kramati, Behzad Tahmouresi Pages 25-36
    The use of fiber reinforced polymer (FRP) composites is ever growing in the construction industry. High strength- weight ratio, corrosion resistance and suitable durability are the main criteria for FRP selection and design. However, in case of high temperature exposure, change in the material properties affects the overall structure performance. The aim of this study is to evaluation the effect of cement and epoxy adhesives on the thermal performance of concrete flexural specimens strengthened with basalt (BFRP) and glass (GFRP) fabrics. Therefore, 105 flexural specimens (100 × 100 × 500 mm) were made by a constant water-cement ratio; and were kept under the 50°, 100° and 200°, for a period of one and three hours, respectively. The results show that increasing the temperature led to decreased flexural strength of unreinforced specimens by 48%. Also, flexural strength of cement and epoxy adhesives impregnated specimens decreased up to 47% and 60% respectively. Results from the presented model shows at temperatures lower than 100 0C, flexural strength of cement adhesive impregnated specimens was lower than epoxy adhesive impregnated specimens; but at 200 0C, flexural strength of specimens strengthened with basalt and glass fabrics increases 1.3 and 1.15, respectively. Also, curve for flexural strength of specimens strengthened with basalt fabrics compared to glass fabrics had an ascending trend, while it had a descending trend for epoxy adhesive impregnated specimens.
    Keywords: Basalt Fabric, Glass Fabric, Cementitious adhesive, Epoxy adhesive, Heat
  • Fahimeh Maleki, Ali Kheyroddin Pages 37-47
    In this paper, has been studied the effect of using FRP bars on the cracking of reinforced concrete (RC) beams. Due to the corrosion of steel bars in the certain condition, the use of FRP bars has been widely considered in recent years. In order to investigate the cracking behavior, fifteen RC beams with steel bars and glass fiber reinforced polymer (GFRP) with different reinforcement ratio were analyzed in ABAQUS software. the experimental results of Al-Sunna et al. have been used For validation, that specimen beam has 2550 mm length with rectangular cross section of 250 × 150 mm. The simulation results showed that the use of GFRP bars due to its linear elastic behavior reduces cracking moment and in RC beams with GFRP bars with increasing concrete cover, cracking moment decrease about 1% -5%. In RC beams with GFRP rebars, the increase in the number of bars layer with a constant reinforcement ratio, cacking moment reduces about 1%- 5% and with concrete strength increase that cracking moment increasing about 15% to 25%.
    Keywords: Reinforced concrete beam, FRP bar, cracking, Finite Element Method
  • Hooman Pourabdollah, Rouzbeh Dabiri * Pages 48-64
    Nowadays with development in transportation networks, majority of countries revenue is spent on maintenance and preservation. One of the pavements is Roller Compacted Concrete (RCC) that is most economical and durable type of pavements. As regard most of RCC pavements subjected to weather conditions especially humidity, freezing and loading due to traffic gradually have become destroyed. Therefore, durable of RCC against thaw and freezing cycles and suitable time for transport and operation is very important. Main purpose of this research is evaluation of micro silica effects on mechanical properties of RCC in cold regions. For this target, material with 5, 10, 15, 20 and 25 percent micro silica mixed and 2% aerosol matter added. Mechanical properties of mixed materials with using compression, indirect tensile strength, thaw and freezing cyclic, water absorbing, density, vebe and specific gravity tests evaluated. Generally, results of tests showed that with adding 10% micro silica in RCC performance get better.
    Keywords: Roller compacted concrete, Micro Silica, Aerosol matter, Compression strength, Tensile strength
  • Baitollah Badarloo Pages 65-75
    Compressive strength test of concrete is one of the most important tests to control the quality of concrete in construction structures and based on the workshop conditions and rules of the relevant regulation and standards, the control specimens with different dimensions and shapes (cubic and cylindrical) are used. In this research for concrete grade C25 and using different types of cement, variations the conversion factors for strength of specimens with different shapes and dimensions was experimentally investigated. In this research with use the cement types 1-425, 2 and 5, totally 81 cubic and cylindrical concrete specimens with different size and dimensions (200×200×200) mm, (150×150×150) mm and (150×300mm) were made and tested at ages 3, 7 and 28 days. The result of this study show that in addition to the shape and size of the specimens, the type of cement used also affect the strength and conversion factor of the strength of the specimens with different shapes and sizes.
    Keywords: compressive strength of concrete, conversion factor, cubic specimen, cylindrical specimen, cement
  • Negar Rajabpour, Hosein Naderpour *, Pouyan Fakharian Pages 77-87
    In order to overcome the negative effects of the disasters, buildings, infrastructures and more generally, communities, are better to react resiliently. As an illustration of the concept of resilience, seismic resilience is referred to as the ability of a system to reduce the chance of a shock, to absorb such a shock and to recover the system after the disaster as soon as possible. The resilience of structures has gained its initial approach from a more general and broader definition, and due to that, further engineering concepts have been formulated. Physical quantification of the resilience involves the probability of exceedance of the floor acceleration or drift from a certain limit. For this purpose, nonlinear response of the structures as well as the effect of rehabilitation, repair and recovery time of the structure, and following to that communities, are used. This proposed framework relates the probability function, failure and resilience as a continuous approach. In this paper, we try to introduce a characteristic called the communities resilience index, by which the performance of various communities is calculated and compared by the PEOPLES framework.
    Keywords: seismic resilience, infrastructures, communities, Recovery, Evaluation
  • Omid Behnami, Reza Farokhzad* Pages 88-109
    In order to use concrete as a building material with multiple applications, its mechanical and durability properties should be considered. Mechanical properties include compressive, tensile, flexural, and abrasive strength. And, the durability property, here, is defined as the resistance to sulfates and chlorides attacks. For all these situations, concrete porosity relates to the mechanical strengths and durability resistance in a specific way. In this study, these relations as well as the effect of chemical and natural additives; including Zeolite, Meta Kaolin, Micro Silica, and Plasticizers with different percentages; are investigated. To do this, specimens are compared in terms of temperature, concrete slump, porosity, permeability, electrical resistivity, water absorption, and compressive strengths of 7, 28, and 90 days. Results showed low levels of porosity for concretes with Micro Silica and Zeolite, respectively, high water absorptions for those with Meta Kaolin and Zeolite, respectively, and low levels of permeability for those of Micro Silica and Meta Kaolin, respectively. High electrical resistivity is found for the samples containing Meta Kaolin and Zeolite, after 7 and 28 days, and for the samples containing Zeolite and Micro Silica, after 90 days. Concrete samples containing Micro Silica and Meta Kaolin showed high levels of compressive strength. In this regard, although, Zeolite-concrete mixture had showed low level of compressive strength after 7 days, it was improved after more days. It is also concluded that a mixture of concrete with Micro Silica and 1.5% of plasticizer has the lowest level of porosity and the highest level of compressive strength. All these proved that, generally, reducing porosity improves mechanical and durability properties of concrete.
    Keywords: Concrete Porosity, zeolite, Meta Kaolin, Micro Silica, Plasticizer
  • Mohammad Javad Alinejad *, Farborz Nateghi Elahi, Ayoub Dehghani Pages 110-125
    There are many concrete infilled frames in Iran, that they need to strengthen . One of the effective methods to strengthen for these buildings, that in recent years many studies have been done about it, is the use of fiber-reinforced composites (FRP). In this paper, we provide a simple method to estimate the stiffness and ultimate load capacity of concrete infilled frame. Infill materials modeled via equivalent diagonal element, are modeled and compared with each other. The two methods can be easily applied to the two-dimensional nonlinear analysis of structures. The result of pushover analysis, offer us a model that is the very close and similar to the prototype. In addition, we provide the results of a case study on a five-story concrete infilled frame with FRP composites have been strengthened, that can be used as a way to replace Infill FRP composites in frames. The laboratory and analytical results that obtained, indicate that the reinforced concrete infilled frame with reinforced FRP composites, increases stiffness and final load capacity of the structure.
    Keywords: concrete infilled frames, Strengthening, FRP composite, pushover analysis, final load capacity