فهرست مطالب

مطالعات فرهنگ - ارتباطات - پیاپی 15 (پاییز 1390)

فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 15 (پاییز 1390)

  • 254 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نجمه حسینی سروری، حامد طالبیان، محمد مهدی مولایی صفحه 9
    سه گانه «اخراجی ها» از مهم ترین فراورده های فرهنگ مردم پسند در حوزه دفاع مقدس است. اخراجی ها را می توان پرفروش ترین داستان دفاع مقدس دانست. هرچند مضمون اصلی هر کدام از قسمت های سه گانه اخراجی ها متفاوت است، شخصیت های اصلی این سه گانه ثابت‎اند.
    این پژوهش با مبنا قرار دادن روایت شناسی ساختارگرا و با استفاده از الگوی مشارکت کنندگان «گریماس»، به دنبال یافتن فراز و فرودهای نقش رزمنده در روایت سه گانه اخراجی هاست. در هر فیلم در سه پی رفت، جایگاه سه نوع رزمنده مشخص شده و به تغییرات موقعیت رزمندگان مخلص، رزمندگان فرصت طلب و رزمندگان اخراجی در جایگاه های فاعل، یاری دهنده و بازدارنده توجه شده است. بررسی مجموع فراز و فرودهای سه نوع شخصیت رزمنده در سه گانه اخراجی ها، نشان می دهد که بر خلاف عنوان فیلم اخراجی ها، این رزمندگان مخلص هستند که در جایگاه محوری روایت قرار دارند و نه رزمندگان اخراجی. رزمندگان مخلص در پی رفت نهایی هر کدام از قسمت های سه گانه روایت فیلم، در جایگاه فاعل قرار می گیرند و داستان حول نقش آنها به پایان می رسد.
    کلیدواژگان: سینمای دفاع مقدس، روایت های دفاع مقدس، تحلیل روایت، الگوی کنشگران گریماس، فرهنگ مردم پسند
  • باقر ساروخانی، مریم مقربیان صفحه 43
    هدف این تحقیق، شناسایی گرایش به تجددگرایی و نگرش به مراسم ازدواج و آثار آن در واسطه های گزینش همسر و نگرش به مهریه است که با نام «تجددگرایی و همسرگزینی؛ تحقیقی مقایسه ای در بین زنان مناطق 1 و 11 شهر تهران» در سال 1388 انجام شده است.
    نظریه کارکردگرایی ساختاری به مثابه چارچوب نظری انتخاب شد و روش تحقیق، شیوه پیمایش است. انتخاب نمونه به روش نمونه گیری تصادفی صورت گرفته و حجم نمونه 285 نفر است که از این میان 165 نفر مربوط به منطقه 1 و 120 نفر متعلق به منطقه 11 است. فرضیه های این تحقیق بررسی رابطه بین نقش واسطه ها و انتخاب فردی و مراسم ازدواج و نگرش به مهریه با میزان گرایش افراد به تجددگرایی است که در نتایج آزمون فرضیه ها مشخص شد در کل بین تجددگرایی و همسرگزینی رابطه معناداری وجود دارد، زیرا هرچقدر متغیر مستقل افزایش می یابد، نقش واسطه های انسانی در انتخاب همسر و برپایی مراسم ازدواج کم رنگ می شود، ولی نگرش به مهریه و انتخاب فردی کمترین رابطه را با تجددگرایی داشته است.
    کلیدواژگان: همسرگزینی، تجددگرایی، سنت گرایی
  • سیدکمال الدین موسوی، فرشاد جمالی صفحه 77
    موبایل به منزله یکی از فناوری های نوین و تاثیرگذار ارتباطی هم اکنون حضوری ناخوانده، ولی فعال در بین نوجوانان و جوانان دارد و در فضاهای آموزشی بسیاری، سنن و آموزه های تعلیم و تربیت سنتی را به چالش می کشد. در این راستا، مطالعه درباره رابطه میان استفاده از موبایل و جامعه پذیری مدرسه ای دانش آموزان، درواقع ردیابی یکی از مسائل اجتماعی بالقوه ای است که نه تنها در جامعه ما، بلکه در ملل دیگر نیز به تدریج توجه و تمرکز محققان و کارشناسان و البته مسئولان و برنامه ریزان اجتماعی را به خود معطوف کرده است.
    در پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه میان نحوه استفاده از موبایل با جامعه پذیری مدرسه ای از نظریه های جامعه شناسانی چون: «مانوئل کاستلز»، «هانس گسر»، «اینگلهارت» و دیگران استفاده کرده و در انجام تحقیق از روش پیمایشی بهره برده ایم.
    یافته های پژوهش نشانگر آن است که در مجموع بین الگوی استفاده از موبایل با توجه به ابعادی چون: شدت و میزان استفاده، نوع نگرش و استفاده (ابزاری یا بیانگر)، موقعیت های استفاده (مناسب یا نامناسب) و سابقه استفاده از موبایل با میزان جامعه پذیری مدرسه ای رابطه معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: الگوی استفاده از موبایل، موقعیت استفاده، جامعه پذیری مدرسه ای، نگرش ابزاری، بیانگر به موبایل
  • حمید عبداللهیان، سبحان یحیایی صفحه 119
    این مقاله به تحلیل سازوکار قالب سازی شناسه های تصویر در شبکه اجتماعی برخط یاهو360 و بازتاب آن در ذهن مخاطبان می پردازد. به طور روشن تر باید اشاره کنیم که این مقاله به تحلیل انگاره سازی های هویتی در پرتو شیوه زندگی بازنمایی شده در جامعه مجازی ایرانی از طریق تحلیل نشانه شناختی می پردازد. به لحاظ نظری چنین تحلیلی در قالب ملاحظه های نظری «بودریار» درباره «حاد واقعیت» و شبیه سازی قرار می گیرد. همچون بودریار، ما نیز در این مقاله دنیای معاصر ایرانی را دنیای دیداری و مجازی در نظر می گیریم. مطالعه هایی که به صورت تجربی انجام داده ایم، نشان می دهد که در تعریف تصویر شیوه زندگی ایرانی، «شبیه سازی» جای «بازنمایی» نشسته و واقعیت به حاد واقعیت بدل شده است. روش شناسی این کار نیز در قالب تفسیری و با استفاده از کاربرد نشانه شناسی است. ارتباط صمیمی با فضای شبکه های مجازی در مقایسه با سایت های اینترنتی، باورپذیری این شبکه ها را افزون می کند و موجب تسری این تصویر سازی های غیرایرانی در زندگی روزمره ایرانی خواهد شد. این امر لزوم پر کردن خلا تعریف تصویر زندگی ایرانی را گوشزد می کند که ما در این مقاله بخشی از آن را انجام داده ایم.
    کلیدواژگان: شناسه تصویری، یاهو 360، نشانه شناسی، حاد واقعیت، بازنمایی خود، شبیه سازی
  • هادی خانیکی، حبیب راثی تهرانی صفحه 151
    طراحی پیام های سلامت مقوله ای میان رشته ای است که از حوزه ارتباطات سلامت و مطالعه های نوین ارتباطات و آموزش بهداشت نشئت گرفته است. آنچه در این مقاله بدان پرداخته ایم، بررسی میزان تاثیر پیام های سلامت بر مخاطبان تلویزیون است. پرسش مهم مقاله این است که چگونه رسانه ای مانند تلویزیون از طریق تولید و پخش پیام ها و اطلاعات سلامت محور، منجر به تغییر رفتار در فرد می شود؟ به این اعتبار، حوزه مربوط به تاثیر پیام در این پژوهش، رفتار مخاطبان است.
    پیام های سلامت در این پژوهش به پیام هایی اطلاق می شوند که مستقیم یا غیرمستقیم (در قالب فیلم ها، سریال ها و سایر برنامه های تلویزیون) به بحث سلامت فردی و اجتماعی مردم از جمله: سبک زندگی سالم، پیشگیری و یا درمان بیماری ها می پردازند.
    برای سنجش تاثیر این دسته از پیام ها بر مخاطبان، نمونه آماری را با حجم 600 نفر از میان شهروندان بالای 15 سال تهرانی انتخاب کرده ایم. روش این پژوهش پیمایش است. از مهم ترین یافته های پژوهش این است که پیام های سلامت تلویزیون برای تغییر رفتار در فرد کافی نیستند و ارتباطات میان فردی نقش مکمل را برای پیام های رسانه ای دارند.
    کلیدواژگان: ارتباطات سلامت، پیام سلامت، تغییر رفتار، تاثیر پیام، تلویزیون، اطلاعات سلامت محور
  • حسن مجیدی، جواد نوری زاده صفحه 189
    در مقاله حاضر نحوه بازنمایی تحولات داخلی ایران در سال 1388 را در شبکه تلویزیونی «بی بی سی فارسی» بررسی کرده ایم. در این مقاله کوشیده ایم با استخراج محورهای گفتمان غالب بازنمایی شده، روند و ابعاد رویکرد جریان سازی در قالب خبر و برنامه های خبری این شبکه، تبیین راهکارهای رسانه ای آن در قالب گفتمان رسانه حرفه ای و ابعاد گفتمان هژمونیک این رسانه را در خلق گفتمان های القایی برای مخاطبان واکاوی کنیم. برخی از مهم ترین محورهای جریان سازی رسانه ای بی بی سی فارسی در سال 1388 عبارت اند از: القای نقض حقوق بشر و آزادی های مدنی در ایران، القای ناکارآمدی دولت و نظام، تقویت جریان های مخالف و تعمیق شکاف سیاسی در ایران. در این مقاله مستند، برنامه ها و گزارش های خبری شبکه بی بی سی و مصادیق و مستندهای این جریان سازی ها را توضیح داده ایم. به نظر می رسد مهم ترین نشانه ها و دال های محوری گفتمان شبکه بی بی سی فارسی در قبال ایران در سال 1388، بحران مشروعیت در جمهوری اسلامی ایران و نیز تهدیدهای ایران است.
    کلیدواژگان: بازنمایی، جریان سازی، گفتمان های القایی، بی بی سی فارسی، جمهوری اسلامی ایران، 1388
  • عبدالله بیچرانلو صفحه 225
    این مقاله با هدف بررسی بازنمایی فرهنگ رضوی در سینمای ایران، به معرفی اجمالی و مرور مهم ترین فیلم های ساخته شده درباره فرهنگ رضوی در کشورمان در سال های پس از انقلاب اسلامی می پردازد. در بررسی متمرکزتر موضوع، فیلم سینمایی کیمیا را به عنوان یکی از فیلم های مهمی که در بخش زیادی از آن ارتباط معنوی با امام رضا (ع) در کانون توجه فیلم ساز قرار گرفته، تحلیل کرده ایم.
    در بررسی این فیلم که در زمره فیلم های مربوط به دفاع مقدس نیز به شمار می رود، نگارنده از روش کیفی تحلیل نشانه شناختی بهره گرفته و در به کارگیری تحلیل نشانه شناختی برای بررسی فیلم از الگوی «رولان بارت» در تحلیل رمان «بالزاک» استفاده شده و صحنه هایی از فیلم که مستقیم در ارتباط با موضوع این مقاله بوده، گزینش و بررسی شده است.
    کلیدواژگان: بازنمایی، فرهنگ رضوی، فیلم، سینما، فیلم سینمایی کیمیا
|
  • Najme Hosseini Sarvari, Hamed Talebian, Mohammad Mowlaei Page 9
    The Outcasts is one of the most favorite movies in the field of the Sacred Defense)Iran and Iraq war) genre. And the film is produced in three episodes.The film is the best seller movie in this field, and the main characters in this triple are the same and didn’t change in each episode. There are three main characters in each episode. Haji Grinof is one of these characters he is a fanatic and opportunist person; But Haj agha is a devoted person. The other character is Majid Sozoki Who is a part of the Outcasts. Therefore in the cinema of Iran a new kind of character has been appeared so in this article the new kind of character has been named the outcast soldier In this paper we have tried to find the ups and downs of soldier role in the three episodes of the film by using the participation model of Greimas as well as by Narrative Structure Three kinds of characters named devoted soldiers, fanatic soldiers and outcast soldiers has been introduced and they have three different positions in the story such as subjected, supportive as well as deterrent. In spite of the name of the script the study has showed that in the movie the devoted soldiers are the main characters not outcast soldiers. The main story is around the devoted soldiers and they will be subjective at the end of each episode. The outcast have had the key role soldiers in episode 1 and 2, but in the episode 3 they have been neglected and marginalized.
  • Bagher Saroukhani, Maryam Mogharabian Page 43
    The purpose of this study is to identify the trends of modernism as well as the attitudes to marriage and wedding and the effects of them on the mediators for choosing spouse as well as attitude toward Mahr (an amount of money paid by the groom to the bride at the time of marriage). The study has been done in 1388(2009); it is a comparative research also in this research Women Lived in Regions 1 and 11 of Tehran has been investigated.Theory of structural functionalism has been chosen as a theoretical framework. The survey method is used in this study. Although the simple random has been chosen. The sample size in the study includes 285 person, 165 of them belong to region 1 and 120 of them from region 11.the hypotheses of the study have shown the relation between mediators, Individual choice, wedding, the attitude toward Mahr and the trend to modernism. The result has displayed the significant relationship between modernism and marriage. In this research whenever the independent variable increases, the role of human mediated in choosing spouse have been decreased as well as the wedding will be eased. However the attitude toward Mahr and individual choice have the least associated with modernism.
  • Seyed Kamaleddin Mousavi, Farshad Jamali Page 77
    Educational socialization is considered as one of the main goals of educational system in any society. It transmits the inherited culture to the new generations, expands the linkages between old and new traditions, and at the same time, it deepens the social integration and solidarity among citizens. Nowadays, there are several agents contributing to, or complicating the process of socialization especially educational socialization. New technological advances in the fields of information and communication with their great appeal are going to challenge the culture of societies, identity of individuals, and the proccess of socialization. In this context, it should not be forgotten cell phone with its unwanted but very influential role among our teens in shools.This study aimed at investigating the relationship between the pattern of using cell phone and educational socialization. Taking advantage from the theories of Castells, Geser, and Ingleheart, several research hypotheses were drawn and tested. Sample of the study is consisted of 280 sophomore, junior, and senior among high-school students in Koohdasht city who have been selected according to chochran sampling formula, and through two stages of sampling i.e random and stratified sampling. Some of the main results of the research are: In general there is a significant relationship between using cell phone and educational socialization. Students who use the cell phone a lot, and have an expressive view point towards it, or use it in unsuitable situations (unusual times and places), or use it for longer periods of time, then they experience less educational socialization. On the contrary, students who do not have a cell phone or they often use cell phone instrumentally, then they enjoy higher degrees of educational socialization.
  • Hamid Abdollahyan, Sobhan Yahyaei Page 119
    This article will analyze the mechanism of framing visual identities in Yahoo 360 social media and how it is reflected among the audience. To be clearer, we intend to use a semiotic analysis to study identity-related image-makings and how they are related to reflection of life styles in Iranian virtual society. We will use Baudrillard's concept of hyper reality and simulation to explain the way users of yahoo 360 represent themselves and their identity. Similar to Baudrillard we also consider the contemporary Iranian society to be a visual and virtual world. The problematic of this paper revolves around the question of how in visual definition of Iranian life style, the simulation has replaced representation and reality has changed into hyper reality. This is a problem than can result in creation of a lack of consistency between reality and pseudo-reality or virtual reality in personal and collective images and dreams and in how people organize their mind. Methodologically, our research falls in the category of the interpretive and semiotic methods paradigm. Some of our findings indicate that there is little connection between the photos we analyzed and their contextual reality and simulation has replaced representation of life styles in choosing and placing the photos in yahoo 360 social media. Our findings are not directed at drawing generalizations and since we selected the samples consciously, this is only a collection of case studies of photos piled up to contribute to a debate on epistemological aspects of communications today and its particular computer-assisted communication. For example, we discovered that an intimate communication with virtual social media's atmosphere, compared to other internet sites, will result in believability of these social media and will expand non-Iranian image making in everyday life in Iran. Such problem indicates the necessity of filling up the visual vacuum about Iranian life which we tried here to cover part of it.
  • Hadi Khaniki, Habib Rassi Tehrani Page 151
    Designing the health messages is a interdisciplinary and it is included both new communication study as well as health education, of course the last has been important in the field of development communication. In this paper the effect of health messages on TV audience has been studied. The main question in the paper is how the media such as TV will change the behavior of people by producing and broadcasting the health data. The audience behavior is the main concern for the effect of messages however their attitude and trust to TV program have been considered. Health messages are a kind of massages which considered directly or indirectly the individual or social health issues such as health life style, prophylactic and treatment.The main concepts of the theoretical literature on this research are the kinds of health messages, the effect of the messages, different pathways and factors affecting them. in this study 600 person has been selected among the citizens of Tehran who are above 15 years. The survey method with Questionnaire has been chosen then the describing and analyzing method has been used for the results. The main finding of the research is the health messages are not enough for changing individual behavior so the interpersonal communication has the complementary role in media messages.
  • Hassan Majidi, Javad Norizadeh Page 189
    This article have been studied the representation of internal changes in1388 (2009) in Iran by BBCPersian. In this article we have tried to explore the dominant discourse represented, as well as the process and dimensions of making news by the channel, although we have attempted to explain the methods which are used in the form of media professionals discourse as well as dimensions of hegemonic discourse of the media, to make induced discourses for audience. The main issues which have been made by BBC Persian in 1388(2009) are as followed: making believe that violations of both human rights and civil liberties has happened in Iran, making believe that the Iranian government are inefficient, trying to Strengthen the opposition and making deeper political divisions in Iran, treating Iran to read its nuclear program, seeing the election as the chance for changing the regime, trying to make the religious discourse weaker, making believe that BBC Persian is an objective media, making believe that there was a frude election in Iran, creating anti regime excitement among Iranian ethnics and religious minorities. In this article we try to explain these issues by investigating the program and news reports of BBC Persian TV Channel. It seems that the main indications of BBC Persian discourse toward Iran in 1388(2009) has been the legitimacy crisis of Islamic Republic of Iran and Iranian threats.
  • Abdollah Bichranlou Page 225
    This paper has studied the representation of Razavi Culture (the thoughts and teachings of Imam Reza) in the cinema of Iran by a brief introduction and overview of the most important films made about Razavi Culture after the revolution of Iran. In this paper we have studied the movie named “Kimiya “as one of the most important movie which has so many Spiritual connections to the Imam Reza as the main issue in the film. The movie can be considered as a part of the Sacred Defense genre. The method which has been used in this article is Qualitative methods of semiotic analysis; although the Roland Barthes model in analyzing the novels of Honoré de Balzac has been applied, the Scenes of the film that was related to the subject has been chosen and studied.