فهرست مطالب

مطالعات فرهنگ - ارتباطات - پیاپی 2 (تابستان 1387)

فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 2 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/04/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 7
  • حسن بشیر، مرتضی جاسبی صفحه 9
    کاریکاتور همچون رسانه ای مستقل یا از طریق ارائه از رسانه های دیگر، سهم عمده ای در ارتباطات میان فرهنگی داشته و چه بسا مناسبات ملت ها، اقوام و دولت ها را دستخوش تغییرهای جدی کرده است. نمونه هایی از این تاثیرگذاری را می توان در بحث کاریکاتورهای موهن دانمارکی مشاهده کرد. بر این اساس و با هدف شناخت بیشتر از کاریکاتورهای غربی درباره اسلام، این مقاله در صدد آن است که با بهره برداری از شیوه تحلیل محتوا، کاریکاتورهای غربی درباره اسلام و انگاره های موجود در آن ها را مطالعه و بررسی کند.
    در این زمینه، نظریه برجسته سازی و تئوری اقناع و متقاعدسازی، مبنای نظری تحقیق قرار گرفته است. روش نمونه گیری نیز غیراحتمالی سهمیه ای است. نتایج این بررسی نشان می دهد که کاریکاتورهای غربی موکدانه اسلام و مسلمانان را دین خشونت و دشمن غرب و ارزش های تمدنی غرب معرفی کرده اند و تاثیر عمده ای در گسترش پدیده اسلام هراسی در جهان، به ویژه غرب داشته اند.
    کلیدواژگان: کاریکاتورهای غربی، اسلام، 11 سپتامبر، اسلام هراسی، انگاره سازی
  • مهناز شایسته فر صفحه 53
    مسجدجامع عتیق قزوین مانند سایر مساجد جامع کشور، از ابهت خاصی برخوردار است. این مسجد از نوع مساجد چهار ایوانی است و شکل مربع مستطیل، شرقی غربی و گنبدی، خربزه ای دارد. کتیبه های خاص آن، از نظر سبک هنری، نگارش و مفاهیم، در هنر خوشنویسی و معماری جایگاه خاصی دارد.
    این مقاله با هدف بازشناسی و بررسی زیباشناختی، کتیبه های مسجدجامع به طور عام و شبستان مسجد را به طور خاص مورد مطالعه قرار می دهد.
    با مطالعه و تجزیه و تحلیل کتیبه های مسجدجامع قزوین می توان به زیبایی، فصاحت کلام، محتوا و صنعت ادبی آنها دست یافت و به واقعیت های هنری بکر و اصیل کتیبه ها پی برد.
    در این مقاله، پیشینه تاریخی شهر قزوین بررسی می شود و در تحلیلی مبسوط به معماری دوران صفویه و معرفی توصیفی مسجدجامع قزوین پرداخته می شود. همچنین هر یک از کتیبه های مسجد، اعم از آیات قرآن و احادیث و ادعیه معرفی و بررسی می شود.
    روش تحقیق به صورت تاریخی، تحلیلی و توصیفی بوده و اطلاعات از بررسی اسناد و همچنین به صورت میدانی گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: مسجدجامع قزوین، تزیینات کتیبه ای، مفاهیم و مضامین
  • رضا عبدالرسولی صفحه 79
    اعتیاد از جمله مسائل اصلی کشور محسوب می شود. به دلیل تعدد عوامل اعتیاد و پیچیدگی علل گرایش به آن، نظریه منسجمی در خصوص تبیین این عامل شکل نگرفته و به رغم اهمیت، نظریه های مطرح در این زمینه، از قابلیت تبیین بالایی برخوردار نیستند. نظریه آگنیو با طرح بحث متفاوت درباره منابع انحراف، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بنابراین هدف اصلی این پژوهش آزمون تجربی نظریه آگنیو و میزان توانمندی آن در تبیین اعتیاد است. براساس نظریه آگنیو، «فشار» عامل اصلی انحراف، از جمله اعتیاد است و این عامل منحصر به طبقه یا قشر خاصی نیست. به عبارت دیگر، منابع فشار ماهیت طبقاتی ندارد و هر فردی (بدون در نظر گرفتن اینکه به چه طبقه یا قشری منسوب باشد) در معرض فشار قرار دارد. آگنیو در پاسخ به اینکه چرا همه افراد تحت فشار به انحراف یا اعتیاد روی نمی آورند، مجموعه ای از عوامل مداخله گر (مانند دین داری، اعتماد به نفس و...) را مطرح می کند که احتمال کشانده شدن جوانان را به انحرافات از جمله اعتیاد تقلیل می دهد.
    در این مطالعه 374 نفر برای نمونه تحقیق برگزیده شدند که از این تعداد، 185 نفر را معتادان و 189 نفر دیگر را غیرمعتادان تشکیل می دهند. نتایج نشان می دهد که توزیع فشار در دو گروه معتادان و غیرمعتادان متفاوت است و روند معکوس دارد. بدین معنی که معتادان در مقایسه با غیرمعتادان بیشتر در معرض انواع فشار قرار دارند. با بررسی متغیرهای مداخله گر در دو گروه معتادان و غیرمعتادان به این نتیجه رسیدیم که توزیع این متغیرها در دو گروه معتاد و غیرمعتاد از تفاوت معنی داری برخوردار است؛ به عبارت دیگر، میزان اعتمادبه نفس و دین داری در گروه غیرمعتادان به مراتب بالاتر از گروه معتادان است.
    کلیدواژگان: اعتیاد، نظریه عام فشار، احساسات منفی، متغیرهای مداخله گر، دین داری، عزت نفس، انحراف
  • محمدرحیم عیوضی صفحه 115
    تاثیر و تاثر متقابل جهانی شدن باعث شکل گیری فرایندهایی شده است که عرصه فرهنگ را بیش از روندهای عادی گذشته متحول کرده است. به طوری که رویکرد فرهنگی جوامع بشری اشکال متنوعی به خود گرفته است. نخستین تحول همگونگی فرهنگی با نفی هرگونه مقاومت در برابر فرهنگ جهانی، یا به عبارتی فرهنگ لیبرالی یا فرهنگ امریکایی، با برخوردی منفعلانه بر یکپارچه شدن فرهنگی، کاهش تنوع و تفاوت فرهنگی پای می فشارد. سپس خاص گرایی فرهنگی با بهره گیری از امکانات ارتباطی مدرن سعی در طرح همه جانبه هویت های قومی، مذهبی یا ملی دارد. سومین نوع واکنش به فرایند جهانی شدن با عنوان تحول فرهنگی یاد شده است. این واکنش به دنبال نفی فرهنگ جهانی نیست، بلکه تعدیل، اصلاح و بازسازی و همسوکردن آن را با الزامات و منافع ملی مدنظر دارد. ازاین رو، در چنین شرایط محیطی متاثر از جهانی شدن، نقش دولت در جایگاه نهاد متولی فرهنگ و تاثیر آن در نهادهای غیردولتی فرهنگی برجسته می شود. در نهایت، آنچه در این زمینه حائز اهمیت است طرح مهندسی فرهنگی و مدیریت کلان راهبردی در شرایط خاص تحولات جهانی شدن است، که در این مقاله به آن ها پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ، مهندسی فرهنگی، جهانی شدن
  • ناصرالدین غراب صفحه 145
    امروز شاید بدن یکی از بخش های مهم زندگی فردی و جمعی باشد. جامعه براساس هدف ها و ارزش هایی معین، به شیوه های معینی تکنیک ها و مهارت هایی در اختیار فرد می گذارد که او می تواند خود را از طریق بدن به دیگران معرفی کند. این تکنیک ها و فنون، وسایل و ابزارها و کالاهای خاص خود را دارد که از سوی افراد و سازمان هایی تولید و از سوی افراد و گروه هایی دیگر مصرف می شوند. کالاهایی برای حفظ سلامتی، کالاهایی برای تناسب اندام و داشتن قیافه ای مطلوب، کالاهایی برای زیبایی، کالاهایی برای پوشش مناسب، کالاهایی مرتبط با رژیم غذایی و غیره. هر یک از این ابعاد اجتماعی بدن در حوزه های خاصی از جامعه شناسی مطالعه می شود. یکی از این حوزه ها، جامعه شناسی دین است، که در آن رابطه میان دین و بدن در بستر اجتماعی مطالعه می شود. دین مجموعه ای از آموزه ها، باورها، ارزش ها و هنجارهاست، که چارچوب های ذهنی، جهت گیری ها و دستورالعمل های خاصی برای بدن در طی حیات تاریخی خود به ارمغان آورده است که در این مقاله به برخی از ابعاد آن پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: بدن، دین، ابعاد اجتماعی بدن، بدن آگاهی، دین و تکنیک های بدن
  • حسن کلاکی صفحه 171
    ازآنجاکه در جامعه با جمعیت حجیم جوان روبه رو هستیم، تفاوت نسلی و اختلاف نسلی اهمیت شایانی دارد. زیرا تفاوت نسلی بیش از حد در ارزش ها و هنجارهای اجتماعی، هم خانواده را به محل اختلاف بین والدین و فرزندان تبدیل می کند و هم جامعه را در مواجهه با هنجارها و ارزش های جوانان به چالش می کشاند؛ به طوری که پیامد این شکاف نسلی و ارزشی بیش از حد، به هرج و مرج در جامعه منجر می شود. هدف این مقاله «بررسی شکاف نسلی از حیث ارزش های مذهبی در کشور» با استفاده از داده های موجود است و با استناد به نتایج مشابه و مکرر در ارتباط با این موضوع، می توان به پایایی این تحقیق پی برد که آیا شکاف نسلی از حیث ارزش های مذهبی در جامعه ما وجود دارد یا خیر؟ در صورت پاسخ به این سوال، نحوه برخورد با این پدیده چگونه خواهد بود؟
    براساس مبانی نظری مطرح شده در مقاله و با توجه به تغییرات سریع و وسیع ناشی از آن و نوسازی جامعه، به نظر می رسد که باید انتظار اختلاف نسلی قابل توجهی از حیث ارزش های مذهبی داشت. اما آیا داده های موجود چنین امری را تایید می کند؟ برای پاسخ گویی به این پرسش ها، اختلاف نسلی به دو نوع ارزشی و هنجاری متمایز شد و موضوع بر مبنای داده های ثانویه بررسی شد. نتیجه این بررسی مقدماتی نشان داد که اختلاف نسلی قابل توجهی از حیث ارزش های مذهبی بین دو نسل وجود ندارد، ولی اختلاف نسلی از حیث هنجارهای مذهبی قابل توجه است. لذا پیشنهاد می شود که از شدت هنجارها، اعمال و رفتارهای دینی بر روی جوانان صرف نظر کرد و بیشتر در پی تقویت ارزش های اساسی اسلامی بود.
    کلیدواژگان: اختلاف نسلی، ارزش های مذهبی، هنجارهای مذهبی، اختلاف نسلی ارزشی، اختلاف نسلی هنجاری
  • میثم موسایی، یوسف کرمی صفحه 199
    عوامل گوناگونی اعم از طبیعی یا غیرطبیعی در جامعه وجود دارد که مانع از تامین درآمد لازم برای پوشش حتی کمترین هزینه های برخی از خانواده ها می شود؛ نبود تعادل در آن ها اصلی ترین محمل برای زایش فقر خواهد بود. در دنیای امروز، محدودیت منابع و گسترش انتظارات روزافزون، چشم انداز فعالیت های صورت گرفته در این عرصه را با موانع متعدد مواجه می سازد. فلسفه وجودی وجوهات شرعی، خصوصا نوع واجب آن، که از جانب شارع مقدس تشریع و از ضروریات دین و واجبات اولیه بعد از نماز محسوب می شود، در نظام اسلامی عمدتا معطوف به ترمیم این شکاف بوده است.
    اما متاسفانه جامعه ما نه تنها در ترمیم شکاف موجود بین فقر و غنا توفیق نداشته است، بلکه روزبه روز عمق و پهنای بیشتری را در آن شاهدیم. تنها راه مقابله با این بحران (توزیع صحیح درآمدها) بهره گیری از فرصت های بومی موجود در حوزه های مختلف جامعه است.
    از جمله حوزه هایی که می توان از آن بهره گرفت وجوهات شرعی است، که منبع مالی بسیار قابل توجهی را تامین می کند که می توان از آن ها در ترمیم شکاف طبقاتی و رفع فقر بهره جست.
    در این مقاله، که حاصل یک بررسی میدانی در شهر شال از استان قزوین است، میزان بالقوه وجوهات شرعی با تاکید بر خمس با فروضی بررسی شده و نشان داده است که این منبع برای تامین اجتماعی به معنای رفع فقر نه تنها کفایت می کند، بلکه با به کارگیری آن در جهت رفع فقر، خط فقر را نیز تا قریب 60درصد بهبود خواهد بخشید.
    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، وجوهات شرعی، خمس و زکات و فقر
  • بخش انگلیسی
  • صفحه 234
|
  • Hasan Bashir, Morteza Jasbi Page 9
    Caricatures, as independent media or through other media, play an important role in cross-cultural communications and possibly bring about substantial changes to tribes, nations, and states. Examples of this influence can be seen in the Danish insulting caricatures. Based on this event and with the intention of knowing more about the Western caricatures on Islam, this paper, using the method of content analysis, seeks to examine the Western caricatures, and their concepts about Islam.In this regard, the theories of foregrounding and convincing are deemed as the theoretical basis for this study. The results show that the Western caricatures have emphatically depicted Islam and Muslims as violent, anti-West, and hostile to the Western civilization values; they have made a profound impact on the growth of Islam-phobia around the world and particularly in the West.
  • Mahnaz Shayestefar Page 53
    The Ancient Friday Mosque of Ghazvin, like the other Friday Mosques of Iran, is magnificent. Having four eyvans(vaulted halls), this mosque is shaped rectangular and spread east-west with a melon-like dome. Its distinct inscriptions are of great importance in architecture and calligraphy due to their art, style of writing, and concepts.This article scrutinizes the inscriptions of the mosque (main prayer hall in particular) so as to rediscover it aesthetically. The main prayer hall, called Jafari arch, is believed by archeologists to be built in the Samanid era. The significance of Jafari arch (or Khomartaashi maqsurah), apart from its height, is owing to its four inscriptions that are plaster-moldered in beautiful and fine textures.
  • Reza Abdorrasuli Page 79
    Drug addiction is one the major problems in our country. Since the causes of drug addiction are numerous and the inclinations toward it are complicated, there is not a coherent theory to clarify those causes and inclinations; the theories we know, though very important, are not able to explain them. Agnew theory is very significant because it puts forward a new approach toward the sources of abnormality. Therefore, the main purpose of this study is to try out Agnew theory practically and to find out how this theory can explain the causes of drug addiction. According to Agnew theory, the main factor in each type of abnormality, including drug addiction, is "strain" and this does not belong to a specific group or class. In other words, the sources of pressure are not bound to the class and each person, regardless of his or her class or group, is exposed to this pressure. In response to this question that why not every person under this pressure turns into abnormality or addiction, Agnew theory proposes a body of interfering factors such as religionism, self confidence,... that reduce the probability of the youth's abnormalities like addiction. Based on the theoretical framework of this study, the survey method (the type of causal-comparative in the method of referring to reality) has been used. To collect data, a questionnaire with high reliability and creditability has been filled out by 400 people. The questionnaires without answers and those with contradictory answers were excluded. Finally, 374 questionnaires were chosen as samples for this study from which 185 were the addict's and 189 were the non-addicts'.The results show that the distribution of strain in the two groups of addicts and non-addicts is different and moves in opposite directions, namely, addicts, compared to non-addicts, are more likely to be exposed to different types of strain. Looking into the interfering variables in the two groups of addicts and non-addicts, we have come to this conclusion that the distribution of these variables among the groups of addicts and non-addicts reflects a meaningful difference; in other words, we can see a much higher degree of self confidence and religionism in the non-addict group than the addict one.
  • Mohammad Rahim Eivazi Page 115
    Globalization interactions have generated the processes which have caused transformation in culture realm more than previous trends. This has lead to variations of cultural approaches of human communities. Rejecting any resistance to global culture, liberal / American culture, the first cultural change focuses on cultural integration, decreasing cultural diversity and difference by a passive behavior. Then, it is cultural specialism that introduces ethnic, religious and national natures in all aspects, utilizing the modern communication potentials. The third reaction to the globalization trendis known as cultural diversity. This reaction is not looking for denying global culture, but seeks adjustment, improvement, renovation and coordination with national interest. In the situation influenced by globalization, the government has a prominent as the responsible authority over culture and its influence on non-governmental cultural organizations. Finally, what is important is the cultural engineering and strategic macro management in the crucial situation of globalization. The article will explain more.
  • Naser Al Din Qorab Page 145
    Today, body may be an important part of one’s individual and collective life. According to certain objectives and values, the community provides a person skills and techniques in determined ways so that he/she can introduce himself/herself to others through the body. The techniques have their own tools and equipments made by manufacturers and producers and consumed by customer groups; products for health, fitness/good look, beauty, clothing, diet and etc. Each of these social aspects can be studied through certain branches of sociology such as theo-sociology. Theo-sociology studies the relations between body and religion within a social context. A religion is a set of believes, values, lessons and norms that enacts certain mental frameworks, advices and instructions to body. The article will explain more
  • Hasan Kalaki Page 171
    As we have a large population of youths, the generation gap is an important issue because a big gap in values and social norms between generations will change the family into a battle ground for both parents and children. It also puts the society in a state of chaos in which the authorities can not bear on youths’ values and norms. The article aims to “study the generation gap in terms of religious values in the country” using the existing data. Similar and frequent researches will challenge our need to a research about generation gap in terms of religious values in the society. To answer to this query will define our strategy to handle the phenomenon.According to the theory mentioned here, considering the fast and vast changes it brings and the renewal of society, it is expected to see a significant generation gap in terms of religious values. Do the existing data approve this? To answer the question, the generation gap was classified in two types: in values and in norms; and the subject is studied based on secondary data. The result shows that the gap in religious values is not considerable, but in religious norms it is critical. Then, it is suggested to avoid putting pressure on youths for religious activities and norms, but to focus on enriching Islamic basic values
  • Meisam Musaei, Yusef Karami Page 199
    There are different natural and unnatural social factors that hinder obtaining enough income to cover even the least needs of a family. Gathering together, the factors are the main generator of poverty. Today, resource limitations and increasing expectations makes it difficult to do proper actions. In Islam, the logic of religious taxes, specially the obligatory ones, which are legislated by religious law and are religious main obligations after prayer, is subject to the repair the gap between poor and wealthy class.Unfortunately, our society not only is failed in the repair, but also the gap is increasingly got deeper and bigger. The only way to combat the crises is to utilize the existing local opportunities of different aspects of society (precise distribution of income).Religious taxes are one of the helpful resources that can provide significant financial supply to repair the gap between social classes and to remove poverty. In the article, which is the report of a field study in the city of Shal, Qazvin, the amount of religious taxes (especially one fifth) will be studies. The research result shows that this resource is able to remove poverty, and can remove the poverty line up to 60%.