فهرست مطالب

مطالعات فرهنگ - ارتباطات - پیاپی 21 (بهار 1392)

فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 21 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا محمدی مهر، عبدالله بیچرانلو صفحه 7
    در این مقاله، بازنمایی مسائل و معضلات اجتماعی در فیلم های ایرانی برگزیده در سه جشنواره برجسته بین المللی شامل کن، برلین و ونیز بررسی شده است. حجم نمونه، برابر با جامعه آماری و 20 فیلم برنده جایزه را دربر می گیرد. موضوع کلی و داستان فیلم ها حاکی است که در 3/12 درصد صحنه ها، محدودیت های اجتماعی زنان و دختران و در 6/6 درصد ناهنجاری های اجتماعی بازنمایی شده است. همچنین 13 فیلم با مسائل و مشکلات اجتماعی ایران ارتباط نداشته و سه فیلم با مسائل اجتماعی، سه فیلم با محدودیت های اجتماعی زنان و یک فیلم با تهیه موسیقی زیرزمینی مرتبط بوده اند. رویکرد 15 فیلم به مسائل اجتماعی، انتقادی اصلاحی بوده و در سه فیلم چنین رویکردی مشاهده نشده است. همچنین در سه فیلم، مولفه های سیاه نمایی به طور کامل دیده شده است.
    کلیدواژگان: فیلم، سینمای ایران، جشنواره، بازنمایی و مسائل اجتماعی
  • سلیمان مولوی، سعید عابسی، اسماعیل شاه طهماسبی صفحه 29
    هدف اصلی این نوشتار شناسایی و اولویت بندی شاخص های موفقیت در بازاریابی کتاب های دانشگاهی است. با انجام مطالعه های مختلف و بررسی پیشینه موضوع، تصمیم های راهبردی و آمیخته بازاریابی به عنوان عوامل محیط داخلی و تکنولوژی و زمان نیز به عنوان عوامل محیط بیرونی تاثیرگذار کسب وکار در نظر گرفته شد. جامعه آماری، ناشران تهرانی و تعداد نمونه آماری 220 نفر می باشد. انتخاب ناشران به روش تصادفی ساده صورت گرفته و برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استفاده شده است. روایی پرسش نامه به طور صوری و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ تایید شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از ضریب همبستگی اسپیرمن و فریدمن استفاده شده است. نتایج رتبه بندی عناصر به ترتیب: موقعیت یابی 048/6، محصول 876/5، زمان 621/5، مکان 308/5، فناوری 161/5، ترفیع 899/4، قیمت 694/4، هدف گذاری، 154/4 و بخش بندی 237/3 می باشد
    کلیدواژگان: شاخص، بازاریابی، کتاب های دانشگاهی
  • ناصر باهنر، سیدعبدالرسول علم الهدی صفحه 55
    در این مقاله با توجه به نظریه های هنجاری رسانه ها به عنوان چارچوب نظری رابط ارزش ها و رسانه ها به بازشناسی عفاف اسلامی در ارتباطات انسانی و به خصوص ارتباطات جمعی با گردآوری کتابخانه ای پرداخته و سپس سیاست های اعلامی در موضوع عفاف و حجاب در رسانه ملی و معاونت سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را با توجه به معیارهای اسلامی عفاف با روش نظریه بنیادی در حد مقوله بندی، مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج برآمده از مقوله بندی آموزه عفاف اسلامی و روش تحلیل درونی و مقایسه ای سیاست ها، نشان می دهد در رسانه ملی هر چند سیاست ها به طور جزئی تر به این موضوع پرداخته اند اما به طور جامع به همه آموزه های عفاف اسلامی توجه نشده و سیاست های سینما نیز، فاقد بسیاری از مقوله های عفاف اسلامی است. در پایان به راهبردهایی در جهت تدوین سیاست های کارا و جامع اشاره می شود.
    کلیدواژگان: ارتباطات انسانی، اسلام، عفاف، سینما، تلویزیون، سیاست ها
  • بهجت یزدخواستی، صمد عدلی پور، الهام کیخایی صفحه 81
    دغدغه های فزاینده نسبت به حفظ و ارتقای امکان همزیستی مسالمت آمیز و عادلانه در سطوح ملی و فراملی، اهمیت گفتگو را به طور بی سابقه ای مهم کرده است. به همین دلیل، عوامل و زمینه های موثر بر گفتگو موضوع پژوهش های گوناگون قرار گرفته است. از جمله این عوامل، شبکه های اجتماعی مجازی هستند که عرصه های مختلف زندگی اجتماعی را تحت تاثیر قرار می دهند.
    هدف نوشتار حاضر، مطالعه تاثیر شبکه های اجتماعی مجازی بر گفتگو میان فرهنگ ها در حوزه عمومی مجازی است. در این چارچوب، استدلال می شود که هر چند ارتقای امکان برقراری ارتباط و دادوستد اطلاعات امکان گفتگو را ارتقا می دهد، محدود و مخدوش کننده آن هم است. محدودیت مورد نظر اساسا از توزیع نابرابر امکان های مرتبط با این گونه فناوری ها ناشی می شود و وضعیت خاص حوزه عمومی مجازی هم گفتگو میان فرهنگ ها را مخدوش می کند. در واقع شبکه های اجتماعی مجازی، به واسطه حوزه عمومی مجازی که پدید می آورند، گفتگو میان فرهنگ ها را محدود و مخدوش می کنند.
    کلیدواژگان: حوزه عمومی، گفتگو، گفتگوی میان فرهنگ ها، فضای مجازی، شبکه های اجتماعی مجازی
  • علیرضا عبداللهی نژاد، حسینعلی افخمی صفحه 103
    ساختار و عملکرد حرفه ای خبرگزاری ها در دو دهه اخیر، تحت تاثیر پیدایش تلویزیونهای خبری 24 ساعته و گسترش فزاینده رسانه های جدید مبتنی بر وب، با چالش هایی روبرو شده و این مسئله، رقبای قدرتمندی را فراروی فعالیت حرفهای خبرگزاری ها قرار داده است. در چنین فضایی، خبرگزاری ها برای حفظ جایگاه، بقاءپذیری و موقعیت رقابتی، راهکارهایی را جهت ایجاد سازگاری با فناوری های نوپدید به کار گرفته اند.
    در این راستا، با توجه به ضرورت ورود خبرگزاری رسمی ایران (ایرنا) به حوزه فناوری های جدید، مقاله حاضر وضعیت ایرنا را از منظر تولید و ارائه خدمات چندرسانه ای نوین در مقایسه با سه خبرگزاری مورد مطالعه شامل رویترز، آسوشیتدپرس و خبرگزاری ملی هند (پی.تی.آی) بررسی کرده است.
    یافته ها که به روش مطالعه تطبیقی انجام شده است، نشان میدهد ایرنا باید همانند خبرگزاری های مورد بررسی، تولید فیلمهای خبری با کیفیت، اخبار چندرسانهای، گرافیک و اینفوگرافیک و ارسال بسته های خبری روی تلفن همراه را در دستور کار قرار دهد.
    کلیدواژگان: خبرگزاری ها، فناوری های جدید، رویترز، آسوشیتدپرس، پی، تی، آی، ایرنا
  • مهرداد متانی، رمضان حسن زاده، علی اکبر فرهنگی صفحه 129
    مخاطب هدف هر کوشش رسانه ای است و باید نخست ترغیب و سپس قانع شود که رسانه در خصوص علاقه و نیاز او پیام می دهد، هدف اساسی مقاله حاضر مطالعه مهم ترین نیازهای رسانه ای مخاطبان در استفاده از شبکه های ماهواره ای فارسی زبان است. برای این منظور458 نفر از شهروندان قائم شهری که بیننده شبکه های ماهواره ای فارسی زبان بودند به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. روش تحقیق از نوع پیمایشی است و تکنیک جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته است. داده ها با استفاده از روش های آماری ناپارامتریک مورد پردازش قرار گرفتند. یافته ها نشان دادند که پاسخگویان بیشتر از برنامه های ماهواره که جنبه سرگرمی و یادگیری داشته استفاده می کنند. همچنین بین انواع نیازهای مخاطبان تفاوت وجود داشته و ترتیب اهمیت این نیازها عبارت اند از: عاطفی، شناختی، اجتماعی و سیاسی، طبق یافته های توصیفی بیشتر مخاطبان در شب ها به تماشای ماهواره می پردازند و میزان مصرف ماهواره در مخاطبان با تحصیلات پایین بیشتر و با افزایش سطح تحصیلات کاهش می یابد، همچنین میزان استفاده از ماهواره در زنان بیشتر از مردان بود، به گونه ای که زنان به طور میانگین 5/3 ساعت و مردان 5/2 ساعت در طول شبانه روز وقت صرف تماشای شبکه های ماهواره ای می کنند.
    کلیدواژگان: مخاطب شناسی، نیاز، استفاده و خشنودی، شبکه های تلویزیونی ماهواره ای، نگرش، قائم شهر
  • احمدعلی قانع صفحه 157
    از مهم ترین رسالت های رسانه ها، روشن ساختن افکار عمومی و بالا بردن سطح معلومات و دانش مردم در زمینه های مختلف زندگی است. یکی از زمینه های کاری رسانه ها و از جمله صداوسیما، تولید و پخش آگهی های بازرگانی است. اگر در این زمینه، قوانین و آیین نامه ها و دستور و توصیه های فقهی و اخلاقی رعایت شود و رسانه از رسالت حقیقی خود فاصله نگیرد و بیش و پیش از آنکه به تبلیغات تجاری به نگاه درآمدزایی بنگرد، به نگاه معرفی موارد نیاز جامعه، آن هم بر طبق مصالح لازم بنگرد، می توان رسانه را در این زمینه عاری از آسیب دانست. این مقاله درصدد است برخی آسیب های موجود یا احتمالی در تبلیغات بازرگانی را معرفی کند. برخی از این آسیب ها عبارت اند از: تولید و غش و ضرر زدن به یکدیگر، تشویق بر مصرف بیشتر کالاها و خدمات غیرضروری، استفاده ابزاری از صدا و تصویر زنان، القای عقب ماندگی خود و برتر دانستن بیگانگان، ندادن آگاهی لازم در مورد کیفیت کالاها به مردم، ایجاد اطمینان دروغین نسبت به کیفیت کالاها، نفی کالای مشابه، القای پاره ای از افکار و اندیشه های ناروا، استفاده ابزاری از ارزش های دینی و ملی و خلاصه کلام عدم خیرخواهی صاحبان تبلیغات نسبت به هم وطنان و هم کیشان خود و تنها به فکر فایده اقتصادی خود بودن.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، تبلیغات بازرگانی، اخلاق بازرگانی، فقه تبلیغات، فقه تجارت، آگهی های بازرگانی
  • نجمه حسینی سروری، حامد طالبیان صفحه 179
    هدف از این مقاله شناسایی گفتمان های طبقه متوسط در آثار مصطفی مستور است. شناسایی این گفتمان ها در نهایت یکی از مهم ترین گونه های بازنمایی زندگی شهری در ادبیات داستانی دهه 80 را تحلیل کرده است. در بخش تحلیلی این مقاله، با استناد به دو رمان مشهور این نویسنده، شیوه های بازنمایی زندگی طبقه متوسط شهری بررسی شده و با استفاده از نظریه گفتمان لاکلا و موفه، دال های محوری و شبکه های معنایی برسازنده روایت های این دو رمان شناسایی شده است.
    این بررسی نشان می دهد که گفتمان برسازنده روایت در این دو رمان، هویت طبقه متوسطی را بازنمایی کرده که متعلق به گفتمان های کلان تر سنت و تجدد در ایران است. پاسخ به این پرسش که این بازنمایی تا چه حد مخدوش یا انحرافی آشکار از واقعیت زندگی طبقه متوسط مدرن در ایران است، نیازمند انجام پژوهش های گسترده تر و عمیق تر جامعه شناختی و ادبی است.
    کلیدواژگان: مصطفی مستور، بازنمایی، طبقه متوسط، لاکلا و موفه، نظریه گفتمان، هویت
|
  • Gholamreza M. Mehr, Abdollah Bicharanlou Page 7
    The representation of social problems in Iranian movies winning internatioal festivals awards including Cannes, Berlin & Venice film festivals has been studied. The sample is equal to population and includes 20 movies winning awards. Based on movies themes & stories, at %12/3 of the scenes, social limits on women & teen girls, & at %6/6 of the scenes, social abnormalities have been represented. 13 of the movies are not related to social problems of Iran; 3 movies are related to social problems, 3 movies are related to social limits on women & 1 movie is focoused on illegal production of the music. The approach of 15 movies is critical- reformative & 3 of them are not critical- reformative. The elements of representing a dark image of Iran has been found in 3 movies too.
    Keywords: Movies, Iranian cinema, festivals, representation, social problems
  • Solaiman Molavi, Saeed Abesy, Esmaeil Shahtahmasbi Page 29
    The main purpose of this research is identifying and prioritizing the index of success in marketing university books by performing different researches and examining investigation records, strategic decisions combined with marketing, have been considered as inner environmental factors and technology and time have been considered as outer environmental factors affecting work. Publishers in Tehran build up the statistical society and the statistical sample consists a number of 220 people. The selection of publishers has been performed in a simple random manner and questionnaires have been used for the collection of data. The justifiability of the questionnaires are simulative and the reliability has been approved through Cronbach's Alpha coefficient and in order to analyze the research data, solidarity coefficient of Spearman and fridman have been used. The results of the ranking of elements are respectively as follows: positioning 6.048, product5.876, time5.621, place5.308, technology5.162, promotion4.899, price4.694, targeting4.154, and segmentation3.237.
    Keywords: index, marketing, university books
  • Nasser Bahonar, Abdolrasol Alamolhoda Page 55
    This paper presents normative theories of the media as a theoretical framework for the relationship between values and media for the recognition of Efaf[1] in human communication, particularly in mass communications. Moreover, the declared policy on the issue of Efaf and Hijab in the national media and the Cinema division of the Ministry of Culture and Islamic Guidance were investigated through categorization according to the Islamic standards of Efaf using the grounded theory.The results emerged from the categorization of Islamic Efaf and self-analysis and comparisons of policies indicate that although the national media policies have focused on this issue in detail, but have not fully considered all the aspects of the Islamic Efaf and policies of the cinema towards this issue have deficiency in many categories. Finally, guidelines for development of efficient and comprehensive strategies are outlined.
    Keywords: human communication, Islam, Efaf, cinema, TV, policy
  • Behjat Yazdkhasti, Samad Adlipour, Elham Keykhai Page 81
    Growing concerns regarding preserving as well as promoting the possibility of a fair and peaceful coexistence, both at national and transnational levels, has unprecedentedly increased the importance of dialogue. Accordingly, factors affecting dialogue have presumably been the subject of a number of studies. Among the given factors, the virtual social networks have great effects on all areas of the lives. This study is to investigate the effects of social networks on cross-cultural dialogues within virtual public sphere. In this framework, it is argued that although the possibility of communication and exchange of information promotes the opportunity of dialogue, it is restrictive and confounding as well. This restriction essentially arises from the uneven distribution of facilities associated with these technologies; the special status of virtual public sphere confounds the cross-cultural dialogues, as well. Indeed, virtual social networks, due to the virtual public sphere they make, can confound dialogue and cross-cultural dialogues.
    Keywords: Public sphere, Dialogue, Cross, cultural dialogues, Cyberspace, Virtual social networks
  • Alireza Abdollahinejad, Hosseinali Afkhami Page 103
    In the last two decades, the professional organization and operation of news agencies have been challenged and affected by 24-hour news TV channels and ever increasing web-based modern media. This has placed strong rivals before the professional operation of news agencies. In such a context, news agencies have adopted strategies to maintain status, survive, and compete as well as to be adaptable with the modern technology.Considering the necessity of employing modern technologies by the Islamic Republic News Agency (IRNA), the researcher has studied the position of IRNA in production and provision of modern multi-media services in comparison with the Associated Press (AP), Press Trust of India (PTI) and Reuters.The findings of the research, carried out based on a comparative model, suggest that like the news agencies under study, IRNA shall put on its agenda the production of quality news clips, multi-media news, graphic and info-graphic services and sending news packages on mobile phones.
    Keywords: News Agencies, Modern Technologies, Reuters, Associated Press, PTI, IRNA
  • Mehrdad Matani, Ramezan Hasanzadeh, Ali Akbar Farhangi Page 129
    Audience is the main purpose of any media effort which have to be encouraged and then persuaded that media sends messages in accordance with his interest and need. This study aims at studying the most important media needs of audience in watching Persian-speaking channels. 458 residents of Qaemshahr were chosen based on purposeful sampling technique. This study is a survey which incorporates a researcher-developed questionnaire. Non-parametric techniques were used to analyze the data. The findings of the study show that the participants watch entertaining and didactic programs. Moreover, there are significant differences between audiences in terms of their needs. The hierarchy of their needs is emotional, cognitive, social, and political According to descriptive findings,Most of audiences watch satellite TVs at night. On the other hand, watching satellite TVs is more common among audiences with lower education (under diploma and diploma) and decreases when the level of education increase. Watching satellite TVs is more popular among women than men. Women spend 3-4 hours per day to watch satellite TVs but men usually spend 2-3 hours per day. According to Grinner, high consuming audiences are women.
    Keywords: audiences, need, use, gratification, satellite channels, atttitude, Qaemshahr
  • Ahmad Ali Ghane Page 157
    One of the most important missions of mass media is enlightening public opinion and enhancing their knowledge in various fields of life.Commercial advertisement is one of the fields of mass media.The planners of mass media must observe the jurisprudential laws and ethical advices in this field and the benefit of the people in general and not to just focus on their financial benefit or the producer's or the merchantsIn this article we would like to introduce some of the damages in this ground.Some of them are: deceiving the consumer, encouraging them to consume more, abusing the beauty of women for advertisement, denying the other goods or other merchandise, assuring the people (consumers) about the quality of commodity meanwhile the quality is not very high, and in brief, trying to benefit the owner of goods and not the benefit of people and consumers in general.
    Keywords: Pathology, commercial advertisement, commercial ethics, jurisprudential rules of advertisement, business jurisprudence
  • Najme Hosseini Sarvari, Hamed Talebian Page 179
    The goal of this article is the Recognition of middle class discourses in mostafa mastoor's letters. The recognition of this discourses have examined the representation of urban middle-class life at last. In the analytical section of this article, with reference to two famous novels of this writer, it is examined the techniques of middle class life representation and using the discourse theory of laclau and mouffe, it is acknowledged the nodal points and network meaning which is produced the narratives in this two novels. This study shows that the constrictive discourse of this two novels have been representing such a middle class identity which is belong to the more immense traditional and modern discourses in IRAN. Answering to the question that how much this representation are altered or deviation from the reality of modern middle class life in Iran needs to more vast and deep social and literary studies.
    Keywords: Mostafa Mastoor, Representation, Middle Class, Laclau, Mouffe, Discourse Theory, Identity