فهرست مطالب

مطالعات فرهنگ - ارتباطات - پیاپی 8 (زمستان 1388)

فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 8 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 7
  • حسین اسلامی صفحه 11
    نگاه به دو متغیر «تهاجم فرهنگی «و «تبادل فرهنگی» و تبیین نسبت های منطقی و اصولی بین آن دو همواره مدخل ورود به سوالات بسیاری بوده است. یکی از سوالات آن است که با توجه به اینکه در شرایط کنونی تهاجم فرهنگی واقعیت انکارناپذیری در عرصه روابط بین ملت ها و دولت هاست چگونه می توان به گفت وگو و تبادل فرهنگ ها جامعیت بخشید و بین دو متغیر فوق که نسبت معکوسی دارند، ناهمواری های موجود را مرتفع و زمینه های رفع بحران تفاهم میان فرهنگ ها را فراهم کرد؟
    فرضیه مقاله آن است که تبادل فرهنگی زبان خاص خود را می طلبد که بتواند با تفاهم فرهنگی سوءتفاهم ارتباطات بشری و ملت ها را مرتفع سازد. زبان تمدن ها در سایه تقابل و تهاجم فرهنگ ها میسور نیست و فرهنگ ها برای ورود به عرصه گفت وگو بایستی به کارایی مثبت فرهنگ تمسک جویند.
    فرض این است که تهاجم فرهنگی بسیاری از مبادلات فرهنگی بین ملت ها را دستخوش آسیب و زیان کرده و سدی در مقابل مفاهمه فرهنگ ها نهاده است که تایید این فرضیه در دو قسمت عرضه خواهد شد:الف) تبیین جایگاه تهاجم فرهنگی در تاریخ ملت ها و بیان برجسته ترین اصول، خصوصیات و سابقه تاریخی تهاجم فرهنگی.
    ب) بحث نظری در باب تحقق بستر مناسب برای تبادل فرهنگی و قرائت مناسب از کارایی بیرونی فرهنگ ها به منظور حذف زمینه های تهاجم و تقابل فرهنگی.
    آشنایی با مفهوم فرهنگ، تمدن، و تهاجم فرهنگی مقدمه ای بر مباحث اصلی این مقاله است.
    کلیدواژگان: تمدن، فرهنگ، تهاجم فرهنگی، تبادل فرهنگی، تفاهم فرهنگی
  • حشمت امیری صفحه 35
    در دهه های اخیر، پس از شروع موج استقلال طلبی و استعمارزدایی، شاهد آن بودیم که برخی کشورهای جهان سوم و عقب افتاده که پیش از این تحت فرمانروایی مستقیم غرب بودند، به تدریج زنجیرهای وابستگی را پاره و به استقلال سیاسی دست پیدا کردند. از آن زمان تاکنون ما دیگر شاهد حضور مستقیم و همه جانبه قدرت های بزرگ غربی در کشورهای آسیایی و آفریقایی و مستعمره های پیشین غرب نیستیم. اما قصه به همین جا ختم نمی شود؛ هرچند سلطه سیاسی و استعمار مستقیم دیگر وجود خارجی ندارد اما انواع دیگری از سلطه و امپریالیسم کشورهای غربی بر جوامع جهان سومی تحمیل می شود. یکی از وجوه امپریالیسم که از دهه های گذشته مورد توجه محققان قرار گرفته است امپریالیسم فرهنگی است، حال به دنبال پاسخ این سوال هستیم که چگونه امپریالیسم فرهنگی در قالب شکل های جدیدتری چون امپریالیسم رسانه ای، امپریالیسم اطلاعاتی، و امپریالیسم سایبر بروز یافته است.
    در این مقاله هدف ما شناخت کوتاه و مختصری از امپریالیسم فرهنگی و بیان ویژگی های استعمار فرانوین فرهنگی است.
    کلیدواژگان: امپریالیسم، سلطه فرهنگی، سلطه فرانوین فرهنگی، استعمار فرهنگی، فرهنگ جهانی
  • محمد آسیایی صفحه 61
    با بازنگری در روش های سنتی، تفکر جدیدی در حوزه اقتصاد، جامعه و ارتباطات میان ملت ها پدیدار شد و نظریه های پیشین مورد انتقاد و تردید جدی قرار گرفت تا جایی که نیاز به نظم اقتصادی بین المللی نوینی مطرح شد.
    برقراری نظم اقتصادی بین المللی رهین عوامل گوناگون علمی، فرهنگی و اجتماعی است که امروزه در مقوله توسعه مدنظر قرار گرفته اند. توجه خاص به علم و فناوری در توسعه، بسیاری از مسائل آن را حل کرده است، اما سبب بروز دغدغه های دیگری از قبیل تخریب فرهنگ های سنتی و تحقیر سایر اشکال علم شده است. بر پایه این نگرانی ها، پرسش هایی از سوی کشورهای در حال توسعه مطرح شد که حکایت از ابهام های جدی در فرایند توسعه دارد. سوالاتی از این دست که آیا علم و فناوری، با ریشه ای که در غرب دارد، در فرهنگ های دیگر تعمیم پذیر است؟ آیا خطر مصالحه درباره هویت فرهنگی، ارزش نتایج مورد انتظار را دارد؟ آیا توجه به اشکال پیشین علم و تکنیک های سنتی مایه حفظ هویت فرهنگی، کسب اعتماد، مشارکت ملی و برقراری توازن خواهد بود؟ در محیط جدید توسعه فرهنگی برای رسانه ها چه نقش های فرهنگی موثر و متعهدانه ای وجود دارد؟ در این مقاله سعی شده است به این پرسش ها پاسخ داده شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ، تمدن، فناوری ارتباطی، توسعه فرهنگی، فضای مجازی
  • حمید خسروانی صفحه 95

    مطالعه فرهنگ از بررسی بینارشته ای آغاز شد که نه تنها فرهنگ را به شیوه سنتی دیدگاه جامعه شناختی بررسی می کرد بلکه از تئوری های بنیادینی چون نشانه شناسی، انسان شناسی هم بهره می برد چرا که زندگی اجتماعی صرفا «اشیاء» و «واقعیت هایی» نیست که چون پدیده های جهان طبیعی دانسته شوند، بلکه حیات اجتماعی دربرگیرنده انواع ایده ها، ارزش ها، باورها، نمادها، کردارها، گفتارها، متن ها، و نیز فاعلان خلاق و نیت مند آن هاست که در پی آنند تا خود و دیگران را با تعبیر آنچه که ارائه و دریافت می کنند، فهم کنند و به شناخت حیات معنادار اجتماعی دست یابند. روشن است فهم و درک عمیق لایه های گوناگون فرهنگ، روش شناسی متناظر و متناسب با خود را می طلبد که مستلزم شناخت انواع روش شناسی های موجود، مفروضات آن ها و اطلاع از توانمندی تکنیک های هر کدام از این روش ها در مطالعه فرهنگ و پدیده های فرهنگی است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، رویکرد روش شناختی، رویکرد سنتی، رویکرد توصیفی، رویکرد نمادین، رویکرد ساختاری، رویکرد گفتمانی، رویکرد نشانه شناختی
  • حسین قرایی صفحه 127
    رویکرد پساساختارگرایانه به فرهنگ از بن بست فکری رویکرد ساختارگرایانه حاصل می شود و باید از ساختارهای پیشینی به در آید. پساساختارگرایی وجه منعطف، سیال و گریزنده فرهنگ را برجسته کرده و در تبارشناسی خود به «دانش» و در دیرینه شناسی خود به «قدرت» تکیه می کند، بنابراین قائل به این است که همواره صورت هایی از گفتمان مسلط وجود دارند که با صورت هایی از گفتمان های ستیزنده مواجهند و عرصه اجتماعی، عرصه رویارویی های بی وقفه شبکه های معنایی است. نباید فرهنگ را چنان تصور کرد که گویی تحت یک نظام مرکزی معنایی مبتنی بر یک اصل استوار است، بلکه فرهنگ حامل تنازعات و کشاکش هایی است که نسبی گرایی مولود آن است.
    در این نوشتار علاوه بر بررسی مولفه نسبی گرایی در پساساختارگرایی به دنبال این هستیم که بگوییم پساساختارگراها گرچه از محدودیت های ساختارگرایی افراطی فرار می کنند و مدعی آنند که هیچ معرفت معتبر و حقیقت نابی وجود ندارد و تنها حوادثی پراکنده منجر به شکل گیری یک نظام حقیقت جدید و آغاز دوره ای تاریخی می شود و پیدایش پساساختارگرایی را نیز باید معلول تصادف دانست به نوعی نسبی گرایی و شکاکیت پسامدرن می رسند ولی هنگامی که به تبارشناسی و بررسی روابط میان نهادها و گفتمان ها می پردازند قائل به نوعی نظم و ساختار در تولید گفتمان ها می شوند که آن ها را از پساساختارگرا بودن مبرا می دارد.
    کلیدواژگان: ساختارگرایی، پساساختارگرایی، نسبی گرایی، نسبیت فرهنگی، گفتمان
  • مسعود مطلبی صفحه 157
    در این مقاله به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم که، مبادی و ابزار ساخت آینده نگاری فرهنگ چیست. یافتن پاسخ این پرسش در پرتو دانش و مبانی نظری آینده پژوهی و معرفی ابزارها، قلمروهای چهارگانه، مقولات سه گانه فرهنگ و تمدن، و همچنین هدایت و بازخورد و به کارگیری آن ها میسر است.
    با استفاده از روش کتابخانه ای و در جمع بندی نسبتا جامعی از عوامل موثر بر شکل دادن به آینده، به ابزارهای تاثیرگذاری بر می خوریم که با معرفی و چگونگی بهره گیری مناسب از آن ها می توان پیشنهادهایی را ارائه کرد که شرایط آینده را به گونه ای شکل دهد که تا حد امکان آن گونه که مطلوب و مورد نظر است، به وقوع بپیوندد.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی فرهنگی، آینده نگری فرهنگی، آینده نگاری فرهنگی، تمدن، تمدن اسلامی
  • علی اصغر میرجعفری صفحه 173
    تکثر و تنوع فرهنگی و دینی امری بدیهی و حقیقتی است که از زمان های گذشته مورد توجه بوده است. اما نکته مهمی که دوره جدید را با گذشته متمایز می کند، اصل وجود تکثر آن ها نیست بلکه سوال از ربط و نسبت متکثر با حقانیت و نجات آن هاست. این مقاله ضمن تعریف مفاهیم تنوع کثرت گرایی فرهنگی، دینی به پاسخ پرسش هایی از این دست پرداخته است.
    کلیدواژگان: کثرت گرایی دینی، کثرت گرایی معرفتی، کثرت گرایی فرهنگی، کثرت گرایی وصفی، کثرت گرایی هنجاری (دستوری)
  • ایمان نمدیان پور صفحه 191
    از آنجا که سنت و مدرنیته، در هستی شناسی و معرفت شناسی متفاوت هستند و با تغییر آنان دیگر اجزای جامعه نیز متحول می شوند، نشان دادن زوایای پنهان سنت و مدرنیته، بازیگران این عرصه و واکنش آنان با جهان غرب و شناخت تبارشناسی این دو جریان در ایران از اهداف اصلی این مقاله است. چرا که جدال سنت و مدرنیته همیشه برای ایرانیان جدالی جدی و اساسی بوده است، ایرانیان در گذرگاه تاریخ، چه از بعد معرفتی و چه از بعد زیستی، درگیر این دو مقوله بوده اند. همواره وجهی از زندگی آدمیان را دیگری شکل می دهد؛ امروزه، دیگری همان غرب است که توانست با معرفت و فناوری خود «من» ایرانی را متزلزل کند. همچنین به دنبال این است که ثابت کند ما نباید با نگاهی مطلق و کلان به سنت از آن انتظار همه چیز داشته باشیم، بلکه باید با نگاهی عاقلانه نسبت به سنت با آن گفت وگو کنیم. در این وضعیت سنت و مدرنیته می توانند با هم زیست کنند بدون اینکه بودن یکی موجب حذف دیگری شود.
    کلیدواژگان: سنت، مدرنیته، نوگرایان، سنت گرایان، گفتمان
|
  • Hossein Eslami Page 11
    Looking into two variables of "cultural invasion" and "cultural exchange" and describing logical and essential relations between them has always been the way to raise many questions. One of the basic questions is that concerning the present condition, the world of cultural invasion is present as an undeniable fact in the relations of nations and governments. How is it possible in such a cultural ground dominating international system to realize the conversation and exchange of cultures and remove the barriers present between these two variables having opposite relations with each other and pave the ground for understanding among cultures? Answering this question requires recognizing and defining the concepts of cultural invasion, cultural exchange, and the relation between culture and civilization. In addition, logical ways must be found for removing the social, cultural exchanges affected by the phenomenon of cultural invasion. In this study, it is hypothesized that cultural exchange needs its own language; a language which is able to create cultural understanding and remove misunderstandings in human communications. The dialogue of civilization is not possible under shadow of cultural invasion and confrontation, so the cultures are required to resort to positive efficiency of culture in order to enter into the conversation. It is hypothesized that cultural invasion has resulted in damage of many cultural exchanges of nations at present time and exists as a barrier for understanding among the present cultures. Confirmation of this hypothesis will be presented in two following parts: A. Clarifying the position of cultural invasion in the history of nations and stating the most profound principles, characteristics, and historical records of cultural invasion. B. Theoretical discussion on realization of an appropriate ground for cultural exchange and appropriate interpretation of cultures external efficiencies in order to remove the grounds of cultural invasion and contact. Familiarity with concepts of culture, civilization, and cultural invasion is an introduction to the main discussion of this paper
  • Heshmat Amiri Page 35
    In recent decades and after the beginning of the independence movement and removal of colonization in the countries colonized by west powers, it was seen that some third-world and back-warded countries which were under the direct rule of west, gradually tore the chains of dependence and achieved political independence. Since then, we do not see the direct and multi-lateral presence of the great western powers in Asian and African and ex-colonized countries. But this is not the end of story; although there is no longer political hegemony and direct colony, other kind of domination and imperialism are imposed upon third-world countries. One aspect of imperialism which has been considered by researchers from previous decades is cultural imperialism. This article is aimed at finding answer to the question that how has the cultural imperialism been realized in newer forms such as media imperialism, information imperialism, cyber imperialism, etc. The aim of this study is briefly identifying cultural imperialism and stating the characteristics of post modern cultural colonization
  • Mohammad Asiaiee Page 61
    The area of society economy and communications among nations emerged through reviewing traditional methods of thought and previous theories were seriously questioned and criticized so that the need for a modern international economic order was raised. Creation of international economical order depends on various scientific, cultural, and social factors which are considered within the issue of development. Focus on science and technology in the development has solved most of its problems; however, has resulted in other concerns like destruction of traditional cultures and degrading other forms of science. On the basis of these concerns, questions were put forward by developing countries showing serious ambiguities in the process of development such as: is it possible to generalize science and technology which have roots in the west culture to other cultures?
  • Hamid Khosravani Page 95

    Through an interdisciplinary study, researching on culture was commenced that not only investigated culture in a traditional method of sociological approach, but also exploits basic theories such as semiotics, anthropology, etc. For, the social life is not merely limited to "objects" and "facts" which are considered as the phenomena of natural world; rather, social life includes a variety of ideas, values, beliefs, symbols, acts, speeches, texts, and their purposeful and creative creators who try to understand themselves and others through interpretation of what offer and receive, and recognize the meaningful social life. It is clear that deep understanding of various layers of culture requires its appropriate methodology and this, in turn, needs knowing the kinds of present methodologies and their assumptions, and knowing the capabilities of each method techniques of studying culture and cultural phenomena.

  • Hossein Gharaee Page 127
    Post-structuralist approach to culture is the result of the thought deadlock in structuralist approach. Therefore, it must deconstruct the previous structures of structuralists, make the flexible, fluent, and evasive aspect of culture prominent, and in its genealogy and paleontology rely on "knowledge" and "power", respectively. In this regard, it claims that there are always forms of dominant discourse which are in contrast with forms of obstinate dialogues – or anti-discourse – and social arena is the ground for incessant confrontation of semantic networks. Thus, culture should not be imagined as if it is based on a principle and is under a central semantic system; rather, it is the result of struggles and challenges through which relativism is born
  • Masoud Motallebi Page 157
    This paper aims at answering to the question that what are the tools and premises of cultural foresight construction? It is possible to answer this question in the light of theoretical knowledge and fundamentals of future study and introduction of the tools, the fourfold areas, and threefold issues of culture and civilization, as well as directing, feeding back, and applying them. Using library research method and a relatively comprehensive review of the factors influencing the formation of future, influential instruments are faced through the introduction and appropriate application of which it is possible to offer suggestions to form future condition in a way that desired and favorable events happen in the future as much as possible
  • Ali Asghar Mirjaafary Page 173
    Cultural and religious plurality and diversity is an evident fact which has been considered since long times ago. However, the important point that distinguishes the modern era from the past is not the question concerning the existence of their plurality; rather it is a question on the relation of the plural with their truth and salvation. This article, defining the concepts of cultural-religious plurality, attempts to answer this question
  • Iman Namadianpoor Page 191
    Since the difference between tradition and modernity is in their ontology and epistemology and a change in these elements transforms the elements of society, showing the hidden aspects of tradition and modernity as well as the actors of this scene and their reaction to the west, besides the anthropological recognition of these two trends are among the objectives of the present article. The debate between tradition and modernity has always been a serious and basic debate for the Iranians. Throughout history, Iranians have always been involved in these two issues, whether from the epistemological or from the biological perspectives. This debate always forms an aspect of human life. Today, the west which could make the Iranian "self" shaky through its knowledge and technology, tries to prove that we must not have an absolute and macro view toward tradition and expect it everything; rather we should converse with it through a rational view. In this situation, tradition and modernity can live with each other while presence of one does not lead to omission of the other