فهرست مطالب

مطالعات فرهنگ - ارتباطات - پیاپی 9 (بهار 1389)

فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 9 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالله بیچرانلو صفحه 9
    در این مقاله، ضمن بررسی ادبیات مربوط به موضوع تقابل میان رسانه های گوناگون، با بهره گیری از نتایج برخی مطالعات پیمایشی سال های اخیر درباره وضعیت کاربری رسانه ها و محصولات فرهنگی در کشور، رقابت کنونی سینما با ویدئو، تلویزیون و ماهواره نیز تحلیل شده که در این رقابت، کفه گرایش مردم ایران به سمت ویدئو، تلویزیون و ماهواره سنگین تر شده است. در بررسی ریشه های رقابت بین سینما با ویدئو، تلویزیون و ماهواره، موضوع از دو منظر تاثیر تغییرات فناوری و ظهور فناوری های جدید رسانه ای در سینما و نیز تغییر در عادت های تفریحی و فراغتی تماشاگران فیلم های سینمایی تبیین شده است.
    کلیدواژگان: رسانه، سینما، تلویزیون، ویدئو، ماهواره
  • عبدالله بیچرانلو، محمدحسین ساعی صفحه 35
    بیست وهشتمین جشنواره بین المللی فیلم فجر، در بهمن سال 1388 برگزار شد. پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، در مصاحبه هایی تخصصی با 32 تن از کارشناسان و فعالان سینمایی1 دیدگاه های آن ها را بررسی کرده است. فعالان سینما مزیت هایی برای جشنواره قائل اند: 1. فضای رقابتی انگیزه بخشی به فیلم سازان برای تولید آثار پخته تر؛ 2. شناخت ضعف فیلم ها و اصلاح نسبی پیش از نمایش عمومی؛ 3. شناخت موضوعات مورد اقبال مخاطبان و منتقدان؛ 4. فرصتی سالیانه برای تعامل و تبادل دیدگاه ها درخصوص تحولات سینمای ایران. اغلب اهالی سینما معتقدند در مقطع کنونی تامین هزینه های برگزاری و سازمان دهی جشنواره به وسیله دولت می تواند برای سینمای ایران مفید باشد. اغلب فعالان اذعان دارند که برگزیده و تحسین شدن یک فیلم یا عوامل آن در جشنواره فیلم فجر باعث اعتباربخشی به آن می شود. فعالان سینمایی، ضمن تایید اکران هم زمان فیلم های جشنواره در شهرهای بزرگ، معتقدند سلیقه و ذائقه سینمایی جوانان شهرستان ها ارتقا می یابد و باعث رشد و گسترش متوازن و متعادل سینما در کشور می شود؛ اگرچه بسیاری از آنان مخالف برگزاری بخش اصلی جشنواره در سایر شهرها بودند. اغلب تاثیر جشنواره فیلم فجر را در اعتبار و جایگاه سینمای ایران در عرصه بین المللی مثبت، اما اندک ارزیابی می کنند. از نگاه آن ها روند برگزاری جشنواره، اگرچه به دلیل تغییر مدیریت ها در سال های مختلف، افت وخیزهای بسیار داشته است، اما در مجموع، روبه رشد بوده است.
    کلیدواژگان: سینما، فعالان سینما، جشنواره فیلم فجر
  • اعظم راود راد، مصطفی اسدزاده صفحه 57
    سینما در ایران در مواجهه سیاسی جناح های مختلف، یکی از محل های اختلاف و بلکه نزاع بوده و هر جناحی، موقعیت سینما در زمان رقیب را نقد کرده است.
    این مقاله حاصل پژوهشی است در حوزه جامعه شناسی سیاسی سینمای ایران در دهه 1370 که در آن با روش «تحلیل محتوا» و «تحلیل متن» فیلم های منتخب دولت در جشنواره های فیلم فجر از یک سو و فیلم های مورد اقبال مخاطبان سینمای ایران از سوی دیگر، به تبیین سیاست های فرهنگی هنری دولت در عرصه سینما در دو دهه 1370 و 1380 پرداخته می شود و به نقش سیاست گذاران فرهنگی و مدیران هنری نظام در اجرای این سیاست ها اشاره می شود.
    این تحقیق نشان می دهد که سیاست گذاران و مدیران هنری دو گفتمان با عنوان «گفتمان اصولگرا» و «گفتمان اصلاح طلب» در حوزه سیاست گذاری در بخش سینما، بایدها و نبایدهای خود را بایدها و نبایدهای مردم تلقی کرده اند و هرگاه از سیاست های یکدیگر انتقاد داشته اند، با این استدلال که سینما با ارزش ها و باورهای «مردم» هماهنگ نشده است، به سیاست های فرهنگی و سینمایی یکدیگر تاخته اند. درحالی که آنچه مردم و مخاطبان سینمای ایران همواره از آن در فیلم ها استقبال کرده اند ترکیبی از ارزش های دینی به همراه ارزش های سیاسی اجتماعی بوده است
    کلیدواژگان: ارزش ها، سیاست فرهنگی، مدیریت هنری، دولت، سینما
  • سید مجتبی رضوی طوسی، مهدیه احسانی صفحه 89
    فیلم سینمایی اخراجی ها، به فروش بالا و بی سابقه ای در تاریخ سینمای ایران دست یافته است. دریافت زمینه ها و علل این موفقیت، بر اساس این نظریه که فروش بالا نشان از رضایت مخاطب سینما دارد، فعالان این حوزه را در سیاست گذاری ها، سرمایه گذاری ها و برنامه های آینده یاری خواهد کرد.
    بدین منظور پژوهشی پیمایشی از طریق نظرسنجی تلفنی از افراد 15 ساله و بالاتر ساکن در مناطق بیست ودوگانه شهر تهران، که هم فیلم اخراجی های 1 و هم فیلم اخراجی های 2 را دیده اند، انجام شده است.
    نتایج نظرسنجی نشان می دهد که بیشتر پاسخ گویان اخراجی های 2 را خوب و اخراجی های 1 را بهتر از اخراجی های 2 ارزیابی کرده اند. همچنین بیشتر پاسخ گویان اخراجی ها را فیلمی در فضای طنز می دانند تا دفاع مقدس و به عقیده آن ها افراد عادی موفق ترین گروهی هستند که در این فیلم نشان داده شده اند. از نظر آن ها عواملی چون فضای طنزآمیز فیلم، حرف های متفاوت، انتخاب درست و به جای بازیگران، بازی خوب، و پخش سریال اخراجی های 1 از تلویزیون در استقبال از اخراجی های 2 تاثیر بسیاری گذاشته است. آن ها موافق اند که در این فیلم نشان داده شده است که دفاع از وطن به گروه خاصی منحصر نبوده، ایرانیان در هنگام تهدید کشور بدون توجه به اختلاف نظرها با هم متحدند. همچنین اظهار کرده اند این فیلم سبب مثبت تر شدن دید مردم به گروه های مذهبی شده است
    کلیدواژگان: فیلم، طنز، اخراجی ها، دفاع مقدس، بسیجی
  • محمدحسین ساعی، لیلا باقری، مهدیه احسانی صفحه 113
    جشنواره فیلم فجر فرصتی است تا ارزیابی کلی ای از سینما ایران به دست دهد؛ بدین منظور هم زمان با برگزاری جشنواره در بهمن 1388 از افراد 15 ساله و بالاتر ساکن در مناطق بیست ودوگانه شهر تهران یک بررسی پیمایشی از طریق نظرسنجی تلفنی انجام شده است. انتخاب تلفن های منازل مسکونی تصادفی و نمونه مورد بررسی 1065 تن بوده است.
    نتایج نظرسنجی نشان می دهد که 9/42 درصد از پاسخ گویان هدف خود را از شرکت در جشنواره «دیدن فیلم هایی که هنوز اکران عمومی نشده است» اعلام کرده اند و به نظر 40 درصد از آن ها «در جشنواره امسال فیلم هایی نبودند که اجازه اکران و یا حضور در جشنواره نیابند.»3/86 درصد از پاسخ گویان موضوع فیلم و 1/57 درصد از پاسخ گویان تبلیغات فیلم را از عواملی می دانند که به میزان بالایی در جذابیت فیلم ها مؤثرند.
    همچنین با افزایش سن به شدت از تعداد دفعات به سینما رفتن کاسته می شود و بالعکس.
    کلیدواژگان: سینما، جشنواره، جشنواره فیلم فجر
  • غلامرضا گرایی نژاد، منیژه هادی نژاد، آرزو بختیاری صفحه 147
    مقاله حاضر به دنبال شناسایی عوامل مؤثر در تقاضای سینمای ایران است. بدین منظور، نمونه ای مشتمل بر 192 تن از تماشاگران سینما ارزیابی شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل پرسشنامه با استفاده از آزمون کروسکال والیس نشان داد که رابطه مستقیمی بین درآمد افراد با تعداد دفعاتی که به سینما می روند، وجود دارد (به طوری که بیشترین دفعات سینما رفتن، مربوط به کسانی است که درآمد بیشتری دارند). همچنین بین تعداد افراد خانوار با دفعات سینما رفتن، رابطه معکوس وجود دارد (به طوری که با افزایش تعداد افراد خانوار، تعداد دفعات سینما رفتن کاهش می یابد). در ادامه، نتایج حاصل از آزمون دوجمله ای نشان داد که «موضوع فیلم»، «حضور بازیگران و کارگردان مشهور»، «کیفیت فیلم و سینماها»، «روز و ساعت رفتن به سینما»، «تناسب و تنوع موضوعات فیلم برای همه سطوح و گروه ها»، «زمان و مدت مناسب اکران فیلم» و «تبلیغات مناسب» از جمله عوامل مؤثر در سینما رفتن است.
    همچنین، در ادامه پژوهش به برآورد تابع تقاضای سینما با استفاده از اطلاعات سری زمانی دوره 1386 1361 پرداخته شد. نتایج حاکی از آن است که تمامی ضرایب از نظر آماری معنی دار و همخوان با واقعیت های اقتصادی است، یعنی افزایش تعداد افراد خانوار تقاضای سینما را کاهش و افزایش درآمد، تقاضای سینما را افزایش می دهد
    کلیدواژگان: سینما، اقتصاد سینما، تابع تقاضای سینما، اوقات فراغت، کیفیت فیلم
  • غلامرضا گودرزی، مرتضی شاپوری صفحه 181
    لازمه رقابت در دنیای تولید کنونی بهره گیری از تمام فنون، ابزارها و اندیشه های جدید ناب است. در نیمه دوم قرن بیستم، تولیدکنندگان جهان با محیط رقابتی جدیدی مواجه شدند که با نیمی از سرمایه و امکانات لازم، محصولات را با کیفیتی بهتر، تنوعی بیشتر و قیمتی پایین تر به بازار جهانی عرضه می کردند. یکی از این تکنیک های جدید تولید ناب نام دارد. تولید ناب در واقع رویکردی سامان مند برای حذف ضایعات و اتلاف ها و از بین بردن هر فرآیند اضافی است، از مرحله تهیه مواد اولیه گرفته تا تولید و در نهایت فروش. این مقاله با توجه به مراحل تولید فیلم سینمایی و تطبیق این فرآیند با آنچه در خط تولید صنعتی اتفاق می افتد، در پی شناسایی و کشف اتلاف هایی است که طی مراحل ساخت فیلم پیش می آید. تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از روش تحقیق مفهوم سازی بنیادین منجر به شکل گیری پانزده مفهوم و به تبع آن پنج مقوله اصلی شد. این مقولات شامل سه نوع اتلاف زمان، دوباره کاری، ناهماهنگی و دو عامل زیرساختی و فرهنگی در فرآیند تولید فیلم سینمایی است.
    کلیدواژگان: مدیریت تولید، تولید ناب، رسانه، سینمای ایران، اتلاف سینمایی
|
  • Abdollah Bicharanlou Page 9
    In this paper, while reviewing the literature on the competition between various media, the results of some survey studies conducted in previous years on the consumption of media and cultural products in Iran are reviewed to analyze present competition between cinema and video, television, and satellite TV channels in which Iranian people are more inclined toward video, television, and satellite TV channels. The issue of competition between cinema and video, television, and satellite, has been investigated from two perspectives; the effect of technological changes and emergence of modern media technology on cinema and change in the recreational and entertainment habits of movie viewers
  • Abdollah Bicharanlou, Mohammad Hossein Saei Page 35
    The 28th Fajr International Movie Festival was held in the first half of Bahman (5-15) 1388 (February 2010). In this study, the viewpoints of 32 cinema experts and authorities (writer, director, producer, actor and actress, critic, composer, etc) are collected through specialized interviews. The interviews which were conducted in Bahman 12th and 13th 1388 in the festival hall (Milad Tower) had interesting results. After holding 28 festivals, cinema authorities consider the following advantages for Fajr Movie Festival: Creation of a competitive atmosphere for filmmakers and motivating other filmmakers to make higher quality movies; Identifying weaknesses of the movies and correcting them before public show; Identifying works and subjects more attractive to audiences and critics of Iranian cinema; An annual opportunity for interaction and exchanging views on the developments of Iranian cinema.Most cinema experts believe that although organizing festival and providing its expenses is done by the government, a realistic look confirms that organizing festival by government at present time can be beneficial; this is while presence of a permanent independent organization or an academy for the festival can open up a new horizon for Iranian Cinema.Most cinema experts of the country believe that getting award by a movie in the festival brings credit to the movie and its producers. This is even stronger in the case of young movie producers and actors or actresses and has a great effect on their popularity among people and cinema experts. Most interviewed experts evaluate the effect of Fajr movie festival on the credit and position of Iranian cinema at international level positive but trivial. From the viewpoint of cinema experts, the trend of festival during past 28 years has been growing and improving, although due rapid change of cinema authorirties in various years it was very different with many ups and downs.
  • Azam Ravad Rad Mostafa Asadzadeh Page 57
    Cinema, in the time of political confrontation between different parties, has always been the area of disputes and every party, according to its cultural viewpoint, has challenged the position of cinema at the time of its rival administration. What happens in today's political atmosphere in Iran is not the quarrel of two political parties; rather, confrontation of two ideologies or two political discourses challenging each other by defining two cultural systems; one based on guarding revolutionary, religious, and ethical values, and another supporting social and civil rights. In this paper, artistic management of Islamic Republic of Iran has been investigated through explaining cultural-artistic policies of the administrations in 1370s (1990s) and 1380s (2000s). This article is the outcome of a study conducted on political sociology of Iranian cinema in 1370s (1990s) in which the cultural-artistic policies of the government in 1370s (1990s) and 1380s (2000s) are investigated through content analysis and text analysis of movies selected by the government in Fajr movie festivals on the one hand, and the audience of Iranian cinema, on the other. In this study, the role of cultural policy makers and artistic managers in administering these policies are mentioned. The present study indicates that artistic policy makers and managers of the both discourses referred to as "traditional discourse" and "democratic discourse" in this paper, have always made cinema the stage of their discourses and resorted to "people" for justifying their policies. They, in policy making area in cinema sector, consider their own musts and must nots as the musts and must nots of people and regard their own believes as believes of people. Also, whenever they criticize each other's policies, call people to witness their claims and attack each other's policies reasoning that they are not congruent with people believes and values. Policy makers and administrators of both political discourses have never moved toward "cultural union" and have always taken "part" of Iranian society culture into consideration in their artistic-cultural planning. They have been far from "previous experiences", "society expedience" and "prudence", whereas the audiences of Iranian cinema have always welcomed a combination of religious values together with social – political values in the movies.
  • Seyyed Mojtaba Razavi Toosi Mahdieh Ehsani Page 89
    Ekhrajiha movies, particularly the second one, experienced an unprecedented box office in the history of Iranian cinema. Based on the assumption that high sale rate is an indication of cinema audience satisfaction, understanding the reasons of this success can help Iranian cinema authorities for future policy making, investments, and activities. To this aim, a survey was conducted through telephone interviews to people over 15 years old inhabiting in 22 districts of Tehran who had watched both Ekhrajiha 1 and Ekhrajiha 2. This study shows that most respondents evaluate Ekhrajiha 2 good and Ekhrajiha 1 better than Ekhrajiha 2. Also, most of the respondents consider Ekhrajiha as a comic movie rather than a movie on the holy defense (Defa-e-Moqaddas), and believe that ordinary people are more focused class in this movie. According to them, factors such as comic atmosphere of the movie, distinguished dialogues of the movie, correct and appropriate selection of the actors and their good performance, as well as broadcasting Ekhrajiha 1 on IRIB TV influenced popularity of Ekhrajiha 2.They believe this movie showed that defending the homeland is not exclusive to a specific class and all Iranians become united at the time of any threat regardless of disagreements. They also argue that this movie resulted in a more positive attitude toward religious poeple.
  • Mohammad Hossein Saei, Leila Bagheri, Mahdieh Ehsani Page 113
    Fajr Movie Festival, in the present situation of Iranian cinema, is the best opportunity for offering cultural, artistic, and even economic aspects of the movies produced during a year in Iran so that filmmakers can make a better cultural, artistic,. .., communication. This festival is also an opportunity which provides a holistic evaluation of Iranian cinema as well as the activities of cinema authorities. Besides, it is a short opportunity which presents the whole movie production potential of Iran. In this respect, a survey was conducted through telephone interviews to people over 15 years old inhabiting in 22 districts of Tehran concurrent with Fajr festival in Bahman 1388 (February 2010). The telephone numbers of the home in 22 districts were selected randomly and the sample consisted of 1065 participants. The results revealed that the purpose of 42.9 percent of respondents who participated in this festival was "watching the movies which were not yet publicly displayed" and 40% of the participants believed that "there was no movie in this festival that was not permitted to public display or participation in the festival". 40 – 49 years old Participants (58.3%) and 15-19 years old participants (37.1%) were most and least interested respondents in Iranian movies, respectively. 86.3% respondents consider movie subject while 57.1% of them consider movie advertisements as the factors significantly contributing to the attractiveness of movies. People over 50 years (80.6%) more than others and people of 15 to 19 years old (22.7%) less than others stated that they had never gone to the cinema during last year. In other words, the frequency of cinema attendance decreases by the increase in age and vice versa.
  • Gholamreza Geraeinejad , Manijeh Hajinejad , Arezoo Bakhtiari Page 147
    This study intends to identify factors affecting on the demand of Iranian cinema movies. To this aim, a sample consisting of 192 cinema spectators was evaluated. The results of analyzing questionnaires through Kroskal Valice test indicted that there is a direct relationship between individual's income level and the number of their cinema attendance) (that is, individuals earn higher income go more times to the cinema). Also there is a reverse relationship between family size and cinema attendance (i.e. the higher the number of family members, the less the times of going to the cinema). Then, the results of binominal test revealed that "movie subject", "lead actors (stars) and director", "movie and cinema quality ", "days and time of going to the cinema", "appropriateness and variety of movie subjects to all levels and groups ", "appropriate time of movie show", and "appropriate advertisements" are all factors affecting box office. In addition, in the next part of research, the demand function of cinema was estimated using data related to the period of 1361-86 (1983-2007). The results show that all coefficients are statistically significant and in line with economic realities; so that increase in the costs and family size reduces cinema demand and increase in the income increases demand of the cinema movies.
  • Gholamreza Goodarzi , Morteza Shapouri Page 181
    The competition in the present world requires using all techniques, tools, and new pure ideas. In the second half of twentieth century, industrial producers of the world faced a new competitive environment which, using half of the capital and facilities required, offered products with better quality, more variety, and lower cost to the world market. One of these new techniques is called lean production. Lean production is in fact a systematic approach which attempts to remove the wastes and eliminate any extra process from the stage of preparing raw materials to production and sale. The present study, considering the production stages of a movie and comparing it with what happens in an industrial production line, intends to identify and discover wastes in the production stages of a movie. Analysis of the results through grounded theory methodology led to development of fifteen concepts and accordingly five main categories. These categories include three types of time waste, repetition, lack of coordination, and two infrastructural and cultural factors in the process of movie production.