فهرست مطالب

مطالعات فرهنگ - ارتباطات - پیاپی 33 (بهار 1395)

فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 33 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جمال محمدی، امید جهانگیری، یوسف پاکدامن صفحات 7-30
    هدف این پژوهش واکاوی بسترها، دلایل و پیامدهای احساس ناامنی زنان در فضاهای شهری به مدد تحلیل کیفی است. میدان مطالعه پژوهش، فضاهای همگانی شهر سنندج است که موضوع ها و ابعاد فضایی و تعاملی آن با استفاده از تکنیک های مصاحبه عمیق فردی، مشاهده مستقیم و مشاهده مشارکتی مطالعه شده و داده های این مطالعه در قالب روش نظریه پردازی داده بنیاد تحلیل شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که احساس ناامنی زنان در فضاهای شهری سنندج محصول یک سری عوامل اثرگذار همچون «تنش های ساختاری» و «جامعه هراسی» و نیز برخی شرایط تسهیل کننده، مثل «مکان های پربرخورد» و «بازنمایی خود» است. زنان مورد مطالعه همچنین بر این باورند که احساس ناامنی آنها را دلایل و انگیزهای خاصی که در کردار و گفتار و حرکات مردان قابل رویت است، تقویت می کند. احساس ناامنی زنان پیامدهایی فردی و جمعی دارد. به سبب این احساس، زنان در سطح زندگی فردی به «تمهیدات پیشگیرانه» روی می آورند، پیامد این احساس ناامنی در سطح جامعه نیز به شیوع و تشدید «زوال اعتماد اجتماعی» می انجامد.
    کلیدواژگان: فضاهای همگانی شهری، احساس ناامنی، تنش های ساختاری، جامعه هراسی، عطش ارتباط
  • محمد مهدی فرقانی، سیدعیسی عبدی صفحات 31-52
    مقاله پیش رو با هدف بررسی چگونگی بازنمایی زنان در جوک هایی که در مورد آنها ساخته شده اند، انجام شده است. این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال است که جوک های جنسیتی برآمده از چه گفتمانی بوده و نحوه بازنمایی زنان در آنها تا چه اندازه نتیجه چنین گفتمانی است. به دلیل برخورداری موضوع از وجوه کیفی بالا، از روش تحلیل گفتمان استفاده شده است. به این منظور با استفاده از الگوی سه بعدی نورمن فرکلاف، تعداد بیست مورد از میان بیش از یک صد مورد جوک جنسیتی انتخاب و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که جوک های جنسیتی، بازنمایی منفی و فرودست از زنان و دختران در مقابل مردان و حتی پسران داشته اند. در این جوک ها بازنمایی دختران متفاوت از زنان صورت گرفته است. بازنمایی زنان تحت تاثیر باورهای کلیشه ای، سنتی، مردسالارانه و تاحدودی کلیشه های رسانه ای صورت گرفته است؛ اما بازنمایی دختران به صورت عمده تحت تاثیر کلیشه های رسانه ای بوده است. همچنین نتایج نشان داد که جوک های جنسیتی از درون گفتمان مردسالاری برآمده و در نهایت به تایید و تقویت این گفتمان منجر می شود.
    کلیدواژگان: بازنمایی، جنسیت، جوک های جنسیتی، تحلیل گفتمان
  • سیده راضیه یاسینی صفحات 53-78
    پیش از انفکاک تدریجی بخش هایی از ایران، کشورهایی که امروزه با نام های تاجیکستان، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان و افغانستان شناخته می شوند، جزیی از پهنه وسیع سرزمین ایران بوده اند. امروزه در مناطق مذکور، پوشاک سنتی زنان در مقایسه با ایران امروز، از هویت ایرانی بیشتری برخوردار است، به نحوی که پوشاک سنتی زنان تاجیک، ترکمن، آذربایجانی و افغان را می توان نمونه هایی زنده از پوشاک سنتی اقوام ایرانی دانست.
    در این مقاله، بر اساس آرای محققان در خصوص مد، سنت و هویت و به منظور دریافت شاخصه ها و ویژگی های پوشاک اصیل زنان ایران، پوشاک سنتی زنان در چهار کشور مذکور با روشی استقرایی و قیاسی، بررسی شده و بر این اساس، ویژگی های پوشاک زنان در این مناطق به منظور یافتن مولفه هایی از پوشاک اصیل زنان ایرانی تبیین شده است. بر اساس تحلیل داده ها، نتیجه گیری هایی مبنی بر چگونگی عام گرایی و خاص گرایی فرهنگی در پوشاک زنان و نیز اصول واحد در طراحی و ساختار لباس ایشان در این حوزه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: لباس، پوشاک زنان، فرهنگ، جغرافیای فرهنگی ایران
  • مهدی سلطانی گردفرامرزی، احمد پاکزاد صفحات 79-107
    در این مقاله، هدف ما پاسخ به این پرسش اساسی است که فیلم های سینمایی دهه هشتاد شمسی طلاق را چگونه بازنمایی و برساخت کرده اند؟ این پرسش در چارچوب نظریه بازنمایی مطرح شده و برای پاسخ به آن، 21 فیلم تولید شده در این دهه که مسئله طلاق محور اصلی روایت شان بود، به روش تحلیل محتوا بررسی شده است. یافته های مقاله نشان می دهد که فیلم های سینمایی ایرانی در خلال روایت های خود، کوشیده اند نوعی شناخت و دانش عامه پسند درباره طلاق در دسترس مخاطبان قرار دهند و این پدیده و آسیب های ناشی از آن را تبیین کنند. فیلم های ایرانی، هم اطلاعاتی زمینه ای همچون ترکیب سنی و جنسی، طبقه اجتماعی، وضعیت شغلی آسیب دیدگان از طلاق ارائه می کنند و هم اطلاعات مختلفی درباره روابط اجتماعی و خانوادگی، نگرش ها، شیوه های زندگی و آسیب های اجتماعی آنها به دست می دهند. همچنین تولید کنندگان آنها اغلب کوشیده اند تبیینی از طلاق شخصیت های خود ارائه کنند.
    کلیدواژگان: بازنمایی، سینمای ایران، تحلیل محتوا، خانواده، طلاق
  • علیرضا قلی فامیان، ماندانا کلاهدوز محمدی صفحات 109-125
    بررسی فرایند نام گذاری مراکز کسب وکار یکی از زمینه های پژوهشی زبان شناسی اجتماعی به شمار می آید و محققان می کوشند با مطالعه جنبه های مختلف آن به درک عمیق تری از کاربرد زبان در جامعه دست یابند. در این مطالعه، محققان کوشیده اند تنوع الگوهای زبانی را در انتخاب نام مراکز اداری و صنفی شهر تبریز بررسی کنند. به این منظور سه منطقه الف (مرفه و برخوردار)، ب (نیمه برخوردار) و ج (نابرخوردار) در سطح شهر شناسایی شد و از هر منطقه، نام 300 واحد به منزله داده پژوهش گردآوری شد. یافته ها نشان می دهد که از مجموع 900 داده تحقیق، 3/78درصد از داده ها به صورت یک زبانه فارسی است و زبان ترکی با 6درصد کاربرد، حضور کم رنگی در نام گذاری مراکز کسب وکار تبریز دارد. مقایسه یافته ها بر حسب مناطق سه گانه حاکی از آن است که میان استفاده از الگوهای زبانی از یک سو و رفاه اقتصادی و اجتماعی از سوی دیگر، ارتباط وجود دارد. همچنین مشخص شد که در برخی مشاغل، صاحبان رده های صنفی مانند صاحبان بوتیک و رستوران گرایش بیشتری به استفاده از الگوهای متنوع چندزبانه دارند. در پایان، مقایسه ای از نتایج این پژوهش با مطالعات ایرانی و خارجی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: الگوی زبانی، نام گذاری، رده شغلی، تبریز
  • امیر رستگارخالد، نرگس مصلحی جنابیان، آمنه صلاحی، نسرین تاج صفحات 127-147
    سوال اصلی پژوهش پیش رو این است که آیا تغییرات صورت گرفته در سبک های نوین فراغتی (مبتنی بر فناوری های اطلاعاتی و ارتباطاتی جدید) با سرمایه اجتماعی جوانان رابطه ای دارد یا خیر؟ در این مطالعه روی انواع سبک های فراغتی و به ویژه سبک فراغتی شاوچینگ سیه متمرکز شده و با توجه به فناوری های اطلاعاتی و ارتباطاتی جدید به سبک فراغتی مورد نظر رسیده و رابطه آن را با سرمایه اجتماعی جوانان مطالعه کردیم. این تحقیق به روش پیمایش انجام شده است.
    پژوهش پیش رو در مورد 384 نفر از جوانان 15 تا 29 ساله ساکن در منطقه پنج شهر تهران انجام شد. یافته های تحقیق نشان داد که استفاده جوانان از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطاتی جدید در تکمیل و گذران اوقات فراغت، موجب می شود که سرمایه اجتماعی جوانان در دو بعد از ابعاد عینی (عضویت و مشارکت افراد در گروه ها، سازمان ها، معاشرت و ارتباطات افراد) و یک بعد ذهنی آن یعنی اعتماد تعمیم یافته (اعتماد مردم به یکدیگر در فضاهای مجازی و اعتماد به فضای مجازی) ارتقاء یابد. از سوی دیگر داده هانشاندادندکهاگر افراد از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطاتی جدید برای فعالیتی اجتماعی در گذران اوقات فراغت شان بهره گیرند؛ این امر موجب می شود تا میزان سرمایه اجتماعی آنها درباره زمانی که از این ابزارها به منظور فعالیت های غیراجتماعی مانند فعالیت های تفریحی یا یادگیری استفاده می کنند، افزایش یابد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، اوقات فراغت، فراغت مجازی، سرمایه اجتماعی، جوانان
  • احمد نادری صفحات 149-170
    اعتقادات صوفیان و دراویش در طول تاریخ اسلام، یکی از بحث برانگیزترین مسائل بوده است و سبب کشاکش ها و معرکه های بسیاری در طول تاریخ در میان موافقان و مخالفان بوده است. در سوی مخالفان، همیشه برخی از فقها و فلاسفه ایستاده بودند و هر کدام از منظر خود به این گروه ایراد وارد آورده اند. ایرادات فقها از منظر فقهی و ایرادات فلاسفه از منظر معرفت شناختی بوده است.
    در این مقاله با بررسی طریقت قادریه طالبانی که یکی از فرقه های مشهور در صوفیان است، با رویکردی انسان شناختی به واکاوی مولفه های اعتقادی آنان و ارتباط این نظام اعتقادی با نظام کنشی پرداخته شده است. مسئله اصلی این مقاله این است که طریقت قادریه چیست و چه نظام اعتقادی ارزشی داشته و این نظام چگونه خود را در شکل مناسکی در حوزه فردی و اجتماعی به منصه ظهور رسانیده و بازتولید می کند. میدان مطالعه شده در این تحقیق، روستاهای وراء و نجار در اورامانات لهون، در نزدیکی پاوه هستند. روش تحقیق در اینجا مشاهده مشارکتی، مصاحبه و مطالعات اسنادی بوده است.
    کلیدواژگان: طریقت قادریه، فرهنگ کرد، ذکر، سماع، خانقاه، دراویش
  • رضا معصومی راد صفحات 171-189
    هدف این مقاله بررسی تاثیر رفتار اطلاع یابی بر عملکرد پژوهشی اعضاء هیئت علمی دانشگاه گیلان است. بدین منظور با استفاده از روش تحقیق پیمایشی، تعداد 177 نمونه انتخاب و داده ها از طریق پرسش نامه محقق ساخته دارای اعتبار و روایی مناسب، گردآوری و با استفاده از روش رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که بیش از دو سوم از اعضای هیئت علمی دانشگاه گیلان، در دوره های آموزشی مرتبط با رفتار اطلاع یابی شرکت نکرده اند. مهارت اطلاع یابی بیش از 50درصد از اعضای هیئت علمی دانشگاه گیلان در سطح کم، 38درصد در سطح متوسط و 12درصد در سطح زیاد است. عملکرد پژوهشی 8/28درصد از اعضای هیئت علمی این دانشگاه در سطح ضعیف، 5/65درصد در حد متوسط و 6/5درصد در سطح خوب است. تحلیل رگرسیون چند متغیره حکایت از تاثیر معنی دار آموزش، مهارت اطلاع یابی و میزان استفاده از امکانات اطلاع یابی (با ضریب تعیین 62/0) بر عملکرد پژوهشی اعضای هیئت علمی دانشگاه گیلان دارد.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، عملکرد پژوهشی، اعضای هیئت علمی، دانشگاه گیلان
|
  • Jamal Mohammadi, Omid Jahangiri, Yusef Pakdaman Pages 7-30
    This article attempts to study the contexts¡ reasons and consequences of feeling insecurity among women in urban public places. The field of study is urban public places in Sanandaj. A sample is selected by theoretical-purposes sampling and they were interviewed by way of deep individual interviews. The findings show that feeling insecurity among women in urban public places is due to causes like “structural tensions” and “sociofobia” as well as circumstances such as “violent places” and “self-representation”. Women also believe that their insecurity feelings are amplified by specific reasons and motivations visible in men words¡ behaviors and gestures. The most important of these reasons/motivations are: «appetence of relation» & «Frustration/aggression». This Insecurity feeling of women has individual and collective consequences that made them to adopt «Precautionary actions» ¡ such as secrecy and silence. These insecurity feelings are also visible in social level
    Keywords: Insecurity, Sociofobia, Public places, Appetence of relation
  • Mohammad Mehdi Forghani, Seyed Easa Abdi Pages 31-52
    This article is based on academic research entitled "The Representation of Women in Gender Jokes" which aims to examine the representation of women in jokes. In this study, due to the subject's qualitative aspects, discourse analysis has been used. For this purpose, twenty gender jokes were selected out of more than a hundred cases and analyzed using the three-dimensional model of Norman Fairclough.
    The results showed that representation of women and girls in gender jokes is negative and ignoble compared to men and even boys. In these jokes, the representations of women are different to girls. Representation of women is affected by the stereotypes, traditional and patriarchal beliefs and partially media stereotypes. On the other hand, the representation of girls was largely influenced by media stereotypes. Also, the results reveal that the gender jokes have emerged from the patriarchy discourse and at the end lead to confirmation and reinforcement of this discourse.
    Keywords: Representation, Gender, Gender jokes, Discourse, discourse analysis
  • Seyede Razieh Yasini Pages 53-78
    Before gradual abstraction of some parts of Iran land, some countries like Tajikistan, Turkmenistan, Azerbaijan, & Afghanistan had been part of the Iran wide territories. The women traditional dress in the fore mentioned countries is identified with more Iranian identity than the women dress in Iran.
    Today dress of Tajik, Turkmen, Azeri, & Afghan women can be considered as live examples of Iranian ethnics dress. In this paper, in order to find the indexes & features of Iranian original -traditional dress of women, the traditional dress of fore mentioned countries have been studied. To find out the elements of Iranian original dress of women, the features of dress in these regions have been described.
    Keywords: Clothing, Women dress, Culture, Iran cultural geography
  • Mahdi Soltani Gordefaramarzi, Ahmad Pakzad Pages 79-107
    In this paper, we aim to answer the question of how “divorce” is represented in Iranian movies produced during 1980s. The questions raised in the framework of representation theory. To answer the key question, 21 films which has been made in the decade of 1380, were studied through content analysis method. Thus, reverse questionnaire was prepared and films were analyzed basing on content analysis.
    Findings show that Iranian movies present kind of popular knowledge about social problems such as divorce in their narrations. The findings also show this assumption that Iranian films have basic information such as age and sex composition, social class, employment status information of divorced actor and actress and various information about their social and family relationships, attitudes and lifestyles. In addition, manufacturers often provide explanation of the divorce of their characters in their movies.
    Keywords: Representation, Iranian cinema, Content analysis, Family, Divorce
  • Ali Reza Gholi Famian, Mandana Kolahduz Mohammadi Pages 109-125
    The study of shop signs is a research domain in the field of sociolinguistics, and scholars try to address the topic from different perspectives in order to provide a deeper insight to the language in use. The present study attempts to analyze the diverse linguistic patterns in Tabriz shop signs. First three areas, i.e. area A (affluent), area B (semi-affluent), and area C (poor) were located, and from each area, 300 names were collected. The findings indicate that from 900 shop signs, 78.3 percent use monolingual Persian names, and Turkish with just 6 percent of usage, works as a minor language in the naming process. The comparison of the three different areas, show that there is a relationship between the economic, social welfare and the use of varying linguistic patterns. It is also shown that in some businesses like clothing shops as well as restaurants, employing diverse linguistic patterns is a popular method to absorb higher number of customers. At the end of the article, the results of the present study are compared with the findings of other Iranian and non-Iranian contributions.
    Keywords: Linguistic pattern, Naming, Business type, Tabriz
  • Amir Rastegar Khaled, Narges Moslehi Jenabian, Ameneh Salahi, Nasrin Taj Pages 127-147
    The main question in this research is whether changes in modern style of leisure (based on ICT) are related with Youth’s social capital? In this paper, we have focused on types of leisure styles, especially types of leisure’s Xu Qing. The research survey was conducted among 384 young people aged 15 to 29 years who were living in the district 5 of Tehran. The findings showed that using ICT tools to complete leisure, extends the social capital of young people in two dimensions, objective (membership and participation in groups, organizations, socialize and communications people) and a subjective dimension (trust people together in virtual spaces and confidence in cyberspace).On the other hand, the data show that if people use ICT tools in social activity while their leisure time, increases their social capital then when they use these tools on anti-social activities such as learning activities and so on.
    Keywords: ICT, Leisure, Virtual leisure, Capital social, The youth
  • Ahmad Naderi Pages 149-170
    The beliefs of Sufis and Dervishes have been one of the most controversial issues during Islamic history and caused numerous challenges and struggles between supporters and opposition groups of these beliefs. There were always some jurists and philosophers among opposition groups who have cited some shortcomings according to their point of views. Jurists’ views covered juridical issues while philosophers’ views emphasized on epistemological problems. In this article, Talebani Qadiriyya’s order as one of the main sects of Sufism has been reviewedthrough anthropological approach by analyzing their theological components and the relationship between their belief system and real world. The main concern of this article is laid upon what is Qadiriyya order? What kind of belief or value system it has? And how this order is reproduced or emerged in individual and social domains? The field research was done in “Vora” and “Najjar” villages in Oramanat Lehunnear the Paveh. The research method is used in this article is participant observation, interviews and study of documents.
    Keywords: Qadiriyya order, Kurdish culture, Dhikr, Sama, Khanqah, Dervishes
  • Reza Masoumirad Pages 171-189
    This study aims to examine the impact of information seeking behavior on the research performance of faculty members at Guilan University. For this purpose, using survey, 177 samples are selected; data has been collected through questionnaire with proper reliability and validity and are analyzed using regression method. The results showed that more than two-thirds of faculty members of Guilan University have not participated in training courses related to information seeking behavior. In addition, information seeking skill of more than 50 percent of the faculty members of Guilan University is in low level, 38 percent is on average level and 12 percent is in high level. Research performance of 28.8 percent of faculty members in this university is weak, 65.5% is in average level and 5.6 percent is at a good level. The results of multivariate regression analysis showed significant impact of education, information seeking skill and use of information seeking tools (with determination coefficient of 62/0) on research performance of faculty members at Guilan University.
    Keywords: Information seeking behavior, Research performance, Faculty members, Guilan University