فهرست مطالب

قضاوت - پیاپی 89 (بهار 1396)

نشریه قضاوت
پیاپی 89 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد امامی، حمید شاکری صفحات 1-35
    پاسداری از قانون اساسی یکی از دستاوردهای بزرگ حقوق عمومی در سده اخیر به شمار می رود. در حقیقت، ارزش و اعتبار قانون اساسی هنگامی حفظ می شود که تمامی عناصر نظام حقوقی هماهنگ با آن عمل کنند و صیانت از قانون اساسی وجه غالب در این نظام باشد. از این منظر، میان صیانت از قانون اساسی در قوانین عادی و مقررات اجرایی نمی توان تمایزی قائل شد؛ زیرا هر یک بخشی از نظام حقوقی به شمار می روند. از این رو، نظارت بر فقدان تعارض مقررات اجرایی با قانون اساسی امری غیر منطقی نیست. این فرآیند در مقررات دولتی توسط دادگاه های اداری و از طریق سازوکار «دادرسی اداری» از دو مسیر متمایز و در عین حال مکمل اساسی سازی حقوق اداری و اداری سازی حقوق اساسی دنبال می شود. دیوان عدالت اداری که به موجب اصل 173 قانون اساسی مرجع تظلم خواهی مردم از اقدامات و تصمیمات واحدها و ماموران دولتی، به منظور «احقاق حقوق آنها» است و امکان ابطال تصمیمات غیرقانونی و خارج از حدود صلاحیت اداره عمومی را دارا می باشد و وظیفه دادرسی اساسی و صیانت قضایی از اصول قانون اساسی را بر عهده دارد، در عمل بخش قابل ملاحظه ای از وظیفه نظارت قضایی و صیانت از قانون اساسی را به ویژه در قلمرو اداره عمومی که گسترده ترین بخش حکومت است عهده دار می باشد. هدف این مقاله آن است که با بیان سازوکارهایی از قبیل ابطال مقررات خلاف قانون اساسی، استناد به اصول قانون اساسی و...، مشارکت دیوان عدالت اداری را در فرآیند اساسی سازی حقوق اداری به عنوان ابزاری در راستای نظارت مبتنی بر قانون اساسی، مقررات دولتی و اعتلای هرچه بیشتر فرآیند صیانت از قانون اساسی مورد واکاوی قرار دهد.
    کلیدواژگان: دادرسی اساسی، پاسداری از قانون اساسی، دیوان عدالت اداری، تصویب نامه، آیین نامه اجرایی
  • فریدون نهرینی، سید عباس موسوی صفحات 37-59
    تصمیم موقتی موضوع مواد 310 الی 325 ق.آ.د.م، همواره به منظور حفظ حق اصلی موضوع دعوا و پرهیز از خطر و ضرر بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد و در بسیاری از موارد، نیاز ضروری خواهان دعوا محسوب می گردد. از این رو، شناسایی مراجع صالح جهت استفاده از این ظرفیت قانونی با توجه به پراکندگی و تنوع مراجع قضایی، از اهداف مهم پژوهش حاضر به شمار می آید. قانونگذار ما اگرچه در مواد 311 و 312 ق.آ.د.م، دادگاه محل استقرار مال موضوع دعوا، دادگاه مشغول به رسیدگی به اصل دعوا و دادگاه صالح به رسیدگی به اصل دعوا را به عنوان مراجع صالح صدور دستور موقت معرفی نموده است اما با لحاظ قالب های مختلفی که موضوعات مدنی در آنها جای می گیرند و موقعیت های زمانی مختلفی که فوریت در آنها ظاهر می شود می توان هر مرجعی را که به نحوی به یک موضوع حقوقی رسیدگی می کند و با وضعیت فوری مواجه می شود با رعایت شرایط قانونی، صالح به رسیدگی به این تقاضا دانست. این در حالی است که در حقوق فرانسه دادرس فوری و رئیس دادگاه شهرستان و در حقوق انگلستان دادگاه انصاف، صلاحیت رسیدگی به این تقاضا را دارند و در سیستم دادرسی مدنی آلمان نیز این ماموریت به دادگاه های عالی تفویض شده است.
    کلیدواژگان: اقدام موقت، اصل فوریت، خسارت احتمالی، مرجع صالح
  • سید علیرضا میرکمالی، سید مهدی کاظمی صفحات 61-97
    قاعده اعتبار امر مختوم از قواعد مسلم در دادرسی است که راه هرگونه اعتراض به رای را پس از قطعیت آن می بندد؛ اما در مواردی ممکن است این قاعده با اصل کشفیت واقع در امور کیفری برخورد نماید. نقطه برخورد قاعده «اعتبار امر مختوم» و اصل «مطابق واقع بودن حکم»، محل تولد نهادی است تحت عنوان اعاده دادرسی. اصولا یکی از موارد برخورد عدالت و انصاف در دادرسی نیز همین جا است. عدالت اقتضا دارد که پس از قطعیت حکم و طی شدن سیر رسیدگی، دیگر هیچ ادعایی نسبت به پرونده استماع نشود؛ اما از طرفی انصاف اقتضا دارد تا شخصی که به ناحق و خلاف واقع محکوم شده است بتواند از خود دفاع نماید. اعتراض به رای علی الاصول خلاف قاعده اعتبار امر مختوم بوده و ممکن است آرای قضایی را متزلزل نماید. از طرفی، هر رای باید مطابق با واقع و حقیقت باشد و اگر بعدا اثبات شد که خلاف واقع صادر شده است باید راهی برای نقض آن پیش بینی نمود، مخصوصا که هیچ کس نمی تواند ادعا کند که یک قاضی ولو بسیار عالم هم باشد مصون از خطا و اشتباه است. در این مقاله، موضوع اعاده دادرسی در قانون جدید آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 مطالعه شده است و همه ابعاد آن مورد نقد و بررسی قرار گرفته و در نهایت رویکرد کلی قانونگذار ایران در خصوص این نهاد تبیین شده و پیشنهاداتی درباره اصلاح آن نیز ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اعاده دادرسی، اعتبار امر مختوم، کشف واقع، حکم قطعی
  • ارسلان اشرافی، غلامحسین رضایی صفحات 99-132
    اسناد و مدارک تاریخی مکشوفه از سوی باستان شناسان حکایت از آن دارد که از ابتدای قانونگذاری در شکل سنتی آن یعنی آنچه که از قانون نامه ها، اندرزنامه ها، فرامین پادشاهان، آرای ثبت شده دادگاه ها، عرف و عادات قضایی و نظریه علمای حقوق به جای مانده است تا قانونگذاری جدید همواره «شهادت شهود» به عنوان یک دلیل اثباتی جرم مورد توجه و اهمیت خاصی بوده است و البته «شهادت دروغ» و «کتمان شهادت» نیز به عنوان یک پدیده نامیمون در روند دادرسی ایجاد اختلال نموده و این موضوع از دید مورخان حقوق مکتوم نمانده است. از نظر ماهوی، محکومیت به پرداخت جزای نقدی و نیز پرداخت غرامت، قطع کردن دست و زبان و حتی سلب حیات شاهدی که شهادت به دروغ می داد در تاریخ حقوق بین النهرین و ایران باستان به اثبات رسیده است؛ اما کتمان شهادت فقط در ادوار خاصی از تاریخ حقوق جرم محسوب می شود و در ادوار دیگری جرم انگاری نشده است. در حقوق اسلام نیز مجازات شهادت دروغ، تعزیر شاهد می باشد و نوع و میزان آن به اختیار حاکم واگذار گردیده است و اگر این شهادت دروغ منتهی به قصاص فردی گردد شاهد به خاطر آن قصاص می شود و چنانچه این شهادت دروغ بر حد باشد بر شاهد حد جاری می شود و اگر موجب دیه باشد بر شاهد دیه واجب می شود. از نظر شکلی نیز چنانچه این شهادت دروغ قبل از قطعیت رای به موجب حکم دادگاه به اثبات برسد از موجبات تجدیدنظرخواهی نسبت به رایی است که بر اساس شهادت دروغ صادر شده است و هرگاه بعد از قطعیت حکم به اثبات برسد از موارد اعاده دادرسی نسبت به آن محسوب می شود. در حقوق فعلی ایران نیز کتمان شهادت هرچند گناهی بزرگ و عملی مذموم است ولی جرم انگاری نشده است.
    کلیدواژگان: شهادت دروغ، کتمان شهادت، حقوق بین النهرین باستان، تاریخ حقوق ایران، حقوق اسلام
  • مهدی فتاحی صفحات 133-151
    یکی از موضوعات با اهمیت حقوق قراردادها شیوه و روش اثبات و احراز قرارداد است. راه حل سنتی، مفید فروکاستن قرارداد به دو عنصر مجزا و مستقل ایجاب و قبول و آنگاه تحلیل جداگانه هر جزء و سپس ارتباط آنها با یکدیگر به منظور پاسخ به این پرسش است که آیا قرادادی منعقد شده است یا خیر؟ به موازات نگرش یاد شده و در راستای تصحیح و تکمیل آن، رویکرد دیگری ارائه و پیشنهاد شده است که به موجب آن تمام فرایند مذاکرات قراردادی به عنوان معیار احراز یا عدم احراز قرارداد مورد توجه قرار می گیرد و بر اساس آن و بدون جستجو به منظور یافتن ایجاب و قبول، حکم موضوع صادر می شود. دیدگاه اخیر که ره آورد مذاکرات پیچیده، زمان بر و پر جزئیات موردنیاز برای انعقاد پاره ای از قرارداد ها است بیشتر می تواند در چنین مواردی راه حل مسئله را بیان نماید. تبیین و توجیه رویکرد یاد شده با توجه به حقوق داخلی و امعان نظر در نظام های حقوقی دیگر و نیز کنوانسیون ها و اصول حقوقی بین المللی موضوع این مقاله است.
    کلیدواژگان: قرارداد، توافق، ایجاب، قبول، مذاکرات قراردادی
  • محمود قیوم زاده، سیدپیمان موسوی موگویی صفحات 153-178
    جرم قوادی از جمله جرایمی است که علاوه بر ارتباط مستقیم با هتک عفت عمومی و از بین بردن اخلاق انسانی، زمینه ایجاد جرایم متعددی را فراهم می کند. بنابراین، شناخت زمینه های به وجود آمدن آن و فراهم نمودن مقدمات و از بین بردن این جرم حائز اهمیت فراوان است. از جمله زمینه های مهم و اساسی جرم قوادی، وجود زنان خیابانی می باشد که در این میان، شناخت پدیده زنان خیابانی و ارتباط آن با جرم قوادی که خود می تواند زمینه ساز جرایم متعددی به نحو تصاعدی باشد از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. از این رو، در پژوهش حاضر به بررسی وجود زنان خیابانی و فعالیت های آنها به عنوان زمینه ساز تحقق جرم قوادی و ناهنجاری های اجتماعی مرتبط با آن پرداخته شده است؛ چراکه شناخت چگونگی فعالیت های زنان خیابانی، پاسخ بدین پرسش خواهد بود که آیا رفتار آنها مشمول جرم قوادی می باشد یا خیر؟ همچنین، این که اساسا قوادی جرمی جدا از سایر جرایم جنسی مرتبط می باشد یا خیر، نیاز به کاوش و بررسی پژوهشی دارد و باید ابهامات آن را برطرف نمود.
    کلیدواژگان: جرایم جنسی زنان، معاونت در جرم، قیادت، زنان خیابانی
  • شهلا معظمی، عاطفه بطیاری، محمدعلی انصاری فر صفحات 179-194
    حقوق جزا در یک جامعه نماد قدرت دولت است که بایستی پا به پای آزادی و قانون وجود داشته باشد و هر سه (قدرت، آزادی و قانون) همراه یکدیگر پیش روند؛ چون دولت باید به منظور جلوگیری از سوء استفاده از آزادی، قدرت داشته باشد. آزادی و قانون بدون قدرت به معنای هرج و مرج است. قانون و قدرت نیز منهای آزادی مساوی با استبداد است و قدرت بدون آزادی و قانون، صفت بربریت است. غالبا رسمی ترین ابزاری که می توان از طریق آن زندگی و اموال مردم را مورد حمایت قرار داد و سطوحی از نظم اجتماعی مطلوب، همگنی و امنیت را برقرار ساخت، حقوق کیفری و نهادهای وابسته به آن است. در واقع، دولت مجاز است برای حفظ نظم اجتماعی اقدام به جرم انگاری کرده و ارتکاب برخی رفتارها را ممنوع اعلام نماید و به آنها وصف مجرمانه بدهد. جرم انگاری فرایندی است که بر اساس آن قانونگذار از طریق تصویب قوانین، اعمالی را به جهت حفظ ارزش های اجتماعی و نظم عمومی و یا جهات دیگر، جرم قلمداد می نماید. در جرم انگاری نیاز است که سه اصل مقدماتی شامل قانونی بودن، ضرورت داشتن و برابری در نظر گرفته شود. ضابطه برای آن که عملی که احساس عدالت را در بین مردم نقض می کند و خارج از چهارچوب قانونی است جرم انگاری شود این است که باید تعادل میان هزینه و فایده، ابزار و نتایج و اثرات جرم انگاری در نظر گرفته شود و در جرم انگاری اعمال، در سیستم قضایی به آن توجه شود.
    کلیدواژگان: اصول اساسی، جرم انگاری، قانون جزا
|
  • Mohammad Emāmi Emami, Hamid Shakeri Pages 1-35
    Protecting the constitution is considered as one of the major achievements of public law in recent century. In fact, the value and credibility of the constitution is being preserved when all element of a legal system operate in a coordinated manner and protecting the constitution is regared as its dominant aspect. From this perspective, there is no distinction in protecting the constitution in common legal rules since each of which is regarded as part of the legal system. Hence, it cannot be irrational to monitor the lack of conflict of laws with the constitution. This process in rules of law is followed by administrative courts and through the mechanism of administrative proceedings from two distinctive but complementary ways i.e. constitutionalizing administrative law and administrativeization of constitutional law. In accordance to Article 173 of Iranian Constitution, Court of Administrative Justice is as an authority for dealing with people’s grievances arising from measures and decisions taken by government officials in order to administer justice and it has the authority to cancel illegal decisions outside the scope of the authority of public administration and responsible for constitutional proceedings and judicial protection of principles of the constitution. In practice, this court is responsible for a significant part of judicial oversight and protection of the constitution especially in the realm of public law as the broadest part of the government. The purpose of this study is to analyze participation of the Court of Administrative Justice in the process of constitutionalizing administrative law as an instrument in line with constitutional-based supervision on rules of law and enhancing the process of protecting the constitution by expressing mechanism such as cancelation of provisions contrary to the law through relying to principles of the constitution.
    Keywords: Constitutional proceedings, Protection of the constitution, Court of administrative justice, By-law, Executive by-aw
  • Fereidoun Nahreini, Seyyed Abbas Mousavi Pages 37-59
    The provisional decision, referred to in Articles 310 to 325 of the Civil Procedure Code, is use to protect the subject of disputes and avoid the risk of further losses and in many cases is the urgent need of the claimant. Accordingly, identifying the competent authorities of application of this legal capacity with regard to the distribution and diversity of judicial authorities, is considered as one of the significant aims of the present research. Although our legislator in articles 311 and 312 of the Civil Procedure Code regards the court of the location of the property subject-matter of the case, the Court to handle the dispute and competent court of the principle case as competent authorities, because of different forms of civil issues and different temporal situations containg urgency, any authority which considers a legal case in any way and faces emergency situation- meeting legal requirements- may be considere as competent for issuing interim order. In French law, the juge of summary court and the chief of the district court, and in the English law the equity court are competent to consier request for interim order. In the civil procedure of the Germany, the superior courts are competent to deal with such requests.
    Keywords: Interim measure, Principle of emergency, Incidental damages, Competent authority
  • Seyyed Alireza Mirkamali, Seyyed Mahdi Kazemi Pages 61-97
    Res judicata is one of the established rules, which blocks any way to protest to the sentence after its finality. However, in some issues this rule may conflicts with the principle of discovery of fact in penal trials. The intersection of res judicata and the principle of discovery of fact is the starting point of revision. Basically, one of the conflicts of fairness and justice is here. Justice says after sentencefinality, no other claims would be heard. On the other hand, fairness requires that if a person has been sentenced ilegaly, he must be able to advocate himself and appeal. Appeal to sentence is opponent of res judicata and may loosen the judicial decisions. Nevertheless each sentence must be according to fact and then if it proven that it`s not fact, it must be a way to reverse. Especially no one can claim that a judge is immune from mistakes. This article studies the revision in the new Criminal Procedure Code of 2014. It reviews all aspects of the Code. At the end it explains the general approach of Iranian law-maker and suggests some remedies.
    Keywords: Revision, Res judicata, Discovery of fact, Final sentence
  • Arsalan Ashrafi, Gholamhossein Rezai Pages 99-132
    Historical documents and evidences discovered by archaeologists show that legislation in its primary traditional form -namely anything has been remained from codes, epistles, the decrees of kings, recorded rulings in courts, judicial customs and habits, and doctrine- and modern form regars the testimony of witnesses as an important proof of guilt. Meanwhile "perjury" and "concealment of evidence" lead to an ominous phenomenon in the process of trial and it had not been ignored by the historians. From the substantive viewpoint, convicting to fine and compensation, cutting of the hands and tongue, and even depriving the life have been proven for the witness who had the falsely testify in the history of Mesopotamia and Iran’s law. The concealment of evidence has been criminalized only in particular times in history. In Islamic Law the punishment of perjury is the Ta`zir of witness and the type of this punishment was delegated to the discretion of the Islamic governor, and if the perjury lead to the death of an individual, the false witness is punished, and if the perjury had the retribution, it is executed for that testimony, and if lead to the blood money, it would be upn the false witness. From the procedural view, if the perjury is proven before the finality of verdict, reconsideration is allowed, and if the perjury is proven after the finality of verdict, judicial review is allowed. In the contemporary law of Iran, concealment of testimony, though is a great sin and bad practice, but has not been criminalized.
    Keywords: perjury, concealment of testimony, law of ancient Mesopotamia, history of Iran's law, Islamic law
  • Mahdi Fattahi Pages 133-151
    The manner of contract formation is an important issue in the field of contract law. The traditional approach divides an agreement into two elements: offer and acceptance. After analyzing any of these elements and their relations, the question that whether contract is concluded will be replied. The parelle approach, which supplements the traditional one, considers that modern transactions often require long and elaborate negotiations and the doctrine of offer and acceptance cannot applied for proving existnce of contracts. Under this approach it is not necessary to discover offer and acceptance. The latter, whch is the result of complicated, long-term and more detailed negotiiations for conclusion of some contracts, is suitable solution. The article deals with the explabnation and justification of the recent approach in term of national law and conventions and legal principles of international law.
    Keywords: Contract, Agreement, Offer, Acceptance, Contractual negotiations
  • Mahmoud Ghayyoumzadeh, Seyyed Peyman Mousavi Mogoui** Pages 153-178
    Offence of pandering is one of the offences that has direct connection to destruction of public morals and it also causes commission of several offences. Accoringly, recognizing the grounds of its commission and preparing for its removing is of high significant. One of the main and basic grounds of this offence is street girls. In this regard it is of high importance to study the phenomenon of street women and their relationship to offence of pandering. This offence may facilitate the commission of several crimes. This article deals with the street women and their activities as fasiciltator for commission of the offence of pandering and its related social abnormalities. The exploring of these activities will be answering to this question whether their activities may be regarded as the offence of pandering. It also is necessary to study whether basically this offence itself is a seperat offence from the other ones. The study must clarify the ambiguities.
    Keywords: Women sexual crimes, Abetting, Pandering, Prostitutes
  • Shahla Moazzami, Atefeh Batyari, Mohammad Ali Ansarifar Pages 179-194
    Criminal law in a society is a symbol of the power of the state, which should walk in line with power, liberty and law. The government inorder to prevent misuse of liberty needs power. The law and the power withut power are equal to chaos. The law and power without freedom is equalent to tyranny and the power free from law and freedom is barbarism. Often the most formal means by which any government can protect the lives and properties of the people and establish levels of desirable social order, homogeneity and security, is the criminal law and its affiliated institutions. In fact, the government is allowed to ciminalize some conducts in order to maintain the social order. Criminalization is a process by which the legislator considers some conducts as crimes for protecting social values and public order or other aspects through the adoption of applicable laws. In the criminalization, there are three primary principles need to be taken into account: legality, necissity and equality before the law. The standards for criminalization of a conduct for it is in contravention with the sense of justice and beyond the legal framework is to take into account the balance between the instruments required and the outcomes, the balance between the cost and benefit of the criminalization, the effect of such criminalization, and the last is the ability of the judicial system to enforce the law on the criminalized act.
    Keywords: Basic principles, Criminalization, Criminal law