فهرست مطالب

قضاوت - پیاپی 92 (زمستان 1396)

نشریه قضاوت
پیاپی 92 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله علمی - تخصصی
  • محمد مهدی عزیزاللهی *، بدیع فتحی، مهدی ناصری دولت آبادی صفحات 1-24
    بی گمان، عمل قانونگذاری بدون توجه به غایاتی که حکم به جهت ذاتشان به آنها تعلق می گیرد، آشوب زا و غیرحکیمانه می باشد. در شریعت اسلامی که شریعت مبتنی بر حکمت است، فن مقاصد در جهت تبیین غایات احکام تشریع اسلامی می باشد. در این میان برخی مقاصد تشریع را شامل پنج مقصد حفظ دین، جان، عقل، نسل و مال دانسته اند و برخی عرض را هم به عنوان مقصدی در کنار این مقاصد یاد می کنند. صرف نظر از این که برخی این مقاصد را ناکافی پنداشته و جایگاه مواردی همچون «عدالت»، «نوع دوستی» و «امنیت» را خالی می دانند، پرسش این است که ترتیب مقاصد تشریع در دین اسلام چگونه است؟ در مقام رفع تعارض، در میان مقاصد پنج گانه یا شش گانه کدام یک مقدم می شود؟ چه سنجه هایی برای رفع تعارض میان مصلحت ها و مفسده های ناشی از مقاصد یاد شده وجود دارد؟ و ما در این مقاله به چنین پرسش هایی می پردازیم.
    کلیدواژگان: مقاصد، مصالح، شریعت، تعارض مصالح
  • خیرالله پروین، مازیار خادمی * صفحات 25-49
    استقلال مالی دستگاه قضا ارتباط نزدیکی با نوع نظام بودجه ریزی یک کشور دارد و عمدتا بر مسئله جدایی دو قوه مجریه و قضائیه در زمینه پیشنهاد و تصویب بودجه قضایی تاکید دارد که سبب ایجاد دو الگوی قضایی و مجریه ای شده است. در الگوی قضایی نقش قوه قضائیه در پیشنهاد بودجه خود مستقل و تعیین کننده است اما در الگوی دولتی، ارگان های قوه مجریه به طور چشمگیری در این امر دخالت دارند. در ایران علی رغم تاکید قانون اساسی بر استقلال قوه قضائیه، با توجه به نظام بودجه ریزی مجریه ای که بر دستگاه قضا حاکم است و به استناد اصول 52 و 126 قانون اساسی، دولت اختیار مطلق در تغییر بودجه پیشنهادی قوه قضائیه دارد که نشان دهنده عدم استقلال مالی قوه عدالت خواه کشور است. با راهکارهایی مانند تصویب قانونی مبنی بر عدم صلاحیت دولت در تغییر بودجه پیشنهادی قوه قضائیه، ارائه مستقیم بودجه پیشنهادی به پارلمان، تخصیص درصد مشخصی از بودجه کل کشور به قوه قضائیه، ایجاد بانک مستقل مدیریت منابع مالی دستگاه قضا، تغییر قانون اساسی و گنجاندن راه حل های فوق در آن می توان استقلال مالی دستگاه قضا را در ایران ارتقا بخشید.
    کلیدواژگان: استقلال قضایی، استقلال مالی، الگوی قضایی، الگوی دولتی، اصل وحدت بودجه
  • کیومرث کلانتری، حسین زارعیان چناری، حسین جنتی صدر * صفحات 51-78
    قاعده درا به عنوان محملی برای تفسیر شک به نفع متهم و با توجه به مبانی فقهی، در ماده 120 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 به عنوان یک قاعده مورد پذیرش قرار گرفته است. افزون بر آن، در ماده 91 همان قانون در جرایم موجب حد و قصاص نوجوانان کمتر از 18 سال نیز مصادیقی ذکر شده است که با موارد قاعده درا هم پوشانی دارند. با وجود این، دایره شمول ماده 91 نسبت به ماده 120 قانون مذکور گسترده تر است؛ یعنی از یک سو قصاص را به صراحت در بر می گیرد و از سوی دیگر، افزون بر موارد شبهه و تردید که در قبال بزرگسالان نیز وجود دارد، ضرورت احراز رشد و کمال عقل را مورد توجه قرار داده است. با این حال، نتیجه اعمال قاعده مزبور در برابر این دو گروه سنی یکسان نبوده و متفاوت است، با این توضیح که در جرایم حدی، مرتکب بزرگسال با احراز شبهه از مجازات رها و از چرخه عدالت کیفری خارج می شود اما مرتکب نوجوان از چرخه عدالت کیفری خارج نمی شود، بلکه به مجازات های تعزیری محکوم می گردد. با وجود این به نظر می رسد که در مجموع ماده 91 ق.م.ا مساعد به حال نوجوانان می باشد؛ زیرا با توجه به مصادیق متعدد مذکور در این ماده و ضرورت احراز رشد و کمال عقل در حدود و قصاص، در عمل منجر به آن می شود که مجازات های غالبا شدید در قبال ایشان اعمال نشود.
    کلیدواژگان: قاعده درا، نوجوان، بزرگسال، شبهه، احراز رشد
  • مسعود امانی، هادی دهنوی* صفحات 79-102
    موضوع مالکیت بر اراضی از دیرباز جزء پیچیده ترین مسائل اجتماعی ایران بوده است. با تبارشناسی و تحلیل تاریخی وضعیت اراضی می توان سیر تطور مالکیت و روش های تثبیت آن در ایران و به عبارت بهتر نظام حقوقی حاکم بر آن را اصطیاد نمود. بر این اساس به نظر می رسد که باید بین اراضی مزروعی از یک سو و جنگل ها و مراتع از سوی دیگر تفاوت قائل شد. همچنین، به نظر می رسد که می توان مشروطیت و دستورگرایی را نقطه عطفی در تثبیت مالکیت بر اراضی تلقی نمود، چه آنکه مطابق ماده 15 متمم قانون اساسی مشروطه، اصلاحات اساسی در نظام مالیاتی ایالات به وجود آمد و امتیازات شاهزادگان و روش تیولداری نسخ گردید و پس از آن در دوران پهلوی، با الزامی شدن ثبت املاک غیرمنقول، اصلاحات ارضی به وجود آمد و مناسبات ارضی در ایران را پس از قرن ها تغییر داد و پس از انقلاب اسلامی نیز اعتبار واگذاری اراضی از طریق اصلاحات ارضی مورد تایید قرار گرفت. در مورد جنگل ها و مراتع نیز باید گفت که قبل از انقلاب با توجه به قراردادهای امتیاز دوران قاجار، قانون گذاران جنگل ها را جزء املاک دولتی به حساب آورده بودند ولی پس از انقلاب با توجه به احتساب مراتع به عنوان مشترکات عامه، در قوانین مختلف از جمله اصول قانون اساسی و لایحه قانونی نحوه واگذاری و احیاء اراضی در حکومت جمهوری اسلامی ایران و همچنین آیین نامه آن، مورد تقنین واقع شده و تعیین تکلیف گردید.
    کلیدواژگان: زمین، اراضی، مالکیت، اسلام، ایران
  • امیرحسین علی زاده *، قاسم علی زاده صفحات 103-136
    مفهوم «ورشکستگی» در حقوق ایران با توجه به ماده 412 قانون تجارت مصوب 1311 صرفا ناظر بر اشخاص تاجر بوده است؛ اما قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 1394 مجمع تشخیص مصلحت نظام، در جهت گسترش اشخاص مشمول ورشکستگی گام برداشته و ماده 15 این قانون، اشخاص حقوقی غیرتاجر را نیز مشمول قوانین ورشکستگی قرار داده است. تحلیل ارائه شده در این مقاله ما را به نظری متمایل می سازد که علاوه بر اشخاص تاجر، اشخاص حقوقی غیرتاجر نیز مشمول قواعد ورشکستگی قرار می گیرند. اشخاص حقوقی غیرتاجر ممکن است شامل اشخاص حقوقی حقوق عمومی و یا حقوق خصوصی باشند. در این صورت، غیر از نهادهای حاکمیتی، سایر اشخاص حقوقی نیز می توانند تحت قواعد ورشکستگی قرار گیرند. از سوی دیگر، در قانون مذکور معامله به قصد فرار از دین با شرایط مقرر در آن نسبت به اشخاص حقوقی نیز تسری یافته و سبب شده است که تعارضاتی میان این قانون و قانون تجارت(مواد 424 و 500 ق.ت) پیش آید. همچنین، آیین شکلی خاصی بر شیوه رسیدگی دادخواست اعسار مطروحه از سوی تجار و اشخاص حقوقی مطرح گردیده است که قابل انتقاد می باشد.
    کلیدواژگان: ورشکستگی، اعسار، دین، معامله، محکومیت
  • مسعودرضا رنجب، علی حسن عسگری * صفحات 137-162
    هدف از صدور حکم به عنوان عصاره فرایند یک دادرسی همواره اجرای آن حکم در کوتاه ترین زمان می باشد. بنابراین، پس از شروع عملیات اجرای حکم یا اجرای سند لازم الاجرا اصل بر تداوم اجرا است مگر در مواردی که قانون جواز توقیف، تعطیل و یا تاخیر اجرای حکم را داده باشد که بسته به موضوع آن می تواند مربوط به هر کدام از مراجع مختلف عمومی، انقلاب، شبه قضایی و یا اداری و نیز احکام و داوری های خارجی باشد. فوت محکوم علیه یا حجر او، ادعای شخص ثالث مبنی بر تلف مال توقیف شده بدون تعدی و تفریط، گذشت پنج سال از صدور اجرائیه، ابراز رسید محکوم له دایر بر وصول محکوم به یا رضایت کتبی او مبنی بر تعطیل و توقیف و تاخیر و یا قطع اجرا، اعتراض شخص ثالث نسبت به مال توقیف شده در زمان اجرای حکم و یا اعتراض شخص ثالث به حکم مورد اجرا، واخواهی، تجدیدنظرخواهی، اعاده دادرسی، درخواست نقض دادستان کل با شرایط قانونی، جملگی از موارد توقیف اجرای حکم می باشند. ارائه حکم قطعی با تاریخ مقدم و یا موخر و ارائه سند رسمی با تاریخ مقدم بر توقیف اجرا نسبت به مال توقیف شده نیز از دیگر موارد توقیف اجرای حکم است و این نوشتار ضمن تبیین اصطلاحاتی نظیر عملیات اجرایی، ختم عملیات اجرایی، توقیف عملیات اجرا، تعطیل و تاخیر عملیات اجرای احکام، با احصاء موارد متعدد توقیف عملیات اجرای احکام مراجع داخلی و خارجی و آرای داوری بین المللی که در قوانین متعدد ذکر شده است، با هدف رفع ابهام از خلاهای قانونی و ارائه راهکارهای عملی و اجرایی لازم جهت جلوگیری از تضییع حقوق طرفین حکم و اشخاص ثالث و تسریع در احقاق آن، به بررسی موضوع پرداخته است.
    کلیدواژگان: حکم قطعی، اجرای حکم، حکم مدنی، توقیف اجرای حکم، تاخیر اجرای حکم، تعطیلی اجرای حکم
  • مهدی ناصری دولت آبادی *، مصطفی صبوری صفحات 163-194
    احترام و اعتماد عامه جامعه و فعالان حقوقی به دستگاه قضایی در گرو منش، نحوه تصمیم گیری و صدور منصفانه و عادلانه احکام قضایی توسط قضات با صلاحیت و شایسته است. مقاله پیش رو در پی تشریح مهارت های قضایی و مدیریتی و معیارهای اخلاقی برای قضات تازه کار است که از ملزومات اساسی کسب شایستگی قضایی به شمار می آید. در راستای این هدف، مقاله به بررسی دقیق پنج مهارت قضایی شامل «تسلط کامل بر قوانین آیین دادرسی»، «آشنایی گسترده با قوانین ماهوی»، «توانایی برگزاری مطلوب جلسه استماع»، «صدور دستورات و احکام در یک اسلوب شفاف، منطقی و دقیق» و در نهایت «توانایی برخورد سلبی با درخواست هایی که سبب تجدید مکرر جلسه رسیدگی می شود» و پنج مهارت مدیریتی شامل «مدیریت زمان»، «مدیریت امور شعبه»، «مدیریت دفتر دادگاه»، «مدیریت نحوه رفتار با وکلا» و «مدیریت نفس» می پردازد و تاکید می کند که تنها کسب این مهارت ها برای شایستگی قضات کافی نیست و قضات لاجرم موظفند که معیارهای اخلاقی پنج گانه «دوری گزینی و تعلق زدایی»، «صداقت و درستکاری»، «استقلال قضایی»، «تواضع» و «بی طرفی» را نیز کسب کرده و به منصه ظهور رسانند. افزون بر آن، مقاله تلاش داشته است تا با ارجاع مداوم به «اصول بنگلور در باب رفتار قضایی» مصوب 2002، همپوشانی مدعای خود را با این اصول نشان داده و مورد تاکید قرار دهد.
    کلیدواژگان: مهارت های قضایی، مهارت های مدیریتی، اخلاق قضایی، اصول بنگلور در باب رفتار قضایی
|
  • Mohammadmahdi Azizollahi *, Badi Fathi, Mahdi Naseri Dowlatabadi Pages 1-24
    Without any doubt, the act of legislation, without considering the purposes that by their nature, the decree belonged to, is troublemaking and unreasonable. In Islamic law, which is based on wisdom, the “art of purposes” used for explanation of the aims of Islamic principles. Some scholars consider protection of religion, life, wisdom, generation and property as five purposes of legislation while some others also add respectability to this list. However, according to the opinions of a group of scholars, such purposes are inadequate because the list does not include justice, altruism and security. Apart from the type and number of purposes, what is the order of legislation purposes in Islamic law? In case of conflict between such purposes, which one prevails? And, what standards existed for tackling the conflict between the expedient and harmful effects of such purposes? This article tries to answer the aforementioned questions.
    Keywords: Legislation Purposes, Expedient, Harmful Effects, Legislation, Conflict in Effects of Legislation Purposes
  • Kheirollah Parvin, Maziar Khademi * Pages 25-49
    The financial independence of the judiciary is closely related to the type of budgeting system of a country and is mainly emphasized by the separation of the executive and judiciary in the area of ​​proposing and approving the judicial budget, which has created two models of judiciary and executive. In the first place, the role of the judiciary in determining its budget is independent and decisive, but in the public model, the organs of the executive branch are significantly involved in this process. In Iran, despite the constitutional emphasis on the independence of the judiciary, according to the system of budget programming by executive branch, which governs the judiciary, and also based on a number of principles of the Constitution such as Article 52 and Article 126, the government has the discretionary power to change the proposed budget of the judiciary, indicating the lack of financial independence of the justice system of the country. By enacting a law that prevents the state to change the proposed budget of the judiciary or provides for direct presentation of the judiciary budget to parliament or allocates a certain percentage of country budget to the judiciary or establishes an independent bank for management of financial resources of the judiciary and, or by modification of the Constitution in this regard, the independence of the judiciary system may be improved.
    Keywords: Judicial Independence, Financial Independence, Judicial Model, State Pattern, Principle of Unity of Budget
  • Kiomars Kalantari, Hossein Zareian Chenari, Hossein Jannati Sadr * Pages 51-78
    Reasonable doubt principle is considered as an area for interpreting the doubt in favor of the accused, which has been accepted as a principle in article 120 of Islamic Penal Code in light of the existing jurisprudential principles. Furthermore, under article 91 of Islamic Penal Code relating to crimes of juveniles under 18 years old punishable by fixed corporal punishment and talion, some instances provided which overlap with objects of reasonable doubt principle. However, the scope of article 91 is wider than that of article 120 because, on the one hand, it includes talion, and on the other hand, establishment of growth and complete wit are required for its application. Of course, application effects of reasonable doubt principle is not identical for minors and juveniles. Interestingly, in crimes punishable by fixed corporal punishment, after establishment of reasonable doubt, the grown-up perpetrator will be released and discharged from punishment and criminal justice while juvenile perpetrator will be kept in circle of criminal justice and sentenced by tazier. However, all in all, it seems that article 91 is favorable to juveniles because it includes numerous instances and requires the establishment of growth and wit in crimes punishable by fixed corporal punishment and talion. Therefore, such article, principally, amounts to non-application of severe punishment on perpetrators.
    Keywords: Reasonable Doubt Principle, Juvenile, Grown, up, Doubt, Growth Establishment
  • Masoud Amani, Hadi Dehnavi * Pages 79-102
    The subject of ownership of land has long been one of the most complex social issues in Iran. With the genealogy and the analysis of the history of land status in Iran, the evolution of ownership and its consolidation methods, in other words, the legal system governing it in Iran, can be traced. Apparently, it should be distinguished between arable lands on the one hand and forests and pastures on the other hand. It seems that constructivism and agenda can be regarded as a turning point in the consolidation of land ownership. However, in accordance with Article 15 of the Amendment to the Constitutional Law, fundamental reforms were introduced in the tax system of the states, and the privileges of the princes and the method of secularization were re-issued, and then, in the Pahlavi period, the land reform was created by requiring the registration of immovable property, therefore, land terms changed in Iran after centuries. After the revolution, the credibility of land allocations was also confirmed through land reform. In the case of forests and pastures, it should be noted that, before the revolution, according to Qajar period privilege agreements, legislators considered forests as state owned properties but after the revolution, taking into account the rangelands as common commons, in various laws, including the principles of the Constitution and the Bill on the Transfer and Restoration of Land in the Islamic State of Iran, as well as its rules, were determined and assigned.
    Keywords: land, property, Islam, Iran
  • Amirhossein Alizadeh *, Ghasem Alizadeh Pages 103-136
    The concept of bankruptcy in Iran's law, in accordance with article 412 of the Commercial Code of 1311, has merely been the subject of businessmen but the Law on the Implementation of the Financial Convictions of 1394 approved by the Expediency Council has been taken to extend the persons subject to bankruptcy and article 15 of this law also subjects non-legal persons to bankruptcy laws. The analysis presented in this article suggests that, in addition to businessmen, non-business legal persons are also subject to bankruptcy rules. Non-business legal persons may include legal persons in public or private law. In this case, legal entities may also be subject to bankruptcy rules other than governing institutions. Furthermore, in the said law, the dealings for debt payment evasion with the conditions prescribed in it expanded to include legal persons and has caused conflicts between this law and Commercial Code (articles 424 and 500 of Commercial Code). Also, a certain formal procedure is introduced for insolvency petition of businessmen and legal persons, which can be criticized.
    Keywords: Bankruptcy, Insolvency, Debt, transaction, Conviction
  • Masoudreza Ranjbar, Alihassan Asgari * Pages 137-162
    The aim of issuing court judgement is its enforcement in the shortest time possible, therefore, when enforcement process of a court judgement or an enforceable official instrument initiated, in principle, such enforcement must continue unless in cases which the law expressly permits suspension, cancelation or postponement of enforcement. Such suspension, cancellation or postponement of enforcement of each judgement or instrument, depending on its subject, may be related to different authorities including public and revolutionary courts, quasi-judicial or administrative authorities and also foreign judgements or arbitrations. The situations which enforcement may be suspended include death or incapacity of losing party, third party claim for the loss of confiscated property without negligence, lapse of five years from the issuance of a judgment, collection of object of judgement by winning party or his written consent for the closure, suspension, postponement, or termination of the execution, third party complaint about the property seized at the time of execution or third party complaint of judgement itself, appeal, retrial, request of suspension by general prosecutor under lawful conditions, provision of final judgement with prior date or subsequent date, and provision of official instrument with prior date about seized property. This paper clarifies the concepts of enforcement/execution proceedings itself and also termination, suspension, cancellation, and postponement of execution proceedings of civil judgements. Furtheremore, numerous laws according to which the decisions of domestic or foreign courts or international arbitration tribunals may be suspended are extracted and reviewed for the sake of resolving ambiguities and provision of practical solutions for preventing the impairement of parties rights and third parties rights and also expedition of realization of such rights.
    Keywords: Final Judgement, Enforcement, Execution of Judgement, Civil Judgement, Suspension of Judgement Enforcement, Postponement of Judgement Enforcement, Cancellation of Enforcement of Judgement
  • Mahdi Naseri Dowlatabadi *, Mustafa Saburi Pages 163-194
    The respect and trust of the general public and legal practitioners in the judiciary depends on the manner, decision-making and fair and just administration of judgments by qualified and competent judges. This paper seeks to elaborate legal and managerial skills and ethical standards for new judges because they are essential requirements for obtaining legal competence.To this end, the article explores the five judiciary skills, including "full control over the rules of procedure", "extensive familiarity with the rules of law", "the ability to conduct a hearing appropriately," the issuance of orders and judgments in a transparent, rational, and accurate way" and, finally, "the ability to deal with requests that cause recurring sessions" and five management skills, including "time management", "branch management", "management of the court", "management of how to deal with attorneys "and" Management of self" and emphasizes that mere acquisition of such skills is not enough for judges to be qualified, and judges are inevitably obliged to achieve five moral standards of "subordination and recognition", "honesty and integrity," "judicial independence," "humility," and "neutrality”. This paper also tries to show the accuracy of its claims with the consistent reference to the "Bangalore Principles of Judicial Conduct" adopted in 2002.
    Keywords: Judicial Skills, Administrative Skills, Bangalore Principles of Judicial Conduct