فهرست مطالب

نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی پاکباز، محمدعلی حسینی، اصغر دالوندی صفحات 1-8
    مقدمه
    کمر درد یکی شایع ترین مشکلات بهداشتی در جهان و ایران است. کمردرد بر فرد، حرفه و سطوح اجتماعی – اقتصادی تاثیر می گذارد و بار اقتصادی زیادی را در پی دارد. مداخلات مختلفی می تواند بار کمردرد را کاهش دهد.
    یکی از این مداخلات برنامه Back School است. هدف این مطالعه تعیین تاثیر مراقبت از کمر به روش Back School بر میزان کمردرد پرستاران می باشد.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی می باشد که 64 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان شهدای تجریش در آن شرکت داشتند. نمونه ها بصورت هدفمند انتخاب و سپس به روش تخصیص تصادفی به طور مساوی در دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. ابزار جمع آوری داده ها مقیاس دیداری درد بود. مداخله شامل برگزاری کارگاه مراقبت از کمر برای نمونه های گروه مداخله طی 4 جلسه 45 دقیقه ای بر اساس روش Back School بود. میزان کمردرد در دو مرحله قبل و بعد از مداخله اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از روش های آماری تی مستقل و کای دو در نسخه 21 نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که قبل از مداخله تفاوت معنی داری در میانگین نمره میزان کمردرد در دو گروه مداخله و شاهد وجود نداشت (0/575=P). در حالی که بعد از انجام مداخله، تفاوت معنی داری بین میانگین نمره میزان کمردرد دو گروه (0/001>P) مشاهده گردید به طوری که میزان کمردرد پرستاران در گروه مداخله کاهش قابل ملاحظه ای داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد، آموزش مراقبت از کمر به روش Back School، میزان کمردرد در گروه مداخله را کاهش داده است. با توجه به نتایج حاصل، توصیه می شود مسوولان از این روش مراقبتی به عنوان روشی بی خطر و ایمن در امر آموزش پرستاران استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: کمردرد، روش مراقبت از کمر، Back school، پرستار
  • محمدحسین قاسمی، مهرداد عنبریان، امیررضا صدیقی صفحات 9-17
    مقدمه
    سرمادهی موضعی اغلب به عنوان یک مداخله فوری، ساده و موثر برای کاهش درد بسیاری از آسیب های حاد ورزشی استفاده می شود. باوجود برخی از چالشها، تعدادی از مطالعات کاهش آگاهی حس وضعیت مفصل در اثر سرمادهی را بیان می کنند که می تواند خطر بروز آسیب را افزایش دهد. هدف این مطالعه، مقایسه اثر فوری و بلندمدت دو روش سرمادهی موضعی بر حس موقعیت مفصل زانو بوده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی است. تعداد 15 فرد سالم با دامنه سنی 26-23 سال به روش نمونه گیری در دسترس از بین دانشجویان مرد دانشگاه بوعلی سینای همدان در سال 1394 انتخاب و در یک گروه قرار گرفتند. اثر فوری و بلندمدت (بلافاصله و پس از 20 دقیقه) سرمادهی با کیسه یخ و اسپری سردکننده بر حس موقعیت مفصل زانو با استفاده از گونیامتر الکتریکی از طریق بازسازی زاویه 30 درجه فلکشن اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نسخه 23 نرم افزارSPSS و آزمون های آماری آنالیز واریانس با اندازه های تکراری استفاده شد.
    یافته ها
    مقدار خطای بازسازی زاویه 30 درجه فلکشن زانو بلافاصله پس از اتمام سرمادهی در انواع روش های سرمادهی به طور معنی داری بیش تر از حالت قبل سرمادهی بود (0/001>P). همچنین خطای بازسازی زاویه هدف پس از گذشت 20 دقیقه از اتمام سرمادهی در روش های سرد کردن با اسپری و ده دقیقه سرمادهی با کیسه یخ به طور معنی داری بیش تر از حالت قبل سرمادهی بود (0/05>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق، بیانگر اثرات منفی فوری و بلندمدت سرمادهی بر میزان درک موقعیت مفصل زانو است. کاهش حس عمقی می تواند منجر به بروز کاهش ثبات مکانیکی و در نتیجه افزایش احتمال آسیب مفصل شود.
    کلیدواژگان: حس عمقی، مفصل زانو، حس وضعیت مفصل، سرما درمانی
  • محمد فرج زاده، میمنت حسینی، رضا قانعی قشلاق، سرکوت غوثی، محبوبه نظری، کاوان ناهید صفحات 18-26
    مقدمه
    افسردگی یک بیماری مزمن و شایع در میان سالمندان است. یکی از عوامل خطر احتمالی برای ابتلای به افسردگی، سندرم پاهای بی قرار است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سندرم پاهای بی قرار و افسردگی در سالمندان انجام یافته است.

    روش
    این مطالعه مورد-شاهدی در سال 1394 در 350 نفر از سالمندان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان سقز که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند، انجام یافت. با استفاده از پرسشنامه افسردگی سالمندان (GDS)، نمونه ها بر اساس داشتن یا نداشتن افسردگی و همچنین همسان سازی از نظر سن، جنس، تحصیلات و شاخص توده بدنی همسان به دو گروه افسرده (175 نفر) و غیرافسرده (175 نفر) تقسیم شدند. سپس با استفاده از پرسشنامه سندرم پاهای بی قرار (IRLSS)، افراد مبتلابه سندرم پاهای بی قرار شناسایی شدند. تجزیه و تحلیل داده ها در نسخه 18 نرم افزارSPSS و با استفاده از آمار توصیفی و آزمونهای آماری من ویتنی-یو، کای اسکوئر و آزمون دقیق فیشر انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 37 نفر (21/1درصد) از افراد افسرده و 13 نفر (7/4درصد) از افراد غیرافسرده به سندرم پاهای بی قرار مبتلا بودند. بین سندرم پاهای بی قرار با افسردگی ارتباط معنی داری وجود داشت. شانس سندرم پاهای بی قرار در افراد افسرده 3/34برابر افراد غیرافسرده بود(p-value=0.001، OR=3.34، CI 95%=1.71-6.53 )همچنین میزان ابتلا به سندرم پاهای بی قرار در زنان به طور معنی داری بیش تر از مردان بود (0/004=p).
    نتیجه گیری
    بین سندرم پاهای بی قرار با افسردگی در سالمندان ارتباط وجود دارد و با توجه به شیوع نسبتا بالای سندرم پاهای بی قرار و ارتباط آن با افسردگی، اجرای روش های غربالگری جهت شناسایی افراد مبتلا و پیش گیری از آن جهت افزایش کیفیت زندگی و کاهش علائم افسردگی سالمندان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: افسردگی، سندرم پاهای بی قرار، سالمندی
  • علیرضا قارداشی افوسی، عباسعلی گائینی، بهنام غلامی بروجنی صفحات 27-39
    مقدمه
    دیابت یک بیماری متابولیکی است که میزان شیوع آن روز به روز در حال افزایش است. بیماران دیابتی با اختلال های عملکردی اندوتلیال مواجه هستند. هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر تمرین تناوبی هوازی بر اتساع وابسته به جریان خون براکیال، نیتریت/ نیترات و پیامدهای ثانویه در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بوده است.
    روش
    در این مطالعه نیمه تجربی از میان مراجعه کنندگان به مرکز دیابت و بیماری های متابولیک شهر تهران در تابستان 1393 که مبتلا به دیابت نوع 2 و پرفشاری خون درمان شده بودند، تعداد 30 نفر انتخاب و به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. برنامه تمرینی به مدت سه ماه و سه جلسه در هفته انجام گرفت. پارامترهای بیوشیمیایی گلوکز، کلسترول تام، تری گلیسرید و لیپوپروتئین پر چگالی ، هموگلوبین گلیکوزیله A1C، انسولین پلاسما و غلظت های NOx پلاسما اندازه گیری شدند. تاثیر مداخله تمرینی با استفاده از نسخه 18 نرم افزار SPSS از راه آنالیز واریانس دو طرفه بررسی شد.
    یافته ها
    تمرین ورزشی باعث افزایش معنی دار اکسیژن مصرفی اوج (0/005>) NOx (004/0>P) و کاهش معنی دار سطوح گلوکز (0/023>P) شد. با وجود این ده هفته تمرین تناوبی تاثیر معنی داری بر FMD (P< 0.189) داشت.
    نتیجه گیری
    برنامه تمرین تناوبی هوازی برای توسعه عوامل آمادگی هوازی در بیماران دیابت نوع 2 مناسب است. با وجود این، برنامه یاد شده نتوانست تاثیری بر FMD داشته باشد. این نشان می دهد طول دوره تمرینی بیشتر از سازگاری اولیه عملکردی بوده و وارد مرحله سازگاری ساختاری شده است.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس نوع 2، شاخص FMD، مقاومت انسولین، تمرین تناوبی ورزشی
  • علیرضا بستامی، اصغر دالوندی، حمیدرضا خانکه، معصومه بستامی، فاطمه پاشایی ثابت صفحات 40-48
    مقدمه
    در سال های اخیر مساله سوء مصرف مواد مخدر وضعیت مخاطره آمیز و پیچیده ایی به خود گرفته و در میان افراد نوجوان و جوان هر جامعه شیوع زیادی پیدا کرده است. یکی از روش هایی که در زمینه پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر، بسیار مورد توجه قرار گرفته، مقوله تاب آوری است. پژوهش حاضر با بررسی تاثیر آموزش مهارت های تاب آوری بر تغییر نگرش نسبت به مواد مخدر در دانش آموزان مقطع راهنمایی شهر خرم آباد انجام شده است.
    روش
    این مطالعه یک طرح نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه شاهد می باشد. جامعه پژوهش مطالعه حاضر را دانش آموزان پسر و دختر مقطع راهنمایی شهر خرم آباد در سال تحصیلی 92 – 1391 تشکیل می دادند که 60 نفر از دانش آموزان پسر و 60 نفر از دانش آموزان دختر از طریق نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب و سپس به طور مساوی در هر دو گروه مداخله و شاهد 30 نفر قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه نگرش سنج نسبت به مواد مخدر استفاده شد. پس از انجام مداخله داده ها با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تی مستقل و مانکوا در سطح معنی داری 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که قبل از انجام مداخله هیچ تفاوت معنی داری بین ابعاد شناختی، عاطفی، رفتاری و نگرش کلی و نیز نمره کلی پرسشنامه نگرش سنج نسبت به مواد مخدر در دو گروه مداخله و شاهد وجود نداشت (p≥ 0/05) و این در حالی بود که پس از انجام مداخله میانگین نمره خرده مقیاس های شناختی، عاطفی، رفتاری، نگرش کلی و نمره کلی پرسشنامه نگرش در آزمودنی های گروه مداخله تفاوت معنی داری با گروه شاهد داشت (0/001>p). همچنین تحلیل مانکوا نشان داد که 78/6درصد تغییرات در ابعاد نگرش نسبت به مصرف مواد مربوط به آموزش مهارت های تاب آوری می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که آموزش مهارتهای تاب آوری می تواند در تغییر نگرش دانش آموزان نسبت به مصرف مواد موثر واقع شود. با توجه به آسیب پذیری بالای این قشر از جامعه نسبت به پدیده اعتیاد؛ برگزاری دوره های آموزشی مهارتهای تاب آوری برای مقابله با گرایش نوجوانان به مواد می تواند به عنوان یک راهکار برای سیاستگزاران و برنامه ریزان بهداشتی-اجتماعی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مهارتهای تاب آوری، آموزش، نگرش، مواد مخدر، نوجوان
  • فاطمه امیدعلی صفحات 49-58
    مقدمه
    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) شایع ترین اختلال آندوکرین زنان در سنین باروری است. علت ایجاد این سندرم ناشناخته است و عوارض و علایم ناشی از این بیماری، می تواند سبب تغییر و افت سطح کیفیت زندگی در مبتلایان به آن شود. هدف پژوهش حاضر تعیین اثر تمرین پیلاتس بر کیفیت زندگی زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک است.
    روش
    در این مطالعه پیش تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و بدون گروه شاهد، تعداد 11 دانشجوی غیر ورزشکار دانشگاه ایت الله بروجردی (ره) در نیمسال دوم 94- 93 با تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک شرکت داشتند. افراد مورد مطالعه تمرینات پیلاتس را 3 جلسه در هر هفته به مدت 4 ماه انجام دادند. آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه بررسی کیفیت زندگی ویژه زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOSQ) و اندازه گیری متغیرهای تن سنجی در دوره قبل و بعد از تمرین مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کولموگروف- اسمیرنوف و تی وابسته در نسخه 18 نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در نمره کلی کیفیت زندگی (0/001>P)، حیطه اختلات قاعدگی (0/002=P)، وزن (0/001>P)، حیطه ناباروری (0/016=P) و عاطفی- هیجانی (0/001>P) پس از مداخله اختلاف معنی داری وجود دارد. اما تغییرات در حیطه هیرسوتیسم (0/162=P) از نظر آماری معنی داری نبود. همچنین وزن بدن (0/025=p)، شاخص توده بدنی (0/005>P) و درصد چربی (0/026=P) پس از مداخله، به طور معنی داری کاهش داشت.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های به دست آمده انجام تمرینات پیلاتس در بهبود کیفیت زندگی زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک شرکت کننده در تحقیق موثر بوده است.
    کلیدواژگان: پیلاتس، سندرم تخمدان پلی کیستیک، کیفیت زندگی، هیرسوتیسم
  • مهتاب شریف محسنی، محمدعلی حسینی، کیان نوروزی، عنایت الله بخشی صفحات 59-68
    مقدمه
    از جمله مشکلات شایع بهداشتی در دوران سالمندی، مشکلات پا و ناخن است. این مشکلات و مراقبت از آن ها اغلب مورد غفلت واقع می شود، لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر کاربرد پروتکل مراقبت از پا بر میزان مشکلات شایع پا و ناخن سالمندان غیر دیابتیک طراحی و اجرا شد.
    روش
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی 2 گروهی قبل و بعد می باشد. نمونه مورد مطالعه 108 نفر از سالمندان غیر دیابتی مراجعه کننده به کانون سالمندان منطقه 4 شهرداری تهران در سال 1394 بودند که به روش هدفمند انتخاب و با توجه به معیار های همسان سازی در دو گروه مداخله (54 نفر) و شاهد (54 نفر) تخصیص یافتند. پروتکل شامل 4 مرحله : 1. بررسی جامع پا و ناخن 2. مراقبت اولیه از پا و ناخن 3. مراقبت پیشرفته از پا و ناخن 4. افزایش آگاهی سالمندان بود که در 6 هفته اجرا شد. جهت آنالیز یافته ها از نسخه 19 نرم افزار SPSS و آزمون های تی مستقل، تی زوجی، کای اسکوئر، آزمون فیشر، مک نمار و تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که قبل از مداخله در زیرمقیاس های مشکلات پا و ناخن، شرایط کفش، جوراب و توانایی فرد در مراقبت از خود، تفاوت آماری معنی دار در بین دو گروه شاهد و مداخله مشاهده نشد (0/05p).
    نتیجه گیری
    میزان مشکلات پا و ناخن در سالمندان مورد مطالعه بالا بود و اجرای پروتکل مراقبت از پا و ناخن توسط خود سالمندان، پرستاران، مراقبین می تواند در بهبود شرایط پا و ناخن، ایجاد حس راحتی، کاهش درد و افزایش خود مراقبتی آنها موثر باشد.
    کلیدواژگان: مشکلات پا و ناخن، پروتکل مراقبت از پا و ناخن، سالمندان
  • منصور بیرامی، یزدان موحدی، سودابه اسماعیلی، رقیه ذوالرحیم صفحات 69-77
    مقدمه
    بر مبنای مدل تعادل خواندن بیکر، نارساخوانی ناشی از اختلال در ساختار و کنش نیمکره های مغزی می باشد. از این رو هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان توانبخشی نوروسایکولوژیکی بر سرعت خواندن، صحت خواندن و درک خواندن در دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی بوده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات نیمه تجربی است که از بین دانش آموزانی که در سال تحصیلی 94-93 در شهر جلفا دارای تشخیص نارساخوانی بودند، تعداد 30 نفر بعد از تشخیص قطعی اختلال با استفاده از تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها شامل آزمون هوش وکسلر کودکان، آزمون خواندن و نارساخوانی بود. برنامه توانبخشی نوروسایکولوژیکی طراحی و در قالب 24 جلسه در طی 2 ماه اجرا گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل واریانس چند متغیره در نسخه 19 نرم افزارSPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که توانبخشی نوروسایکولوژیکی باعث ایجاد تفاوت معنی داری در وضعیت سرعت خواندن، صحت خواندن و درک خواندن در آزمودنی های دو گروه مداخله و شاهد شده است، به طوری که پس از مداخله میانگین نمره سرعت خواندن، صحت خواندن و درک خواندن در آزمودنی های گروه مداخله نسبت به شاهد بالاتر بود (0/05>P).
    نتیجه گیری
    برمبنای یافته های حاصل می توان گفت مداخلات توانبخشی نوروسایکولوژیکی در درمان نارساخوانی موثر بوده است، لذا پیشنهاد می شود از این روش ها در جهت بهبود عملکرد خواندن و نوشتن دانش آموزان نارساخوان استفاده شود.
    کلیدواژگان: درمان نوروسایکولوژی، نارساخوانی، دانش آموزان
|
  • M. Pakbaz, Ma Hosseini, A. Dalvandi Pages 1-8
    Introduction
    Low back pain is one of the most frequent medical problems in the world and Iran. Back pain has an impact on Individual¡ professional¡ and socioeconomic levels¡ as it entails a serious economic burden. Different interventions can reduce the burden of the chronic low back pain. ''Back School Program is one of the interventions. The purpose of this study was to determine the effect of Lumbar care (based on Back School program) on nursing Staffs’ low back pain.
    Method
    It was a quasi-experimental study that 64 nursing staff of Shohada Tajrish hospital participated in this study. They were selected purposefully and then randomly assigned to intervention and control group equally (32 nurses in each group). Data about severity of pain was collected by Visual Analogue Scale (VAS). Intervention group was received Lumbar care based on Back school program for four 45-minutes sessions during an educational workshop and training were followed by pamphlets¡ but control group only received routine care. Mean score of low back pain were measured based on VAS before and after the intervention. Analysis of data was carried out by SPSS software.
    Results
    Findings of this study indicated there is no significant difference between mean Low back pain scores between intervention and control groups before intervention (p=0.575). While after the intervention¡ significant difference was observed between mean Low back pain scores (p
    Conclusion
    The results showed that applying lumbar care based on Back school program¡ significantly decreased Low back pain in the intervention group. It suggested that hospital administrators could use this program as a safe method in the nurses’ education with low back pain.
    Keywords: low back pain, lumbar care, back school, nurses
  • Mh Ghasemi, M. Anbarian, Ar Sedighi Pages 9-17
    Introduction
    Local cooling as an effective¡ simple and immediate method is often frequently used to treat minor acute musculoskeletal injuries and pain relief. Although existing some controversy¡ numerous studies suggest that cooling methods cause a decrease in joint position sense¡ which may lead to a higher risk of injury. The aim of present study was to compare the immediate and long-time effect of two different types of local cooling on knee joint position sense.
    Method
    This study was quasi experimental and interventional research. 15 able-bodied males ranged between 23-26 years old were selected by accessible sampling method. The knee joint position sense was measured by an electrogoniometer immediately and after 20 minutes of cooling by crushed ice bag and cold spray through 30 degrees'' flexion reconstruction. Data was analyzed employing ANOVA with repeated measures using SPSS v23 software.
    Results
    The absolute error of 30° knee flexion angle reconstruction¡ immediately after types of cooling was significantly higher than before cooling protocol (P=0.001). The absolute error of reconstruction in both spray and longtime ice-bag application were significantly higher than before cooling protocol (P
    Conclusion
    Results of this study demonstrate the negative effects of two different local cooling methods on knee joint position sense. It seems that the loss of Knee proprioception can lead to mechanical instability and ultimately increase risk of joint damage.
    Keywords: Proprioception, Knee joint, Joint position sense, Ice, application, Cryotherapy
  • M. Farajzadeh, M. Hosseini, R. Ghanei Gheshlagh, S. Ghosi, M. Nazari, K. Nahid Pages 18-26
    Introduction
    Depression is a chronic and prevalent disorder among elders. Restless Legs Syndrome (RLS) is one of the possible risk factors for depression. This study aimed to investigate association between RLS and depression in elderly.
    Method
    From April to May in 2014¡ a total of 350 home residential elderly were included to this case-control study using cluster sampling method. All cases were divided into two groups (depressed and non- depressed) using Geriatric Depression Scale (GDS) and they were matched in age¡ gender¡ education and body mass index (BMI). Screening questionnaire to identify intensity of RLS was used. Data were analyzed using SPSS 18 software¡ descriptive statistics¡ Mann-Whitney u¡ Chi-square test and Fisher''s exact test when appropriate. P value
    Results
    37 cases (21.1%) of depressed people and 13 (7.4%) of not-depressed people had RLS. There was a significant association between RLS and depression in elderly (p=0.001). The odds ratio for RLS in depressed people was 3.34 times compared to not-depressed people (p-value=0.001¡ OR=3.34¡ CI 95%=1.71-6.53). Also RLS was significantly more prevalent in women than men (p=0.004).
    Conclusion
    There are association between RLS and depression in elderly patients. Given the high prevalence of RLS in elders and its association with depression¡ implementation of screening methods in order to identify RLS in elders and conducting depression prevention measures seems to be necessary.
    Keywords: Depression, Restless Legs Syndrome. Elderly
  • Ar Ghardashi Afousi, A. Gaeini, B. Gholami Borujeni Pages 27-39
    Introduction
    Diabetes is a metabolic disease that its prevalence is increasing day by day. Diabetes patients are encounter with endothelial dysfunction. The purpose of this study was to investigate the effects of aerobic interval training on flow- mediated dilation endothelial brachial¡ nitrite/ nitrate (NOx) and secondary outcome in type 2 diabetes patients.
    Method
    In this quasi-experimental study¡ thirty diabetic patients referred to diabetes and metabolic centers of Tehran recruited in the summer of 1393.All the subjects had type 2 diabetes and well controlled hypertension . They divided into two equal intervention and control groups . Training program underwent 3 session in week for 3 month. The biochemical parameter of glucose¡ total cholesterol¡ triglyceride and HDL¡ HbA1c¡ insulin and NOx was measured. The effect of training intervention was analyzed with two way- ANOVA by SPSS 18 version.
    Results
    Exercise training caused a significant increase in VO2 peak (P
    Conclusion
    Arobic interval training is an appropriate intervention for development of physical fitness factors in type 2 diabetes patients. However¡ this exercise training can’t improve FMD index. It seemed that duration of exercise training was more than the initial adjustment phase is functional¡ and which entry to structural adaptation.
    Keywords: Diabetes mellitus type 2, FMD Index, Insulin resistance, Interval Exercise Training
  • Ar Bastami, A. Dalvandi, Hr Khankeh, M. Bastami, F. Pashaii Sabet Pages 40-48
    Introduction
    In recent years the drug abuse has been changed to a risky and complicated situation among young people with a high prevalence and popularity. Resiliency skills training is one of prevention strategies related to drug addiction which recently is taken into consideration. This study examines The effect of resiliency skills training on attitude toward substance abuse in secondary school students of Khorramabad-Iran.
    Method
    This study had a quasi-experimental design with pre-test and post-test and a control group conducted in the year 2012-2013 in two secondary schools of the city of Khorramabad¡ 120 students (60 girls and 60 boys) included in our study who randomly assigned to each groups. Data collected by the attitude toward substance abuse questionnaire in the two groups. Data analyzed using descriptive statistics¡ paired t-test¡ MANCOVA by SPSS software ver.16.
    Results
    The results showed that before intervention¡ no significant difference was existed between the cognitive¡ emotional¡ behavioral subscales and global scores in attitude toward substance abuse questionnaire in two groups (p>0/05). After resiliency skills training scores related to subscales of cognitive¡ emotional¡ behavioral¡ general attitude and overall score of the questionnaire in the intervention and control groups showed significant differences (p
    Conclusion
    The results of this study showed that resiliency skills program had positive effects on students'' attitude toward substance. With consideration of high vulnerability of adolescents related to addiction in the country¡ planning and conducting resiliency skills training programs to reduce the tendency for drug usage in young adults can be used as an effective strategy by health and social policy-makers.
    Keywords: resiliency skills training, attitude, substance, adolescents
  • F. Omidali Pages 49-58
    Introduction
    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is the most common endocrine disorder in Women of childbearing age. The etiology of this syndrome is unknown and symptoms of this disease can cause the loss of quality of life in women. The aim of this study was to investigate the effects of Pilates training on the quality of life in polycystic ovary syndrome women.
    Method
    Our investigation was a pretest- post test pre-experimental study with no control group. 11 female non-athlete students at Ayatollah Boroujerdi University included in the study in the second semeter of 2014-2015 who had confirmed diagnosis of polycystic ovary syndrome. The subjects’ trainings were performed about 4 weeks and every week there were 3 sessions of training. Data were collected using polycystic ovary syndrome Questionnaire and Anthropometric indices. Kolmogorov-Smirnov and dependent t- test was conducted using SPSS version 18.
    Results
    The data showed a statistically significant difference in the quality of life global score (P
    Conclusion
    our findings indicate that Pilates training is an effective intervention in improving quality of lives in women suffering from polycystic ovary syndrome.
    Keywords: Pilates, polycystic ovary syndrome, quality of life, hirsutism
  • M. Sharif Mohseni, Ma Hosseini, K. Nourozi, Ea Bakhshi Pages 59-68
    Introduction
    Foot and toe nail problem is one of the most common health problems in older adults. The importance of these problems and foot care is often overlooked. This study aimed to determine The effect of foot and toenail care protocol on the rate of foot and toenail problems prevalence at elderly people.
    Method
    This pre-test/post-test quasi-experimental study was carried out on 108 non- diabetic elderly referring to the elderly community centre¡ district four of Tehran municipality in 2105. The elders were selected based on the inclusion criteria and using purposive sampling and matching assigned to control (n=54) and intervention (n=54) groups. The protocol consisted of 4 components: 1- comprehensive assessment of foot and toenails 2- foot and toenail primary cares3- foot and toenail advanced care and 4- teaching elders about foot problems. To collect the data¡ a demographic information questionnaire¡ foot and toenail problems) were used. Prior to and following the administration of protocol (6 weeks)¡ the questionnaires were completed by the participants and the obtained data were analysed by SPSS-19 software.
    Results
    The results showed that before intervention in the domains of foot and toenail problems¡ there were no statistically significant differences between two groups concerning shoes and socks condition and self-care ability (p> 0.05). But after administration of protocol the elders in intervention group showed a significant reduction in most subscales of foot and toenail problems (except for thick nails¡ Ingrown toenail¡ hallux valgus and claw foot) and an improvement in all subscales with shoes¡ socks and self-care ability compared to elders in control group (p
    Conclusion
    Foot and toenail problems are very common in elderly. If nurses¡ caregivers and the elders themselves follow the foot and toenail care protocol¡ the conditions of the foot and nails will be improved¡ the pain will be alleviated and the self-management of the elderly will be improved.
    Keywords: foot, toenail care protocol, older adults, foot, toenail problems
  • M. Bayrami, Y. Movahedi, S. Esmaili, R. Zorahim Pages 69-77
    Introduction
    Based on the Baker’s balanced reading model¡ dyslexia is a result of any abnormalities in brain hemispheres’ structures and functions. The objective of this study was to evaluate the effectiveness of neuropsychological rehabilitation on reading speed¡ accuracy of reading and reading comprehension in students with Dyslexia.
    Method
    In this quasi experimental study¡ a total of 30 students who had received a diagnosis of dyslexia¡ in the city of Julfa in the 2014-15 school year¡ randomly assigned to experimental and control groups. Instruments for data collection included Wechsler Intelligence Scale for Children¡ reading and dyslexia tests. Neuropsychological rehabilitation program consisting of 24 sessions developed and implemented for two months. Collected data were analyzed with SPSS software version 19.
    Results
    The results indicate that neuropsychological rehabilitation causes a significant difference in the reading speed¡ accuracy of reading and reading comprehension between intervention and control groups¡ and the mean scores of reading speed¡ accuracy of reading and reading comprehension in intervention group were higher than control group (P
    Conclusion
    Neuropsychological intervention Can increase reading and writing efficiency of linguistic dyslexic students. It is recommended that learning disability professionals and psychologists administer Baker''s neuropsychological treatment methods for the improvement of reading and writing efficiency in students suffering from developmental dyslexia.
    Keywords: Neuropsychological rehabilitation, dyslexia, students