فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال بیستم شماره 6 (پیاپی 123، شهریور 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرضیه توسلی، اعظم علی نقی پور، ابوالفضل ارجمند صفحه 1
    زمینه و هدف
    حافظه و یادگیری از فرآیندهای برتر مغزی محسوب می شوند. حافظه وابسته به وضعیت (STM)، پدیده ای است که در آن یادآوری اطلاعات تازه کسب شده تنها در شرایطی صورت می گیرد که موجود از لحاظ فیزیولوژیک در همان شرایطی قرار گیرد که اطلاعات در همان شرایط رمزگذاری شده است. پدیده STM را می توان با داروهایی مثل مورفین ایجاد کرد. پنتیلن تترازول (PTZ)دارویی است که برای القای تشنج در مدل های آزمایشگاهی استفاده می شود. مطالعات چندی بیان گر آثار مختلف این دارو بر روی فرآیندهای برتر مغزی (حافظه و یادگیری و...) است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر پنتیلن تترازول (PTZ) بر روی STM ناشی از مورفین بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از موش های بزرگ آزمایشگاهی نر بالغ (220- 190گرم) نژاد ویستار، استفاده شد. حیوانات در 3 گروه 8 تایی، طی 3 مرحله آزمایش (شامل حافظه/یادگیری ، بررسی وابسته به وضعیت و اثر تداخل) مورد مطالعه قرار گرفتند. یادگیری و حافظه حیوانات در دستگاه یادگیری اجتنابی و طی 2 روز ( آموزش و آزمون) بررسی شد. مدت زمان تاخیر ورود حیوان به محفظه تاریک دستگاه به عنوان ملاکی برای سنجش حافظه استفاده شد. در روزهای پس از آموزش، سالین یا دوزهای مختلف مورفین (5، 5/2، 5/7 میلی گرم بر کیلوگرم- درون صفاقی) در گروه های مختلف تجویز شد. علاوه براین، تزریق قبل از آزمون دوزهای مشابه مورفین برای یادگیری وابسته به وضعیت مورفین بررسی شد. هم چنین اثر تزریق قبل از آزمون تک دوز PTZ(60 میلی گرم بر کیلوگرم- درون صفاقی) به همراه مورفین وابسته به وضعیت مورد بررسی قرار گرفت. فعالیت حرکتی حیوانات توسط دستگاهopen-feild اندازه گیری شد.
    یافته ها
    تزریق داخل صفاقی پس از آموزش مورفین (5، 5/2، 5/7 میلی گرم بر کیلوگرم) در مقایسه با گروه کنترل باعث کاهش حافظه اجتنابی موش بزرگ آزمایشگاهی شد(001/0p<). تزریق بعد از آموزش و قبل از آزمون دوزهای مشابه مورفین (5/7 میلی گرم بر کیلوگرم) در مقایسه با دوز 5/2 میلی گرم بر کیلوگرم و 5 میلی گرم بر کیلوگرم مورفین، سبب فراخوانی حافظه شد(001/0p<). علاوه براین، تزریق پیش از آزمون60 میلی گرم بر کیلوگرم PTZ باعث حفظ STM ناشی از دوز 5/7 میلی گرم بر کیلوگرم مورفین شد(001/0p<).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که تزریق داخل صفاقی مورفین پس از آموزش در دوزهای مختلف باعث اختلال حافظه اجتنابی موش بزرگ آزمایشگاهی می شود. به علاوه، تزریق قبل از آزمون دوزهای مشابه مورفین اختلال حافظه ناشی از مورفین را بازگرداند. این پدیده حافظه وابسته به وضعیت محسوب می شود. هم چنین، این مطالعه نشان داد که تزریق پیش از آزمون PTZ باعث حفظ STM ناشی از مورفین در حیوان می گردد.
    کلیدواژگان: یادگیری اجتنابی، مورفین، پنتیلن تترازول، وابسته به وضعیت
  • مهدی جعفرزاده، مجتبی صلوتی، رسول شکری صفحه 12
    زمینه و هدف
    کاندیدا گلابراتا چهارمین عامل رایج عفونت خونی در آمریکا است و به دلیل مقاومت آن به آمفوتریسین B باید به دنبال روش های درمانی جدید باشیم. هدف از این مطالعه، بررسی خاصیت ضد قارچی نانو ذرات نقره، مس و ترکیب آن ها باهم و با آمفوتریسین B به منظور تولید دارویی موثر می باشد.
    مواد و روش ها
    حداقل غلظت مهارکننده رشد (MIC) و حداقل غلظت کشنده قارچ (MFC) برای نانو ذرات نقره، مس و ترکیب آن ها با هم و با آمفوتریسین B به روش ماکرودیلوشن انجام گرفت. با تزریق درون صفاقی، اثر ضد قارچی نانو ذرات نقره، مس و ترکیب آن ها با هم و با آمفوتریسین B در مدل موشی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    MIC و MFC نانو ذرات نقره 31 و50/62 ppm، نانو ذرات مس 31 و 50/62 ppm و ترکیب آن ها 50/15 و 31 ppm بودند. مقادیر MIC و MFC ترکیب نانو ذرات نقره با آمفوتریسین B، 8 و 50/15 ppm و ترکیب نانو ذرات مس و آمفوتریسین B، 50/15 و 31 ppm بودند. مطالعه مدل موشی نیز اثر نانو ذرات نقره، مس و ترکیب آن ها با هم و با آمفوتریسین B برعلیه کاندیدا گلابراتا را تایید کرد. ترکیب نانوذرات نقره و مس دارای بیشترین اثر و ترکیب نانو ذرات نقره ومس با آمفوتریسین B دارای کمترین اثر در مدل حیوانی بودند .
    نتیجه گیری
    ترکیب نانوذرات نقره و مس دارای اثر بهتری نسبت به سایر گروه ها هستند.
    کلیدواژگان: کاندیدا گلابراتا، اثر ضد قارچی، نانو ذرات نقره، نانو ذرات مس
  • مرضیه خوشبین نزدیک، زینب خزایی کوهپر، آرزو صیاد صفحه 22
    زمینه و هدف
    ماتریکس متالوپروتئینازها (MMPs) شامل یک خانواده از آنزیم های پروتئولیتیک هستند. آن ها قادر به تخریب سد خونی-مغزی (BBB) بوده و تخریب اجزاء میلین و ماتریکس خارج سلولی را وساطت می کنند. مهارکننده های بافتی متالوپروتئینازها (TIMPs) پروتئین هایی هستند که فعالیت MMPs را مهار می کنند. ماتریکس متالوپروتئیناز9 (MMP-9) مهاجرت سلول Tرا به سیستم عصبی مرکزی (CNS) تسهیل می کند، در حالی که مهارکننده های بافتی متالوپروتئیناز1(TIMP-1) عملکرد MMP-9 را مهار می کنند. هدف از این مطالعه، بررسی بیان ژن TIMP-1 (در سطح RNA) در سلول های خونی مبتلایان به مالتیپل اسکلروزیس عودکننده (RRMS) تحت درمان با IFNb بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، سطح بیان ژن TIMP-1 درسلول های خونی مبتلایان به MS در مقایسه با افراد سالم به روش Real-Time PCR بررسی شد.
    یافته ها
    در بیماران RRMSسطح بیان RNA ژن TIMP-1 نسبت به افراد نرمال کمتر بوده، گرچه این کاهش معنی دار نبود(1/0p=).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصله از این مطالعه نشان داد که ارتباط خطی بین سطح بیان TIMP-1 و خطر EDSS، هم چنین ارتباط معنی داری بین وضعیت بیان TIMP-1و مدت بیماری وجود ندارد. مطالعات بیشتری جهت مقایسه RNA ژن TIMP-1 در بیماران، قبل و بعد از مصرف اینترفرون بتا توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، TIMP، 1، Real، Time PCR، MMP، 9
  • عباس صارمی، علی اکبر فراهانی، نادر شوندی صفحه 31
    زمینه و هدف
    تمرینات ورزشی بخش مهم و موثری از مراقبت جامع از افراد سالمند است که پیشرفت فرآیند پیری را کند می کند. به دلیل اهمیت فعالیت بدنی در پیش گیری از بیماری های قلبی عروقی، هدف مطالعه حاضر، مقایسه ویژگی های ساختاری و کارکردی قلب مردان میانسال کوه پیما با همسالان غیرورزشکار بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی و مقطعی، 13 مرد میانسال کوه پیما (سن: 0/2±5/54 سال، نمایه توده بدنی: 4/2±59/25 کیلوگرم بر متر مربع) که در طول 24 ماه گذشته به طور پیوسته حداقل 2 جلسه در هفته و هر جلسه 120 دقیقه فعالیت کوهروی داشتند و هم چنین 14 مرد سالم همسن (سن: 2/2±1/54 سال، نمایه توده بدنی: 3/2±8/26 کیلوگرم بر متر مربع) که اخیرا سابقه هیچ گونه فعالیت بدنی نداشتند(حداقل 6 ماه)، انتخاب شدند. تمام آزمودنی ها در حالت استراحت تست اکوکاردیوگرافی دو بعدی و داپلر استاندارد انجام دادند. آمادگی قلبی تنفسی با استفاده از آزمون بروس ارزیابی شد. از آزمون تی مستقل در سطح 05/0=α برای مقایسه گروه ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که فعالیت های کوهروی به طور معنی دار توده بطن چپ(03/0=p) و قطر انتهای دیاستول بطن چپ(04/0=p) را افزایش می دهد. هم چنین مشاهده شد که فشار خون سیستولی(04/0=p)، کسر تزریقی(05/0=p)، حجم ضربه ای(03/0=p) و آمادگی قلبی تنفسی (03/0=p) به طور معنی دار از طریق کوه پیمایی بهبود می یابد. در برخی شاخص ها، از جمله کسر کوتاه شدگی، قطر سپتوم بین بطنی و قطر دیواره خلفی بطن چپ اختلاف معنی داری بین گروه ها وجود نداشت(05/0
    نتیجه گیری
    این نتایج نشان می دهند که فعالیت منظم کوهروی می تواند اثرات مفیدی بر ویژگی های ساختاری و کارکردی قلب مردان میانسال داشته باشد.
    کلیدواژگان: قلب ورزشکار، اکوکاردیوگرافی، مردان میانسال، کوه پیمایی
  • فیروزه علویان، سهراب حاجی زاده، محمد جوان، رهام مظلوم صفحه 41
    زمینه و هدف
    مطالعات اخیر نشان می دهد که هایپراکسی اثر درمانی مناسبی در درمان آسیب ایسکمی حاد دارد. در پدیده تحمل به ایسکمی نقش کینازهای داخل سلولی از جمله ERK (Extracellular signal regulated kinase) مطرح است. در مطالعه حاضر، اثر هایپراکسی نورموباریک متناوب بر روی میزان فعالیت ERK در مدل سکته مغزی مورد مطالعه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع تجربی می باشد. حیوانات شامل 4 گروه (شاهد، شاهد-هایپراکسی، سکته و هایپراکسی-سکته) و هر گروه شامل 6 حیوان نر نژاد ویستار، در محدوده وزنی250 تا 350 گرم بودند. اکسیژن استنشاقی با غلظت 95 درصد، روزانه 4 ساعت و به مدت 6 روز متوالی (هایپراکسی) و در گروه های کنترل با همان شرایط و غلظت اکسیژن 21 درصد (نورموکسی) استفاده شد. 24 ساعت بعد، حیوانات گروه سکته به مدت 60 دقیقه تحت انسداد شریان میانی کاروتید (MCAO) قرار می گرفتند. 5 و 24 ساعت پس از برقراری جریان خون مجدد، امتیاز نقایص عصبی و فعالیت ERK موردبررسی قرار می گرفت.
    یافته ها
    5 ساعت پس از اعمال MCAO، گروه های سکته نسبت به شاهد افزایش معنی داری در فعالیت ERK در قشر (01/0p<) و مرکز مغز (001/0p<)داشتند. در همین زمان، هایپراکسی سبب افزایش معنی دار فعالیت ERK در قشر مغز شد (05/0p<). در مرکز مغز، هایپراکسی تاثیر معنی داری بر روی فعالیت ERK نداشت. 24 ساعت پس از MCAO، گروه های سکته نسبت به شاهد، کاهش معنی داری در فعالیت ERK در نواحی قشر (001/0p<) و مرکز مغز (05/0p<) نشان دادند. میزان فعالیت ERK در گروه های هایپراکسی در هر دو ناحیه قشر و مرکز مغز به طور معنی داری در مقایسه با گروه نورموکسی بیشتر بود (05/0p<). هم چنین، هایپراکسی سبب کاهش امتیاز نقایص عصبی شد (022/0p=).
    نتیجه گیری
    افزایش فعالیت ERK در گروه هایپراکسی در جهت حفاظت عصبی عمل کرده، ولی چون در مواردی سایر عوامل مخرب قوی تر عمل نموده اند، هایپراکسی به تنهایی نتوانسته از پیشرفت اثرات مخرب سکته ممانعت نماید.
    کلیدواژگان: هایپراکسی نورموباریک، سکته مغزی، آسیب نورونی، ERK
  • سارا علیدادیانی، زیور صالحی صفحه 54
    زمینه و هدف
    لانه گزینی از یک جنین شامل یک توالی پیچیده از حوادث سیگنالینگ، متشکل از تعداد زیادی واسطه های مولکولی مانند هورمون های تخمدان، سایتوکاین ها، مولکول های چسبنده و فاکتورهای رشد است. فاکتور رشد اندوتلیال عروقی (VEGF) یک عامل مهم رگ زایی است. اعتقاد بر این است که VEGF نقش مهمی در روند لانه گزینی ایفا می کند. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط پلی مورفیسم C/G 405+ VEGF و نتایج بالینی از زنانی بود که تحت روش لقاح مصنوعی و انتقال جنین قرار گرفتند.
    مواد و روش ها
    یکصد زن با شکست های قبلی لقاح مصنوعی و انتقال جنین و یکصد زن باردار به عنوان گروه شاهد برای ژنوتایپ C/G 405+ VEGF توسط واکنش زنجیره ای پلی مراز-پلی مورفیسم طول قطعه محدود کننده (PCR-RFLP) مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری به کمک نرم افزار مدکالک انجام شد.
    یافته ها
    نتایج ما شیوع بالاتری از ژنوتایپ G/G 405+ VEGF و آلل G در بیماران با سابقه ی شکست لقاح مصنوعی و انتقال جنین را نشان داد (90/6= OR؛ 29/17–75/2= 95% CI؛ 0001/0> p؛ 50/2= OR؛ 76/3–66/1= 95%CI؛ 0001/0>p).
    نتیجه گیری
    مطالعه ی حاضر نشان داد که ژنوتیپ GG 405+ VEGF با افزایش خطر نارسایی لقاح مصنوعی و انتقال جنین همراه بود. با این وجود، مطالعات بیشتر در جمعیت های بزرگ تر از جمله دیگر عوامل ژنتیکی مورد نیاز برای رسیدن به یک نتیجه گیری قطعی است.
    کلیدواژگان: لقاح مصنوعی، پلی مورفیسم، VEGF
  • علی اصغر غفاری زاده، غلامحسن واعظی، سید محمد علی شریعت زاده، علی اکبر ملکی راد صفحه 63
    زمینه و هدف
    تحرک پایین، آسیب DNA و استرس اکسیداتیو بالا در اسپرم مردان آستنوتراتوزواسپرمی موجب بازده ضعیف درمان های کمک باروری (ART) در این بیماران می گردد. هدف از این مطالعه تعیین اثر ویتامین E، به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی، بر تحرک، حیات و آسیب DNA اسپرم در زمان های مختلف انکوباسیون (پس از 2، 4 و 6 ساعت) به منظور بهبود خصوصیات اسپرم افراد آستنوتراتوزواسپرمی جهت ART بود.
    مواد و روش ها
    نمونه منی 50 بیمار آستنوتراتوزواسپرمی جمع آوری و سپس ارزیابی شد. هر نمونه به دو گروه کنترل و تیمار ویتامین E (2mM) تقسیم بندی و سپس در دمای 37 درجه سانتی گراد و CO2 با غلظت 6% به مدت 2، 4 و 6 ساعت نگهداری شد. پس از انکوباسیون، پارامترهای تحرک، حیات و فراگمنتاسیون DNA اسپرم در هر گروه ارزیابی گردید. داده ها از طریق روش آماری اندازه گیری تکراری ANOVA (Repeated measure) و آزمون T-test آنالیز و تفاوت میانگین ها در سطح P<0.05 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    کاهش معنی داری در میزان قابلیت تحرک و حیات اسپرم و نیز افزایش معنی داری در میزان آسیب DNA اسپرم (پس از 6 ساعت انکوباسیون) در گروه کنترل نسبت به پیش از انکوباسیون مشاهده شد (P<0.05). میزان تحرک و حیات در گروه ویتامین E در مقایسه با گروه کنترل غیر تیماری به طور معنی داری افزایش داشت (P<0.05). آسیب DNA اسپرم نیز پس از 6 ساعت تیمار با ویتامین کاهش معنی داری (p<0.05) نشان داد.
    نتیجه گیری
    تیمار in vitro نمونه های سمن بیماران آستنوتراتوزواسپرمی با ویتامین E موجب حفاظت اسپرماتوزوآ در برابر اثرات مخرب ROS از طریق حفظ شرایط آنتی اکسیدانی می گردد.
    کلیدواژگان: اسپرم، آستنوتراتواسپرمی، استرس اکسیداتیو، فراگمنتاسیون DNA، ویتامین E
  • محمد متینی، سمیرا بختیارنژاد، دارا دستان، امیرحسین مقصود، محمد فلاح صفحه 74
    زمینه و هدف
    تریکومونیازیس از عفونت های جنسی شایع و غیرویروسی در جهان است. هدف از این تحقیق، بررسی میزان تاثیر عصاره های بارهنگ سرنیزه ای بر تریکوموناس واژینالیس بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی پس از طی فرآیند جمع آوری، خشک کردن و تهیه عصاره های هگزانی، اتیل استاتی، متانولی و هیدروالکلی بارهنگ سرنیزه ای، غلظت هایی از عصاره ها تهیه و برروی پنج ایزوله تریکوموناس واژینالیس در برابر مترونیدازول آزمایش گردید. آزمون های حداقل غلظت مهار کنندگی و کشندگی برای هر غلظت و هر ایزوله انگل به صورت دوتایی و دو مرتبه انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عصاره های بارهنگ سرنیزه ای دارای اثر ضدتریکومونیایی بوده، به طوری که بعد از 48 ساعت مجاورت انگل با عصاره ها، بیش ترین اثر مهار کنندگی به عصاره اتیل استاتی با حداقل غلظت 500 میکروگرم بر میلی لیتر و میانگین 1525 میکروگرم بر میلی لیتر مربوط بود. هم چنین کم ترین فعالیت ضدتریکومونیایی به عصارهای هیدروالکی و متانولی با حداقل غلظت و میانگین 2000 میکروگرم بر میلی لیتر مربوط بود. نتایج آزمون حداقل غلظت کشندگی برای عصاره ها هم مشابه نتایج آزمون حداقل غلظت مهار کنندگی بود که تایید کننده اثر کشندگی عصاره های مورد آزمایش بر انگل است. نتایج آزمایش حساسیت دارویی مترونیدازول نیز حاکی از حساس بودن ایزوله های تریکوموناس واژینالیس به مترونیدازول بود و غلظت آن از طیف 1/3 تا 2/6 با میانگین و انحراف معیار 5/1 ± 2/4 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که ترکیبات موجود در عصاره بارهنگ سرنیزه ای دارای توان ضد تریکومونیایی قابل ملاحظه ای می باشند که نیازمند انجام مطالعات بیشتر و کامل تر بر روی اجزای تشکیل دهنده این ترکیبات و مشخص نمودن خصوصیات ضد میکروبی آن ها است.
    کلیدواژگان: بارهنگ سرنیزه ای، تریکوموناس واژینالیس، عصاره، مترونیدازول
  • حسین مرسلی، گلناز اسعدی تهرانی، حانیه اسعدی، سجاد یزدان ستاد، رضا نجف پور صفحه 83
    زمینه و هدف
    سالمونلا و اشرشیا کلی از مهم ترین پاتوژن های آلوده کننده مواد غذایی به ویژه فرآورده های گوشتی هستند. تشخیص سریع، اختصاصی و همزمان این پاتوژن ها با انتخاب و بهینه سازی ژن های اختصاصی از اهمیت بالایی برخوردار است. این مطالعه با هدف تشخیص توام سالمونلا و اشریشیا کلی O157:H7 در فرآورده های گوشتی و بررسی میزان آلودگی بر مبنای تکثیر دو ژن rfbE و invA با روش Multiplex PCR در استان زنجان واقع در شمال غربی ایران انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تعداد 74 نمونه گوشت به صورت تصادفی از نواحی مختلف استان زنجان جمع آوری شد. 25 گرم از هر نمونه گوشت در 225 میلی لیتر محیط مولر هینتون براث به طور کامل یکنواخت سازی و گرماگذاری گردید. جدایه های باکتری خالص سازی شد و استخراج DNA انجام گردید. تکثیر همزمان قطعات ژنی rfbE و invA با استفاده از پرایمرهای اختصاصی و با بهینه سازی واکنش PCR چندگانه انجام گرفت. در نهایت، حساسیت این روش با تلقیح رقت های مختلف از باکتری ها به نمونه های گوشتی بررسی گردید.
    یافته ها
    از بین 74 نمونه گوشتی، تعداد 6 نمونه (1/8 درصد) به اشریشیا کلی O157:H7، تعداد 4 نمونه (4/5 درصد) به سالمونلا و تعداد 2 نمونه (7/2 درصد) به هر دو باکتری آلوده بودند. واکنش PCR چندگانه در تشخیص توام هر دو پاتوژن در کمترین رقت تلقیح شده به نمونه های گوشتی نیز از حساسیت بالایی برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، واکنش PCR چندگانه بر اساس ژن های بیماری زایی سالمونلا و اشریشیا کلی O157:H7 جهت تشخیص سریع و همزمان این پاتوژن ها با حساسیت و اختصاصیت بالا بهینه شد. واکنش PCR چندگانه به منظور شناسایی همزمان پاتوژن های منتقله از راه غذا در کنترل آلودگی های مواد غذایی روش قابل اعتمادی است.
    کلیدواژگان: فرآورده های گوشتی، سالمونلا، اشریشیا کلی O157:H7، Multiplex PCR
  • الیاس نیکوی کوپس، زینب کریمی، زهرا آسوده نالکیاشری، سید جلال یونسی صفحه 94
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین مولفه های منابع شناخت خود و همنشینی با همسالان بزهکار در گرایش به اعتیاد در دانش آموزان دختر دبیرستانی انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش این پژوهش از نوع همبستگی است. 132 دانش آموز دبیرستانی دختر، در سال تحصیلی 95-1394 به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به پرسش نامه ی منابع شناخت خود، همنشینی با همسالان بزهکار و گرایش به اعتیاد پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش هم بستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان می دهد که از بین مولفه های منابع شناخت خود، بین خودمشاهده گری با گرایش به اعتیاد رابطه منفی و معنادار وجود دارد(01/0p<) و بین پسخوراند اجتماعی و مقایسه اجتماعی با گرایش به اعتیاد رابطه مثبت و معناداری وجود دارد(01/0p<) هم چنین بین همنشینی با همسالان بزهکار و گرایش به اعتیاد رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد(01/0p<).
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج به دست آمده، با تعدیل منابع شناخت خود و هم چنین برگزاری کلاس های روان شناختی برای نوجوان برای انتخاب دوست و همسال مناسب، می توان گرایش نوجوانان را به سمت مواد کاهش داد.
    کلیدواژگان: همنشینی با همسالان بزهکار، دانش آموز دختر دبیرستانی، منابع شناخت خود، گرایش به اعتیاد
|
  • Marziyeh Tavassoli, Azam Alinaghipour, Abolfazl Ardjmand Page 1
    Background
    Learning and memory are among the higher functions of the brain. State-dependent memory (STM) is a type of memory in which the recall of a learned behavior is happend only in the same sensory and physiologic condition in which the behavior is encoded. The STM is seen with some drugs, e.g. the morphine. The pentylenetetrazol (PTZ) is a durg which is used for the induction of seizure in experimental models. Some studies have been revealed different effects of the PTZ on brain higher function (learning, memory …). The aim of present study was to explore the effect of PTZ on morphine-induced STM.
    Materials And Methods
    In this study, male adult Wistar rats (190-220 g) were used. Animals in 3 groups (n=8) during 3 sessions (learning/memory, STM and interaction) were studied. During 48 hour (training and test) the learning and memory of animals were studied in inhibitory avoidance apparatus. The step-through latency in the test day was used as a criterion for memory. Post-training injection of saline or morphine (2.5, 5 and 7.5 mg/kg-ip) in different groups was carried out. In addition, the pre-test injection of morphine at the same doses was made to study the STM. Moreover, the interaction of pre-test single-dose PTZ (60 mg/kg-ip) on STM was studied. The locomotion of the animals was measured using the open field.
    Results
    The post-training injection of morphine (2.5, 5 and 7.5 mg/kg-ip) impaired the inhibitory memory of rats compared to control group (p
    Conclusion
    The present study revealed that the post-training ip injection of different doses of morphine results in the impairment of inhibitory avoidance memory in rat. In addition, the pre-test injection of the same doses of morphine reverses the impaired memory. This process is called STM. Consequently, the pre-test injection of PTZ maintains the morphine STM.
    Keywords: Avoidance learning, Morphine, Pentylenetetrazol, State-dependent
  • Mahdi Jafarzadeh, Mojtaba Salouti, Rasoul Shokri Page 12
    Background
    Candida glabrata is the fourth most common cause of blood infection in America and, due to its resistance to amphotericin B, we have to look for new therapies. The aim of this study was to evaluate the antifungal properties of silver nanoparticles, copper and combine them together with amphotericin B in order to produce an effective drug.
    Materials And Methods
    Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum fungicidal concentration (MFC) for nano silver copper and combining them together and amphotericin B was conducted by macro dilution. By intraperitoneal injection, anti-fungal effect of nano silver, copper and combining them together and amphotericin B was evaluated in a mouse model.
    Results
    The amounts of MIC and MFC for silver nanoparticles, copper nanoparticles and their combination were 31 and 62.50 ppm, 31 and 62.50 ppm ,and 31and 15.50 ppm, respectively. The amounts of MIC and MFC for the combination of silver nanoparticles and amphotericin B were 8 and 15.5 ppm, also, 15.5 and 31 ppm for the combination of copper nanoparticles and amphotericin B. Mouse model study confirmed the effect of silver nanoparticles, copper nanoparticles and combining them together and amphotericin B against Candida glabrata. The combination of silver and copper nanoparticles had maximum effect and the combination of silver and copper nanoparticles with amphotericin B had minimum effect in animal model.
    Conclusion
    The combination of silver and copper nanoparticles has a better effect than other groups.
    Keywords: Antifungal effect, Candida glabrata, Copper nanoparticles, Silver nanoparticles
  • Marzieh Khoshbin Nazdik, Zeinab Khazaei Koohpar, Arezo Sayad Page 22
    Background
    Matrix metalloproteinases (MMPs) comprise a family of proteolytic enzymes.MMPs are capable of disrupting the blood-brain barrier (BBB), mediating the destruction of extracellular matrix and myelin components. Tissue inhibitors of metalloproteinases (TIMPs) are proteins which block the activitiy of MMPs. Matrix metalloproteinase-9 (MMP-9) facilitates T-cell migration into the CNS while the tissue inhibitor matrix metalloproteinase-1 (TIMP-1) inhibits MMP-9 actions. The aim of this study was to evaluate the expression of TIMP-1 gene (in RNA level) in blood cells of relapsing-remitting multiple sclerosis (RRMS) patients treated with IFNb.
    Materials And Methods
    In this study, the expression level of TIMP-1 gene was investigated in blood cells of MS patients compared to healthy subjects by Real-Time PCR.
    Results
    The RRMS patients manifested a lower expression level of TIMP-1 RNA than their normal counterparts, although the result was not significant (p=0.1).
    Conclusion
    The results of this study showed that there was no linear correlation between TIMP-1 expression level and risk of Expanded Disability Status Scale of Kurtzke (EDSS); nor was there any significant correlation between expression status of TIMP-1 and duration of the disease. Further studies are recommended to compare TIMP-1 RNA in patients before and after taking IFN-beta.
    Keywords: MMP-9, Multiple sclerosis, Real-Time PCR, TIMP-1
  • Abbas Saremi, Ali Akbar Farahani, Nader Shavandi Page 31
    Background
    Physical exercise is an important and effective part of comprehensive care of seniors, which declines aging progression. Because of the importance of physical activity in cardiovascular diseases prevention this study intends to investigate the comparision of structural and functional characterictics of the heart between middle- aged montaineer men and non-athlete peers.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional and descriptive–analytical study, 13 middle- aged montaineer (age: 54.5±2.0 y, body mass index: 25.59±2.4 kg/m2) who have continues mountain activities during previous 24 months for at least 2 sessions per week, each session lasted 120 minute, and 14 sedentary, healthy peers (age: 54.1±2.2 y, body mass index: 26.8±2.3 kg/m2) who were not currently experiencing any regular physical activity (at least 6 months), were selected. All subjects underwent standard two-dimensional and Doppler echocardiography at rest. Cardio respiratory fitness was assessed using Bruce test. T test was used to compare groups with α=0.05.
    Results
    The results showed that mountain activities significantly increased left ventricular mass (p=0.03) and left-ventricular-end-diastolic-diameter (p=0.04). We also observed that systolic blood pressure (p=0.04), ejection fraction (p=0.05), stroke volume (p=0.03) and cardio respiratory fitness (p=0.03) were significantly improved by mountain climbing. In some of parameters such as shortening fraction, interventicular septum and left ventricular posterior wall there were no significant differences between groups (p>0.05).
    Conclusion
    These results suggest that regular mountain sports activities can have beneficial effects on structural and functional characterictics of the heart in middle-aged men.
    Keywords: Athlete's heart, Echocardiography, Middle-aged men, Mountain climbing
  • Firoozeh Alavian, Sohrab Hajizadeh, Mohammad Javan, Roham Mazloom Page 41
    Background
    Recent studies indicate that hyperoxia has a significant therapeutic effect in the acute ischemic injury. The role of intracellular kinases, including ERK, has been posed in the phenomenon of ischemic tolerance. In the present study, the effect of intermittent normobaric hyperoxia on the activity of ERK in the stroke model was studied
    Material and
    Methods
    This is an experimental study. Animals include 4 groups (sham, hyperoxia–sham, stroke and hyperoxia–stroke); each group consisted of 6 male Wistar rats in the weight range of 250 to 350 grams. Hyperoxia groups were exposed to 95% inspired oxygen for 4 h/day and 6 consecutive days. Oxygen concentration in the control groups was 21% (normoxia, room air). After 24h, the stroke group animals were subjected to 60 min of right middle cerebral artery occlusion (MCAO). After 24h reperfusion, neurological deficit scores (NDS) and ERK activity were assessed.
    Results
    5 hours after MCAO, stroke groups showed a significant increase in ERK activity in the cortex (p
    Conclusion
    Increased levels of ERK activity in the hyperoxia groups can be used to protect the nervous system, but the presence of other malicious factors may have been more effective in some cases, so that hyperoxia alone hasn’t been able to prevent stroke progression.
    Keywords: ERK, Neural injury, Normobaric hyperoxia, Stroke
  • Sara Alidadiani, Zivar Salehi Page 54
    Background
    Implantation of an embryo involves a complex sequence of signaling events, consisting of a large number of molecular mediators such as ovarian hormones, cytokines, adhesion molecules and growth factors. Vascular endothelial growth factor (VEGF) is an important angiogenic factor. VEGF is believed to play an important role in the process of implantation. The aim of this study was to evaluate the association of VEGF 䋼 polymorphism and the clinical outcomes of women who underwent IVF-ET procedures.
    Materials And Methods
    One hundred women with previous IVF-ET failures and 100 pregnant women as controls were genotyped for VEGF  C/G by polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP). Statistical analysis was performed using the MedCalc software.
    Results
    Our results indicated a higher prevalence of the VEGF  GG genotype and G allele in patients with history of IVF-ET failure (OR=6.90; 95%CI=2.75-17.29; p
    Conclusion
    The present study revealed that the VEGF  GG genotype was associated with an increased risk of IVF-ET failure. However, further studies in larger populations including other genetic factors are required to achieve a definitive conclusion.
    Keywords: IVF, Polymorphism, VEGF
  • Ali Asghar Ghafarizadeh, Gholamhassan Vaezi, Seyed Mohammad Ali Shariatzadeh, Ali Akbar Malekirad Page 63
    Background
    In Asthenoteratozoospermicý men, low motility, defected DNA and highly oxidative stress in ýsperm ýýcause ýpoorý assisted reproductive techniques (ART) outcomes. The aim of this study was to determine the effect of Vitamin E (Vit E), as a potent antioxidant, on sperm motility, viability and DNA integrity at different times of in vitro incubation (after 2, 4 and 6-h) to improve asthenoteratozoospermic semen samples for ART.
    Materials And Methods
    Asthenoteratozoospermic semen samples of 50 volunteers were collected and examined. Each sample was divided into two groups of control and vitamin E (2mM) and kept in the 37 °C and 6 % CO2 for 2, 4 and 6 hours. After this incubation, sperm motility, viability and sperm DNA fragmentation (SCD) were evaluated in each group. Data were analyzed using repeated measurement of ANOVA and T-test. The means were considered significantly different at p
    Results
    Significant decrease in total and progressive motility and viability as well as significant increase in sperm DNA damage (after 6h of incubation) were found in control group vs. the control group before incubation (p
    Conclusion
    In vitro supplementation of vitamin E in asthenoteratozoospermia semen samples may protect spermatozoa from maltreatment effect of ROS during sperm sampling via keeping enzymatic and antioxidant process in optimum condition.
    Keywords: Asthenoteratozoospermia, DNA Fragmentation, Oxidative stress, Spermatozoa, Vitamin E
  • Mohammad Matini, Samira Bakhtiarnejad, Dara Dastan, Amir Hossein Maghsood, Mohammad Fallah Page 74
    Background
    Trichomoniasis is one of the most common non viral sexually transmitted diseases worldwide. The aim of this study was to investigate the effect of Plantago lanceolata extracts on Trichomonas vaginalis.
    Materials And Methods
    In this study, after collection and drying of P. lanceolata, n-hexanic, ethyl acetate, methanol and hydroalcoholic extracts, they were prepared by maceration. Five clinical T. vaginalis isoleates subjected to extract suscebtibility testing, in comparison of metronidazole. Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum lethal concentration (MLC) tests were carried out in duplicate and repeated two times for each T. vaginalis isolate.
    Results
    The results showed that the extracts of P. lanceolata had potent antitrichomonal activity. The most antitrichomonal activity was related to ethyl acetate extract with the least MIC of 500 µg/ml and mean of 1525 µg/ml, after 48 hrs incubation. And also, the lowest antitrichomonal activity was related to hydroalcoholic and methanolic extract with the least and mean MIC of 2000 µg/ml. The results of MLC and MIC tests were identical and this finding confirmed the trichomonacidal activity of the extracts. The drug suscebtibility testing showed that the T. vaginalis isoleates were susceptibale to metronidazole ranging from 3.1 to 6.2 µg/ml with a mean and standard deviation of 4.2 ± 1.5 µg/ml.
    Conclusion
    This study showed that the extracts of P. lanceolata hav e a considerable activity on T. vaginalis parasite. Hence, further studies are needed to clear more details of antimicrobial properties of P. lanceolata compounds.
    Keywords: Extract, Metronidazole, Plantago lanceolata, Trichomonas vaginalis
  • Hossein Morsali, Golnaz I. Asaadi Tehran, Hanieh Asaadi, Sajjad Yazdansetad, Reza Najafpour Page 83
    Background
    Salmonella spp. and Escherichia coli O157:H7 are the most common bacterial foodborne pathogens contaminating food products especially meat. It is essential to detect the pathogens rapidly, specifically, and simultaneously by selection and optimization of suitable reference genes. The present study was conducted to simultaneously detect E. coli O157:H7 and Salmonella spp. in meat products and contamination prevalence assay by using multiplex PCR based on rfbE and invA genes amplification in Zanjan province, northwest of Iran.
    Materials And Methods
    A total of 74 meat samples were obtained from various regions of Zanjan province, randomly. 25 grams of each meat sample was completely homogenized in 225 ml of Mueller-Hinton broth growth medium and incubated. Bacterial strains were purified and DNA extraction was performed from purified bacterial isolates. Simultaneous amplification of rfbE and invA gene fragments was done with specific primers by optimization of a multiplex PCR. Finally, the sensitivity of the method was evaluated by inoculation of the bacteria to the meat.
    Results
    Out of 74 meat samples, 6(8%), 4(5.4%), and 2(2.7%) samples were positive for E. coli O157:H7, Salmonella, and both E. coli O157:H7-Salmonella, respectively. Multiplex PCR indicated high sensitivity for simultaneous detection of the pathogens in lowest dilution of the bacteria that had been inoculated to the meat.
    Conclusion
    In this study, a multiplex PCR was optimized based on Salmonella spp. and E. coli O157:H7 virulence genes for rapid and simultaneous detection of the pathogens with high sensitivity and specificity. Multiplex PCR as a reliable tool for rapid and simultaneous detection of foodborne pathogens to prevent contamination of food products.
    Keywords: Escherichia coli O157:H7, Meat products, Multiplex PCR, Salmonella
  • Elyas Nikooy Koupas, Zeinab Karimi, Zahra Asoodeh Nalkiashari, Saeed Jalal Younesi Page 94
    Background
    The aim of current study was to investigate the existence of any possible relationship between the components of self-knowledge and affiliation with delinquent peers at tendency to addiction among high school student girls.
    Materials And Methods
    The research method is correlation. 132 high school student grils were selected through a random cluster sampling method in 2014-2015 academic years, and responded to the self-knowledge, affiliation with delinquent peers, and tendency to addiction scale questionnaires. For data analysis, the Pearson coefficient and stepwise regression are used.
    Results
    The findings of the study showed that, among the components of self knowledge, there is a meaningful and negative relationship between self-observation with tendency to addiction (p
    Conclusion
    According to the obtained results, with adjustment of self-knowledge and also psychological holding classes for teenager to select appropriate friends and peers, tendency to addiction can be reduced.
    Keywords: Affiliation with delinquent peers, High school student girls, Self-knowledge, Tendency to addiction