فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال هفدهم شماره 5 (پیاپی 86، امرداد 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ملیحه آوسه، روح الله نیکویی *، وحید شیبانی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    به دلیل تکرر وقوع هیپوگلیسمی در شرایط دیابت، سوبستراهای جایگزین گلوکز نقش مهمی در حفظ متابولیسم مغزی در این بیماری دارند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر بلند مدت تمرین استقامتی بر برداشت مغزی لاکتات در شرایط هیپوگلیسمی در رت های دیابتی نوع 1 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 72 رت نر نژاد ویستار به طور مساوی در چهار گروه کنترل، تمرینی سالم، کنترل دیابتی و تمرینی دیابتی تقسیم شدند. دیابت از طریق ترکیب تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین ایجاد شد. پس از اعمال 8 هفته تمرین استقامتی، هیپوگلیسمی با تزریق درون صفاقی انسولین ایجاد گردید. یک و نیم ساعت بعد از ایجاد هیپوگلیسمی، رت ها تزریق درون صفاقی لاکتات (4 میلی مول بر گیلوگرم وزن بدن) را تجربه کردند. سپس حیوانات در فواصل 10، 20 و 30 دقیقه بعد از تزریق لاکتات کشته و غلظت لاکتات و گلوکز در مغز و پلاسما اندازه گیری شد.
    یافته ها
    اختلاف معنی دار در غلظت لاکتات پلاسما در دقیقه 20 (05/0>p) و 30 (05/0>p) بین گروه های سالم و در دقیقه 30 (05/0>p) بین گروه های دیابتی دیده شد. 30 دقیقه بعد از تزریق، افزایش معنی دار در غلظت لاکتات مغز بین کنترل و تمرینی سالم (05/0>p) و کنترل و تمرینی دیابتی (05/0>p) دیده شد. نسبت لاکتات مغز/ پلاسما نتیجه مشابه با غلظت لاکتات مغز داشت. افزایش غلظت لاکتات مغز تاثیری بر سطوح کاهش یافته گلوکز مغز نداشت.
    نتیجه گیری
    تمرین استقامتی می تواند برداشت مغزی لاکتات رت های دیابتی را در شرایط هیپوگلیسمی افزایش دهد.
    کلیدواژگان: لاکتات مغزی، دیابت نوع1، تمرین استقامتی، هایپوگلیسمی
  • بهفر پاکباز، نوید رضا مشایخی، علیرضا علی سعیدی، محمدرضا طاهری نژاد، رضا شاه میرزایی* صفحات 11-20
    زمینه و هدف
    بر قراری اولیه، کامل و پایدار جریان خون کرونری مهم ترین معیار برای درمان استاندارد بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد با بالا رفتن قطعه ST به شمار می رود. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی ایمنی و اثر بخشی داروی اینتگریلین به عنوان مهار کننده گیرنده گلیکوپروتئین IIb/IIIa در بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد با بالا رفتن قطعه ST است که تحت PCI اولیه قرار می گیرند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی 106 بیمار مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد با صعود قطعه ST که با شکایت درد حاد قفسه سینه به اورژانس بیمارستان امیرالمومنین اراک مراجعه کردند وارد مطالعه شدند. بیماران به صورت تصادفی ساده به دو گروه مساوی تقسیم شدند. گروه اول تحت درمان با اینتگریلین بلافاصله قبل از انجام آنژیوپلاستی قرار گرفتند. گروه دوم نیز تحت درمان با آنژیوپلاستی عروق کرونر به روش معمول انجام گرفت.
    یافته ها
    پس از دریافت دارو و انجام آنژیوپلاستی میانگین TIMI Frame Count در گروه اول برابر با 04/8±7/15 و در گروه دوم برابر 4/5±2/14 بود که اختلاف معنی داری بین دو گروه وجود نداشت (4/0p=). میزان کسر جهشی بیماران دریافت کننده اینتگریلین در ماه های اول (043/0p=) و سوم (012/0p=) پس از درمان به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر به نظر می رسد استفاده از داروی اینتگریلین در زمان استاندارد، موجب سود بلند مدت بیماران و کاهش آسیب های وارده به دیواره قلب خواهد شد.
    کلیدواژگان: اکوکاردیوگرافی، اینتگریلین، مرگ و میر، انفارکتوس میوکارد، مداخله کرونری از راه پوست
  • سمانه خرمی، احمد زواران حسینی*، سیدجواد مولی، رضا ملک زاده صفحات 21-30
    زمینه و هدف
    یکی از ویژگی های سلول های بنیادی سرطانی توانایی آنها در تشکیل کلنی های اسفروییدی تحت شرایط غیر چسبان و در محیط فاقد سرم می باشد. هدف از این مطالعه جداسازی سلول های بنیادی سرطانی با استفاده از روش تشکیل اسفرویید و بررسی خصوصیات عملکردی آنها در رده سلولی سرطانی آدنوکارسینوم کولونی 29HT- می باشد.
    موادو روش ها
    در این مطالعه تجربی، شاخص های سلول های بنیادی سرطانی کولون شامل 44 CDو EPCAM و میزان بیان ژن های مرتبط با مسیرهای اختصاصی سلول های بنیادی سرطانی در اسفروییدها و سلول های 29HT- مورد بررسی قرار گرفت. جهت تعیین توانایی تومورزایی اسفروییدها نیز، پیوند زنوگرافت در موش های nude انجام گردید.
    یافته ها
    بر اساس اطلاعات به دست آمده بیش از 92 درصد از اسفروییدها +44 CD/EPCAM+ بودند در حالی که فقط 37 درصد از سلول های 29HT- شاخص های 44 CD/EPCAM را بیان می کردند. در مقایسه با سلول های 29HT- میزان بیان ژن های 2،Sox4 OctNanog، 4Klf و C-myc به طور قابل ملاحظه ای در سلول های اسفروییدی افزایش نشان داد(05/0>p). هم چنین تزریق2500 سلول اسفروییدی برای شروع و رشد تومور در موش های nude کافی بود در حالی که 106×1 سلول 29HT- توانایی القاء تومور را داشتند.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد اسفروییدهای تشکیل شده از رده سلولی سرطانی کولون 29HT- غنی از سلول های بنیادی سرطانی می باشند که بیان افزایش یافته ای از ژن های درگیر در ویژگی های چند قوه زایی و هم چنین توانایی توموزایی در موش های nude را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: اسفرویید، سلول های بنیادی سرطانی، 44CD، EPCAM، 29HT
  • مارال رستمی چایجان، مرجان صباغیان، مهدی علیخانی، فاضل صحرانشین سامانی، رضا سلمان یزدی، سید نوید المدنی، آناهیتا محسنی میبدی* صفحات 31-40
    زمینه و هدف
    بتا دفنسین126 انسانی یک گلیکوپروتئین کوچک کاتیونی (12کیلو دالتون) بسیار غنی از سیستئین است. ژن این پروتئین در انسان بر روی انتهای تلومری بازوی کوتاه کروموزوم 20 قرار دارد. بیان بالایی از این پروتئین در اپیدیدیم گزارش شده است. این پلی پپتید سطح سلول های اسپرم را در حین عبور از اپیدیدیم پوشش می دهد. از آنجا که بتا دفنسین 126 در بلوغ و ظرفیت پذیری اسپرم موثر است، می تواند نقش مهمی در ناباروری ناشناخته درمردان ایفا نماید. پژوهش حاضر برای بررسی رابطه بین جهش در ژن بتا دفنسین 126 و ناباروری ناشناخته در مردان طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد- شاهد جهش دو نوکلئوتیدی سیتوزین3121 و 3122 در اگزون 2 ژن DEFB126 در 35 مرد ایرانی با ناباروری ناشناخته و 40 مرد بارور با اسپرموگرام طبیعی به عنوان گروه کنترل مراجعه کننده به پژوهشگاه رویان بررسی شد. در این مطالعه روش های SSCP و تعیین توالی برای یافتن تغییر در ژن مورد استفاده قرار گرفت. روش الایزا برای ارزیابی بیان این پروتئین در سطح سلول های اسپرم انجام شد.
    یافته ها
    بررسی داده های ژنتیکی نشان داد که 6/28 درصد از مردان با ناباروری ناشناخته و 5/7 درصد از گروه کنترل دارای ژنوتیپ هموزیگوت جهش دارdel/del می باشند. فراوانی جهش به طور معنی داری در گروه بیمار بیشتر از گروه کنترل بود (05/0< p). بیان این پروتئین در مردان با ژنوتیپ هموزیگوت del/del نسبت به سایر ژنوتیپ ها کمتر است(005/0< p).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان می دهد که این تغییر رایج در توالی ژن DEFB126 عامل موثری بر عملکرد سیستم تولید مثلی می باشد. در نتیجه مردان با ژنوتیپ هموزیگوت جهش دار نسبت به مردانی که آلل هموزیگوت طبیعی را دارا می باشند قدرت باروری کمتری دارند
    کلیدواژگان: بتا دفنسین 126، ناباروری ناشناخته در مردان، گلیکوکالیکس، اسپرماتوژنز، جهش
  • راضیه رجبی، اکرم شریفی، محسن شمسی*، امیر الماسی حشیانی، سمیه دژم صفحات 41-51
    زمینه و هدف
    تدوین برنامه های آموزشی درباره پیش گیری از بیماری هایی مانند سرطان از ضرورت های بهداشتی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای پیش گیری از سرطان های دستگاه گوارش در شهر اراک صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی بود که در آن 88 نفر از مادران شهر اراک شرکت داشته اند (نمونه ها به صورت تصادفی به دو گروه مورد و شاهد هر کدام 44 نفر تقسیم شدند). معیارهای ورود شامل عدم ابتلا به سرطان، داشتن ملیت ایرانی، سن بالای 18 سال و سکونت در شهر اراک بود. در پژوهش حاضر روش گردآوری اطلاعات، پرسش نامه بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی و چک لیست عملکرد مادران در خصوص رفتارهای پیش گیری از سرطان های دستگاه گوارش بود. مداخله آموزشی برای گروه مورد در طی یک ماه و در قالب 3 جلسه آموزشی 45 دقیقه ای انجام گردید. سپس 2 ماه پس از مداخله آموزشی در هر دو گروه مورد و شاهد اطلاعات دوباره گردآوری و تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی گروه مورد و شاهد به ترتیب برابر 6/9± 3/38 و 1/11±3/36 سال بود که با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشتند(381/0=p). میانگین نمره آگاهی و عملکرد در گروه مورد در قبل از آموزش به ترتیب برابر با 06/13±8/72 و 2/6±81/30 بود که در بعد از مداخله به ترتیب برابر 2/12±05/88 و 9/8±3/65 بود که در هر دو مورد با یکدیگر اختلاف معنی دای داشتند(05/0>p). هم چنین در قبل از مداخله آموزشی میزان های حساسیت، شدت و منافع درک شده مادران در زمینه انجام رفتارهای پیش گیری کننده در حد متوسط بود ولی پس از مداخله آموزشی بین دو گروه مورد و شاهد در همه متغیرهای ذکر شده اختلاف معنی داری ایجاد شد(05/0> p).
    نتیجه گیری
    یافته های این بررسی تاثیر و کارایی مدل اعتقاد بهداشتی را در افزایش رفتارهای پیش گیری از ابتلا به سرطان های دستگاه گوارش در مادران شهر اراک را نشان می دهد..
    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، سرطان دستگاه گوارش، مادران
  • زهرا ناصری، محمد یوسف علیخانی، سید حمید هاشمی، محمدرضا عربستانی* صفحات 52-59
    زمینه و هدف
    بروسلوزیس به عنوان یکی از بیمای های شایع زئونوز محسوب می شود و استان همدان یکی از مناطق اندمیک این بیماری است. هدف از این مطالعه جداسازی بروسلا از بیماران بروسلوزیس و تعیین گونه های این باکتری به منظور بررسی شیوع این سویه ها بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مقطعی- توصیفی بود و از50 بیمارمشکوک به بروسلوز و دارای علایم بالینی نمونه گیری از خون انجام شد. هر نمونه در محیط کشت خون BACTEC به مدت 14 روزتحت بررسی قرار گرفت. سپس، نمونه ها روی محیط بروسلا آگار کشت داده شد و برای تشخیص باکتری های رشد کرده، از آزمون های بیوشیمیایی استفاده گردید. در مرحله بعد آزمون PCR جهت تائید و تعیین گونه های بروسلا انجام شد.
    یافته ها
    از 50 نمونه خون گرفته شده از بیماران مشکوک به بروسلوز، 7 نمونه خون از نظر آلودگی با بروسلا با روش کشت مثبت و با روشPCR تائید گردید. توسط PCR مستقیم روی نمونه های خون (22 درصد) 11 مورد مثبت شدند که تمام موارد کشت مثبت توسط PCR نیز شناسائی شدند. پس از انجام آزمون های بیوشیمیایی و PCR، بروسلا ملی تنسیس به عنوان گونه باکتری های جدا شده، شناخته شد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه تکنیک PCR برای تشخیص گونه های بروسلا در مقایسه با روش های معمول باکتری شناسی مورد ارزیابی قرار گرفت. این مطالعه نشان می دهد که شیوع بروسلوز با عامل غالبیت بروسلا ملی تنسیس در استان همدان مشهود بوده و تلاش برای ریشه کن سازی این باکتری در این منطقه بایستی انجام گیرد.
    کلیدواژگان: بروسلوزیس، شناسایی، کشت خون، PCR
  • فرید فیروز بخش، سید محمدحسین افسریان، سعیده هوشنگی، حمید بدلی* صفحات 60-69
    زمینه و هدف
    ساپرولگنیوز از مهم ترین بیماری های قارچی آبزیان است که خسارات شدیدی را در مراحل مختلف رشد آبزیان، به صنعت آبزی پروری وارد می سازد و توسط قارچ آبزی ساپرولگنیا پارازیتیکا ایجاد می شود. این مطالعه با هدف بررسی اثرات ضد قارچی عصاره متانولی گیاهان رازیانه، بومادران، مرزه و دارچین و اسانس گیاه آرتیمیزیا برعلیه قارچ ساپرولگنیا پارازیتیکا در مقایسه با فرمالین انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، ساپرولگنیا پارازیتیکا از آب خروجی سالن پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان جداسازی و خالص شد. پس از شناسایی فنوتیپیکی، ابتدا DNA ژنومی استخراج و ناحیه ژنی ITS rDNA توسط آغازگرهای ITS1 و ITS4 تکثیر و تعیین توالی گردید. اثرات ضد قارچی گیاهان دارویی ذکر شده با روش میکرودایلوشن براث بررسی و با فرمالین مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تعیین توالی، گونه پارازیتیکا از جنس ساپرولگنیا را تایید نمود. در روش میکرودایلوشن براث اسانس گیاه آرتیمیزیا باعث مهار رشد ساپرولگنیا پارازیتیکا شد(حداقل غلظت مهار کنندگی معادل 128 میکروگرم بر میلی لیتر). هرچند که با غلظت تعیین شده توان مهاری از خود نشان نداد(حداقل غلظت مهاری مساوی یا بیش از 2048 میکرگرم بر میلی لیتر). عصاره متانولی بقیه گیاهان در غلظت تعیین شده هیچ گونه اثر مستقیمی بر این قارچ نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، در مطالعه حاضر می توان اسانس گیاه آرتیمیزیا را جزء گیاهان دارای اثرات ضد قارچی قوی طبقه بندی نمود که نسبت به فرمالین اثر قوی تری را نشان داد. لذا با تحقیقات بیشتر بر ترکیبات اسانس گیاهان و با خالص سازی و کشف مکانیسم اثر آن و بهینه سازی روش های استخراج مواد موثره می توان به نتایج مشابهی مانند داروهای شیمیایی که اثرات جانبی بسیار بدی را دارند رسید.
    کلیدواژگان: فعالیت ضد قارچی، ITSrDNA، گیاهان دارویی، ساپرولگنیا پارازیتیکا
  • سپیده مرتجی*، انوشه حقیقی، فرزاد پاکدل صفحات 70-78
    زمینه و هدف
    آرتریت روماتوئید شایع ترین آرتریت التهابی است. شایع ترین عوارض چشمی این بیماری کراتوکونژکتویت سیکا، اسکلریت و اپی اسکلریت می باشند. هدف این مطالعه بررسی بیماران آرتریت روماتویید از نظر سندرم شوگرن می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 90 بیمار با تشخیص آرتریت روماتویید که به مدت 6 ماه به درمانگاه یا بخش روماتولوژی بیمارستان رسول اکرم مراجعه نموده و علت مشخصی برای خشکی چشم نداشتند وارد مطالعه شدند. شدت فعالیت آرتریت روماتویید براساس DAS28 و شدت خشکی چشم بر اساس معیارهای خشکی چشم ژاپنی ارزیابی شد.
    یافته ها
    متوسط فعالیت بیماری براساس DAS28، 56/1±9/2 سال بود و 9/88 درصد بیماران بر اساس معیارهای خشکی چشم ژاپنی مبتلا به خشکی چشم بودند. دوازده بیمار (3/13 درصد) نیز مبتلا به سندرم شوگرن ثانویه بودند. آنتی بادی SSA در 3/13 درصد بیماران و آنتی بادی SSB در 10 درصد بیماران مثبت بود. ارتباط معنی داری بین فعالیت آرتریت روماتویید بر اساس DAS28 و شدت خشکی چشم بر اساس معیارهای خشکی چشم ژاپنی هم در گروه بیماران دارای سندرم شوگرن (045/0p=) و هم فاقد سندرم شوگرن (001/0p=) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    ارتباط مشخصی بین فعالیت آرتریت روماتویید و خشکی چشم در هر دو گروه بیماران دارای سندرم شوگرن و فاقد سندرم شوگرن به دست آمد. اغلب بیماران آرتریت روماتویید سندرم شوگرن ندارند ولی خشکی چشم یافته شایعی در بیماران آرتریت روماتویید بدون سندرم شوگرن می باشد.
    کلیدواژگان: آرتریت روماتویید، سندرم شوگرن، کراتوکونژنکتویت سیکا
  • پریا کرم پور، مهناز آذرنیا*، غدیره میرابوالقاسمی، فرزانه علیزاده صفحات 79-86
    زمینه و هدف
    گیاه رازیانه دارای اثرات استروژنیک، ضد التهاب و آنتی اکسیدان بوده و به طور سنتی برای درمان زنان نابارور به کار می رود. سندرم تخمدان پلی کیستیک شایع ترین اختلال اندوکرین در زنان می باشد که 5 تا 10 درصد آنها را در سنین باروری مبتلا می کند. مطالعه حاضر به بررسی اثرات عصاره هیدروالکلی رازیانه بر سندرم تخمدان پلی کیستیک القا شده در موش های صحرایی(رت) ماده نژاد ویستار پرداخته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، به تعداد 30 سر رت ماده با میانگین وزنی 20±200 گرم، مقدار 2 میلی لیتر استرادیول والرات(EV) به صورت زیر جلدی تزریق شد و 6 سر نیز به عنوان کنترل سالم در نظر گرفته شدند. پس از 60 روز رت ها به گروه های کنترل، شاهد و تجربی تقسیم شدند. گروه تجربی تزریق درون صفاقی عصاره رازیانه را در دوزهای 1000، 500،250 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به مدت 10 روز دریافت کردند. غلظت سرمی هورمون های تستوسترون، هورمون محرک فولیکولی و هورمون زرده ای با روش الایزا مورد سنجش قرار گرفت و مقادیر سرمی این هورمون ها بین گروه های درمانی با تست آنووا یک طرفه و در سطح معنی داری 05/0 مقایسه شدند.
    یافته ها
    داده ها نشان دادند که عصاره رازیانه باعث افزایش غلظت سرمی هورمون محرک فولیکولی و کاهش هورمون زرده ای و تسترسترون در گروه های درمانی می شود به نحوی که هورمون محرک فولیکولی در دوزهای 1000 و500 میلی گرم بر کیلوگرم و هورمون زرده ای و تسترسترون در دوز 1000 میلی گرم بر کیلوگرم اختلاف معنی داری را با گروه های کنترل نشان دادند.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر مثبت افزایشی عصاره رازیانه بر غلظت سرمی هورمون محرک فولیکولی و کاهش دادن هورمون زرده ای و تسترسترون در رت های مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، این ترکیب احتمالا می تواند جهت درمان بیماران مبتلا در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: رازیانه، سندرم تخمدان پلی کیستیک، موش صحرایی، تستوسترون، هورمون محرکه فولیکولی، هورمون زرده ای
  • امیررضا نعیمی*، محمدرضا ظفرقندی صفحات 87-91
    زمینه و هدف
    فیستول رادیو سفالیک در مچ، به دلیل دسترسی آسان گزینه عروقی جهت دیالیز می باشد. در صورت نبود ورید مناسب در مچ، فیستول براکیوسفالیک در آرنج انتخاب بعدی می باشد. ما در این مطالعه به مقایسه قسمت ابتدایی شریان رادیال با شریان براکیال برای ایجاد فیستول شریانی وریدی در ناحیه آنته کوبیتال جهت دیالیز پرداختیم.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کار آزمایی بالینی 124 بیمار کاندید تعبیه فیستول شریانی وریدی جهت دیالیز در ناحیه آنته کوبیتال وارد مطالعه شده که در 62 نفر از آنها قسمت ابتدایی شریان رادیال ودر 62 نفر دیگر شریان براکیال به عنوان شریان انتخابی جهت ایجاد فیستول شریانی وریدی انتخاب شد. سپس بیماران از نظر بروز عوارض، سندرم استیل، نقص اولیه و مدت زمان آماده شدن جهت دیالیز پی گیری شدند.
    یافته ها
    متوسط زمان رسیدن فیستول در گروه براکیال 41 روز و در گروه رادیال 43 بود. اختلال اولیه عملکرد فیستول در گروه براکیال 6 مورد (10درصد) و در گروه رادیال 5 مورد (8 درصد) بود و سندرم استیل در گروه رادیال مشاهده نشد ولی در گروه براکیال 2 مورد (سه درصد) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    از نظر موفقیت اولیه، بروز سندرم استیل و زمان آماده شدن این دو شریان با هم اختلاف معنی داری نداشتند. ولی این مطالعه مانند سایر مطالعات قبلی بر مفید وکم عارضه بودن این روش تاکید داشته از طرف دیگر با توجه به تجربه ما در این مطالعه به دلیل موقعیت آناتومیک قدامی وقابلیت آزاد سازی، این شریان سبب سهولت تکنیکی برای ایجادآناستوموز فیستول شریانی وریدی به عروق آنته کوبیتال و شاخه های آن می شود. لذا این مطالعه استفاده از این شریان را جهت ایجاد فیستول در ناحیه آنته کوبیتال توصیه می کند.
    کلیدواژگان: فیستول شریانی وریدی، همودیالیز، قسمت ابتدایی شریان رادیال
|
  • Malihe Aveseh, Rohollah Nikooie *, Vahid Sheibani Pages 1-10
    Background
    Considering to the frequency of occurrence of hypoglycemia in diabetes, alternative substrates for glucose play an important role in maintaining brain metabolism. The aim of the present study was to investigate the long-term effects of endurance training on brain lactate uptake during hypoglycemia in type 1 diabetic rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, seventy-two male Wistar rats were equally divided into four groups: Control, Trained, Diabetic control and Diabetic trained. Diabetes was induced by intraperitoneally injection of streptozotocin. After 8 weeks of endurance training, Hypoglycemia was induced by an intraperitoneally injection of insulin. One-half hours after hypoglycemia, lactate (4mmol/kg) was injected intraperitoneally into animals. Animals were killed at intervals of 10, 20, and 30 min after injection, plasma and brain concentration of lactate and glucose were measured.
    Results
    A significant difference was found for plasma lactate concentration at intervals 20 (p < 0.05) and 30 (p < 0.05) between healthy groups and also between diabetic groups (p < 0.05). Thirty minutes after injection, significant increase in brain lactate concentration was found between control and trained (p < 0.05) and control diabetic and diabetic trained (p < 0.05). Brain/plasma ratio of lactate had a similar pattern with brain lactate concentration. Increase in brain lactate concentration had no effect on decreased level of brain glucose concentration.
    Conclusion
    Endurance training can increase the brain lactate uptake of diabetic rats during hypoglycemia.
    Keywords: Brain lactate, Diabetes Mellitus Type I, Endurance training, Hypoglycemia
  • Behfar Pakbaz, Navidreza Mashayekhi, Alireza Ali, Saeidi, Mohamadreza Taheri, Nejad, Reza Shah Mirzae * Pages 11-20
    Background
    Early, complete, and stable coronary revascularization is the main criteria for standard treatment in patients with ST segment elevation myocardial infarction (STEMI). The aim of this study was to evaluate the safety and efficacy of integrilin as glycoprotein IIb/IIIa receptor inhibitor in treatment of STEMI patients undergoing primary percutaneous coronary intervention (PCI).
    Materials And Methods
    In this clinical trial study, 106 STEMI patients who complained of acute chest pain and were referred to Amir Al Momenin hospital, Arak, entered the study. Patients were randomly divided into two equal groups. The first group was treated with integrilin immediately before angioplasty. The 2nd group was treated with conventional percutaneous coronary intervention.
    Results
    After receiving treatment and undergoing angioplasty, TIMI Frame Count was equal to 15.7±8.04 in the 1st group and 14.2±5.4 in the 2nd group which showed no significant difference between them (p=0.4). Ejection fraction in patients receiving integrilin was significantly more than control group in first (p=0.043) and third month (p=0.012) after treatment.
    Conclusion
    Based on the results of the present study, it seems that using integrilin in standard time, causes long-term benefits for patients and reduces damage to the heart wall.
    Keywords: Echocardiography, Integrilin, Mortality, Myocardial Infarction, Percutaneous Coronary Intervention
  • Khorrami, Ahmad Zavaran Hosseini *, Mowla J., Malekzadeh Pages 21-30
    Background
    Cancer stem cells are subpopulation of cancer cells that show self-renewal potential and the capacity to differentiate into diverse populations comprising a tumor. One of the characteristics of CSCs is their ability to form floating spheroids under anchorage-independent conditions in a serum-free media. The aim of this study was isolation of colon cancer stem cells by sphere formation assay and characterization of them in human colonic adenocarcinoma HT-29.
    Materials And Methods
    In this experimental study, colon CSCs markers including CD44 and EPCAM in spheroid and HT-29 cells were analyzed by flow cytometry. The expression levels of stemness genes in both spheroid and HT-29 cells were investigated using real-time PCR. Tumorigenic potential of spheroid cells was evaluated using in vivo xenografts assay.
    Results
    Our data showed over 92% of spheroids were CD44+/EpCAM+, while HT-29 cells only have expressed 37% of CD44/EpCAM markers. In compared with the HT-29 cells, expression levels of ‘‘stemness’’ genes, like Sox2, Oct4, Nanog, C-myc, and Klf4 were significantly increased in spheroid cells (p< 0.05). Further, As little as 2500 spheroid cells were sufficient to obtain tumor growth in nude mice, while 1x106 of HT-29 cells was needed to form tumor.
    Conclusion
    Our data suggest that spheroid formed by colon cancer cell lines highly enriched in CSCs and showed increasing expression of stemness genes and tumorigenic in nude mice.
    Keywords: Cancer stem cells, CD44, EPCAM, HT, 29, Spheroid
  • Maral Rostami Chayjan, Marjan Sabbaghian, Mehdi Alikhani, Sahraneshin Samani, Salman Yazdi, Almadani, Anahita Mohseni Mehbodi * Pages 31-40
    Background
    Human β-defensin 126 (12kDa) is a small cationic glycoprotein that is highly rich of cysteine. DEFB126 gene is located on the subtelomeric end of 20p1.3 in human. High expression of this protein is reported in epididymis. This polypeptide coats the plasma membrane of sperm during epididy‌mal transit. It is likely that β -defensin 126 might have role in unexplained male infertility since it involves in sperm maturation and capacitation. The current research designed to investigate if there is relation between β-defensin 126 gene mutation and unexplained male infertility.
    Materials And Methods
    In this case- control study we followed a two cytosine nucleotides deletion of β-defensin 126 gene in 35 Iranian men with unexplained infertility and 40 fertile men with normal spermogeram as control group. Standard PCR, SSCP(Single strand conformational polymorphism), and sequencing were used to detect genetic alteration of β-defensin 126. ELISA was performed for the assessment of the protein expression on sperm cells.
    Results
    Analysis of genetic data revealed 28.6% homozygote deletion in unexplained infertile men while this deletion was detected in 7.5% of controls. The deletion frequency was statistically higher in infertile patients than normal control group (p<0.05). The protein expression was less in men with del/del genotype compare to the other genotypes (p<0.005).
    Conclusion
    Our study shows that this common sequence variation of β-defensin 126 takes part in impairment of male reproductive function. Consequently, men with the del/del genotype are significantly less fertile than men who carry the wild type allele.
    Keywords: ? defensin 126, unexplained male infertility, glycocalyx, Spermatogenesis, Mutation
  • Rajabi, Sharifi, Shamsi *, Almasi, Dejam Pages 41-51
    Background
    Planning of educational programs to inform the people about the prevention of diseases such as cancers is necessary. This study was conducted to determine the effect of educational interference based on HBM on practices of women about gastric cancer.
    Materials And Methods
    In this semi-experimental study, 88 women participated from Arak. The subject were randomly divided in two groups, experimental group and control group (each group includes 44 women). Inclusion criteria were absence of cancer, Iranian nationality, age over 18 years, living in the city. Data collected with a questionnaire based on HBM and performance checklist about colorectal cancer prevention was used in order to evaluate the effectiveness of the educational program. Intervention was done in 1 month consist of 3 session each session 45 minutes. Three months later data were recollected and analyzed.
    Results
    In this study, the mean age in case and control group was 38.3±9.6 and 36.3±11.1 years respectively, with no significant differences (p=0.381). Average scores of knowledge and practice in experimental was 72.8±13.06 and 30.81±6.2 respectively group before the intervention, which was 88.05±12.2 and 65.3±8.9 respectively after the intervention (p<0.05). Moreover before of intervention susceptibility, severity and percieved benefit about practice of mothers was moderate but after intervention the entire items between experimental and control groups was significantly different (p<0.05).
    Conclusion
    Finding of this research confirms the effect of Health Belief Model on prevention from gastrointestinal cancer in women of Arak.
    Keywords: Health Belief Model, Gastrointestinal Cancer, Mothers
  • Zahra Naseri, Mohammad Yousef Alikhani, Seyyed Hamid Hashemi, Mohammad Reza Arabestani * Pages 52-59
    Background
    Brucellosis is a major cause of zoonosis disease and is endemic in hamadan Province in Iran. The purpose of this study was to isolate Brucella species from brucellosis patients and identify different species of this bacterium in order to determine the prevalence of the species.
    Materials And Methods
    This study was descriptive- cross sectional and fifty blood samples were obtained from brucellosis patients with clinical symptoms. The samples were cultured in BACTEC system and incubated for 14 days. Then, the samples were cultured on Brucella agar and biochemical tests were done for identification of bacteria. Finally, Polymerase Chain Reaction (PCR) applied for confirmation and isolated identification with specific primers.
    Results
    Seven Brucella strains were isolated from 50 blood samples of the patients with brucellosis by blood culture and PCR. The PCR results on blood specimens showed 4 positive in spite of the negative results of blood culture. PCR and biochemical methods revealed that all the 11 isolated bacteria were Brucella Melitensis.
    Conclusion
    This study was designed to evaluate PCR technique as a diagnostic tool for brucella spp in comparison to conventional techniques. This study showed a high prevalence of brucellosis due to Brucella Melitensis in Hamadan Province and efforts in this region should be aimed at the eradication of this bacterium.
    Keywords: Brucellosis, Blood culture, Diagnosis, PCR
  • Farid Firouzbakhsh, Seyed Mohammad Hosein Afsaria, Saeedeh Hooshangi, Hamid Badali* Pages 60-69
    Background
    Saprolegniasis is an important aquatic fungal disease that causes severe damages at different growth stages of aquatic animals. Saprolegnia parasitica has been identified as an important pathogen in aquaculture. This study was investigated the activity of antifungal methanolic extracts of Foeniculum vulgare, Achillea millefolium, Satureja hortensis, Cinnamomum zeylanicum, as well as Artemisia annua essential oil against S. parasitica in comparison with formalin.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, Saprolegnia parasitica originated from rainbow trout’s farm effluent. Phenotypic identification was performed and amplification of ITS rDNA region was adjusted by using of two general primers like ITS1 and ITS4, subsequently sequencing by use of internal primer were performed. The antifungal effects of the plants were investigated based on broth microdilution method and compared by formalin.
    Results
    The results of sequencing verified the obtained fungus is S. parasitica. In broth microdilution method, the essential herb Artemisia inhibited the growth of S. parasitica at a concentration of 128 μg/ml (MIC = 128 μg/ml). At the same concentration, however, it did not show any fungicidal activity (MFC ≥ 2048 μg/ml). Methanolic extracts of the plants fennel, yarrow, Savory, and cinnamon displayed no direct effects on S. parasitica.
    Conclusion
    Based on the results obtained in the present study, Artemisia can be classified as a powerful antifungal essential plant. The essence of Artemisia performed more effectively compared to formalin for the growth inhibition of S. parasitica.
    Keywords: Antifungal activity, ITS rDNA, Medicinal plants, Saprolegnia parasitica
  • Sepideh Mortaji *, Anousheh Haghighi, Farzad Pakdel Pages 70-78
    Background
    Rheumatoid arthritis is the most common inflammatory arthritis. Keratoconjunctivitis sicca, scleritis, and episcleritis are ocular complications of this disease. The aim of this study is to evaluate Sjogren’s syndrome in subjects with rheumatoid arthritis.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, ninety patients diagnosed as rheumatoid arthritis that followed up in rheumatology clinic of Rasool Akram hospital for six months and no definite cause was found for their dry eye, enrolled in the study. Rheumatoid arthritis activity was evaluated by DAS28 index and the severity of dry eye was assessed by Japanese dry eye diagnostic criteria.
    Results
    Mean activity of disease according to DAS28 was 2.9±1.56 and 88.9% of patients had dry eye based on Japanese dry eye diagnostic criteria. Twelve patients (13.3%) had secondary Sjogren's syndrome. SSA antibody was positive in 13.3% patients and 10% patients had positive SSB antibody. There was significant correlation between rheumatoid arthritis activity based on DAS28 and severity of dry eye according to Japanese dry eye diagnostic criteria in the both Sjogren (p=0.045) and non Sjogren groups (p=0.001).
    Conclusion
    We found significant correlation between rheumatoid arthritis activity and dry eye in the both sjogren and non-Sjogren groups. Most of rheumatoid arthritis subjects do not have Sjogren’s syndrome but dry eye is common even in rheumatoid arthritis patients without Sjogren's syndrome.
    Keywords: Keratoconjunctivitis Sicca, Rheumatoid Arthritis, Sjogren\'s syndrome
  • Pariya Karampoor, Mahnaz Azarnia *, Ghadireh Mirabolghasemi, Farzane Alizadeh Pages 79-86
    Background
    Fennel (Foeniculum vulgare) has estrogenic, anti-inflammatory and antioxidant effects and traditionally used for treatment of infertile women. Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS) is the most common endocrine disorder in women, which affects 5-10% of them in their reproductive age. This study has examined the effects of hydroalcoholic extract of Fennel on female Wistar rats with PCOS.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 30 rats (200 ± 20 gr), was injected 2 ml of estradiol valerate subcutaneously and 6 rats were considered as control(intact). After 60 days, the rats were divided into control, sham and experimental groups. Rats in experimental group were treated with 250, 500, 1000(mg/kg BW) of intraperitoneal injections extract of Fennel for 10 days. Serum FSH, LH and Testosterone were measured by ELISA and serum levels of these hormones between treatments all groups were compared using One-Way ANOVA at a significance level of p< 0.05.
    Results
    The data suggests that extract of Fennel can increase serum concentrations of FSH and decrease LH and Testosterone in treatment groups. As FSH is 500 and 1000 mg/kg levels of doses, LH and Testosterone in dose 1000 mg/kg have shown statistically significant differences compared to control groups.
    Conclusion
    Considering the increasing positive effect of extract of Fennel on serum concentration of FSH and decreaseing LH and Testosterone in rats with PCOS, this compound might be considered for treatment of the patients.
    Keywords: Foeniculum Vulgare, Polycystic Ovary Syndrome, Testosterone, Follicle Stimulating Hormone, Luteinizing Hormone
  • Amirreza Naimi *, Mohamadreza Zafarghandi Pages 87-91
    Background
    Radiocephalic arteriovenous fistula (AVF) at wrist is the vascular choice for dialysis. In the absence of a suitable vein in the wrist, elbow brachiocephalic fistula is the next choice. In this study to create an arteriovenous fistula in antecubital area, we turned to the proximal radial artery in comparison to brachial artery in antecobital area for dialysis.
    Materials And Methods
    We reviewed 124patients in clinical trial study that candidated for placement of AVF for dialysis in antecubital area. To create AVF, proximal radial artery in 62 patients and brachial artery in 62 other patients selected as the artery of choice,then patients followed based on complications, steal syndrome, primary failure and mean time to prepare for dialysis.
    Results
    The mean time of maturation of AVF in brachial group was 41 days and in radial group was 43 days. Primary dysfunction in brachial group was 6 cases (10%) and in radial group was 5 cases (8%).Steal syndrome in radial group was not seen but in brachial group 2 cases (3%) were seen.
    Conclusion
    According to the primary success, steal syndrome and mean time of maturation of these two arteries had no significant statistic differences, but like other previous studies, this study emphasizes on usefulness and less complications. On the other hand, due to the anterior anatomical position and allowing the release of the artery, it causes easy technique for creating AVF anastomosis to the antecubital arteries and its branches.. Therefore, this study recommends use of this artery in creation of AVF in antecubital area.
    Keywords: Arteriovenous fistula, hemodialysis, Proximal Radial Artery