فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال هجدهم شماره 11 (پیاپی 104، بهمن 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مژگان آقامحمدی *، عبدالحمید حبیبی، روح الله رنجبر صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    آیریزین، مایوکینی جدید است که اخیرا شناسایی شده و به نظر می رسد نقش مهمی در تنظیم هموستاز و بهبود مقاومت به انسولین دارد. تاثیر تمرین ورزشی بر میزان آیریزین سرمی در دیابت نوع 2 هم چنان مورد بحث است. تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر شش هفته تمرین منتخب ایروبیک بر سطوح آیریزین سرمی و مقاومت به انسولین زنان دیابتی نوع 2 انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع بررسی نیمه تجربی با طرح پیش- پس آزمون بود. آزمودنی های تحقیق را 20 زن مبتلا به دیابت نوع 2 (میانگین سنی 6/5±4/47 سال و میانگین نمایه توده بدنی 42/3±92/29) تشکیل دادند. آزمودنی ها به طور تصادفی به دو گروه کنترل (8 نفر) و تجربی (12 نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرینی به مدت 6 هفته (4 جلسه در هر هفته، 40 تا 65 دقیقه در هر جلسه) به اجرا درآمد که هر هفته به زمان و شدت تمرین اصلی (50 تا 80 درصد ضربان قلب ذخیره) افزوده می شد. تمرینات اصلی ایروبیک در قالب 6 بلوک ارائه شد که هر بلوک شامل 32 حرکت بود. نمونه خونی قبل و پس از اتمام پروتکل تمرینی جمع آوری گردید.
    یافته ها
    نتایج تحقیق کاهش معنی دار غلظت گلوکز خون، انسولین و شاخص مقاومت به انسولین و افزایش غلظت سرمی آیریزین را در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل نشان داد(05/0p≤)، اما ارتباط معنی داری بین سطح آیریزین با مقاومت به انسولین یافت نشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تمرینات ایروبیک می تواند اثر قابل ملاحظه ای بر مقادیر آیریزین سرمی، گلوکز ناشتا و شاخص مقاومت به انسولین در زنان دیابتی نوع 2 داشته باشد.
    کلیدواژگان: آیریزین، تمرین ایروبیک، دیابت نوع 2، مقاومت به انسولین
  • فائزه براتی، محسن شمسی *، محبوبه خورسندی، مهدی رنجبران صفحات 10-18
    زمینه و هدف
    امروزه مصرف تنقلات کم ارزش به عنوان میان وعده در بین کودکان به خصوص در دانش آموزان مقطع ابتدایی رو به افزایش است. پژوهش حاضر به سنجش سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده در این زمینه پرداخته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی– تحلیلی در سال 1394 بروی 217 دانش آموز مقطع ابتدایی شهرستان اراک انجام گرفت که به صورت نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده بودند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته شامل سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده بوده است که نگرش، هنجارهای ذهنی، کنترل رفتار درک شده، قصد رفتاری و عملکرد را در برمی گرفت. روایی و پایایی پرسش نامه قبل از مطالعه بررسی شد. به منظور تعیین مهم ترین سازه های پیش گویی کننده رفتار دانش آموزان از مدل چند متغیره رگرسیون خطی استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، میانگین و انحراف معیار نمره نگرش (24/12±41/75)، هنجار ذهنی (20/11±25/78)، کنترل رفتار درک شده (06/17±69/63)، قصد رفتاری (44/15±26/76) و عملکرد (44/24±84/48) مشاهده شدند. بر طبق نتایج، سازه کنترل رفتار درک شده توانست 23 درصد تغییرات رفتار را پیش گویی نماید. بین نمره سازه ها با عملکرد همبستگی مستقیم و معنی داری مشاهده شد(05/0>p). با این وجود، در رابطه با ارتباط بین عملکرد تغذیه ای دانش آموزان با سن (019/0=r)، وزن (07/0=r)، قد (12/0=r) و شاخص توده بدنی دانش آموزان (07/0=r) ارتباط معنی داری مشاهده نگردید(05/0
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، پیشنهاد می شود که در زمان طراحی مداخلات، پیش گیری از مصرف تنقلات کم ارزش، تاکید بر ایجاد نگرش مثبت و خودباوری در کنترل رژیم غذایی دانش آموزان در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: نگرش، عملکرد، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • شیدا جدیری زایر، حمیدرضا وزیری *، زیبا ظهیری صفحات 19-26
    زمینه و هدف
    ناباروری یک بیماری چند عاملی است که عوامل ژنتیکی و غیر ژنتیکی مختلف در بروز آن دخیل اند. بیش از 40 درصد از علل ناباروری به زنان اختصاص دارد. هورمون استروژن (ESR) یکی از هورمون های موثر در باروری است. فعالیت حیاتی این هورمون در بافت هدف از طریق اتصال به گیرنده های استروژن انجام می شود. ژنESR1 روی بازوی بلند کروموزوم شماره 6 واقع شده و گیرنده استروژن α را کد می کند. هدف از این مطالعه، بررسی پلی مورفیسمrs104893956 ژن ESR1 در ناباروری زنان می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد-شاهدی، از 60 زن نابارور و 55 زن سالم به عنوان کنترل نمونه خون تهیه شد. بعد از استخراج DNA ژنومی از لکوسیت های خون محیطی جهت تعیین پلی مورفیسم کدون یاد شده، روش واکنش زنجیره ای پلی مراز با آلل اختصاصی (Specific-PCR Allele) مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل آماری با نرم افزار مدکالک نسخه ی 12.1 انجام شد.
    یافته ها
    فراوانی آلل T در گروه بیمار (58 درصد) بیشتر از گروه کنترل (44 درصد) بود. ژنوتیپ TT پلی مورفیسم مذکور فراوانی بیشتری در گروه بیمار (33/18 درصد) نسبت به گروه کنترل (81/1 درصد) داشت. یافته های ما نشان می دهند که احتمال ابتلا به ناباروری در افراد دارای ژنوتیپ TT به طور قابل توجهی افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهند که پلی مورفیسم rs104893956 ژن ESR1 احتمالا در افزایش ابتلا به ناباروری زنان در استان گیلان نقش دارد. نتیجه به دست آمده ممکن است با تغییر خزانه ژنتیکی جمعیت مورد بررسی و یا تفاوت در اندازه جمعیت تغییر کند.
    کلیدواژگان: گیرنده استروژن آلفا، ناباروری، پلی مورفیسم
  • سونیا زمانی *، فرهاد مشایخی، زیور صالحی، نسیم عباسی صفحات 27-33
    زمینه و هدف
    رتینوپاتی دیابتی عارضه ای ناشی از دیابت است که باعث کوری در بزرگ سالان می شود. با افزایش قند خارج سلولی، استرس های اکسیداتیو افزایش می یابد که در نتیجه گونه های واکنش پذیر اکسیژن تولید می شود. گلوتاتیون پراکسیداز1 که از طریق ژن GPX-1 کد می شود، آنزیم کلیدی حفاظت رگ ها در برابر استرس های اکسیداتیو می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط پلی مورفیسم Pro 198 leu ژن GPX-1 در بیماران مبتلا به رتینوپاتی دیابتی است.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق مورد- شاهدی، 160 نمونه خون از 80 بیمار مبتلا به رتینوپاتی دیابتی و 80 فرد سالم مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تعیین ژنوتیپ ژن GPX-1 از تکنیک PCR- RFLP به کمک آنزیم ApaI استفاده گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار مدکالک نسخه ی 12.1 انجام شد.
    یافته ها
    فراوانی ژنوتیپ های Leu/Leu، Leu/Pro، Pro/Pro ژن GPX-1 در بیماران به ترتیب 10، 5/62 و 5/27 درصد بود، در حالی که در گروه کنترل به ترتیب 10، 70 و 20 درصد محاسبه شد. به عبارت دیگر، فراوان ترین ژنوتیپ در گروه بیمار و کنترل هتروزیگوت Ile/Pro بود. بر پایه نتایج به دست آمده از این مطالعه، تفاوت معنی داری در توزیع ژنوتیپی GPX-1 بین افراد مبتلا به رتینوپاتی دیابتی و کنترل دیده نشد(52/0p=).
    نتیجه گیری
    بر اساس این مطالعه، پلی مورفیسم Pro 198 leu ژن Gpx-1 با بیماری رتینوپاتی مرتبط نیست. با این وجود، جهت تعیین نقش دقیق ژن Gpx-1 در بیماری رتینوپاتی دیابتی به مطالعات وسیع تری با تعداد نمونه های بیشتر در جمعیت رشت نیاز است.
    کلیدواژگان: رتینوپاتی دیابتی، پلی مورفیسمPCR، RFLP، GPX، 1
  • باقر سیدعلی پور *، علی حسنی، محمد علی ابراهیم زاده، مجتبی محسنی صفحات 34-43
    زمینه و هدف
    خانواده نعناعیان دارای حدود 200 جنس و 4000 گونه می باشد. اکثر گونه های این خانواده دارای اسانس بوده که در صنایع مختلف دارویی، آرایشی و بهداشتی و غذایی کاربرد دارند. هدف از این مطالعه، بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس اندام هوایی گونه گیاهی Ballota platyloma و بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره متانولی گونه مذکور می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، گیاه Ballota platyloma متعلق به خانواده lamiaceae و بومی ایران از منطقه ورسک مازندران جمع آوری شد. اسانس گیری قسمت های هوایی گیاه به روش تقطیر با آب از طریق دستگاه کلونجر انجام شد. به منظور شناسایی ترکیب های عمده اسانس از GC/MS استفاده شد. عصاره گیری به روش ماسراسیون انجام شد. فعالیت ضد باکتریایی عصاره متانولی برعلیه استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا، اشرشیاکلی و باسیلوس سابتلیس به روش انتشار از دیسک و حداقل غلظت بازدارندگی بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از بررسی اجزای اسانس به روش GC/MS، تعداد 24 ترکیب را در اسانسBallota platyloma اثبات کرد. هگزا دکانوئیک اسید (30/40 درصد)، جرماکرن دی(6/26 درصد) و بتاکاریوفیلن (74/4 درصد) ترکیبات عمده موجود در آن را تشکیل می دهند. نتایج نشان داد که عصاره متانولی Ballota platyloma دارای فعالیت ضد باکتریایی است. در میان باکتری های مذکور، بیشترین فعالیت ضد باکتریایی عصاره علیه استافیلوکوکوس اورئوس و کمترین فعالیت علیه سودوموناس آئروژینوزا می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که مهم ترین ترکیب اسانس جرما کرن دی بود و هم چنین عصاره متانولی دارای اثرات ضد باکتریایی می باشد. از این رو، به منظور پیدا کردن مکانیسم اساسی این فعالیت، تحقیقات بیشتری باید انجام شود.
    کلیدواژگان: فعالیت ضد باکتریایی، Ballota platyloma Rech، f، _ اسانس، جرما کرن دی، عصاره متانولی
  • محمدرضا عربستانی *، محمد عبدلی کهریزی صفحات 44-53
    زمینه و هدف
    سیستم agr در استافیلوکوکوس اورئوس، مسئول کنترل و هماهنگی تولید فاکتورهای ویرولانس، اگزوتوکسین های ترشحی و همولیزین ها می باشد. هدف از این مطالعه، تعیین و شناسایی فراوانی ژن agr در ایزوله های استافیلوکوکوس اورئوس حساس و مقاوم به متی سیلین در نمونه های بالینی و شاغلان مراکز درمانی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی بر روی تعداد 200 ایزوله جداسازی شده استافیلوکوکوس اورئوس از نمونه های کلینیکی و ناقلان سالم شهر همدان انجام گرفت. الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی همه باکتری های جدا شده با استفاده از روش دیسک دیفیوژن تعیین شد و پس از استخراج ژنومی سویه های جدا شده، ژن های mecA و agr ار طریق روش PCR شناسایی شدند. نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تمامی 200 سویه استافیلوکوکوس اورئوس به آنتی بیوتیک ونکومایسین حساس بودند. میزان شیوع ژن mecA در میان سویه های استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده 50 درصد بود. با توجه به نتایج به دست آمده، بیشترین فراوانی ژن های agr در سویه های استافیلوکوکوس اورئوس ایزوله شده به agrA و سپس agrC مربوط بود. AgrB و agrE در هیچ کدام از سویه های استافیلوکوکوس اورئوس مشاهده نشدند.
    نتیجه گیری
    بیماری زایی استافیلوکوکوس اورئوس به طور عمده به تولید تعدادی از پروتئین های وابسته به سطح سلول یا ترشح این پروتئین ها مربوط می باشد که همگی آن ها تحت تنظیمات ژن agr هستند. در مطالعه حاضر، agrA در ایزوله های کلینیکی و شاغلان ناقل حساس و مقاوم به متی سیلین بیشتر از سایر تایپ های agr بود، بنابر این، نقش احتمالی agrA در ایجاد عفونت استافیلوکوکوس اورئوس با مهم و چشم گیر می باشد.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، ژن های agr، حساسیت آنتی بیوتیکی، مقاومت به متی سیلین
  • مجید عسکری پور *، سید رضا فاطمی طباطبایی، حسین نجف زاده ورزی، فروزان حسینی صفحات 54-62
    زمینه و هدف
    آسیب کلیوی متعاقب ایسکمی- خون رسانی مجدد (I/R) هنوز به عنوان یک مسئله غیرقابل اجتناب در تعداد زیادی از موقعیت های پزشکی و درمانی مطرح می باشد. گیاه خرفه (Po) از نظر خواص آنتی اکسیدانی شناخته شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات عصاره الکلی خرفه (EEPO) بر عملکرد و وضعیت آنتی اکسیدانی کلیه پس از القای آسیب ایسکمی- خون رسانی مجدد در کلیه موش سفید بزرگ آزمایشگاهی طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    تعداد 30 سر موش سفید بزرگ آزمایشگاهی (نژاد ویستار) به پنج گروه 6 تایی تقسیم شد؛ گروه شم: لاپاراتومی بدون القای I/R، گروه EEPO: دریافت کننده عصاره با دوز 300 میلی گرم بر کیلوگرم و جراحی شم، گروه I/R: القای ایسکمی- خون رسانی مجدد بدون درمان، گروه های EEPO150+ I/R و AEPO300+ I/R: دریافت کننده عصاره با دوز 150و 300 میلی گرم بر کیلوگرم و متعاقب آن القای ایسکمی- خون رسانی مجدد. عصاره در گروه های مربوطه به مدت 5 روز قبل از جراحی از طریق گاواژ تجویز شد. در خاتمه میزان اوره و کراتینین سرم(Scr)، مالون دی آلدئید(MDA)، سوپراکساید دیسموتاز(SOD)، گلوتاتیون (GSH) و فعالیت کل آنتی اکسیدانی (TAA) بافت کلیه سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی LSD انجام شد و 05/0>p یا کمتر به عنوان سطح آماری معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    القاء I/R و تیمار باعصاره خرفه، باعث افزایش سطح سوپراکسیددیسموتاز نسبت به گروه شاهد گردید(05/0>p و 001/0>p). هیچ تغییر معنی داری در سطوح مالون دی آلدیید، گلوتاتیون و فعالیت کل آنتی اکسیدانی در بین گروه های مختلف مشاهده نشد. از طرف دیگر سطح اوره و کراتینین سرم در گروه های I/R و تیمار با عصاره الکلی خرفه نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری پیدا کرد(001/0>p).
    نتیجه گیری
    عصاره الکلی گیاه خرفه اثر قابل توجهی بر روی وضعیت آنتی اکسیدانی کلیه نداشت و نتوانست از آسیب کلیوی متعاقب آسیب I/R جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان ها، آسیب ایسکمی، خون رسانی مجدد، خرفه، موش سفید بزرگ آزمایشگاهی، عملکرد کلیوی
  • احسان کسرایی *، محمد رفیعی، سعید موسوی پور صفحات 63-74
    زمینه و هدف
    امروزه سلامت شغلی پرستاران در نظام سلامت کشور از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه اضطراب مرگ، کیفیت خواب و رضایت شغلی پرستاران شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر اراک در سال 93-1392 صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی و مقطعی بود. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های دولتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اراک و نمونه آماری بر طبق روش تصادفی ساده شامل 309 پرستار بود. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه های رضایت شغلی هرزبرگ، کیفیت خواب پیترزبورگ و مقیاس اضطراب مرگ بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    رابطه ی معنی داری بین رضایت شغلی با کیفیت خواب پرستاران یافت شد، اما بین رضایت شغلی و کیفیت خواب با اضطراب مرگ پرستاران رابطه معنی داری وجود نداشت. هم چنین تفاوت معنی داری بین بخش های مختلف از لحاظ رضایت شغلی و اضطراب مرگ وجود داشت، هرچند این تفاوت از بعد کیفیت خواب معنی دار نبود. به علاوه، تنها رضایت شغلی در گروه با احتمال شرایط کار دشوار تر معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش به نظر می رسد توجه به کیفیت خواب به منظور بهبود میزان رضایت مندی پرستاران امری مهم است. وضعیت رضایت شغلی نیز متاثر از شرایط دشوار کار و نیازمند توجه بیشتر به پرستارانی است که در چنین وضعیت کاری قرار دارند. هم چنین وجود اضطراب مرگ بالاتر از حد معمول در پرستاران نیازمند بررسی و تامل بیشتر است.
    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، رضایت شغلی، پرستاران، کیفیت خواب
  • ماندانا منصور قناعی، کتایون هریالچی *، سید علاء الدین عسگری، فاطمه سلامت، مهدیه ذوقی صفحات 75-82
    زمینه و هدف
    سولفات منیزیوم (MgSO4) خط اول درمان پره اکلامپسی می باشد. اخیرا اثر ضددرد MgSO4 اثبات شده است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر بی دردی MgSO4 با دوز درمانی پره اکلامپسی در عمل سزارین می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تحلیلی-مقطعی که از اسفند 1392 لغایت مهر 1393 صورت گرفت، 88 زن باردار مبتلا به پره اکلامپسی خفیف دریافت کننده ی MgSO4 (14 گرم دوز بارگیری و 5 گرم دوز نگهدارنده در هر 4 ساعت) (گروه p) با 88 زن باردار نرمال (گروه N)، از نظر مدت زمان بی دردی و مقدار نیاز به شیاف دیکلوفناک سدیم پس از سزارین مقایسه شدند. پس از عمل، از مقیاس نمره بندی عددی (NRS) و تعداد شیاف های دیکلوفناک سدیم مصرفی برای ارزیابی درد استفاده شد.
    یافته ها
    بیماران گروه p مدت زمان بی دردی بیشتری نسبت به بیماران گروه N داشتند. NRS درد در روز پس از عمل در گروه p به طور معنی داری طولانی تر از گروه N بود (34/3±89/6 ساعت در برابر 13/2±55/3 ساعت و 0001/0>p). دوز شیاف دیکلوفناک مصرفی در گروه p به طور معنی داری کمتر از گروه N بود(147±225 میلی گرم در برابر 92±9/365 میلی گرم و 0001/0>p).
    نتیجه گیری
    درد پس از سزارین در گروه پره اکلامپسی کمتر از گروه غیر پره اکلامپسی بود. این یافته ها احتمالا ناشی از تجویز MgSO4 داخل وریدی در گروه پره اکلامپسی می باشد.
    کلیدواژگان: سزارین، سولفات منیزیوم، پره اکلامپسی، درد
  • علی یعقوبی، مرضیه ثاقب جو *، ضیاء فلاح محمدی، مهدی هدایتی، اکبر حاجی زاده مقدم صفحات 83-93
    زمینه و هدف
    سطح آمیلوئید بتا (Aβ) در مغز بیماران آلزایمری افزایش می یابد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثر 8 هفته تمرین تداومی با دو شدت پایین و بالا بر سطح Aβ1-42 هیپوکامپ موش های صحرایی آلزایمری شده بود.
    مواد و روش ها
    50 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (با سن 12 هفته و میانگین وزنی 10/13 ±82/219 گرم)، در 5 گروه سالم کنترل، آلزایمر کنترل، آلزایمر تمرین با شدت پایین، آلزایمر تمرین با شدت بالا و شم قرار گرفتند. برای القای آلزایمر، از تزریق هوموسیستئین (دوز 6/0 مولار) به درون بطن مغز موش ها استفاده شد. گروه های تمرین با شدت پایین با سرعت 20 متر در دقیقه (50 تا 55 درصد VO2max) و گروه های تمرین با شدت بالا با سرعت 27 متر در دقیقه (75 تا 80 درصد VO2max)، به مدت 60 دقیقه در هر جلسه و 5 روز در هفته روی نوار گردان تمرین کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی انجام شد (05/0p<).
    یافته ها
    سطح Aβ1-42 در هیپوکامپ موش های آلزایمر کنترل نسبت به گروه سالم کنترل به طور معنی داری بالاتر (001/0=p) و در موش های گروه های تمرین آلزایمری با دو شدت پایین و بالا نسبت به گروه کنترل آلزایمر به طور معنی داری پایین تر بود (02/0=p). اما تفاوت معنی داری بین دو شدت تمرین مشاهده نشد (99/0=p).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تمرین ورزشی تداومی می تواند از طریق کاهش سطح Aβ1-42 در هیپوکامپ موش های آلزایمری شده مفید باشد و به عنوان یک روش درمانی مکمل در بیماران آلزایمر مورد مطالعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آلزایمر، تمرین تداومی با شدت بالا، تمرین تداومی با شدت پایین، پروتئین آمیلوئید بتا 42، 1، هیپوکامپ
|
  • Mozhgan Aghamohammadi *, Abdolhamid Habibi, Roohollah Ranjbar Pages 1-9
    Background
    Irisin, a recently identified myokine that seems had important role in hemostasis regulatation and improving insulin resistance. The effect of exercise training on serum irisin levels in type 2 diabates (T2D) is controversial. This study aims to investigate the effect of 6 weeks selective aerobic training on serum irisn levels and insulin resistance in women with T2D.
    Materials And Methods
    This research is a semi experimental study with pre-and post-test design. Research subjects were 20 women with T2D (mean age 47.4±5.6 years and BMI 29.92±3.42). Subjects were randomly divided into 2 groups: exercise group (n=12) and control group (n=8). Training protocol performed in 6 weeks (4 times a weeks, 40-65 min per session) and main training intencity and time were increased per week (50%-80% Hrmax). Main aerobic training was performed in 6 blocks, each block consisted of 32. Blood sample was collected before the and after end of training protocol.
    Results
    The results showed significant decrease in blood glucose, insulin and insulin resistance index and significant increase in serum irisin levels in exercise group compared with the control group (p≤0.05), but there is no significant correlation between serum irisin levels and insulin resistance.
    Conclusion
    It seems that aerobic training can have considerable impact on serum irisin levels, fasting blood glucos and insulin resistance index in women with T2D.
    Keywords: Irisin_Aerobic training_Type 2 diabetes_Insulin Resistance
  • Faezeh Barati, Mohsen Shamsi *, Mahboobeh Khorsandi, Mehdi Ranjbaran Pages 10-18
    Background
    Today, the consumption of junk food as a snack among children, especially in elementary school students is on the rise. This research has measured Theory of Planned Behavior constructs in this field.
    Materials And Methods
    This is a cross-sectional and analytical study that was carried out on 217 primary school students in Arak city in 2015. Students were selected according to cluster sampling method. Data collection instrument was a researcher-developed questionnaire consisting of theory of planned behavior constructs such as attitudes, subjective norms, perceived behavioral control, behavioral intention and performance. Reliability and validity of the questionnaire was studied before the study. Multivariate linear regression model was used to determine the most important predictive constructs of students behavior.
    Results
    In this study, the mean and standard deviation score of attitude (75.41±12.42), subjective norm (78.25±11.20), perceived behavioral control (63.69±17.06), behavicral intention (76.26±15.44), and performance (48.84±24.44) were observed. Based on the results, perceived behavioral control could predict 23 percent change in behavior. There was a direct correlation between the score of constructs and performance(p<0.05). Moreover, there were not any significant differences(p>0.05) between students nutrition and age(r=0.019), weight (r=0.07), height (r=0.12) and BMI (r=0.07).
    Conclusion
    The results of this study suggested that positive attitude and self-esteem must taken into account to control students diet, in the design of interventions to prevent consuming junk food.
    Keywords: Attitude, Performance, Theory of planned behavior
  • Sheyda Jodeiry, Hamid Reza Vaziri *, Ziba Zahiri Pages 19-26
    Background
    Infertility is a multifactorial disorder with genetic and non-genomic factors. It is estimated that female infertility factors accounts for more than 40%. Estrogen is one of the effective hormons in fertility. Its crucial actions on target tissues are mediated via binding to estrogen receptors(ESR). The ESR1 gene is located on chromosome 6q25.1 and encodes α estrogen receptor. The aim of this study was to analysis of ESR1 rs104893956 polymorphism in female infertility.
    Materials And Methods
    In this case-control study, of 60 infertiles and 55 healthy controls, blood samples were attained. After the extraction of genomic DNA from peripheral blood leukocytes, Allele Specific-PCR (AS-PCR) method was applied for determining the codon polymorphism. Statistical analysis was performed using the MedCalc software (Version 12.1).
    Results
    The frecuency of T allele was significantly higher in patients (58%) than the controls (44%). There was higher frequency of TT genotype of the polymorphism in patients (18.33%) compared with controls (1.8%). Our findings revealed that the patients carrying the TT genotype had a significant increased risk of infertility.
    Conclusion
    The results of this study suggests that ESR1 rs104893956 polymorphism may affect the increased susceptibility to female infertility in Guilan province. The results may be different in other genetic pools or large-studied population.
    Keywords: Estrogen receptor alpha, Infertility, Polymorphism
  • Sonya Zamani *, Farhad Mashayekhi, Zivar Salehi, Nasim Abbasi Pages 27-33
    Background
    Diabetic retinopathy (DR) is the complication of diabetes mellitus (DM) and causes blindness among adults. Chronic extra cellular hyperglycemia in diabetes stimulates reaction oxygen species ROS production and increases oxidative stress. GPX-1 that was coded by GPX-1 gene is a key enzyme in protecting vessels against oxidative stress. The aim of this study was to evaluate the association of GPX-1 gene Pro 198 Leu polymorphism in patients with diabetic retinopathy.
    Materials And Methods
    In this case-control study, 160 blood samples of participants including 80 patients with diabetic retinopathy and 80 healthy individual were tested. Genotyping of GPX-1 gene was determined by polymerase chain reaction (PCR) and restriction fragment length polymorphism (RFLP) by ApaI enzyme. Data analysis was performed using MedCalc (12.1) program.
    Results
    The genotype frequencies of the GPX-1 in DR patients for Leu/Leu, Leu/Pro, Pro/Pro were 10%, 62.5% and 27.5%, respectively, while for the control groups were 10%, 70% and 20%, respectively.In ohter words, Ile/Pro heterozygote was the most frequent genotype in patients and controls. According to the results of this study, there was not significant difference between patients with diabetic retinopathy and controls(p=0.52).
    Conclusion
    It is concluded that GPX-1 gene Pro 198 Leu polymorphism is not associated with DR. Further research is required to clarify the role of GPX-1 gene in DR in Rasht population along higher sample size.
    Keywords: Diabetic retinopathy, GPX, 1 polymorphism, PCR, RFLP
  • Begher Seyedalipour *, Ali Hasani, Mohammad Ali Ebrahimzadeh, Mojtaba Mohseni Pages 34-43
    Background
    Lamiaceae family has about 200 genuses and 4000 species. The majority of species of the family have essence that was used for nutritional, cosmetic and pharmaceutical industry. The aim of this study was to investigate the chemical composition of essential oil from aerial parts of Bollota platyloma and antibacterial activity of it.
    Materials And Methods
    In this experimental study, study Ballota platyloma, belonging to lamiaceae family and entomic of iran, was collected from Versk region in Mazandaran provinc. Essential oil from aerial parts was obtained by hydro distillation method by using Clevenger apparatus. GC/MS analysis of essential oil was carried out to identify major volatile constituents. Extraction was prepared by maceration method. Antibacterial activity of methanolic extracts against Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis, Stapylococcus aureus, Escherichia coli was investigated by disc diffusion method and minimal inhibitory concentration(MIC) method.
    Results
    Results showed that GC/MS analysis of the essential oil confirms the presence of 24 constituents in Ballota platyloma. The main constituents were Hexadecanoic Acid (40.03%), Germacrene D (26.6%) and Beta Caryophylene (4.76%). The results indicated that methanolic extract of Ballota platyloma possessed antibacterial activity. Among the aforementioned bacteria, the highest antibacterial activity was seen against S. aureus and the lowest activity against P. aeruginosa.
    Conclusion
    The findings of the present study showed that the major component of oil essential was germacrene-D and methanolic extract from the aerial parts of Ballota platyloma Rech. f. possess anti-bacterial effects. Thus, in order to find the underlying mechanism of this activity, further research should be carried out.
    Keywords: Antibacterial activity, Ballota platyloma Rech. f., Essential oil, Germacrene D, Methanolic extracts
  • Mohammad Reza Arabestani *, Mohammad Abdoli Kahrizi Pages 44-53
    Background
    Agr systems, is responsible for control and coordination in production of virulence factors, exotoxins secretory and hemolysins in Staphylococcus aureus. The aim of this study was to determine and identify the frequency of agr genes in susceptible and methicillin-resistant Staphylococcus aureus strains in clinical samples and carriers employed in remedial centers.
    Materials And Methods
    This descriptive study was done among a total of 200 strains of Staphylococcus aureus isolated from clinical samples and healthy carriers in Hamadan. Antibiotic susceptibility pattern of all isolates was determined by disk diffusion methods. After DNA extraction, the presence of mecA and agr genes was investigated using PCR. SPSS software package version 20 was used to perform statistical tests.
    Results
    All 200 Staphylococcus aureus strains were susceprible to vancomycin. The prevalence of mecA was 50%. The PCR results showed that agrA was the most perevalent gene followed by the agrC in all isotated Staphylococcus aureus strains. None of the isolates harbored the agrB and agrD gene.
    Conclusion
    Pathogenesis of Staphylococcus is dependent on some proteins other superficial or excreted which under controlling of agr system. In the present study, the feequency of agrA gene in the methicillin-resistant strains, methicillin-sensitive strains isolated from clinical samples and carriers employed in remedial centers was higher than the other agr types. Therefore, presumably, agrA gene plays an important role Staphylococcal infections.
    Keywords: Staphylococcus aureus, Agr genes, Antibiotic susceptibility, Methicillin, resistance
  • Majid Askaripour *, Syed Reza Fatemi Tabatabaei, Hossein Najafzadehvarzi, Foruzan Hosseini Pages 54-62
    Background
    Renal injury following ischemia - reperfusion (I/R) is still an unavoidable problem in many remedial and medical situations. Portulaca oleracea (PO) has been known for its anti-oxidative effects. Then, the present study aimed to investigate the effect of ethanolic extract of PO (EEPO) on the renal function and antioxidant status after induction of I/R injury in the rat kidney.
    Materials And Methods
    A total of 30 rats (Wistar) were divided into five groups (n = 6 each). Sham group: underwent laparotomy without I/R, EEPO group: EEPO administered 300 mg/kg then was operated like sham, I/R group: was underwent renal ischemia/reperfusion only, EEPO150+ I/R and AEPO300+ I/R groups: were administered PO 150 and 300 mg/kg then underwent I/R operation. PO extract was administered for 5 days in the relevant groups by gavage. Serum urea and creatinine (Scr), the level of malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD), glutathione (GSH) and total antioxidant activity (TAA) were determined. Data were analyzed by ANOVA and post hoc LSD test. P values of 0.05 or less were considered statistically significant.
    Results
    Induction of I/R and pretreatment with PO extract, increased the level of superoxide dismutase (SOD) in comparison with sham group (p<0.05, p<0.001). There were no significant differences in the levels of MDA, GSH and TAA among different groups. On the other hand, the Scr and serum urea of the I/R and treated groups were elevated compared to the sham group (p<0.001).
    Conclusion
    Ethanolic extract of PO did not strongly affect the renal antioxidant status and could not prevent the renal injury following I/R.
    Keywords: Antioxidants, Ischemia, reperfusion injury, Portulaca oleracea, Rat, Renal function
  • Ehsan Kasraie *, Mohammad Rafeie, Saeid Mousavipour Pages 63-74
    Background
    Today, occupational health of nurses in the health care system is important. This study aimed to investigate the relationship between death anxiety, sleep quality and job satisfaction of nurses working in Arak university of medical sciences hospitals in 2015.
    Materials And Methods
    The research method was descriptive, correlational and cross-sectional. The population included nurses in public hospitals affiliated with Arak university of medical sciences. The samples included 309 nurses that were simply and randomly selected. Data were collected with Herzberg job satisfaction, Pittsburgh sleep quality questionnaires and death anxiety scale. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics.
    Results
    The results showed that the relationship between job satisfaction with sleep quality of nurses was significant, but there was not a significant relationship between job satisfaction and quality of sleep with death anxiety of nurses. In addition, there was a significant telationship between diffevent parts of hospitals in job satisfaction and death onxiety, although this difference was not significant in quality of sleep. Job satisfaction was the only factor that was significant in the group with the possibility of difficult working conditions.
    Conclusion
    According to the research findings, it seems that paying attention to sleep quality sleep is important to improve nurses satisfaction. Job satisfaction is also influenced by the hard conditions of work and requires more attention to a group of nurses who are working in such a situation. Also, a higher death anxiety than usual in nurses requires more study and reflection.
    Keywords: Death anxiety, Job satisfaction, Nurses, Quality of sleep
  • Mandana Mansourghanaei, Katayoun Haryalchi *, Seyed Alaedin Asgari, Fatemeh Salamat, Mahdieh Zoghi Pages 75-82
    Background
    MgSo4 (magnesium sulfate) is the first therapeutic line for preeclampsia. Recently, there have been many debates on pain relief property on MgSo4. The purpose of this study is to evaluate the effect of MgSo4 on pain relief after cesarean in preeclampsia parturient
    Materials And Methods
    In this analytic and cross-sectional clinical trial study, 88 pregnant wowen with mild preeclampsia who received MgSo4 (14g loading dose and 5 g/4h maintenance dose) (n=88, P group), were compared with 88 normal pregnant women(n=88, N group), according to the duration of paim relief and the amount of diclofenac suppository consumption after cesarean section from March 2013 to October 2014. After cesarean section, the assessment of pain relief performed with NRS (numerical rating scale), and diclofenac consumption.
    Results
    P group had a longer analgesic duration than N group. NRS in P group was significantly longer than N group(6.89 ±3.34 vs. 3.55± 2.13 hr, p=0.0001). The dose of diclofenac suppository in P group was significantly lower than N group (225mg±147 vs. 365.9±92mg, p<0.0001).
    Conclusion
    Post cesarean pain in preeclamptic group was significantly lower than non-preeclamptic group. This finding is probabley because of MgSo4 administration in preeclamptic group.
    Keywords: Cesarean section, Magnesium sulfate, Pre, eclampsia, Pain
  • Ali Yaghoubi, Marziyeh Saghebjoo *, Zia Fallah Mohammadi, Mehdi Hedayati, Akbar Hajizadeh Moghaddam Pages 83-93
    Background
    The Amyloid beta (Aβ) level increases in the brain of patients with Alzheimer's disease. The present study aimed to investigate the effects of eight weeks continuous training with low and high intensities on Aβ1-42 levels in hippocampus of Alzheimer model rats.
    Materials And Methods
    Fifty male Wistar rats (12 weeks old and mean weight 219.82±13.10 g) were divided into five groups including: healthy control, Alzheimer’s control, Alzheimer's low-intensity training, Alzheimer's high-intensity training and sham. To induce Alzheimer's disease, homocysteine is infused into the rats cerebroventricular (dose of 0.6M). Low intensity groups trained with 20m/min (50-55% VO2max) and high-intensity groups trained with 27m/min (75-80% VO2max), 60min/day, and five days per week on the treadmill. For data analysis, one-way ANOVA and post hoc Tukey test were performed (p<0.05).
    Results
    The Aβ1-42 levels in hippocampus of Alzheimer's control group was significantly higher than healthy control group (p=0.001) and in training groups with both low and high intensity was significantly lower than Alzheimer's control group (p=0.02). But no significant differences were found between two intensity (p=0.99).
    Conclusion
    It seems that continuous exercise training, through reducing the level of Aβ1-42 in hippocampus, can be useful for Alzheimer’s disease model rats and continuous training can be studied as a complementary therapy in Alzheimer's disease.
    Keywords: Alzheimer, High intensity continuous training, Low intensity continuous training, Amyloid beta protein 1, 42, Hippocampus