فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 20 (تابستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/04/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • عباس ابوالقاسمی، آذر کیامرثی صفحه 115
    زمینه و هدف
    فرآیندهای شناختی مانند توجه، تفکر، حافظه و یادآوری نقش موثری برای مواجهه با مشکلات روزمره در زندگی کودک دارد. اختلالات روانشناختی از جمله مسایلی است که این فرآیندها را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. مطالعات نشان داده است که بیماری اسکیزوفرنی فرآیندهای شناختی کودکان را بیشتر دچار آسیب می سازد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه گنجینه واژگان، حافظه، ادراک و یادآوری در کودکان مبتلا به اسکیزوفرنی، آسیب مغزی و اختلال سلوک می باشد.
    روش کار
    این پژوهش از نوع علی مقایسه ای است. نمونه آماری پژوهش شامل 80 نفر از کودکان 8 تا 13 ساله مبتلا به اسکیزوفرنی، آسیب مغزی و اختلال سلوک و کودکان غیر بیمار بود که از میان کودکان بیمار سرپایی و بستری در بخش های روانپزشکی و مغز و اعصاب در مرکز آموزشی و درمانی امام حسین(ع) تهران در سال 1383 انتخاب شدند (از هر گروه 20 نفر). در این مطالعه آزمون هوش تجدیدنظر شده وکسلر برای کودکان (مقیاس های گنجینه واژگان، حافظه و ادراک) و آزمون یادآوری داستان ببکاک استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل واریانس یک متغیری نشان داد که بین چهار گروه در زمینه ادراک، گنجینه واژگان، حافظه و میزان یادآوری تفاوت آماری معنی دار وجود دارد (p<0/01). آزمون پیگیری LSD (Least Significant Difference) نیز نشان داد که ادراک، گنجینه واژگان، حافظه و میزان یادآوری کودکان اسکیزوفرنی نسبت به کودکان اختلال سلوک و آسیب مغزی مختل تر است، همچنین ادراک، گنجینه واژگان و حافظه کودکان اختلال سلوک نسبت به کودکان آسیب مغزی اختلال بیشتری دارد، اما میزان یادآوری کودکان آسیب مغزی در مقایسه با کودکان اختلال سلوک بیشتر دچار آسیب بود(p<0/01).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از این است که ادراک، گنجینه واژگان، حافظه و یادآوری کودکان مبتلا به اسکیزوفرنی در مقایسه با اختلال سلوک و آسیب مغزی بیشتر مختل می شود. شناسایی نابهنجاری های شناختی به منظور تشخیص صحیح تر و انتخاب راهبردهای درمانی و ترمیمی موثر برای آسیب های مذکور از کاربردها و پیشنهادات عملی مطالعه حاضر است
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، آسیب مغزی، اختلال سلوک حافظه
  • غلامحسین اتحاد، علی حسین خانی، الیاس هاشمی صفحه 122
    زمینه و هدف
    عفونت سیستم ادراری (Urinary Tract Infection) یکی از شایع ترین عفونت های باکتریایی در انسان است. یکی از انواع شایع آن باکتریوری بدون علامت می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان شیوع باکتریوری بدون علامت در بین دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی بابل می باشد.
    روش کار
    این تحقیق بر روی 207 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی بابل در سال 1380 انجام گرفت. دانشجویان بین سنین 29-18 سال بودند. نمونه ادرار میانه استریل از دانشجویان جمع آوری شد. آزمایش ادرار (Urine Analysis) و کشت های افتراقی باکتریایی بر روی همه نمونه های ادرار میانه استریل دو بار انجام شد. شیوع باکتریوری بدون علامت از تقسیم تعداد کل باکتریوری مشاهده شده به تعداد کل نمونه های آزمایش شده به دست آمد.
    یافته ها
    آزمون های باکتریایی ادرار میانی در 19 مورد (9/2%) مثبت بود. شایع ترین میکروارگانیسم ها شامل استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس هفت مورد (36/8%)، اشرشیا کولی شش مورد (31/6%) و کلبسیلا سه مورد (15/8%) بود.
    نتیجه گیری
    میزان شیوع باکتریوری بدون علامت در مطالعه حاضر بالا بود، بنابراین زنان جوان باید قوانین عمومی بهداشت سیستم تناسلی ادراری را رعایت کنند تا از افزایش میزان شیوع باکتریوری بدون علامت جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: باکتریوری بدون علامت، عفونت سیستم ادراری، استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس
  • احد اعظمی، عباس یزدان بد، ناطق عباسقلیزاده، یگانه صادقی صفحه 126
    زمینه و هدف
    برطبق گزارش اخیر وزارت بهداشت، سرطان مری دومین سرطان شایع و کشنده در اردبیل می باشد. مطالعه حاضر به منظور بررسی پاتولوژی و ارتباط آناتومیک قسمت های مختلف مری با عوامل خطر سرطان مری در اردبیل انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه آینده نگر- از نوع توصیفی- تحلیلی درکلینیک فوق تخصصی گوارش شهر اردبیل در بیماران مراجعه کننده به کلینیک از سال 82-1379 انجام گرفت. بیماران با نشانه های هشداردهنده دستگاه گوارش فوقانی با ویدئوآندوسکوپ فیبراپتیک بررسی شدند و از ضایعات مشکوک به سرطان مری 6-5 عددبیوپسی تهیه شد و سپس تشخیص سرطان مری با پاتولوژی در152 بیمار تایید گردید و با توجه به محل آناتومیک ضایعه، اطلاعات مربوط به سن، جنس، سطح تحصیلات، محل سکونت، مصرف سیگار، مشروبات الکلی و اوپیوم ثبت گردید. در نهایت اطلاعات به دست آمده به کمک نرم افزار آماری 2000 EPI تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران مبتلا به سرطان مری 11/64 ± 59 سال و نسبت جنس مذکر به مونث 1 به 1 بود. 77% بیماران ساکن روستا و 93/4% بیماران بی سواد بودند. 82/9% سرطان ها از نوع SCC (Squamous Cell Carcinoma)، 16/4% از نوع آدنوکارسینوما و 0/7% کارسینوم درجا بود. شایع ترین محل گرفتاری SCC مری ثلث میانی با 73 بیمار (48%) بود. در مقابل شایع ترین محل آدنوکارسینوم مری با 31 بیمار (20%) در ثلث تحتانی مری قرارداشت. در تحلیل آماری بین سرطان مری با مصرف سیگار، الکل و اوپیوم ارتباط آماری معنی دار وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    سرطان مری دومین سرطان شایع در اردبیل می باشد این مطالعه نشان داد برخلاف کشورهای غربی در اردبیل سرطان مری ارتباطی با مصرف سیگار و الکل ندارد، بنابراین لازم است برای واضح تر شدن عوامل خطر در اردبیل بررسی های دیگری در خصوص ارتباط سرطان مری با عوامل شناخته شده مانند نیتروزامین ها و محتوای خاک و تولیدات کشاورزی منطقه و خصوصیات ژنتیکی بیماران در آینده صورت گیرد.
    کلیدواژگان: سرطان مری، اسکواموس سل کارسینوما، آدنوکارسینوما، عوامل خطر
  • نادر پاشاپور، علی آقایار ماکویی، وحید شیخی صفحه 132
    زمینه و هدف
    تب تشنج بیماری شایع و خوش خیمی بوده و پیش آگهی خوبی دارد، ولی بررسی های غیر ضروری ممکن است بیمار را دچار عوارض نماید. مطالعه حاضر به منظور بررسی اقدامات انجام شده در برخورد با تب تشنج ساده بار اول و مقایسه آن با دستورالعمل توصیه شده صورت گرفت.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در بیماران بستری شده با تشخیص تب تشنج ساده بار اول در طی سال 1383 در بیمارستان امام خمینی ارومیه انجام شد. اطلاعات با استفاده از مطالعه پرونده ها جمع آوری شد. دستورالعمل توصیه شده انجمن کودکان آمریکا (American Academy of Pediatrics) در مورد بررسی تب تشنج به عنوان مرجع جهت مقایسه در نظر گرفته شد. در این بررسی بذل مایع نخاع، آزمایش کامل خون، CRP (C-Reactive Protein) و سرعت رسوب گلبول های قرمز، قند خون، کلسیم و الکترولیت های سرم، آزمایش های کلیوی، تجزیه و کشت ادرار و خون، عکس سینه، نوار و اسکن مغزی مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    251 مورد کودک 6 تا 60 ماهه وارد مطالعه شدند. آزمایش کامل خون، CRP و سرعت رسوب گلبول های قرمز، قند خون، کلسیم و الکترولیت های سرم، آزمایش های کلیوی، تجزیه و کشت ادرار و خون در 100% موارد و بذل مایع نخاع در 10%، عکس سینه در 24%، نوار مغزی در 1/4% و اسکن مغزی در 0/65% بیماران درخواست شده بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد موارد بررسی های غیر ضروری انجام شده زیاد است. در تب تشنج ساده آزمایشات اضافی علیرغم هزینه بالا کمکی به بیمار نمی کند. برای بهبود وضعیت، هماهنگی با برنامه یک آکادمی سازمان یافته ملی یا دستورالعمل تدوین شده AAP توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تب، تشنج، تب تشنج
  • دکترحسین دوستکامی، سید هاشم سزاوار، فیروز امانی، عاطفه شادمان صفحه 137
    زمینه و هدف
    بیماری های عروق کرونر و انفارکتوس حاد میوکارد جزو شایع ترین علت مرگ و میر در جهان و ایران می باشند. استفاده از روش های ریواسکولاریزاسیون نقش عمده ای در درمان این بیماری ها دارد. استفاده از ترومبولیتیک ها به خصوص استرپتوکیناز به جهت سادگی مصرف و عدم نیاز به پرسنل و تجهیزات خاص با استقبال همراه بوده است. یکی از علایم اثربخشی استرپتوکیناز در ایجاد ریپرفیوژن به ناحیه انفارکته، ایجاد آریتمی به دنبال ریپرفیوژن می باشد. مطالعه حاضر به منظور بررسی میزان حساسیت و اختصاصی بودن ایجاد آریتمی ریپرفیوژن جهت پیشگویی عملکرد بطن چپ در بیماران با سکته قلبی قدامی انجام شد.
    روش کار
    مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی و آینده نگر بود. کلیه بیماران با سکته حاد قدامی قلب که در بخش CCU (Cardiac Care Unit)بیمارستان بوعلی بستری شده و استرپتوکیناز دریافت کرده بودند به تعداد 100 نفر وارد مطالعه شدند. بیماران با سابقه نارسایی قلبی و منع مصرف استرپتوکیناز و یا بیمارانی که در عرض شش ساعت اول سکته قلبی فوت کردند و فرصت برای اقدامات تشخیصی وجود نداشت از مطالعه حذف شدند. طی 24 ساعت بعد از زمان بستری، بیماران تحت اکوکاردیوگرافی قرار گرفتند و عملکرد بطن چپ و میزان کسر جهشی (Ejection Fraction) تعیین شد. در نهایت اطلاعات جمع آوری شده به کمک برنامه آماری SPSS و با استفاده از روش آمار توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    52% از بیماران حین دریافت استرپتوکیناز و پایش دچار آریتمی شدند که از این تعداد 33% دارای عملکرد بطن چپ طبیعی و 19% دچار اختلال عملکرد بطن چپ بودند. در 48% باقیمانده که آریتمی اتفاق نیفتاد در 21% عملکرد بطن چپ طبیعی و در بقیه مختل بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که ایجاد آریتمی ریپرفیوژن می تواند با حساسیت 61% و اختصاصیت 58% ابقای عملکرد بطن چپ را پیشگویی کند و بین ابقای عملکرد بطن چپ بعد از درمان با استرپتوکیناز و ایجاد ریپرفیوژن رابطه آماری معنی دار وجود داشت(p<0/05).
    کلیدواژگان: سکته قلبی قدامی حاد، استرپتوکیناز، آریتمی ریپرفیوژن، عملکرد بطن چپ
  • مهزاد مهرزاد صدقیانی، هاله آیت الهی، فریبا نانبخش، آتوسا مجاهدیه صفحه 142
    زمینه و هدف
    نازایی در 15-10درصد از زوجین دیده می شود. تلقیح داخل رحمی IUI (Intra Uterine Insemination) یک روش اولیه، ساده و موثر در درمان نازایی در اختلالات تخمک گذاری، نازایی با علت نامشخص، عامل سرویکال و بعضی از موارد عامل مردانه می باشد. مطالعه حاضر به منظور بررسی میزان موفقیت روش IUI در رابطه با علل مختلف نازایی دربخش نازایی کوثر انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه گذشته نگر، 404 زوج نازا با استفاده از پرسشنامه ای که حاوی اطلاعات دموگرافیک زوجین، طول مدت نازایی، شمارش و تحرک اسپرم، تعداد و قطر فولیکول های تخمدانی و وضعیت رحم، لوله ها و نتایج حاملگی بود مورد مطالعه قرار گرفتند. سپس نتایج با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان حاملگی برای بیمارانی که مشکل تخمک گذاری و علل مردانه داشتند به ترتیب 11/1% و 7/1% بود. از نظر شمارش اسپرم و قطر فولیکول های تخمدانی در بیماران حامله شده و غیر حامله اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    در رابطه با علل مختلف نازایی بهترین نتایج درمانی با استفاده از روش IUI، در نازایی با علل تخمدانی حاصل شد. بیماران با سن بالای 40-35 سال پیش اگهی خوبی در سیکل های COH-IUI نداشتند. در این موارد سایر روش های ART (Assistant Reproductive Technology) توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: نازایی، تلقیح داخل رحمی، ناباروری
  • رضا علی پناه مقدم، محمد رهبانی نوبر صفحه 149
    زمینه و هدف
    پراکسیداسیون لیپیدی در سال های اخیر مورد توجه فراوانی قرار گرفته است. پراکسیداسیون لیپیدی با سرطان، پیری و سایر بیماری ها از جمله آترواسکلروز ارتباط دارد. در ایجاد آتروما، واکنش های متقابل پیچیده بین سلول های دیواره شریان و لیپوپروتئین ها و عمدتا LDL اکسید شده دخیل می باشند. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط مالون دی آلدئید سرم (Malondialdehyde) به عنوان مهمترین شاخص پراکسیداسیون لیپیدی با تغییرات غلظت لیپید و لیپوپروتئین های سرم در بیماران مذکر زیر 55 سال مبتلا به بیماری عروق کرونری CAD (Coronary Artery Disease) انجام شد.
    روش کار
    51 بیمار مذکر زیر 55 سال که بیماری آنها از طریق آن‍ژیوگرافی به اثبات رسیده بود و در بیمارستان شهید مدنی تبریز بستری شده بودند و 60 مرد به ظاهر سالم که از نظر سن و جنس با بیماران همسان بودند به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. سطح سرمی MDA به روش کالوری متریک با استفاده از واکنش تیوباربیتوریک اسید (TBA) و غلظت لیپید و لیپوپروتئین ها توسط روش های آنزیمی استاندارد اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    نتایج حاکی از افزایش سطح سرمی MDA، در بیماران نسبت به گروه کنترل بود (p=0/03)، همچنین بررسی غلظت سرمی کلسترول، تری گلیسیرید و LDL-C و نسبت LDL-C به HDL-C بیانگر افزایش این عوامل در گروه بیماران نسبت به گروه کنترل می باشد (p=0/03). بین سطح سرمی MDA و عوامل خطر بیوشیمیایی شامل تری گلیسیرید، کلسترول، LDL-C و نسبت LDL-C به HDL-C رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت(p=0/03). بعلاوه بین سطح سرمی MDA و سطح سرمی HDL-C رابطه منفی و معنی داری مشاهده شد(p=0/03). بین سطح سرمی MDA با سن و BMI (Body Mass Index) گروه بیماران ارتباط معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط معنی دار به دست آمده از میزان سرمی عوامل MDA، کلسترول، تری گلیسیرید،LDL-C، HDL-c و نسبت LDL-C به HDL-C در افراد مبتلا به CAD در مقایسه با گروه کنترل، بنظر می آید پایش و کنترل این عوامل در افراد مذکور می تواند در جلوگیری از بروز و پیشرفت ضایعات آترواسکلروز مفید باشد.
    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونری، مالون دی آلدئید سرم، لیپید، لیپوپروتئین
  • محمد علی محمدی، بهروز دادخواه، سید هاشم سزاوار، ناصر مظفری صفحه 156
    زمینه و هدف
    تبعیت مبتلایان از رژیم درمانی جهت دستیابی به کنترل فشارخون همواره امری چالش برانگیز بوده است و از طرفی سیستم های حمایتی ناکافی، برنامه ریزی غیر موثر پیگیری بیماران، ناتوانی بیمار در انجام اقدامات درمانی در زمان عود بیماری، عدم رعایت و پیگیری رژیم غذایی و دارویی، ترخیص بدون برنامه ریزی و کمبود آگاهی نسبت به عوامل خطر بیماری و رژیم درمانی، همه از عوامل قابل کنترلی هستند که سبب بستری مجدد بیماران مبتلا به پرفشاری خون می گردند. مطالعه حاضر به منظور تعیین تاثیر پیگیری بر کنترل فشارخون بیماران با پرفشاری خون انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه مداخله ای، بیماران هیپرتانسیو مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان به طور تصادفی در دو گروه مورد (100 نفر) و شاهد (100 نفر) قرار گرفتند. پس از جمع آوری اطلاعات اولیه در بیماران گروه مورد با مراجعه به منازل در ماه اول، دوم و سوم در خصوص نقش تغذیه و تحرک، مصرف منظم دارو جهت کنترل فشارخون آموزش داده شد. سپس مجددا فشار خون بیماران در دو گروه کنترل و میانگین فشارخون مقایسه گردید. اطلاعات به دست آمده وارد نرم افزار آماری SPSS شد و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (با آزمون های مجذور کای و تی) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    55/4% بیماران مورد و 54/3% بیماران گروه شاهد سابقه فامیلی پر فشاری خون داشتند. میانگین BMI (Body Mass Index) قبل از مداخله در گروه مورد و شاهد به ترتیب5/56±26/8، 14/66 ± 28/04 و بعد از مداخله به ترتیب 5/38± 25/96، 14/29 ± 27/61 بود. قبل از اجرای برنامه پیگیری 39/13% گروه مورد و 35/87% گروه شاهد سابقه مصرف منظم دارو داشتند که بعد از پیگیری به ترتیب 44/6% و 42/4/% شده بود. پس از اجرا برنامه پیگیری 22/83% گروه مورد و 17/39% گروه شاهد در عرض سه ماه یک بار به اورژانس یا مطب پزشکان مراجعه کرده بودند. میانگین فشارخون سیستولیک دو گروه مورد و شاهد پس از اجرای برنامه مداخله به ترتیب ± 133 و ±153 میلی متر جیوه بوده و این اختلاف از لحاظ آماری نیز معنی دار بود (p<0/001). بعد از اجرای پیگیری میزان کنترل فشارخون سیستولیک در گروه مورد 59/8% و در شاهد 35/9% بود و این تفاوت معنی دار بود (p<0/001).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد پس از اجرای برنامه آموزش و پیگیری در گروه مورد کنترل فشارخون بهتر از گروه شاهد بود بنابراین پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی بیماران و پیگیری و بازدید از منزل به عنوان یک روش موثر در مراقبت های بهداشتی و درمانی بیماران هیپرتانسیو به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: پرفشاری خون، پیگیری در منزل، کنترل فشار خون
  • مهدی فرهودی، محمد کاظم طرزمنی، خندان قنادی امامی صفحه 163
    زمینه و هدف
    بیماری های عروقی مغز شایع ترین بیماری دستگاه اعصاب و سومین علت مرگ افراد بالاتر از 45 سال می باشد. بیشتر سکته ها در بزرگسالان ایسکمیک بوده و حدود یک پنجم آن را تنگی های داخل یا خارج جمجمه ای شریان کاروتید داخلی تشکیل می دهند. اولتراسونوگرافی یک روش غیرتهاجمی، مقرون به صرفه و بی خطر برای بررسی عروق داخل و خارج جمجمه می باشد که به دو صورت داپلر ترانس کرانیال (Trans Cranial Doppler) و داپلکس کاروتید انجام می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی کامل بودن روش TCD جهت تشخیص تنگی های قابل ملاحظه کاروتید که ایجاد علامت می کنند، انجام شده است.
    روش کار
    مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی در 50 بیمار متوالی از بیماران بستری در بخش اعصاب بیمارستان امام که هم تحت TCD و هم داپلکس کاروتید قرار گرفته بودند انجام گرفت، متغیر های سرعت جریان خون، وجود جریان خون جانبی و میزان تنگی گزارش شده توسط دو روش فوق مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت اطلاعات به دست آمده با کمک نرم افزار آماری SPSS نسخه 11/5 و با استفاده از آزمون های آماری تی، مجذور کای و فیشر تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از 50 فرد مورد مطالعه 34 مورد (68%) مرد و بقیه زن بودند. میانگین سنی افراد 66 سال بود.70% بیماران بالای 65 سال و 68% سابقه پرفشاری خون داشتند. (بین پارامترهای سرعت جریان خون سیستولی و دیاستولی و نمایه ضربان داری به دست آمده از TCD و داپلکس از شریان کاروتید داخلی، تفاوت آماری معنی دار وجود نداشت). بین درصد تنگی گزارش شده توسط TCD و داپلکس تفاوت آماری معنی دار وجود نداشت. در 78/57% موارد TCD بیمارانی که تنگی کاروتید داشتند، جریان خون جانبی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    وجود ارتباط قابل قبول از نظر پارامترهای سرعت جریان بین دو روش TCD و داپلکس کاروتید و همچنین بین درصد تنگی های گزارش شده توسط دو روش ذکر شده در این مطالعه نشان داد که انجام TCD برای تشخیص تنگی های قابل ملاحظه کاروتید (که سبب اختلال همودینامیک می شوند) و نیز در غربالگری بیماران دچار حوادث عروق مغزی یک روش مفید می باشد، ولی برای ارزیابی دقیق تنگی، نوع پلاک و تشخیص تنگی های زیر 50% انجام داپلکس کاروتید نیز ضرورت دارد و در واقع مکمل همدیگرند.
    کلیدواژگان: داپلکس کاروتید، داپلر ترانس کرانیال، تنگی کاروتید، سکته مغزی
  • فریده گلفروشان، عفت خداییانی، شهلا بابایی نژاد، دلارا لاغوثی صفحه 170
    زمینه و هدف
    دیابت از نظر بالینی و ژنتیکی گروه ناهمگونی از اختلالات است که با سطوح بالای غیر طبیعی گلوکز در خون مشخص می شود. پوست هم در اثر تغییرات متابولیکی حاد و هم در اثر عوارض دژنراتیو مزمن دیابت درگیر می شود. ضایعات پوستی به طور شایع در بیماران دیابتی دیده شده وبه طور عام حدود 30% از این بیماران اختلالات پوستی دارند. این مطالعه با هدف بررسی شیوع ضایعات پوستی در بیماران دیابتی مراجعه کننده به درمانگاه پوست و دیابت بیمارستان سینای تبریز طرح ریزی و انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر، یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که در بیماران دیابتی دارای ضایعه پوستی مراجعه کننده به درمانگاه دیابت و پوست بیمارستان سینای تبریز در سال 1382 انجام شد. پرسشنامه ای با متغیرهای از قبیل سن، جنس، شغل، نوع دیابت، مدت دیابت، کنترل قند خون، دریافت درمان منظم، نوع ضایعه و غیره تهیه و برای هر بیمار دارای ضایعه پوستی به طور جداگانه تکمیل شد. ضایعات پوستی ناشی از سوختگی، از مطالعه حاضر حذف شدند. داده های به دست آمده به کمک نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های مجذور کای و فیشر تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در 500 بیمار مبتلا به دیابت، 80 بیمار (16%) ضایعه پوستی داشتند. 57/5% این بیماران مرد و 91/2% بیماران دیابت نوع II داشتند. متوسط سن بیماران 1/54 ± 56/86 سال بود و متوسط مدت دیابت 0/82 ± 10/87 سال به دست آمد. بیشترین گروه سنی دارای ضایعه پوستی، جمعیت بالای 50 سال بودند. زخم نکروتیک30 مورد (6%) و درموپاتی دیابتی 22 مورد (4/4%) شایع ترین ضایعات پوستی در بیماران دیابتی بودند، در حالی که سایر ضایعات مثل عفونت ها، اسکلرودرموئید، ضایعات منگنه ای، زخم نوروپاتیک، دیابتیک بولا، درماتیت و لیکن پلان شایع نبودند. 97/5% بیماران دیابتی دارای ضایعه پوستی کنترل ضعیف قند خون داشتند. میزان زخم پای دیابتی (مجموع زخم نوروپاتیک، نکروتیک، منگنه ای وسلولیت) 12% بود که در 21/6% منجر به قطع عضو شده بود.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که میزان ضایعات پوستی در بیماران دیابتی در مقایسه با مطالعات سال های قبل کاهش یافته است که می تواند به علت افزایش دانش و توجه بیماران به بیماری دیابت و عوارض آن باشد.
    کلیدواژگان: ضایعات پوستی، دیابت، درموپاتی دیابتی
  • بهنام محمدی قلعه بین، اسماعیل فلاح، محمد اصغر زاده، عبدالحسن کاظمی، احمد دریانی، فیروز امانی، سعیده امانی، مینا آقازاده، رسول عبداللهی، روح الله عرب صفحه 176
    زمینه و هدف
    کریپتوسپوریدیوم یک انگل داخل سلولی-خارج سیتوپلاسمی است که در 20 سال اخیر بعنوان یک عامل بیماریزای انسانی مهم مورد توجه قرار گرفته است. آلودگی به این انگل می تواند از طریق آب و غذای آلوده به مدفوع و یا از طریق تماس حیوان با انسان و یا انسان با انسان صورت گیرد. در افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند علایم ایجاد شده توسط این انگل مانند ضعف و ناتوانی، اسهال شبه وبایی، اسپاسم های شدید شکمی، تب پایین، کاهش وزن و بی اشتهایی، بسیار شدید است. از آنجایی که تا کنون مطالعه ای منطقه ای درباره کریپتوسپوریدیوزیس انجام نشده بود مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع آن در بین کودکان بستری در بیمارستان های اردبیل طراحی و اجرا گردید.
    روش کار
    این مطالعه یک بررسی توصیفی- تحلیلی بود که از تابستان 1383 تا بهار 1384 روی 371 کودک که در بیمارستان های سبلان و علی اصغر (ع) اردبیل بستری بودند انجام پذیرفت. برای هر فرد یک پرسشنامه تکمیل شد. نمونه های مدفوع به روش فرمل- اتر تغلیظ شده و به روش زیل - نلسون تغییر یافته رنگ آمیزی شدند. نتایج توسط آزمون آماری مجذور کای و در نرم افزار آماری SPSS نسخه 11 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    371 نمونه مدفوع از 371 کودک مبتلا به اسهال تحت آزمایش قرار گرفت. اووسیت های کریپتوسپوریدیوم در 15 نمونه از 371 نمونه مورد بررسی شناسایی شدند و میزان شیوع 4/04% به دست آمد. در بیمارانی که آلوده بودند، 66/7% در رده سنی 6 تا 24 ماه، 20% در رده سنی 25 تا 48 ماه و 13/3% در رده سنی بین 49 تا 72 ماه قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که میزان شیوع کریپتوسپوریدوز در سن 24-6 ماه بیشتر بود، لزوم آموزش های بهداشتی برای مادران این گروه سنی بیشتر احساس می شود.
    کلیدواژگان: کریپتوسپورید یوم، کریپتوسپورید یوزیس، گاستروآنتریت
  • عبدالجلال مرجانی صفحه 183
    زمینه و هدف
    بیماری دیابت ممکن است با عدم تعادل بین تاثیر دفاعی آنتی اکسیدان ها و افزایش تولید رادیکال های آزاد ارتباط داشته باشد. با توجه به تناقض یافته ها و تعیین تغییرات مالون دی آلدئید پلاسما و فعالیت آنزیم آنتی اکسیدان سوپراکسیددسموتاز گلبول قرمز در بیماران دیابتی نوع II مطالعه حاضر طراحی و انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه مورد- شاهدی با روش نمونه گیری تصادفی در سال 1384 انجام شد. 38 بیمار دیابتی نوع II مراجعه کننده به درمانگاه دیابت مرکز آموزشی- درمانی پنج آذر و 19 فرد سالم که از لحاظ سن و جنس با بیماران دیابتی همسان بودند برای مطالعه انتخاب گردیدند. از بیماران نمونه خون هپارینه تهیه شد. پلاسمای جدا شده جهت انجام آزمایش قند خون، پراکسیداسیون لیپید و گلبول های قرمز خون جهت آزمایش های هموگلوبین گلیکوزیله و فعالیت آنزیم سوپراکسید دسموتاز استفاده شد. در پایان نتایج به دست آمده با برنامه آماری SPSS نسخه 10 و آزمون تی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر سطح پلاسمایی مالون دی آلدئید بیماران دیابتی نوع II (6/27±0/80 نانومول در میلی لیتر) در مقایسه با گروه کنترل (0/98± 3/56 نانومول در میلی لیتر) افزایش معنی داری نشان داد (p<0/05). فعالیت آنزیم سوپراکسید دسموتاز گلبول قرمز بیماران دیابتی نوع II (678/78 ±59/36) واحد در گرم هموگلوبین در مقایسه با گروه کنترل (52/98 ± 1056/47 واحد در گرم هموگلوبین) کاهش معنی داری داشت (p<0/05).
    نتیجه گیری
    وجود اختلاف معنی دار در افزایش مالون دی آلدئید و کاهش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان بیماران دیابتی ممکن است در پیشرفت عوارض خطرناک در این بیماران نقش مهمی ایفا نماید. زیرا افزایش سطح مالون دی آلدئید و کاهش سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی در بدن می تواند منجر به تخریب سلولی شود. به همین دلیل بیماران دیابتی ممکن است به آنتی اکسیدان های بیشتری نیاز داشته باشند. استفاده از مکمل های دارویی و غیر دارویی مهار کننده رادیکال های آزاد مانند ویتامین E، C و ترکیبات حاوی ویتامین C(مرکبات) نقش مهمی در تقویت سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی داشته و می تواند در بهبود زندگی بیماران دیابتی بسیارمهم باشد.
    کلیدواژگان: پراکسیداسیون لیپید، سوپراکسید دسموتاز، دیابت نوع II، مالون دی آلدئید
  • محمد نریمانی، یوسف خنیا، عباس ابوالقاسمی، مسعود گنجی، جعفر مجیدی صفحه 188
    زمینه و هدف
    یافته های بالینی نشان می دهد که فشار روانی ناشی از رویدادهای روزمره زندگی به تدریج فعالیت سیستم های مختلف بدن از جمله سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار داده و می تواند آنها را تضعیف و مختل سازد. متغیرهای گوناگون می تواند این تاثیر را تعدیل و یا تقویت نماید. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه میان صفات شخصیتی (عزت نفس، سرسختی، شخصیت نوع A)، استرس و مهارت های مقابله با آن با سیستم ایمنی بدن در پرستاران بود.
    روش کار
    مطالعه از نوع توصیفی - تحلیلی بود و تعداد 246نفر با روش نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب شدند. در مرحله اول پرسشنامه های عزت نفس، سرسختی، شخصیت نوع A، استرس، مهارت های مقابله با استرس در شیفت های کاری توسط آزمودنی ها تکمیل شدند. در مرحله دوم مطالعه، دو سی سی خون جهت اندازه گیری میزان آنتی بادی های مورد مطالعه از آزمودنی ها گرفته شد، همچنین با توجه به ماهیت تحقیق از روش تحقیق همبستگی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که پادتن (آنتی بادی) IgG با عزت نفس و آنتی بادی IgM با شخصیت نوع A در پرستاران مرد رابطه مثبت و معنی دار داشت (p<0/05). اما رابطه سرسختی، مهارت های مقابله با استرس و استرس با متغیرهای سیستم ایمنی بدن معنی دار نبود و از میان متغیرهای پیش بین (سرسختی، عزت نفس، شخصیت نوع A، استرس و مهارت های مقابله با استرس) تنها متغیر استرس با متغیر ملاک (آنتی بادیIgA) ارتباط معنی داری را نشان داد (p<0/05).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های حاصله می توان نتیجه گرفت که عزت نفس در موقعیت های استرس زا به خصوص استرس مزمن، می تواند متغیر IgG را تعدیل کند. بنابراین باید در مشاغل سخت چون پرستاری در کنار توانایی های جسمی، خصوصیات روانشناختی افراد جزو عوامل مهم اشتغال مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عزت نفس، سرسختی، شخصیت نوع A، استرس، سیستم ایمنی هومورال
|
  • Abbas Abolghasemi, Azar Kiamarsi Page 115
    Background and Objectives
    The cognitive processes such as attention, thinking, memory and recall have effective role on the child’s confrontation with daily life problems. The psychological disorders are among those impairments which may severely affect these processes. Researches have shown that schizophrenia can impair children’s cognitive processes to a great extent. The aim of this research was to compare the comprehension, lexical Knowledge, memory and recall in children with schizophrenia, conduct disorder and brain damage.
    Methods
    The sample of this causal-comparative research consisted of 80 children (8-13 years old) suffering from schizophrenia, brain damage and conduct disorder as well as a group of healthy ones who were selected from among in and out-patients referring to psychology and neurology wards of Emam Hossein health care center in 2004 (20 subjects in each group). The instruments employed in this research were WISC-R (comprehension, vocabulary, digit span) and Recall Test of Babcoch.
    Results
    The one way analysis of variance showed significant differences between the children with schizophrenia, conduct disorder, brain damage and non-patient in comprehension, lexical knowledge, memory and recall (p<0.01). The LSD test showed that comperhension, lexical knowledge, memory and recall in children with schizophrenia were more impaired compared to children with conduct disorder and brain damage. Moreover, comprehension, lexical knowledge and memory in children with conduct disorder were more severely impaired than children with brain damage. However, the recall was better in children with conduct disorder than those with brain damage (p<0.01).
    Conclusion
    The results showed that schizophrenic children have comprehension, lexical knowledge, memory and recall more impaired than those suffering from conduct disorder and brain damage. The timely recognition of the cognitive abnormalities seems necessary to have a better diagnosis and choose effective treatment and remedial strategies to cope with them.
    Keywords: lexical knowledge, Comperhension, Memory, Recall, Schizophrenia, Brain Damage, Conduct Disorder
  • Gholam Hosein Ettehad, Ali Hosseinkhani, Elias Hashemi Page 122
    Background and Objectives
    Urinary tract infections (UTI) are among the most common bacterial infections in humans. One of the most frequent form of UTI is asymptomatic bacteriuria. The aim of this study is to determine the prevalence of asymptomatic bacteriuria in female students of Babol Islamic Azad University.
    Methods
    This research was carried out on 207 female students from Babol Islamic Azad University in 2002. The age ranges of the students were between 18-29 years. Mid-stream urine (MSU) was collected from students. Urinalysis and bacteriological identification culture of MSU were done twice on all specimens. The prevalence of asymptomatic bacteriuria was determined by dividing the total number of observed bacteriuria by the total number of samples.
    Results
    Bacteriological tests of MSU revealed that 19 (9.2%) cases were positive for asymptomatic bacteriuria. The microbe most frequently causing asymptomatic bacteriuria was staphylococcus saprophyticus in 7 (36.8%) cases Escherichia coli in 6 (31.6%) cases and Klebsiella in 3 (15.8%) cases.
    Conclusion
    Asymptomatic bacteriuria was highly prevalent in our study. Therefore, young women must consider general health rules about genitourinary system to avoid asymptomatic bacteriuria.
    Keywords: Asymptomatic Bacteriuria, UTI, staphylococcus saprophyticus
  • Ahad Azami, Abbas Yazdanbod, Nateg Abbasgolizadeh, Yegane Sadeghy Page 126
    Background and Objectives
    According to a recent report published by the ministry of health, Esophageal cancer is the second most common fatal cancer in Ardabil. This study investigated the relationship between anatomical sites and pathological features of Esophagus cancer with related risk factors.
    Methods
    This descriptive-cross-secional and prospective study was conducted on patients referring to GI clinic of Ardabil (Aras) between 2000-2003. Patients with suspicious upper GI symptoms underwent upper GI vide-endoscopy. At least five to six endoscopic punch biopsies were obtained from all the lesions and sent for pathology. Diagnosis was confirmed by pathology. Anatomical sites, demographic information of the patients (age, sex, educational state, residential area) smoking habit, alcohol and opium consumption were entered into the questionnaire. Statistical analyses were performed using the EPI 2000 statistical software.
    Results
    The mean age of the patients with cancer was 59 ± 11.64 years and the male to female ratio was 1:1. Villagers constituted 117 (77%) of the patients. 93.4% of these patients were illiterate. The cancers were of the following types: 126 (82.9%) SCC, 25 (16.4%) adenocarcinoma and 1(0.7%) in situ carcinoma. The most common site of esophageal SCC cancer was middle third of esophagus with 73 (48%) patients. In contrast the most common site of adenocarcinoma in 31 (20%) patients was lower third of esophagus. No meaningful relationship was found between esophageal cancer and smoking drinking or opium consumption.
    Conclusion
    The findings indicated that unlikewestern countries esophagus cancer had no relationship with smoking or alcohol consumption in Ardabil. Other studies are recommended to be performed to find out more about relationship between known esophageal risk factors including nutritional habits, nitrosamines, soil contents, agricultural products and genetic background.
    Keywords: Esophageal Cancer, SCC, Adenocarcinoma
  • Nader Pashapour, Ali Macooei, Vahid Sheikhi Page 132
    Background and Objectives
    Febrile convulsion is a disease with good prognosis but its mismanagement leads patients to serious complications. T his study was conducted to compare practice guidelines with current practices in the management of children with first febrile convulsion.
    Methods
    This descriptive-analytical study was conducted on patients hospitalized with the diagnosis of first febrile convulsion in Imam-Khomeni hospital of Urmia in 2004. The data were collected from their hospital records. Practice guidelines of the American Academy of Pediatrics (AAP) were employed as reference. Current practices were compared with AAP recommended practice parameter about simple febrile seizure. Investigations performed included lumbar puncture, complete blood count, CRP, ESR, blood glucose, serum calcium, serum electrolytes, renal function tests, urinalysis, urine, and blood culture, chest X-ray, EEG and CT scan.
    Results
    T wo hundred fifty one cases aged 6-60 months were studied. Complete blood count, ESR, CPR, blood glucose, serum calcium, serum electrolytes, renal function tests, urinalysis, urine culture, and blood culture in all cases (100%), lumbar puncture in 10%, chest X-ray in 24%, EEG in 1.4% and CT scan in 0.65% of cases were the measurements conducted.
    Conclusions
    The present study showed that the use of unnecessary investigations was common. Investigations, though costly, proved to be of little diagnostic value. This problem can be alleviated through a well-organized national program or observing AAP practical guidelines.
    Keywords: Fever, Convulsion, Febrile Convulsion
  • Doostkami H., Sezavar Sh, Amani F., Shademan A Page 137
    Background and Objectives
    Coronary artery diseases and acute myocardial infarction are among the most common causes of death worldwide. Revascularization techiques have a major role in the management of this disease. Thrombolytics especially stereptokinase have been widely used because they do not require any expertise. Stereptokinase therapy may cause reperfusion of infarct area which in turn can result in arrhythmia. This study was performed to determine the sensitivity and specificity of developing reperfusion arrhythmias in predicting left ventricle function in patients with anterior myocardial infarction.
    Methods
    This descriptive and cross-sectionel study was conducted on 100 patiens with acute anterior myocardial infarction who were admitted to CCU ward of Buali hospital and received stereptokinase. The patients with history of heart failure and contraindication to stereptokinase therapy and patients who had died in the first 6 hours of myocardial infarction were excluded from the study. During the first 24 hours after admission echocardiography was performed for obtaining left ventricle ejection fraction. The data were gathered and analyzed with SPSS saftware using descriptive and inferential statistics.
    Results
    52% of the patients encountered arrhythmia during receiving stereptokinase, 33% of whom had normal left ventricle function and 19% encountered significant dysfunction of left ventricle. From remaining 48% who didn’t encounter arrhythmia, 21% had normal function of left ventricle and in the rest of them it was impaired.
    Conclusion
    This study showed that the creation of arrhythmia due to reperfusion can predict the consistency of LV functioning with a sensitivity of 61% and a specificity of 58%. Moreover, there is a meaningful relationship between reperfusion arrhythmia and continuation of left ventricle functioning after treatment with streptokinase.
    Keywords: Anterior Acute Myocardial Infarction, Stereptokinase, Reperfunsion Arrythmia, LV Function
  • Mahzad Sadaghiani, Hale Ayatollahi, Fariba, Nanbakhsh, Atoosa Mojahadieh Page 142
    Background and Objectives
    Infertility affects approximately 10-15% of reproductive age couples. Intra Uterin Insemination (IUI) is a primary, simple and effective method of infertility treatment in ovulatory disorders, unexplained infertility, cervical factors and some cases of male factor. In this research, the success rate of IUI with regard to different causes of infertility was studied in Kowsar IVF centre.
    Methods
    In this retrospective study, 404 infertile couples were studied using a questionnaire that included the demographic data, duration of infertility, sperm count and mobility, follicular diameter and count, situation of uterus and fallopian tubes and pregnancy results. The data were analyzed with SPSS.
    Results
    Pregnancy rate was 11.1% for patients with ovulatory factors and 7.1% for male factors. There were no significant differences in sperm count and diameter of follicles in pregnant and nonpregnant women.
    Conclusion
    With regard to different causes of infertility the best treatment results were achieved by IUI in ovarian factor. Patients over 35-40 did not have a good prognosis in COH-IUI cycles. Other methods of ART are recommended in such cases.
    Keywords: Infertility, Intra Uterine Insemination, Ovulatory Disorders
  • Reza Ali Panah Moghadam, Mohammad Rahbani Nobar Page 149
    Background and Objectives
    Lipid peroxidation has recently attracted considerable attention. It has been linked to carcinogenesis, aging and variety of other diseases including atherosclerosis. Atherogenesis involves the complicated interaction between cells of the arterial wall and lipoproteins (mainly oxidized LDL). The aim of this study was to investigate the relationship between serum malodialdehyde (MDA), the important indicator of lipid peroxidation and alteration in serum lipids and lipoproteins concentrations in male patients with coronary artery disease (CAD).
    Methods
    The subjects of this study were 51 male patients under 55 with angiographically comfirmed CAD admitted to Shahid Madani Hospital and 60 age and sex matched apparently healthy individuals as the control group. The serum level of MDA was measured by colorimetric method using thiobarbituric acid reaction and lipid and lipoproteins concentrations were determined by standard enzymatic methods.
    Results
    Significant elevation in the level of MDA was noticed compared to the controls (P=0.03). Serum concentrations of cholesterol, triglyceride, LDL-C and LDL - C /HDL - C ratio in cases were higher than those of the controls (P=0.03). There was a positive and significant relationship between serum MDA and biochemical risk factors including Triglyceride, Cholesterol, LDL-C and LDL - C/HDL - C ratio (p=0.03). The correlation between serum MDA and serum HDL-C was negative and meaningful (P=0.03). No relationship was observed between serum MDA with BMI and age in cases.
    Conclusion
    Simultaneous control and monitoring of both dyslipoproteinemia and lipid peroxidation may be of equal importance in prevention of occurrence and progression of CAD.
    Keywords: CAD, MDA, Lipid, Lipoprotein
  • Mohammad Ali Mohammadi, Behrouz Dadkhah, Hashem Sazavar, Naser Mozaffari Page 156
    Background and Objectives
    Controlling diet to regulate blood pressure in hypertensive patients has always been a challenging issue. On the other hand, insufficient supporting systems, non efficient follow-up programs, patients inability to do treatment measures in relapsing period, insufficient following of diet and drug taking, unplanned discharge and poor knowledge of risk factors are among controllable factor that lead to the readmission of the patients. The aim of this study is determining the effect of follow up on blood pressure control in hypertentive patients.
    Methods
    In this interventional study, hypertensive patients referring to emergency ward were randomly divided into two case groups (100 patients) and two control groups (100 patients). After collecting data, case group patients were trained in their homes about the role of nutrition, mobility and regular drug use in blood pressure control for 3 months. Then, blood pressure in case and control groups was controlled and mean blood pressure in two groups was compared. The collected data were analyzed by SPSS software using descriptive and analytical statistics.
    Result
    55.4 % of the case and 54.3% controls had family history of blood pressure. Before intervention mean BMI in case and control group was 26.8±5.56 and 28.04±14.66 and after intervention it was 25.96±5.38 and 27.61±14.29 respectively. Before follow up program was implemented, 39.13% of the cases and 35.87% of the controls had regular drug use history. After follow-up this rose to 44.6% and 42.4% respectively. After follow-up program 22.83% of the cases and 17.39% of the controls had referred to emergency ward or a physician once in 3 months. After intervention program, mean systolic blood pressure in cases and controls were 133 and 153 mmHg respectively and this difference was statistically meaningful (P<0.001). After follow-up, systolic blood pressure control in case and control groups was 59.8% and 35.9% respectively and this difference was meaningful (P<0.001).
    Conclusion
    Results showed that after training program and home follow-up, blood pressure and weight control were more in case group, than control group, Therefore, we suggest that patient training programs and follow up and home follow-up be used as an effective way in hypertensive patient's health care and their treatment.
    Keywords: Hypertention, Home Follow up, Blood Pressure Control
  • Mahdi Farhoudi, Mohammadkazem Tarzamani, Khandan Ghannadi Emami Page 163
    Background and Objectives
    Cerebrovascular diseases are the most common disabiling neurologic disorders and the third cause of death in the population over 45 years of age. Most of the strokes in adults are ischemic and almost one-fifth of them are due to intra- or extracranial internal carotid artery stenosis. Ultrasonography is a noninvasive, cost-effective and safe technique for evaluation of intra or extracranial vessels that is available in two
    Methods
    TCD and carotid Duplex. The present research is an attempt to investigate the appropriatens and comprehensiveness of TCD in diagnosing symptomatic significant carotid stenosis.
    Methods
    This descriptive-analytical study was conducted on fifty patients admitted to the neurology ward of Imam Hospital who underwent both carotid duplex and TCD examination. Variables of blood flow velocities, collateral flow evidences and degree of carotid stenosis were assessed with both methods. The data were analyzed by SPSS (ver.11.5) using T.test, Chi-square and Fisher test.
    Results
    34 patieuts were. Male mean age of the patients was 66.70% of the subjects were above 65 and 68% of them had a history of hypertension. No statistically significant difference was seen between systolic and diatolic blood flow velocity in internal carotid artery and pulsatile index obtnined from reported by TCD and carotid Duplex. There was no statistically significant difference between the percentage of stenosis TCD finding of the patients with carotid stenosis showed collateral flow in 78.57% of the cases.
    Conclusion
    Acceptable correlation of the flow velocity parameters and the percentage of carotid stenosis between TCD and Carotid Duplex results showed that the primary performance of TCD to diagnose significant carotid stenosis (that causes hemodynamic disorder) and screen ischemic cerebrovascular accident is a reliable and effective method, but for precise determination of stenosis, plaque typing and for diagnosing stenisis below 50% the performance of carotid duplex study is also necessary and to complemantory TCD.
    Keywords: Carotid Duplex, Transcranial Doppler, Carotid Stenosis, Stroke
  • Faride Golfooroshan, Effat Khodaeiani, Shahla Babaei Nejad, Delara Laghosi Page 170
    Background and Objectives
    Diabetes mellitus (DM) is a clinically and genitically heterogeneous group of disorders characterized by abnormally high levels of glucose in blood. The skin is involved both in the effects of acute metabolic changes and in the chronic degenerative compilications of diabetes. Skin lesions are frequently observed in diabetic patients and it is generally stated that about 30% of these patients have cutaneous disorders. The aim of this study was to assess the prevalence of skin lesion in patients with diabetes mellitus referring to dermatology and diabetes clinic of Sina hospital in Tabriz.
    Methods
    This descriptive-analytical study was conducted on diabetic patients with skin lesion who referr e d to diabetic and dermatology clinic of Sina hospital of Tabriz during 2003. Data collecting instrument was a questionnaire which included some variables such as age, sex, job, type of diabetes, its duration, control of blood glucose, receiving regular treatment, type of lesion. The questionnaire was filled out for each patient with skin lesion individally. Skin lesions due to burn were excluded from our study. The data were analyzed by SPSS using Chi-aquare and Fisher test.
    Results
    From a total of 500 patients, 80 patients (16%) had skin lesions. 57.5% of these patients was male and 91.2% had type II DM. Mean age of the patients with skin lesion was 56.86±1.54 years and mean diabetes duration was 10.87±0.82 years. Patients over 50 years had the most skin lesion. The most common type of skin lesion in the diabetic patients were 30 cases of necrotic ulcer (6%) and 22 cases of diabetic dermopathy (4.4%) respectively. Other skin lesions such as infection, sclerodermoid, punched out lesions, neuropathic ulcer, diabetic bulla, dermatitis and lichen planus were not common. 97.5% of diabetic patients with skin lesion had poor control of blood glucose. Twelve percent of the patients had some kind of diabetic foot ulcer (Neuropathic Necrotic, punched out and cellulitis ulcer altogether) of which 21.6% underwent amputation.
    Conclusion
    The results showed that rate of skin lesions in diabetic patients is decreased. compared to the past. This may be due to increase of knowledge and attitude of patients regarding diabetes and its complications.
    Keywords: Skin Lesions, Diabetes Mellitus, Diabetic Dermopathy
  • Behnam Mohammadi Ghalehbin, Esmaeil Falah, Mohammad Asghar Zadeg, Abdol Hasan Kazemi, Ahmad Daryani, Firooz Amani, Saeide Amani, Mina Agazade, Rasool Abdollahi, Rouhollah Arab Page 176
    Background and Objectives
    Cryptosporidium is an intracellular – extracytoplasmic parasite that has taken much attention in last 20 years as a clinically important human pathogen. Cryptosporidial infection can be transmitted from fecally contaminated food or water and from animal-human or human-human contact. In immunocompromised persons, the illness is much more severe such as debilitation, fatigue, cholera-like diarrhea, severe abdominal cramps, low-grade fever, severe weight loss and Anorexia. Because there was no regional study about cryptosporidiosis in Ardabil, we carried out this survey to determine the prevalence of cryptosporidiosis among the children hospitalized in Ardabil.
    Methods
    This descriptive and analytical study was carried out on 371 patients in Sabalab and Aliasghar hospitals of Ardabil between 2004 and 2005. A questionnaire was filled for each patient. Stool samples were examined by concentrated formal - ether method and stained with modified Ziehl-Neelson method. The data were analyzed with SPSS (ver 11) using Chi-square test.
    Results
    We analyzed 371 stool samples from children with diarrhea. Cryptosporidium oocysts were detected microscopically in 15 samples. Its prevalence was 4.04% in infected patients. 66.7% of the infected ones were at the age of 6 to 24 months, 20% 25-48 months, and 13.3% 49-72 months. Condusion: Because cryptosporidiosis was more prevalent at the age of 6-24 months, health education is more necessary for their mothers.
    Keywords: Cryptosporidium, Cryptosporidiosis, Gastroenteritis
  • Abdoljalal Marjani Page 183
    Background and Objectives
    Diabetes mellitus may be associated with the imbalance between protective effect of antioxidants and increased free radical production with regard to discrepancies of the findings in previous researches the present study set out to determine the changes of plasma malondialdehyde and erythrocyte antioxidant superoxide dismutase activity in patients with type II diabetes mellitus.
    Methods
    This case-control study was conducted in 2005 using random sampling. 38 patients with type II diabetes mellitus who referred to 5th Azar diabetes center and 19 age and sex matched healthy controls were selected for this study. Heparinated blood samples were taken from the cases. The separated plasma was tested for blood sugar, lipid peroxidation and blood cells (for glycolisated Hb and superoxide dismutase enzyme activity). The collected data were analyzed by SPSS (ver. 10) using t-test.
    Results
    The level of plasma malondialdehyde from type II diabetes mellitus patients (6.27±0.80 nmol/ml) was significantly different from that in control group (3.56±0.98 nmol/ml)(p<0.05). Erythrocyte superoxide dismutase activity from type II diabetes mellitus patients (678.78±59.36 U/gr Hb) was significantly lower than control group (1056.47±52.98 U/gr Hb) (p<0.05).
    Conclusion
    The significant difference between the increase in malondialdehyde and decrease in the activity of antioxidant enzymes in patients with type II diabetes mellitus may predispose to the development of serious complications leading to cellular damage. This suggest that diabetic patients may need more antioxidants than normal. Supplementation with medical or non-medical free radical scavengers such as vitamins E and C or foods untaining vitamin C (sitrus fruits) have a potential role in reinforcing antioxidant defence and can be important in diabetic patients.
    Keywords: Lipid Peroxidation, Superoxide Dismutase, Type II Diabetes Mellitus
  • Mohammad Narimani, Yoosof Khonya, Abbas Abolghasemi, Masoud Ganji, Gafar Majidi Page 188
    Background and Objectives
    Clinical findings show that stress can gradually affect the activity of various systems of the body such as immune system and impair them. Different variables potentiate and modify this effect. This research aimed at studying the relationship of personality traits (self-respect, tenacity, type A personality), stress, and stress coping skills with immune system status in nurses.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, 246 individuals were selected by simple random sampling method. At the first stage, the subjects on the job completed the questionnaires of self-respect, tenacity, type A personality, stress, and stress coping skills. At the second stage to determine the amount of antibodies, 2-cc blood of the subjects was assessed. The data were analyzed using correlational methods.
    Results
    The findings indicated a significant, positive and meaningful relationship of immunoglobulin antibody with “self-respect”, and IgM antibody with “type A personality” in male nurses (p<0.05). But there was no significant relationship between the immune system variables and tenacity, stress, and stress coping skills. From among the predictive variables (self-respect, tenacity, type A personality, stress, and stress coping skills) only the stress variable had significant relationship with the criterion variable (IgA antibody)(p=0.05).
    Conclusion
    Regarding the results it can be said that self-respect may adjust IgG variable in stress positions (especially in chronic stress). So in hard jobs such as nursing, psychological characteristics should be considered as an important job factor along with physical capabilities.
    Keywords: Self-respect_Tenacity_type A Personality_Stress_Stress Coping Skills_Humoral Immune System