فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 36 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله اصیل
  • مهدی ارزنلو صفحه 95
    زمینه و هدف
    برخی از گونه های قارچی متعلق به مخمرهای سیاه به عنوان یکی از عوامل ایجاد آبسه مغزی در انسان محسوب می شوند. این بیماری محدود به منطقه خاورمیانه بوده است و تاکنون از کشورهای عربستان سعودی، یمن، فلسطین اشغالی و قطر گزراش شده است. بیماری مذکور تاکنون از ایران گزارش نشده است و یا در صورت وجود ناشناخته باقی مانده است. عامل این بیماری تحت عنوان گونه رامیکلریدیوم مکنزیی نامگذاری شده است که متعلق به راسته کتوتریالز می باشد. اغلب اعضای این راسته پاتوژن های فرصت طلب بر روی انسان و حیوانات به شمار می روند که دامنه وسیعی از عفونت ها شامل کروموبلاستومایکوزیس (عفونت های قارچی پوستی و زیر پوستی)، عفونت و آبسه مغزی را ایجاد می کنند. شناسایی اعضای این راسته بر پایه خصوصیات مورفولوژیک مرحله غیر جنسی استوار می باشد و جنس های رامیکلریدیوم، رینوکلادییلا، اگزوفی یالا، ورونئا، کلادوفیالوفورا را شامل می شوند. برخی از جنس های واقع شده در این راسته از نظر مورفولوژیک با دیگر جنس های قارچی که از پتانسیل ایجاد بیماری بر روی انسان برخوردار نبوده و یا بر روی گیاهان ایجاد بیماری می کنند مشابه می باشند و حدود و ثغور مورفولوژیک این جنس ها از همدیگر مشخص نیستند. شناسایی دقیق و صحیح گونه های بیماریزا بر روی انسان در کلنیک ها و آشیان های اکولوژیک آنها در اکوسیستم های طبیعی نقش عمده ای در فهم ما از اکولوژی این گروه از قارچ ها ایجاد خواهد کرد.
    روش کار
    در این پژوهش 24 جدایه متعلق به 15 گونه از سه جنس رامیکلریدیوم، رینوکلادییلا و ورونئا مورد بررسی مورفولوژیک و مولکولی واقع شدند. خصوصیات مورفولوژیک بر روی محیط کشت عصاره مالت آگار و با استفاده از تکنیک کشت لام بررسی شد. جهت مطالعه روابط فیلوژنتیکی بین جدایه ها، دو ناحیه ژنومی شامل بخشی از ناحیه (Internal Transcribed Spacer) ITS (ITS-rDNA) و بخشی از زیر واحد بزرگ DNAی ریبوزومی (LSU-rDNA) با استفاده از واکنش زنجیره ای پلی مراز تکثیر و محصولات واکنش پی سی آر تعیین توالی شدند و درختچه فیلوژنتیک ترسیم گردید.
    یافته ها
    درختچه فیلوژنتیک حاصل از زیر هم چینی توالی های نوکلئوتیدی، جدایه های مورد بررسی را در دو خوشه اصلی قرار می دهد. بر روی درخت فیلوژنتیک، خوشه اول جدایه های رینوکلادییلا و ورونئا به همراه گونه رامیکلریدیوم مکنزیی و گونه های رامیکلریدیوم فسیکولاتا، رامیکلریدیوم آنسپس و رامیکلریدیوم بیسی تونا را شامل می شود که در راسته کتوتریالز واقع می شوند. خوشه دوم گونه تیپ جنس رامیکلریدیوم (رامیکلریدیوم اپی کولاتوم) به همراه دیگر گونه های رامیکلریدیوم که بر روی گیاهان ایجاد بیماری می کنند، را شامل می شد که در راسته کاپنودیالز قرار می گیرند. با در نظر گرفتن داده های فیلوژنتیک، مورفولوژیک و گونه رامیکلریدیوم مکنزیی در راسته کتوتریالز و جنس رینوکلادییلا طبقه بندی می شود.
    نتیجه گیری
    موقعیت تاکسونومیک و فیلوژنتیک گونه رامیکلریدیوم مکنزیی عامل ایجاد آبسه مغزی در انسان در جنس رینوکلادییلا و راسته کتوتریالز می باشد. استفاده از داده های مولکولی در کنار داده های مورفولوژیک و اکولوژیک جهت شناسایی قارچ های بیماریزا بر روی انسان واقع در راسته کتوتریالز ضروری به نظر می رسد. این بررسی می تواند نقطه شروعی برای بررسی تنوع و اهمیت کلنیکی این گروه از قارچ ها در ایران باشد.
  • مجید پورشیخیان، عبدالحسین امامی سیگارودی، ربیع الله فرمانبر، احسان کاظم نژاد، ودود نوروزی صفحه 106
    زمینه و هدف شیوع بالای لرز پس از عمل جراحی منجر به عوارضی همچون افزایش مصرف اکسیژن بمیزان 4-3 برابر، افزایش فشار داخل مغز و چشم و درد پس از عمل میشود. بنابراین پیشگیری از لرز از اهمیت بالایی برخوردار است. برای پیشگیری و کنترل لرز از داروهای مختلفی از جمله پتدین، دگزامتازون و دوکساپرام استفاده میشود. هدف مطالعه حاضر مقایسه اثر دگزامتازون و دوکساپرام در پیشگیری از لرز پس از بیهوشی میباشد.
    روش کار
    روش مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور بود. نمونه پژوهش90 بیمار 70- 25 ساله که در کلاس I و ASA II قرار داشته و تحت بیهوشی عمومی جهت جراحی الکتیو شکم و توراکس قرار گرفتند، می باشد. بیماران بطور تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمون و یک گروه کنترل) تخصیص یافتند. روش بیهوشی در همه موارد مشابه بود. قبل از خارج کردن لوله تراشه به بیماران گروه آزمون یک 1/0 mg/kg دگزامتازون، گروه آزمون دو 75/0 mg/kg دوکساپرام و به گروه کنترل، آب مقطر بمیزان 3 سی سی تزریق شد. بیماران از نظر بروز لرز در ریکاوری مورد مشاهده قرار گرفتند. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون کای دو، تست دقیق فیشر و آنوا تجزیه و تحلیل شد و p کمتر از 05/0 معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بروز لرز در هر دو گروه آزمون بطور معنی داری کاهش یافت (p=0/05)اما دوکساپرام بطور مشخصی نسبت به دگزامتازون باعث افزایش میزان بروز تحریک تنفسی شد (6/6%)، هرچند که تست دقیق فیشر اختلاف معنی داری از نظر بروز عوارض مختلف بین گروه های آزمون و دارونما و با یکدیگر را نشان نداد..
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که دوکساپرام نسبت به دگزامتازون دارای یک اثر دلخواه (تحریک تنفسی)است که در مرحله پس از عمل از نظر بالینی مهم است. هر دو داروی دگزامتازون و دوکساپرام در پیشگیری از لرز پس از بیهوشی موثر می باشند و گزینه مناسبی برای جایگزینی پتدین می باشند.
  • یوسف حمید زاده اربابی، نسرین فولادی، افروز مردی، داوود گله دار، هادی صادقی صفحه 114
    زمینه و هدف
    با توجه به رشد سریع جمعیت، فعالیتهای همه جانبه ای جهت یافتن روش های مناسب پیشگیری از بارداری در سراسر جهان صورت گرفته است. از میان روش های مطمئن پیشگیری از بارداری، روش بستن لوله ها را در مردان می توان نام برد که علی رغم مزایای فروان، آمار استفاده از آن بطور چشمگیری کم می باشد لذا توجه به مردان و دخالت دادن آنان در استفاده از روش های پیشگیری از بارداری به منظور کنترل جمعیت و ارتقاء بهداشت باروری از اهمیت ویژه ای برخورداراست. این مطالعه با هدف بررسی تجارب ورضایت جنسی مردان بعد از عمل وازکتومی اجرا گردید.
    روش کار
    این طرح، ترکیبی از یک مطالعه کیفی و کمی (تری انگولیشن روش گردآوری اطلاعات) را برای بررسی تجارب و سطح رضایتمندی جنسی مردان وازکتومی شده مورد استفاده قرار داده است. داده های بخش کیفی ازطریق مصاحبه جمع آوری و تحت آنالیز محتوی قرار گرفت و سپس با استفاده از نتایج حاصل از بخش کیفی مطالعه، پرسشنامه برای بخش کمی مطالعه تهیه و پس از تکمیل توسط افراد وازکتومی شده با استفاده از برنامه SPSS با آمار توصیفی و تحلیلی مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    در بخش کیفی مطالعه سه طبقه اصلی توصیفی از آنالیز اطلاعات با استفاده از تحلیل دست نوشته ها (آنالیز تمی) بدست آمد: طبقه اول شامل عوامل موثر بر انجام وازکتومی با سه زیر طبقه شامل، وازکتومی به عنوان آخرین راه حل، عوامل مربوط به روش پیشگیری، عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر بر وازکتومی طبقه دوم شامل نتایج وازکتومی با دو زیر طبقه نتایج مثبت و منفی حاصل از وازکتومی و طبقه سوم فرد وازکتومی شده عامل اصلی برای اطلاع رسانی در مورد وازکتومی بود. نتایج بخش کمی مطالعه نیز نشان داد که دفعات نزدیکی در4/65% افراد، میل جنسی در4/64%، لذت جنسی در 4/59%، مدت مقاربت جنسی در 3/66% و قدرت و توانایی جنسی در3/68% افراد نسبت به قبل از وازکتومی تغییری نکرده است.
    نتیجه گیری
    با شناخت و درک تجربیات افراد وازکتومی شده و تعیین جنبه های مثبت و منفی این روش و طراحی برنامه های آموزش ومشاوره بر اساس نتایج پژوهش می توان میزان مشارکت مردان برای انجام وازکتومی را در جامعه افزایش داد.
  • گیتی رحیمی، زهرا تذکری، نیلوفر شاطری صفحه 121
    زمینه و هدف
    پره اکلامپسی یکی از عوارض مهم بارداری است که بیش از 8% کل حاملگی ها را به خود اختصاص می دهد، با این حال در مورد اتیولوژی آن اطلاعات کمی در دسترس است. پاتوفیزیولوژی پذیرفته شده معمول آن به اختلال عملکرد سیستمک آندوتلیال عروق مادری نسبت داده می شود و هموسیستئین از جمله مواد توکسیکی است که گفته می شود با اختلال عملکرد اندوتلیوم مرتبط است. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط سطح سرمی هموسیستئین و ابتلا به پره اکلامپسی در زنان با حاملگی طبیعی و آنهایی که دچار پره اکلامپسی هستند انجام شد.
    روش کار
    تحقیق حاضر یک مطالعه مورد شاهدی بود که نمونه گیری آن به روش در دسترس از میان خانم های باردار مراجعه کننده به مرکز آموزشی-درمانی علوی اردبیل انجام شد (هر گروه 165 نفر). نمونه ها از نظر سن و سن حاملگی با هم همسان سازی شدند. پس از 8-6 ساعت ناشتا بودن 2 سی سی نمونه خون از وریدهای محیطی افراد مورد مطالعه تهیه، حباب موجود در سرنگها خارج و بلافاصله در تیوپ حاوی EDTA ریخته شد ودر محیط حاوی یخ قرار گرفت و سطح هموسیستئین اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد میانگین سطح سرمی هموسیستئین در گروه پره اکلامیسی دارای میانگین 3/3 ±4/7میلی مول در لیتر بود، که در مقایسه با سطح سرمی هموسیستئین گروه شاهد 3/2 ±09/4میلی مول در لیتربه طور معنی داری بالا بود. میانگین سن، دور بازوونمایه توده بدنی، مادران در گروه ها بطور معنی داری با هم متفاوت بودند و سایر شاخصها تفاوت آماری معنی داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این مطالعه میتوان پیش بینی نمود: مادران بارداری که سطح خونی هموسیستئین، دور بازو و BMI بالایی دارند از احتمال ابتلا به پره اکلامپسی بیشتری برخوردارند و باید با دقت بیشتری مراقبتهای دوران بارداری را دریافت کنند تا با خطرات مادری-نوزادی کمتری روبرو شوند.
  • علی عابدی، بابک تیمورزاده، مهران ظریفی، ودود نوروزی، هاشم سزاوار، مصطفی محمدی نقده، سعید خامنه، رسول لطف الله زاده صفحه 128
    زمینه و هدف
    مصرف تنباکو جزء مشکلات بشری بوده که علاوه بر عوارض اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی، منجر به سرطان ریه، گوارش، مثانه و تغییر کروموزمی و تغییر فاکتورهای خونی و غیره می گردد. بر خلاف سیگار در مورد تاثیرات قلیان روی عملکرد اندامهای انسانی مطالعات اندکی صورت گرفته است.
    روش کار
    در این مطالعه مورد شاهدی، 133 فرد قلیانی که حداقل سه بار در روز و به مدت سه سال یا بیشتر قلیان استفاده می کردند از قهوه خانه های سطح شهر اردبیل انتخاب و اسپیرومتری بر روی این افرادحداقل سه بار صورت گرفت. جهت مقایسه پارامترهای ریوی به همین تعداد فرد سالم درمحدوده سنی مشابه که هیچ گونه بیماری نداشتند و از دخانیات استفاده نمی نمودند و ازلحاظ شرایط اجتماعی، اقتصادی مشابه با افراد قلیان بودند انتخاب و اسپیرومتری انجام گرفت. داده ها با نرم افزار 11Spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای هر مرحله علاوه بر محاسبه میانگین و انحراف معیار، جهت مقایسه میانگین ها ازآزمون تی تست استفاده گردید و در تمامی متغیرها احتمال خطای کمتر از 5% معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    محدوده سنی افراد قلیانی و نرمال به ترتیب 78-17 و 82-20 سال بود و میانگین سنی افراد قلیانی 9/14 ± 37/44 سال و افراد سالم 46/14 ± 54/41 سال بود. نتایج این پژوهش نشان دهنده وجود اختلاف آماری معنی دار بین پارامترهای دو گروه بود. مقایسه (FEV1 (Forced Expiratory volume in 1st second در افراد قلیانی 21/0 ± 87/1 لیتر) و افراد نرمال (12/0 ± 99/2 لیتر) و مقایسه Forced Vital capacity) FVC) افراد قلیانی (63/0 ± 44/3 لیتر) و افراد نرمال (59/0 ± 99/4 لیتر) و مقایسه نسبت EV1/ FVC (Forced expiratory Volum in 1 st second / Forced Vital Capacity در افراد قلیانی (5/10 ± 83/70درصد) و افراد نرمال (6/5 ± 13/92 درصد) اختلاف معنی داری را نشان داد (p کمتر از 05/0). 27 نفر (20%) از افراد قلیانی دچار بیماری های احتقانی مزمن ریوی بوده و10 نفر (5/7%) FEV1 % کمتر از 70 داشته اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به کاهش پارامترهای ریوی نسبت به اندازه نرمال آن به نظر میرسد که استفاده از قلیان نظیر سیگار در کاهش پارامترهای ریوی موثر بوده ومیتواند اثرات مخرب بر روی سیستم ریوی داشته باشد. با توجه به یافته های این مطالعه آگاهی دادن به مردم به ویژه جوانان در مورد مضرات قلیان توسط وسایل ارتباط جمعی ضروری می باشد.
  • عبدالحسن کاظمی، نجیبه اصل رهنما اکبری، ایرج اسودی، جمال عیوضی، جلیل واعظ، علیرضا نیکانفر، هادی ملجایی، حسین کوشافر، ایران نوع خواهی، لیلا نو زمانی صفحه 137
    زمینه و هدف
    میکوزها از عفونتهایی هستند که در مبتلایان به سرطان و دارای سیستم ایمنی سرکوب شده سبب مرگ و میر می گردند. مالاسزیافورفور و واریته های مختلف آن منجمله پیترسبوروم اووال معمولا«در افراد نرمال ایجاد میکوزهای سطحی در سطحی ترین لایه های کراتینی پوست می نمایند. فونگمی مرتبط به کاتتر و فولیکولیت ناشی از مالاسزیا فورفور و پیترسبوروم اووال نسبتا»شایع است ولی این قارچ می تواند از پریتونیت، آرتریت عفونی، ماستیت، سینوزیت و عفونتهای مختلف چشمی نیز جدا شود. در این مطالعه وجود پیترسپوروم اووال در شوره های سر و پوست سر بیماران لوسمیک تحت شیمی درمانی مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش کار
    طی یکسال از شوره های موجود در سر یکصد بیمار مبتلا به لوسمی تحت شیمی درمانی نمونه برداری شد. شوره ها پس از رنگ آمیزی با بلودومتیلین مورد بررسی میکروسکوپی قرار گرفته، وجود و کمیت سلولهای مخمری جوانه دار بصورت عدد هشت انگلیسی در بین سلولهای اپیدرمی ثبت و گزارش گردید.
    یافته ها
    وجود پیترسپوروم اووال در 82% بیماران مورد مطالعه مثبت بود. اغلب بیماران در سنین 20-50 سالگی بودند که دارای شوره های درشت سبوس مانند و خارش در سر بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه بیشتر بیماران (82%) در این مطالعه از نظر وجود پیترسپوروزیس مثبت بودند؛ پیشنهاد می شود که در صورت بروز هر گونه تظاهرات بالینی مربوط به پیترسپوروزیس نسبت به درمان آن اقدام درمانی صورت پذیرد تا از بروز عفونتهای خطرناک قارچی گاها«دارای پیش آگهی وخیم، جلوگیری به عمل آید.
  • معصومه کاظمی، هدایت صحرایی، مهناز آذرنیا، حسین بهادران صفحه 145
    زمینه و هدف
    مطالعات قبلی نشان داده است که مصرف مورفین در طی بارداری می تواند موجب تاخیر در نمو جفت و جنین در نتیجه ایجاد نقایص جنینی گردد. این پژوهش به بررسی اثر مصرف مورفین توسط مادر باردار بر تکوین سلولهای بخشهای مادری و جنینی جفت از موشهای بزرگ آزمایشگاهی نژاد ویستار پرداخته است.
    روش کار
    در این تحقیق از موشهای بزرگ آزمایشگاهی نژاد ویستار با محدوده وزنی 170-200 گرم استفاده شد. گروه مورد پس از بارداری، مورفین را با دوز 05/0 میلی گرم در میلی لیتر در آب آشامیدنی و گروه کنترل آب آشامیدنی خالص دریافت می کردند. در روز 14 و 17 بارداری مو ش های باردار با کلروفرم کشته شده و جفت به همراه رحم طی عمل جراحی از بدن حیوان خارج و به منظور فیکس شدن به مدت چهارده روز در محلول فرم آلدئید 10% قرار گرفتند. سپس جفت ها به همراه رحم فیکس شده مراحل پردازش بافتی را طی کرده و پس از برش گیری و رنگ آمیزی با روش هماتوکسیلین-ائوزین از نظر تکوین ضخامت لایه ها و تعداد سلولهای بخشهای مادری و جنینی مورد بررسی میکروسکوپی قرار گرفت و توسط نرم افزار موتیک ارزیابی شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون (unpaird sample T-Test) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد مصرف مورفین باعث افزایش ضخامت بخش مادری جفت همچنین افزایش تعداد سلولهای بخش جنینی و مادری جفت می شود.
    نتیجه گیری
    مصرف مورفین خوراکی می تواند از تکوین و عملکرد طبیعی سلولهای جفتی جلوگیری کند. این نقص در جفت رت های باردار معتاد به اپیوئیدها قابل مشاهده است
  • محمد ماذنی، هرمز آیرملو، حسن ارگانی صفحه 155
    زمینه و هدف
    عوارض عصبی یکی از اختلالات شایع در بیماران با نارسایی کلیوی است. هدف این مطالعه بررسی اثر تجویز روی بر سرعت هدایت عصبی در بیماران همودیالیزی می باشد.
    روش کار
    طی یک مطالعه کارآزمایی بالینی متقاطع 65 بیمار همودیالیزی مزمن در دو گروه مطالعه شدند، گروه اول شامل 35 بیمار و گروه دوم شامل 30 بیمار بودند. در شروع مطالعه گروه اول 100 میلی گرم دارونما (نشاسته ذرت) و گروه دوم 100 میلی گرم عنصر روی (بصورت سولفات روی) بطور روزانه و به مدت دو ماه دریافت کردند. سپس مکمل و دارونما در هر دوگروه به مدت دو ماه قطع گردید و به دنبال آن، مطالعه دو ماه دیگر به صورت متقاطع (کراس اور) ادامه یافت. به طوری که گروه اول 100 میلی گرم روی و گروه دوم همان مقدار دارونما بطور روزانه و به مدت دو ماه دریافت کردند. عملکرد اعصاب محیطی و مرکزی در روزهای 0، 60، 120، 180 با اندازه گیری سرعت هدایت عصبی آزمایش الکترودیاگنوز ارزیابی شدند.
    یافته ها
    عملکرد اعصاب مطالعه شده در دوره دارونما در هر دو گروه تغییر معنی داری نداشته و یا عملکرد برخی از متغیرها کاهش یافتند. اما در دوره مصرف مکمل روی، بهبود عملکرد تعداد زیادی از اعصاب مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    در بیماران تحت دیالیز مداوم، تجویز روی سبب بهبود عملکرد اعصاب میشود.
  • پارسا یوسفی، ابوالحسن فراز، فاطمه دره، محمودرضا نخعی، زهرا مقدسی، سحر فیضی صفحه 166
    زمینه و هدف
    سرماخوردگی شایعترین بیماری در کودکان میباشد که در اوایل کودکی، بطور متوسط 7-6 بار در سال ایجاد میشود. از عوارض سرماخوردگی میتوان به ایجاد عفونت های باکتریال ثانویه، غیبت از مدرسه و صرف هزینه زیاد جهت درمان اشاره کرد. درمان معمول سرماخوردگی به صورت درمان علامتی میباشد. در صورتی که بتوان با داروی موثر و کم عارضه، مدت علایم سرماخوردگی را در کودکان کاهش داد، میتوان از عوارض آن کاست. بر اساس برخی مطالعات صورت گرفته، سولفات روی دارای اثر ضد ویروسی و تقویت کننده سیستم ایمنی میباشد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر سولفات روی بر طول مدت علایم سرماخوردگی در کودکان می باشد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی می باشد و در کودکان 7-1 سال مبتلا به سرماخوردگی که به صورت سرپایی به درمانگاه کودکان بیمارستان امیرکبیر اراک مراجعه کردند انجام شده است. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند که حجم نمونه در هر گروه 56 نفر بود. یک گروه مکمل سولفات روی را برای مدت 10 روز دریافت کردند و گروه دیگر این مکمل را دریافت نکردند. بر اساس پرسشنامه تنظیم شده، طول مدت هر یک از علایم آب ریزش و گرفتگی بینی، سرفه، عطسه، تب و طول مدت کلی بیماری، در هر دو گروه مورد بررسی قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS و تی تست و من ویتنی آنالیز شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج بدست آمده، میانگین طول مدت آب ریزش و گرفتگی بینی در کودکان مبتلا به سرماخوردگی که سولفات روی دریافت کردند، نسبت به گروهی که سولفات روی دریافت نداشتند کاهش معنی دار داشت (05/0>p)همچنین میانگین طول مدت سرفه در گروه دریافت کننده سولفات روی نسبت به گروهی که آن را دریافت نکردند، با اختلاف معنی داری کمتر بود (05/0>p).در نتایج حاصله، میانگین طول مدت عطسه نیز در گروه دریافت کننده سولفات روی با تفاوت معنی داری کمتر از گروه دیگر بود (05/0>p)میانگین طول مدت تب نیز در گروه دریافت کننده سولفات روی نسبت به گروه دیگر کاهش معنی دار داشت (05/0>p). میانگین طول مدت کلی بیماری در گروه دریافت کننده سولفات روی نسبت به گروهی که دارو را دریافت نکردند، با اختلاف معنی داری کمتر بود (05/0>p). ضمنا در هیچ یک از نمونه های مورد بررسی، عوارض جانبی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج بدست آمده در این مطالعه می توان از داروی سولفات روی در کنار سایر درمانهای حمایتی سرماخوردگی برای کاهش طول مدت علایم و عوارض ناشی از آن استفاده کرد.
  • گزارش مورد نادر
  • علیرضا محبی پور، بهروز شکوهی صفحه 175
    لیپوئید پروتئینوزیس (Lipoid proteinosis) یک بیماری نادر اتوزوم رسیسو است که با رسوبات سفید مایل به زرد در سطح داخلی لب ها، سطح تحتانی زبان، گلو و بطور ناشایع دستگاه تنفسی فوقانی و دستگاه گوارشی دیده می شود. تغییرات حنجره در این بیماری منجر به گرفتگی صدا می شود. پاپولهای تسبیحی در 3/2 بیماران مبتلا در حاشیه پلکها دیده می شود. اختلالات عصبی روانی و صرع ندرتا دیده می شود. ژن مسئول این بیماری روی کروموزم 1q21 شناسائی شده است. موردی که گزارش می شود دختر خانمی است 13ساله که با شکایت ضایعات حاشیه پلک مراجعه کرده است. در معاینه پاپولهای تسبیحی در حاشیه پلکها و گرفتگی صدا مشهود بود. برای نامبرده لیپوئید پروتئینوزیس مطرح شد که پس از انجام بیوپسی تشخیص فوق مورد تائید هیستولوژیک قرار گرفت.
|
  • Page 95
    Back ground and
    Aim
    Cerebral phaeohyphomycosis in humans is caused by fungal agent which belongs to black yeasts. The disease is apparently restricted to Middle East been reported from Saudi Arabia, occupied Palestine and Qatar. The disease has not been recorded from Iran yet or its existence has not been noticed. Ramichloridium mackenziei is responsible for this disease, which belongs to fungal order chaetothyriales. Members of this order are mainly opportunistic pathogens on humans and animals causing a wide range of infections such as chromoblastomycosis (cutaneous, subcutaneous) and cerebral phaeohyphomycosis. Species recognition and delineation in members of this order is based on morphological features of asexual stage (anamorph). This order encompasses several genera such as Ramichloridium, Rhinocladiella, Exophiala, Veronaea, Cladophialophora. Some members of this order are morphologically similar to plant pathogenic or saprotrophic species and there is no clear-cut morphological differences among these genera. Accurate identification of human pathogenic species in both clinics and natural ecological niches will play important role in our understating on ecology of these fungi.
    Materials And Methods
    In present study, 24 isolates belonging to 15 species from three genera viz., Ramichloridium, Rhinocladiella and Veronaea were subjected to morphological and molecular examinations. Morphological features were evaluated on malt extract agar, using a slide culture technique. Phylogenitc relationship among isolates was inferred based on sequence data from two genomic regions of ribosomal DNA including partial sequences from ITS-rDNA and LSU-rDNA.
    Results
    Phylogeny inferred from DNA sequence data placed isolates in two groups. Clade one included Rhinocladiella and Veronaea together with Ramichloridium mackenziei and R. fasiculata, R. anceps and Rhinocladiella basitona which all belong to the order Chaetothyriales. The second clade included type species of genus Ramichloridium (R. apiculatum) together with other plant pathogenic Ramicholridium species which belong to the order Capnodiales. Putting together DNA sequence data, ecology and morphology, Rhinocladiella is an appropriate genus to accommodate Ramichloridium mackenziei.
    Conclusion
    taxonomic and phylogenetic position of Ramichloridium mackenziei is ascertained in Chaetothyriales. Combination of DNA data set together with morphology and ecology is indispensable in identification of human pathogenic Chaetothyriales. Current work is good starting point towards studying importance and diversity of these fungi in Iran.
  • Page 106
    Background And Objectives
    High incidence of postoperative shivering leads to complications such as increased oxygen consumption, intracranial & intraocular pressure and pain. Some drugs including pethedine, dexamethasone and doxapram are used for prevention of shivering. The aim of this study is to compare the effect of dexamethasone and doxapram in prevention of post-anesthetic shivering.
    Methods
    This study is a double blind clinical trial including 90 patients in ASA 1 and 2 classes. The patients were under general anesthesia for elective abdominal and chest surgery with same the anesthesia techniques. Samples were randomly divided into three groups (two drug received groups and one control group). First group received dexamethasone 0.1 mg/kg, the second group doxapram 0.75 mg/kg and the control group 3 ml of distilled water as injection. The visible shivering observed after each treatment. Collected data were analyzed using Chi-square, Fisher exact and ANOVA tests By SPSS 16 and p ≤ 0.05 was considered significant.
    Results
    Our results showed a significant difference between shivering in drug received and control groups. Shivering was significantly decreased in drug received groups (p = 0.05) but there was no significant difference between them.
    Conclusion
    This study showed that both drugs of dexamethasone and doxapram are effective in prevention of post-anesthetic shivering and can be substituted with pethedine. In addition to antishivering effect, doxapram has a respiratory stimulant effect that is, that is clinically important in postoperative stage.
  • Page 114
    Background and Objectives
    Due to rapid population growth, many activities performed to find ways to prevent pregnancy around the world. Vasectomy is one of the most effective contraceptive methods but despite the benefits, it's using incidence is very low. It is important to involve men in order to population control. This study was aimed to describe the experiences of a group of men who had vasectomy and their sexual satisfaction after Vasectomy.
    Methods
    A combination of qualitative and quantitative study (Triangulation method) was used on forty men who had been vasectomized in the city of Ardabil before 2006. The method the thematic oral history was used. Questionnaire about sexual satisfaction after vasectomy was prepared and completed by sample subjects (101 people). The results were analyzed by SPSS software.
    Results
    The following three descriptive categories were developed from the men's experiences: influencing factors for doing vasectomy; outcomes of vasectomy; vasectomized men as advisers of the procedure for other men.Frequency of intercourses in 65.4%, sexual desire in 64.4%, sexual pleasure in 59.4%, duration of sexual intercourse in 66.3% and sexual ability in 68.3% of subjects did not change after sterilization.
    Conclusion
    Family planning programmes must consider the clients sociocultural background. During explanations about vasectomy, the dissemination of the experiences of vasectomised men could improve the confidence and interest of the men to the method and may promote men's involvement in reproductive health.
    Keywords: Vasectomy, Sexual Satisfaction, Eexperiences of Vasectomized Men
  • Page 121
    Background and Objectives
    Preeclapsmia representing as one of the most important complications of pregnancy, affects up to 8% of all pregnancies nevertheless little has been known about its etiology. It is, however, generally accepted that the pathophysiology of preeclampsia is related to systemic maternal endothelial dysfunction. Homocysteine, a cytotoxic compound, adversely affects the endothelial system. Main objective of this study was to assess plasma levels of homocysteine in women with normal pregnancies and those who suffering from preeclapsmia.
    Methods
    A case -control study was designed for 165 preeclamptic patients and 165 normal cases. Controls were matched for gestational age and age of mothers. Blood samples were obtained from patients attending Alavi hospital in Ardabil (after 6-8 hour NPO). Two milliliters blood was collected in tubes containing ice bag stored ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA) and homocysteine level was analyzed.
    Results
    Mean levels of homocysteine were elevated in the preeclamptic cases compared to control group (7.4±3.3 vs. 4.09±2.3 _mmol/l, P < 0.001) the levels of BMI and Arms sizes have been shown to be different statistically in two groups and other variables revealed no significant differences between the groups.
    Conclusion
    It is concluded that in our study homocysteine Levels, BMI and Arms sizes are signiffantly effected patients with preeclampsia compared with control group and can increase the risk of developing severe side effect to mothers and neonates.
  • Page 128
    Background And Objectives
    Tobacco usage is one of the most common problems in human societies that, In addition of getting several social, economic and health effects, it can cause respiratory, digestive and bladder cancer, also chromosomal and blood factors changes. Little study has been done about hookah effects on human. The aim of this study was to evaluate pulmonary function tests in hookah users in Ardabil city.
    Materials and Methods
    In this case – control study, 133 male subjects which have used hookah 3 times a day for at least 3 years or more, were selected from Coffee house of ARDABIL city and then pulmonary function tests were carried out at least triplicate. For comparison of pulmonary parameters, the same number of healthy subjects without hookah consumption in the same age and socioeconomic status were used and spirometery was done. The data were analyzed with SPSS 11 software program and presented as mean ± SD. Statistical significance was assayed by student’s t-test for unpaired data and the differences were considered to be significant at the p < 0.05 level.
    Results
    Age range of hookah smokers and normal subjects was 17-78 and 20-82 years old, respectively. Age average of hookah smokers and normal subjects was 44.37 ± 14.9 and 41.54 ± 14.46 years old, respectively. Mean differences of age was not statistically significant. The average of PEF, FEV1%, FEV1, FEF25-75 and FEF 25 in hookah smokers were: 7.73, 83.11%, 3.56, 3.81, 6.32, respectively and in normal subjects was: 8.51, 85.69%, 3.78, 4.35, 7.29 respectively. The mean differences between two groups were statistically significant in each parameter (p < 0.05). In this study, there were 27 (20%) COPD patients in hookah smokers. Ten percent of hookah smokers had FEV1% less than 70.
    Conclusion
    The results showed that using hookah disrupts pulmonary function parameters. So as cigarette, using hookah may have devastating effects on respiratory system. Knowing about effects of hookah to people, especially to young is necessary.
  • Page 137
    Background and Objectives
    Malassizia furfur (pityrosporum ovale/orbicular) and other related species are ethologic agents of tinea versicolor and pityrosporosis in normal individuals but fungal infections due these yeasts are a major cause of mortality in immunocompromised and cancer patients. Catheter-related fungemia or foliculitis is most common mycoses in immunocompromised cases, but malassezia Spp., has been frequently implicated as the causative agent of peritonitis, septic arthritis, mastitis, and sinusitis and variety ocular infections. In this study we surveyed Pityrosporom ovale in dandruff of patients with leukemia underlying chemotherapy.
    Methods
    Over a one year period, 100 scale samples were obtained from 50 patients with leukemia underlying chemotherapy. All samples were stained using Metilin Blue method. In direct microscopic examination, seeing budding yeast cells with certain numbers, (bottle bacillus) on epithelial cells were reported positive sample.
    Results
    Pityrosporosis were dtected in %78 patient with Leukemia. Most of patients were range of 21-30 years old (27%), that suffering from increased scale.
    Conclusion
    Malassezia fur fur is one of more common noncandidal yeasts causing a variety of fungal infection. This organism is a lipophilic yeast that colonizes superficially in human skin and causes superficial mycoses such as tinea versicolor, rarely catheter- related sepsis, foliculitis and other systemic mycoses. Most reported cases of systemic mycoses due to this yeast have been in neonates or adults with malignancy or immunocompromised patients, who were receiving parenteral lipids via a central vascular catheter, undergo chemotherapy and BMT. As pityrosporosis were positive in over than 82% of studied patients, suggested that for prevention of serious fungal infections and mortality in immunocompromissed patients, it must be considered a suitable anti fungal protocol for these cases such as using shampoo or other drugs containing antifungal agents for treatment of patient underlying chemotherapy.
  • Page 145
    Background and Objectives
    Previous studies indicated that morphine consumption during pregnancy could inhibit embryos development. Present study further evaluated the effects of oral morphine consumption on the maternal and fetal portion placenta cells development in Wistar rats.
    Methods
    Female Wistar rats (W: 170-200 g) were used in the present study. Morphine group were received morphine (0.05 mg/ml of tap water) after one night coupling with male rats for mating. On 14th, 17th days of pregnancy, the pregnant animals were killed with chloroform and the placentas and uterus were removed surgically and fixed in 10 % formalin. The fixed placentas and uterus were stained by H & E method and evaluated for their development. The thickness of layers, as well as number of the cells in both maternal and fetal parts of the placentas was determined by light microscopy and processed using MOTIC software.
    Results
    The results indicated that oral consumption of morphine compared to control group, increased the thickness of the layers in maternal portion and also, increased the number of the cells in both maternal and fetal portion of the placenta.
    Conclusion
    All together, oral morphine consumption may inhibit placenta cells development and disturb their natural functions. These abnormalities observed in the placenta by opioid addicted pregnancy Wistar rats
  • Page 155
    Background And Objectives
    Neuropathy is a common complication in hemodialysis patients. The purpose of this investigation is examination of the effect of zinc supplementation on nerve conduction velocity in chronic hemodialysis patients.
    Methods
    In this clinical trial 65 chronic hemodialysis patients were studied in two groups: Group one (35 patients) received 100 mg placebo (corn starch) and group two (30 patients) received 100 mg elemental zinc (as zinc sulfate) daily for 2 months. The placebo and supplement discontinued in the next 2 months. Then, the study continued for two other months in the cross-over form; group one received 100 mg zinc and group two received 100 mg placebo daily for 2 months. The function of central and peripheral nerves were evaluated at the 0th, 60th, 120th, 180th days by nerve conduction velocity of electrodiagnostic test.
    Results
    The function of nerves didnt change significantly or some parameters markedly decreased in placebo period in both groups. Significant increase was found in the function of nerves during zinc supplementation period in both groups.
    Conclusion
    These data indicate that zinc supplementation improve neuron function in patients undergoing hemodialysis.
  • Page 166
    Background And Objectives
    Common cold is the most common disease in children. Young children have an average of 6 to 7 colds each year. Some complications of common cold include: secondary bacterial infections, school absence and excessive cost for treatment. The management of the common cold consists primarily of symptomatic treatment. An effective and safe drug is needed to reduce the duration of common coldۥs symptoms in children and reduce subsequent complications. In some studies zinc sulfate has showed an antiviral effect and immune enhancing activity. Therefore this study designed to evaluate the efficacy of zinc sulfate in duration of coldۥs symptoms in children.
    Methods
    This was a clinical trial study. The subjects were children between 1 - 7 years old with common cold that attended to pediatrics clinic of Arak Amir Kabir Hospital. The study included 112 patients randomized in two groups. One group received zinc sulfate within 10 days and other group didnt receive this drug. Using a researcher made questionnaire duration of symptoms: rhinorhea and nasal obstruction, cough, sneezing, fever and duration of illness, in both groups were evaluated.
    Results
    Consumption of zinc sulfate significantly reduced the mean duration of rhinorhea and nasal obstruction in children with common cold (p < 0. 05). Also the mean duration of cough in zinc group was lower than the control group (p < 0. 05). Compared to the group that didnt receive zinc sulfate, the zinc group had shorter mean duration of sneezing (p < 0. 05). Also the mean duration of fever in zinc group was shorter than the other group (p < 0. 05). The mean duration of illness in patients who had received the zinc sulfate was significantly less than the other group (p <0. 05). No side effect was observed in subjects received zinc sulfate.
    Conclusion
    According to the results zinc sulfate can be administered with other supportive treatments of common cold, for reduction of symptoms duration and complications in children.
  • Page 175
    Lipoid proteinosis is a rare autosomal-recessive disturbances characterized by yellowish-white deposits on the inner surface of the lips, under surface of the tongue, fauces, uvula and uncommonly other surfaces of upper respiratory tract. Changes in larynx lead to degrees of hoarsness which usually appears within the first few weeks of life after initiation of the disease.The patient tongue is firm like as wood. In some patients deposits observed on the vocal cords, labia major, scrotum, gluteal folds and axilla. The eyelid margins contain yellowish pearly papules in about 2/3 of patients. Neurologic findings such as epilepsy are rare but pathognomonic. The gene of these disturbances is recognized on 1q21 choromosome. The patient reported here is a 13 years old girl with yellowish pearly papules on the margins of her eyelids and hoarsness. Diagnosis of lipoid proteinosis is confirmed by pathologic findings.