فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 42 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم احسانی، خدیجه حاتمی پور، مریم صراقتی، عاطفه قنبری صفحه 309
    زمینه و هدف
    درد یکی از مشکلات شایع است که انسان را وادار می کند به دنبال چاره و درمان آن باشد. درد به علل مختلفی ایجاد می شود ولی یکی از موارد شایع درد ناشی از تزریق عضلانی است. در طی سال های اخیر پرستاران و پزشکان تلاش زیادی برای کاهش آن انجام داده اند. لذا پژوهش حاضر به منظور مقایسه شدت درد ناشی از تزریق عضلانی با دو روش Z و قفل هوا انجام گرفت.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است و نمونه های آن شامل 60 دانشجوی دختر پرستاری بودند که به روش نمونه گیری آسان و به طور داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند. هر نمونه در دو نوبت به فاصله 24 ساعت مورد تزریق یک میلی لیتر آب مقطر قرار گرفت: یک نوبت به روش Z و یک نوبت به روش قفل هوا. شدت درد با استفاده از مقیاس شماره ای اندازه گیری درد که از صفر تا ده شماره گذاری شده بود و در دو نوبت اندازه گیری و نتایج با استفاده از آزمون t مستقل توسط نرم افزار 12 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش بیانگر آن بود که میانگین شدت درد در روش Z برابر با 90/1 ± 80/1، و در روش قفل هوا 33/2 ± 13/3 می باشد. همچنین شدت درد در این دو روش تزریق از نظر آماری اختلاف معنی داری با هم داشت (01/0 > p).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است که روش Z در مقایسه با روش قفل هوا درد کمتری را حین تزریق ایجاد می کند. با توجه به این یافته روش Z بعنوان روش مناسب جهت تزریق عضلانی پیشنهاد می شود.
  • حمدالله پناهپور صفحه 316
    زمینه و هدف
    سکته مغزی سومین عامل مرگ و معلولیت در بسیاری از جوامع انسانی است. به جهت پیچیدگی عوامل پاتوفیزیوژلوژیک دخیل در ایجاد ضایعه ایسکمیک مغزی هنوز درمان موثری برای آن پیدا نشده است. امروزه مطالعات وسیعی با استفاده از مدل های آزمایشگاهی حیوانی جهت شناسایی عوامل موثر در ایجاد ضایعه ایسکمیک مغزی و معرفی روش های درمانی نوین صورت می گیرد. در این مطالعه تلاش شده است تا الگوی مناسب، تکرارپذیر و موفقی از مدل تحقیقاتی ایجاد سکته مغزی در موش صحرائی معرفی گردد تا ضمن افزایش میزان موفقیت تکنیک، میزان مرگ و میر حیوانات مورد مطالعه را نیز کاهش دهد.
    روش کار
    در این تحقیق 32 سر موش صحرائی نر از نژاد Sprague – Dawley در چهار گروه مورد مطالعه قرار گرفتند. حیوانات با تزریق داخل صفاقی کلرال هیدرات (mg/kg 400) بیهوش شدند. ایسکمی موضعی مغز با استفاده از تکنیک انسداد شریان میانی مغز توسط نخ نایلون پوشیده از سلیکون ایجاد شد. هدایت نخ در مسیر عروقی با کمک ثبت مداوم جریان خون موضعی مغز صورت گرفت. 24 ساعت پس از ایسکمی حیوانات از نظر اختلالات حرکتی نورولوژیک با استفاده از آزمون ویژه ای مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تعیین حجم ضایعه مغزی 6 برش از سطوح مختلف مغز تهیه شده و پس از رنگ آمیزی با استفاده از سیستم آنالیز تصویری ویژه ای مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای ارزیابی شدت ادم ایجاد شده از تعیین محتوی آب بافت مغز استفاده شد.
    یافته ها
    در حیوانات گروه شاهد اختلال حرکتی یا ضایعه مغزی مشاهده نشد. حیوانات گروه ایسکمیک اختلالات حرکتی شدیدی نشان دادند (نمره آزمون نورولوژیک 5/0 ± 4). میزان حجم ضایعه مغزی ایجاد شده در نیمکره چپ این گروه 43 ± 402 میلی متر مکعب بود که 7/62% آن در نواحی قشری و 3/37% آن در مناطق زیر قشری مغز می باشد. بروز ایسکمی محتوی آب نیمکره چپ مغز در گروه ایسکمیک را افزایش داد که بطور معنی داری از نیمکره سالم مغز در همین گروه و نیمکره های مغز گروه شاهد بیشتر بود (23/0± 84%، 05/0 > p). میزان موفقیت تکنیک در ایجاد ایسکمی 100% بود و مرگ و میر حیوانات مورد مطالعه در اثر عوارض تکنیک مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که کاربرد جریان سنج لیزری و ثبت مداوم جریان خون موضعی مغز نقش تعیین کننده ای در افزایش موفقیت تکنیک ایجاد ایسکمی مغزی و کاهش مرگ و میر در مدل تحقیقاتی موش صحرائی دارد. مدل حاضر با کمترین محدودیت ها و بالاترین ضریب موفقیت می تواند الگوی مناسبی از مدل های تحقیقاتی آزمایشگاهی جهت مطالعه سکته مغزی در زمینه شناسایی عوامل سلولی و مولکولی دخیل در ایسکمی و ارزیابی کارآئی روش های درمانی جدید باشد.
  • غلامرضا زرینی، ایرج رسولی، محسن اباذری، یونس قاسمی صفحه 329
    زمینه و هدف
    گسترش مشکل مقاومت میکروبی، نیاز به تحقیقات دارویی را، برای جایگزینی داروهای شیمیایی ضروری کرده است؛ که از ارزنده ترین جایگزین ها، متابولیت های ثانویه آنتی بیوتیکی سیانوباکتری ها است.از آن جایی که تاکنون گزارشی از بررسی فعالیت ضدمیکروبی سیانوباکتری های حوضه آبریز دریاچه ارومیه صورت نگرفته است؛ لذا در این تحقیق به بررسی خواص ضدباکتریایی و ضدقارچی سیانوباکتری های جدا شده از دریاچه ارومیه و شناسایی سویه های پرتوان پرداخته ایم.
    روش کار
    انواع نمونه های محیطی برای جداسازی سویه های سیانوباکتری غربالگری شد؛ علاوه بر سوپرناتانت محیط های کشت، عصاره های سیانوباکتری ها با استفاده از انواع حلال ها تهیه گردید.اثر سوپرناتانت و عصاره های سیانوباکتری با استفاده از روش انتشار از دیسک و همچنین اندازه گیری حداقل غلظت بازدارندگی (MIC; Minimum Inhibitory Concentration) علیه باکتری های گرم مثبت و منفی و قارچ ها بررسی شد؛ سیانوباکتری های دارای فعالیت ضدمیکروبی بالا بر اساس ویژگی های ماکروسکوپیک و میکروسکوپیک و همچنین توالی 16SrRNA مورد شناسایی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این بررسی تعداد 54 سویه مختلف سیانوباکتری جداسازی شد که شش سویه با داشتن اثرات ضدمیکروبی قابل توجه شناسایی شدند که مربوط به جنس هایSynechococcus sp.، Gloeocapsa sp.، Anabaena sp.، Nodularia sp.، Leptolyngbya sp. و گونه Chroococcus disperses بودند. بهترین اثر ضدمیکروبی با عصاره های کلروفرمی حاصل شد که روی باکتری های گرم مثبت و قارچ ها بیشترین اثر مشاهده شد. مقادیر MIC در سویه های سیانوباکتریایی مورد مطالعه بین20 تا 80 میکروگرم بر میلی لیتر متغیر بود و سویه لپتولینگبیا با داشتن MIC حدود μg/ml 20 روی کاندیدا کروزئی بالاترین فعالیت ضدمیکروبی را در بین سیانوباکتری ها نشان داد.
  • محسن سکوتی، ایرج فیضی صفحه 337
    زمینه و هدف
    هیپوکلسمی یکی از عوارض شدید جراحی تیروئیدکتومی توتال است.این عارضه معمولا بدنبال صدمه غدد پاراتیروئید در حین جراحی اتفاق می افتد.این مطالعه فراوانی هیپوکلسمی دائم و موقت در بیماران توتال تیروئیدکتومی و نیز نقش کاشت پاراتیروئید در جلوگیری از هیپوکلسمی دائم در بیماری های بدخیم و یا خوش خیم را مورد بررسی قرار می دهد.
    روش کار
    در این مطالعه گذشته نگر، صد بیمار تیروئیدی با بدخیمی و خوش خیمی که تحت اعمال جراحی تیروئیدکتومی توتال با یا بدون دیسکسیون رادیکال غدد لنفاوی گردن قرار گرفته بودند وارد مطالعه شدند.در این مطالعه عوارض تیروئیدکتومی توتال بخصوص هیپوکلسمی گذرا و دائمی و نیز درمان آن مورد مطالعه قرار گرفت.در این مطالعه گروه 1 با 46 نفر از بیماران بعلت بدخیمی که 37 آن ها (زیر گروه A) با توتال تیروئیدکتومی درمان شدند که در 3 مورد کاشت پاراتیروئید صورت گرفت و در 9 بیمار بقیه (زیرگروه B) که با اعمال جراحی دیسکسیون رادیکال گردنی توام با تیروئیدکتومی درمان صورت گرفت و در 4 بیمار کاشت پاراتیروئید انجام یافت. گروه 2 با 54 بیمار با بیماری های خوش خیم تیروئید که با اعمال جراحی تیروئیدکتومی درمان شده اند در 2 مورد کاشت پاراتیروئید صورت گرفت.کلا در 9% از بیماران پیوند یا کاشت پاراتیروئید در بین الیاف عضله استرنوکلوئید و ماستوئید یا دلتوئید انجام گرفت.
    یافته ها
    شصت و هفت درصد زن با میانگین سنی 8/10±9/39 سال و 33% مرد با میانگین سنی 8/8 ±2/37 سال افراد مورد مطالعه را تشکیل داده اند. هیپوکلسمی گذرا در 17% از بیماران اتفاق افتاد که اکثر آنها با تجویز کلسیم تزریقی و یا خوراکی درمان شدند. هیچ یک از بیماران دچار هیپوکلسمی دائم نشدند. از گروه 1، 13 بیمار دچار هیپوکلسمی گذرا شدند.در زیر گروه A از گروه بد خیمی 8 بیمار و در زیر گروه B از همان گروه 5 بیمار دچار هیپوکلسمی گذرا شدند. در گروه 2(گروه خوش خیمی) 4 بیمار دچار هیپوکلسمی گذرا شدند.اختلاف آماری معنی داری از نظر کاشت پاراتیروئید و اثر آن در جلوگیری از هیپوکلسمی در بین گروه های 1 و 2(P = 0/006)و نیز بین دو زیر گروه A و B از گروه 1(04/0=p) وجود داشت.پارزی گذرای عصب راجعه در 2% و پارالیزی دائمی عصب راجعه در هیچ کدام از بیماران ایجاد نشده است.
    نتیجه گیری
    کاشت پاراتیروئید صدمه دیده و یا اجبارا برداشته شده در غلاف عضله استرنوکلوئید و ماستوئید یا دلتوئید در حین جراحی تیروئیدکتومی توتال با و یا بدون دیسکسیون رادیکال گردنی می تواند از ایجاد عارضه هیپوکلسمی دائمی جلوگیری کند.
  • پریسا طهماسبی، فاطمه مریم شیخ الاسلامی، پریسا فرنیا، مجید صادقی زاده، رشید رمضان زاده، مهدی کاظم پور، محمدرضا مسجدی، علی اکبر ولایتی صفحه 345
    زمینه و هدف
    آمیکاسین یکی از داروهای کلیدی خط 2 برای درمان سل می باشد. جهش در کدون های 1400، 1401 و 1483 از ژن srRNA 16 با مقاومت به آمیکاسین در ارتباط است. هدف از این مطالعه آشکارسازی این جهش ها با استفاده از روش PCR-RFLP درسوش های مقاوم به چند دارو (MDR; Multiple Drug Resistant) مایکوباکتریوم توبرکلوزیس مقاوم به آمیکاسین بود.
    روش کار
    آزمون ارزیابی حساسیت دارویی با استفاده از روش تناسبی برای داروهای خط 1 و 2 روی 100 ایزوله انجام شد. بر اساس نتایج حاصل از آن 97 ایزوله با روش PCR-RFLP مورد آزمون قرار گرفت. از پرایمرهای 1096rrs و 1539rrs جهت تکثیر ناحیه bp 460 از ژن rrs استفاده شد. سپس محصولات PCR توسط دو آنزیم برشگر Tai 1 و Dde 1 هضم گردیدند. از آزمون آماری مربع کای با استفاده از نرم افزار SPSS جهت آنالیز داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از روش تناسبی از مجموع 97 نمونه، 63 نمونه (9/64%) MDR و 26 نمونه (8/26%) حساس، 8 نمونه (2/8%) نیز MDR- non بودند. هم چنین 13 نمونه (4/13%) (XDR; Extensively Drug Resistant) و 6 نمونه (1/6%) (TDR; Totally Drug Resistant) شناسایی شدند. با استفاده از روش PCR-RFLP 7 نمونه (2/7%) مقاوم به آمیکاسین و 90 نمونه (7/92%) حساس به این دارو بودند. به علاوه ما دریافتیم که فراوانی جهش های مربوط به مقاومت به آمیکاسین در کدون 1400از ژن rrs بیشتر از سایر کدون ها است.
    نتیجه گیری
    روش PCR-RFLPمی تواند به عنوان یک روش مکمل در تشخیص موارد مقاوم به این دارو استفاده شود. اگر چه برای افزایش حساسیت روش PCR-RFLP نیاز به بررسی کدون های بیشتری از ژن rrs می باشد.
  • مریم قاسمی، فرزاد رجایی، داریوش محمد نژاد، امیر جوادی صفحه 354
    زمینه و هدف
    عوامل استرس زایی که معمولا انسان ها در زندگی توسعه یافته و مدرن با آن مواجه هستند به طور وسیعی از اجتماع و ارتباطات اجتماعی منشا می گیرد. بررسی اثرات استرس در مدل های حیوانی ممکن است بتوانند راهی برای درمان های کلینیکی و یا جلوگیری از اثرات استرس در انسان پیشنهاد کنند. در مطالعه حاضر اثرات استرس اجتماعی بر مجاری تناسلی موش سوری مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    تعداد 60 سر موش سوری نر پس از وزن شدن به طور تصادفی به 6 گروه تقسیم شدند. 2 گروه کنترل که در هر قفس 5 سر موش، 2 گروه تحت استرس کم که در هر قفس 10 سر موش و 2 گروه تحت استرس زیاد که در هر قفس 15 سر موش قرار داده شد. سه گروه از حیوانات پس از مدت 1 ماه و سه گروه دیگر پس از مدت 2 ماه با تزریق محلول کتامین و زایلازین بصورت داخل صفاقی بیهوش شدند و بیضه ها، مجاری دفران و اپیدیدیم جدا و به قطعات کوچک تقسیم شدند و جهت مطالعه با میکروسکوپ نوری مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و آزمون آماریANOVA در سطح معنی داری (05/0 >p)آنالیز شد.
    یافته ها
    نشان داد که در گروه های تحت استرس 1 ماهه میانگین قطر لوله های سمینفروس، مجرای دفران، ارتفاع سلول های اپیتلیال مجاری اپیدیدیم، دفران در بین تمامی گروه ها دارای اختلاف معنی داری نبوده است. در حالیکه میانگین قطر مجاری اپیدیدیم در گروه های تحت استرس در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری داشتند (009/0 > p و 02/0 > p). یافته ها در گروه های تحت استرس 2 ماهه نشان داد که میانگین قطر لوله های سمینفروس، مجاری اپیدیدیم، میانگین ارتفاع سلول های اپیتلیال مجاری اپیدیدیم در بین تمامی گروه ها دارای اختلاف معنی داری نبوده است. ولی میانگین قطر مجاری دفران در گروه تحت استرس کم در مقایسه با کنترل کاهش معنی داری داشت (02/0 > P). همچنین میانگین ارتفاع سلول های اپیتلیال مجرای دفران در گروه های تحت استرس در مقایسه با کنترل کاهش معنی داری داشت (001/0 > p و 001/0 > p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که استرس ازدحامی می تواند با کاهش در قطر اپیدیدیم و قطر و ارتفاع سلول های اپیتلیال دفران بر سیستم تولید مثلی موش سوری نر اثر منفی داشته باشد.
  • محسن مردانی کیوی، کامران اسدی، کیوان هاشمی مطلق صفحه 363
    زمینه و هدف
    اهداف اصلی درمان شکستگی با جابجایی و شکستگی داخل مفصلی کالکانئوس، بازسازی آناتومیک سطح مفصلی و بازگرداندن توانایی راه رفتن بدون ایجاد درد می باشد، اما هنوز هم نتایج درمانی رضایت بخش نیست. هدف از این مطالعه مقایسه پیامدهای عملکردی دو روش جااندازی باز و فیکساسیون داخلی و پرکردن نقایص استخوانی با کمک اتو گرافت استخوانی و سیمان ارتوپدی (پلی متیل متاکریلات) می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه مقایسه ای آینده نگر، 44 بیمار با شکستگی داخل مفصلی کالکانئوس تحت درمان قرار گرفتند. پروتکل استاندارد، شامل اپروچ لترال و ثابت سازی داخلی با بازسازی پلاک برای بیماران انجام شد. صفحه خلفی در گروه اول با کمک اتوگرافت استخوانی (BG; Bone Graft) و در گروه دوم با کمک سیمان ارتوپدی (BC; Bone Cement) تقویت شد. بیماران پس از جراحی از لحاظ 5 عارضه شامل: عفونت سطحی، از هم گسیختگی زخم، نکروز پوست محل انسیزیون، پارستزی عصب سورال و استئومیلیت پیگیری شدند. پیامدهای عملکردی با کمک سیستم امتیازدهی شکستگی های کالکانئوس و سیستم اندازه گیری مچ و پاشنه AOFAS ((American Orthopaedic Foot and Ankle Society ارزیابی گردید. اختلاف آماری بین نتایج دو گروه با استفاده از آزمون های تی، کای اسکوئر و یا تست دقیق فیشر توسط نرم افزار SPSS آنالیز گردید.
    یافته ها
    از میان 44 بیمار مورد مطالعه 36 (8/81%) نفر مرد و 28 (18%) نفر زن بودند. میانگین سنی بیماران 34/11 ± 25/44 بود. بیماران بعد از درمان برای مدت 9 تا 18 ماه پیگیری شدند. میانگین زمان عمل جراحی در گروه دوم (82/41 دقیقه) (BC) بطور معنی داری از گروه اول (55/64 دقیقه) (BG) کمتر بود (001/0 > p). پنج (23%) نفر از بیماران گروه اول و یک نفر (5%) از بیماران از گروه دوم دچار عوارض جراحی شدند. اختلاف چشمگیری بین میانگین معیار شکستگی های کالکانئوس و همچنین معیار اندازه گیری مچ و پاشنه AOFAS، در دو گروه مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    استفاده از سیمان ارتوپدی بجای اتوگرافت استخوانی برای پرکردن نقایص استخوانی در شکستگی های کالکانئوس باعث کاهش زمان عمل و جلوگیری از ناخوشی های ناشی از عمل برداشت گرافت در بیماران می گردد.
  • افروز مردی، مهناز آذری، منوچهر براک، مهرناز مشعوفی، پروانه نفتچی، نسرین فولادی صفحه 372
    زمینه و هدف
    اسهال به عنوان یکی از عوامل مرگ و میر در میان کودکان در کشورهای در حال توسعه محسوب می شود. در مورد اثر مکمل یاری روی در کاهش مدت زمان و شدت اسهال اختلاف نظر وجود دارد. هدف این مطالعه تعیین تاثیر مکمل یاری روی بر طول مدت و شدت اسهال کودکان زیر پنج سال بستری در بیمارستان علی اصغر اردبیل در سال 1384بود.
    روش کار
    این پژوهش بصورت کار آزمایی بالینی تصادفی دو سوکور انجام گرفته است. جامعه پژوهش شامل کلیه کودکان زیر پنج سالی بود که به علت اسهال حاد در بیمارستان علی اصغراردبیل بستری شدند. جهت تعیین حجم نمونه مورد نظر در این مطالعه، اقدام به انجام پایلوت گردید و بر اساس آن تعداد حجم نمونه در این پژوهش 228 نفر برآورد شد (114 نفر گروه مورد، 114 نفر گروه شاهد) و انتخاب نمونه در داخل جامعه بصورت تصادفی ساده بوده و نمونه ها یک در میان در داخل هر گروه قرار گرفتند تا تعداد نمونه در هر گروه تکمیل گردید و سپس به یک گروه شربتی که حاوی 20 میلی گرم سولفات روی در دکستروز 5% روزانه همراه با داروی روتین بخش و به گروه دیگر دکستروز 5% با داروی روتین در طول زمان بستری بخش داده شد و سپس مدت زمان و شدت اسهال سنجیده شد و داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و کای دو، تی- استیودنت و ضریب همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان می دهد که، اکثریت واحدهای مورد پژوهش پسر، سن 12-1 ماهه، وزن 11-3 کیلوگرم و بین صدک وزنی 50-3 بودند، اکثر کودکان از شیر مادر تغذیه می کردند، اکثرا کودکان اول خانواده بوده، واکسیناسیون کامل داشته و ساکن شهر (اردبیل) بوده اند. نتیجه تحقیق بیانگرآن است که بین مصرف روی و شدت اسهال ارتباط معنی داری وجود دارد (037/0 = p). ولی بین طول مدت اسهال در دو گروه تفاوت معنی دار وجود نداشت (737/0 = p) و همچنین بین شدت اسهال و صدک وزنی ارتباط معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان می دهد که مکمل یاری روی، روی شدت اسهال تاثیر دارد لذا می تواند بعنوان مکمل در کودکان مبتلا به اسهال مورد استفاده قرار گیرد.
  • کمال یاوری صفحه 380
    زمینه و هدف
    رادیوداروهای بر پایه آنتی بادی، امروزه در تصویربرداری و رادیوتراپی سرطان به شدت مورد توجه می باشند و یک وسیله بی نظیر برای انتقال اختصاصی رادیونوکلیدها به آنتی ژن های خاص در بافت بیمار فراهم می کنند. آنتی بادی منوکلونال آواستین با اتصال به فاکتور رشد اپی درمال عروقی و خنثی نمودن آن، رگزایی القاء شده در تومورها را متوقف می نماید. در این تحقیق ترکیب ذره بتا با آنتی بادی آواستین به عنوان اولین قدم در تولید یک رادیوداروی جدید مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    در ابتدا آنتی بادی آواستین تخلیص گردید. آنتی بادی پس از کونژوگاسیون با DOTA-NHS تازه تهیه شده با ساماریم کلراید-Sm153 نشاندار گردید. بازده نشاندارسازی و پایداری برون تنی با استفاده از کروماتوگرافی لایه نازک اندازه گیری شد. برای بررسی آزمایش یکپارچگی (Integrity) ساختار آنتی بادی نشاندار شده از روش الکتروفورز پلی آکریل آمید در حضور سدیم دودسیل سولفات (SDS-PAGE) استفاده شد. نحوه توزیع حیاتی فراورده در موش های BALB/C، 2، 24، 48 و 72 ساعت پس از تزریق بررسی گردید.
    یافته ها
    بازده نشان دارسازی بیشتر از 98% بود. پایداری برون تنی فراورده نشاندارشده در سرم تازه انسانی پس از 120 ساعت 2±83% بود. در SDS-PAGE هیچ گونه شکستگی و قطعه شدنی در آنتی بادی نشاندار شده رخ نداد. بالاترین درصد رادیواکتیویته دز تزریق شده در هر گرم بافت (%ID/g)، در کبد، ریه ها و کلیه مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    آنتی بادی منوکلونال آواستین علیه رگزایی، به طور موثر با ساماریم 153 نشاندار گردید و مطالعه توزیع بیولوژیکی نشان داد که دارای ویژگی بالایی برای تجمع در بافت های غنی از رگ های خونی می باشد.
  • گزارش مورد نادر
  • ایرج فیضی، امین باقری، سمیرا متین صفحه 390
    بیماری هیداتید توسط لارو اکینوکوکوس گرانولوزوس در انسان ایجاد می شود. سگ سانان به عنوان میزبان نهایی این انگل شناخته شده اند و گیاهخواران به عنوان میزبان واسط محسوب می شوند. انسان نیز می تواند به عنوان میزبان واسط عمل کند. بیماری کیست هیداتیک تمامی ارگان ها را می تواند مبتلا کند، ولی شایعترین محل های درگیری کبد، ریه و به میزان کمتری ارگان های دیگر مانند کلیه ها، مغز، قلب، استخوان و طحال را نیز می تواند درگیر کند. در این مقاله یک مورد نادر کیست هیداتیک طحالی گزارش می شود. بیمار مرد 51 ساله ای بود که به علت درد در ناحیه شکم به مدت یک هفته به درمانگاه مراجعه کرده بود در بررسی اولیه توسط سونوگرافی و سی تی اسکن تشخیص کیست طحالی داده شد. کیست به طور موفقیت آمیزی با عمل جراحی خارج و بعد از آزمایشات هیستوپاتولوژیک کیست هیداتیک تشخیص داده شد.
|
  • Page 309
    Background and Objectives
    Pain is one of the most common problems for which human have always been looking for efficient treatment. Several different factors may cause pain, but one of the most widespread reason is the application of some treatments and nursing measures such as intramuscular injection. The present study was designed to compare between the intensity of pain due to intramuscular injection by two different
    Methods
    Z- track and Air lock method.
    Methods
    In this semi-experimental study, 60 volunteer female nursing students were included. The subject was injected with one milliliter of sterilized water two times within 24 hours: the first injection by Z method and the second one by the Air lock method. The intensity of pain was measured two times by a scale graded from zero to ten. The results were compared by using descriptive statistics and independent t-test by SPSS 12 software.
    Results
    Our findings showed that the mean of pain intensity in Z method was 1.80 ± 1.90, and raised to 3.13 ± 2.33 in Air lock method. Moreover, the intensity of pain in these two different methods had significant difference (p <0.01).
    Conclusion
    These results indicated that the pain caused by Z method is less than the pain felt through Air lock method. With respecting to these results the Z method is proposed as preferred method for intramuscular injections.
  • Page 316
    Background and Objectives
    Ischemic stroke is the third leading cause of death and disability in most of the human societies. There is no effective treatment due to complexity of the pathophysiological mechanisms. Today, more researches are designed to introduce involving factors and new treatment strategies in brain ischemia. The objective of this study is to introduce an experimental model of the focal cerebral ischemia in rat with increased success rate and low mortality rate.
    Methods
    In this research 32 male rats (Sprague-Dawley) were studied as in four experimental groups. Animals were anesthetized with chloral hydrate (400mg/kg, ip). Focal cerebral ischemia was induced by intraluminal filament method. A silicon coated nylon filament was used for middle cerebral artery occlusion. Regional cerebral blood flow was monitored by laser Doppler flowmetery to guide the insertion of the filament into the vascular pathway. 24 hours after ischemia (90minutes), animals were assessed for neurological outcome, infarct volume and brain edema formation. A new and reformed neurological test was used for evaluation of neurological deficits. 2 - millimeter coronal sections were collected from 6 levels of the brain and stained, digitized and quantified by using an image analysis system. Ischemic brain edema formation was investigated by brain water content detection.
    Results
    Induction of ischemia in ischemic group, seriously caused impairment of motor functions (neurological deficit score 4±0.5) While sham operated rats had no motor deficit and infarction. Mean total infarct volume of left (ischemic) hemisphere was 402±43 mm3 and 62.7 percent of infarction occurred in cortical regions of the brain. Induction of focal cerebral ischemia in the left (ischemic) hemisphere of the brain significantly increased water content (84±0.23 percent) compared to both hemispheres of sham group and right hemisphere of the same group. Success rate of ischemia induction was 100 percent and there was no mortality due to technical problems.
    Conclusion
    Our findings indicate that continuous recording of regional cerebral blood flow using laser Doppler flowmeter had significant role in increasing success rate and lowering mortality rate in the present model of ischemic rat. This experimental model with high success rate and low limitation can be used for brain ischemia studies and evaluating new therapeutic strategies.
  • Page 329
    Background and Objectives
    Expansion of microbial drug resistance, have indicated to introduce new source of drugs with antimicrobial properties such as antimicrobial secondary metabolites which produced of Cyanobacteria spp. Antimicrobial activity of Cyanobacteria spp. of Urmia Lake catchment area was not already reported, therefore in this research, antibacterial and antifungal properties of cyanobacteria varieties isolated from this ecosystem and identification of the potent strains were investigated.
    Method
    Different environmental samples screened for isolation of cyanobacterial strains. Cyanobacterial extracts were prepared by using different solvents. The effect of these extracts was evaluated by disc diffusion method and by measuring minimum inhibitory concentrations (MIC) against some gram positive and gram negative bacteria and fungi. Cyanobacteria spp. with the high antimicrobial activity was identified according to Microscopic and macroscopic characters and 16SrRNA sequences.
    Results
    In this research, 54 cyanobacterial strains were isolated that six strains with significant antimicrobial activity identified as Gloeocapsa sp., Anabaena sp., Nodularia sp., Synechococcus sp., Leptolyngbya sp. and Chroococcus disperses. the highest antimicrobial activity achieved by the chloroform extract on gram positive bacteria and fungi. Minimum inhibitory concentration (MIC) levels for the cyanobacterial strains were ranged 20 to 80 µg/ml and Leptolyngbya sp. showed the highest effects on Candida krusei with MIC level 20 µg/ml.
    Conclusion
    According to the results, cyanobacteria can be a source of production new antimicrobial compounds.the results showed that the filamentous cyanobacteria Anabaena sp., Nodularia sp., and Leptolyngbya sp. produce active compounds against gram positive bacteria and yeasts.
  • Page 337
    Background and Objectives
    Hypocalcaemia is one of the severe complications of total thyroidectomy. This complication occurs due to parathyroid glands damage during operation. The aim of this study was to evaluate the frequency of transitory and permanent hypocalcaemia in patients who were subjected to total thyroidectomy and the role of the parathyroid autotransplantation on permanent hypocalcaemia.
    Methods
    In this retrospective study, one hundred patients who suffered from malignant (group I, 46 persons) and benign (group II, 54 persons) thyroid diseases and subjected to total thyroidectomy were included and preventing role of parathyroid autotransplantation on hypocalcaemia (permanent and transitory) was studied. Of 37 individuals of the group I who were treated with total thyroidectomy, 3 patients (subgroup A) were autotranspalnted with parathyroid glands and the rests (9 persons) who their neck lymph nodes were dissected radically and then undergone total thyroidectomy, 4 patients (subgroup B) were accomplished the autotranspalntation. In group II, just 2 patients were autotranspalnted. In overall, only in 9% of cases the autotranspalntations were done into sternocleidomastoid and deltoid muscle fibers.
    Results
    Sixty seven percent of the patients were female with average age of 39.9 ± 10.8 years and 33% were male with average age of 37.2 ± 8.8 years. Seventeen percent of the patients showed transitory hypocalcaemia (13 persons in group I: 8 persons in subgroup A and 5 persons in subgroup B, 4 persons in group II). They were treated with intravenous and oral calcium supplements. None of patients progressed to permanent hypocalcaemia. The recovery rate obtained by the autotransplantation was significant statistically between two groups (p =0.006) and two subgroups (p =0.04). Temporary recurrent laryngeal nerve paresis also occurred in 2% of patients but no paralysis was observed.
    Conclusion
    The autotransplantation of injured or incidentally removed parathyroid glands into sternocleidomastoid or deltoid muscle fibers can prevent the permanent hypocalcaemia.
  • Page 345
    Background and Objectives
    Amikacin is one of the key second-line drugs for treatment of tuberculosis. Mutations at the codons 1400, 1401and1483 of the 16srRNA gene are associated with resistance to amikacin. The purpose of this study was to detect these mutations using PCR-RFLP method in multi-drug resistant (MDR) strains of Mycobacterium tuberculosis showing resistance to amikacin.
    Methods
    Susceptibility of strains (n=100) against first and second–line anti-tuberculosis drugs was performed by proportional method. Based on antimicrobial resistance pattern 97 strains were analyzed by PCR-RFLP method. rrs1096 and rrs1539 primers were used to amplify a 460bp region of the rrs gene. Then, the PCR products were digested using Tai 1 and Dde1 restriction enzymes. The results were analyzed by the SPSS software using Chi-square test.
    Results
    Based on results from proportional method, 63 strains (64.9%) were MDR (Multiple Drug Resistant), 26 (26.8%) and 8 (8.2%) strains were susceptible and non-MDR, respectively. Also, 13.4% and 6.1% of the strains were XDR (Extensively Drug Resistant) and TDR (Totally drug resistant) respectively. Using PCR-RFLP method, 7 (7.2%) strains were resistant and 90 (92.7%) strains were susceptible to amikacin respectively. Moreover, we found that the mutation at the codon 1400 was the most frequent mutations responsible for resistance to amikacin.
    Conclusion
    The PCR-RFLP method can be used as a supplemental method to detect resistance to amikacin; however to increase our knowledge, mutatuions in several number of codons in rrs gene need to be studied.
  • Page 354
    Background and Objectives
    Stress in developing countries is an important problem in human health. Feelings of stress in humans result from interactions between persons and their environment. Stressor is an external stimulus or an event that provokes a stress response in an organism. Animal models enable preclinical testing of new treatments and therapies for physical symptoms of stress disorder. In the present study the effects of social stress on male mouse reproductive system were investigated.
    Methods
    Sixty male mice were divided into 6 groups, including two non-stressed control groups (2 cages, 5 mice per cage), two mild-stressed groups (2 cages, 10 mice per cage), and two high-stressed groups (2 cages, 15 mice per cage). Three cages (one cage from each group) kept for one month and three cages kept for two months. After one and two months the mice were anaesthetized with ketamine and xylazine. Tissue samples of testes, epididymis and vas deferens for light microscopy were removed. Data analysis was performed using one-way ANOVA. P <0.05 was considered significant.
    Results
    The results showed that there was no significant difference between mild and high-stresses groups in the diameter of seminiferous tubules, vas deferens, height of epithelial cells of epididymis and vas deferens. The diameter of epididymis in mild and high-stressed groups was significantly decreased as compared with that in non-stressed control groups (P <0.02, P <0.009). The diameter of vas deferens in mild-stressed groups was significantly decreased as compared with in non-stressed control groups (P <0.02). The height of epithelial cells of vas deferens in mild and high-stressed groups was significantly decreased as compared with that in non-stressed control groups (P <0.001, P <0.001).
    Conclusion
    This study shows that crowding stress can decrease the diameter and height of epithelial cells of epididymis and vas deferens of male mice.
  • Page 363
    Background and Objectives
    Anatomical reconstruction of articular surface and restoration of walking ability without pain are the main goals of displaced intra-articular calcaneal fracture management, but treatment results are not always satisfied. This paper focused on comparison between open reduction and internal fixation using: A) auto graft B) bone cement, in patients with displaced intra-articular calcaneal fracture.
    Methods
    This prospective comparative study of 44 patients with displaced intra-articular calcaneal fractures. Patients had been divided into 2 groups and then, they were operated by the standard protocol, including lateral approach, open reduction and internal fixation with reconstruction plate. Posterior facet was supported by autogenous bone graft in the first group (BG) and it was strengthened by bone cement in the second group (BC). Patients were followed up from the point of view of following surgical complications: 1- superficial infection, 2- wound dehiscence, 3- incisional site skin necrosis, 4- Sural nerve paresthesia, 5- osteomyelitis. Functional outcome were evaluated using calcaneal fracture scoring system and ankle-hind foot scaling system of AOFAS. The gathered data was analyzed in SPSS 16 software.
    Results
    Of 44 included patients, 36 were male (81.8%) and eight were female (18.2%). The mean of age was 44.25± 11.34 (range: 16-69 yrs), and the mean of follow-up duration was 13.27±2.71 months (range: 9-18 months). The mean of operation time in second group (BC) (41.82min) was significantly lower than first group (BG), (p <0.001). Five patients (23%) from first group (BG) and only one patient (5%) from the second group (BC) showed surgical complications (p =0.079). There was no significant difference between the average score evaluated by calcaneal fracture scoring system and the average scale indicated by ankle-hind foot scaling system.
    Conclusion
    Instead of autogenous bone graft, the use of bone cement decreases the duration of operation time and it seems to lead in less complications.
  • Page 372
    Background and Objectives
    Diarrhea is one the important causes of mortality among children in developing countries. The effect of zinc supplementation in reduction the rate of diarrhea is controversial. The aim of this study was to evaluate the effect of zinc supplementation on the severity and duration of diarrhea in children less than 5 years old hospitalized in Ali-Asghar hospital in Ardabil, 2005.
    Methods
    This study was a double-blind, randomized, placebo-controlled trial including 228 children with acute diarrhea. The subjects randomly assigned into two placebo and experimental groups (114 patients in each group). The placebo group received glucose (5%), while the experimental group received 20 mg/day Zn sulfate. The severity and duration of diarrhea were assessed during the study. Data were analyzed using Chi-square, Pearson correlation coefficient tests and Students t-test by SPSS software.
    Results
    Our findings showed that most of the patients in both groups were male (age range; 1-12 months, weight range; 3-11 kg, weight percentile; 3-50). These children had breast feeding and complete vaccination. They were the first baby in their family and the majority of them were from urban area (Ardabil city). The severity of diarrhea in zinc supplemented children (74.6%) was less than placebo group (89.5%) (p =0.037). There was no significant difference between two groups in the duration of diarrhea (p =0.737). There also was no relationship between the severity of diarrhea and weight percentile (p = 0.085).
    Conclusion
    Our data indicate that zinc supplementation reduces the severity of acute diarrhea and could be advised in children with acute diarrhea.
  • Page 380
    Background and Objectives
    Antibody-based radiopharmaceutical drugs are the great current interest in imaging and radiotherapy of cancers, and provide an important tool for target-specific delivery of radionuclides to specific antigens in the diseased tissues. The monoclonal antibody avastin binds, neutralizes VEGF (Vascular endothelial growth factor) and blocks VEGF-induced angiogenesis in tumor tissues. In this study, the complex of avastin and beta particle was investigated as a first step in the production of a radiopharmaceutical drug.
    Methods
    Antibody of avastin was prepared and purified. The antibody was conjugated with freshly prepared DOTA-NHS and then labeled with 153Sm-samarium chloride (185 MBq). The efficiency and in vitro stability of antibody labeling were determined using thin layer chromatography. The integrity of the radiolabeled antibody was checked by SDS-PAGE (Sodium Dodecyl Sulfate PolyAcrylamide Gel Electrophoresis) protocol. Biodistribution study of 153Sm-DOTA –Avastin was performed in BALB/c mice at 2, 24, 48 and 72 hours after injection.
    Results
    The efficiency of antibody labeling was more than 98%. The in vitro stability of the labeled product in human serum after 120h was 83 ±2%. There was no fragmentation in the labeled antibody during SDS-PAGE protocol. The highest (%ID/g) was observed in the liver, lungs and kidneys.
    Conclusion
    The monoclonal antibody avastin against angiogenesis was effectively radiolabeled with 153Sm. The Biodistribution study showed that it has a high specificity to accumulation in tissues with enriched blood vessels.
  • Page 390
    Hydatid disease infection in humans is caused by larva of Echinococcus granulosus. Definitive hosts are carnivores such as dogs, while intermediate hosts are herbivores. Humans can also be intermediate hosts. Hydatid disease is clinically related to the presence of cysts, most frequently in the liver and the lungs and less frequently in the other organs such as kidney, spleen, brain, heart and bone. In this article, a case of splenic hydatid cyst is reported. A 50-years-old man was admitted to the clinic with a abdominal pain lasting for two weeks. Sonography and computed tomography (CT) scan revealed a splenic cyst. Cyst was removed by a surgery. The diagnosis of a hydatid cyst was confirmed by histopathology.