فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 56 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/02
  • تعداد عناوین: 11
|
  • کاووس طهماسبی، مهوش جعفری *، فریده ایزدی صفحات 116-127
    زمینه و هدف
    دیازینون به عنوان یک ارگانوفسفره به طور وسیع در کشاورزی استفاده می شود که با کاهش توانایی آنتی اکسیدانی سلول همراه است. استفاده از ترکیبات تیول دار مانند N - استیل سیستئین (NAC) به عنوان آنتی اکسیدان می تواند باعث کاهش استرس اکسیداتیو سلولی گردد. بنابراین در این مطالعه اثر NAC در کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از دیازینون در مغز و قلب موش صحرایی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی، موش های صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند: گروه کنترل، گروه دیازینون (mg/kg 100)، گروه NAC (mg/kg 160)، گروه دیازینون- NAC که دیازینون و NAC را به صورت تزریق داخل صفاقی دریافت کردند. بعد از 24 ساعت، موش ها توسط اتر بیهوش و بافت های مغز و قلب به سرعت جدا شد. پس از هموژنه کردن بافت ها، فعالیت آنزیم های سوپراکسیددیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT)، گلوتاتیون S - ترانسفراز (GST) و لاکتات دهیدروژناز (LDH) و غلظت های گلوتاتیون (GSH) و مالون دی آلدئید (MDA) از طریق روش های بیوشیمیایی تعیین شدند.
    یافته ها
    دیازینون سبب افزایش فعالیت SOD و GST و میزان MDA و کاهش فعالیت LDH و میزان GSH مغز و قلب و همچنین سبب افزایش فعالیت آنزیم CAT در قلب وکاهش فعالیت این آنزیم در مغز می گردد. تجویز NAC مانع تغییرات این پارامترها در مغز و قلب می شود.
    نتیجه گیری
    دیازینون با تولید رادیکال های آزاد سبب افزایش لیپید پراکسیداسیون غشاء، کاهش غلظت GSH و القاء استرس اکسیداتیو در مغز و قلب می شود. تجویز NAC به عنوان آنتی اکسیدان از طریق پاکسازی رادیکال های آزاد و افزایش سنتز گلوتاتیون تا حدی باعث کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از دیازینون می شود.
    کلیدواژگان: دیازینون، N- استیل سیستئین، استرس اکسیداتیو، مغز، قلب، موش صحرایی
  • بیژن زمانی، مهناز آذری *، عدالت حسینیان، احمد شکر درگاهی، افروز مردی، شهین آذری صفحات 128-136
    زمینه و هدف
    انفارکتوس قلبی یکی ازشایع ترین بیماری های قلبی در تمام کشورها است. میزان مرگ و میر مبتلایان به این بیماری حدود 30 درصدمی باشد. برقراری مجدد جریان خون کرونری مسدود شده نقش بسزایی در کاهش مرگ و میر و کیفیت زندگی بیماران متعاقب انفارکتوس حاد میوکارد به عهده دارد. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر سرعت تزریق استرپتوکیناز در بیماران انفارکتوس قلبی حاد بستری در بخش مراقبت ویژه قلبی بیمارستان امام خمینی می باشد.
    روش کار
    مطالعه حاضر کارآزمایی بالینی و با هدف مقایسه تاثیر کارایی استرپتوکیناز وریدی در تزریق آهسته و تسریع شده انجام گرفت که شامل دو گروه شاهد (تزریق یک ساعته یا آهسته وریدی) و مورد (تزریق تسریع شده 30 دقیقه ای وریدی) بودند. حجم نمونه 100 نفر، در هر گروه 50 نفر تعیین و روش نمونه گیری تصادفی بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که با مراجعه به پرونده بیمار و مطالعه نوار قلبی، اکو قبل و بعد از تزریق جمع آوری گردید. برای تمام بیماران که معیارهای ورود را داشتند پس از رضایت کتبی، استرپتوکیناز (SK) یک و نیم میلیون واحد داخل ورید تزریق گردید و عوارض حین و بعد از تزریق توسط پژوهشگر دیگری مشاهده و ثبت گردید و نوار قلبی، اکو و جواب آزمایشات بعد از ترخیص بیمار از روی پرونده بررسی و ثبت گردید. داده ها پس از جمع آوری در نرم افزار SSPS وارد و با استفاده میانگین و انحراف معیار وآزمون کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتیجه پژوهش در مورد برقراری مجدد جریان خون کرونری نشان داد که در نوار قلبی بیشتر افراد دریافت کننده SK در هر دو گروه شاهد و مورد به ترتیب 60 درصد و 84 درصد ارتفاع قطعه ST کاهش یافته است وازنظر آماری بین دو گروه اختلاف معنی داری وجود دارد. در مورد عوارض ناشی از سرعتتزریق که ازافراد مبتلا بهMIدریافت کننده SKدرهر دو گروه شاهد و مورد به ترتیب 46 درصد و 56 درصد دچار عوارض وازمیان عوارض تزریق SK، عوارض قلبی در دو گروه به ترتیب 30و 38 درصد، عوارض آلرژیک 32و 22 درصد و عوارض خونی 32 و 22 درصد بود که از نظر آماری بین دو گروه اختلاف معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج این مطالعه می توان باتزریق تسریع شده (30 دقیقه ای) SK در بهبود و برقراری مجدد جریان خون کرونری به بیماران MI کمک کرد.
    کلیدواژگان: سکته قلبی، استرپتوکیناز وریدی، نحوه تزریق
  • مرتضی جبارپور بنیادی*، عاطفه محمدی، محمد خلج کندری، سیمین تقوی صفحات 137-143
    زمینه و هدف
    منظور از سقط مکرر خودبخودی، وقوع دو یا سه سقط متوالی خودبخودی، قبل از هفته بیستم بارداری است. آدنوزین دآمیناز در متابولیسم پورین ها نقش داشته و دارای دو ایزوآنزیمADA1 و ADA2 است. پلی مورفیسم G A (الل ADA*) موجب افزایش سطوح آدنوزین می شود. آدنوزین به دلیل افزایش جریان خون به رحم و جفت دارای نقش محافظتی در برابر سقط های مکرر خودبخودی است. با توجه به تاثیر فعالیت آنزیمی کاهش یافته این پلی مورفیسم بر روی سطوح آدنوزین، نقش پلی مورفیسم G A (الل ADA*) ژن آدنوزین دآمیناز بر روی سقط های مکرر خودبخودی جمعیت شمالغرب ایران در این مطالعه بررسی شد.
    روش کار
    یک جمعیت 100 نفری از زنان به دو گروه تقسیم بندی شدند. گروه اول 50 نفر دارای سابقه سقط (حداقل دو بار) و گروه دوم شامل 50 نفر با حداقل دو زایمان موفق و بدون سابقه سقط، مورد بررسی قرار گرفتند. استخراج DNA از لکوسیت ها و با روش استاندارد استخراج DNA انجام شد. برای بررسی پلی مورفیسم G A، واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) انجام و حضور یا عدم حضور این پلی مورفیسم توسط روشRFLP -PCR بررسی شد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری از آزمون مربع کای استفاده شده و ارزش (05/0>P) به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    فراوانی هموزیگوت ها (AA) در گروه کنترل 2% مشاهده شد. این در حالی است که هیچ هموزیگوتی (AA) در گروه بیمار دیده نشد. فراوانی هتروزیگوت ها (AG) در گروه کنترل20% و در گروه بیمار 8% گزارش شد (05/0>P). فراوانی هموزیگوت ها (GG) در گروه کنترل 78% و گروه بیمار 92% گزارش شد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل، به نظر می رسد پلی مورفیسم G A (الل ADA*) و ژنوتیپ (ADA*1/ADA*2) AG به واسطه کاهش فعالیت آدنوزین دآمینازی، دارای نقش محافظتی در برابر سقط های مکرر خودبخودی است.
    کلیدواژگان: سقط مکرر خودبخودی، شمالغرب ایران، آدنوزین دآمیناز
  • ندا دانش فر، هادی پیری دوگاهه *، مهدی قیامی راد صفحات 144-153
    زمینه و هدف
    سویه های مقاوم میکروبی تهدیدی جدی برای سلامت عمومی افراد در جوامع مختلف می باشند. در این میان ظهور سویه های مولد بتالاکتامازهای طیف گسترده در میان اعضای خانواده انتروباکتریاسه که به عنوان عوامل اصلی تولیدکننده عفونت های ادراری محسوب می شوند، مشکلات عدیده ای را در درمان این نوع از عفونت ها، به وجود آورده است. در همین راستا مطالعه ای باهدف تعیین فراوانی ژن بتالاکتاماز TEM-1 در سوش های انتروباکتریاسه جداشده از نمونه های ادراری در شهر اردبیل صورت گرفت.
    روش کار
    طی 6 ماه 400 سوش انتروباکتریاسه ادراری از بیماران بستری و سرپایی بیمارستان های اردبیل جمع آوری و بر اساس روش های استاندارد تعیین هویت شدند. سپس حساسیت آنتی بیوتیکی آنها با روش انتشار در دیسک بررسی شده و آزمودن تاییدی مولدین بتالاکتامازهای طیف گسترده، به روش آزمون دیسک ترکیبی انجام شد. در نهایت حضور ژن TEM-1 در سویه های مولد بتالاکتاماز های طیف گسترده، به روش PCR بررسی گردید.
    یافته ها
    از 400 سوش انتروباکتریاسه، 150 مورد (5/37%) مولد بتالاکتاماز طیف گسترده بودند. بررسی نتایج PCR، حضور ژن TEM-1 را در 69 مورد (46%) از این مولدین، نشان داد. فراوانی این ژن در سوش های انتروباکتر (آئروژنز، کلوآکه)، کلبسیلا (پنومونیه، اکسی توکا) و اشرشیاکلی به ترتیب 5/62 درصد، 5/54 درصد و 8/44 درصد به دست آمد. سوش های پروتئوس میرابیلیس و سراشیا مارسسنس فاقد ژن مزبور بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که حضور ژن TEM-1 علاوه بر اشرشیاکلی در سایر اعضای خانواده انتروباکتریاسه اعم از کلبسیلا و انتروباکتر نیز در حال افزایش است. پس شناسایی کافی این سویه ها جهت تجویز داروی مناسب، لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: بتالاکتامازهای طیف گسترده، TEM، 1، انتروباکتریاسه، اردبیل
  • فاطمه حدادی *، آذر سبکبار، مهروز دزفولیان، امیر بختیاری صفحات 154-170
    زمینه و هدف
    ترایکوفایتون روبروم معمول ترین پاتوژن مولد بیماری درماتوفیتوزیس است. فلوکونازول دارویی از خانواده آزول ها است که جهت درمان تجویز می شود. اخیرا روش های تایپینگ مولکولی برای پاسخ دادن به سوالات اپیدمیولوژیکی و مشکلات عود مجدد بیماری گسترش زیادی یافته اند. این مطالعه روی 22 ایزوله ترایکوفایتون روبروم که به طور اتفاقی از بیماران مبتلا جدا شده بود، انجام گرفت. هدف مطالعه بررسی رابطه الگوی ژنتیکی و حساسیت به داروی فلوکونازول در ایزوله های کلینیکی ترایکوفایتون روبروم بود.
    روش کار
    ابتدا جنس و گونه قارچ های جداشده از بیماران با روش های ماکروسکوپی و میکروسکوپی تایید گردید. سپس با استفاده از محیط کشت های حاوی مقدار معین دارو مقاومت و حساسیت ایزوله ها نسبت به دارو تعیین شد. در مرحله بعد DNA قارچ ها استخراج گردید و RAPD-PCR (تکثیر تصادفی قطعات پلی مرفیک) با استفاده از 3 پرایمر با توالی تصادفی انجام گرفت.
    یافته ها
    هر پرایمر الگوی تکثیریافته متفاوتی را ایجاد کرد و با هر 3 پرایمر تفاوت هایی در الگوی ژنتیکی نمونه های حساس و مقاوم دیده شد ولی هیچ باندی که 100% اختصاصیت را نشان دهد، یافت نشد.
    نتیجه گیری
    12 ایزوله حساس که در غلظت 50 میکروگرم در میلی لیتر دارو رشد نکردند، در غلظت های پایینتر دارو نیز رشد آنها به میزان چشمگیری در مقایسه با پلیت شاهد محدود شد. 10 ایزوله مقاوم که در غلظت 50 میکروگرم در میلی لیتر دارو رشد کردند، در غلظت های پایین تر دارو نیز از خود مقاومت نشان دادند. تفاوت هایی در الگوی ژنتیکی نمونه های حساس و مقاوم وجود دارد. آنالیز RAPD جهت تایپینگ مولکولی ایزوله های ترایکوفایتون روبروم کاملا مناسب نشان داد.
    کلیدواژگان: ترایکوفایتون روبروم، فلوکونازول، RAPD، PCR، تنوع ژنتیکی
  • شیرین حیدری تجدد، نوروز نجف زاده *، مینا مهدوی راد، حمید شیخکانلوی میلان، حسین کلارستاقی، وحید نجاتی صفحات 171-178
    زمینه و هدف
    سلول های بنیادی فولیکول مو چند توان هستند و چندین نوع سلول بنیادی در ناحیه بالج فولیکول مو شناسایی شده است. جداسازی دقیق سلول های بنیادی فولیکول مو با استفاده از مارکرهای سطحی یکی از روش های مناسب جهت جایگزینی روش های جداسازی قدیمی محسوب می شود. در این مطالعه از روش جداسازی سلول در میدان آهنربایی برای جداسازی سلول های بنیادی فولیکول مو استفاده شده است.
    روش کار
    در این مطالعه فولیکول موی سبیل موش سوری نژاد Balb/c در زیر میکروسکوپ معکوس تشریح شد و نواحی حاوی سلول های بنیادی فولیکول مو (بالج) جدا شد و نواحی بالج به مدت 14 روز کشت داده شدند. سلول های CD34 مثبت با روش جداسازی سلول در میدان آهنربایی و توسط آنتی بادی مونوکلونال CD34 متصل به میکروبید جداسازی شدند و در محیط کشت DMEM/F12 حاوی 10% سرم گاوی کشت داده شدند و تعداد سلول های CD34 با استفاده از لام نئوبار شمارش شدند و در زیر میکروسکوپ فلوروسنت سلول های CD34 مثبت مشاهده شدند.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که جداسازی سلول های بنیادی CD34 مثبت با روش مکس (MACS) موفقیت آمیز بوده و 04/1 ± 12 درصد سلول های CD34 مثبت بودند و این سلول ها بعد از یک هفته کشت در محیط کشت زنده ماندند.
    نتیجه گیری
    یافته این مطالعه نشان داد که روش جداسازی سلولی در میدان آهنربایی باعث افزایش تراکم سلول های بنیادی فولیکول مو در محیط کشت می شود.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی فولیکول مو، روش جداسازی سلولی آهنربایی، CD34، میکروسکوپ فلوروسنت
  • ژاله علیپور، محبوبه مدنی *، نوشین نقش، منصور بیات صفحات 179-188
    زمینه و هدف
    نانوتکنولوژی در دهه های اخیر در زمینه های پزشکی وارد شده و بسیاری از نانو ذرات ارزش بالایی در مراقبت های بهداشتی دارند. ولوواژینیت کاندیدایی بیماری عفونی است که اندام های جنسی را درگیر می کند، عامل اصلی این عفونت مخمر کاندیدا آلبیکنس می باشد. در این تحقیق بررسی آزمایشگاهی اثر نانوذرات طلا بر روی سویه های کاندیدا آلبیکنس جدا شده از بیماران دارای عفونت ولوواژینیت کاندیدایی مطالعه شد.
    روش کار
    گونه های کاندیدا جدا شده از 200 بیمار مراجعه کننده به آزمایشگاه های تشخیص طبی شهر اصفهان در سال 1392 با روش های قارچ شناسی شامل بررسی ایجاد لوله زایا، ایجاد کلامیدوکونیدی و رشد بر روی محیط کروم آگار شناسایی شدند. اثر ضدقارچی نانوذرات طلا (10 نانومتر) در غلظت های 100، 50، 25 و 5/12 ppm بر روی سوش های جدا شده از بیماران با استفاده از روش های انتشار چاهک و میکرودایلوشن، بررسی شد. فلوکونازول به عنوان کنترل مثبت استفاده گردید. با استفاده از نرم افزار SPSS-15، آزمون ناپارامتری کراسکال والیس و آزمون ناپارامتری من ویتنی، آنالیز تفاوت میانگین ها بررسی شد.
    یافته ها
    بیشترین میانگین قطر هاله عدم رشد نانوذرات طلا در غلظت های 50، 25 و 5/12 ppm به ترتیب 18، 15، 12 میلی متر بود. حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی نانوذرات طلا به ترتیب 25/6 و ppm 12/5 و برای فلوکونازول به ترتیب 48/19 ± 25/50 و 96/38 ± 50/100 به دست آمد. بر اساس نتایج به دست آمده، فعالیت ضد قارچی نانوذرات طلا وابسته به غلظت بود.
    نتیجه گیری
    در پژوهش حاضر اثر مهاری نانوذرات طلا بر روی میکروارگانیسم های مورد آزمایش در رقت های مورد نظر مشاهده شد. اگر چه نتایج آزمایشگاهی به دست آمده امیدوارکننده هستند، اما تحقیقات بیشتر جهت استاندارد کردن روش های درمانی لازم است.
    کلیدواژگان: نانوذرات طلا، کاندیدا آلبیکنس، ولوواژینیت کاندیدایی
  • سید مصطفی رضویان، رضا شاپوری * صفحات 189-197
    زمینه و هدف
    بیماری یرسینیوز توسط باکتری یرسینیا انتروکولیتیکا 8: O به وجود می آید. این بیماری باعث بروز مشکلاتی در بیش تر کشورهای جهان از جمله کشورهای سرد و معتدل می گردد. هدف از این مطالعه، بررسی ایمنی زایی کونژوگه OPS، یرسینیا انتروکولیتیکا 8: O با توکسوئید دیفتری (DT)، به عنوان نامزد تهیه واکسن (OPS-DT) بود.
    روش کار
    بعد از کشت انبوه باکتری، LPS با فنل داغ اصلاح شده، جدا گردید. OPS نیز بعد از دیالیز و تغلیظ با اسید استیک 2% جدا گردید. برای کونژوگه کردن با توکسوئید دیفتری، ADH به عنوان مولکول فاصله گذار و EDAC به عنوان اتصال دهنده استفاده شد. هم چنین تخلیص کونژوگه با عبور از ژل فیلتراسیون صورت گرفت. سپس چهار گروه 15 تایی از موش های BALB/c ماده انتخاب شد. تزریق به صورت سه دوز تزریقی داخل صفاقی IP در فواصل دو هفته ای انجام گرفت، سپس نمونه سرم گردآوری شد. پاسخ آنتی بادی علیه یرسینیا انتروکولیتیکا 8: O به وسیله روش الایزای غیرمستقیم برای تعیین میزان آنتی بادی ها انجام گردید.
    یافته ها
    بعد از دومین و سومین دوز تزریق، گروه های واکسینه شده با OPS-DT افزایش چشمگیری در میزان تیتر تمام آنتی بادی ها علیه OPS در مقایسه با OPS غیرکونژوگه نشان دادند، این افزایش تیتر در تمام آنتی بادی ها، به این ترتیب بود: OPS-DT>OPS>DT. افزایش قابل ملاحظه ای در تیتر IgM و IgG مشاهده شد که مقدار آن ها به ترتیب با670 و 3204 برابر بود. در زیر کلاس IgG1 به مقدار 920 و در IgG2a، IgG2b و IgG3 به ترتیب 110،99 و910 مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که OPS یرسینیا انتروکولیتیکا 8: O آنتی بادی ضد(OPS) را در فرم کونژوگه با توکسوئید دیفتری افزایش داده و می تواند نامزد تهیه واکسنی مناسب به شمار آید.
    کلیدواژگان: یرسینیا انتروکولیتیکا8:O، OPS، واکسن کونژوگه، توکسوئید دیفتری
  • منیره پارسیان، کیانوش هاشمیان *، خدیجه ابوالمعالی، مالک میرهاشمی صفحات 198-206
    زمینه و هدف
    مصرف مواد مخدر یکی از بدترین معضلات بشری در سال های اخیر است که پایه ها و بنیان های جامعه انسانی را تضعیف می کند و پیشگیری از آن نیازمند کاربرد نظریه های متعدد در رشته های علمی مختلف و روش ها و فنون متنوع است. پژوهش های متعددی بر نقش متغیرهای خانوادگی و فردی به عنوان عوامل خطرساز مصرف مواد مخدر تاکید داشته اند، بنابراین این مطالعه با هدف پیش بینی نگرش به مصرف مواد مخدر در نوجوانان بر اساس عوامل خطرساز تربیتی خانوادگی به منظور سلامت روانی نوجوانان در جامعه برای پیشگیری از اعتیاد طراحی شد.
    روش کار
    در این مطالعه که از نوع مطالعات توصیفی و همبستگی بود، جامعه مورد مطالعه دانش آموزان (کلیه مقاطع تحصیلی) شهرستان قائم شهر بودند. تعداد 378 نفر با استفاده از فرمول کوکران انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. سپس پرسشنامه ها که شامل سبک های فرزندپروری بامریند (33 سوال)، نگرش به اعتیاد (53 سوال)، مهارت حل مسئله اجتماعی (55 سوال) و پرسشنامه سطح اقتصادی اجتماعی بود در مورد آنان اجرا شد. در این پژوهش از روش آماری تحلیل مسیر استفاده شد.
    یافته ها
    در برآورد ضرایب تاثیر وضعیت اجتماعی- اقتصادی خانواده با (35/2 t=، ضریب مسیر= 35/2) در پیش بینی نگرش به مصرف مواد مخدر در نوجوانان رابطه مستقیم و مثبت و معنی دار وجود دارد. همچنین در برآورد ضرایب تاثیر مهارت حل مسئله سازگارانه (62/1 = t، ضریب مسیر= 13/0) در پیش بینی نگرش به مصرف مواد در نوجوانان رابطه مستقیم و مثبت ولی غیر معنی دار و مهارت حل مسئله ناسازگارانه (39/3= t، ضریب مسیر= 27/0) در پیش بینی نگرش به مصرف مواد در نوجوانان رابطه مستقیم و منفی و معنی دار وجود دارد و در برآورد ضرایب تاثیر سبک های فرزندپروری با (48/ 2 t= -، ضریب مسیر= 19/0 -) در پیش بینی نگرش به مصرف مواد در نوجوانان رابطه مستقیم و منفی و معنی دار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه که مولفه های سبک های فرزندپروری، مولفه مهارت حل مسئله اجتماعی ناسازگارانه و مولفه نگرش به اعتیاد، بر نگرش به مصرف مواد مخدر دارای رابطه معنادار می باشد، ولی در مورد مولفه مهارت حل مساله اجتماعی سازگارانه بر نگرش به مصرف مواد مخدر رابطه معنا دار نمی باشد.
    کلیدواژگان: نگرش به مصرف مواد مخدر، عوامل خطرساز تربیتی، عوامل خطرساز خانوادگی
  • جعفر عطایی، سید مرتضی شمشیرگران *، منوچهر ایران پرور علمداری، عبدالرسول صفاییان صفحات 207-219
    زمینه و هدف
    اجرای موفق برنامه های مراقبت از بیماران دیابتی می تواند عوارض حاد و مزمن ناشی از بیماری را کاهش دهد. این مطالعه به منظور ارزیابی وضعیت مراقبت بر اساس سیستم امتیازدهی، در بیماران دیابتی نوع 2 کلینیک دیابت اردبیل طراحی و اجرا شد.
    روش کار
    مطالعه به صورت مقطعی، با انتخاب 300 نفر از بیماران دیابتی نوع دو 70-20 ساله به روش آسان در سال 1393 اجرا شد. اطلاعات بیماران با استفاده از پرسشنامه، توسط پرسشگر جمع آوری گردید. بر اساس امتیاز جدول نمره دهی مراقبت، هر بیمار در یکی از طبقات ≤ 10، 20-15 و >20 قرار گرفت. آنالیز آماری با روش های آمار توصیفی و با استفاده از آزمون های ANOVA، کروسکال - والیس، کای دو و آزمون دقیق فیشر انجام شد.
    یافته ها
    اکثریت بیماران را زنان تشکیل می داد (3/72%) و میانگین و انحراف معیار سن بیماران 13/9 ± 13/54 سال بود. میانگین و انحراف معیار BMI، 77/4 ± 58/29؛ HbA1c، 13/2 ± 93/8؛ FBS، 23/84 ± 81/191 و طول مدت ابتلای به بیماری 89/5 ± 74/7 بود. میانگین و انحراف معیار مقادیر کلسترول، LDL، HDL و تری گلیسیرید به ترتیب برابر 18/47 ± 75/189، 13/38 ± 09/105، 16/13 ± 45/49 و 58/96 ± 77/195 بودند. میانگین و انحراف معیار امتیاز کیفیت مراقبت در مشارکت کنندگان 67/9 ± 03 /23 بود. این امتیاز در 7/29% بیماران ≤ 10، 51% در محدوده 20-15 و در 3/19% نیز >20 بود. مقادیر متغیرهای HbA1c، FBS، فشارخون دیاستولیک، کلسترول و LDL در سه گروه مراقبتی اختلاف معنی داری نشان دادند (05/0> p).
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر وضعیت مراقبت بیماران دیابتی نوع دو فاصله زیادی با استانداردهای توصیه شده دارد؛ لذا جهت رفع موانع و مشکلات موجود، اجرای برنامه های مداخله ای موثر توصیه می شود. همچنین استفاده از سیستم امتیازدهی در ارزیابی وضعیت مراقبت می تواند به عنوان روشی سریع، آسان و قابل اعتماد جهت بررسی کیفیت مراقبت بیماران دیابتی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، سیستم نمره دهی، کیفیت مراقبت، استاندارد مراقبت، HbA1
  • بهاره داودی، خدیجه عنصری *، میترا حیدری نصرآبادی صفحات 220-227
    زمینه و هدف
    سرطان تخمدان یکی از شایع ترین انواع سرطان ها و دومین سرطان دستگاه تناسلی زنان محسوب می گردد که به علت تغییرات بدخیم سلول های تخمدان ایجاد می شود. این نوع سرطان پنجمین سرطان شایع در میان خانم ها و اولین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان در دنیا محسوب می گردد. ژن Axin2، ژن سرکوب کننده تومور می باشد که از خانواده Axin ها و در چرخه WNT بوده و برای تکوین جنین ضروری می باشد. در این مسیر، پروتئین های WNT به عنوان یک واسطه ضروری در پیام رسانی سلول به سلول نقش داشته و تکوین اولیه و ثانویه جنین را به عهده دارند. هم زمان با فعال شدن پیام رسانی WNT، ژن Axin2 نیز فعال شده و به عنوان یک فیدبک منفی مانع از تکثیر بیش از حد سلول ها می شود. بنابراین، هر گونه موتاسیون در این ژن، خطر ابتلا به سرطان را افزایش می ده د. هدف از انجام این مطالعه، بررسی فراوانی موتاسیون در ناحیه rs1133683 اگزون شماره 5 ژن Axin2 و رابطه بین این پلی مورفیسم و خطر ابتلا به سرطان تخمدان در بیماران مورد مطالعه می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه که به صورت Case-Control صورت گرفته است، از 100 بیمار مبتلا به سرطان تخمدان بافت و خون 100 نفر فرد سالم به عنوان کنترل، از بیمارستان امام خمینی جمع آوری گردیده و توسط PCR - RFLP مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات توسط نرم افزار SPSS-19 و آزمون رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه موتاسیون در ناحیه rs1133683 اگزون شماره 5 ژن Axin2 بین دو گروه بیمار و کنترل نشان دهنده این بود که هیچ ارتباط معناداری بین ژنوتیپ CT با سرطان تخمدان وجود ندارد (OR=1.26، 95%CI; 0.70-2.27، p=0.43). همچنین هیچ ارتباطی بین حاملین ژنوتیپ TT و ابتلای آنها به سرطان تخمدان مشاهده نشد (OR=1.56، 95%CI; 0.49-4.96، p=0.44).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصله نشاندهنده عدم ارتباط بین حاملین آلل T به صورت هموزیگوت (TT) یا هتروزیگوت (CT) از ژن Axin2 و سرطان تخمدان می باشد.
    کلیدواژگان: ژن Axin2، پلی مورفیسم، سرطان تخمدان، PCR، RFLP
|
  • K. Tahmasebi, M. Jafari *, F. Izadi Pages 116-127
    Background and Objectives
    Diazinon (DZN) as an organophosphate pesticide widely used in agriculture is associated with reducing the antioxidant capacity of the cell. Use of thiol compounds such as N-acetyl cysteine (NAC) as an antioxidant decreases oxidative stress in the cells. The aim of this study was to investigate the effect of NAC as an antioxidant against DZN- induced oxidative stress in rat brain and heart.
    Methods
    In present experimental study, male Wistar rats were randomly divided into four groups including: control group (corn oil as DZN solvent), DZN group (100 mg/kg), NAC group (160 mg/kg), and NAC+DZN, all of which were given intraperitoneally. 24 hours after injection, animals were anesthetized by ether, and the brain and heart tissues were quickly removed. After tissues hemogenation, superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione S-transferase (GST) and lactate dehydrogenase (LDH) activities, as well as glutathione (GSH) and malondialdehyde (MDA) levels were determined by biochemical methods.
    Results
    DZN increased SOD and GST activities and MDA level and decreased LDH activity and GSH content in brain and heart. Also, DZN increased CAT activity in the heart and increased it in the brain. Administration of NAC inhibited the change in these parameters.
    Conclusion
    DZN through free radical production leads to enhanced membrane lipid peroxidation, depleted GSH content and oxidative stress induction in the brain and the heart. Administration of NAC as antioxidant decreases the DZN-induced oxidative stress by scavenging free radicals and GSH synthesis, but its protection is not complete.
    Keywords: Diazinon, N, acetyl Cysteine, Oxidative Stress, Brain, Heart, Rat
  • B. Zamani, M. Azari *, A. Hosseinian, A. Shokrdargahy, A. Mardi, Sh Azari Pages 128-136
    Background and Objectives
    Myocardial infarction (MI) isone of the most commonly heart diseases in all countries with the mortality rate of about 30%. Reperfusion of blocked coronary arteries plays an important role in reducing mortality and enhancing the quality of life of patients after acute MI.
    Methods
    This clinical trial is to compare the efficacy of streptokinase administered intravenously in a two slow and accelerated groups: control group (slow intravenous infusion during 1 hour) and case group (half-hour accelerated intravenous infusion of streptokinase) with the sample size of 100 patients (divided randomly to 50 patients in each group). The data tool was a questionnaire, included the collected ECG changes before and after echocardiography and laboratory tests of patients. Data analyzed with SPSS software using chi-square test.
    Results
    After reperfusion of the coronary artery, in the both case and control groups, elevation of ST segment has decreased statistically in two groups (60% and 84%, respectively). The complications rate following injection of SK in both case and control groups were 46% and 56%, respectively. The fraction in which 30% and 38% belong to cardiac complications, 32% and 22% to allergic symptoms and hematologic effects were 32% and 22%, in two groups, respectively and there was no statistically significant difference between two groups.
    Conclusion
    According to the results of this study the accelerated (30 minutes) SK infusion can be fruitful for improving coronary reperfusion in patients with MI.
    Keywords: Myocardial Infarction, Intravenous Streptokinase, Injection Speed
  • M. Bonyadi *, A. Mohammadi, M. Khalajkondori, S. Taghavi Pages 137-143
    Background and Objectives
    Recurrent spontaneous abortion (RSA) is defined by two or more consecutive miscarriages before 20 weeks of gestation. Adenosine deaminase (ADA) is an enzyme of purine salvage pathway and has two important isoenzymes ADA1 and ADA2. The adenosine deaminase G22A polymorphism (ADA*2) increases the level of adenosine. Adenosine may play a protective role against recurrent spontaneous abortions, since it regulates blood flow into the uterus and placenta. In consideration of the effect of decreased enzymatic activity of adenosine deaminase G22A polymorphism on adenosine levels we evaluated the protective effect of ADA*2 allele against recurrent spontaneous abortions in north-west of Iran.
    Methods
    A total of 100 women were recruited to form two groups. First one, with a history of recurrent spontaneous abortions (N=50), and the second one, without a history of abortions (N=50). Genomic DNA was extracted from peripheral blood with a commercial kit and PCR-RFLP analysis was used to identify the G22A genetic polymorphism. Fisher's exact test and odds ratio values were used to compare the proportions of adenosine deaminase genotypes and alleles between women with and without a history of recurrent spontaneous abortion (p<0.05).
    Results
    The frequency of homozygotes (AA) was 2% in control group, whereas no homozygote (AA) was found in the case group. The frequency of heterozygotes (AG) was 20% in control group and 8% in the case group (p<0.05). The frequency of homozygotes (GG) was 78% in control group and 92% in the case group (p<0. 05). A significant increase in the frequency of AG genotype in controls (p=0.014, OR=0.348) relative to women with the history of RSA demonstrates the protective effect of AG genotype in controls.
    Conclusion
    The data suggest that women carrying the G22A polymorphism (ADA*2 allele) and AG genotype which is associated with the lower enzymatic activity are better protected against recurrent spontaneous abortions.
    Keywords: Recurrent Spontaneous Abortions, Northwest of Iran, Adenosine Deaminase
  • N. Danesh Far, H. Peeri Dogaheh *, M. Ghiamirad Pages 144-153
    Background and Objectives
    Resistant microbial strains are a serious threat to public health in different societies. A mong the extended-spectrum β-lactamases (ESBL) producing strains the Enterobacteriaceae family which is considered as the main factors producing urinary tract infections, have created many problems in treatment of this kind of infections. This study was conducted to determine the frequency of β-lactamase TEM-1 gene in Enterobacteriaceae isolated from urine samples in Ardabil city.
    Methods
    Within 6 months, 400 urinary isolates of Enterobacteriaceae of inpatients and outpatients were collected in Ardabil hospitals and were identified by standard methods. Antimicrobial susceptibility of isolates was tested by disk diffusion method, and ESBL producer confirmatory test was conducted using combined disk. Finally, the frequency of β-lactamase TEM-1 gene in producing extended-spectrum β-lactamases strains was investigated using PCR.
    Results
    From 400 isolates of Enterobacteriaceae, 150 cases (37.5%) were ESBL producing. PCR results showed presence of the TEM-1 gene in 69 cases (46%). The frequency of this gene in isolates of Enterobacter (Aerogenes, Cloacae), Klebsiella (Pneumoniae, Oxytoca) and E. coli was obtained to be 62.5%, 54.5% and 44.8%, respectively. Proteus mirabilis and Serratia marcescens strains were lacking these genotypes.
    Conclusion
    As regards the presence of TEM-1 gene, there is also increasing in other members of the Enterobacteriaceae family including Klebsiella and Enterobacter in addition to E. coli, therefore sufficient identification of this strains is necessary to prescribe the right medicine.
    Keywords: Extended, Spectrum Beta, Lactamases, TEM, 1, Entrobacteriaceae, Ardabil
  • F. Hadadi *, A. Sabokbar, M. Dezfulian, A. Bakhtiari Pages 154-170
    Background and Objectives
    Trichophyton rubrum is one of the most common pathogenic causes of dermatophytosis. One of the drugs prescribed for fungal infections is fluconazole which belongs to Azoles group of antifungal agents. Recently molecular typing methods have been developed for answering the epidemiological questions and disease recurrence problems. Current study has been conducted on 22 isolates of Trichophyton rubrum obtained from patients randomly. Our aim was the investigation of correlation between genetic pattern and sensitivity to Fluconazole in clinical isolates of Trichophyton rubrum.
    Methods
    Firstly the genus and species of isolated fungi from patients have been confirmed by macroscopic and microscopic methods. Then, the resistance and sensitivity of isolates against drug have been determined using culture medium containing defined amount of drug. In next step fungal DNA has been extracted by RAPD-PCR (random amplified polymorphic DNA) with random sequences of 3 primers.
    Results
    Each primer produced different amplified pattern, and differences have been observed in genetic pattern of resistant and sensitive samples using each 3 primers, but there was no bond with 100% specificity.
    Conclusion
    The 12 sensitive isolates which didn’t grow in 50µg/ml concentration of drug, also had limited growth at the lower concentration of drug. Ten resistant isolates which grew in 50µg/ml of drug, also showed resistant to lower concentration of drug. There are differences in genetic pattern of resistant and sensitive samples. RAPD analysis for molecular typing of Trichophyton rubrum seems to be completely suitable.
    Keywords: Trichophyton rubrum, Fluconazole, RAPD, PCR, Genetic Diversity
  • Sh Heydari Tajaddod, N. Najafzadeh *, M. Mahdavi Rad, H. Sheikhkanloui Milan, H. Kalarestaghi, V. Nejati Pages 171-178
    Background and Objectives
    Hair follicle stem cells (HFSCs) are multipotent and various types of HFSCs were introduced. HFSCs separation using cell surface markers is one of the interesting strategies in the replacement of old methods. In this study, we used magnetic activating cell sorting (MACS) to separate HFSCs.
    Methods
    In this study, HFSCs were isolated from Balb/c mice and dissected under an invert microscopy, and bulge area isolated and the bulge cells cultivated about 14 days. The CD34 positive cells isolated using CD34 monoclonal antibody and magnetic activated cell sorting system (MACS), then the cells incubated in DMEM/F12 and 10% FBS. The CD34 positive cells counted using a neubauer slide and evaluated under a fluorescent microscopy.
    Results
    Here, we isolated CD34 positive cells using MACS and 12±1. 04% of HFSCs were CD34 positive and we found that, CD34 positive cells survived during 7 days cell culture in vitro.
    Conclusion
    The results show that MACS is useful to increasing density gradient of cells in vitro.
    Keywords: Hair Follicle Stem Cells, Magnetic Activating Cell Sorting, CD34, Fluorescent Microscopy
  • J. Alipoor, M. Madani *, N. Naghsh, M. Bayat Pages 179-188
    Background and Objectives
    In recent decades, nanotechnology has been developing in medical field, and most of the nanoparticles are highly valuable in hygienic care. Vulvovaginitis is an infectious disease giving rise to problem in genital tract and Candida albicans is the main cause of Vulvovaginitis.
    Methods
    In this study, laboratory effect of gold nanoparticles has been investigated on Candida albicans isolates obtained from patients with Vulvovaginitis. Candida spp. isolates were obtained from 200 patients referring to medical diagnostic laboratory in Isfahan city during 2013, and identified using mycological methods including germ tube, clamydoconidia formation, and culturing on chrom agar media. Antifungal effect of gold nanoparticles was evaluated in concentration of 100, 50, 25, and 12.5 ppm on Candida isolates using well diffusion and microdilution methods. Fluconazole was used as a positive control and results were analyzed by SPSS15 software using Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and average differences analysis tests.
    Results
    The most averages of clear zone diameter for gold nanoparticle were 18, 15, 12 millimeter, respectively. Minimum inhibitory and fungicidal concentration of gold nanoparticle was determined 6.25, 12.5 ppm and for fluconazole were 50.25±19.48 and 100.50±38.96, respectively. Based on obtained results antifungal activity of gold nanoparticle was dependent to concentration.
    Conclusion
    In current study, inhibitory effect of gold nanoparticles was evaluated against microorganism. Although the laboratories findings are promising, more investigation should be conducted for therapeutic standardization.
    Keywords: Gold Nanoparticles, Candida albicans, Vulvovaginal Candidiasis
  • Sm Rezavian, R. Shapouri * Pages 189-197
    Background and Objectives
    Yersiniosis is created by Yersinia enterocolitica O:8 and causes problems in the world especialy in cold and mild countries. The purpose of this study is to evaluate the immunogenicity of Yersinia enterocolitica O:8 oligopolysaccaride (OPS) conjugate to diphtheria toxoid (DT) as a vaccine candidate.
    Methods
    After cultivation of bacteria, the LPS were isolated by modified hot phenol method. Then dialysis and concentration were done and the OPS were extracted by acetic acid 2%. To conjugate with diphtheria toxoid, ADH was used as a spacer molecule and EDAC as a linker. Conjugate was purified by gel filtration. Then 4 groups of female BALB/c mice were selected (15 mice in each group). Injection was performed intraperitoneally in three doses with two weeks interval. Then serum samples were collected and antibody response against OPS was measured by indirect ELISA method for detection of total IgG, IgA, IgM, IgG1, IgG2a, IgG2b and IgG3.
    Results
    After second and third doses, OPS-DT recieved group showed significant increase in all types of antibodies titer in anti-OPS in comparison to group that recived nonconjugated OPS. The increase in titer of antibodies was as: OPS-DT>OPS>DT. A remarkable increase was shown in total IgG and IgM titers (with total amount of 3204 and 670, respectively). In IgG1 subclass the amount was 920 and in other subclasses of IgG (IgG3, IgG2a and IgG2b) the amounts were 910, 110, and 99, respectively.
    Conclusion
    The results shows that OPS of Yersinia enterocolitica O:8 increases the anti-OPS antibodies in the form of conjugate with diphtheria toxoid and could be considered as an appropriate vaccine candidate.
    Keywords: Yersinia enterocolitica O:8, OPS, Conjugate Vaccine, Diphtheria Toxoid
  • M. Parsian, K. Hashemian *, Kh Abolmaali, M. Mirhashemi Pages 198-206
    Background and Objectives
    Substance abuse is one of the worst humanitarian issues in recent years which undermines the base and foundations of human society. Its prevention requires the application of multiple theories in various disciplines together with diverse methods and techniques. Several studies have been emphasized on the role of personal and familial variables as risk factors for substance use. However, this study was done in order to predict drug addiction attitude in adolescents according to the family training risk factors to prevent substance abuse and to design a model for the prevention of addiction.
    Methods
    This study is a descriptive and survey research performed on a sample of 373 male and female students selected randomly among the five high school students in Ghaemshahr city. Then a questionnaire including parenting styles, attitude to addiction and social problem solving skill as well as a socioeconomic questionnaire distributed among the students. For data analysis, the statistical method of descriptive statistics and path analysis has been used.
    Results
    Results of this study have shown that the component of parenting styles has a direct and positive impact on attitudes to drug addiction. In addition, there was a direct and positive non-significant relationship between the adaptive social problem solving skills and attitude to drug addiction and also direct and negative significant relationship between the non-adaptive social problem solving skills on this attitudes. A direct and negative significant relationship was also seen between parenting styles and attitude to drug addiction.
    Conclusions
    Based on the results of present study, the components of parenting styles have a direct and negative impact on attitudes to drug addiction. Also there is a direct and significant relationship between the components of non-adaptive social problem solving skills and the variable of social attitude in adolescents. But the component of adaptive social problem solving skill has a direct and non-significant impact.
    Keywords: Attitude to Drug Addicition, Educational Risk Factor, Familial Risk Factor
  • J. Ataei, Sm Shamshirgaran *, M. Iranparvar Alamdari, Ar Safaeian Pages 207-219
    Background and Objectives
    Successful implementation of diabetes care can reduce acute and chronic complications of diabetes. This study was conducted to evaluate the quality of care according to a care scoring system among people with type 2 diabetes referring to the diabetes clinic in Ardabil.
    Methods
    This cross sectional study was conducted in 2014 and a total of 300 people with type 2 diabetes in age range of 20-70 years old were included via convenience sampling. Data were collected by an interviewer using a structured questionnaire and checklist. Each patient was classified according to a quality of care scoring system into 3 categories: ≤10, 15-20, >20. Statistical analysis performed by SPSS v.20 software and descriptive analysis used to display data as frequency tables and graphs. Analytical tests such as ANOVA, Kruskal-Wallis, Chi squared, and fisher exact test were also used to analyze the data.
    Results
    The mean age of patients was 54.13 ± 9.13 and the majority of them were women (72.3%). The mean of BMI and HbA1c was 29.58 ± 4.77 and 8.93± 2.13, respectively. The mean of FBS was 191.18 ± 84.23 and the average length of disease was 7.74±5.89 years. The mean of quality of care score among participants was 23.20±9.99. About one-third of patients (29.7%) had a quality care score ≤10, half of them (51%) had a score between 15-20, and only 19.35% had a score >20. There was an association between HbA1c, FBS, diastolic blood pressure, cholesterol and LDL with a quality of care score which was statistically significant (p<0.05).
    Conclusion
    In this study there was a gap between the current quality of care of patients and recommended standards. Therefore in order to minimize the current barriers and problems it is recommended to implement an effective interventional program. In addition, using a quality care scoring system is a rapid, easy and valid method for evaluating diabetes quality of care.
    Keywords: Type 2 Diabetes_Scoring System_Quality of Care_Standard of Care_HbA1c
  • B. Davoodi, Kh Onsory *, M. Heydari Nasrabadi Pages 220-227
    Background and Objectives
    Ovarian cancer is the most common female reproductive cancer which is caused due to the malignant transformation of ovarian cells. This type of cancer is the fifth most common cancer among women and the primary cause of cancer deaths in the world. Axin2 gene is a tumor suppressor gene of the Axin family in WNT cycle which is essential for embryonic development. WNT proteins in this pathway have important intermediary role in cell messaging and in primary and secondary development of the embryo. Axin2 gene is activated as a negative feedback to prevent excessive proliferation of cells with simultaneous activation of WNT messaging. The aim of this study was to find the frequency of mutation in rs1133683 region of exon 5 in Axin2 gene and its relation with the risk of ovarian cancer.
    Methods
    In this case-control study, 100 patients with ovarian cancer together with equal number of same age as controls were collected from Imam Khomeini Hospital. DNAs were extracted from blood and tissue and then were investigated by PCR-RFLP. Data analysis was performed using software SPSS (version 19) using logistic regression.
    Results
    The results of study of mutation in rs1133683 region of exon 5 in Axin2 gene between two groups of case and controls indicated that there is no significant association between CT genotype with ovarian cancer (OR=1.26, 95%CI; 0.70-2.27,p=0.43). Also no association was observed between TT genotype of Axin2 gene and ovarian cancer risk (OR=1.56, 95%CI; 0.49-4.96, p=0.44).
    Conclusion
    Study of mutation in rs1133683 region showed that there was no association between TT genotype carriers of Axin2 gene and the risk of ovarian cancer.
    Keywords: Axin2 Gene, Polymorphism, Ovarian Cancer, PCR, RFLP