فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 6 (زمستان 1381)

  • تاریخ انتشار: 1381/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فیروز امانی، سعید صادقیه، احد اعظمی حبیب اجاقی صفحه 7
    زمینه و هدف
    سازمان بهزیستی کشور همه ساله طرح پیشگیری از تنبلی چشم را به اجرا می گذارد. در راستای اجرای طرح آمبلیوپی این احتمال وجود داشت که بعضی از مربیان در مراحل اجرایی طرح سنجش بینایی خطاهای جزیی داشته باشند و چون تا کنون در استان اردبیل مطالعه ای در زمینه بررسی تطبیقی میزان خطای معاینه مربیان با کارشناسان بینایی سنجی صورت نگرفته بود بنابراین مطالعه حاضر در راستای بدست آوردن میزان خطای احتمالی انجام گرفت و هدف از این مطالعه کاهش میزان این اختلاف و برنامه ریزی بهینه برای انجام بهتر طرح آمبلیوپی در سال های بعد و همچنین رفع کمبودها و نواقص احتمالی اجرای طرح آمبلیوپی بود.
    روش کار
    این بررسی در 22 مهد کودک شهرستان اردبیل با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده بر روی 260 کودک انجام گرفت. روش معاینه بدین صورت بود که پس از معاینات اولیه توسط مربیان همان کودکان با یک فاصله زمانی دوباره توسط کارشناسان بینایی سنجی بوسیله رتینوسکوپی و نوک انگشت معاینه شدند و اطلاعات مورد نیاز به صورت پرسشنامه ای در دو نوبت هم برای معاینه مربیان و هم برای معاینه کارشناسان بینایی سنجی، جمع آوری و نتایج با استفاده از آزمون هایX2 و آنالیز واریانس در نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    در این مطالعه 51/2% پسر و48/8% دختر بودند. 63/5% مهد ها خصوصی و بقیه وابسته به آموزش و پرورش بودند. 13/8% کودکان معاینه شده عینکی و 8/1% تحت نظر پزشک بودند. 36/4% مهد ها فاصله استاندارد معاینه را رعایت نکرده بودند. 18/8% مربیان از مهارت کامل برخوردار نبودند.13/2% کودکان آستیگماتیسم، 3/4 % انحراف چشم، 3/4% تنبلی چشم و 5/3 % کودکان دارای ضعف بینایی بودند. بین مراحل کلی معاینه مربیان با بینایی سنج ها 17/7% اختلاف وجود داشت که این اختلاف ناشی از عواملی بوده است که به آنها اشاره شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان خطای بین معاینه مربیان و کارشناسان بینایی سنجی در مطالعه حاضر ضروری است مسئولین اجرایی برای اجرای طرح آمبلیوپی در سال های آینده برنامه ریزی دقیق و کاملتری داشته باشند
    کلیدواژگان: آمبلیوپی، خطای سنجش بینایی، انحراف چشم
  • منوچهر براک، نیره امینی ثانی، مهرداد میرزا رحیمی، سید مرتضی شمشیرگران، ناطق عباسقلیزاده صفحه 12
    زمینه و هدف
    ویروس هپاتیت C شایعترین علت هپاتیت های بعد از انتقال خون است. این مطالعه به منظور ارزیابی شیوع هپاتیت C در بیماران تالاسمی ماژور با سابقه انتقال خون های مکرر انجام شد.
    روش کار
    در سال 1379، 45 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور و4 بیمار هموفیلی و یک بیمار مبتلا به آنمی آپلاستیک بطور آینده نگر مورد بررسی قرار گرفتند. پرسشنامه اولیه در خصوص سن، جنس، دوره و دفعات انتقال خون، سابقه فامیلی، نوع محصول دریافتی و تاریخ اولین دریافت آن تکمیل شد. سپس نمونه خون جهت بررسی Anti-HCV از بیمار گرفته شد.
    یافته ها
    62% بیماران مذکر و 38% مونث بودند که در محدوده سنی 6 ماه تا 29 سال قرار داشتند. 92% بیماران از گلبول قرمز متراکم استفاده می کردند، 27 نفر از بیماران مبتلا به تالاسمی سابقه فامیلی مثبت بیماری تالاسمی را داشتند. دو نفر (4%) بیماران آلوده به HCV مبتلا به تالاسمی بودند و دوره و دفعات انتقال خون در آنها نسبت به دیگران بیشتر بود. در آنالیز داده ها رابطه معنی داری بین متغیر های مورد بررسی و موارد هپاتیتC وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    بیماران تالاسمی به دلیل انتقال خون مکرر در خطر بالای آلودگی به HCV هستند. بنابراین غربالگری روتین خون و نیز بررسی مرتب بیماران از نظر آلودگی حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: هپاتیت C ویروسی، تالاسمی، انتقال خون
  • زهرا تذکری، مریم زارع، مهرداد میرزا صفحه 17
    زمینه و هدف
    دیابت یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی جهان و بیماری مزمنی است که مراقبت های مداوم را می طلبد و به همین جهت لازم است تا بیماران فوق تحت آموزش های خود مراقبتی و تغذیه ای قرار گیرند. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر آموزش تغذیه بر میزان قند خون و درشت مغذی های دریافتی بیماران دیابتی وابسته به انسولین انجام گرفت.
    روش کار
    24 بیمار دیابتی زیر 20 سال از مراجعین به مرکز آموزش درمانی علی اصغر اردبیل در سال 1379 که حاضر به شرکت در کلاس های آموزشی شدند به عنوان نمونه انتخاب و پس از جلب رضایت بیماران یاد آمد خوراک و قندخون آن ها قبل و بعد آموزش کنترل و با استفاده از آزمون تی- زوج ونرم افزار Food Processor و SPSS تجزیه، تحلیل و مقایسه شدند.
    یافته ها
    بررسی نشان داد که قند خون قبل و بعد از آموزش تغییر کرد ولی نتایج آماری معنی داری وجود نداشت. میزان درشت مغذی های دریافتی (کربوهیدرات- چربی- پروتئین) قبل و بعد از آموزش رابطه معنی دار آماری داشت و پس از آموزش نتایج با مقادیر توصیه ای WHO هم خوانی داشت. میزان HbA1C اکثر بیماران در سطح 12-9 درصد بود، که نشانگر کنترل بیماری در سطح متوسط می باشد و میزان هیپوگلیسمی در مدت مطالعه از 4/2% به 3% کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    هر چند تغییرات چشم گیری در میزان قند خون مشاهده نشد، ولی میزان HbA1C و درشت مغذی های دریافتی نشانگر تاثیر مثبت آموزش های تغذیه ای در این بیماران بود.
    کلیدواژگان: آموزش تغذیه، دیابت وابسته به انسولین، HbA1C
  • بهروز دادخواه، محمد علی محمدی، ناصر مظفری، عبدالله مهدوی صفحه 22
    زمینه و هدف
    سوختگی مصیبت و فاجعه ای است که متاسفانه هر روز اتفاق می افتد و مشکلات جسمی- روانی و فیزیولوژیک برای فرد مصدوم و خانواده اش بوجود می آورد. یکی از مهمترین مشکلات در این بیماران عفونت های بیمارستانی می باشد و عفونت زخم های سوختگی و عدم رعایت اصول مراقبت صحیح از آنها توسط کادر پرستاری یکی از نارسایی های بهداشتی، درمانی به حساب می آید، زیرا طول مدت اقامت بیمار را در بیمارستان افزایش داده سبب به هدر رفتن هزینه های بهداشتی درمانی شده و احتمال به مخاطره انداختن زندگی بیمار را در پی خواهد داشت. این مطالعه با هدف تعیین کیفیت پانسمان زخم های سوختگی بیماران بستری در بخش سوختگی مرکز آموزشی، درمانی فاطمی اردبیل انجام شده است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که در آن با استفاده از نمونه گیری آسان تعداد 100 مورد زخم سوختگی از نظر نحوه انجام پانسمان مورد بررسی قرار گرفته است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه و برگه مشاهده بود. پرسشنامه شامل 9 سئوال در رابطه با مشخصات دموگرافیک و برگه مشاهده شامل 14 سئوال در ارتباط با بیمار،20 سئوال در ارتباط با فرد مراقبت دهنده، 16 سئوال در ارتباط با وسایل و محلول ها و 16 سئوال در ارتباط با محیط بود. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که کیفیت پانسمان زخم های سوختگی در ارتباط با بیمار 73% ضعیف، 27% متوسط، صفر درصد خوب، در ارتباط با وسایل و محلول ها 52% ضعیف، 35% متوسط،13% خوب، در ارتباط با محیط 92% ضعیف،8% متوسط، صفر درصد خوب، در ارتباط با فرد مراقبت دهنده 73% ضعیف، 27% متوسط، صفر درصد خوب بودند و بین سابقه کار، وضعیت تاهل و سن کادر مراقب با کیفیت مراقبت از زخم ارتباط آماری معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به آنکه کیفیت مراقبت از زخم های سوختگی در حد ضعیف بوده است. ضروری است مسئولین امر به منظور به حداقل رساندن عفونت زخم های سوختگی و عوارض ناشی از آن به این جنبه از مراقبت پرستاری توجه بیشتری داشته باشند و در فراهم کردن امکانات و کارکنان کار آمد و اجرای آموزش ضمن خدمت تلاش بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: سوختگی، زخم، کیفیت پانسمان
  • علیرضا ظهور، مسعود بزرگمقام صفحه 29
    زمینه و هدف
    ضربه مغزی یکی از شایع ترین دلایل منجر به فوت در حوادث می باشد. در مرگ مغزی، بیمار فعالیت های قشر و ساقه مغز خود را از دست داده و احتمال بازگشت بطور مطلق وجود ندارد. سالانه بیش از ده هزار مرگ مغزی در اثر سوانح و تصادفات در کشوررخ می دهد و کمتر از 10% آنان جزو اهدا کنندگان عضو می باشند. تعداد پیوند اعضا در ایران به دلیل کمبود اعضای اهدایی قابل پیوند، بسیار پایین تر از اروپا و آمریکا بوده است. این مطالعه به منظور بررسی نگرش شهروندان 20 تا 60 ساله تهرانی نسبت به اهدای عضو در مرگ مغزی انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه به صورت مقطعی (cross-sectional) در بهار سال 1379 انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تنظیمی و روش نمونه گیری چند مرحله ای استفاده گردید. در این پژوهش 730 نفر (384 زن و 346 مرد) مورد بررسی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون های مجذور کای و تی استفاده گردید.
    یافته ها
    حدود 44% افراد تحت بررسی بازگشت به حیات را در مرگ مغزی غیر ممکن دانسته اند که حدود 93% از آنها با پیوند اعضا از افراد با مرگ مغزی موافق بودند. نتایج همچنین نشان داد که 88% موافقین با پیوند اعضا، راضی به تکمیل و امضای فرم اهدای عضو بودند. رضایت دهندگان مهمترین دلایل خود را توجه به بعد انسانی و ثواب اخروی بیان داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش،آموزش به مردم در جهت افزایش آگاهی نسبت به مرگ مغزی و ایجاد نگرش مثبت در اهدای عضو ضروری به نظر می رسد. در ضمن تدوین قوانین منطبق با شرع مقدس اسلام در مورد مرگ مغزی، اهدای عضو و پیوند اعضا توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: پیوند اعضا، اهدای عضو، مرگ مغزی
  • حسن عدالت خواه، شهنام عرشی، همایون صادی، وحید سپهرام، بهرخ محمودزاده، اکبر مرتضی زاده، مسعود شعبانی صفحه 36
    زمینه و هدف
    شیوع ابتلا به شپش یکی از معیارهای ارزیابی رعایت بهداشت فردی در جوامع می باشد و از جمله بیماری های مهم در بین دانش آموزان است. پدیکولوز سر در مورد دانش آموزان مدارس شبانه روزی از اهمیت به سزایی برخوردار است. هدف ما از این مطالعه تعیین میزان شیوع آلودگی شپشی بین دانش آموزان و عوامل مرتبط با ایجاد پدیکولوز بود.
    روش مطالعه
    این مطالعه به صورت توصیفی تحلیلی و به روش مقطعی بر روی 417 نفر از دانش آموزان مدارس شبانه روزی دخترانه استان اردبیل که بصورت نمونه گیری سیستماتیک انتخاب شده بودند انجام گرفت. تشخیص پدیکولوز بصورت مشاهده چشمی مستقیم غیر مسلح توسط پزشکان عمومی آموزش دیده انجام شد. داده ها توسط پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از نرم افزار EPI2000 و SPSS 10 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    تعداد 116 نفر (27/8%) از دانش آموزان از خارش سر شکایت داشتند.41/2% از دانش آموزان بدلایل مختلف اصلا در مدرسه حمام نمی کردند و تنها 45/2% از دانش آموزان یک بار یا بیشتر در هفته در مدرسه حمام می کردند. در پاسخ به این سوال که آیا در مدرسه شما حمام وجود دارد 74/3% پاسخ مثبت داده بودند و در پاسخ به این سوال که آیا امکان دسترسی به حمام در مدرسه در هر لحظه وجود دارد 33/6% پاسخ مثبت دادند. 53 نفر (12/7%) از دانش آموزان سابقه ابتلا به شپش سر را ذکر نمودند. 21 نفر (5%) سابقه درمان پدیکولوز سر را داشتند. 119نفر (28/5%) از دانش آموزان مبتلا به پدیکولوز سر بودند. بین آلودگی به شپش سر و سابقه قبلی بیماری و وجود حمام در منزل ارتباط معنی دار آماری وجود داشت. بین آلودگی به شپش سر و استفاده از لوازم شخصی مشترک مانند شانه یا مقنعه در مدرسه یا منزل ارتباط معنی دار آماری مشاهده نشد. شیوع بیماری در دانش آموزان روستایی بالاتر از شهری بود.
    نتیجه گیری
    برخی مدارس شبانه روزی استان امکانات بهداشتی کافی در محل زیست دانش آموزان را ندارندو شیوع پدیکولوز بین دانش آموزان مدارس شبانه روزی به ویژه دانش آموزان روستایی بالاست.
    کلیدواژگان: شپش سر، دانش آموزان، مدارس شبانه روزی
  • افسر فرود، افسانه فرود صفحه 46
    زمینه و هدف
    به منظور پیشگیری از مرگ و میر و معلولیت های مادران، ماماها باید قادر به اجرای مراقبت های جامعه نگر برای زنان و خانواده هایشان باشند. بدین منظور بررسی آگاهی، نگرش و آمادگی به عمل ماماها در مورد مامایی جامعه نگر هدف اصلی این پژوهش بود.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی مقطعی که در سال 1381 انجام شد. کلیه ماماهای شاغل در بیمارستان ها و مراکز بهداشتی و درمانی استان کرمان که 280 نفر بودند، به عنوان نمونه های مورد پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که در دو قسمت تنظیم شد. قسمت اول شامل سئوالاتی جهت توصیف مشخصات نمونه ها بود و در قسمت دوم سئوالاتی جهت سنجش سطح آگاهی، نگرش و آمادگی به عمل نمونه ها در مورد مامایی جامعه نگر طرح گردید. در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کای دو و همبستگی استفاده شد.
    یافته ها
    در ارزیابی آگاهی نمونه ها در مورد مامایی جامعه نگر با میانگین نمره آگاهی 21/13، تنها 16/4% از واحدها سطح آگاهی خوبی در این زمینه داشتند. در رابطه با نوع نگرش، میانگین نگرش افراد مورد بررسی 77/07 بوده و این در حالی است که 61/8% نمونه ها نگرش مثبت نسبت به مامایی جامعه نگر داشتند. 79/2% از واحدها آمادگی خود را برای فعالیت در قالب مامایی جامعه نگر ابراز داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج سطح آگاهی و نگرش واحدهای مورد بررسی، لزوم تقویت و ارتقای دانش حرفه ای ماماها در این حوزه جدید فعالیت مامایی ضروری به نظر می رسد و با توجه به اعلام آمادگی اکثریت ماماهای شاغل برای شرکت در مامایی جامعه نگر جهت بهبود وضعیت بهداشتی زنان و کودکان اکثر برنامه های آموزشی باید در متن جامعه صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: مامایی جامعه نگر، آگاهی، نگرش، آمادگی به عمل
  • عفت مظاهری، سید هاشم سزاوار، عدالت حسینیان، نسرین فولادی صفحه 53
    زمینه و هدف
    امروزه با تغییر سیستم ارایه مراقبت های بهداشتی، بیشتر بیماران مراقبت های حرفه ای و تخصصی لازم را پس از ترخیص از بیمارستان در منزل دریافت میکنند. هدف این مطالعه بررسی تاثیر پیگیری بر وضعیت سلامت جسمی و روحی بیماران دچار انفارکتوس قلبی بود.
    روش کار
    این پژوهش تجربی بر روی 60 بیمار دچار انفارکتوس قلبی مراجعه کننده به مرکز آموزش درمانی بوعلی اردبیل در سال80-1379 انجام شد. نمونه های مورد بررسی بصورت مبتنی بر هدف انتخاب و بطور تصادفی در دو گروه 30 نفری شاهد و آزمون قرار گرفتند. سپس برای گروه آزمون برنامه بازدید منزل تدوین گردید ولی برای گروه شاهد مداخله ای صورت نگرفت. یک هفته پس از اجرای کامل برنامه بازدید منزل، وضعیت سلامت جسمی و روحی نمونه های مورد بررسی در هر دو گروه توسط چک لیست نهایی و تست اسپیلبرگروبک مورد بررسی و نتایج با آزمون X2 در دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    آزمونX2 بین ضربان قلب زمان استراحت در دو گروه تفاوت آماری معنی داری نشان داد (P<0/05) ولی این تفاوت بین فشار خون سیستولیک، دیاستولیک، وزن، اضطراب و افسردگی در دو گروه معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به آنکه پیگیری بر وضعیت سلامت جسمی و روحی بیماران موثر است بنابرین پرستاران می توانند با فعال کردن سیستم مراقبت در منزل و برنامه های بازتوانی همراه با حمایت های اجتماعی بعد از انفارکتوس قلبی باعث بهبود کیفیت زندگی بیماران شوند.
    کلیدواژگان: پیگیری بیمار، انفارکتوس قلبی، وضعیت سلامت جسمی و روحی
|
  • Firooz Amani, Saeid Sadeghieh, Ahad Azami, Habib Ojaghi Page 7
    Background and Objective
    In order to avoid amblyopia, the welfare organization of Iran performs a special program every year. Since there was no research regarding the mistake rates made by the educators, this study was conducted to determine the probable differences between educators and optometrists in terms of their mistakes in examining amblyopia. The study aimed also at decreasing the amount of this difference and programming for the better performance of amblyopia examination in the future.
    Methods
    This study was performed on 260 children in 22 nursery schools of Ardabil using systematic sampling method. These children were first examined by the educators and after some time they were examined for a second time by optometrists using retinoscopy and the fingertip. The data was collected using a questionnaire filled out by both the educators and the optometrists. This data was then analyzed by X2 tests and ANOVA using SPSS program.
    Results
    51.2% of the subjects were male and the rest of them (48.8%) were female. 63.5% of the nursery schools (day- care centers) were private and the others were run by the ministry of education. 13.8% of the subjects used eye glasses and 8.1% were under the control of a physician. 36.4% of the centers did not observe the standard interval. 18.8% of the educators were not skillful enough. 17.7% of the children suffered from astigmatism and 5.3% of them had a weak eyesight. Because of these factors, there was a 17.7% difference between the examination of educators and that of the optometrists.
    Conclusions
    It seems necessary for the authorities to have better and more careful programs in the future for examining amblyopia.
    Keywords: Amblyopia, Mistake in examining eyesight, Strabism
  • Manoochehr Barak, Nayereh Aminisani, Mehrdad Mirzarahimi, Seyedmorteza Shamshirgaran, Nategh Abbasgholizadeh Page 12
    Background and Objective
    Hepatitis C Virus is the most common cause of post-transfusion hepatitis. This study was conducted to evaluate the prevalence of hepatitis C in multiply transfused patients.
    Methods
    45 patients with B- thalassemia major, 4 patients with hemophilia and 1 patient with aplastic anemia were studied prospectively during 2000. An initial questionnaire was used to collect the data regarding age, sex, duration and interval of at blood translation family history and the type of blood product received and the date of first infusion and then a blood sample was taken for detection of antibody against HCV.
    Results
    62% of the subjects were male and 38% of them were female with the age range of 6 months- 29 years old. 92% of the patients used packed red blood cells. 27 patients had a positive family history of thalassemia and two seropositive patients (4%) had thalassemia. Duration and mean amount of blood transfused were significantly higher in patients with HCV infection. Data analysis showed now significant relationship among variables of the study and hepatitis C cases.
    Conclusions
    It is concluded that multiply transfused thalassemic patients are at high risk for HCV infection. Thus, routine screening of blood and anti- HCV test in these patients is necessary.
    Keywords: HCV, Thalassemia, Transfusion
  • Zahra Tazakori, Maryam Zare, Mehrdad Mirzarahimi Page 17
    Background and Objective
    Diabetes is one of the most important world health problems and a chronic disease that needs continuous care. Therefore, these kinds of patients should take self- care education. This study is an attempt to investigate the effect of nutritional education on blood sugar level and macronutrients intake in IDDM patients.
    Methods
    24 IDDM patients under 20 were selected for educational program on nutrition. The data were collected two times using food questionnaire (24- hour recall) and blood sugar level before and after education was estimated. The data were analyzed by paired t-test, using SPSS and Food Processor.
    Results
    There was not statistically significant relationship between blood sugar level before and after education. Also the results showed that there was statistically significant relationship between macronutrients intake before and after education (P=0.35). After education, macronutrients were similar to WHO recommendations. HbA1C level in most of the patients was 9-12% which refers to the moderate control of this diseases and hypoglycemia decreased from 4.2% to 3%.
    Conclusions
    There were no remarkable changes in blood sugar but the amount of HbA1C and Macro Nutrients showed that education had a positive effect on patients.
    Keywords: Nutritional education, IDDM, HbA1C
  • Behrooz Dadkhah, Mohammadali Mohammadi, Naser Mozafari, Abdollah Mahdavi Page 22
    Background and Objective
    Burning is a problem that occurs quite frequently every day, and brings about a lot of psychophysical problems for both the burnt individual and his family. Hospital infection,burn infection and lack of the precsie care on the part of nursing staff is one of the hospital insufficiencies.This increases the duration of hospitalization and leads to the wastage of costs and as a result is very life threatening. This study was conducted to determine the quality of burn wound dressing in burn ward of Fatemi hospital.
    Methods
    In this descriptive-analytical research, 100 cases of burn wounds were selected using simple sampling method, and were studied in terms of dressing quality.The data were collected using questionnaire and observation cards. The questionnaire included 9 questions regarding demographic specification and the observation card had 14 questions about the patient, 20 questions for attentive persons and 16 questions regarding equipment and solutions and 16 questions about the environment.This collected data was analysed using descriptive and inferential test.
    Results
    The findings indicated that the dressing quality of burn wound regarding the patients was weak (73%),average (27%) and good (0%). The equipment and solutions used were weak (52%), average (35%) and good (13%). In relation to environment weak (92%) average (8%), good (0%) and regarding attentive person weak(73%), average (27%), good (0%). There was a signnificant correlation among working experience, marital status and age of attentive personnel, and quality of burn wound caring.
    Conclusions
    The findings indicated that the dressing quality of burn wound caring was weak. It is also recommended that more attention should be given to caring burn wounds by nursing staff.
    Keywords: Wound, Burn, Dressing quality
  • Alireza Zohoor, Masoud Bozorgmagham Page 29
    Background and Objective
    Head trauma is one of the most common causes of death in accidents and it is irreversible. More than 10000 cases of brain death occur annually in Iran and less than 10% of them are donors. That is why the number of organ transplantation in Iran is much lower than Europe and America. This study was conducted to investigate the attitude of 20-60 year-old citizens of Tehran about organ donation in brain death.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on 730 subjects (384 females and 346 males (in 2000. The questionnaire and multi-stage sampling methods were used to collect data. The data were analyzed using SPSS and Chi-square tests.
    Results
    about 44% of the subjects believed that the brain death is virtually irreversible and 93% of these subjects agreed with transplantation. 88% of those who agreed with transplantation accepted to fill out special donation forms. Humanitarian considerations and heavenly rewards were two main reasons mentioned by these people.
    Conclusions
    According to this study, it is necessary to train people in order to increase their knowledge regarding brain death and create a positive attitude about organ donation. meanwhile passing some laws in this regard which are in accordance with Islam is recommended.
    Keywords: Attitudes, Organ transplantation, Brain death
  • Hasan Adalatkhah, Shahnam Arshi, Homayoun Sadeghi, Vahid Sepehram, Behrokh Mahmoodzadeh, Akbar Mortezazadeh, Masoud Shabani Page 36
    Background and Objective
    The prevalence of pediculosis in communities is one of the criteria for individual hygiene and one of the important diseases among students. Pediculosis capitis is very important in boarding schools. The aim of this study is to determine the prevalence of pediculosis capitis and relative factors among boarding school students.
    Methods
    This study with a descriptive, analytic and cross - sectional method was performed upon 417 girl students from Ardabil boarding schools who were selected using systematic method. Pediculosis was diagnosed through direct observation by trained general practitioners. The data were collected using questionnaire and were analyzed by EPI 2000 and SPSS10.
    Results
    116 students (27.8%) complained about itching of scalp.41.2% of the students never took a shower in school and only 45.2% of them took a bath in school once a week or more. 74.3% of the students said that there was a bathroom in their school and about the accessibility of these bathrooms, 53 students (12.7%) had previous involvement with head lice. 21 cases (5%) had previous treatment of pediculosis capitis. 119 of the students (28.5%) suffered from head lice. There was a significant relationship among suffering from head lice and previous illness and existence of bath in home. No significant relationship was observed among this disease and sharing devices such as comb or head scarf in school or home. Prevalence of the disease among rural students was more common than urban ones.
    Conclusions
    some boarding school in Ardabil did not have enough hygienic facilities and the students of these schools were mostly from rural areas.
    Keywords: Pediculosis, Head lice, Boarding schools
  • Afsar Foroud, Afsaneh Foroud Page 46
    Background and Objective
    In order to prevent maternal mortality and morbidity, midwives should be able to implement community cares for women and their families. The aim of this study is to investigate midwives ’ knowledge, attitude and readiness to practice community oriented midwifery (COM).
    Methods
    In this cross sectional study, all 280 midwives working in Kerman hospitals and health service centers were selected. The questioner for data collection had two parts. The first part intended to describe the characteristics of samples and the second part was used to evaluate midwives ’ knowledge, attitude, and readiness to practice community oriented midwifery. Correlation and chi - square tests were used to analyze the data.
    Results
    Mean of knowledge score was 21.13 and 16.4% of the subjects had a good knowledge of COM. Mean of attitude score was 77.07 and 61.8% of the samples had a positive attitude towards COM. 79.2% of samples announced their readiness to practice COM.
    Conclusions
    Based on the findings of this study it seems that the professional knowledge of midwives should be promoted, regarding COM.
    Keywords: Community oriented midwifery, Knowledge, Attitude
  • Effat Mazaheri, Seyedhashem Sezavar, Adalat Hosseinian, Nasrin Fooladi Page 53
    Background and Objective
    Today, with changes in health care systems, most of the patients, receive occupational and special cares at home after being discharged from hospital. The aim of this study was to assess the effects of follow up on physical and emotional status of the patients with recent myocardial Infarction.
    Methods
    This experimental study was done on 60 patients with acute myocardial infarction, who referred to Boali Hospital during 2000-2001.The patients were chosen randomly and were set in two different groups with 30 subjects in each group. Then, a home care program was designed for case group. but there was no intervention for control group. This home care program was completed and one week later the physical and emotional status of the patients in two groups were analyzed by Spilbergar and Beck tests and finally the results were compared in two groups using X2 test.
    Results
    The X2 test showed that there is a significant difference between resting heart rate of two groups with P<0.05 but the difference among systolic and diastolic blood pressure, body weight, anxiety and depression was not statistically significant in two groups.
    Conclusions
    Regarding the effects of follow-up on the physical and emotional status of the patients, nurses can improve the quality of the patienys life through active home - care and rehabilitation programs along with social supports.
    Keywords: Patients follow, up, Myocardial infarction, Emotional health