فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 64 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/26
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ائلشن باژن، بهزاد برادران صفحات 142-153
    زمینه و هدف
    سرطان پروستات یکی از شایع ترین سرطان ها در بین مردان است که بروز آن در بسیاری از کشورها در حال افزایش است. بر اساس مطالعات انجام شده کاهش بیان miRNA-143 در سرطان پروستات گزارش شده است. در این تحقیق با جایگزینی miRNA-143 در سلول‏های سرطان پروستات (PC3) از طریق انتقال ژن miRNA-143 توسط وکتور‏، بیان این میکروRNA را در این سلول‏ها افزایش داده و اثرات این میکروRNA در مهار متاستاز بررسی گردید.
    روش کار
    بعد از کشت سلول های سرطانیPC3 با استفاده از تست MTT، IC50 آنتی بیوتیک Geneticin (G418) در این رده سلولی به دست آورده شد. در ادامه با استفاده از JetPEI انتقال miRNA-143 به داخل سلول های سرطان پروستات صورت گرفت. از تست qRT-PCR برای تائید عمل انتقال این میکروRNA به داخل سلول ها استفاده شد. تست Wound healing برای بررسی وضعیت مهاجرت سلول های ترانسفکت شده و سلول های کنترل استفاده گردید.
    یافته ها
    با استفاده از تستMTT ،IC50 برای آنتی بیوتیک Genticin (G418)μg/ml 141.9 به دست آمد. نتایج حاصل از تست qRT-PCR افزایش بیان miRNA-143 را در سلول های PC3 ترانسفکت شده با miRNA-143 نسبت به سلول های کنترل (وکتور خالی) نشان داد. در نهایت نتایج تست Wound healing کاهش مهاجرت سلول های ترانسفکت شده را در مقایسه با سلول های کنترل نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان داد که miRNA-143 نقش مهمی در مهار مهاجرت سلول های سرطان پروستات دارد و می تواند کاندید مناسبی برای درمان های مولکولی باشد.
    کلیدواژگان: miRNA-143، سرطان پروستات، متاستاز، ترانسفکشن
  • فرانک حسن پور، کمال الدین حمیدی، صابر زهری، سعید لطیفی نوید صفحات 154-163
    زمینه و هدف
    سرطان پستان، یکی از شایعترین بدخیمی های زنان در جهان است. مسیر آپوپتوز یکی از مهمترین مسیر های مقابله با آسیب های سلولی به ویژه سرطان است که معمولا در این بیماری مسدود می شود. از آنزیم های اصلی به راه اندازنده این مسیر آنزیم های (β3،α3،1،2) JNK هستند که بر اثر استرس های سلولی فعال می شوند.
    روش کار
    در این مطالعه آزمایشگاهی، سلول های سرطان پستان با منشا رده سلولی MCF-7 در محیط کشت RPMI با 10% سرم جنین گاوی کشت داده شدند. سپس تحت تنشهای گرما (45 و 42 درجه سانتیگراد) به مدت 1، 2، 4، 6 و 8 ساعت و تنش های اشعه X وγ به مدت 1، 2، 3 و4 ساعت قرار گرفتند و میزان زیستایی آنها با روش MTT و میزان آنزیم JNK با تست الایزا مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که تنش های غیرزیستی همانند گرما و اشعه باعث افزایش میزان آنزیم JNK و همچنین بازیابی مسیر عملکردی آپوپتوزی آن در سلول های سرطان پستان می شود. همچنین کاهش زیستایی و افزایش میزان JNK در سلول های تحت تنش وابسته به مدت زمان و نوع تنش متفاوت است.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیقات نشان داد که استرس های غیرزیستی تاثیر مستقیمی بر میزان آنزیم JNK دارند. افزایش میزان این آنزیم در سلول باعث فعالیت مسیر آپوپتوز سلولی شده و مرگ برنامه ریزی شده سلول را به همراه دارد. امید است با ادامه روند شناخت بیشتر آنزیم JNK و مسیر های مربوطه بتوان راهکارهایی برای کمک به درمان این سرطان را به کار برد.
    کلیدواژگان: آنزیم JNK، سرطان پستان، تنش اشعه (X، γ)، تنش گرما، تنش آبیوتیک
  • فاطمه حسینی، محمد کارگر صفحات 164-173
    زمینه و هدف
    انتروکوک ها فلور غالب مدفوع می باشند که مستقیما و یا از طریق فاضلاب ها به محیط وارد می شوند. این باکتری ها به دلیل توانایی کسب ژن های مقاومت و انتقال آن به سایر باکتری ها به ویژه استافیلوکوکوس اورئوس، نقش مهمی را در ایجاد عفونت های بیمارستانی ایفا می نمایند. این پژوهش با هدف ارزیابی شیوع انتروکوک های مقاوم به ونکومایسین و شناسایی ژن های vanA، vanB، vanC1/C2 در ایزوله های VRE جدا شده از نمونه های محیطی جنوب استان فارس انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش به صورت مقطعی- توصیفی بر روی 155 جدایه انتروکوک جمع آوری شده از نمونه های محیطی (فاضلاب بیمارستانی و آب های سطحی) مناطق مختلف لارستان و جهرم انجام شد. جداسازی انتروکوک ها با روش فیلتراسیون غشایی، کشت در محیط اختصاصی KF و آزمون های بیوشیمیایی انجام گرفت. حساسیت نسبت به آنتی بیوتیک های متداول و ونکومایسین مطابق با استاندارد CLSI با استفاده از روش انتشار دیسک و محاسبه حداقل غلظت بازدارنده رشد با روش Macro Brothdilution انجام شد. سپس وجود ژن هایvanA ،vanB ، vanC1/C2در ایزوله های VRE با روش PCR چندگانه ارزیابی گردید.
    یافته ها
    از مجموع ایزوله های انتروکوک، 41 (45/26%) انتروکوکوس فکالیس، 6 (3/87%) انتروکوکوس فیسیوم و 108 (69/68%) غیرفکالیس/ غیرفیسیوم تعلق داشتند. در مجموع 46 مورد (29/67%) از جدایه های انتروکوک نسبت به ونکومایسین مقاومت داشتند. از این تعداد 4 ایزوله 128MIC≥ را نشان دادند. در 4 ایزوله (8/70%) مقاومت به تمامی گروه های آنتی بیوتیک مورد بررسی مشاهده شد. 2 ایزوله (50%) ژن vanA و 2 ایزوله (50%) ژن vanB را داشتند، اما در هیچکدام ژن vanC1/C2 شناسایی نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که ایزوله های VREدر منطقه مورد پژوهش شیوع گسترده ای دارند، از این رو ضرورت توجه به مصرف محتاطانه ونکومایسین و اقدامات کنترلی به منظور ممانعت از انتشار محیطی ایزوله های VRE وجود دارد.
    کلیدواژگان: انتروکوک، عفونت بیمارستانی، ونکومایسین، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • ژینوس قمیصی، محمدتقی معصومی، عدالت حسینیان صفحات 174-188
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی- عروقی اولین علت مرگ ومیر و ناتوانی در جهان است. آگاهی از وضعیت سلامت و الگوی فضایی و زمانی شیوع بیماری نقش اساسی در برنامه ریزی سلامت دارد. لذا این پژوهش با هدف بررسی روند فضایی و زمانی بیماری عروق کرونر در استان اردبیل انجام گرفت.
    روش کار
    این پژوهش مطالعه ای توصیفی– تحلیلی و مقطعی است. جمعیت مورد بررسی تمامی بیماران بستری به علت بیماری عروق کرونر در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در یک بازه زمانی 5 ساله (1394-1390) به روش سرشماری انتخاب شدند. داده ها از نظر محل سکونت و زمان بستری طبقه بندی شده و نرخ بستری براساس جمعیت بدست آمده همان سال محاسبه گردید. میزان های حاصله توسط SPSS-23 با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سپس نقشه های توزیع فضایی به تفکیک سال با استفاده از نرم افزار ArcGIS 10.2 ترسیم شد.
    یافته ها
    در تجزیه وتحلیل دموگرافیک از 60156 بیمار بستری به علت بیماری عروق کرونر در بازه زمانی مورد مطالعه، 58 درصد را مردان و 42 درصد را زنان تشکیل میدادند. بیشترین محدوده سنی بیماران بستری 60-69 سال (25/3%) بود. در بررسی مدت و دفعات بستری بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر 92/4 درصد بیماران کمتر از 7 روز و 53/9 درصد بیماران یک بار بستری شده بودند. در بررسی روند زمانی بیماری، بیشترین نرخ بستری با روند صعودی در خلخال و با روند کاهشی در اردبیل و کمترین نرخ بستری علیرغم روند افزایشی در شهرستان کوثر مشاهده شد. در طول بازه زمانی بیشترین کاهش نرخ به ترتیب در شهرستان بیله سوار، مشکین شهر، نمین و نیر و بیشترین افزایش در گرمی، پارس آباد و کوثر دیده شد.
    نتیجه گیری
    با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی توزیع فضایی و مناطق در معرض خطر و روند فضایی و زمانی بیماری عروق کرونر قلب در بازه زمانی 94-1390 در استان اردبیل مدلسازی شد. نتایج نشان داد که میزان بستری در برخی از شهرستان های استان علیرغم نوسان در سال های متوالی بالا بوده و روند افزایشی داشت. همچنین مناطق شمالی و جنوبی استان در معرض خطر بیشتری از لحاظ ابتلا بودند. با شناسایی مناطق در معرض خطر و روند افزایشی میزان بستری می توان از عوامل خطر بیماری های قلبی و عروقی در دوران کودکی و نوجوانی و در زمان درمان بیماران از مرگ و میر ناشی از این بیماری ها پیشگیری نمود.
    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونر قلب، نرخ بستری، الگوی فضایی، زمانی، GIS، اردبیل
  • حسن عدالتخواه، نازیلا رهنما طریقی، سعید صادقیه اهری، علی نعمتی صفحات 189-197
    زمینه و هدف
    آکنه التهاب مزمن واحدهای پیلوسباسه است. میزان اسیدلینولئیک در سبوم بیماران مبتلا به آکنه بطور چشمگیری کاهش می یابد. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی احتمالی مکمل اسید لینولئیک کونژوکه در درمان آکنه متوسط در زنان مبتلا انجام گرفت.

    روش کار
    در یک کارآزمائی بالینی، تصادفی شده، دوسویه کور تعداد 40 نفر از زنان دارای آکنه متوسط در دو گروه (هر گروه 20 نفر) وارد مطالعه شدند. پس از ثبت فاکتورهای غذائی و دموگرافیک، روزانه به گروه مورد 3 گرم اسید لینولئیک کونژوکه به همراه 100 میلی گرم داکسی سایکلین خوراکی و به گروه شاهد 3 گرم پارافین خوراکی به عنوان ماده دارونما و 100 میلی گرم داکسی سایکلین خوراکی به مدت 30 روز داده شد. قبل از شروع و بعد از اتمام دوره درمانی ضایعات آکنه شمارش شده و میانگین GAGS و ASI برای هر گروه تعیین شد. از آزمون های آماری کای اسکویر، آزمون تی مستقل و تی زوجی برای آنالیز داده استفاده گردید.

    یافته ها
    میانگین کل کومدون، پاپول، پوستول و ندول در انتهای درمان در هر دو گروه کاهش یافت ولی این کاهش در دو گروه معنی دار نبود. با اینکه روند تغییرات درجه آکنه در انتهای دوره یک ماهه درمان بیماران مبتلا به آکنه در گروه مکمل نسبت به گروه شاهد کاهش یافت، ولی این کاهش معنیدار نبود. در طول درمان میانگین اندکس شدت آکنه در گروه مداخله از 13± 129/5 به 11/6± 77 و در گروه پلاسبو از 18/6±132 به 6/11± 67/7 کاهش یافت که از لحاظ آماری تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود نداشت.

    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان می دهد که تجویز مکمل لینولئیک اسید کونژوکه خوراکی همراه با درمان به مدت یک ماه تاثیر قابل ملاحظه ای در بهبود ضایعات آکنه ندارد.
    کلیدواژگان: آکنه ولگاریس، مکمل لینولئیک اسید کونژوگه، دارونما، ایران
  • سید دامون صدوقی صفحات 198-210
    زمینه و هدف
    سندرم تخمدان پلی کیستیک یک اختلال اندوکرینی و متابولیکی پیچیده است که با اختلال تخمک گذاری و هایپرآندروژنیسم شناسایی می شود. کروسین از ترکیبات اصلی زعفران است. با توجه به خواص آنتی اکسیدانی و اثر محافظتی کروسین بر غدد جنسی، این مطالعه به منظور تعیین اثر کروسین بر سطح سرمی گنادوتروپین، بتا استرادیول، تستوسترون و فولیکول های تخمدان در موش صحرایی مدل سندرم تخمدان پلی کیستیک انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی تعداد 28 سر موش صحرایی نژاد ویستار به 4 گروه مساوی تقسیم شدند. گروه های شاهد، PCOS تیمار نشده و دو گروه PCOSتحت تیمار با کروسین (غلظت های 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم). سندرم تخمدان پلی کیستیک به وسیله 28 روز تزریق لتروزول به میزان 1 میلی گرم بر کیلوگرم القاء شد. کروسین به صورت داخل صفاقی به گروه های PCOS تحت تیمار، به مدت 24 روز تزریق شد. محلول نرمال سالین به حیوانات گروه شاهد و PCOS تیمار نشده تزریق شد. در پایان دوره درمان، سطح سرمی LH، FSH، تستوسترون و بتا استرادیول توسط روش الایزا سنجش شد. سپس، نمونه بافتی تخمدان توسط هماتوکسیلین ائوزین رنگ آمیزی و تغییرات بافتی بررسی شد. داده ها توسط آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی تحلیل شد (0/05>p).
    یافته ها
    سطح سرمی LH، تستوسترون، بتا استرادیول و تعداد فولیکول های کیستیک در گروه PCOS تحت تیمار با غلظت 100 میلی گرم بر کیلوگرم کروسین در مقایسه با گروه PCOS تیمار نشده به طور معنی داری کاهش و FSH، تعداد فولیکول های پری آنترال، آنترال و جسم زرد به طور معنی داری افزایش یافت (0/05>p).
    نتیجه گیری
    کروسین در بهبود کیست های تخمدانی و اختلالات هورمونی موش های صحرایی مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک موثر بوده است.
    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، گنادوتروپین، هورمون های استروئیدی گناد، فولیکول تخمدان
  • اسلام ذبیحی، سید اقبال متولی باشی، پیروز پورمحمد، علی عابدی صفحات 211-220
    زمینه و هدف
    قارچ دنبلان (TB)در طب سنتی به عنوان محرک جنسی مورد استفاده قرار میگیرد و دارای اسید چرب، فلاونوئید، بتاکاروتن، مواد معدنی و همچنین مواد آنتی اکسیدان ازجمله کاتچین میباشد. هدف از این مطالعه تاثیر عصاره هیدروالکلی قارچ دنبلان بر پارامترهای اسپرم و میزان هورمون تستوسترون در موش صحرایی میباشد.
    روش کار
    این مطالعه بر روی 21 سر موش صحرایی نر در 3 گروه انجام شد. گروه اول (کنترل) هیچ دارویی دریافت نکردند. به گروه دوم (شاهد) نرمال سالین (حلال عصاره) و گروه سوم، mg/kg 105 عصاره TBبمدت 21 روز داخل صفاقی با حجم 0/2 میلی لیتر تزریق گردید. سپس نمونه های خونی به منظور تعیین غلظت هورمون تستوسترون جمع آوری شد و در نهایت وزن بیضه و اپیدیدیم، تعداد و درصد تحرک اسپرم مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمونهای آماری آنوا و تست تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    سطح سرمی تستوسترون، وزن موش صحرایی، وزن بیضه و تعداد اسپرم، درصد تحرک اسپرم در گروه تجربی تیمارشده با 105میلی گرم بر کیلوگرم از عصاره دنبلان نسبت به گروه کنترل به صورت معنی دار افزایش یافت (0/001>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد عصاره هیدروالکلی TB میتواند بر بهبود پارامترهای اسپرم و افزایش میزان هورمون تستوسترون موثر باشد و میتوان از آن به عنوان محرک جنسی و در ناباروری (جنس مذکر) استفاده نمود.
    کلیدواژگان: قارچ دنبلان، تستوتسترون، تحرک اسپرم، موش صحرایی
  • جعفر محمدشاهی، شهرام حبیب زاده، محمدحسین زاده، بیتا شهباززادگان صفحات 221-229
    زمینه و هدف
    ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) انتشار جهانی دارد و بطور عمده از راه تماس جنسی، از مادر به فرزند و اعتیاد تزریقی انتقال پیدا میکند. بیماری از یک وضعیت بدون علامت تا نقص ایمنی پیشرفته با عوارض عفونتهای فرصتطلبانه متغیر میباشد. بیماران ممکن است در مراحل مختلف بیماری تشخیص داده شوند. در این مطالعه ویژگی های بالینی و اپیدمیولوژیک بیماران مبتلا به HIV و پیامدهای آن در طی 10 سال (93-1383) در شهر اردبیل مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    مطالعه حاضر توصیفی و به صورت مجموعه موردی بود. بیماران تشخیص داده شده HIV که در مرکز مشاوره بیماری های رفتاری اردبیل (شامل بیماران زنده و فوت شده) در طی سال های 93-1383 پرونده داشتند، وارد مطالعه گردیدند. چک لیست تهیه شده برای هر بیمار شامل اطلاعات دموگرافیک، راه های ابتلا به بیماری، زمان تشخیص، مشکلات بالینی و درمانی در طی این مدت و... بود. در بیماران فوت شده، علت مرگ و همچنین فاصله زمانی تشخیص تا مرگ مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه 60 بیمار مبتلا به HIV مورد بررسی قرار گرفت، 76/7 درصد بیماران مرد و میانگین سنی آنها 42/96 سال بود. 48/2 درصد بیماران اعتیاد تزریقی داشتند. در 39/7 درصد موارد بیماران از راه تزریق وریدی و در 33/3 درصد از راه تماس جنسی ابتلا یافته بودند. میانگین شمارش سلولهای لنفوسیتهای T CD4+ در بیماران 252 سلول در میلیلیتر بود. شایع ترین علایم اولیه در بیماران بترتیب تب (63/33%)، آفت دهانی (35%) و اسهال (28/33 %) بودند. سل با 7 مورد (50 %) شایعترین عفونت فرصت طلب بود. در 6 بیمار (10%) بیماری همزمان هپاتیت B و یا C وجود داشت. 28 بیمار (46/6%) در زمان مطالعه فوت کرده بودند. فاصله زمانی متوسط تشخیص بیماری تا فوت 39/65±44/84 ماه مشخص گردید و نارسایی قلبی- تنفسی شایعترین علت قابل تشخیص مرگ در میان بیماران بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد بیشتر بیماران میانسال بوده و اعتیاد تزریقی به عنوان شایعترین عامل خطر ابتلا به ویروس HIV است. تزریقات داخل وریدی شایع ترین راه انتقال آن میباشد. هپاتیت C و سل بترتیب مهمترین بیماری های همراه بودند. افزایش سطح آگاهی جامعه در مورد بیماری، تشخیص زودهنگام و مراقبت مناسب در طول بیماری، اقدامات اساسی برای مقابله با این مشکل جهانی است.
    کلیدواژگان: اچ آی وی، ویژگی های بالینی، عفونت های فرصت طلب، اعتیاد تزریقی، هپاتیت
  • ظریفه سهرابی، حسن یعقوبی، بهزاد شالچی، امیرصالح دل آرا، پرویز مولوی صفحات 230-240
    زمینه و هدف
    صرع اختلال مزمن و طغیان عمل مغزی است که به علت تخلیه نابهنجار الکتریکی نورون های مغز پیدا می شود و مشکلاتی چون نوسانات خلقی، افسردگی و اضطراب برای بیماران بدنبال دارد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه ناگویی هیجانی در بیماران مصروع تونیک- کلونیک، صرع میوکلونیک جوانان و افراد سالم می باشد.
    روش کار
    مطالعه حاضر بر اساس طرح پس رویدادی (علی- مقایسه ای)، با روش نمونه‏گیری در دسترس تنظیم شد. جامعه مورد نظر شامل تمامی افراد مبتلا به صرع و حجم نمونه متشکل از 134 نفر (74 نفر بیمار و60 نفر افراد سالم) در گروه سنی 35-18 سال بود. از گروه نمونه بیماران 14 نفر بدلیل نداشتن ملاک‏های انتخاب حذف شدند و 60 نفر بیمار (29 نفر صرع میوکلونیک و 31 نفر صرع تونیک کلونیک) باقی ماندند. ابزار مورد استفاده جهت سنجش ناگویی هیجانی مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه، آزمون تعقیبی شفه و آزمون t برای گروه های مستقل مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین ناگویی هیجانی در صرع میوکلونیک جوانان، تونیک کلونیک و افراد سالم به ترتیب برابر با 44/64، 61/41 و 54/24 بود. تفاوت به دست آمده در بین دو گروه صرع میوکلونیک و تونیک- کلونیک معنادار نبود ( p>0.05و 5/19t =) اما تفاوت به دست آمده بین صرع میوکلونیک جوانان با افراد سالم (<0.01 pو 121/01t = ) و صرع تونیک- کلونیک با افراد سالم (0/01> pو 6/82t =) معنادار بود. همچنین افراد مصروع میوکلونیک جوانان و تونیک- کلونیک دشواری های بیشتری را در شناسایی احساسات، توصیف احساسات و جهت‏گیری فکری بیرونی نسبت به افراد سالم نشان دادند اما چنین تفاوتی بین دو نوع صرع میوکلونیک جوانان و تونیک- کلونیک به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    بیماری صرع با کاهش توانایی پردازش اطلاعات هیجانی همانند کاهش ناگویی هیجانی در بیماران مصروع همراه است، افراد مصروع تونیک- کلونیک و صرع میوکلونیک جوانان توانایی کمتری در زمینه شناسایی و توصیف اطلاعات هیجانی دارند و بیشتر جهت گیری فکری بیرونی دارند. همچنین بدلیل اینکه محل تخلیه حملات تشنج در دو نوع صرع منتشر و مشابه است، تفاوت معناداری در ناگویی هیجانی بین دو نوع صرع مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: صرع، صرع تونیک، کلونیک، صرع میوکلونیک جوانان، ناگویی هیجان
  • رضا علی پناه مقدم، سارا حسین زاده، علی نعمتی، عباس نقی زاده باقی، ودود ملک زاده صفحات 241-251
    زمینه و هدف
    رابطه بین عادات غذایی و سرطان مری به درستی مشخص نیست ولی اخیرا نشان داده اند که الگوی غذایی غربی می تواند با افزایش خطر ابتلا به سرطان مری ارتباط داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه عادات غذایی و نیترات سرم در بیماران مبتلا به سرطان مری با افراد سالم در شهر گرگان انجام گرفت.
    روش کار
    در یک مطالعه مورد- شاهدی، 44 فرد مبتلا به سرطان مری (گروه مورد) و 44 فرد سالم (گروه کنترل) به مدت یک سال در شهر گرگان برای مطالعه انتخاب گردیدند. پس از اندازه گیری فاکتورهای تن سنجی، اطلاعات دموگرافیک و غذایی توسط پرسشنامه های عمومی و بسامد غذایی، ثبت گردید و نمونه های خونی ناشتا از هر دو گروه برای اندازه گیری سطوح نیترات سرم ‏تهیه شد. نتایج توسط آزمون های آماری تی تست مستقل، کای دو، فیشر و آزمون مونت کارلو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    وزن، نمایه توده بدنی و سطح سرمی نیترات از نظر آماری در گروه مورد کمتر از گروه کنترل بود (0/05>p). مصرف نمک، سیگار و قلیان در بیماران بیشتر از گروه کنترل بود (0/05>p). نتایج براساس عادات تغذیه ائی نشان داد که مصرف نان و برنج، چربی اشباع، چای داغ، کالباس و نوشابه های صنعتی در بیماران از نظر آماری بیشتر از گروه کنترل ولی مصرف سبزی جات، میوه جات، روغن های غیراشباع، عسل و گوشت کبابی در بیماران کمتر از گروه کنترل بود (0/05>p).
    نتیجه گیری
    مصرف برخی از غذاهای آماده، چائی داغ و چربی اشباع با سرطان مری مرتبط بود، اما سطوح سرمی نیترات در بیماران کمتر از گروه کنترل بوده و نشانگر نیاز به تحقیقات بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان مری، عادات غذایی، نیترات سرم
  • شهزاد داروگری، رحمت الله پرندین، نامدار یوسف وند، داریوش شکیبایی صفحات 252-260
    زمینه و هدف
    میخک یک گیاه دارویی می باشد که معمولا در طب سنتی برای کاهش درد دندان بکار می رود. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر ضد دردی روغن میخک موضعی در روش آزمون فرمالین در دو فاز حاد و مزمن در موش سوری نر بود.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی تعداد 24 سر موش کوچک آزمایشگاهی به 4 گروه کنترل، گروه مورفین (کنترل مثبت)، گروه روغن میخک، گروه روغن میخک+مورفین تقسیم و مورد استفاده قرار گرفتند. قبل از آزمون فرمالین، حیوانات به مدت 6 ساعت تحت تیمار با روغن میخک موضعی بصورت مالشی قرار گرفتند. مورفین (mg/kg 10) بصورت تک دوز و زیرجلدی تجویز شد. نمرات درد با استفاده از آزمون فرمالین با تجویز 20 میکرولیتر فرمالین 2/5% به کف دست راست حیوان بدست آمدند.
    یافته ها
    روغن میخک موضعی موجب کاهش درد حاد (فاز اولیه تست فرمالین (و درد مزمن (فاز ثانویه تست فرمالین) شد. از طرفی روغن میخک موضعی اثر ضد دردی مورفین را در مرحله درد حاد افزایش داد.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که روغن میخک موضعی دارای اثر ضد دردی می باشد که با اثر مورفین قابل مقایسه است.
    کلیدواژگان: روغن میخک، اثر ضد دردی، تست فرمالین
|
  • Elshan Bazhan, Behzad Baradaran Pages 142-153
    Background and Objectives
    Prostate cancer is one the most common cancer in men whose incidence is increasing in many countries. According to the studies, decreased expression of miR-143 has been reported in prostate cancer. In this study, we replaced miRNA-143 in prostate cancer cells by vector based miRNA-143 and evaluated its inhibitory effects on migration of prostate cancer cells (PC3).
    Methods
    MTT assay was performed to reach an inhibitory concentration of Genticin antibiotic (G418 (in PC3 cells. Then, miRNA-143 vector was transfected into PC3 cells via JetPEI transfection reagent. The transfected cells were selected by G418 antibiotic according to a 2-week treatment with IC50 concentration. Then, the expression level of miRNA-143 was measured by qRT-PCR method. To evaluate the effect of miRNA-143 in inhibition of migration, scratch wound healing assay was performed.
    Results
    Results of MTT assay showed the IC50 level of G418 on PC3 cells was obtained to be 141.9 μg / ml. The results of qRT-PCR indicated increased expression of miRNA-143 in PC3 cells transfected with miRNA-143 compared to control cells. Finally, the results of wound healing assay showed migration reduction in transfected cells compared with control cells (empty vector).
    Conclusion
    The results showed that miRNA-143 play an important role in cell migration during prostate cancer metastasis, and it can be a good candidate for molecular treatments.
    Keywords: miRNA-143, Prostate Cancer, Metastasis, Transfection
  • Faranak Hasanpour, Kamaleddin, Hamidi, Saber Zahri, Saeeid Latifi Navid Pages 154-163
    Background and Objectives
    Breast cancer is one of the most common cancers of women in the world. Apoptotic pathway is one of the most important pathways to deal with cell damage, especially cancer, which is usually blocked in this disease. One of the main enzymes to set up this pathway is JNK (1,2,3α,3β), which is activated by cellular stress.
    Methods
    In this study, breast cancer cells with the origin of MCF-7 cell lines were cultured in RPMI medium using 10%fetal bovine serum.Then , they were subjected to heat (42 & 45 C) for 1,2,4,6 and 8 hours under X-ray and γ-ray radiations for 1,2,3 and 4 hours as well. Their viability and enzyme level were evaluated by MTT and ELISA tests, respectively.
    Results
    The obtained results showed that abiotic stresses including heat and radiations resulted in JNK level increase and recovery of apoptosis pathway function in breast cancer cells. In addition, they led to decreased of cell viability and increase of JNK level depending on the duration and kind of stress.
    Conclusion
    The results in this study showed abiotic stress directly affected the JNK level. Increase of this enzyme in the cell resulted in activity of JNK apoptosis pathway. We hope to find methods to help to cancer treatment by means of more studies on JNK enzyme and relevant pathways.
    Keywords: JNK Enzyme, Breast Cancer, Radiation Stress, Heat Stress, Abiotic Stress
  • Hosseini Fatemeh, Mohammad Kargar Pages 164-173
    Background and Objectives
    Enterococcus spp. are predominant in the faecal microflora which enter the environment directly or through wastewater. These bacteria play an important role in the development of nosocomial infections due to their ability to acquire resistance genes and their transmission to other bacteria, particularly Staphylococcus aureus. The aim of this study was to identify the prevalence of vancomycin-resistant enterococci (VRE) and to detect van A, van B and van C1/C2 genes in VRE strain isolated from environmental samples of the in southern Fars province.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out on 155 Enterococcus spp isolates collected from environmental samples (hospital wastewaters and surface waters) in different areas of Larestan and Jahrom cities. Isolates were identified and confirmed as Enterococcus spp. using the membrane filtration method, selective growth on Kenner Fecal Streptococcus Agar (KF) medium and biochemical tests. The disk diffusion test and Macro Broth dilution method based on CLSI guidelines were used to determine antimicrobial susceptibility against conventional antibiotics and vancomycin and to measure the minimum inhibitory concentration (MIC), respectively. Finally, the presence of van A, van B and van C1/C2 genes in VRE strains was determined by multiplex PCR technique.
    Results
    Out of all of Enterococcus spp. isolates, 41 cases (26.45%) were belonged to E.faecalis, 6 cases (3.87%) to E.faecium and 108 cases (69.68%) to non-faecalis and non-faecium. In total, 46 isolates (29.67%) were resistant to vancomycin and 4 isolates showed MIC ≥128 μg/ml. Resistant to all types of antibiotics was observed in 4 isolates (8.70%). Further, 2 isolates (50%) had vanA gene and 2 isolates (50%) had vanB gene, but vanC1/C2 genes were detected in none of them.
    Conclusion
    The results indicated that the VRE strains are widespread in the studied area, therefore there is an urgent need for prudent use of vancomycin and implementation of control measures to prevent the environmental spread of VRE strains.
    Keywords: Enterococcus, Nosocomial Infections, Vancomycin, Antibiotic Resistance
  • Jinous Gamissi, Mohammadtaqi Masoumi, Adallat Hossinian Pages 174-188
    Background and Objectives
    Coronary artery disease (CAD) is the most common cause of mortality and disability around the world. Determination of the health status and spatial and temporal patterns of the disease prevalence has a major role in health planning. This study aimed to investigate the spatiotemporal pattern of CAD in Ardabil Province.
    Methods
    This descriptive and cross-sectional study was performed using the data belonging to 60156 patients with history of hospital admission due to CAD in Ardabil Province during 2010-2015. Hospitalization Rate (HR) was calculated after classification of the data in terms of location and date of hospitalization. The spatiotemporal and demographic variables, including age, gender, type of CAD, periods and duration of hospitalization were analyzed by descriptive statistics, ANOVA and repeated measures in SPSS v23 statistical software. Spatial distribution maps were drawn for each month and year in ArcGIS 10.2.
    Results
    Of 60156 hospitalized patients with CAD diagnosis, men (58%) were more in number than women (42%). The majority of hospitalized patients fell in the age range 60-69 years (25.3%), and 92.40% of patients were hospitalized for less than 7 days. An ascending pattern was observed in temporal hospitalization trend in Khalkhal and a descending trend in Ardabil. The lowest hospitalization rate, however, was observed in Kosar city despite the ascending trend. During the research period, the greatest decline in hospitalization rate was observed in temporal trend in Bilasuvar, Meshkinshahrand Namin cities, and the largest increase was observed in Germi, Pars-Abad and Kosar cities.
    Conclusion
    By using the comprehensive technology, GIS, spatiotemporal distribution and CAD trend during 2011-2015 were modeled in Ardabil province. Spatiotemporal trend of CAD in Ardabil province and allied cities indicated the necessity of paying more attention and studying community for further prevention of the disease. Community-based interventions should be implemented for prevention of risk factors of CAD during childhood and adolescence especially in the districts with high risk.
    Keywords: Coronary Artery Disease, Hospitalization Rate, Spatiotemporal Pattern, GIS, Ardabil
  • Hasan Edalatkhah, Nazila Rahnema Tareghi, Saeeid Sadeghieh Ahari, Ali Nemati Pages 189-197
    Background and Objectives
    Acne Vulgaris is a chronic inflammation of pilosebaceous glands. Some studies have indicated the significant decrease of linoleic acid in the sebum composition of the patients with acne. The aim of this study was to determine the probable therapeutic effects of linoleic acid on moderate acne.
    Methods
    In a double-blind randomized clinical trial, 40 women with moderate acne were divided into two groups, each group with 20 each with 20 samples. After recording the nutritional and demographic factors, the case group received, 100 mg oral doxycycline daily plus 3 gr conjugated linoleic acid and the control group received 100 mg doxycycline daily plus 4-3 oral paraffin capsules as placebo for one month. The number of acne lesions were counted before and after treatment and the mean of Acne Severity Index (ASI) and Global Acne Grading System (GAGS) were determined for each group. The collected data were analyzed by SPSS software using chi-square, independent t-test and paired t-test.
    Results
    The mean age was 22.8±5.5, in the case group and21.7±5.1 in placebo group indicating no statistically significant deference (p=0.51). At the end of treatment there was no statistically significant deference between the two groups in decreasing acne (p=0.31). During the treatment, ASI reduced from 129.5±13 to 77±11.6 in the case group and from 132±18.6 to 67.5±11.6 in the placebo group, –but there was no statistically significant deference between the two groups (p=0.37).
    Conclusion
    It seems using 3 gr oral conjugated linoleic acid daily for 1 month has no effect on remission of acne.
    Keywords: Acne Vulgaris, Conjugated Linoleic Acid, Placebo, Iran
  • Seyeddamoon Sadoughi Pages 198-210
    Background and Objectives
    Polycystic ovarian syndrome (PCOS) is a complex endocrine and metabolic disorder, which is characterized by ovulatory dysfunction and hyperandrogenism. Crocin is the main component of saffron. According to antioxidant properties and protective effects of crocin on gonads, this study was done to evaluate the effect of crocin on serum levels of gonadotropin, β-estradiol, testosterone and ovarian follicle in a rat model of polycystic ovarian syndrome
    Methods
    In this experimental study, 28 Wistar rats were divided into 4 equal groups. Including: control, non-treated PCOS and two PCOS groups treated with crocin (50 and 100 mg/kg). Polycystic ovarian syndrome was induced by 28 days injection of 1 mg/kg letrozole. Crocin was intraperitoneally administered into treated PCOS groups for 28 days. Saline solution was injected to the animals of control and non-treated PCOS groups. At the end of period treatment, serum levels of LH, FSH, testosterone and β-estradiol was measured using ELISA. Then, ovarian tissue samples were stained with hematoxylin-eosin and histological changes were examined. Data were analyzed using one-way ANOVA and Post Hoc Tukey statistical tests (p
    Results
    Serum level of LH, testosterone, β-estradiol and the number of cystic follicles in the PCOS group treated with 100 mg/kg crocin compared to the non-treated PCOS group significantly decreased and FSH, the number of preantral follicles, antral and corpus luteum significantly increased (p
    Conclusion
    Crocin has been effective in improving ovarian cysts and hormonal disorders in rats with polycystic ovarian syndrome.
    Keywords: Polycystic ovarian syndrome, Gonadotropins, Gonadal Steroid Hormones, Ovarian Follicle
  • Eslam Zabihi, Seeyedeghbal Motavalli Bashi, Pirooz Pourmohammad, Ali Abedi Pages 211-220
    Background and Objectives
    Terfezia Boudieri (TB) has been used as a sexual stimulant for men in traditional medicine. TB containing fatty acid, flavonoids, beta-carotene, minerals and antioxidants such as, catechin, therefore, this study aimed to investigate the effects of the hydroalcoholic extract of Terfezia Boudieri on sperm and testosterone levels in male rats.
    Methods
    In this study, 21 adult male Wistar rats, each weighing approximately 250±20g, were randomly divided into three groups (n=7). The first group (control) with no treatment, the second group (sham group) received normal saline (extract solvent) and the third group, was injected intraperitoneally (IP) with 105 mg / kg of methanolic extract of Terfezia boudieri (TBME) (0.2 ml) for 21 days. The blood samples were collected to determine the concentration of testosterone and finally, the weight and size of the testicles and epididymis, the number and the percentage of sperm moving were evaluated Data were analyzed using ANOVA and Turkey's post- hoc tests.
    Results
    The results of the present study showed that serum levels of testosterone, body weight of rat, testis weight , sperm count and sperm motility in the experimental group were significantly increased compared with the control group (p
    Conclusion
    The results of this study showed that TB at 105 mg/kg dosage can increase the levels of testosterone and improve sperm parameters and therefore, TB can be used to treat sexual impotence and infertility in males.
    Keywords: Terfezia Boudieri, Testosterone, Sperm motility, Rat
  • Jafar Mohammadshahi, Shahram Habibzadeh, Mohammad Hosseinzadeh, Bita Shahbazzadeghan Pages 221-229
    Background and Objectives
    Human immunodeficiency virus (HIV) is a globally widespread infection that spreads mainly through sexual contact, mother to child and intravenous drug use. The disease can vary from an asymptomatic state to advanced immune deficiency and AIDS-related opportunistic infections and complications. Patients may be diagnosed at different stages of the disease. In this study, we aimed to analyze the clinical and epidemiological characteristics of patients with HIV and its consequences during the past 10 years (2005-2014) in Ardabil city.
    Methods
    In this descriptive and case series study, patients with HIV (including live and dead patients) referring to the Ardabil behavioral counseling center were included during 2005-2014 years. The checklist containing demographic data, modes of transmission, time of diagnosis, clinical and therapeutic problems during this period, etc. was prepared for each patient. In dead patients, the causes of death as well as the interval between diagnosis and death were investigated.
    Results
    In this study, 60 patients with HIV were evaluated, the mean age was 42.96 years, 76.7% of patients were male and 48.2% were intravenous drug users. In 39.7% of cases, patients have probably been infected through intravenous injection and 33.3% by sexual contact. The mean CD4 lymphocyte cell count of patients was 252 cells per ml. The most common early symptoms of the disease were fever (63.33%), aphthous stomatitis (35%) and diarrhea (28.33%). In 7 cases (50%), tuberculosis was the most common opportunistic infection. 6 patients (10%) had coinfection with hepatitis B or C. 28 patients (46.6%) died within the time of study. The median time from diagnosis to death was 44.84±39.65 months and cardiorespiratory failure was the most common cause of death among patients.
    Conclusion
    This study showed that most patients were middle-aged and intravenous drug use was the most common risk factors for HIV. The most common way of transmission was intravenous injection and hepatitis C and tuberculosis were the most important comorbidities, respectively. Raising community awareness about the disease, early diagnosis and appropriate care during illness are basic measures to deal with this global problem.
    Keywords: HIV, Clinical Caractristics, Opportunistic Infections, Injecting Drug Users, Hepatitis
  • Zarife Sohrabi, Hasan Yaghoubi, Behzad Shalchi, Amirsaleh Delara, Parviz Molavi Pages 230-240
    Background and Objectives
    Epilepsy is a chronic neurological disorder that disrupts normal brain activity due to abnormal electrical discharge of brain cells. Mood swings, depression and anxiety are the common complications in epilepsy. The aim of the present study was to compare alexithymia in patients with Tonic-clonic epilepsy, Juvenile Myoclonic Epilepsy (JME), and healthy individuals.
    Methods
    In this casual-comparative study, sampling was performed by convenience sampling method. The study population consisted of all epileptic patients and the study sample included 134 participants (N= 74 Patients and N= 60 healthy people) individuals aged 18-35 years. Among the patients, 14 were excluded due to lack of selection criteria and 60 samples (N= 29 with myoclonic and N= 31 with Tonic-clonic epilepsy) remained.
    Data regarding alexithymia was gathered by Toronto Alexithymia Scale, and analyzed by ANOVA, Scheffé post - hoc test and t-test were performed for independent groups.
    Results
    Findings showed that the mean of Alexithymia in those with JME, tonic-clonic epilepsy and normal individuals were 64.44, 61.41, and 54.24, respectively. The difference between the two groups with myoclonic and tonic-clonic epilepsy was not statistically significant. However, there was a significant difference found between those with tonic-clonic epilepsy and normal individuals (T= 6.82; p
    Conclusion
    Epilepsy is accompanied by reduced processing of emotional information such as alexithymia. Individuals with tonic-clonic and juvenile myoclonic epilepsy are less qualified for recognizing and describing emotional information, and their intellectual orientation is mostly external. Also, since the location of discharge in both types is widespread and similar, no significant difference in alexithymia was observed between the patients with tonic-clonic and myoclonic epilepsy
    Keywords: Epilepsy, Tonic-Clonic Epilepsy, Youth's Myoclonic Epilepsy, Alexithymia
  • Reza Alipanah, Moghadam, Sara Hosseinzadeh, Ali Nemati, Abbas Naghizadeh Baghi, Vadood Malekzadeh Pages 241-251
    Background and Objectives
    The relationship between dietary patterns and esophageal cancer has not been documented yet. However, recent studies have shown that the Western dietary pattern is associated with an increased risk of esophageal cancer. The current study was performed a comparative evaluation of the food habits and serum nitrate level in patients with esophageal cancer and healthy individuals in Gorgan city.
    Methods
    In a case-control study, 44 patients with esophageal cancer (the case group) and 44 healthy subjects (control group) were selected for one year in Gorgan city. Anthropometric factors were measured, and then demographic and dietary data were recorded using general and food frequency questionnaires (FFQs), respectively. Fasting blood samples from both groups were collected to measure serum nitrate levels. Data were analyzed by independent t-test, Chi-square, Fisher, and Monte Carlo tests.
    Results
    the mean weight, body mass index (BMI) and serum nitrate levels were statistically lower in the case group than in control group (p
    Conclusion
    Consumption of fast foods, hot tea and saturated fats may be associated with esophageal cancer. Serum nitrate levels were lower in patients than control group, probably indicating the need for further research in this field.
    Keywords: Esophageal Cancer, Food Habits, Serum Nitrate
  • Shazad Daroogari, Rahmatollah Parandin, Namdar Yousofvand, Daryoush Shakibaie Pages 252-260
    Background and Objectives
    Syzygium aromaticum (Clove) is a medicinal plant usually used in traditional medicine to reduce toothache. The aim of the present study was to evaluate the analgesic effect of topical Clove oil on acute and chronic pain in male mice using formalin test.
    Methods
    In this study, 24 mice were divided into 4 groups: control, morphine (as positive control), Clove oil, and Clove oil plus morphine groups. Before the formalin test, the animals were treated topically with clove oil for 6 hours. A single dose of morphine (10 mg/kg) was prescribed subcutaneously. Pain scores were obtained using the formalin test through an injection of 20 microliter of formalin 2.5% into the palm of the animal's right hand.
    Results
    Topical administration of Clove oil significantly decreased acute pain (the initial phase of the formalin test) and chronic pain (the second phase of the formalin test). Furthermore, topical Clove oil increased the analgesic effect of morphine in acute pain phase.
    Conclusions
    This study showed that the analgesic effect of topical Clove oil was comparable to morphine.
    Keywords: Clove Oil, Analgesic Effect, Formalin Test